Jump to content

Ευπώλητα 2007


Arachnida
 Share

Recommended Posts

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από το Βήμα της περασμένης Κυριακής. Περιέχει εκτιμήσεις για τα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις το 2007.

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?...;m=S01&aa=1

Στην πρώτη θέση ήταν η Λένα Μαντά με το "Σπίτι δίπλα στο ποτάμι" και γύρω στις 90.000 αντίτυπα.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως Καρυστιάνη και Ξανθούλη ΔΕΝ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΩ! Από ένα τους βιβλίο διάβασα...

 

Η Καρυστιάνη ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ. Δεν ξέρω πως την έχουν κάνει συγγραφέα αυτή την γυναίκα. Η κάθε πρόταση που γράφει είναι τουλάχιστον μία μεγάλη παράγραφος, και μέσα στην ίδια πρόταση αλλάζει πρωταγωνιστές και ιδέες. Εκεί που διαβάζεις π.χ. για τον Γιάννη, ξαφνικά στο τέλος της παραγράφου-πρότασης ανακαλύπτεις ότι άλλαξε και μιλάει για τον Δημήτρη αλλά μετά ξανάλλαξε και μιλάει για το σπίτι στην εξοχή... Και χωρίς να το πάρεις χαμπάρι σε ποιά σημεία άλλαξε... Απλά ανακαλύπτεις ότι ξαφνικά εδώ και μισή παράγραφο-πρόταση δεν διαβάζεις πια για τον Γιάννη αλλά για τον Δημήτρη...

 

Ο Ξανθούλης από την άλλη, τουλάχιστον στο βιβλίο που διάβασα ονόματι "Ο Τούρκος στον Κήπο", ενώ έχει καλή αρχή και μέση της ιστορίας, στο τέλος με χάλασε. προσπάθησε στο τέλος του βιβλίου να το παίξει λίγο κουλτουριάρης, να δώσει ένα μυστηριακό τέλος στο βιβλίο, αλλά για μένα ατύχησε. Δεν ταίριαζε στο υπόλοιπο βιβλίο, και χάλασε όλο το βιβλίο έτσι.

Link to comment
Share on other sites

Μου κάνει εντύπωση που λείπει ο Πέτρος Μαρκάρης (Αμυνα ζώνης, Νυχτερινό δελτίο, Ο Τσέ αυτοκτόνησε, Βασικός μέτοχος, Το ημερολόγιο μιας αιωνιότητας κ.α.) που θεωρείται ο έλληνας συγγραφέας με τις περισσότερες πωλήσεις στην Γερμανία, καθώς και ο Γιώργος Λεονάρδος με τα ιστορικά μυθηστορήματα του (πρόσφατο το Ο τελευταίος Παλαιολόγος, Οι Παλαιολόγοι, Η ωραία κοιμωμένη του Μυστρά, Οι πόλοι του μαγνήτη, Μπαρμπαρόσα ο πειρατής κ.α.) που γνωρίζουν και αυτά σχετική επιτυχία.

Επίσης μου κάνει εντύπωση που απο την λίστα τρία μυθηστορήματα είναι αστυνομικά ("Κινέζικα κουτιά", "Πυθαγόρεια εγκλήματα" και το "Το φιλί του δράκου") καθώς και οτι απο τη λίστα πάλι τρία μυθηστορήματα έχουν εκδοθεί απο πιο μικρούς εκδοτικούς οίκους (απο εκδόσεις Πόλις, Εξάντας και Καλέντη).

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι απ' όλη τη λίστα μόνη τα Κινέζικα Κουτιά έχω διαβάσει. Αλλά μου φαίνεται ότι απέχει πάρα πολύ για να το κατατάξω σε κάποια λίστα ευπωλήτων. Εννοώ ότι δεν είναι και ό,τι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά τον προηγούμενο χρόνο.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι απ' όλη τη λίστα μόνη τα Κινέζικα Κουτιά έχω διαβάσει. Αλλά μου φαίνεται ότι απέχει πάρα πολύ για να το κατατάξω σε κάποια λίστα ευπωλήτων. Εννοώ ότι δεν είναι και ό,τι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά τον προηγούμενο χρόνο.

