Jump to content

50 χρόνια Στρουμφ !


synodoiporos
 Share

Recommended Posts

Τα πενήντα τους χρόνια κλείνουν φέτος τα μπλε Στρουμφάκια ! Με αφορμή τον εορτασμό αυτό διοργανώνεται ένα μεγάλο πάρτι που έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και γυρίζει όλον τον κόσμο.

 

t_Letssmurfm_f5460db.jpg

Από όλους τους χαρακτήρες των καρτούν που κατάγονται από το Βέλγιο, τα στρουμφάκια είναι αδιαμφισβήτητα τα πιο διάσημα. Και σκεφτείτε μόνο πως αυτοί οι μικροί εμπνευσμένοι μπλέ χαρακτήρες σχεδιάστηκαν το 1958 από τον δημιουργό τους Peyo, ως δεύτεροι χαρακτήρες, με εφήμερο ρόλο σε μία άσχετη ιστορία, που περιλάμβανε τους ήρωες Johan και Pirlouit...

 

Ο Πιέρ Κιλιφόρ - γνωστός ως Peyo - είναι το τρίτο παιδί ενός πατέρα αγγλικής καταγωγής και μιας μητέρας από την κοινότητα των Βαλόνων του Βελγίου, αλλά γενήθηκε στις Βρυξέλλες στις 25 Ιουνίου του 1928. Το σύντομο πέρασμα του από τον κόσμο των κινούμενων σχεδίων επιβεβαίωσε την κλίση του : ονειρεύεται να γίνει αφηγητής ιστοριών ! Την ημέρα εργάζεται σε μικρές διαφημιστικές εταιριές, όπου φτιάχνει γράμματα επιγραφών και γραφικά για έναν μισθό της πείνας, και την νύχτα πέφτει με τα μούτρα στο σχέδιο, σκοπεύοντας να πλασάρει μερικά μικρά κόμικς σε περιοδικά.

 

Ο Peyo θα κάνει την είσοδό του στο περιοδικό κόμικ "SPIROU" το 1952. Με ήρωα τον Γιόχαν, ο οποίος πολύ σύντομα θα έχει δίπλα του τον πονηρό νάνο, τον Πιρλουί, ο Peyo θα γράψει το όνομά του σε μία από τις όμορφες σελίδες της ιστορίας των κόμικ : την χρυσή εποχή του περιοδικού "Spirou".

 

Τον Μάιο του 1958 ξεκινάει στο περιοδικό το έκτο επεισόδιο των περιπετειών του Γιόχαν και του Πιρλουί, με τίτλο "Ο αυλός με τις έξι τρύπες". Ο ίδιος ο Peyo αφηγείται : "Αναρωτιέμαι λοιπόν : ποιός να έφτιαξε άραγε αυτόν τον μαγικό αυλό ; Στην αρχή σκέφτηκα ένα μάγο, μια μάγισσα... Και μετά μου ήρθε η έμπνευση : γιατί όχι ένα ξωτικό, ένα από εκείνα τα πλασματάκια που ξέρουμε ότι ζούνε την νύχτα αλλά που σπάνια βλέπουμε ;".

 

O Peyo για να σχεδιάσει αυτό το νέο είδος ξωτικού ανασκαλεύει τις μνήμες του. Όσο καιρό δούλευε στο στούντιο κινουμένων σχεδίων της CBA, είχε δει κάτι σχέδια μικρών, κόκκινων ξωτικών, που φορούσαν στο κεφάλι ένα στεφάνι με λουλούδια και είχαν σχεδιαστεί για μια ταινιά με τον τίτλο "Το δώρο της νεράιδας"... Σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να εμπνευστεί το θέμα του από εκεί, κι έτσι προέκυψαν οι μπλε χαρακτήρες που όλοι γνωρίζουμε.

 

Τελικά έμενε μόνο να βρεθεί ένα όνομα για τα περίφημα αυτά ξωτικά. Ο Peyo θυμαάται ένα πού διασκεδαστικό περιστατικό από τις τελευταίες διακοπές που είχε. Ενώ παραθέριζαν σε μία βίλα των βελγικών ακτών, στην διάρκεια ενός γεύματος, ο φίλος του Πιερ ζητάει την αλατιέρα που βρισκόταν στην άλλη άκρη του τραπεζιού. Του ξεφεύγει όμως μια λέξη : "Σε παρακαλώ δώσε μου... την... το... αυτό το στρουμφ εκεί πέρα". Αυτός ο νεολογισμός διασκέδασε όλη την ομήγυρη, και ο Peyo με τους φίλους του άρχισε μια "στρουμφοκουβέντα" που κράτησε όλη την υπόλοιπη ώρα του φαγητού. Κι έτσι αποφασίστηκε τα νέα ξωτικά, που θα συνεχίσουν να μας απασχολούν πενήντα ολόκληρα χρόνια μετά την δημιουργία τους, θα λέγονταν Στρουμφ !

