Jump to content

Τα βιβλία που μας άρεσαν το 2008


heiron
 Share

Recommended Posts

Ποια βιβλία ξεχωρίσατε στην αναγνωστική χρονιά που τελειώνει όπου να'ναι;

Γιατί;

Και γενικότερα πως σας πήγε;Διαβάσατε αρκετά;Πήρατε καινούργιες εκδόσεις ή καταφύγατε σε παλιά κλασικά;

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να διάβασα καμιά 30-ρια βιβλία το 2008. Από αυτά θυμάμαι να με εντυπωσιάζουν τα:

Graham Joyce - Η νεράίδα των δοντιών

Gregg Keyes - The Blood Knight

Somtow - Ματωμένο φεγγάρι

J.G. Kay - Tigana

ενώ έχω κάτι κενά στο τι ακριβώς διάβασα μεταξύ Γενάρη και Μάη. Πρέπει να τσεκάρω μία τα ποστ μου

 

Edit:

Κινγκ - Πράσινο μίλι

Moorcock - Eternal Champion

Edited by Nihilio
Link to comment
Share on other sites

Χμ. Μούμπλε. Αυτή η ερώτηση με έβαλε σε σκέψεις. Πόσα βιβλία έχω διαβάσει φέτος και τι μου έμεινε από αυτά; Χμ.

 

Ανέτρεξα στο "Τι διαβάζετε". Τσέκαρα τους τίτλους των βιβλίων που ανέφερα. Και... ιδού τα αποτελέσματα.

 

Διάβασα εβδομήντα έξι (76) βιβλία. Ξεκίνησα και παράτησα στη μέση τουλάχιστον 30 με 40 ακόμη. Από αυτά τα 76 βιβλία, τα περισσότερα ήταν αγορασμένα σε Παζάρια, αρα και παλιά. Έχω όμως ένα κακό, αγοράζω βιβλία και περιμένω να έρθω στην κατάλληλη ψυχολογική διάθεση για να τα διαβάσω. Οπότε το ποια βιβλία διάβασα, δεν είναι και χαρακτηριστικό του ποια βιβλία αγόρασα.

 

Τα 27 είναι Ελλήνων συγγραφέων και μάλιστα μόνο τρία ή τέσσερα από αυτά τα 27 είναι έξω από το χώρο του φανταστικού. Να σημειωθεί επίσης ότι μεγάλο μέρος των υπολοίπων 49 ήταν παραδοσιακά ή ιερά βιβλία ξένων λαών.

 

Τώρα σχετικά με το ποια ξεχώρισα... δύσκολο το τασκ. Θα έλεγα από ξένους το Small Gods του Terry Pratchett (για την πλοκή και το νόημα), το Όνειρο του Χαρτογράφου, του James Cowan (για την υπέρχοη ατμόσφαιρα και τις ανησυχίες), η Πλημμύρα του J.G. Ballard (για το ντεκαντάνς), το The Black Company, του Glen Cook (γατί πού και πού μου χρειάζεται κάτι έξυπνο), το Μέλμοθ τον Περιπλανώμενο, του Τσάρλς Μάτσουριν (επίσης για την ατμόσφαιρα) και το Jhereg του Steven Brust (για την εξυπνάδα και το πρωτότυπο"είδος"). Από Έλληνες το Bodyland-Χώρασωμάτων της Αργυρούς Μαντόγλου (γιατί σπάνια έχω διαβάσει καλύτερα ψυχογραφήματα), η Περγαμηνή με τους Τέσσερις Απόκρυφους Αποδέκτες του δικού μας Γιάννη Πλιώτα (τα έχω πει εκατό φορές, δε θα τα ξαναπώ εδώ τα γιατί), το Ιμπέριουμ του Μιχάλη Σπέγγου (για την αμεσότητα της αφήγησης και την αληθοφάνεια) κι οι Λάθος Οδηγίες του Αλέκου Παπαδόπουλου (γιατί με ξάφνιασε τόσο ευχάριστα που πραγματικά με έκανε να μην το ξεχάσω).

 

Edit: ορθογραφικά

Edited by Naroualis
Link to comment
Share on other sites

Διάβασα εβδομήντα έξι (76) βιβλία.

