Jump to content

Πώς επιλέγετε ποια ιστορία θα διαβάσετε;


tetartos

Recommended Posts

Ψάχνετε στις παλιές ιστορίες του forum ή διαβάζετε μόνο όσες βγαίνουν στο "View new posts";

Ευχαριστιέστε τις μεγάλες ή έχετε χρόνο μόνο για τις μικρές;

Προτιμάτε αυτές των γνωστών σας ή έχετε περιέργεια για το τι γράφουν οι "καινούριοι";

Διαβάζετε μόνο το υπο-είδος που προτιμάτε και στα βιβλία (π.χ. μόνο Fantasy ή Τρόμο) ή δίνετε ευκαιρία και στις άλλες ιστορίες της βιβλιοθήκης;

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
Nihilio

Προσπαθώ να διαβάζω όσες περισσότερες γίνεται (αν και τον τελευταίο χρόνο δεν καταφέρνω και πολλές). Για να διαβάσω κάποια κοιτάζω:

α) το είδος της. Προτιμώ τρόμο και φαντασία, μετά πάω στον τρόμο και έπειτα ΕΦ και διάφορες ιστορίες

β) το ποιος τη γράφει. Αν εμπιστεύομαι την πένα του συγγραφέα θα της ρίξω σίγουρα μια ματιά

γ) το μέγεθος: κακά τα ψέματα, ένα κατεβατό δεν διαβάζεται εύκολα

Τέλος θα πρέπει να με κρατήσει. Είναι αρκετές οι φορές που ξεκινάω να διαβάσω κάτι στην οθόνη και 10 παραγράφους μετά δε θυμάμαι καν τί διαβάζω. Αλλά αυτό εξαρτάται κυρίως από τη διάθεσή μου εκείνη την ώρα, τον χρόνο που θα έχω και από το αν η ιστορία θα μου κάνει κλικ ή όχι

Link to post
Share on other sites
aScannerDarkly

Η αλήθεια είναι ότι διαβάζω σχεδόν αποκλειστικά τις μικρές ιστορίες, γιατί δυσκολεύομαι υπερβολικά να διαβάζω από την οθόνη. Φυσικά και υπάρχουν κάποια μέλη τα οποία έχω μάθει να εκτιμάω και θέλω να διαβάζω τις ιστορίες τους, αλλά κοιτάζω και καινούργιους συγγραφείς, ακόμα και αν συνήθως δεν έχω την ευκαιρία να γράψω κάποιο σχόλιο, προσπαθώ να "ενημερώνομαι" όσο μπορώ

Link to post
Share on other sites

Είδος κυρίως και συγγραφέα κατά δεύτερο λόγο. Ποτέ δεν αποκλείω κανέναν συγγραφέα του φόρουμ είτε παλιό, είτε καινούργιο (ειδικά καινούργιο). Έχω δυσκολία να εκτιμήσω τις ιστορίες τρόμου μια που δεν είναι είδος που διαβάζω γενικά, αλλά έχω διαβάσει τις περισσότερες.

Δεν έχω σειρά προτίμησης στα είδη που διαβάζω γενικά, ούτε στο μέγεθος. Μεγάλα κείμενα όμως, δηλαδή νουβέλες και πάνω, προτιμώ να τις διαβάζω τυπωμένες γιατί στο μόνιτορ κουράζομαι πολύ και δεν μπορώ να απολαύσω έτσι μεγάλη ιστορία. Με τις μικρές δεν έχω πρόβλημα.

 

Σε αρκετές περιπτώσεις διαβάζω μια ιστορία δεύτερη φορά μετά από καιρό, ειδικά αν μου έχει μείνει στη μνήμη, οπότε τα σποραδικά σχόλια που κάνω μπορεί να γίνουν μετά τη δεύτερη ανάγνωση και όχι την πρώτη. Ή και μετά την τρίτη ανάγνωση.

 

Η μόνη περίπτωση να αγνοήσω μια ιστορία είναι αν ο συγγραφέας της μου έχει δώσει επανειλημένα την εντύπωση πως δεν δίνει τον καλύτερο εαυτό του, ή γράφει πολύ πρόχειρα και "κακά" (πράγμα που δεν έχει σχέση με το αν είναι αρχάριος ή όχι). Αλλά είναι σπάνιο αυτό και αν νιώσω πως μπορεί ο Χ συγγραφέας να βοηθηθεί από κάποιο σχόλιό μου, τότε και θα διαβάσω τις ιστορίες του και θα τις σχολιάσω.

