Jump to content
Sign in to follow this  
Tiessa

Star Trek books (1) - Fiction novels

Recommended Posts

Tiessa

Σκαλίζω από καιρό το subforum του Star Trek, επειδή έχω διάφορες ερωτήσεις που δεν ξέρω πού είναι το καλύτερο σημείο για να τις κάνω, αλλά τελικά, αφού μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν άφησα εντελώς αδιάβαστο κάποιο τόπικ που πιθανόν να απαντούσε, κατέληξα ότι ίσως είναι καλύτερα να θέσω τις ερωτήσεις στο μπαρ. Φυσικά! :rolleyes:

 

Μια που όλοι έχετε ασχοληθεί πολύ περισσότερο από μένα, θα ήθελα τη γνώμη σας για τα σχετικά βιβλία τα βασισμένα στη σειρά, που έχουν κυκλοφορήσει κατά πολλές δεκάδες τα προηγούμενα χρόνια. Πώς τα βλέπουν οι φαν της τηλεοπτικής σειράς και των ταινιών; Υπάρχει official άποψη των δημιουργών;

Έγώ έχω διαβάσει αρκετά που διαδραματίζονται την εποχή του TOS και ένα-δυο του TNG. Έτσι κι αλλιώς μόνο τις ταινίες και τις δυο πρώτες σειρές έχω καταφέρει να δω και μάλιστα όχι με τη σειρά. (Πιάνω το νήμα από την αρχή τώρα, αλλά με το χρόνο που έχω διαθέσιμο, τα συνολικά 700 επεισόδια θα μου πάρουν χρόνια)

Από τα βιβλία λοιπόν, κάποια μου άρεσαν πολύ, όπως το Prime Directive, που το βρήκα εξαιρετικό. Άλλα πάλι, που βασίζονται στο κλισέ 'Το σύμπαν καταστρέφεται επειδή (διαλέξτε απίθανη αιτία της επιλογής σας) και αν δεν ήταν εκεί κοντά το Enterprise να κάνει μια μαγκιά δεν θα υπήρχαμε' ομολογώ ότι τα βαρέθηκα. Θα τα έβλεπα ευχαρίστως σαν επεισόδια αλλά δεν μου κάνουν για βιβλία.

 

Έχετε προτάσεις για κάτι καλό;

Έχει διαβάσει κανείς το Spock's world; Το βιβλίο μού άρεσε και ήταν η πρώτη φορά που έμαθα τόσα πολλά για τον Βόλκαν, αλλά είναι όντως συμβατά αυτά που λέει σε σχέση με το υπόλοιπο σύμπαν; Μπορεί κανείς να το εκλάβει ως επίσημη ιστορία του πλανήτη;

Υπάρχουν συγγραφείς περισσότερο ή λιγότερο αποδεκτοί από τους Trekkers;

Edited by Dain

Share this post


Link to post
Share on other sites
DinoHajiyorgi
Μια που όλοι έχετε ασχοληθεί πολύ περισσότερο από μένα, θα ήθελα τη γνώμη σας για τα σχετικά βιβλία τα βασισμένα στη σειρά, που έχουν κυκλοφορήσει κατά πολλές δεκάδες τα προηγούμενα χρόνια. Έγώ έχω διαβάσει αρκετά που διαδραματίζονται την εποχή του TOS και ένα-δυο του TNG.

 

Σ'αυτό θα σου απαντήσει πιο ενημερωμένος ο Διονύσης. Εγώ δεν έχω διαβάσει κανένα, σε αυτό το ποστ όμως είχα βάλει κάποια δείγματα από Voyager.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tiessa

Ευχαριστώ, Ντίνο. Συνεχίζεται λοιπόν η παράδοση των βιβλίων που ακολουθούν τη σειρά.

Από το λίγο που μπόρεσα να διακρίνω τα ονόματα στα εξώφυλλα είναι και νέα γενιά συγγραφέων (λογικό εξάλλου, οι παλιοί έγραφαν πολλάααα χρόνια πριν).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oberon

Μεγάλη συζήτηση θα μπορούσε να γίνει πάνω στην ερώτησή σου Βάσω και συχνά, σε ξένα φόρα, μερικοί θεωρούν πως είναι "can of worms" το θέμα των βιβλίων Τρεκ.

Από αυτό και μόνο μπορεί κάποιος να καταλάβει πως οι απόψεις είναι πολωμένες πολύ.

 

Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω και ελπίζω να συμμετέχει και η Βούλα μια που και κείνη έχει διαβάσει πολλά Τρεκ novels πιθανά περισσότερα από μένα.

 

Κατ'αρχήν, σε αντίθεση με το σύμπαν του Star Wars που κάθε βιβλίο, κόμικ κλπ περνάει από κάποια "έγκριση" της Lucasarts και θεωρείται "canon" κάποιου βαθμού, τα βιβλία στο σύμπαν του Σταρ Τρεκ γενικά ΔΕΝ θεωρούνται canon από κανέναν, ουτε καν οι "official" adaptions ταινιών κλπ.