Χαχαχα! Τι σύμπτωση! Κι εγώ ακριβώς τόσα διάβασα! Από το 1998 και δώθε... :lol: Θα μας τρελάνεις τελείως ρε Ευθυμία; Πρόσεξέ το αυτό, η κατάστασή σου κυμαίνεται από "πολλή σοβαρή" ως "ανίατη". :thmbup:

Link to comment
Share on other sites

Εμ, γκουχ, ναι, νομίζω... νομίζω ότι ήταν μια σχετικά στεγνή αναγνωστική χρονιά... έχω, εμμμμμ, έχω κάνει και χειρότερα, ναι, γκουχ, χμμμμ... :chay:

Link to comment
Share on other sites

Aαααχ... που είναι οι χρονιές που χτύπαγα κι εγώ κατοστάρια... :( :( :( Δεν ξέρω αν έχω φτάσει καν τα 50 φέτος... (της δουλειάς πιάνονται άραγε; :tongue:)

 

Χμμμ τι ξεχώρισα φέτος... Για να δούμε:

 

Τhe Lies of Locke Lamora by Scott Lynch - Πρώτο και με διαφορά. Πρέπει να κάτσω να γράψω μια κριτική γι' αυτό οπωσδήποτε...

 

The First Law Trilogy by John Ambercrobie (κι εδώ επίσης, αν και κατι μου λεει ότι θα με προλάβει η Ευθυμία :tongue:)

 

The Terror - Dan Simmons (Μπρρρρρρ)

 

Moύμπλε μούμπλε...

 

Damn. Κόλλησα. Τι άλλο διάβασα φέτος; Θα επανέλθω!

Link to comment
Share on other sites

Aαααχ... που είναι οι χρονιές που χτύπαγα κι εγώ κατοστάρια... :( :( :( Δεν ξέρω αν έχω φτάσει καν τα 50 φέτος... (της δουλειάς πιάνονται άραγε; :tongue: )

 

Χμμμ τι ξεχώρισα φέτος... Για να δούμε:

 

Τhe Lies of Locke Lamora by Scott Lynch - Πρώτο και με διαφορά. Πρέπει να κάτσω να γράψω μια κριτική γι' αυτό οπωσδήποτε...

 

The First Law Trilogy by John Ambercrobie (κι εδώ επίσης, αν και κατι μου λεει ότι θα με προλάβει η Ευθυμία :tongue: )

 

The Terror - Dan Simmons (Μπρρρρρρ)

 

Moύμπλε μούμπλε...

 

Damn. Κόλλησα. Τι άλλο διάβασα φέτος; Θα επανέλθω!

Επίσης παθολογικά άσχημα τα πράγματα: Η tril έχει διαβάσει περίπου 50 βιβλία και με το ζόρι μπορεί να ανακαλέσει τρία. :lol: Στα 100 μάλλον ξεχνάει κανείς κι αυτά τα τρία... :rofl2:

Link to comment
Share on other sites

Την πάτησες Μιχάλη. Πέντε είναι. Tο First Law είναι τριλογία. :badmagic: (Την πάτησα κι εγώ. Μήνες τώρα ψηνόμουν για το Τhe Lies of Locke Lamora. Αφού το θεωρεί και τέλειο η Τριλ, κλάφτα. I must have it... :obsession: )

Link to comment
Share on other sites

πολλα ηταν τα βιβλια που διαβασα αυτη τη χρονια αλλα επιλεγω να αναφερω δυο απο αυτα. τα αιχμηρα αντικειμενα της τζιλιαν φλιν που ειναι πρωτοεμφανιζομενη και το ριτα χειγουορθ η τελευταια εξοδος του αξεπεραστου στιβεν κινγ

Link to comment
Share on other sites

Από τα βιβλία που διάβασα φέτος (περίπου 30, και υπολογίστε ότι έχω και διάβασμα για το Ανοιχτό και τα Ιαπωνικά) ξεχώρισα:

 

1. The Complete Persepolis - Marjane Satrapi

2. Moving Pictures - Terry Pratchett

3. The Graveyard Book - Neil Gaiman

4. Letter to a Christian Nation - Sam Harris

Link to comment
Share on other sites

Επανέρχομαι λοιπόν:

 

Η μνήμη μου (και μόνον αυτή δυστυχώς, γιατί δεν είμαι κοντά στη βιβλιοθήκη μου) με πληροφορεί ότι το 2008 διάβασα μόλις 40 βιβλία, της δουλειάς συμπεριλαμβανομένων... [2009 Resolution: Don't let that happen again!]