 

Ανάλογα τη διάθεση πάντως, μπαίνω στις ειδικές Βιβλιοθήκες και ψάχνω να βρω μήπως υπάρχουν ιστορίες που δεν έχω διαβάσει ή ξαναδιαβάζω άλλες κλπ.

Edited by Dain
Link to post
Share on other sites

Ααχ...Βιβλιοθήκη.Παλιότερα διάβαζα πολλές από τις ιστορίες αλλά σε κάποια φάση ψιλοπαράτησα το σπορ.Πάντως γενικά διαβάζω από μέλη που ξέρω και μου αρέσουν.Στους νέους θα δώσω μια ευκαιρία για να τους γνωρίσω συγγραφικά βέβαια.Και μια ματιά θα τη ρίξω σχεδόν σε όλες τις νέες ιστορίες καθώς κοιτάζω το τόπικ ως μοντ,οπότε συνδυάζω δουλειά και απόλαυση.Προτιμώ ΕΦ με διαφορά στήθους από φάντασυ,ακολουθεί καταιδρωμένος ο τρόμος και οι διάφορες ιστορίες μου είναι συνήθως α-διάφορες.

Οι μεγάλες ιστορίες με αποθαρρύνουν όπως και τους περισσότερους στο φόρουμ.Πρέπει να είναι κάτω από 3000 αλλιώς σπάνια μπαίνω στον κόπο να τη διαβάσω όλη.Επίσης με κουράζουν περισσότερο οι υπερβολικά "φορτωμένες" ιστορίες με περιγραφές και μπλα μπλά.Προτιμώ μια πιο κακογραμμένη περιπέτεια που διαβάζεται γρήγορα και μετά σχολιάζω τις ατέλειές της.Ή τουλάχιστον αυτό θυμάμαι να έκανα!

Link to post
Share on other sites

Εγώ έχω διαβάσει όλες σχεδόν τις ιστορίες φαντασίας που έχουν γραφτεί κατά την διάρκεια που είμαι στο site. Αυτό που κοιτάζω πρώτα είναι ο συγγραφέας, αν και δεν είμαι μέλος πολυ καιρό έχω καταλάβει ποιους μου αρέσουν οι ιστορίες τους και ποιους όχι. Δεύτερο κοιτάω το μέγεθος, αν είναι κάτ από 5000 λέξεις θα το διαβάσω.

Link to post
Share on other sites

Διαβάζω ιστορίες από τη βιβλιοθήκη συνεχώς. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν μια ιστορία είναι παλιά ή καινούρια. Ούτε σε ποιο είδος ανήκει έχει μεγάλη σημασία. Αν και δεν είμαι τόσο της εφ διαβάζω τη βιβλιοθήκη της. Τολμώ να πω ότι υπάρχουν μέλη που γράφουν εφ και πραγματικά χαίρομαι να τους διαβάζω. Από τα νέα μέλη διαβάζω σίγουρα τις πρώτες τους ιστορίες. Ως άνθρωπος με χούγια και γούστα προτιμώ να διαβάζω συγκεκριμένα μέλη που έχω ξεχωρίσει αλλά ποτέ δεν διστάζω να δώσω μια δεύτερη (και τρίτη και τέταρτη κοκ) ευκαιρία σε κάποιον που αφιερώνει χρόνο και πνεύμα κάνοντας κάτι που μου αρέσει και εμένα να κάνω. Ας διαβάζουμε λοιπόν αυτά που γράφουν άνθρωποι σαν εμάς. Τα σχόλια μας ίσως ωφελήσουν κάποιους, η ανάγνωση σίγουρα θα βοηθήσει εμάς τους ίδιους. :)

Link to post
Share on other sites
Electroscribe

Έχω θέσει στον εαυτό μου τον μεγαλόπνοο στόχο να διαβάσω όλες τις ιστορίες σε όλες τις βιβλιοθήκες.

 

Προτιμώ φάνταζυ και τρόμο, οπότε ξεκίνησα απ' αυτές, με πρώτη του Τρόμου, μιας και έχει πολύ λιγοτερο υλικό. Την έχω τελειώσει και έχω περάσει και το μισή Φαντασίας. Πάω άτομο-άτομο και διαβάζω τα άπαντά τους, ανεξαρτήτως πόσο κακή μπορεί να μου φανεί η γραφή κάποιου.

 

Δεν πάω αλφαβητικά, ούτε με κάποιο άλλο συγκεκριμένο κριτήριο. Συνήθως, πιάνω κάποιον που ο όγκος των γραπτών του να ταιριάζει με το χρόνο που στη συγκεκριμένη φάση έχω να διαθέσω.

