Jump to content

Μυθαστρία - Το πρώτο videoclip πριν το site.


Oberon
 Share

Recommended Posts

Mε χαρά σας παρουσιάζω το πρώτο μου βίντεο κλιπ για τη Μυθαστρία που έβαλα στο blog μου για λόγους ευκολίας.

Thanks Αριστοφανούλα για τις πληροφορίες περί video editing programs. :asmile:

 

http://dainsdimensions.blogspot.com/

 

Το κείμενο που ακολουθεί είναι ό,τι έγραψα σαν εισαγωγή και στο blog. Enjoy it. Please! :atongue2: Σχόλια είτε εδώ, είτε στο "βιολόγιό" είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτα.

Μια που προστέθηκαν πολλές εικόνες που δεν είχα ξαναβάλει στο φόρουμ ή αλλού, θα γράψω σε άλλο ποστ ποιοι είναι όλοι αυτοί οι χαρακτήρες (αν και κάμποσοι έχουν εμφανιστεί στις ιστορίες μου), πού είναι οι τοποθεσίες κλπ. Αν θέλει να το μάθει κάποιος βέβαια. :aabduct: :awink:

Θα μπορούσα να πόσταρα και τις εικόνες - που είναι ενδεικτικές περισσότερο - μια που αναγκαστικά η ποιότητα στο κλιπ δεν μπορεί να είναι πολύ υψηλή. :asad:

 

Τι είναι η Μυθαστρία; Eίναι το σύμπαν που "δημιουργώ" εδώ και 30 χρόνια. Είναι ένα σύμπαν επιστημονικής φαντασίας αλλά με αρκετά μυθικά στοιχεία, ή έστω μυθοπλασιακή "ευαισθησία" και λογική. Αποτελείται από χιλιάδες χαρακτήρες, χιλιάδες κόσμους, πολλές ιδέες που αγγίζουν τα όρια πέρα του φυσικού - αν και όπως είπα είναι φανταστικό σύμπαν - για το οποίο έχω γράψει με τα χρόνια πολλές εκατοντάδες συνόψεις για ιστορίες.

Όμως τα τελευταία χρόνια μόνο, έγραψα κάποιες ολοκληρωμένες ιστορίες και ένα βιβλίο, ο δεύτερος τόμος του οποίου είναι στα "σκαριά". Μαζί με τις ιστορίες υπάρχουν και χιλιάδες σχέδια, χάρτες, ιστορίες των χαρακτήρων κλπ.

Τα σχέδια στο βίντεο είναι κυρίως δικά μου. Μολύβι και χρώμα στο Photoshop, άλλα είναι φτιαγμένα αποκλειστικά στον υπολογιστή, άλλα είναι photomanipulations, μερικά είναι φτιαγμένα με προγράμματα επεξεργασίας 3D μοντέλων (Poser, Bryce + ζωγραφική), ενώ μερικές εικόνες - όπως οι Πλειάδες, το Νεφέλωμα του Αετού και ο -ξαναχρωματισμένος - γαλαξίας της Ανδρομέδας δεν έχουν υποστεί κάποια ιδιαίτερη παρέμβαση.

 

H μουσική είναι η "πεμπτουσία" αυτού που λέμε "hauntingly beautiful" και με είχε συγκλονίσει όταν την πρωτοάκουσα, σαν να την άκουγα με κάθε πόρο του σώματός μου και με την ψυχή μου και όχι μόνο με τα αυτιά γι'αυτό και τη θεώρησα τέλεια για το βιντεάκι της Μυθαστρίας! Πρόκειται για το κομμάτι "Dive Into The Heart" από το παιχνίδι Kingdom Hearts. Σύνθεση της Yoko Shimomura.

 

To βιντεάκι φτιάχτηκε με το Wax  και το Movie Maker for Windows.

 

Για το τι ακριβώς είναι η Μυθαστρία παραθέτω ένα απόσπασμα από τον πρώτο τόμο του βιβλίου Τζον Κάδμος: Αθάνατος που σύντομα ελπίζω να εκδώσω (όταν τελειώσει και ο δεύτερος τόμος και αφού γίνει και ένα καλό γράψιμο ξανά σε κάποια σημεία με τεχνικές και άλλες αδυναμίες). Όμως όλο το κείμενο υπάρχει στο Science Fiction and Fantasy Board όπου μπορεί όποιος θέλει να το διαβάσει και κάθε δημιουργικό σχόλιο, επαινετικό ή κριτικό είναι καλοδεχούμενο. :D

 

Το βιντεάκι προστέθηκε 1 Ιανουαρίου 2008 αργά το βράδι. Καλή Χρονιά σε όλους και όλες.

 

(Aκολουθεί στο entry του blog το απόσπασμα από τον Τόμο 1 του Τζον Κάδμος: Αθάνατος) Copyright Δ.Τζαβάρας.

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Όχι ακόμα. Να το διαβάσω πρώτα. Ελπίζω να ξεκινήσω μέχρι την άλλη εβδομάδα.

Link to comment
Share on other sites

Διονύση... τι να πω;... Μόλις είδα το βίντεο και πραγματικά ταξίδεψα και μαγεύτηκα, με τα σχέδια και τη μουσική, της οποίας η επιλογή, παρεμπιπτόντως, είναι όντως ό,τι έπρεπε. Ταξίδεψα σε έναν άλλο κόσμο και εκεί που θέλω να σταθώ, είναι ότι είναι ένα σύμπαν τεράστιο που το έχεις φτιάξει εξ ολοκλήρου μόνος σου. Αν πω ότι αυτό είναι απλά αξιοθαύμαστο, τότε σε μειώνω. Και, αν και δεν έχω διαβάσει ούτε μία ιστορία από το σύμπαν αυτό -κάτι που σκοπεύω να διορθώσω σύντομα, είμαι σίγουρος ότι το βιντεάκι αυτό δεν ήταν παρά μόνο μία ελάχιστη γεύση, πολύ όμως δυνατή και γεύση που μένει και σου ανοίγει την όρεξη για παραπάνω! Εύγε!

