Jump to content

Απορία για συγγραφικές κατευθυντήριες


Αντώνιος Σ
 Share

Recommended Posts

Προσπάθησα μέσω των μηχανών αναζήτησης να βρω κάποια άκρη αλλά ομολογώ ότι δεν τα κατάφερα, για αυτό και απευθύνομαι σε εσάς.

 

Στην προσπάθειά σας να εκδόσετε τα έργα σας έχετε λάβει ποτέ ή γνωρίζετε διεύθυνσεις με κατευθυντήριες προς επίδοξους συγγραφείς στα ελληνικά;

 

Προφανώς, διαφορετικές εκδόσεις έχουν διαφορετικές κατευθυντήριες ανάλογα με το είδος των κειμένων που θέλουν (επιστημονικά, λογοτεχνικά, χιουμοριστικά κλπ) και, εξίσου προφανώς, θα διαφέρουν έντονα ως προς αυτά τα οποία συνιστούν.

 

Ωστόσο, κι επειδή δεν έχω δει κάτι τέτοιο στα ελληνικά παρά μόνον στα αγγλικά, με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ανεξαρτήτως πηγής και περιεχομένου για μια μικρή συγκριτική μελέτη μου.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Xμμ ομολογώ δεν κατάλαβα. Κατευθυντήριες ως προς τι; Τον τρόπο υποβολής, τη μορφή, το περιεχόμενο;

Link to comment
Share on other sites

Οτιδήποτε από αυτά, εν μέρει ή συνολικά.

 

Μπορεί να είναι οι κατευθυντήριες από ιστοσελίδα για διηγήματα του φανταστικού και πώς τα αποδέχονται προς δημοσίευση. Από το περοδικό Άμυνα και Τεχνολογία. Από το φάνζιν 'Συνταγές από όλη την Ελλάδα'. Από τον εκδοτικό οίκο Νομικό Βήμα. Από τον βραβευμένο εκδότη Μανούτιο. Από οπουδήποτε.

 

Αρκεί να είναι στην ελληνική.

Link to comment
Share on other sites

Από τον βραβευμένο εκδότη Μανούτιο

 

Χαχαχαχα! :D :D

 

Οκ, κατάλαβα. Θα δω τι μπορώ να ξεθάψω :)

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Απαγάγω αυτό το τόπικ για το παρακάτω:

 

Ίσως η απομόνωση σπέρνει δαιμόνια στον νου μου, μου έχουν όμως δημιουργηθεί σκέψεις και απορίες.

 

Στην Ελλάδα ζούμε, ο κάθε ένας από μας θα μπορούσε να συλλέξει μια ανθολογία με διηγήματα του και να τα στείλει σε κάποιον εκδοτικό οίκο. Και αφού οι εκδότες δεν παίρνουν την πρωτοβουλία (πλην του μίστερ Συμπαντικές Διαδρομές εδώ) να ψάξουν και να μαζέψουν μια ανθολογία με διαφορετικούς συγγραφείς…σκέφτομαι, πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει;

 

Πιστεύω πως από κάθε Βιβλιοθήκη του sff (Φαντασίας, Τρόμου και Επιστημονικής Φαντασίας) θα μπορούσαν να βγουν άνετα δύο-τρεις μικτές ανθολογίες.

 

Άντε και αυτοανακηρύσσομαι editor, διαλέγω δέκα διηγήματα από την βιβλιοθήκη τρόμου, έρχομαι σε επαφή με τους δέκα συγγραφείς, και εφόσον δεν έχουν αντιρρήσεις, το στέλνω σε κάποιον εκδοτικό οίκο. Καλά ως εδώ;

 

Οι εκδοτικοί οίκοι πως αντιμετωπίζουν τέτοιο φαινόμενο; Είναι εξαρχής απαγορευμένο; Έχουν να κρίνουν ξαφνικά, θετικά ή αρνητικά, όχι έναν αλλά δέκα συγγραφείς.

 

[Φυσικά, οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι έτοιμοι για το ενδεχόμενο να γίνει δεκτή μια ανθολογία αλλά να απορριφθούν ορισμένα διηγήματα. Πράγμα που σημαίνει πως και ο editor θα πρέπει να έχει έτοιμα back-up διηγήματα για την περίσταση. Okay κι ως εδώ ή θα ξεπηδήσουν οι πρίμα ντίβες στον καθένα σας / μας με τα μακριά και τα κοντά σας / μας;]

 

Όλα τα ανωτέρω τα βγάζω από τον νου μου, χωρίς φυσικά να γνωρίζω τους εσωτερικούς μηχανισμούς μιας μικτής ανθολογίας (και το «μικτή» αναφέρεται πάντα σε σχέση με τους διαφορετικούς συγγραφείς.)

