Jump to content
Sign in to follow this  
Spock

Space Shuttle Enterprise OV-101

Recommended Posts

Spock

Σαν σήμερα, πριν από 32 χρόνια, στις 17 Σεπτεμβρίου 1976, η NASA τίμησε το Star Trek, ονομάζοντας το πρώτο Διαστημικό Λεωφορείο (Space Shuttle), Enterprise!

 

Στα αποκαλυπτήρια παρευρέθησαν ως επίτιμοι καλεσμένοι ο Gene Roddenberry και οι ηθοποιοί του Star Trek (από τους οποίους έλειπε ο W. Shatner), ενώ ακουγόταν το μουσικό θέμα της σειράς.

 

Space_shuttle_enterprise_star_trek.jpg

 

Το Enterprise OV-101 εμφανίστηκε αργότερα σε ταινίες και σειρές του Star Trek, στο 'The Motion Picture', στο 'First Contact', στο 'The Next Generation' και στους τίτλους του 'Star Trek: Enterprise', ανταποδίδοντας την τιμή.

 

post-1077-1221602702_thumb.jpg post-1077-1221602717_thumb.jpg post-1077-1221602725_thumb.jpg

 

Είναι πολύ ενδιαφέρον, ομολογουμένως, το 'παράδοξο' αυτό, όπου στο σύμπαν του Star Trek έχουμε φωτογραφίες και σχέδια από το Space Shuttle Enterprise, το οποίο πήρε το όνομά του από το Enterprise του Star Trek!

 

Πολύ μεγάλη η τιμή αυτή για το Star Trek, όπως και η αναγνώριση στο τι έχει προσφέρει, πόσο έχει επηρεάσει αλλά, κυρίως, πόσο έχει εμπνεύσει.

 

:starfleet:

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
nikosal

Ωραίο αυτό Σποκ!

Και εξαιρετική η φωτογραφία του 1976: Πού είναι ο Σκότι; Δεν είναι αυτός δεξιά (όπως κοιτάμε) από τον Ρόντμπερι, έτσι; Και αυτός πίσω από το Σούλου δεν μοιάζει λίγο του Ντικ; Χεχε, δεν είναι φυσικά.

 

Πάντως όλο το στήσιμο του καστ με τις καμπάνες παντελόνι, μου θυμίζει life on mars!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Spock

Ο Σκότι είναι πίσω από τον Σούλου! Η μόνη φορά που τον έχω δει με μούσι. Φέρνει λίγο του Ντικ έτσι, όντως!

Edited by Spock

Share this post


Link to post
Share on other sites
tetartos

Ωραία η φωτογραφία και ακόμα πιο όμορφη η τιμή που έγινε στο Enterpise και τον Gene! Έχω την εντύπωση ότι από τότε έγιναν και άλλες τιμές στο Star Trek. Θυμάμαι σωστά;

Share this post


Link to post
Share on other sites
Leonidas

Να σημειωθεί οτι το αρχικό όνομα για το Shuttle OV-101 ήταν το Constitution, αλλά η NASA το άλλαξε σε Enterprise, μετά από προτροπές των Trekkies, οι οποίοι έστειλαν κατά χιλιάδες, γράμματα στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Gerald Ford, ζητώντας την σχετική αλλαγή και η NASA τίμησε τους φαν του Τρεκ κάνοντας την ανάλογη μετονομασία. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού μεγάλη μερίδα των μηχανικών και επιστημόνων της NASA βρίσκονταν εκεί που βρίσκονταν επειδή σαν μικρά παιδιά εμπνεύστηκαν από τα περιοδικά λαϊκής Ε.Φ. του '20 και του '30, και μετέπειτα από το Star Trek. Βλέπουμε λοιπόν πώς η σχέση ε.φ.-επιστήμης και τεχνολογίας είναι στενή και αμφίδρομη, με την μία να επηρρεάζει την άλλη. Και αυτό προσωπικά εγώ το θεωρώ μαγευτικό!