 

Φυσικά, μερικά δεν μπορούν να είναι canon γιατί αντιτίθενται πια σε όσα έχουν ειπωθεί στις διάφορες σειρές και ταινίες, όπως ας πούμε βιβλία που αφορούν στη ζωή του Zephram Cochrane κλπ.

 

Γενικά, τα βιβλία Τρεκ ήταν κάτι σαν "φτωχός συγγενής", απλά merchandise που ποτέ δεν είχαν, πιο παλιά, και ιδιαίτερη επιτυχία.

 

Οι νουβέλες Τρεκ όμως είναι εκατοντάδες κυριολεκτικά! Μερικές αντιφάσκουν η μια με την άλλη, αλλά από την εποχή του NextGeneration και της μεγάλης επιτυχίας του, άρχισαν να είναι πολύ πιο προσεγμένες, οι φανς να ανακαλύπτουν παλαιότερα βιβλία που αγνοούσαν, και δημιουργηθήκε η λεγόμενη Memory Beta, δηλαδή ένας εναλλακτικός "κανόνας" που περιλαμβάνει το expanded Star Trek Universe, όπως η Memory Alpha που περιλαμβάνει τις σειρές και τις ταινίες.

 

Και οι φανς της Memory Beta αυξήθηκαν, και νέα βιβλία άρχισαν να βγαίνουν από το τέλος της δεκαετίας του 80 (ήδη έβγαιναν βέβαια για το κλασσικό Τρεκ) και αρκετά από αυτά ήταν πολύ, πολύ καλά! Σε κάποιες περιπτώσεις δε, οι συγγραφείς τους κατανοούσαν τόσο καλά χαρακτήρες, φυλές, καταστάσεις κλπ και τις επέκτειναν ώστε σήμερα είναι γελοίο, κατά τη γνώμη μου, να σνομπάρει κάποιος τα βιβλία με την πρόφαση "δεν είναι canon"! Υπάρχουν Τρεκ novels που είναι πολύ καλύτερες, πολύ πιο προσεγμένες, πολύ πιο "Τρεκ" από κάμποσα επεισόδια ή/και ταινίες!

 

Διαβάζοντάς τα, μπορεί κανείς να δει όχι μόνο τεράστια εμβάθυνση σε ήδη αγαπημένους χαρακτήρες, αλλά και ιδέες που ξεπερνούν σε πρωτοτυπία κάμποσα σενάρια που είναι "canon"! Συγχρονως, αρκετά βιβλία - ειδικά πιο πρόσφατα - εξηγούν τι συνέβη μεταξύ κάποιων επεισοδίων ή επεκτείνουν τα επεισόδια, ή και εξηγούν τα διάφορα μυστήρια του Τρεκ και του παρελθόντος του, μια που στις σειρές δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

 

Οπότε τελικά, είναι καθαρά θέμα του θεατή/αναγνώστη αν θα δεχτεί ένα βιβλίο σαν "canon" ή όχι, πόσο του "μιλάει" δηλαδή, σνάλογα με τη δική του εντύπωση για το Τρεκ.

 

Υπάρχουν και "πατάτες" βέβαια, όπως παντού.

 

Τα τελευταία χρόνια πάντως, έχει υπάρξει μια προσπάθεια να γίνει πιο στενή η σχέση των νέων βιβλίων με τα 700-τόσα επεισόδια, τις 10 ταινίες και την σειρά καρτούν, ώστε να γίνουν πιο αποδεκτά και στους πιο σκληροπυρηνικούς φανς που βγάζουν Ριγγελιανά σπυριά στην ιδέα ενός Τρεκ novel, αλλά και να συμπληρώσουν ή να συνεχίσουν την ιστορία του Τρεκ!

 

Έτσι, η ανεπίσημη "8η σαιζόν" του Deep Space Nine, γνωστή και σαν DS9 Relaunch, είναι ένα σύνολο από βιβλία που διαδραματίζονται μετά το τέλος του τηλεοπτικού DS9 και γενικά θεωρείται πολύ καλή. Κάμποσα βιβλία ανήκουν και σε άλλες "μίνι σειρές" αλλά θεωρούνται μέρος του Relaunch.

 

post-59-1231579090_thumb.jpg

 

Έχω διαβάσει μόνο την αρχική duology Αvatar 1 και 2, της S.D. Perry που χωρίς να είναι λογοτεχνικό αριστούργημα, είναι πολύ καλό Τρεκ και θέτει τις βάσεις για την "8η σαιζόν".

 

Πολύ καλά βιβλία είναι και η σειρά "Dominion war", "Τales of the Dominion War" και οι σχετικές μ'αυτήν novels, που συμπληρώνουν και αναπτύσσουν όσα είδαμε στο DS9. Ειδικά το "Battle of Betazed" των Susan Kearney & Charlotte Douglas, είναι ουσιαστικά ο μόνος τρόπος να δει κανείς τι έγινε πριν πέσει ο Betazed μια που στο DS9 μόνο μια αναφορά υπάρχει. Το Battle of Betazed μ'άρεσε και λογοτεχνικά αν και ίσως είμαι κάπως υποκειμενικός εδώ λόγω της συμπάθειάς μου για τον πλανήτη και τις Deanna και Lwaxana Troi. :atongue2:

 

post-59-1231582421_thumb.jpg

 

Από τη δεκαετία του 90 και μετά έχουν υπάρξει και "σειρές" βιβλίων που διαδραματίζονται σε κάθε τηλεοπτική σειρά και με κάθε πλήρωμα, αλλά με ένα κοινό "theme". ¨Ενα βιβλίο για κάθε σειρά δηλαδή.