 

* * *

 

smurfs.gif

 

Από την άλλη, αν σκεφτούμε λίγο τα στρουφάκια με τα οποία μεγαλώσαμε μικροί, μπορούμε να κάνουμε ορισμένες ενδιαφέρουσες και.. περίεργες σκέψεις.

 

Η κοινωνία των Στρουμφ ήταν μία άκρως εξειδικευμένη κοινωνία, όπου κάθε στρουμφάκι είχε κι έναν δικό του ξεχωριστό ρόλο να παίξει και, ουσιαστικά, έπαιζε μόνο αυτόν.

 

Θυμάστε ; Ο Γκρινιάρης ήταν εκείνος που δυσανασχετούσε συνεχώς, με τα πάντα. Η ατάκα του ήταν σχεδόν γνωστή από τα πριν και ήσουν προετοιμασμένος να γελάσεις μαζί του. Ο Υπναρούλης νοιαζόταν μόνο για τον ύπνο του και δεν είχε όρεξη για τίποτε άλλο, ενώ ο Μάστροστρουφούλης (ξέρω γω) έπαιζε πάντα τον ρόλο του τεχνίτη που είχε κάποια καινούρια εφεύρεση και κάποιο καινούριο κατασκεύασμα να επιδείξει, κ.ο.κ.

 

Η Στρουμφίτα ήταν το μόνο θηλυκό άτομο του στρουμφοχωριού. Δεν χρειαζόταν κι άλλο. Ασχολιόταν κυρίως με την εμφάνισή της, χτένιζε τα μαλλιά της και περιποιούνταν την γλάστρα στο παραθυράκι της.

 

Υπήρχε ο μπάρμπα-Στρούμφ, που ήταν ο γηραιότερος και ο σοφός του χωριού. Εκείνος κατείχε όλη την γνώση, συμβούλευε πάντα τα στρουμφάκια για να τα βγάλει από την δύσκολη κατάσταση που είχαν βρεθεί, ήξερε τι έπρεπε να κάνουν σε κάθε περίπτωση και είχε στην κατοχή του ένα χοντρό βιβλίο με αποθηκευμένες γνώσεις, μυστικά και ξόρκια.

 

Μόνιμη απειλή για το στρουμφοχωριό ήταν ο Δρακουμέλ με την μαύρη γάτα του, που έτρεφε ένα απόλυτο μίσος για τα στρουμφάκια και έβρισκε συνεχώς και νέους τρόπους για να τους επιτεθεί. Ήταν μία σταθερή εξωτερική απειλή. Για κάθε κακό που τύχαινε στα χαριτωμένα μπλε-πλασματάκια εκείνος ήταν σχεδόν πάντα ο υπεύθυνος...

Τί να σημαίνουν όλα αυτά ; Ευκολίες για τους σεναριογράφους, μία αποτύπωση της πραγματικής κοινωνίας ή κάτι άλλο.. μήπως τα μικρά κι ακίνδυνα στρουμφάκια, δεν ήταν τελικά και τόσο ακίνδυνα ή τόσο μικρά ; …

 

Όπως και να 'χει, τα στρουμφάκια δείχνουν πάντα χαριτωμένα και αποτελούν αναμφίβολα μια πολύ γλυκιά παιδική ανάμνηση...

 

Smurferna.jpg

Link to comment
Share on other sites

Όπως το λες, Συνοδοιπόρε, μια γλυκύτατη παιδική ανάμνηση! Πολύ ωραία παρουσίαση, για την ιστορία τους, μάλιστα, δεν είχα ιδέα! Πολλή φάση αυτό με το όνομα! Χρόνια πολλά στα Στρουμφάκια!

 

Btw, κάποτε είχε πέσει στα χέρια μου ένα μικρό βιβλιαράκι όπου είχε εικονογραφημένη μία ιστορία, στην οποία ο Δρακουμέλ είχε πιάσει κάποια Στρουμφάκια και τους έδωσε κάτι και έγιναν πράσινα με μεγάλη ουρά. Μήπως τυχαίνει να ξερει κανείς αυτήν την ιστορία;

Edited by Spock
Link to comment
Share on other sites

Φοβερή παρουσίαση των Στρουμφακίων, Συνοδοιπόρε! Και με ένα σωρό ωραία και ενδιαφέροντα στοιχεία! Thank you! :D

 

post-59-1222780338_thumb.gifpost-59-1222780363_thumb.gifpost-59-1222780386_thumb.gif

 

Στρουμφάκια RULE! :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

μία άσχετη ιστορία, που περιλάμβανε τους ήρωες Johan και Pirlouit...