Edited by Spock
Link to comment
Share on other sites

Εϊδα το κλιπακι, έχει πάρα πολύ δουλειά μεσα του. Ομως και η Μυθαστρία είναι αχανής απ'ότι κατάλαβα από τα λίγα που διάβασα το μπλογκ. Η μουσική πολύ χαλαρωτική καλή επιλογή για την συγκεκριμένη παρουσίαση. Εμπνέει ενα δέος βαθύ, κοσμικό το σύνολο, όμως είναι συνάμα καθησυχαστικό με την σταθερότητα του.Δεν ξέρω γιατί το κλιπ δύο φορές που προσπάθησα να το παίξω σταμάτησε στο 2:27. Ευχομαι να συνέβη μονο με το δικο μου πι σι ή μπραουζερ.

Κατ'αρχή συγχαρητήρια για το κουράγιο, ειναι πραγματικά πάρα πολύ δουλειά. Για τη μυθαστρία δεν ξέρω τί να πώ γιατί ακόμη δεν έχω διαβάσει το βιβλίο. Μια ερωτηση που δεν βλεπω απάντηση από το μπλογκ ουτε στο λινκ που παραπέμπει ο Αραχνιδα που πήγα και διάβασα επίσης αρκετές απαντήσεις. Περί τίνος πρόκειται; Αν ήθελες να μου πείς με δύο λόγια, ποιός είναι ο στόχος ύπαρξης της Μυθαστρίας τί θα μου έλεγες; Αν ήμουν ενας ανγνώστης του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας, που ψάχνει ένα βιβλίο σε κάποιο βιβλιοπωλείο, τί θα επέλεγες να βάλεις στο οπισθόφυλο, και (ακόμη καλύτερα) σ'αυτή τη μικρή φράση (5-10 λεξεις το πολύ) στο εξώφυλο;

Link to comment
Share on other sites

Αrachnida said

Όχι ακόμα. Να το διαβάσω πρώτα. Ελπίζω να ξεκινήσω μέχρι την άλλη εβδομάδα.

 

To ευχαριστώ ήταν για το ενδιαφέρον. Όταν το διαβάσεις και μου πεις τη γνώμη σου θα σου πω άλλο ευχαριστώ. :asmile:

 

Spock said

Διονύση... τι να πω;... Μόλις είδα το βίντεο και πραγματικά ταξίδεψα και μαγεύτηκα, με τα σχέδια και τη μουσική, της οποίας η επιλογή, παρεμπιπτόντως, είναι όντως ό,τι έπρεπε. Ταξίδεψα σε έναν άλλο κόσμο και εκεί που θέλω να σταθώ, είναι ότι είναι ένα σύμπαν τεράστιο που το έχεις φτιάξει εξ ολοκλήρου μόνος σου. Αν πω ότι αυτό είναι απλά αξιοθαύμαστο, τότε σε μειώνω. Και, αν και δεν έχω διαβάσει ούτε μία ιστορία από το σύμπαν αυτό -κάτι που σκοπεύω να διορθώσω σύντομα, είμαι σίγουρος ότι το βιντεάκι αυτό δεν ήταν παρά μόνο μία ελάχιστη γεύση, πολύ όμως δυνατή και γεύση που μένει και σου ανοίγει την όρεξη για παραπάνω! Εύγε!

 

Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ!! :asmile: Είναι όντως έργο ζωής και δυσκολεύτηκα πολύ να τολμήσω να δείξω οτιδήποτε μετά από πολλές κατραπακιές και ειρωνίες στο παρελθόν από φίλους... Το βιβλίο φαντάζομαι πως θα σ'αρέσει. Είναι λογικό οι επιροές μου που περιλαμβάνουν βέβαια και το Σταρ Τρεκ να φαίνονται κατά ένα μέρος και σε ό,τι γράφω. Η μουσική από τη Yoko Shimomura που είναι γνωστή πιανίστα και συνθέτης στην Ιαπωνία και έχει μεγάλο "εύρος" σαν συνθέτης με μάγεψε από την πρώτη στιγμή. Εξ άλλου, ειδικά στην Ιαπωνία τα soundtracks των παιχνιδιών είναι πια τόσο προσεγμένα και "επίσημα" όσο και εκείνα των ταινιών.

 

Dune said

Μια ερωτηση που δεν βλεπω απάντηση από το μπλογκ ουτε στο λινκ που παραπέμπει ο Αραχνιδα που πήγα και διάβασα επίσης αρκετές απαντήσεις. Περί τίνος πρόκειται; Αν ήθελες να μου πείς με δύο λόγια, ποιός είναι ο στόχος ύπαρξης της Μυθαστρίας τί θα μου έλεγες;

 

 

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Δοκίμασα το κλιπ με διάφορους browsers αλλά δουλεύει κανονικά. Μήπως είναι θέμα καθυστέρησης στο buffer και σταματά για λίγο?

 

Στο εξώφυλλο θα έβαζα κάτι σχετικό με την ιστορία του βιβλίου.

Δύσκολο να περιγράψω τη Μυθαστρία με πολύ λίγες λέξεις. Ο μόνος τρόπος που μπορώ να σκεφτώ για να την περιγράψω και να περικλείει, αν μη τι άλλο, έναν επιφανειακό ορισμό θα ήταν:

Ένας μετα-πολιτισμός σε κοσμική κλίμακα αποτελούμενος από πολλά "πεδία" εξέλιξης. Η Μυθαστρία εκδηλώνεται ως ένα βαθμό σε κάθε πολιτισμό ή και σπάνια σε άτομα (που γίνονται μέλη της για διάφορους λόγους) ή κοινωνίες, όταν συμβαίνει κάποιο "singularity event" όπως π.χ. μια κοσμοιστορική αλλαγή σε έναν τοπικό πολιτισμό. Τότε γίνεται κάτι σαν "πρώτη επαφή" με εκπροσώπους του εξελικτικού κύκλου ακριβώς ένα "βαθμό" πάνω από αυτόν του τοπικού πολιτισμού, και μπορεί να μην εκδηλωθεί ποτέ ξανά ή και να αποσύρει την επιρροή της. Γι'αυτό και πολλοί τη θεωρούν απλά ένα Μύθο από τα Άστρα.