Xαρακτηριστική η σειρά Gateways που γράφτηκε από συγγραφείς που θεωρούνται καλοί και στο χώρο των Τρεκ novels και εκτός, όπως ο Peter David, η Diane Carey και ο Keith R.A. DeCandido.

 

Mάλιστα κάποιες τέτοιες novels σχετίζονται και με ένα πλοίο και το πλήρωμά του που το συναντά κανείς μόνο στα βιβλία! Το Star Trek: New Frontier με τις περιπέτειες του Captain Mackenzie Calhoun και το πλήρωμα του USS Excalibur που δημιούργησε ο πολυγραφότατος και εξαιρετικός Peter David και ήδη μετρά καμμια 15αριά βιβλία. Μερικοί χαρακτήρες του πληρώματος - και εκτός αυτού - πάντως είναι ήδη γνωστοί, όπως η Elizabeth Shelby και η Βουλκάνια Dr. Selar από το TNG και η M'ress και ο Arex από το Star Trek: The Animated Series.

 

post-59-1231582272_thumb.jpgpost-59-1231582302_thumb.jpg

post-59-1231582329_thumb.jpg

 

(Επειδή πρέπει να φύγω για λίγο, η συνέχεια αργότερα). ;)

Edited by Dain

Share this post


Link to post
Share on other sites
Darkchilde

Δεν έχω διαβάσει και τόσα πολλά βιβλία Trek...

 

Συμφωνώ με αυτά που λέει ο Διονύσης. Και οι περισσότερες νουβέλες είναι μέτριες προς καλές, αν και υπάρχουν αρκετές που πραγματικά αξίζει να τις διαβάσει κανείς, κι ας αντιτίθενται σε μερικά canon από τις σειρές/ταινίες.

 

Για να απαντήσω στην ερώτηση της Βάσως πιο συγκεκριμένα, το Spock's World δεν το έχω διαβάσει αλλά υποτίθεται ότι είναι από τις καλύτερες Star Trek νουβέλες.

 

Από εκεί και πέρα από αυτά που έχω διαβάσει προτείνω το "Probe", το "Federation", το "Imzadi", το "Q-in-Law" και την τριλογία του Q-Continuum (που υπάρχει και σε omnibus) τα οποία είναι: Q-Space, Q-Zone και Q-Strike.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Spock

Tiessa, χάρηκα πολύ με το ποστ που έκανες παραπάνω, γιατί έδωσες αφορμή για ένα τόπικ για τα βιβλία αυτά, το οποίο θέμα ο Διονύσης, όπως φάνηκε (btw πολύ ωραία η παρουσίασή σου, Διον) το κατέχει καλά! Έκανα, λοιπόν, split το ποστ αυτό κι αυτά που ακολούθησαν, ώστε να έχουμε ένα ξεχωριστό τόπικ όπου θα μπορούμε να συζητάμε ό,τι θέλουμε σχετικά με τα βιβλία του Star Trek!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tiessa

Ευχαριστώ πάρα πολύ παιδιά για τις ταχύτατες και τόσο κατατοπιστικές απαντήσεις.

Απ' ό,τι καταλαβαίνω και από τις άλλες συζητήσεις στο subforum και από όσα έγραψε ο Διονύσης, τα καλύτερα μέρη της σειράς και των βιβλίων δεν τα έχω δει ακόμα. Παρόλο που μυήθηκα στο TOS νωρίς και μου άρεσε πάρα πολύ το TNG, μετά μεσολάβησε ένα μεγάλο κενό, στη διάρκεια του οποίου έχασα το DS9 και ό,τι άλλο ακολούθησε.

Λογικά θα πρέπει να δω τουλάχιστον μέρος από τις νέες σειρές και μετά, αν θέλω να διαβάσω κάποια σχετικά βιβλία. Κρατάω τα posts του Διονύση και της Βούλας για αναφορά. Θα πάρω κάποια στιγμή αυτά του TNG που αναφέρει η Βούλα, μια και γνωρίζω αρκετά το περιβάλλον και τα πρόσωπα και μετά, προχωρώντας, θα ψάξω για άλλα.

 

Και κυρίως με ενδιαφέρει αυτό που λέει ο Διονύσης:

Συγχρονως, αρκετά βιβλία - ειδικά πιο πρόσφατα - εξηγούν τι συνέβη μεταξύ κάποιων επεισοδίων ή επεκτείνουν τα επεισόδια, ή και εξηγούν τα διάφορα μυστήρια του Τρεκ και του παρελθόντος του, μια που στις σειρές δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

 

Αν γνωρίζετε κανένα τέτοιο, θα σας ήμουνα ευγνώμων να μου το λέγατε.

Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oberon

Θα γράψω λίγο πιο μετά σήμερα τέτοιες προτάσεις, Βάσω, μια που είναι τα βιβλία Τρεκ που κυνηγάω και γω. :)

 

Πάντως θα σου σύστηνα έτσι άμεσα τη σειρά Stargazer! http://startrek.wikia.com/wiki/Star_Trek:_Stargazer

 

Δεν τα έχω πάρει ή διαβάσει όλα ακόμα, αλλά αφορούν στη ζωή του Picard στο αστρόπλοιο Stargazer που συχνά ακούγαμε στο TNG. Όχι μόνο έχει συνοχή με ό,τι ξέρουμε από το TNG αλλά εξηγούνται η επεκτείνονται πάρα πολλά πράγματα τόσο για τη ζωή του κάπτεν, όσο και για άλλους χαρακτήρες που ήδη γνωρίζουμε, όπως για παράδειγμα στο 4ο βιβλίο Oblivion όπου γίνεται η γνωριμία του Picard με τη Guinan!

O συγγραφέας Michael Jan Friedman είναι ταλαντούχος και πολυγραφότατος και έγραψε μεταξύ άλλων τα adaptions των επεισοδίων Relics και του τελευταίου All Good Things...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Darkchilde

Α, ξέχασα να αναφέρω και τα New Frontier του Peter David. Τα 4 πρώτα βιβλία που είχα διαβάσει σε ένα omnibus μου είχαν πραγματικά αρέσει. Οι χαρακτήρες του New Frontier θα έλεγα ότι έχουν αρκετές ανθρώπινες αδυναμίες, και αυτό το σημείο μου άρεσε στα βιβλία αυτά.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oberon

Λοιπόοοον, οκ. Ούτε και γω έχω διαβάσει πάρα πολλά μυθιστορήματα στο σύμπαν του Τρεκ. Είναι τόσο πολλά εξ άλλου και κάπως δυσεύρετα στην Ελλάδα, αλλά ενημερώνομαι γενικά για το τι βγαίνει. Αν κάποιο θεωρείται καλό ή έχει χαρακτήρες που μ'αρέσουν παίζει πολύ να το πάρω από Αμαζον κ.λπ ή και από τα εδώ βιβλιοπωλεία.

 

Υποθέτω πως αν υπάρχει ένας συγγραφέας που να έχει σχεδόν καθολική αποδοχή, ειδικά από τους φανς του Next Generation (όσους συμπαθούν τα βιβλία δηλαδή), είναι ο Peter David.

 

Έχουν βγει πολλά βιβλία Next Gen ανεξάρτητα εντελώς το ένα από το άλλο, αλλά για πολλούς κορυφαία και κλασσικά πια θεωρούνται τα "Imzadi", "Imzadi 2" και "Q in Law". Θυμάμαι όταν είχαν βγει, ειδικά το Imzadi πως όλοι το συζητούσαμε για καιρό και λέγαμε πως θα ήταν τέλειο διπλό επεισόδιο ή ταινία, η τηλεταινία! Ενώ το Q in Law είναι το πιο κωμικό από όλα μια που εκεί γίνεται η μεγάλη "συνάντηση" Q και Lwaxana!

 

Το Imzadi θα το σύστηνα ανεπιφύλακτα και δεν θέλω να πω περί τίνος πρόκειται γιατί είναι πραγματικά spoiler. Θα περιοριστώ πάντως να πω πως σχετίζεται με τον Guardian of Forever, έχει time travelling, ένα εναλλακτικό μέλλον και απίστευτη εμβάθυνση στους χαρακτήρες που αγαπήσαμε! Μάλιστα είναι γενικά πολύ καλό μυθιστόρημα science fiction πέρα από το Τρεκ!

(Σε προσωπικό επίπεδο υπήρχε κάτι που δεν μου άρεσε, δηλαδή πως φαντάζομαι την κοινωνία του Betazed πολύ πιο εξωτική από όπως παρουσιάστηκε στο βιβλίο, αλλά δεν νομίζω να ενοχλήθηκε κανείς άλλος από αυτό!)

 

post-59-1231602660_thumb.jpgpost-59-1231606894_thumb.jpg

post-59-1231606922_thumb.jpg

 

Γενικά ό,τι έχει γράψει ο Peter David είναι από καλό μέχρι αριστούργημα και μόνο ένα βιβλίο του ήταν που με απογοήτευσε - ίσως επειδή περιμένω πάντα κάτι πολύ καλό από τον David - και αυτό ήταν το Vendetta, μια ιστορία που γράφτηκε μάλλον βιαστικά αλλά με καλό premise. Borg, Q, Guinan και η... "κακιά" αδελφή της Delcara (τρομάρα της!)