Γενικά, αρκεί ένα καλό και πετυχημένο βιβλίο από έναν συγγραφέα για να πουλήσουν και τα υπόλοιπά του. Είναι ένας κανόνας που ισχύει παγκοσμίως στην αγορά του βιβλίου.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω διαβάσει το Σουέλ, δεν έχω διαβάσει τα Κινέζικα κουτιά και δεν έχω διαβάσει επίσης του φιδιού το γάλα, όπως και το τελευταίο της Παπαδάκη. Έχω διαβάσει όμως όλα τα προηγούμενα που έχει γράψει η Παπαδάκη και δεν τα έχω λατρέψει όλα τους, ούτε και ξετρελάθηκα με πολλά από αυτά, με κάνα δυο μόνο, άντε τρία. Έχω διαβάσει επίσης Καρυστιάνη και θεωρώ πως η γυναίκα όχι μόνο ξέρει να γράφει, έχει και κάτι τόσο ιδιαίτερο ταυτόχρονα που την κάνει ξεχωριστή. Έχω διαβάσει και Ξανθούλη, αν και πέρα από μερικά ευρήματα όμορφα που χρησιμοποιεί για να σου πει αλλιώς πράγματα που θα μπορούσαν να διατυπωθούν πεζά, δεν τρελαίνομαι για αυτόν. Όμως, έχοντας διαβάσει τρία ή τέσσερα βιβλία του μπορώ να πω πως ο άνθρωπος μπορεί να γράψει μια ολοκληρωμένη ιστορία. Έχω διαβάσει επίσης βιβλία της Σώτης Τριανταφύλλου. Παρόλο που δεν έχω ιδέα γιατί τα τελευταία τους είναι αυτά με τις καλύτερες πωλήσεις (επειδή φυσικά δεν τα έχω διαβάσει και για κανέναν άλλο λόγο) δεν τα έχω αγοράσει οπότε δεν έχω συνεισφέρει στο να βγουν μέσα σε αυτή τη λίστα, χαίρομαι που είναι τα δικά τους ονόματα στη λίστα κι όχι της Καρατζά και της λοιπής συνομωταξίας. Κανέναν τους δε συμπαθώ τόσο ώστε να χαρώ αληθινά (αν κι ίσως με την Παπαδάκη είμαι κάπως ευαίσθητη το ομολογώ) δε θεωρώ όμως πως κακώς τους αγοράζει ο κόσμος, ούτε πως όλοι αυτοί για τους οποίους μιλάω έχουν μόνο ένα καλό βιβλίο στο ιστορικό τους, παρόλο που συμφωνώ πως υπάρχει ο κανόνας που λέει ο Μιχάλης επάνω, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως.

Link to comment
Share on other sites

Τι να σου πώ βρε Κιάρα για την Καρυστιάνη... Εδώ διαφωνούμε πλήρως. Δεν νομίζω ότι το να γράφεις προτάσεις μεγάλες σαν παραγράφους και να αλλάζεις πρωταγωνιστές μέσα σ'αυτή την ίδια πρόταση είναι "συγγραφικό εύρημα". Μάλλον συγγραφικό λάθος. Κάπου χάνεται στις ίδιες της τις προτάσεις, σαν ειρμό σκέψεων που κάνουμε αλλά δεν μπορείς να γράφεις έτσι. Δηλαδή δεν μπορεί να γράψει μία πρόταση μικρότερη από παράγραφο και να μιλάει για το ίδιο πράγμα σε αυτή την πρόταση;

Link to comment
Share on other sites

Φαντάζεσαι να συμφωνούσαμε στα πάντα? Δε θα είχαμε για τι πράμα να μιλήσουμε :p

Απλά εγώ την παρακολουθώ άνετα, τις "πιάνω" τις αλλαγές της εκεί που γίνονται. Πιστεύω πως ο τρόπος γραφής της ταιριάζει απόλυτα με τις ιστορίες της και πως αν προσπαθούσε να μιλήσει για τα ίδια πράγματα με έναν ας πούμε κοφτό θυμωμένο λόγο με μικρές προτάσεις θα έχανε την ιδιαίτερότητα που πιστεύω πως έχει. Γούστα είναι αυτά εξάλλου, εμένα το ίδιο πράγμα ακριβώς δε μου άρεσε στον Καραγάτση, κάποια πράγματα θα τα προτιμούσα απλά, μικρά, κοφτά, στην Καρυστιάνη δε με ενοχλεί, μου αρέσει μάλιστα κιόλας.

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλα μήν ξεχνάς οτι το 1960 που πέθανε ο Καραγάτσης η Καρυπώςτηνλένε ήταν οκτώ χρονών.

Link to comment
Share on other sites

Κι όταν ο Τσάπλιν ήταν γέρος κι είχε μια καριέρα πίσω του ανεπανάληπτη ο Κόπολα ήταν παιδάκι. Τον εκτιμώ και τον σέβομαι βαθύτατα τον Τσάπλιν, αλλά μου αρέσει καλύτερα ο Κόπολα. Είπαμε γούστα είναι αυτά, δε σύγκρινά κάτι έτσι κι αλλιώς.

Link to comment
Share on other sites

Ναι ρε αλλα εγώ το έγραψα για αυτό εδώ:

 

Πιστεύω πως ο τρόπος γραφής της ταιριάζει απόλυτα με τις ιστορίες της και πως αν προσπαθούσε να μιλήσει για τα ίδια πράγματα με έναν ας πούμε κοφτό θυμωμένο λόγο με μικρές προτάσεις θα έχανε την ιδιαίτερότητα που πιστεύω πως έχει. Γούστα είναι αυτά εξάλλου, εμένα το ίδιο πράγμα ακριβώς δε μου άρεσε στον Καραγάτση, κάποια πράγματα θα τα προτιμούσα απλά, μικρά, κοφτά, στην Καρυστιάνη δε με ενοχλεί, μου αρέσει μάλιστα κιόλας.