Για «Το Φλάουτο με τα Έξι Στρουμφ» δε λες; :abiggrin:

Link to comment
Share on other sites

Εμένα μου άρεσε και το "Ο Γιόχαν, ο Βίλλυ και τα στρουμφάκια" που έδειχνε κάποια στιγμή.

Link to comment
Share on other sites

Για μένα είναι αξεπέραστο το τραγουδάκι (μου τη δίνουν οι Παρασκευές!)

Link to comment
Share on other sites

Δευτέρα κάτι έχω

την Τρίτη δεν αντέχω

Τετάρτη πως βαριέμαι

την Πέμπτη δεν κρατιέμαι

Παρασκευή πρωί λαλαλα λα λα λα λα

Από όλες τις ημέρες η Κυριακή μ'αρέσει :)

Link to comment
Share on other sites

Όντως πολύ όμορφη παρουσίαση Συνοδοιπόρε....

 

 

Θα αναγκαστώ εγώ να κάνω τον κακό της υπόθεσης και να κάνω μια διαφορετική παρουσίαση για τα Στρουμφάκια.

 

Δεν σημαίνει απόλυτα πως εγώ συμφωνώ με αυτή τη θεωρία, απλά την παραθέτω για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη του τι γίνετε.

 

 

 

Smurf

 

Άραγε τι σκεφτόταν ο Peyo όταν σχεδίαζε τα Στρούμφ; Απλά δημιουργούσε μια παιδική σειρά, ή πρόβαλλε τα κομμουνιστικά του ιδεώδη;

 

 

Ας δούμε λοιπόν κάποια στοιχεία που - ίσως - θα έπρεπε να μας προβληματίσουν.

 

 

1) Στο Στρουμφοχωριό δεν υπάρχει χρήμα.

2) Κάποια απο τα στρουμφάκια έχουν στερεοτυπικούς ρόλους μέσα στη κοινωνία, απο τις δουλειές τους.

  • Ο Προκόπης: Ολόκληρη η εργατική τάξη, που περνάει και το μήνυμα της χρησιμότητας της...
  • Ο Κηπευτής: Ολόκληρη η αγροτική τάξη.
  • Ο Λιχούδης: Ο Μάγειρας
  • Ο Ζωγράφος και ο Ντορεμί: Η καλλιτεχνική πλευρά

3) Κάποια άλλα Στρουμφάκια δεν έχουν καμία χρησιμότητα παρα μόνο να μας δείξουν κάποια ελλατώματα που σε πολλά επεισόδεια βάζουν σε μπελάδες ολόκληρη την Στρουμφοκοινωνία.

  • Ο Χουζούρης: Τεμπελιά
  • Ο Μελένιος : Ματαιοδοξία
  • Ο Λιχούδης : Λαιμαργία

Ο μοναδικός ανώτερος και "αξιωματούχος" Είναι ο κόκκινος πατέρας τους και πιθανό απο αυτόν να προέρχονται τα αρχικά των S.M.U.R.F

Socialist Men Under a Red Father...

 

Αν εξαιρέσουμε και την οπτική ομοιότητα του ΠαπαΣτρούμφ με το Μαρξ κατά τα άλλα ο ρόλος του στην κοινωνία είναι ίδιος με του Στάλιν.

 

Ο Σπιρτούλης απο την άλλη είναι το αντίστοιχο του Τρότσκι.

Αναφέρει τον εαυτό του σαν βοηθό του ΠαπαΣτρούμφ και κάποιες φορές και διάδοχο του, και σχεδόν πάντα κατα την απουσία του τελευταίου προσπαθεί να πάρει τη θέση του.

Βέβαια η θέση στην οποία καταλήγει πάντα είναι έξω απο το χωριό σε παραλληλισμό με την εξορία του Τρότσκι...

 

Επίσεις στο χωριό δεν υπάρχει Θεός, παρά μόνο ο Πατέρας Χρόνος και η Μητέρα Φύση...

 

 

Πάμε τώρα στην αντιπέρα όχθη και ας κοιτάξουμε και τους "κακούς".

 

ΔΡΑΚΟΥΜΕΛ...

 

Στα 6 πρώτα επεισόδεια ο εν λόγο κύριος θέλει να πιάσει τα στρουμφάκια για να μπορέσει να ολοκληρώσει ένα φίλτρο που θα του επιτρέψει να φτιάξει χρυσάφι.

Δηλαδή ο καπιταλισμός που δεν έχει κανένα ηθικό πρόβλημα να καταστρέψει μια ουτοπική κοινωνία για το κέρδος.

 

ΨΙΨΙΝΕΛ...

 

Μπορούμε να τη δούμε ως το προλεταριάτο. Τον εξαρτώμενο εργάτη τον οποίο εκμεταλλεύεται το κεφάλαιο(Δρακουμέλ) ώστε να υλοποιήσει τα σχέδια του.

