Jump to content

Πως μετράμε το χρόνο;


drowvarius
 Share

Recommended Posts

Εάν κάποιος γράφει μία ιστορία φαντασίας που εξελίσσεται σε έναν φανταστικό κόσμο, αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες.

 

Μία από αυτές είναι το μέτρημα του χρόνου.

 

Τους μήνες μπορεί να τους καθορίσει ο συγγραφέας με ευκολία. Χρησιμοποιεί κάποια ονόματα και καθορίζει τις ημέρες που έχει έναν μήνας.

 

Όταν όμως έχουμε να κάνουμε με λεπτά και δευτερόλεπτα...εκεί μάλλον υπάρχει πρόβλημα.

 

Μπορεί άραγε ένας συγγραφέας να βάλει αναφορές μέσα στο κείμενό όπως :

 

"Σε λιγότερο από δύο λεπτά ο Λορν κατάφερε να θέσει την παγίδα εκτός λειτουργίας"

 

ή

 

"Μετά από λίγα δευτερόλεπτα το μόνο που υπήρχε στη θέση του πολεμιστή ήταν ένας σορρός από στάχτες.

 

Πως θα σας φαινόταν εάν διαβάζατε σε μία ιστορία φαντασίας για δευτερόλεπτα, λεπτά και ώρες;;;

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά δεν θα με πείραζε...Εγώ από φυσικού μου δε στέκομαι σε τέτοιες λεπτομέρειες φτάνει βέβαιανα είναι καλά ενταγμένες στην ιστορία.... Βρε δεν πα να μετράς το χρόνια σε νερτιμόνια και βαρμίτια το ίδιο μου κάνει, ίσως μάλιστα να με μπερδέψει κιόλας... :book:

Link to comment
Share on other sites

Μέτρα τη σε ώρες, λεπτά, και δευτερόλεπτα, εκτός κι αν έχεις κάτι πολύ ιδιαίτερο στο μυαλό σου. Αλλά σκέψου ότι υπήρχε κάποιος λόγος που διαιρέσαν κάποτε τη μέρα σε 24 ώρες. Εκτός, λοιπόν, κι αν κάποιος φανταστικός λάος έχει καλό λόγο για να μετρά τη μέρα με άλλο τρόπο, τότε μην το αλλάζεις.

 

Αλλά, όσον αφορά τους κοινούς ανθρώπους, δεν είναι ανάγκη να ξέρουν πολλά από δευτερόλεπτά και λεπτά. Επομένως, για να είσαι μέσα στο κλίμα του κόσμου σου (υποθέτω, κρίνοντς από αυτά που γράφεις, ότι ο κόσμος είναι αρχαϊκού τύπου), μην αναφέρεσαι και τόσο σε δευτερόλεπτα ή λεπτά, εκτός κι αν είναι απόλυτα απαραίτητα (που θα διαπιστώσεις ότι σπάνια είναι). Πες "σε λίγο", "στο ανοιγόκλεισμα του ματιού", "μέχρι ο μάγος να πάρει δυο ανάσες", "σε μερικές στιγμές", "στη στιγμή", "μέχρι η Αρισάνα να μετρήσει ως το δέκα", "μέχρι το λιόγερμα", "μέχρι τη βαθιά νύχτα"... Υπάρχουν άπειροι τρόποι να μετρήσεις το χρόνο.

 

*

 

Το ίδιο ισχύει και με τις αποστάσεις. Τις μετράμε σε μέτρα, χιλιόμετρα, ή κάποια άλλη περιέργη μονάδα; Χρησιμοποιούμε τα αρχαιοελληνικά στάδια, μήπως; Μέτρα τη σε μέτρα και χιλιόμετρα, για να καταλαβαίνει ο αναγνώστης. Στην τελική, κάθε βιβλίο φαντασίας το οποίο εκτιλύσσεται σε φανταστικό κόσμο, υποτίθεται πως είναι μια μετάφραση, αφού σε εκείνο τον κόσμο, λογικά, μιλάνε άλλη γλώσσα από τα ελληνικά.

Link to comment
Share on other sites

Ο Βάρδος έδωσε το καλύτερο τρόπο για να θέσεις το ζήτημα...