 

Aνάλογη σειρά με το DS9 Relaunch αλλά με χαρακτήρες του Next Generation είναι η σειρά Star Trek: Titan με τον Κάπτεν William Riker, την Commander Deanna Troi και άλλους παλιούς (Μelora Pazlar από το DS9, Alyssa Ogawa από το TNG και κάποιον ακόμα που είναι ίσως πολύ spoiler να τον αναφέρω) και νέους χαρακτήρες. Διαδραματίζεται αμέσως μετά την ταινία Star Trek: Nemesis, οπότε αποτελεί το "μέλλον", ούτως ειπείν, του Next Generation. Mάλιστα είχε υπάρξει η ιδέα να γυριστεί κανονική τηλεοπτική σειρά Star Trek: Titan αλλά το σχέδιο αυτό ατύχησε για διάφορους λόγους. :(

To 1o βιβλίο της σειράς ST:Titan "Τaking Wing" των Michael A. Martin και Andy Mangels (αυτόν τον ξέρω από κάμποσες σειρές κόμικς) βγήκε το 2005. Το είχα πάρει - όπως και 1-2 επόμενα βιβλία - αλλά είναι ακόμα στα αδιάβαστα.

 

post-59-1231606456_thumb.jpg

 

Για το Stargazer είπα παραπάνω στο ποστ #8 και για την τριλογία "Q" είπε η Βούλα την οποία συστήνω και γω! Q at his best! :D

 

 

Από original Trek τώρα έχω διαβάσει κάμποσα καλά, όπως το Prime Directive (που ανέφερε και η Βάσω στο 1ο ποστ) των Judith και Garfield Reeves-Stevens, που είναι επίσης πολύ καλοί και έμπειροι συγγραφείς. Το επίσης δικό τους Federation είναι σαν συνέχεια του επεισοδίου του TOS "Metamorphosis" και σχετίζεται με τον Zephram Cochrane αλλά τα γεγονότα στην ταινία Star Trek: First Contact το κάνουν εντελώς εκτός "canon". Παραμένει όμως πολύ καλό μυθιστόρημα!

Να σημειώσω εδώ πως το ζεύγος έχει "συγγράψει" τουλάχιστον 8 novels μαζί με τον William Shatner και πρωταγωνιστή φυσικά τον Quark! (OK, αστειεύομαι και μην το πει κάποιος στη Φανή ή στη Λία του Cube ότι έκανα τέτοιο αστείο γιατί θα με σφάξουν τελετουργικώς. Eννοείται πως πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από τον Kirk)! :atongue2: H "σειρά" αυτή, ονομάζεται ανεπίσημα "Shatnercerse" και βασίζεται στην ιδέα πως Kirk έχει επιστρέψει μετά την ταινία Star Trek: Generations.

 

To Spock's World το έχω διαβάσει και όπως οι περισσότεροι και γω το θεωρώ από τις καλύτερες novels του κλασσικού Τρεκ! Εξ άλλου και η συγγραφέας Diane Duane είναι σούπερ-φαν και εγγυημένη ποιότητα!

Δική της είναι και η "αμφιλεγόμενη" σειρά Rihannsu!

"Rihannsu" σύμφωνα με τη συγγραφέα είναι το όνομα που δίνουν οι Romulans στους εαυτούς τους. Το εξαιρετικό με τη σειρά αυτή είναι πως η Duane έφτιαξε μια ολόκληρη γλώσσα και κουλτούρα για τους Romulans, εμβάθυνε τη φυλή αυτή και την ιστορία της απίστευτα ώστε το αποτέλεσμα να είναι μια σειρά που στέκεται από μόνη της σαν science fiction novels ανεξάρτητα από το αν κάποιος συμπαθεί ή όχι το Τρεκ!

Μάλιστα αγκαλιάστηκε πολύ από πάμπολλους φανς ώστε να απαιτήσουν κάποτε να θεωρηθεί "canonical", αλλά ο Gene Roddenberry δεν ήθελε.

Τα 4 πρώτα βιβλία έχουν βγει σε omnibus edition (εικόνα του εξώφυλλου πιο κάτω) με κάποιες μικρές αλλαγές ώστε να ταιριάξουν κάποιες από τις πρώτες ιστορίες με τις τωρινές και το είχα πετύχει τελευταία στο Σολάρις. Το 5ο βιβλίο της σειράς εκδόθηκε το 2006. Προσωπικά με ενθουσίασε πολύ, canon ξε-canon!

 

post-59-1231605819_thumb.jpg

 

Tα novelizations του James Blish όλων των επεισοδιών του κλασσικού Τρεκ σε μορφή short stories έχουν βγει σε μερικούς τόμους και νομίζω κυκλοφορούν ακόμα. Και αυτά είναι "απαραίτητα" για όποιον θέλει να έχει όλη την κλασσική σειρά σε βιβλία. Μάλιστα ένα μέρος του πρώτου τόμου είχε βγει κάποτε, στην αρχή των 70ς και στα Ελληνικά με το όνομα "Ταξίδι στ'Αστέρια" όπως ονομαζόταν η σειρά στην Ελληνική τηλεόραση της εποχής. Λέγεται πως είχε βγει και δεύτερο τόμος στα Ελληνικά αλλά δεν τον έχω πετύχει ποτέ και πουθενά.