 

 

Αυτά για την ώρα. Αν θέλετε μπορώ να σας αναλύσω και κάποια επεισόδεια αλλά νομίζω οτι ήδη είπα πολλά...

Edited by Cosmo
Link to comment
Share on other sites

Δεν θα συμφωνήσω με τα παραπάνω. Κυρίως για έναν λόγο: τα Στρουμφάκια είναι ένα παιδικό και δεν νομίζω ο Peyo είχε σκοπό να κάνει κάποιου είδους ιδεολογική προπαγάνδα στα παιδάκια. Επίσης, γενικά μπορούμε να βρούμε σε πολλές ταινίες/σειρές/οτιδήποτε διάφορα που στοιχεία τους να μπορούν να ταιριάξουν με διάφορες θεωρίες/ιδεολογίες/οτιδήποτε, αρκεί να στρέψουμε την προσοχή μας σε διάφορα σημεία. Μπορεί για παράδειγμα τα Στρουμφάκια όντως να σχηματοποιούν τα κομμουνιστικά ιδεώδη του Peyo, αλλά δεν νομίζω πως αυτό το έκανε επίτηδες (φυσικά και δεν μπορώ να ξέρω, απλά έτσι νομίζω!). Πάντως, αυτό που σίγουρα είναι λάθος, είναι η όλη φάση με το όνομα -κάτι που αποδεικνύει ότι κάποιος μπορεί να ταιριάξει κάποια πράγματα όπως θέλει, προκειμένου να ταιριάξουν σε μια γενικότερη θεωρία-, καθώς το όνομά τους είναι "Les Schtroumpfs". Τώρα το πώς είναι η αγγλική τους ονομασία και το σε τι αρχικά μπορεί να ταιριάξει, είναι τελείως άλλο, άσχετο καπέλο.

Edited by Spock
Link to comment
Share on other sites

Αν εξαιρέσουμε και την οπτική ομοιότητα του ΠαπαΣτρούμφ με το Μαρξ κατά τα άλλα ο ρόλος του στην κοινωνία είναι ίδιος με του Στάλιν.
ο μπαρμπα-στρούμφ έχει σταλινικό ρόλο/χαρακτήρα στο στρουμφοχωριό;;; monsieur cosmo, αυτός που διατύπωσε τη θεωρία αυτή την έχει στρουμφίσει μου φαίνεται. :tongue: :bleh:
Πάντως, αυτό που σίγουρα είναι λάθος, είναι η όλη φάση με το όνομα -κάτι που αποδεικνύει ότι κάποιος μπορεί να ταιριάξει κάποια πράγματα όπως θέλει, προκειμένου να ταιριάξουν σε μια γενικότερη θεωρία-, καθώς το όνομά τους είναι "Les Schtroumpfs". Τώρα το πώς είναι η αγγλική τους ονομασία και το σε τι αρχικά μπορεί να ταιριάξει, είναι τελείως άλλο, άσχετο καπέλο.
qft! πολύ σωστά τα λέτε, monsieur spock! αυτή είναι η πρωτότυπη ονομασία τους, και μετά μεταφράστηκαν σε άλλες γλώσσες.

υπάρχει αυτή η θεωρία για τα κομμουνιστικά ιδεώδη εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά ας σκεφτεί κανείς ότι όταν δημιουργήθηκαν τα στρουμφάκια, είχαμε και έναν full-blown ψυχρό πόλεμο και κάποιοι έψαχναν παντού για κόκκινες αναφορές και προπαγάνδα. πάλι καλά να λέμε που δεν έκαψαν την κοκκινοσκουφίτσα στην πυρά...

 

στο θέμα μας. χρόνια πολλά στα στρουμφάκια!

να θυμήσω ότι το 2005 η unicef είχε κάνει ένα τηλεοπτικό σποτάκι για τα παιδιά που ζουν σε περιοχές που πλήττονται από πόλεμο. με την άδεια του peyo, χρησιμοποίησαν τα στρουμφάκια για το σποτάκι αυτό.

smurf_unicef.jpg

τηλεοπτικό σποτάκι (youtube)

η συνεργασία αυτή συνεχίζεται και φέτος, καθώς τα στρουμφάκια κάνουν περιοδεία (όπως διαβάζω στη wikipedia), και θα γίνει και ένας πληστηριασμός, τα έσοδα του οποίου θα δοθούν στη unicef.

Edited by araquel
Link to comment
Share on other sites

Να Ξανα - διευκρινήσω πως δεν συμφωνώ με την άποψε που παράθεσα παραπάνω, απλώς την ανέφερα για να γνωρίζουν όσοι δεν το ήξεραν και την αντίθετη πλευρά.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..