 

Τι θα λέγατε να δοκιμάζαμε κάτι, χωρίς την προοπτική να καταλήξουμε σε ένα βάρβαρο flame war;

 

Π.Χ. Δίνουμε έναν αριθμό…10 συγγραφέων. Μετά, κάποιος ας μας πει ποιος είναι ο κατάλληλος αριθμός συνόλου λέξεων ενός βιβλίου ανθολογίας. Αυτός ο αριθμός Χ θα είναι απαράβατος. Ο κάθε ένας από εσάς ανακηρύσσεται editor και διαλέγει 10 διηγήματα από την βιβλιοθήκη Φαντασίας, 10 από την βιβλιοθήκη Τρόμου και 10 από την βιβλιοθήκη Επιστημονικής Φαντασίας. Θα πρέπει η κάθε δεκάδα να έχει δέκα διαφορετικούς συγγραφείς, και το σύνολο των λέξεων όλων των διηγημάτων, για το κάθε είδος, να μην υπερβαίνει τον αριθμό Χ. Ο κάθε editor δηλαδή θα ετοιμάσει τρεις ανθολογίες (Φαντασίας, Τρόμου, Ε.Φ.) πακέτο για κάποιον εκδοτικό οίκο.

 

Ο editor δεν θα έχει δικό του διήγημα στα «βιβλία» αυτά, και θα πρέπει να ξεψαχνίσει όλες, ΟΛΕΣ, τις σελίδες του sff, και τις πιο παλιές. Θα πρέπει να εξαιρεθούν διηγήματα που έχουν εκδοθεί ήδη (όχι όμως σε φανζίν ή περιοδικά, μόνο σε βιβλία.)

 

Θα ήμουν περίεργος να δω, να δούμε, ποια και πόσα διηγήματα θα συμπίπτουν στις προτιμήσεις σας. Επαναλαμβάνω πως, πλην διάφορων αυστηρών κριτών – που κρίνουν ήδη αρνητικά και εκδιδόμενους συγγραφείς, πιστεύω πως υπάρχει πολύ καλό και δυστυχώς αθέατο υλικό εδώ στο sff (που μακάρι να γίνει μια μέρα γνωστό και γι αυτό, σαν χώρος εκτοξεύσεως ονείρων). Γιατί λοιπόν να τρώτε κριτικά βέλη σαν σουφουφίτες και όχι σαν published authors;!

 

Αυτά είχα να πω. Θα διαβάσω την ανταπόκριση σας κάποια άλλη καθυστερημένη στιγμή, όταν ξαναμπώ στο φόρουμ από κάποιο cafe.

Link to comment
Share on other sites

Και γιατί να μην υπάρχουν τρεις ανθολογίες; Μια Φαντασίας, μία Επιστημονικής και μία Τρόμου (άντε και μία τέταρτη με Διάφορες!); Ωραία μέχρι στιγμής η κίνηση των Συμπαντικών Διαδρομών αλλά γιατί πάλι κάποιος να συγκεντρώσει διηγήματα κάθε είδους και να τα εκδώσει μαζεμένα;

Link to comment
Share on other sites

Η ιδέα έχει βάση.

Το είχα προτείνει κανά-δυο φορές και στα αρχαία χρόνια του sff, μόνο που τότε είχα πει ότι θα μπορούσαμε να εκδόσουμε κάτι μόνοι μας.

Δεν ξέρω κατά πόσο ενδιαφέρονται οι εκδοτικοί οίκοι για συλλογές διηγημάτων. Πάντως η συλλογή που έβγαλε ο Ελευθερουδάκης (που περιλάμβανε και τη Βίγλα της Ευθυμίας) μια χαρά βλέπω πάει από πωλήσεις. Τουλάχιστον στον Ελευθερουδάκη είναι μέσα στα ευπώλητα. Και μην ξεχνάτε ότι την οργάνωσε μια διαδικτυακή κοινότητα.

Link to comment
Share on other sites

Εκτός αυτής της συλλογής, είδα ότι και ο Φανταστικός Κόσμος έβγαλε μια συλλογή με διηγήματα από τα μέλη της ΑΛΕΦ.

 

Ακολουθεί σενάριο Φαντασίας:

Τι θα συνέβαινε εάν οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι της Ελλάδας δημοσίευαν βιβλία με ιστορίες του sff; :tease:

Link to comment
Share on other sites

Μόλις βρω καιρό, κι έχω μπόλικο από αυτόν, θα ξεκινήσω με την Βιβλιοθήκη Επιστημονικής Φαντασίας και θα συγκεντρώσω τις προτιμήσεις μου να δω πόσα "βιβλία" βγάζω. Θέλει βέβαια κάποιο διάβασμα. Μετά θα σας παρουσιάσω ανοιχτά τα αποτελέσματα μου. Κατόπιν, μόνο διάθεση από τους συγγραφείς και τα πλήρη ονόματα τους χρειάζεται για print, photocopy, envelope, mail to...

 

Μια τέτοια κίνηση από μέρους μου μόνο εγωιστικούς και συμφεροντολογικούς λόγους εμπεριέχει φυσικά. Μεγαλώνοντας λίγο την ζούγκλα στην καρδιά της Ελλάδας, που θα πάει, θα χωρέσω μια μέρα και τον δικό μου Ταρζάν.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..