 

Εξίσου συγκινητικό είναι όταν το ίδιο το Trek σε διάφορα επεισόδια απέδιδε φόρο τιμής στην διαστημική εξερεύνηση!

 

Το μόνο ειρωνικό στην όλη υπόθεση, είναι οτι το shuttle Enterprise ήταν αποκλειστικά σχεδιασμένο για ατμοσφαιρικές πτητικές δοκιμές-η NASA δεν το εξόπλισε με τους κινητήρες και τα υποσυστήματα που χρειάζονταν για μια τροχιακή πτήση. Μέσω του Enterprise η NASA ήθελε να τεστάρει το πώς συμπεριφερόταν το shuttle σε ατμοσφαιρικές συνθήκες, πριν εκτοξέυσει το Columbia, το οποίο ήταν το πρώτο τροχιακό shuttle. Αυτό το γεγονός οι Trekkies το αγνοούσαν. Αν ήταν καλύτερα ενημερωμένοι, ίσως να ζητούσαν να μετονομαστεί το Columbia!

 

Περισσότερες πληροφορίες για το OV-101 Enterprise εδώ:

 

http://www.universetoday.com/89005/space-shuttle-enterprise-unveiled-35-years-ago/

 

Και ένα κλιπάκι με την ονομασία 'Eyes on the Stars', αφιερωμένο στον Αφρο-Αμερικανό αστροναύτη Ron McNair (ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν το διαστημικό λεωφορείο Challenger εξερράγη το 1986), και τον ρόλο που έπαιξε το Star Trek στην ζωή του:

 

 

http://www.universetoday.com/99651/remembering-ron-mcnair-and-the-challenger-crew/

 

Και κάτι πιο χαρούμενο:

 

http://www.universetoday.com/33437/expedition-21-star-trek-poster/

 

Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα του πώς η Ε.Φ. (και το Trek) επηρρεάζουν την πραγματική ζωή και το αντίστροφο!

 

Ελπίζω να μην σας κούρασα!!

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mors Planch

Φυσικά USS Enterprise ήταν και 8 πλοία του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού από το 1775 και μετά με σημαντική ιστορία και o Φορντ ποτέ δεν παραδέχτηκε ότι το ονόμασε από το Startrek αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. :tease:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Spock

Στην ίδια την τελετή καθέλκυσης ήταν καλεσμένο το καστ και έπαιζε η μουσική του Σταρ Τρεκ. Δεν νομίζω να αποτελεί σύμπτωση αυτό, Μορς...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mors Planch

Στην ίδια την τελετή καθέλκυσης ήταν καλεσμένο το καστ και έπαιζε η μουσική του Σταρ Τρεκ. Δεν νομίζω να αποτελεί σύμπτωση αυτό, Μορς...

Μα φυσικά και ήταν στην τελετή παρουσίασης του Enterprise. Όπως και φυσικά και η απόφασή να προτιμηθεί το όνομα Enterprise επηρρεάστηκε κι απ' τη σχετική καμπάνια. Αυτό δε σημαίνει ότι ήταν κι η μόνη αιτία επιλογής του ονόματος ενώ τόσο το ίδιο το Enterprise όσο και τα περισσότερα άλλα πλοία του αστροστόλου είναι αρκετα φανερό από που προέρχεται το όνομα τους... απ΄ τα 13 αστρόπλοια της κλάσης του 4 (Enterprise, Intrepid, Lexington, Yorktown) έχουν ονόματα από Αμερικανικά αεροπλανοφόρα του Β ΠΠ, άλλά δύο (Constitution, Constellation) από ιστορικές Αμερικανικές ξυλινες φρεγάτες, το έβδομο (Farragut) από ναύαρχο του Αμερικανικού εμφυλίου και τουλάχιστον δύο ακόμα (Hood, Exeter)  από Αγγλικά πολεμικά (αλλά δύο το Pegassus και το Excalibur θέλω να πιστεύω ότι τα διάλεξαν απ' τη μυθολογία...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..