Η άλλη πλευρά της Μυθαστρίας σχετίζεται με ιστορίες και χαρακτήρες που είναι μεν μέλη της συνήθως αλλά που δεν έχουν "κοσμικά" καθήκοντα αναγκαστικά. Είναι ένα σύμπαν όπου συμβαίνουν χιλιάδες ιστορίες και περιπέτειες σε μη-κοσμική κλίμακα, στο χώρο όμως της επιστημονικής φαντασίας, της μυθοπλασίας, της science fantasy κλπ.

 

Ο κύκλος των βιβλίων με το Τζον Κάδμο είναι συνδυασμός τόσο περιπετειών με συγκεκριμένους πρωταγωνιστές, όσο και μέρος ενός μεγαλύτερου "σχεδίου" εκδήλωσης της Μυθαστρίας στη Γη. Αν διαβάσεις το βιβλίο θα σου εξηγηθούν πολλές απορίες (και θα σου γεννηθούν περισσότερες, ειδικά αν σ'αρέσει η ιστορία).

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Διονύση, λες 'το πρώτο videoclip πριν το site. Πρόκειται να φτιάξεις site; Θα ήταν θαυμάσια ιδέα.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Διονύση, πολύ καλή δουλειά το βιντεάκι για την Μυθαστρία, και εύχομαι να είναι η αρχή για μια εξέλιξη στις παρουσιάσεις σου.

 

Ο οποιοσδήποτε διαβάσει το πρώτο βιβλίο του Τζον Κάδμου θα δει τον όγκο της δουλειάς που έχεις κάνει, αλλά και την ποιότητα αυτής της δουλειάς. Η φαντασία σου είναι μοναδική, δηλαδή αδύνατον να αντιγραφεί από άλλον. Το βιντεάκι φανερώνει το εύρος του ταλέντου σου καθώς ο θεατής ανακαλύπτει, με ανοικτό το στόμα, πόσο πλήρης είναι η εικόνες των όσων μας περιγράφεις, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμες και εικονογραφημένες.

 

Μερικά σχόλια-ερωτήσεις τώρα σχετικά με το βίντεο. Η μουσική, θα έλεγες πως θα ήταν στο soundtrack της ταινίας για τον Τζον Κάδμο; Αν ναι, τότε αυτό πρέπει να είναι και το κριτήριο με το οποίο θα ντύνεις κάθε παρουσίαση.

 

Αφού έχεις την ικανότητα στο σκίτσο, θα μπορούσες να εικονογραφείς και σκηνές από το μυθιστόρημα; Σε αυτό το πρώτο βίντεο είχες set designs και costume and make-up μόνο. Δοκίμασε και μερικά production designs με σκηνές από το βιβλίο σαν αυτά που έφτιαχνε ο Ralph McQuarrie για το Star Wars. (Κάποτε, όταν διάβαζα Ιούλιο Βερν, ερχόμουν σε μια γκραβούρα που έδειχνε κάτι από τις παρακάτω σελίδες. Μου άρπαζε την φαντασία και βιαζόμουν να διαβάσω τις σελίδες που απέμεναν μέχρι εκείνο το σημείο, να μάθω γιατί ο ήρωας στην εικόνα έπεφτε πχ στον γκρεμό. Έχεις την δύναμη να μας αιχμαλωτίσεις όλους.)

 

Θα κάνω μια χαζή ερώτηση σαν άσχετος. Δείχνει, κατά την γνώμη μου φτωχό (ε πως αλλιώς βρε Ντίνο) όταν οι εικόνες έρχονται να γεμίσουν το μαύρο κενό της οθόνης. Τα συνεχές zoom-in και zoom-out δεν με κούρασαν, με ενόχλησε όμως το μαύρο που «έδειχνε» την τεχνική, δηλαδή τα ιπτάμενα καδράκια. Λέω λοιπόν ο άσχετος, δεν υπάρχει τρόπος το φόντο να είναι ήδη χρωματισμένο από το αρχικό κατ, και ίσως με το ίδιο χρώμα της μικρής εικόνας; Καταλαβαίνεις τι εννοώ; Αν έχεις μια μικρή εικόνα με έναν μονόκερο σε ροζ φόντο, το καρέ της οθόνης να είναι ήδη το ίδιο ροζ, και έτσι αντί να βλέπουμε την εικόνα να μεγαλώνει για να γεμίσει την οθόνη, να φαίνεται σαν να μας πλησιάζει μόνο ο μονόκερος.

 

Αυτά από μένα, αναμένουμε τα υπόλοιπα.

Link to comment
Share on other sites

Ντίνο, ξέρεις πόσο εκτιμώ τις παρατηρήσεις σου και τα σχόλιά σου και πόσο χαίρομαι που σ'αρέσουν τα δημιουργήματά μου. Σ'ευχαριστώ λοιπόν πάρα πολύ!

Ναι, είχα να επιλέξω ανάμεσα σε κάμποσα κομμάτια, δηλαδή είχα καταλήξει σε καμμιά δεκαριά πριν αποφασίσω ποιο να διαλέξω. Ένα ρόλο έπαιξε και το μέγεθος του κλιπ βέβαια. Μερικά άλλα κομμάτια από soundtracks ήταν πιο upbeat, πιο ταιριαστά την παρουσίαση ενός ουτοπικού σύμπαντος. Τελικά έμεινα με 3 επιλογές. Η πρώτη ήταν δύο κομμάτια από το soundtrack της ταινίας Zathura (το θέμα και η συνέχειά του) που μ'άρεσαν πολύ και είχαν κάτι το Star Trek ή Star Wars feel. Το μόνο που άξιζε από τη Zathura ήταν το soundtrack της. :atongue2:

 

H άλλη επιλογή ήταν επίσης δύο κομμάτια από το soundtrack του Stargate:Atlantis που επίσης ήταν upbeat και ταίριαζε στο feel της Μυθαστρίας.