 

 

(όχι ότι θα ενδιαφέρεται κανείς, αλλά επί του παρόντος γράφω αρκετά και το διάβασμα έχει πάρει δεύτερη προτεραιότητα μέχρι νεοτέρας)

Link to post
Share on other sites
The Phantom

Σαν πρώτο κριτήριο επιλέγω το «χτύπημα των λέξεων». Το ρυθμό. Τη γεύση των λέξεων. Αν δεν μου αρέσει, δεν συνεχίζω. (Το ίδιο ακολουθώ και με συγγραφείς με «όνομα».)

Έπειτα είναι ο τίτλος. Ένας αδιάφορος τίτλος δεν με τραβά.

Δίνω «σ’εμας» δεύτερη ευκαιρία. Πολλές ευκαιρίες θα έλεγα. Έστω κι αν η πρώτη επαφή δεν μου άρεσε. Ίσως να μου αρέσει η τρίτη ή η έκτη!

Δεν με επηρεάζει το είδος. Μια καλογραμμένη (σύμφωνα με μένα) ιστορία, μπορεί να είναι από οποιοδήποτε είδος.

Link to post
Share on other sites
Naroualis

Έχω σταματήσει να διαβάζω όσο θα ήθελα (και να σχολιάζω όσο θα ήθελα) για πολλούς και διάφορους λόγους. Κυρίως ίσως επειδή έχω βάλει ένα συγγραφικό στόχο από την προηγούμενη άνοιξη και θα κρατήσει πιθανόν μέχρι και το καλοκαίρι που μας έρχεται. Παλαιότερα όμως διάβαζα ό,τι νέο έβλεπα να ποστάρεται. Πέρασα και μια φάση αγκαζέ με το ευρετήριο της βιβλιοθήκης.

 

Το μέγεθος συνήθωςδεν παίζει και πολύ σημασία. Ασφαλώς όμως αν δεν έχω δείγματα γραφής από κάποιον, δε θα αποτολμήσω να διαβάσω κάτι τεράστιο. Θα "δοκιμάσω" πρώτα μικρές ιστορίες του κι ύστερα, αν με πείσει ότι αξίζιε τον κόπο, τότε θα περάσω σε μεγαλύτερες. Αν ξέρω ότι οι μικρές ιστορίες είναι κακότεχνες ή στερούνται ιδεών, τότε φοβάμαι ότι δε θα περάσω στις μεγαλύτερες.

 

Περισσότερο με ενδιαφέρει να διαβάσω έναν νέο παρά ένα παλιό. Αν έχω μπροστά μου κάποιον που ξέρω τη γραφή του κι έναν άγνωστο θα διαβάσω πρώτα του αγνώστου, ε τη λογική ότι από το γνωστό ξέρω τι μπορώ να περιμένω, ενώ ο άγνωστος μπορεί αν είναι καλός (οπότε κανένα θέμα προτίμησης) ή κακός, οπότε θα ήθελα να μου "μείνει" η καλή ιστορία να τη διαβάσω τελευταία.

 

Τώρα για το είδος, ε, γκουχ... δυσκολεύομαι να διαβάσω εφ. Όχι ότι δεν το κάνω, αλλά δυσκολεύομαι. Θα έλεγα ότι η σειρά προτίμησή μου είναι φ, διάφορες, τρόμος, εφ. Τι να κάνουμε, πυροβολίστε με.

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
Έχω θέσει στον εαυτό μου τον μεγαλόπνοο στόχο να διαβάσω όλες τις ιστορίες σε όλες τις βιβλιοθήκες.

 

Είχα ξεκινήσει κι εγώ κάπως έτσι αλλά στο δρόμο ανακάλυψα την χαρά του... χάους! Μπαίνω λοιπόν στο ευρετήριο και διαβάζω... ό,τι μου κατέβει!

 

Παρότι προτιμώ τις ΕΦ, διαβάζω και από τα τρία (τέσσερα) είδη. Σίγουρα μου τραβούν την προσοχή οι ιστορίες της "επικαιρότητας" του φόρουμ αλλά δεν "τσιμπάω" πάντα.

 

Μερικές φορές με πιάνει η όρεξη για έναν συγγραφέα, ιδίως αν τον έχω γνωρίσει προσωπικά πρόσφατα. Άλλοτε έχω τρελλή όρεξη και διαβάζω συνέχεια και άλλοτε δε θέλω άλλα διηγήματα...

