Jump to content
Sign in to follow this  
Nienna

Δεν είμαι εγώ

Recommended Posts

Nienna

Όνομα Συγγραφέα: Αταλάντη Αντωνίου

Είδος: Χμμ, περίεργο ψυχογράφημα/φλασάκι.

Βία; Δεν θα έλεγα πως έχει βία, απλώς είναι λίγο δυσκολοχώνευτο, σαν τη ζωή ένα πράμμα. [Αν και μάλλον δεν φταίει ακριβώς η ίδια η ζωή, φταίει το επιδόρπιο.]

Σεξ; Ούτε απ' αυτό θα έλεγα πως έχει.

Αριθμός Λέξεων: Δεν έχω ιδέα. Λίγες.

Αυτοτελής; Ναι.

Σχόλια: Μιας και τα νερά της Β.Π. λιμνάζουν, είπα ν' ανεβάσω ένα πεζούλι. Όχι απ' αυτά πάνω στα οποία κάθεσαι, απ' τ' άλλα.

 

[Δεν είμαι εγώ

 

Τη λένε Edet κι έχει έναν μαύρο κύκλο κάτω απ’ το ένα μάτι. Φεγγοβολά μόνο όταν είναι μόνη και φορά πάντα καστόρινα παπούτσια, ζεστά και καφετιά. Έχει μια γλάστρα κάτω απ’ το κρεββάτι της και την ταΐζει ανάλατα κρακεράκια πρωί-μεσημέρι-βράδυ. Ξέρει ότι το νερό τελειώνει, γι αυτό βουτάει σε λίμνες και σε συντριβάνια ακόμα και το χειμώνα.

 

Τη λένε Edet και δεν είμαι εγώ. Σταματάει πάντα στα κόκκινα φανάρια γιατί δεν της αρέσει το κόκκινο? περιμένει να γίνει πράσινο για να περάσει κάτω από αρεστό φως. Καταπίνει ρώγες από σταφύλια γρήγορα, τραγουδάει ξεδιάντροπα, χαϊδεύει τις γάτες μόνο και μόνο για να πάρει απόλαυση. Χαϊδεύει μόνο τις όμορφες γάτες.

 

Τη λένε Edet και δεν μπορώ να τη μισήσω, τα μάτια της είναι κλειστά και ξέρω πως πίσω τους κρύβουν πανσέδες. Βλέπει τις σταγόνες της βροχής στα τζάμια των αυτοκινήτων και προσπαθεί να μαντέψει πότε κάποια θα κυλήσει, και ποια. Έχει τρεις μήνες που έκοψε το κάπνισμα και ακόμα μασάει τσίχλες με γεύση βερύκοκο.

 

Τη λένε Edet κι είναι ένα μυστήριο που όταν το λύσεις θα καταλάβεις πως η λύση του ήταν πάντα προφανής. Πίνει καφέ τα πρωινά της Κυριακής, όταν δεν παίζει τέννις, τρώει μόνο το κομμάτι που γράφει ‘Lacta’ απ’ τις σοκολάτες Lacta, κι ίσως και να μην υπάρχει.

 

Τη λένε Edet, και παρ’ όλο που ίσως και να μην υπάρχει, θα πεθάνει.

Θα πεθάνει.]

 

~

Edited by Nienna
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
tetartos

Η μια πλευρά: Όμορφο, μελαγχολικό σαν φθινοπωρινή ημέρα. Στακκάτο. Μ' έκανε να χαμογελάσω, ιδίως εκεί που λέει για τις όμορφες γάτες και για το κομμάτι Lacta. Μου δίνει την εντύπωση ότι είναι αυτοβιογραφικό, όσο κι αν διατείνεται το αντίθετο ο/η αφηγητής/τρια. Περιγράφει ένα άτομο που (ξέρει να) χαίρεται τη ζωή, και γι' αυτό είναι και κρίμα που θα πεθάνει. Σ' αυτό το σημείο μου θυμίζει ένα από τα τραγούδια/ποιήματα που, όταν τα ακούω, με κάνουν να κλαίω. Το "Μέρα Μαγιού".

 

και η άλλη: Χμμ... δεν μου φαίνεται για πεζούλι. Μεταμφιεσμένο το πολύ: δεν έχει ουσιαστικά ιστορία και είναι γεμάτο αναπάντητα ερωτήματα. Σα να το έγραψες για σένα, και να μη νοιάζεσαι για μένα που το διαβάζω, που μ' αφήνεις με την διάφωνη συγχορδία στο τέλος να τα βγάλω πέρα. Κάθε παράγραφος (πλην της πρώτης) ξεκινάει με κάτι προσωπικό, τη σχέση του αφηγητή με την Edet, και συνεχίζει με "αντικειμενικές" περιγραφές, κι αυτό μ' αρέσει και δεν μ' αρέσει ταυτόχρονα.

 

Κι επειδή είμαι λίγο freak με τη σημασία των ονομάτων, Edet στα Νιγηριανά σημαίνει "ο γεννημένος την ημέρα της αγοράς" και είναι συνήθως αρσενικό (με θηλυκό αντίστοιχο το Aret).

 

Τι θα ήθελα; Λίγη μεγαλύτερη έκταση. Να καταλάβω περισσότερο. Λίγα περισσότερα από αυτά που ξέρεις εσύ και δε μου λες εμένα...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Arachnida

Θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερο, αλλά ίσως να έχανε απ' τη μαγεία.

Όμορφο και με χαριτωμένες εικόνες, με Lacta, γάτες και τσίχλες βερύκοκο.

Θα μ' άρεσε κι αν αντί για Edet, λεγόταν Ε. αυτή που δεν είσαι εσύ.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cassandra Gotha

Ένα πεζό ποίημα που δεν έχω καμιά διάθεση να αναλύσω (δηλαδή, μου άρεσε, αλλά δεν θέλω να ψάξω το γιατί).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..