Όμως παρατήρησα πως στα σχέδια που είχα επιλέξει για το κλιπ υπήρχε μεγάλη έμφαση στην ιστορία του Τζον Κάδμου, μια που πολλοί χαρακτήρες είτε είχαν ήδη παρουσιαστεί στο βιβλίο ή θα παρουσιαστούν στα επόμενα. Η ιστορία όμως δεν είναι ακριβώς upbeat. Είναι μεν μέρος ενός ουτοπικού και κατά βάση οπτιμιστικού σύμπαντος αλλά συγχρόνως είναι και ιστορία ανακάλυψης και αναζήτησης, χαράς και μεγάλης θλίψης, νοσταλγίας και αδιέξοδου, επιτυχίας και αποτυχίας, μαγείας και δέους, θρήνου και....θριάμβου για το σύμπαν και τη θέση του πρωταγωνιστή σ'αυτό.

Οπότε επέλεξα το Dive Into The Heart (που κατά παράδοξο τρόπο έχει τίτλο που επίσης ταιριάζει στην ιστορία) γιατί εξέφραζε, μέσα μου τουλάχιστον, τον τρόπο που βλέπω τον κύκλο των βιβλίων του Τζον.

Οπότε ναι! Είναι ακριβώς αυτό που είπες. Το soundtrack που ταιριάζει στο Τζον Κάδμο που αναζητά τη Μυθαστρία!

 

Για το τεχνικό θέμα που αναφέρεις, θα ήθελα πολύ να το κάνω αλλά το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ, παρά τις δυνατότητές του δεν έχει επιλογή ξεχωριστού φόντου για κάθε καρέ ή αν έχει, δεν έχω καταφέρει να τη βρω ακόμα. Έτσι άφησα το μαύρο μια που αρκετές από τις εικόνες είχαν starscapes στο φόντο. Αν κάποια στιγμή αποκτήσω κάποιο εμπορικό πρόγραμμα όπως το Adobe Premiere που έχει απίστευτες δυνατότητες από όσο φαντάζομαι, υποθέτω πως θα έχει και τέτοια επιλογή και περισσότερα transition presets από καρέ σε καρέ.

Όταν ηρεμήσουν τα νεύρα μου από το πλούσιο αλλά εκνευριστικά άβολο Wax που κατέβασα για να κάνω το κλιπ, θα κάνω άλλο ένα με τις ίδιες εικόνες, πιο γρήγορο και με άλλη μουσική, και πιθανά και ένα εντελώς διαφορετικό κλιπάκι με ένα "νοσταλγικό" overview γεμάτο από τις εικόνες που ζωγράφιζα τις νύχτες μικρός. Τότε που μέσα στο σκοτάδι γεννιούνταν κόσμοι και χαρακτήρες και ζούσα "εκεί έξω". Kοινώς, στον κόσμο μου! ;)

 

Για την εικονογράφηση θα ήθελα μεν να κάνω κάτι αλλά μάλλον προς το photomanipulation τείνω περισσότερο από τη ζωγραφική για σκηνές από τον Τζον Κάδμο. Θα δούμε όμως. :)

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Spock said

Διονύση, λες 'το πρώτο videoclip πριν το site. Πρόκειται να φτιάξεις site; Θα ήταν θαυμάσια ιδέα.

 

Ναι, ακριβώς. Θέλω να συγκεντρώσω και να σκανάρω, όπως και να μεταφέρω στον υπολογιστή ένα μεγάλο μέρος του υλικού που έχω μαζέψει. Μερικά από τα παλιά μπλοκ ζωγραφικής έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν και τα χρώματα να θαμπώνουν κάπως. Όχι πως είναι τίποτα το σπουδαίο καλλιτεχνικά, το αντίθετο μάλλον, αλλά είναι μέρος του κόσμου που εξελίχτηκε στη Μυθαστρία, και θα ήθελα να κάνω ένα site, μια που θέλω να εκδώσω και το βιβλίο μου κάποια στιγμή και μια Ιντερνετική παρουσία είναι πάντα χρήσιμη, όπως και ωραίο να υπάρχει. Ίσως ξεκινήσω από το lulu την έκδοση και βλέπουμε μετά. :asmile:

 

Εξ άλλου τα "παιδικά όνειρα" πρέπει να συντηρούνται με κάποιον τρόπο ανεξάρτητα από την όποια τεχνική τους αρτιότητα. Τα πιο παλιά σχέδια είναι εντελώς παιδικά, αλλά τα αγαπάω. :atongue2:

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Το lulu νομίζω είναι μία πολύ καλή λύση, αν κατάλαβα καλά ότι θες να ανεβάσεις εκεί το βιβλίο. Από την πρώτη φορά που θα το εκδόσεις μέσω lulu θα αισθανθείς ότι ανεβαίνεις στο επόμενο σκαλί και το ότι πλέον εκτίθεσαι στο κοινό σε ωθεί και να βελτιώσεις τη δημιουργία σου (πολύ εύκολο, ακόμα κι αν θες να αλλάξεις μία τελεία στο κείμενο), αλλά και να γράψεις περισσότερο. Τουλάχιστον έτσι λειτούργησε με εμένα. Δεν φαντάζεσαι πως αισθάνθηκα την πρώτη φορά που κάποιος αγόρασε το βιβλίο μου στο lulu (και μάλιστα ήταν μέλος του φόρουμ, ο Namris και τον ευχαριστώ και πάλι θερμά, μου έδωσε μεγάλη δύναμη).

Επίσης στο lulu μπορείς να βγάλεις ακόμα και άλμπουμ με σχέδια νομίζω, αν ενδιαφέρεσαι για κάτι τέτοιο. (πολύ διαφήμιση :) )

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά είμαι συγκινημένος απο την τόσο μεγάλη προσπάθεια, ίσως να νοιώθω και συνοδοιπόρος αφου κι εγώ σε ένα βιβλιό μου, κείμενο του οποίου παρουσίασα εδώ, δημιουργώ εναν ολόκληρο φανταστικο κόσμο, όμως χωρίς καμία διαστημική συμπαντική διάσταση, απόλυτα γήινος ο δικός μου.