 

Καλή φάση είναι και τα Star Trek Logs του γνωστού συγγραφέα ε.φ. Alan Dean Foster. Mια σειρά 10 μικρών σχετικά βιβλίων με adaptions (σε μέγεθος διηγημάτων αρχικά και μυθιστορημάτων μετά) όλων των επεισοδίων της Animated Series που πρωτοεκδόθηκαν μεταξύ 1974-1978. Τα Logs ξαναβγήκαν σε 5 τόμους πρόσφατα.

 

H συνέχεια αργότερα. ;)

Edited by Dain

Share this post


Link to post
Share on other sites
Darkchilde

Ηθελα να προσθέσω και τους διαγωνισμούς για μικρές ιστορίες στο Star Trek που γινόταν από το 1998 εως και το 2007, και οι καλύτερες ιστορίες από κάθε διαγωνισμό εκδίδονταν σε ένα βιβλίο με τίτλο: Star Trek: Strange New Worlds. 10 διαγωνισμοί, 10 αρκετά επιτυχημένα βιβλία, με καλές ιστορίες. Είχα διαβάσει 2 από τα βιβλία αυτά και όντως πέρασα ευχάριστα την ώρα μου διαβάζοντας αυτές τις ιστορίες.

Edited by Darkchilde

Share this post


Link to post
Share on other sites
Undertaker

Πολύ καλά επίσης είναι η τριλογία Star Trek: Odyssey του William Shatner, που ασχολούνται (φυσικά) με τον Kirk και τα γεγονότα πριν και μετά το Generations.

Δεν είναι cannon, αλλά εγω προσωπικά πολύ θα ήθελα να τα δω να γινονται ταινιά!

 

Καλό επίσης και το "Σκοτεινός Καθρέφτης" της Diane Dwayne (κυκλοφορεί και στα Ελληνικά) με θέμα το Mirror Universe στην εποχή του TNG.

 

Τέλος, για πολύ γέλιο, κυνηγήστε να βρείτε το "I Q" του DeLancie. Οι σκέψεις του Q είναι απλά απολαυστικότατες! Αξίζει και ως audiobook μιας και ο DeLancie δίνει ρέστα ως Q!!!

 

 

Ερώτηση: Επειδή εχω αρκετές από αυτες τις νουβέλλες σε txt, επιτρέπεται να ποστάρω εδω το link για όποιον θέλει να τις κατεβάσει;

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oberon

Ναι, το Ι Q είναι όντως πολύ καλό. Για την τριλογία Odyssey έχω ακούσει διθυράμβους από γνωστές μου "Κirk-ούδες" αλλά δεν θυμόμουν τον τίτλο.

 

Και όχι, σε καμμία περίπτωση δεν επιτρέπει το φόρουμ λινκς για copyrighted material. ;)

Edited by Dain

Share this post


Link to post
Share on other sites
tetartos

Δεν είναι τίποτα σπουδαίο αλλά είναι η μοναδική συνεισφορά που μπορώ να κάνω σ' αυτό το topic:

Tα novelizations του James Blish όλων των επεισοδιών του κλασσικού Τρεκ σε μορφή short stories έχουν βγει σε μερικούς τόμους και νομίζω κυκλοφορούν ακόμα. Και αυτά είναι "απαραίτητα" για όποιον θέλει να έχει όλη την κλασσική σειρά σε βιβλία. Μάλιστα ένα μέρος του πρώτου τόμου είχε βγει κάποτε, στην αρχή των 70ς και στα Ελληνικά με το όνομα "Ταξίδι στ'Αστέρια" όπως ονομαζόταν η σειρά στην Ελληνική τηλεόραση της εποχής. Λέγεται πως είχε βγει και δεύτερο τόμος στα Ελληνικά αλλά δεν τον έχω πετύχει ποτέ και πουθενά.
Για όποιον ενδιαφέρται, και οι δύο τόμοι υπάρχουν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (ένας λόγος να κατέβεις Θεσ/νίκη, Διονύση!)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oberon
Δεν είναι τίποτα σπουδαίο αλλά είναι η μοναδική συνεισφορά που μπορώ να κάνω σ' αυτό το topic:

Για όποιον ενδιαφέρται, και οι δύο τόμοι υπάρχουν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (ένας λόγος να κατέβεις Θεσ/νίκη, Διονύση!)

 

A, ώστε όντως υπάρχει! Για δες κάτι πράγματα. Πολύ ενημερωμένη - και "ανοιχτόμυαλη" - η Βιβλιοθήκη σας, Γιώργο. Thanks για την πληροφορία! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tiessa

Μια 'αθώα' ερώτηση έκανα και μου προέκυψε διάβασμα για χρόνια!

Νομίζω ότι πήρα τη βασική ιδέα και σας ευχαριστώ.

Το σίγουρο είναι ότι κανένας φίλος του είδους δεν ξεμένει από υλικό!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oberon
Μια 'αθώα' ερώτηση έκανα και μου προέκυψε διάβασμα για χρόνια!

Νομίζω ότι πήρα τη βασική ιδέα και σας ευχαριστώ.

Το σίγουρο είναι ότι κανένας φίλος του είδους δεν ξεμένει από υλικό!