 

Συχνά μου αρέσουν οι ανασκαφές: παλιές ιστορίες, "θαμμένες" στις τελευταίες σελίδες. Διστάζω όμως να κάνω ουσιώδη σχόλια. Όταν ο συγγραφέας έχει να πατήσει στο φόρουμ για μήνες (ή χρόνια), φοβάμαι ότι θα πάνε στον βρόντο...

Link to post
Share on other sites
Guest roriconfan

1. Προτιμώ τις Ιστορίες Φαντασίας από τα άλλα.

2. Αν τις βλέπω στα latest post βοηθάει.

3. Αν είναι και λιγότερο από 3.000 λέξεις βοηθάει περισσότερο.

4. Αν θέλω να διαβάσω κάτι και δε βρίσκω στα latest posts, πάω στην βιβλιοθήκη και παίρνω χρονολογικά τις ιστορίες φαντασίας (σχεδόν πάντα) προς τα πίσω μέχρι να βρω κάποια που δεν διάβασα.

 

Α, και προσωπικά κρατάω και λίστα με ότι διάβασα γιατί που να θυμάμαι τα πάντα από το όνομα μόνο. Ως τώρα έχω διαβάσει κάπου 120 διηγήματα εδώ στο φόρουμ.

Edited by roriconfan
Link to post
Share on other sites

Σχεδόν αποκλειστικά από το View New Posts και μόνο αν με τραβήξει ο τίτλος. Στην αρχή διάβαζα τα πάντα, αλλά δεν είχαμε πολλές ιστορίες τότε. Τι να πεις, ο πολύς όγκος με τρομάζει. Κάτι σαν τη βιβλιοθήκη με τα άπειρα cd της συγκατοίκου μου, που τρέμω να πλησιάσω! Τι να πρωτοδιαλέξεις; Έτσι είναι και με τις βιβλιοθήκες μας εδώ.

Link to post
Share on other sites

Μέχρι τώρα, λόγω έλλειψης χρόνου, έχω διαβάσει κυρίως τις πιο πρόσφατες. Πέρασε κάποια στιγμή από το μυαλό μου να ξεκινήσω ανάποδα και να ψάξω από τις πιο παλιές, αλλά κατάλαβα ότι χρονικά δε με παίρνει και δε θα διαβάσω ποτέ αυτές που είναι φρέσκες και που πιθανόν να θέλουν οι συγγραφείς κάποια σχόλια.

Με την ελπίδα ότι από δω και μπρος θα έχω λίγο περισσότερο χρόνο, σκοπεύω ν' αρχίσω να διαβάζω και τις προηγούμενες. Και μάλλον, επειδή η φάντασυ είναι τεράστια και ο τρόμος δεν είναι το φόρτε μου, θ' αρχίσω από Ε.Φ.

Link to post
Share on other sites
Τι να πεις, ο πολύς όγκος με τρομάζει. Κάτι σαν τη βιβλιοθήκη με τα άπειρα cd της συγκατοίκου μου, που τρέμω να πλησιάσω! Τι να πρωτοδιαλέξεις; Έτσι είναι και με τις βιβλιοθήκες μας εδώ.

 

Ή αλλιώς The Paradox of Choices.

Δείτε και εδώ: http://www.ted.com/index.php/talks/barry_s..._of_choice.html

Είναι τροφή για σκέψη.

Link to post
Share on other sites
Ή αλλιώς The Paradox of Choices.

Δείτε και εδώ: http://www.ted.com/index.php/talks/barry_s..._of_choice.html

Είναι τροφή για σκέψη.

 

Ωραίο βιντεάκι. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ζητούσα κάποιον άνθρωπο που να παίρνει αποφάσεις για μένα! Είναι εξουθενωτικό!

 

Sorry για το spam :spam:

Link to post
Share on other sites
Nihilio
Ωραίο βιντεάκι. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ζητούσα κάποιον άνθρωπο που να παίρνει αποφάσεις για μένα! Είναι εξουθενωτικό!

 

Sorry για το spam :spam:

Μπορείς πάντα να ρίχνεις ζάρι ;)

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Προσπαθώ να τις διαβάσω όλες, απλά αν έχω πολύ καιρό να μπω στο site (μια-δυο βδομάδες), το πρώτο πράγμα που κάνω όταν με πιάσει όρεξη να διαβάσω καμιά ιστορία, είναι να κάνω μια γρήγορη αναζήτηση με τη λέξη....