 

Η δημιουργία ενός κόσμου εμπεριέχει τεράστιο προσωπικό κόστος, και απίθανη διανοητική κατανάλωση, πέραν φυσικά των άπειρων ωρών δακτυλογράφησης. Θα προσπαθήσω λοιπόν να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου στην προσπάθεια και άν προσφέρει κάτι καλώς.

 

Η περίληψη στο πίσω μέρους ενός βιβλίου πόυλάει, και όλοι ξέρουν οτι πιστεύω ακράδαντα πως η εμπορική καταξίωση ενός συγγραφέα μπορεί να του δωσει την ύψιστη ικανοποιηση. Τα σχόλια της φιλικής ομύγυρης φυσικα ειναι καλά ομως αυτα μπορεί ο Διονύσης να τα κατακτήσει μόνος του. Εδώ θα προσπαθήσω να βοηθήσω στην απήχηση στο ευρύ κοινό με στόχο ει δυνατόν τις μεγάλες πωλήσεις.

 

Έχουμε λοιπόν. Την Περιληψη που περιέγραψες έτσι

Ένας μετα-πολιτισμός σε κοσμική κλίμακα αποτελούμενος από πολλά "πεδία" εξέλιξης. Η Μυθαστρία εκδηλώνεται ως ένα βαθμό σε κάθε πολιτισμό ή και σπάνια σε άτομα (που γίνονται μέλη της για διάφορους λόγους) ή κοινωνίες, όταν συμβαίνει κάποιο "singularity event" όπως π.χ. μια κοσμοιστορική αλλαγή σε έναν τοπικό πολιτισμό. Τότε γίνεται κάτι σαν "πρώτη επαφή" με εκπροσώπους του εξελικτικού κύκλου ακριβώς ένα "βαθμό" πάνω από αυτόν του τοπικού πολιτισμού, και μπορεί να μην εκδηλωθεί ποτέ ξανά ή και να αποσύρει την επιρροή της. Γι'αυτό και πολλοί τη θεωρούν απλά ένα Μύθο από τα Άστρα.

 

Θα την έγραφα έτσι

 

Η Μυθαστρία θα σας οδηγήσει σε έναν φανταστικό κόσμο που όμως δεν είναι απαράιτητα τόσο φανταστικος. Μπορεί και να είναι μία άλλη διάσταση του νού, της σκέψης και της υπαρξης που ίσως υπήρχε πάντα μέσα μας. Απο που προήλθε; Πώς έφτασε σε μάς, μέσα από ποιές συμπάντικές διαδρομές; Και κυρίως, με ποιούς αντιπροσώπους; Ο Διονύσης Τζαβάρας μας διηγείται την φανταστική ιστορία του Τζών Κάδμου, που μπορεί και να είναι αληθινή...

 

 

Και στο μπρός μέρος του βιβλίου κάτω δεξιά απο το τίτλο "Μυθαστρία",

 

"Δεν είμαστε μόνοι..."

 

 

Διευκρινιζω ότι είναι απλά μία φιλική συμβολή, και ότι, όπως δεν έχω διαβάσει ακόμη το βιβλίο, ίσως πέφτω τελείως έξω. Δεν θελω να το εκλάβεις σαν υποδειξη ούτε κάν παρατήρηση. Αν όμως σου πουλάει η περίληψη και το lead και εκφράζουν το βιβλίο σου και το νόημα του, ευχαρίστως να βοηθήσω κι εγώ σ'αυτή τη τεράστια προσπάθεια σου.

Edited by Dune
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τη συμβολή σου. Θα σου πρότεινα να διάβαζες το βιβλίο πρώτα, κάτι που βέβαια είπες και ο ίδιος πως είναι απαραίτητο.

Όπως εξήγησα και σε άλλα ποστς, το βιβλίο με τον Τζον Κάδμο αφορά την ιστορία του Τζον Κάδμου σε σχέση με τη Μυθαστρία μια που αυτός είναι ο βασικός πρωταγωνιστής, παρ'όλο που υπάρχουν και άλλοι.

Υποθέτω πως στο blurb του οπισθόφυλλου θα έπρεπε μάλλον να μπει κάτι σχετικό με την ιστορία κατά κύριο λόγο, και κατά δεύτερο για το σύμπαν στο οποίο εκτυλίσεται η ιστορία.

 

H περίληψη που έγραψες έχει μια παλιομοδίτικη γοητεία η οποία μ'αρέσει πολύ, αλλά μια που οι ιστορίες μου απευθύνονται μάλλον σε αναγνώστες που είναι εξοικιωμένοι με την επιστημονική φαντασία κλπ, προτιμώ να έχει κάποιους όρους που ανήκουν στη "γλώσσα" της επιστημονικής φαντασίας ή και της επιστήμης, όπως π.χ. "singularity event" (γεγονός μοναδικότητας?) ή "μεταπολιτισμός".

 

Πέρα από αυτό όμως, δεν είμαι σίγουρος ποιος γράφει αυτά τα περιληπτικά κείμενα σε κάθε βιβλίο. Ο συγγραφέας ή ο editor? Τείνω να πιστέψω μερικές φορές πως είναι γραμμένα από κάποιον editor ή από το "τμήμα μάρκετινγκ" που δεν έχει διαβάσει κάποιο βιβλίο, ενώ άλλες αισθάνομαι πως τα έχει γράψει ο συγγραφέας. Πραγματικά δεν ξέρω....

Link to comment
Share on other sites

Διονύση μου, είναι πολύ όμορφο αυτό που έφτιαξες. Σίγουρα έχει τα προβλήματά του, την επανάληψη, την κακή ανάλυση κτλ αλλά δεν είναι το θέμα αυτά σε καμία περίπτωση. Μοιάζει με teaser αν και ίσως είναι λίγο μεγάλο για να είναι τέτοιο, σου αφήνει την αίσθηση που σου αφήνει κι ένα teaser, αυτό το "είναι κάτι που θέλω να το δω".