 

Heheheh, ask a Trekker a "simple" question, get the Encyclopedia Galactica for an answer, όπως λένε! :lol:

 

Και τα βιβλία που πρότεινε η Βούλα, δηλαδή οι ανθολογίες "Strange New Worlds" - με editors τον Dean Wesley Smith, και την Paula M. Block από την Paramanount - έχουν εξαιρετικές ιστορίες συχνά, από όλες τις σειρές Τρεκ. Μάλιστα μία ιστορία της κατηγορίας Speculations στον τόμο 6 η οποία είχε πάρει και το Grand Prize του διαγωνισμού εκείνη τη χρονιά, μου έχει μείνει χαραγμένη μέσα μου. Τι απίστευτη ιστορία!!!

Λεγόταν Οne Million-Year Mission, όπου το Uber-Enterprise επιστρέφει μετά από ένα εκατομμύριο χρόνια στο δικό μας γαλαξία. Ποιοι και τι είναι το πλήρωμά του και πώς είναι ο γαλαξίας τότε είναι κάτι απλά αφάνταστο!

 

post-59-1231666677_thumb.jpg

 

Θα έπαιρνα μέρος ευχαρίστως στο διαγωνισμό αυτό αλλά δυστυχώς δέχονταν μόνο κατοίκους ΗΠΑ (δηλαδή οι άλλοι Τρεκκερς ανά τον κόσμο που γράφουν στο Αγγλικά δεν μετράνε? Ή κατούρησαν στο warp core? :ranting: Tεσπα...)

 

Tα novelization διαφόρων επεισοδίων είναι συνήθως πολύ προσεγμένα επίσης, και θα σύστηνα τα Εncounter at Farpoint, Unification (όπου εμφανίζεται ο Σποκ) και All Good Things...

 

Δυστυχώς από Voyager και Enterprise δεν έχω διαβάσει κάποιο βιβλίο ακόμα, αν και πήρα το novelization του επεισοδίου του ΕΝΤ "Shockwave".

 

Eκτός από το site Μemory Beta http://startrek.wikia.com/wiki/Main_Page υπάρχουν αρκετά άλλα sites με reviews κλπ αλλά αυτό που χρησιμοποιώ συχνά για ενημέρωση είναι το παρακάτω:

 

The Complete Starfleet Library

 

Θα είχε ίσως ενδιαφέρον να γινόταν μια λίστα με βιβλία που είτε σχετίζονται με συγκεκριμένα επεισόδια, είτε είναι συνέχειες ή prequels τους ή και novelizations.

Ούτως ή άλλως τώρα πια οι Τρεκκερς μόνο τα βιβλία έχουμε για νέο υλικό γι'αυτό ίσως υπάρχει και η τάση τόσο από τους εκδότες όσο και από τους φανς να τα εκδίδουν ή να τα αντιμετωπίζουν σαν λίγο πιο "canonical" από ό,τι παλιά.

 

Κάποια στιγμή θα το ψάξω αλλά θέλει αρκετή έρευνα! ;)

Edited by Dain

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tiessa
Ωραία θα ήταν αν παίρναμε μερικοί τα ίδια βιβλία, τα διαβάζαμε και τα συζητούσαμε εδώ στο φόρουμ.

 

Καλή ιδέα. Κι έτσι θα βλέπουμε απόψεις κι εμείς οι 'αρχάριοι'. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oberon
Καλή ιδέα. Κι έτσι θα βλέπουμε απόψεις κι εμείς οι 'αρχάριοι'. :)

 

"Αρχάριοι"? Όχι δα! :atongue2: Αλλά ναι, είναι καλή ιδέα.

 

(btw, κάναμε ένα σπλιτ τόπικ με το Σποκ και ανοίξαμε ξεχωριστό τόπικ για Τρεκ βιβλία που αφορούν επιστήμες, τεχνολογία, φιλοσοφία και reference books). http://community.sff.gr/index.php?showtopic=8288&hl=

 

 

Στο μεταξύ ήθελα να κάνω μια μικρή διόρθωση και μια ενημέρωση πάνω σε όσα είχα γράψει για τις νουβέλες Τρεκ.

 

Μαζί με το Star Trek: Titan που συνεχίζει το timeline μετά την ταινία Νemesis, ΚΑΙ αρκετά βιβλία (δεν ξέρω πώς ξεχωρίζουν από τα stand alones που συνεχίζουν να βγαίνουν) με το Enterprise, τον Picard κλπ συνεχίζουν τις περιπέτειες του αστρόπλοιου μετά το Nemesis. Μάλιστα το τωρινό "storyline" σε κάμποσα βιβλία αφορά στην μαζική επίθεση των Borg στο Alpha Quadrant και διαδραματίζεται στα έτη 2380-82.