 

απλά μήν συγκρήνεις τον τρόπο που γράφουν δύο άτομα που έχουν διαφορά πολλές δεκαετίες.

Link to comment
Share on other sites

Μιας και αναφέρθηκε έστω κι από σπόντα ο Καραγάτσης, είμαι σίγουρος ότι αν η λίστα περιλάμβανε και τα επόμενα δέκα, σίγουρα θα υπήρχε και το "10" μέσα.

Link to comment
Share on other sites

Μα ακριβώς αυτό σου λέω κι εγώ, ότι δεν τους συγκρίνω. Δε συγκρίνεις κάτι όταν λες "αυτό μου αρέσει το άλλο δε μου αρέσει" απλά αναφέρομαι στο γούστο μου το οποίο ομολογουμένως μπορεί να είναι κακό, παρ'όλα αυτά είναι δικό μου. Θα τους σύγκρινά εάν έλεγα ότι ο ένας είναι καλύτερος από τον άλλο για αυτούς και για τους άλλους λόγους. Συμφωνώ πως κάτι τέτοιο δε γίνεται στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως ακριβώς και σε αυτή του Τσάπλιν με τον Κόπολα. Δεν υπάρχουν μέτρα για να κάνεις τη σύγκριση, δεν υπάρχει κοινό πλαίσιο.

 

 

Για να επιστρέψω όμως στο θέμα του τόπικ γιατί τώρα έδωσα βάση κι εγώ, λέει:

 

ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ

 

Δεν γίνεται επίσημη και ακριβής καταγραφή στις πωλήσεις των βιβλίων. Ετσι απευθυνθήκαμε στο περιοδικό «Διαβάζω», τον μοναδικό φορέα ο οποίος σε μηνιαία βάση προσθέτει αριθμούς που παραχωρούν 50 βιβλιοπωλεία από όλη την επικράτεια (συμπεριλαμβανομένων αλυσίδων και μεμονωμένων καταστημάτων). Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, λειτουργούν 225 βιβλιοπωλεία, οπότε η λίστα αναφέρεται σε δείγμα 20% του συνόλου των μαγαζιών. Αναφέρεται όμως σε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, καθώς οι πωλήσεις στις αλυσίδες είναι υπερπολλαπλάσιες. Οταν μιλάμε για «πωλήσεις», αναφερόμαστε στα βιβλία που πληρώθηκαν στο ταμείο και όχι για αντίτυπα που τοποθετήθηκαν στα βιβλιοπωλεία, καθώς μέρος της παραγωγής στο τέλος του χρόνου επιστρέφεται αδιάθετο στον εκδότη.

 

Το περιοδικό «Διαβάζω» μάς έδωσε τον κατάλογο με τα δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που σημείωσαν τις υψηλότερες πωλήσεις το 2007. Στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στους εκδοτικούς οίκους και ζητήσαμε να μάθουμε πόσα αντίτυπα πούλησε καθένα από τα βιβλία αυτά από τον Ιανουάριο ως τον Δεκέμβριο. Ζητήσαμε τις πωλήσεις βάσει της εκκαθάρισης του έτους, επί της οποίας πληρώνονται οι συγγραφείς τα πνευματικά δικαιώματα. Από τα δέκα βιβλία τα τέσσερα έχουν κυκλοφορήσει πριν από έναν χρόνο, οπότε διευκρινίζουμε ποιες ήταν οι πωλήσεις για το 2007 και ποιες για το 2006. Ετσι μπορεί να υπάρξει σύγκριση ανάλογα με το διάστημα που βρίσκεται το βιβλίο στην αγορά.

 

Και φυσικά την πιστεύουμε, όταν θα βγει και το ακριβές υποθέτω θα το μάθουμε.

 

Κι ανάμεσά τους υπάρχει ένα θρίλερ, δύο αστυνομικά, ένα θαλασσινό και κάποια που δείχνουν να ερωτροπούν με το φανταστικό και μόνο ένα, άντε δύο που ασχολούνται με τα οικογενειακά. Συνεχίζει να μου φαίνεται καλό το κόνσεπτ.

Link to comment
Share on other sites

Στο ίδιο θέμα, βρήκα στο diavasame.gr μία ενδιαφέρουσα στήλη, όπου δημοσιεύουν κάθε μήνα τα δεκαπέντε βιβλία με τις περισσότερες πωλήσεις σε διάφορες κατηγορίες. Η λίστα τους προέρχεται από τον Ελευθερουδάκη και αναφέρει ακριβείς αριθμούς.

Μπορείτε να ανατρέξετε και στα αρχεία προηγούμενων μηνών.

Edited by Arachnida
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..