 

Η επιλογή της μουσικής μου αρέσει κι εμένα πολύ. Για την ακρίβεια στην αρχή απλά δεν την άκουγα, ήταν ένα με την εικόνα αδιαχώριστες μεταξύ τους και αυτός είναι κι ο πρώτος λόγος που τη θεωρώ επιτυχημένη επιλογή. Ο δεύτερος είναι υποκειμενικός, απλά μ'αρέσει το κομμάτι :p

 

Και τώρα που το έφτιαξες αυτό θα σου πω και κάτι άλλο που ίσως θα έπρεπε να στο έχω πει εδώ και πολύ καιρό.

Όταν πρωτογνώρισα τον κόσμο σου μου είχε κάνει εντύπωση το γεγονός ότι μου άρεσε. Όχι απλά τον εκτιμούσα, μου άρεσε, σε αντίθεση με τα περισσότερα έργα της εφ που είχα ψιλογνωρίσει μέχρι στιγμής. Μου αρέσει γιατί τον θεωρώ εξίσου παραμυθένιο και μαγικό με το φάντασυ. Κάποια στιγμή λοιπόν, βλέποντας ταινίες κυρίως συνειδητοποίησα πως συγκρίνω κάθε τι που περιέχει πλανήτες, διαστημόπλοια, συμβούλια διαγαλαξιακά κτλ με τη Μυθαστρία σου. Αν μοιάζει με αυτό που έχω στο μυαλό μου για αυτήν, τότε μου αρέσει κι αυτό που βλέπω, αν όχι... το σκέφτομαι για να αποφασίσω.

Με επηρεάζεις ήδη, με ένα μόνο βιβλίο και αρκετές όμορφες ζωγραφιές :)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τη συμβολή σου. Θα σου πρότεινα να διάβαζες το βιβλίο πρώτα, κάτι που βέβαια είπες και ο ίδιος πως είναι απαραίτητο.

Όπως εξήγησα και σε άλλα ποστς, το βιβλίο με τον Τζον Κάδμο αφορά την ιστορία του Τζον Κάδμου σε σχέση με τη Μυθαστρία μια που αυτός είναι ο βασικός πρωταγωνιστής, παρ'όλο που υπάρχουν και άλλοι.

 

Ουπσ, εμ το είπα ότι μπορεί να γίνει και κοτσαάνα απο τη στιγμή που δεν το έχω διαβάσει. Οπότε διαμορφώνεται έτσι ωστε ο Τζών Κάδμος να μπαίνει στη θέση του αναγνώστη, αντί να είναι, έτσι όπως το παρουσίασα, αυτός η επηρροή.

 

 

Υποθέτω πως στο blurb του οπισθόφυλλου θα έπρεπε μάλλον να μπει κάτι σχετικό με την ιστορία κατά κύριο λόγο, και κατά δεύτερο για το σύμπαν στο οποίο εκτυλίσεται η ιστορία.

 

Νομίζω ότι το blurb είναι για να παρασύρει. Προφανώς υπάρχει μία ιστορία μέσα όμως η περίληψη της ιστορίας δεν είναι απαραίτητα αυτό που θα παρασύρει τον υποψήφιο αναγνώστη να το αγοράσει, αλλα τα σημεία της ιστορίας με τα οποιά θα ταυτιστεί εύκολα γρήγορα και προθυμα.

 

H περίληψη που έγραψες έχει μια παλιομοδίτικη γοητεία η οποία μ'αρέσει πολύ, αλλά μια που οι ιστορίες μου απευθύνονται μάλλον σε αναγνώστες που είναι εξοικιωμένοι με την επιστημονική φαντασία κλπ, προτιμώ να έχει κάποιους όρους που ανήκουν στη "γλώσσα" της επιστημονικής φαντασίας ή και της επιστήμης, όπως π.χ. "singularity event" (γεγονός μοναδικότητας?) ή "μεταπολιτισμός".

 

Αυτό ακριβώς φοβήθηκα εγώ όταν την διάβασα, οποτε εσύ ξερεις καλυτερα. Δηλαδη, το κοινο που θα κάνει ενα βιβλίο μπεστ σελλερ (λέμε τώρα έ, think big), πιστεύω ότι δεν διαθέτει τις εξειδικευμένες γνώσεις για να αναζητα τέτοιες εκφράσεις και οτι τέτοιες εκφράσεις μπορεί να το αποθαρρύνουν. επίσης πιστεύω, όσο και άν φαίνεται κάφρικο και αχ θεέ μου, ότι πολλοί απο αυτο το μεγάλο κοινό κάνουν μία άτυπη word of mouth διαφήμιση ή δυσφήμιση ΜΟΝΟ απο το blurb !

 

Πέρα από αυτό όμως, δεν είμαι σίγουρος ποιος γράφει αυτά τα περιληπτικά κείμενα σε κάθε βιβλίο. Ο συγγραφέας ή ο editor? Τείνω να πιστέψω μερικές φορές πως είναι γραμμένα από κάποιον editor ή από το "τμήμα μάρκετινγκ" που δεν έχει διαβάσει κάποιο βιβλίο, ενώ άλλες αισθάνομαι πως τα έχει γράψει ο συγγραφέας. Πραγματικά δεν ξέρω....

 

Το θέμα είναι ότι όπως αυτό το μικρό κειμενάκι "πουλάει" στον υποψήφιο αναγνώστη, είναι άραγε άστοχο να υποθέσουμε οτι θα "πουλήσει" αντίστοιχα σε έναν υποψήφιο εκδότη όπου θα το πάς; Οπως και να έχει ειναι ενα εργαλείο, λεκτικο, που κάποιοι θα το γράψουν. Ο "συγγραφέας" λοιπον του τμήματος μάρκετιγκ, αραγε έιναι καταλληλότερος για να γράψει το κείμενο που θα πουλήσει το βιβλίο του, απο τον ίδιο τον συγγραφέα;

Link to comment
Share on other sites

Διονύση μου, είναι πολύ όμορφο αυτό που έφτιαξες. Σίγουρα έχει τα προβλήματά του, την επανάληψη, την κακή ανάλυση κτλ αλλά δεν είναι το θέμα αυτά σε καμία περίπτωση. Μοιάζει με teaser αν και ίσως είναι λίγο μεγάλο για να είναι τέτοιο, σου αφήνει την αίσθηση που σου αφήνει κι ένα teaser, αυτό το "είναι κάτι που θέλω να το δω".