DinoHajiyorgi

 

 

:beerchug:

Link to post
Share on other sites
DinoHajiyorgi
Προσπαθώ να τις διαβάσω όλες, απλά αν έχω πολύ καιρό να μπω στο site (μια-δυο βδομάδες), το πρώτο πράγμα που κάνω όταν με πιάσει όρεξη να διαβάσω καμιά ιστορία, είναι να κάνω μια γρήγορη αναζήτηση με τη λέξη....

DinoHajiyorgi

:beerchug:

 

:o :blush-anim-cl:

 

Ευχαριστώ πολύ. Κι εύχομαι να μην εννοείς πως περιμένεις οπωσδήποτε να βρεις κάτι καινούργιο, γιατί τελευταία... άστα να πάνε. Με την διάθεση πεσμένη πασχίζω να τελειώσω αυτό που ξεκίνησα στο νανορίμο πριν επιστρέψω και στην εκκρεμότητα που λέγεται Anarchus. (Ίσως πάλι, να έχω ανάγκη από αυτή την παύση.)

Link to post
Share on other sites
:o :blush-anim-cl:

 

Ευχαριστώ πολύ. Κι εύχομαι να μην εννοείς πως περιμένεις οπωσδήποτε να βρεις κάτι καινούργιο, γιατί τελευταία... άστα να πάνε. Με την διάθεση πεσμένη πασχίζω να τελειώσω αυτό που ξεκίνησα στο νανορίμο πριν επιστρέψω και στην εκκρεμότητα που λέγεται Anarchus. (Ίσως πάλι, να έχω ανάγκη από αυτή την παύση.)

 

/Μπιγκίν Oφ Τόπικ

 

Πριν κάμποσες μέρες είχα τυπώσει και διάβαζα σε φίλους εκείνο το έπος, "Χειροσίμα, μπαχαλάκι". Προς το τέλος δύο από την παρέα βρέθηκαν ανίκανοι να σταθούν στο ύψος τους (και την καρέκλα τους). Βέβαια, προσπαθούσα με κινήσεις χεριών, ποδιών και κραυγές να αναπαραστήσω τις τελευταίες σκηνές καταδίωξης - σύραξης και ετοιμασίας για το μεγάλο μπαμ...

 

/Εντ Οφ Τόπικ

Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...
HELHEIMEN

Διαβάζω ότι με κρατάει, δεν πιέζομαι καθόλου να τελειώσω κάτι, εάν πιάσω τον εαυτό μου να σκέφτεται άλλα αλλάζω ιστορία.

Λίγες ιστορίες με έχουν ικανοποιήσει.

Όσον αφορά την αρχή της ανάγνωσης, παίζει ρόλο εάν είναι τρόμου και φυσικά ο τίτλος

αλόχα

Link to post
Share on other sites
Δημήτρης

Όπως έχω πει και σε κάποιο άλλο post μου θέλω σιγά-σιγά ν' αρχίσω να διαβάζω τις δουλειές όλων των μελών του forum. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο κριτήριο με το οποίο θα διαβάζω, απλώς θα μπω στα subforums και θα αρχίσω να τις παίρνω με την σειρά. Σ΄αυτό το σημείο θέλω να θέσω μία απορία μου την οποία σκεφτόμουν να την τοποθετήσω στο topic με τα blogs των μελών, αλλά τελικά πιστεύω ότι εδώ ταιριάζει περισσότερο. Οι ιστορίες όλων σας βρίσκονται εύκολα μπροστά μου, μπορώ όποτε θέλω να τις ξεκινήσω. Όμως τι γίνεται με το έντυπο υλικό, με τα βιβλία σας που έχουν εκδοθεί. Θα περάσω πρώτα μία βόλτα από τα blogs όλων σας- καθώς θα ήθελα να δω τι άλλα ενδιαφέροντα έχετε πέρα από την λογοτεχνεία- όπου εκεί σίγουρα θα υπάρχει αναφορά στις δουλειές σας που έχουν εκδοθεί. Όμως για τα μέλη που δεν έχουν blogs; Πως μπορώ να μάθω; Π.χ. είμαι σίγουρος ότι ο khar έχει βγάλει κάτι, αλλά δεν γνωρίζω τι είναι αυτό. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο topic ξεχωριστά γι' αυτό το θέμα και δεν το πρόσεξα. Αν ναι, ας μου δώσει κάποιος ένα link. Για ευννόητους όμως λόγους θα ξεκινήσω πρώτα από τα on line κείμενα..

Link to post
Share on other sites
Nihilio
Ήταν αυτό ακριβώς που έψαχνα. Ευχαριστώ.

Τίποτα

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..