 

Υπάρχει μόνο μία εξαίρεση, γιατί αυτή ηπερίπτωση είναι ιδιαίτερη: οι μήνες και τα ονόματα τους, καθώς και τα χρόνια (τα έτη, οι χρονολογίες). Για προφανής λόγους, φαίνεται πολύ περίεργο να κάνεις λόγο για Μάρτη σε μια νουβέλα φαντασίας, οπότε συνηθίζεται να δίνονται έμμεσα στοιχεία για το σε τι αντιστοιχεί η ανάλογη περίοδος.

 

Στον κόσμο μου λ.χ. υπάρχουν 3 ημερολόγια για το μήκους 364 ημερών έτος: της Αυτοκρατορίας των Αινκυλιανών (4 εποχές με 3 μήνες των 28 ημερών, 1 εβδομάδα εορτασμών χώρια από τους μήνες στο τέλος κάθε εποχής), των υποχθόνιων φυλών (4 εποχές με 2 μήνες των 30 ημερών κι ανάμεσα τους ένας τρίτος των 31 ημερών με την 16η μέρα του να είναι αφιερωμένη σ' εορτασμούς), καθώς και των μικρόσωμων αερικών που έχω περιγράψει (νομίζω) αλλού (3 εποχές των 4 μηνών των 28 ημερών, 2 εβδομάδες στο τέλος κάθε χρόνου κι άλλες 2 στο ξεκίνημα κάθε χρόνου, και οι 4 αφιερωμένες σε εορτασμούς).

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ στα ξωτικά της σκοτεινιάς χρησιμοποιώ σεληνιακό ημερολόγιο των 28 ημερών.Μια φορά τον μήνα παρεμβάλεται ένας ''σκοτεινός'' δορυφόρος και περνά ένα 24ωρο στο σκοτάδι.

Τις υποδιαιρέσεις του χρόνου τις μετρώ όπως περιγράφει και ο βάρδος.Τώρα που το σκέφτομαι κιόλας ποτέ δεν μου ήρθε η ανάγκη να γράψω για λεπτά...Το στοιχείο αυτό πάντως δε θα με ξένιζε αλλά μάλλον θα πέρναγε απαρατήρητο.

Για τους μήνες όμως θα με ξένιζε.Ωραίες βρίσκω τις υποδιαιρέσεις του βάρδου(Τελόπαγος κτλ)που σε κατατοπίζουν πλήρως για το μήνα χωρίς να μπερδεύσαι με εξωτικά ονόματα.

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά το χρόνο το μετράμε βάση του πλανητικού μας συστήματος. Αν μιλάμε για ένα διαφορετικό πλανητικό σύστημα, τότε τι;

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά το χρόνο το μετράμε βάση του πλανητικού μας συστήματος. Αν μιλάμε για ένα διαφορετικό πλανητικό σύστημα, τότε τι;

 

Πλανητικό σύστημα;

 

Κοίταξε πιο είναι το πρόβλημα: Αν γράφεις φαντασία, δεν σε ενδιαφέρει στο παραμικρό το πλανητικό σύστημα και η αστροφυσική. Αν γράφεις επιστημονική φαντασία, τότε σε ενδιαφέρει και θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη βάση. Εν ολίγοις, θα πρέπει να ρίξεις μια επισταμένη ματιά σε επιστημονικά βιβλία και τα σχετικά, ώστε να βγάλεις κάποια αληθοφανή συμπεράσματα.

 

Αν γράφεις φαντασία, τότε το μόνο που χρειάζεσαι είναι εσωτερική συνέπεια. Σε έναν κόσμο που μπορεί να τελειώνει σε έναν μεγάλο καταρράκτη, μπορούμε να θέσουμε ό,τι κανόνες επιθυμούμε.

 

Στον Άρμπεναρκ, για παράδειγμα, έχω δύο πράγματα που δεν εξηγούνται με τίποτα αν μπλεχτείς με τη φυσική. 1) Οι δύο ήλιοι που ανατέλουν από αντίθετα σημεία του ορίζοντα και βασιλεύουν σε αντίθετα σημεία του ορίζοντα. 2) Τα κέντρα σταθερότητας, μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να μεταβάλει τον κόσμο. Υπάρχει, όμως, εσωτερική συνέπεια, και, δεδομένου ότι μιλάμε για φαντασία, δεν υπάρχει πρόβλημα.

