Jump to content

Κινέζικο/Ελληνικό Φάνταζυ - Γραφές Παράλληλες;


Electroscribe
 Share

Recommended Posts

Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο 6ο και 7ο τεύχος των ΣΔ (δυστυχώς, χωρίς τις υποσημειώσεις και τη βιβλιογραφία). Οι αναφορές είναι πλέον λίγο παρωχημένες και γενικά το κείμενο θα χρειαζόταν ένα ρετουσάρισμα, αλλά το σηκώνω στο φόρουμ μιας και το ζήτησε ο Dain.

ch_gr5.doc

Link to comment
Share on other sites

Ρετουσάρισμα ή όχι, είναι ένα εξαιρετικό κείμενο που σε μένα έδωσε πολλά να καταλάβω τόσο για το wuxia σαν είδος όσο και για την επιρροή του στη λογοτεχνία της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά και για τα πιο μοντέρνα είδη των anime/manga. Μάλιστα, έμμεσα, μου εξήγησε μια αισθητική διαφορά που είχα δει στα Κινεζικά κόμικς και στα Γιαπωνέζικα. Τα Κινέζικα (αυτά που έβγαιναν και βγαίνουν στο Hong Kong) έχουν ακριβώς αυτή την αίσθηση και τα θέματα που μου έδωσε και η ανάγνωση του άρθρου για το wuxia.

 

Eμφανέστατα πρόκειται για μια αγνή μορφή fantasy που αναπτύχθηκε στην Κίνα, επιρεασμένη - όπως παντού άλλωστε - από τους μύθους και τις παραδόσεις των Κινέζων και από τα μεγάλα κλασσικά έργα που ανέφερες.

 

Εξ ίσου πού καλό και γεμάτο πληροφορίες ήταν και το κομμάτι για την Ελληνική φάντασυ που όντως έχει πολύ μεγαλύτερη ιστορία από όσο συνήθως νομίζει κανείς.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Πολύ ενδιαφέρον το κείμενο και είναι καλό που συνοδεύεται και από βιβλιογραφία.

Για τα ελληνικά, είχα μια ιδέα, αν και όχι τόσο καλά οργανωμένη στο μυαλό μου. Η πρώτη και τελευταία φορά που είχα ακούσει κάτι για τις Μυθιστορίες ήταν στη Β' Λυκείου στο μάθημα των Ν. Ελληνικών, εν έτει 1979, και τότε δεν είχα ακόμα καταλάβει τίποτα για το φάντασυ, ούτε καν το γνώριζα ως είδος...

Για τα κινέζικα δεν είχα την πραμικρή ιδέα. Φύλαξα το άρθρο για να επισκεφτώ κάποια στιγμή τους συνδέσμους.

Καλή ιδέα,Dain, που το έφερες στην επιφάνεια.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..