 

Η επιλογή της μουσικής μου αρέσει κι εμένα πολύ. Για την ακρίβεια στην αρχή απλά δεν την άκουγα, ήταν ένα με την εικόνα αδιαχώριστες μεταξύ τους και αυτός είναι κι ο πρώτος λόγος που τη θεωρώ επιτυχημένη επιλογή. Ο δεύτερος είναι υποκειμενικός, απλά μ'αρέσει το κομμάτι :p

 

Και τώρα που το έφτιαξες αυτό θα σου πω και κάτι άλλο που ίσως θα έπρεπε να στο έχω πει εδώ και πολύ καιρό.

Όταν πρωτογνώρισα τον κόσμο σου μου είχε κάνει εντύπωση το γεγονός ότι μου άρεσε. Όχι απλά τον εκτιμούσα, μου άρεσε, σε αντίθεση με τα περισσότερα έργα της εφ που είχα ψιλογνωρίσει μέχρι στιγμής. Μου αρέσει γιατί τον θεωρώ εξίσου παραμυθένιο και μαγικό με το φάντασυ. Κάποια στιγμή λοιπόν, βλέποντας ταινίες κυρίως συνειδητοποίησα πως συγκρίνω κάθε τι που περιέχει πλανήτες, διαστημόπλοια, συμβούλια διαγαλαξιακά κτλ με τη Μυθαστρία σου. Αν μοιάζει με αυτό που έχω στο μυαλό μου για αυτήν, τότε μου αρέσει κι αυτό που βλέπω, αν όχι... το σκέφτομαι για να αποφασίσω.

Με επηρεάζεις ήδη, με ένα μόνο βιβλίο και αρκετές όμορφες ζωγραφιές :)

 

Wow! Κιάρα! Είναι απίστευτη η φιλοφρόνηση που μου έκανες και ειλικρινά....δεν ξέρω τι να πω. Τείνω να πω πως δεν μου αξίζει τέτοια φιλοφρόνηση - να συγκρίνεις τη Μυθαστρία με έργα ε.φ. δηλαδή - αλλά από την άλλη, όπως έλεγε και ο τίτλος του κομματιού που επέλεξα, αυτό που θα ήθελα από τους αναγνώστες θα ήταν ακριβώς το να "Βυθιστούν στην Καρδιά" της Μυθαστρίας και να ανασύρουν από κει....κάτι. Κάτι που ανασύρω και γω. Οπότε μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ μπορώ να σου πω, για αυτό το *από καρδιάς* σχόλιο. :)

 

Η ανάλυση είναι όντως προβληματική γιατί δεν ξέρω πως στα κομμάτια να κάνω το κατ'ευφημισμόν..."master video" πιο μικρό από 110ΜΒ χωρίς να χαθεί η ποιότητά της. Γι'αυτό το πέρασα από το Movie Maker (και γιατί το Wax κρασάρει) αλλά έχω την πρώτη έκδοση του Movie Maker (Windows Millennium γαρ) και δεν έχει επιλογές για καλύτερη ποιότητα. Το μικρότερο μέγεθος που το έκανα ήταν 23ΜΒ, αλλά με χάσιμο μέρους της ποιότητας και ακόμα κάποιο χάσιμο όταν το ανέβασα στο google.

Δεν ξέρω και πολλά ακόμα για τη δημιουργία "βιντεακίων". :atongue2:

Όταν λες "επανάληψη" αναφέρεσαι στα transitions, στο περιεχόμενο, στη μουσική, στο φόντο ή....? Ίσως μπορέσω να διορθώσω κάποια πράγματα αν πάρω το Adobe Premiere κάποια στιγμή. :)

 

Dune said

Το θέμα είναι ότι όπως αυτό το μικρό κειμενάκι "πουλάει" στον υποψήφιο αναγνώστη, είναι άραγε άστοχο να υποθέσουμε οτι θα "πουλήσει" αντίστοιχα σε έναν υποψήφιο εκδότη όπου θα το πάς; Οπως και να έχει ειναι ενα εργαλείο, λεκτικο, που κάποιοι θα το γράψουν. Ο "συγγραφέας" λοιπον του τμήματος μάρκετιγκ, αραγε έιναι καταλληλότερος για να γράψει το κείμενο που θα πουλήσει το βιβλίο του, απο τον ίδιο τον συγγραφέα;

 

Ναι, δε διαφωνώ σ'αυτό. Απλά δεν ξέρω πως είναι το "πρωτόκολο" σ'αυτές τις περιπτώσεις στην Ελλάδα ή και στην Αμερική ή Αγγλία. Υποθέτω πως οι πιο γνωστοί συγγραφείς οπωσδήποτε θα έχουν λόγο για το blurb, και μπορεί να το γράφουν οι ίδιοι. Οι εκδοτικοί οίκοι από την άλλη, που σίγουρα σκέφτονται και με όρους μάρκετινγκ - αφού έχουν και τα ανάλογα τμήματα - ίσως έχουν άλλη γνώμη. Αν κάποιος ξέρει, ας μας διαφωτίσει.

 

Και μια διευκρίνιση: Η περίληψη που έγραψα ήταν επειδή με ρώτησες τι είναι η Μυθαστρία. Ήταν ένας ορισμός της και όχι blurb για το βιβλίο Τζον Κάδμος. 