 

Ποια ξεχώρισαν λοιπόν από αυτά: (αναθεωρημένο:)

 

- Lord of Light, Roger Zelazny [Εκτός συναγωνισμού. Πώς να συγκριθεί άλλωστε;]

 

1. Τhe Lies of Locke Lamora

2. Jonathan Strange and Mr. Norrel

 

Αυτά τα δύο συγκεντρώνουν ίδιους πόντους "wow factor", παρότι πρόκειται για δύο πολύ πολύ διαφορετικά βιβλία. Το Lies of Locke Lamora κερδίζει κάποιους πόντους και μπαίνει πρώτο γιατί αποτέλεσε πραγματική έκπληξη, ενώ όσο να' ναι για το Strange & Norell το περίμενα. (plus, o Lamora έχει και συνέχεια ;) )

 

4. Τhe Fist Law Trilogy (The Blade Itself, Before they are hanged, Last Argument of kings)

 

Θα μπορούσε να συγκριθεί με πολλούς τρόπους με το Locke Lamora, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουν κάτι ιδιαίτερο κοινό. (χμμμ διακρίνω μια τάση εκεί ή είναι η ιδέα μου;) Επίσης απολαυστικό, πραγματικά καταπληκτικοί χαρακτήρες και.... χμμμ σας είπα πόσο καταπληκτικούς χαρακτήρες έχει;

 

5. The Terror

Mια τόσο τρομαχτική ατμόσφαιρα και τόσο πειστική απόδοση μιας πραγματικής ιστορίας που βρήκα το φανταστικό στοιχείο σχεδόν περιττό... Μην το διαβάσετε τώρα που κάνει κρύο!

 

Και τέλος, μια ειδική μνεία στο Otherland του Τad Williams - χωρίς να πορωθώ, κατάφερα ωστόσο να κολλήσω μια χαρά...

 

Ευθυμία, πάμε ένα ματς στα 150 για το 2009; :tongue:

Link to comment
Share on other sites

Πάει. Γουστάρω! :lmao: :book: :devil2: Θα ανοίξουμε και ξεχωριστό τόπικ γι' αυτό; [/definitely end of spam]

Link to comment
Share on other sites

Προσθέτω και το φρέσκο Heart Shaped Box του Joe Hill.

Καθώς και το Twilight Watch του Lukyanenko, τα Wyrd Sisters, Wytches Abroad και Making money από Pratchett και κάτι συλλογές του R.E. Howard (People of the dark, Children of the night και τα άπαντα του Solomon Kane)

Link to comment
Share on other sites

Λόγω δουλειάς το 2008 δυστυχώς διάβασα μόλις 28 βιβλία (το 2007 είχα διαβάσει 61!) Από εκεί που διάβαζα 4-5 το μήνα, έφτασα να πανηγυρίζω αν τελείωνα 2... Από αυτά, τα 11 ήταν ΕΦ, τα 9 φαντασίας ή τρόμου και τα υπόλοιπα 8 "mainstream" (αν και το σκορ μπορεί να γίνει 10-7 ανάλογα με το αν θεωρεί κανείς την Μεταμόρφωση ως fantasy ή mainstream). Ξεχώρισα τα Old Man's War του Scalzi, Lathe of Heaven της Le Guin, Earth Abides του Stewart, τα δύο τελευταία μέρη της His Dark Materials τριλογίας (είχα διαβάσει το πρώτο μέσα στο 2007), το Fevre Dream του Martin... γενικά δεν έχω κάποιο παράπονο από τα βιβλία που διάβασα μέσα στο χρόνο, ήταν όλα ικανοποιητικά.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..