 

Επίσης τα βιβλία Imzadi και Imzadi II είναι ξανά διαθέσιμα σε μια συλλογή με τίτλο "Imzadi Forever".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oberon

Μαζί με τα δύο φιλοσοφικά Τρεκ βιβλία, μου ήρθαν σήμερα και τα δύο μυθιστορήματα από Άμαζον. Συγκεκριμένα πήρα τα:

 

Star Trek: Next Generation "Before Dishonor" του Peter David που είναι το 1ο βιβλίο του "relaunch" του TNG μετά την ταινία Nemesis (check edit στο τέλος του ποστ). Στο εξώφυλλο η "Annika Hansen"! ;)

Ξεφυλλίζοντάς το, είδα μέσα Q, Lady Q, Spock, Queen of Borg (φυσικά το story σχετίζεται με Borg) και άλλα ωραία που με ενθουσίασαν. Aν ο Peter David γράφει ακόμα τόσο καλά όσο έγραφε παλιά, το βιβλίο πρέπει να λέει. Διαβάζω πάντως αντιφατικές κριτικές, πράγμα αναμενόμενο σε κάθε "νέο" ξεκίνημα, και κάποιοι μιλούν για ένα "Janeway thing" μέσα στο βιβλίο, που δεν τους άρεσε αλλά δεν έκατσα βέβαια να δω τι είναι.

 

Nα ένα πολύ μικρούλι απόσπασμα από μια παράγραφο που με έκανε να γελάσω. Είναι very minor spoiler - έως καθόλου - αλλά το βάζω σε tags.

 

 

Lady Q strode in a slow circle around the queen [of the Borg]. "You've always had a big old yen for Seven of Nine, haven't you. Come on." She leaned forward, resting her hands on the slab, smiling coyly. "You can tell me. It's just us girls."

 

"I am not a girl. You are not a girl. I am Borg. You are Q. You will be assimilated."

 

Lady Q held the pose for a long moment, and when she smiled it was mirthless. "I'd dearly love to see you try," she said with more than a hint of warning.

:lol:

 

post-59-1232109918_thumb.jpg

 

To άλλο βιβλίο ήταν το Star Trek Titan: "Taking Wing" που ανέφερα σε άλλο ποστ. Τελικά δεν είχα πάρει αυτό πιο παλιά, που είναι το πρώτο της σειράς, αλλά τα δύο επόμενα! (Ναι, τα κάνω κάτι τέτοια κατά καιρούς....) :rolleyes:

 

Edit: Και συνεχίζω να τα κάνω. Το "Before Dishonor" του Peter David είναι μεν το πρώτο ενός multi-novel storyline που εξελίσσεται ήδη, αλλά όχι το 1ο του TNG relaunch. Είναι το 3ο. Τα πρώτα δύο είναι τα: Death in Winter του Michael Jan Friedman, και το Resistance του J.M. Dillard.

Δυστυχώς το Resistance συνδέεται με το Before Dishonor που πήρα, που σημαίνει πως πρέπει να το πάρω και κείνο... :blackcat:

Edited by Dain

Share this post


Link to post
Share on other sites
Spock

Απορία:

Η Borg Queen είχε την παραμικρή ιδέα σε ποια/τι μιλούσε;;; :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oberon
Απορία:

Η Borg Queen είχε την παραμικρή ιδέα σε ποια/τι μιλούσε;;; :lol:

 

:rofl2: Φαντάζομαι πως θα είχε. Εξ άλλου αναφέρει τη φυλή της, αλλά όταν έχεις πει εκατό χιλιάδες φορές "you will be assimilated" μάλλον είναι αυτόματο ριφλέξ πια να το λες!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oberon

Σε προηγούμενο ποστ ανέφερα για ένα "Janeway thing" που είχε συζητηθεί πολύ ανάμεσα στους αναγνώστες του τωρινού storyline, στο βιβλίο "Before Dishonor".

Χτες βράδυ λοιπόν, προχωρώντας στην ανάγνωση του μυθιστορήματος είδα τι είναι το "thing". Όχι πως έχει σημασία, αφού μόνος μου το διαβάζω, αλλά το μόνο που θα σας πω είναι: ΟΗ! ΜY! GOD!!

Αν υπήρχε smiley με το στόμα ανοιγμένο τόσο ώστε να ακουμπά στο πάτωμα θα το είχα βάλει!!! :eek:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Spock

Και γιατί μας το κρύβεις, μεσιέ; Για πες μας τι γίνεται, γιατί για να ψάχνεις τέτοιο emoticon, μάλλον τελείως τρελό θα είναι, μας έχεις εξάψει την περιέργεια! Βάλ' το αν είναι σε spoiler tags!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oberon

OK. Kατά διαβολική σύμπτωση

η παράγραφος που είδα τυχαία χτες στο βιβλίο και πόσταρα πιο πάνω με τη συζήτηση της Borg Queen και της Lady Q, ουσιαστικά μαρτυρά το "janeway thing" αλλά ούτε καν μου πήγε ο νους. Και είναι δωσμένο από τον David με τέλειο characterization, αν και δεν ξέρω αν μ'αρέσει η φάση ακόμα. Δηλαδή είμαι στην αρχή του βιβλίου.

Μαντέψτε λοιπόν *ποια* είναι αυτή η Borg Queen με την οποία μιλά η Lady Q!!!!!

 

 

Οκ, το είπα! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..