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Η ανάλυση είναι όντως προβληματική γιατί δεν ξέρω πως στα κομμάτια να κάνω το κατ'ευφημισμόν..."master video" πιο μικρό από 110ΜΒ χωρίς να χαθεί η ποιότητα της ανάλυσης. Γι'αυτό το πέρασα από το Movie Maker (και γιατί το Wax κρασάρει) αλλά έχω την πρώτη έκδοση του Movie Maker (Windows Millennium γαρ) και δεν έχει επιλογές για καλύτερη ποιότητα. Το μικρότερο μέγεθος που το έκανα ήταν 23ΜΒ, αλλά με χάσιμο μέρους της ποιότητας και ακόμα κάποιο χάσιμο όταν το ανέβασα στο google.

Δεν ξέρω και πολλά ακόμα για τη δημιουργία "βιντεακίων". :atongue2:

Διονύση, όταν βρεθούμε, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να δουλέψουμε αν θέλεις λίγο το βίντεο για καλύτερη ανάλυση, με κάποια προγράμματα που έχω. Απλά δεν ξέρω πόσο μεγάλο θα βγει στο τέλος το αρχείο.

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη θα σου ήμουν υπόχρεος και ευχαριστώ ξανά!! :agrin: :friends:

Link to comment
Share on other sites

Με την επανάληψη εννοώ τα καδράκια που έρχονται από πίσω προς τα μπρος και συμβαίνει συνέχεια. Παρά το ότι το σπας σε κάποιες φάσεις και για να είμαι ειλικρινής δε με κούρασε ούτε και με ενόχλησε. Γιαυτό λέω πως δεν είναι και θέμα.

 

Επίσης, η "φιλοφρόνηση" δεν είναι φιλοφρόνηση... :p είναι η απλή αλήθεια βασικά, με ξέρεις πως είμαι με τα διαστημόπλοια :p

Link to comment
Share on other sites

Ναι, ομολογώ πως το zoom in-zoom out το χρησιμοποίησα κατά κόρον. Ήθελα να είχε πιο smooth transitions το πρόγραμμα, και ίσως να έχει αν και δεν τις είδα πού μπορεί να ήταν. Όπως και να έχει....η επόμενη version θα είναι σίγουρα καλύτερη. Το βασικό κακό ήταν πως το Wax αν και σε αφήνει να βάλεις audio track, δε σε αφήνει να ακούσεις το audio track σε preview mode!! Αυτό είναι κάκιστο γιατί αποκλείει το συγχρονισμό της μουσικής με την εναλλαγή των εικόνων - cues κλπ δηλαδή - εκτός αν το κάνει κανείς manually αφού σημειώσει τα cues που θέλει ακούγοντας ξεχωριστά τη μουσική. Αλλά και πάλι τα πράγματα περιπλέκονται μια που τα transitions έχουν άλλους χρόνους....και πάει λέγοντας.

 

Όσο για τη φιλοφρόνιση, ξέρω πως ήταν ειλικρινής και γι'αυτό αληθινή. Πράγματι με τα διαστημόπλοια ξέρω πως δεν τα πας καλά, και παρ'όλο που στο σύμπαν της Μυθαστρίας υπάρχουν διαστημόπλοια και καμμιά φορά και στόλοι, η ίδια η Μυθαστρία δεν τα χρησιμοποιεί. Πολύ άβολα και αργά.... :atongue2: αλλά σίγουρα δεν είναι τα διαστημόπλοια στην "πρώτη γραμμή" του σύμπαντος αυτού - έχουν τη θέση αυτοκινήτων μεν αλλά δεν είναι "σύμβολα" του σύμπαντος της Μυθαστρίας - γι'αυτό και δεν έβαλα κανένα στο κλιπάκι.

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο το βίντεο, ωραία και τα σκίτσα. Το σύνολο σε βάζει μέσα στον κόσμο έστω και για λίγα λεπτά.

Όσον αφορά τα τεχνικά ζητήματα, θα σου πρότεινα (αν είναι εφικτό) να αντικαταστήσεις τα zoom με κίνηση πάνω στο σύνολο μιας εικόνας, δηλαδή να ξεκινάει ζουμαρισμένο το κάδρο του βίντεο σε μια εικόνα και να κινείται πάνω της για μερικά δευτερόλεπτα. Έτσι δίνεται η αίσθηση της κίνησης και του βάθους σε κάτι το οποίο είναι στατικό.

Επίσης, απο εμπειρία και πειραματισμό, έχω ανακαλύψει ότι η καλύτερη ερασιτεχνική κωδικοποίηση που μπορεί να κάνει κάποιος διατηρώντας την καλύτερη αναλογία ποιότητας/μεγέθους είναι σε Quicktime .mov αρχείο και με το Sorensen codec.

Καλή συνέχεια εύχομαι.

Link to comment
Share on other sites

Α, σ'ευχαριστώ για τις πληροφορίες!! Σχετικό με την κίνηση εννοείς κάτι όπως όταν κινείται το background στα κινούμενα σχέδια ή κίνηση της κάμερας π.χ. από πάνω ως κάτω σε μια εικόνα?

Link to comment
Share on other sites

Α, σ'ευχαριστώ για τις πληροφορίες!! Σχετικό με την κίνηση εννοείς κάτι όπως όταν κινείται το background στα κινούμενα σχέδια ή κίνηση της κάμερας π.χ. από πάνω ως κάτω σε μια εικόνα?

 

Το δεύτερο εννοώ, το οποίο είναι και τεχνική την οποία έχω παρατηρήσει σε κινούμενα σχέδια.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς το Wax δε φαίνεται να έχει τέτοιο preset. :( Γιατί θα το ήθελα αυτό για μεγάλες εικόνες, με ολόσωμους χαρακτήρες, όπου τελικά το ζουμ γίνεται κοντά στον αφαλό (ή πιο κάτω). Πρέπει να βρω κάποιο καλύτερο και πιο εύχρηστο πρόγραμμα επεξεργασίας video. Έχω κάποια εμπορικά 3d προγράμματα, κάπως πιο παλιά, αλλά δεν ξέρω ποιο από αυτά θα έκανε αυτή τη δουλειά, δηλαδή για non-linear videos.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..