 

Στη Heliconia του Brian Aldiss (το οποίο είναι γαμάτο, και όποιος δεν το έχει διαβάσει το προτείνω ανεπιφύλακτα), ο συγγραφέας παρουσιάζει έναν τελείως παράξενο κόσμο, αλλά τα πάντα εξηγούνται επιστημονικά. Υπάρχει ολόκληρο παράρτημα στο τέλος του βιβλίου που τα εξηγεί. Και είναι, φυσικά, επιστημονική φαντασία.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ παιδιά.

 

Πάντως η αλήθεια είναι ότι μου φαίνεται τελείως κουλό να χρησιμοποιώ δευτερόλεπτα και λεπτά σε έναν φανταστικό κόσμο. Ούτε όμως είναι καλό΄να βάζω συνέχεια παραλλαγές της λέξης "στιγμή".

Link to comment
Share on other sites

Εγώ σε ένα κόσμο που φτιάχνω έχω βάλει το χρόνο να είναι 242 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι τα 3 χρόνια του αντιστοιχούν σε δύο γηίνα. Βέβαια έχουμε μια τριετία, στην οποία για κάποιον λόγο το τρίτο έτος ποτέ δε μετράται (λέγεται το έτος των νεκρών σε αντίθεση με τα έτη των θεών και των ανθρώπων). Έτσι ουσιαστικά καταλλήγουμε στα ίδια χρόνια.

Τώρα κάθε έτος διαιρείται σε 20 δωδεκαήμερα, κάθε μέρα του οποίου αφιερώνεται σε ένα από τους δώδεκα θεούς, ενώ υπάρχει και μια μέρα για την αρχή και το τέλος του χρόνου. Τα δωδεκαήμερα υποδιαιρούνται σε εποχές που δεν έχω σκεφτεί ακόμα ενώ η ημέρα κρατάει 24 ώρες.

Απλά σε περίπτωση που το έτος κρατάει χρόνο λιγότερο από 360 ημέρες πρέπει να προσέξει κάποιος πάρα πολύ τις αναφορές στην ηλικία των ατόμων.

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι και ο υποκειμενικός χρόνος προκαλεί πρόβλημα. Για κάποιον που περνά κάποιες στιγμές σε πόνο ή κλεισμένος σε κελί, είναι λογικό να του μοιάζουν με ώρες, αλλά για κάποιον άλλο που πηδά από ταράτσες, πολεμά και τρέχει, θα του μοιάζουν ώρες!

Υπάρχει και ο υποκειμενικός χρόνος με βάση τον πολιτισμό. Στον Κόσμο μου, οι κάτοικοι του Νότου μετρούν τις εβδομάδες από την άμπωτη και την παλίρροια, στον Βορρά από τις εμφανίσεις του Σέλας, στην Ανατολή από τις θέσεις του ήλιου, και στη δύση χάρη σε σύνθετα υδραυλικά συστήματα και ατμοκίνητα ρολόγια. Είναι φυσικό ότι σε άλλους πολιτισμούς έχουμε τάση προς ακρίβεια, ενώ σε άλλους μια πιο χαλαρή μέτρηση του χρόνου.

Αν λόγου χάρη, είσαι Ξωτικό (οι πιο ενοχλητικοί μακρόβιοι φλώροι-no offence elf fans!) τότε μια απόσταση μιάμισης εβδομάδας δεν είναι και τίποτα σημαντικό, ενώ για τους βραχύβιους ανθρώπους και τα βιαστικά και αβέβαια Ανθρωπάκια, είναι ένα σημαντικό χρονικό διάστημα! :closedeyes:

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι και ο υποκειμενικός χρόνος προκαλεί πρόβλημα. Για κάποιον που περνά κάποιες στιγμές σε πόνο ή κλεισμένος σε κελί, είναι λογικό να του μοιάζουν με ώρες, αλλά για κάποιον άλλο που πηδά από ταράτσες, πολεμά και τρέχει, θα του μοιάζουν ώρες!

Δε βγάζει νόημα αυτό το μέρος, αφού τοποθετείς ένα «αλλά» σε σημείο που δεν έχει εφαρμογή... Μπορείς να το εξηγήσεις;

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..