Jump to content

Ντόρις Λέσινγκ (Doris Lessing)


Recommended Posts

Διαβάζοντας την βιογραφία της νικήτριας του φετινού Νόμπελ Λογοτεχνίας είδα ότι έχει γράψει μια σειρά βιβλίων ΕΦ με τον γενικό τίτλο Canopus in Argos. Η ίδια μάλιστα θεωρεί την συγκεκριμένη σειρά ως το πιο σημαντικό δημιούργημά της, παρά το γεγονός ότι πολλοί mainstream κριτικοί λογοτεχνίας ξίνισαν όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα. Αν εξαιρέσουμε τον Μάρκες (που έτσι κι αλλιώς εντάσεται στο fantasy) νομίζω είναι το πρώτο Νόμπελ που πάει σε συγγραφέα που ασχολήθηκε έστω και λίγο με την ΕΦ.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει ένα εφ βιβλίο της, τον Απεσταλμένο στον Πλανήτη 8 (Κέδρος 1999, μετάφραση Γιάννη Καραδήμου, θα το βρείτε όπως βλέπω σε ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία με 8-9 ευρώ). Ήταν γύρω από ένα πλανήτη που μετά από χρόνια ευδαιμονίας εισερχόταν σε εποχή παγετώνων, κάτι που άλλαζε τη ζωή των κατοίκων του δραματικά -φυσικά προς το χειρότερο. Δυστυχώς ("ε, τις θες και μιλάς τότε"!!) δεν θυμάμαι τίποτα άλλο για αυτό, πέρα από το ότι με είχε κουράσει και με είχε αποτρέψει από το να διαβάσω άλλο έργο της. Κανείς άλλος με πιο πρόσφατη εμπειρία από Λέσινγκ;

Edited by nikosal
Link to comment
Share on other sites

Sicasta και Marriages between zones 3, 4 and 5, από τον Κάκτο (Σικάστα και οι ζώνες της Σικάστα οι ελληνικόί τίτλοι)

Link to comment
Share on other sites

Από την άλλη μεριά, άλλα Νόμπελ είναι πιο κοντά στην επιστημονική φαντασία! Παραθέτω:

 

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, αποφάσισε φέτος να απονείμει το βραβείο Nobel

Φυσικής 2007 στον Γάλλο Albert Fert και στον Γερμανό Peter Grunberg για την ανακάλυψη του φαινομένου της γιγαντιαίας μαγνητοαντίστασης. Οι δύο επιστήμονες ανακάλυψαν πριν από περίπου 20 χρόνια ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, ότι διατάξεις διαδοχικών πολύ λεπτών στρώσεων (πάχους μερικών δισεκατομμυριοστών του μέτρου) ενός μαγνητικού και ενός μη μαγνητικού υλικού εμφανίζουν μεγάλη μεταβολή στην ηλεκτρική τους αντίσταση όταν τοποθετούνται σε εξωτερικό μαγνητικό πεδίο. Αυτό επιτρέπει την κατασκευή αισθητήρων που είναι ευαίσθητοι σε πολύ μικρά μαγνητικά πεδία. Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε στην πρώτη (και για πολλά χρόνια τη μόνη) εφαρμογή της νανοτεχνολογίας και ιδιαίτερα του κλάδου των spintronics. Πρόκειται για την κεφαλή ανάγνωσης δεδομένων πολύ μεγάλης ευαισθησίας από σκληρό δίσκο. Μέχρι την ανακάλυψη του φαινομένου αυτού, στους σκληρούς δίσκους χρησιμοποιούνταν για την ανάγνωση των δεδομένων μεταλλικά επαγωγικά πηνία. Αλλά οι νόμοι της μαγνητικής επαγωγής απαιτούν τα πηνία και συνακόλουθα τα bits να είναι σχετικά μεγάλα. Το φαινόμενο της γιγαντιαίας μαγνητοαντίστασης άνοιξε το δρόμο για την κατασκευή πολύ μικρότερων σκληρών δίσκων, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην ευρεία διάδοση των lap-top και του MP3 player.

 

Η νανοτεχνολογία, οι μικροσυσκευές - αυτό είναι επιστημονική φαντασία!

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα τι σου είναι η τύχη... Σήμερα το πρωί η σπιτονοικοκυρά μου, μου έδειξε τη φωτογραφία της στην τοπική εφημερίδα και μου είπε ότι "this old lady lives less than 200 yards from here, who would know?"

 

Διευκρίνηση: αυτές τις εβδομάδες μένω στο West Hampstead...

Link to comment
Share on other sites

  • 13 years later...

1696070043_.jpg.69e6c2c4ddb0ef0dae3c73c71a5217a4.jpg

Διάβασα ''Το Πέμπτο παιδί''. Πρώτο αν δεν κάνω λάθος, εκτός και αν έχω πετύχει ιστορία της σε ανθολογία και δεν το θυμάμαι. Η Χάριετ και ο Ντέιβιντ Λόβατ είναι ζευγάρι μικροαστών με την επιδίωξη να κάνουν οικογένεια. Μεγάλη, μεγάλο λοιπόν και το σπίτι που θα αγοράσουν. Όλα βαίνουν... καρπερά, μέχρι την στιγμή που θα γεννηθεί το πέμπτο παιδί. Όχι φυσικά ότι πρέπει να κατηγορηθεί αυτό, αλλά είναι διαφορετικό. Με ζόρικο τρόπο, άσχημο. Βλέμμα και εμφάνιση που παγώνει το αίμα, αδυναμία κοινωνικής προσαρμογής και επιθετικά ένστικτα. Και ο Γολγοθάς της οικογένειας θα αρχίσει. Ποιο το καλύτερο άραγε σε μία τέτοια λανθάνουσα, τραγική κατάσταση; Το κρατάς σπίτι και κάνεις ότι καλύτερο μπορείς; Ή την καρδιά πέτρα και στα χέρια ειδικών; Μεγάλο το δίλημμα και το τίμημα της όποιας απόφασης βαρύ. 

Καλό ήταν. Νοσηρό, άγγιζε ευαίσθητα θέματα και έθετε προβληματισμούς. Υπάρχει και συνέχεια, θα τη διαβάσω κάποια στιγμή αν πέσει στα χέρια μου. 

Edited by Spark
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Ντόρις Λέσινγκ (Doris Lessing)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..