Jump to content

Καρλ Σέιγκαν (Carl Sagan)


heiron
 Share

Recommended Posts

Ο Carl Sagan είναι ο λόγος που αγάπησα την επιστήμη.Ή μάλλον όχι.Τη γνώση γενικότερα.Όταν ήμουν πιτσιρικάς έβλεπα με δέος επεισόδια από τη σειρά ντοκυμαντέρ "Κοσμος" που μιλούσαν για το διάστημα,την εμφάνιση και την εξέλιξη της ζωής,τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων και άλλων λαών... Με τα χρόνια πετύχαινα αραιά και που κάποιο ξέμπαρκο επεισόδιο του Κοσμος κι αυτή ήταν η σχέση μου με τον κύριο.

Ώσπου μια μέρα πέτυχα τα βιβλία του σε ένα μαγαζί.Μέχρι τότε δεν διάβαζα πολύ.Ήμουν πλέον γύρω στα 15 και είχα σταματήσει να διαβάζω παιδικά βιβλία και είχα τρεχάματα με φροντιστήρια που με αποθάρρυναν από λογοτεχνία και τα συναφή.Με τα βιβλία του κυρίου αυτού ξαναμπήκα στο λούκι της ανάγνωσης.Συγκεκριμένα ακόμη και τώρα,μια ντουζίνα χρόνια και εκατοντάδες βιβλία μετά,εκείνο το πρώτο βιβλίο του Σαγκαν που διάβασα παραμένει στα 10(για να μην πω 5) αγαπημένα μου βιβλία.Ήταν το "Κοσμική Σύνδεση".Τα υπόλοιπα που ακολούθησαν ήταν επίσης πολύ καλά αν και ξενέρωσα κάπως με το "Οι δράκοι της Εδέμ" γιατί είχε να κάνει περισσότερο με Βιολογία.Στα Ελληνικά κυκλοφορούν από οσο ξέρω τα εξής:

 

Εκδόσεις Ωρόρα:

Κοσμική σύνδεση

Οι δράκοι της Εδέμ(βραβευμένο με Πούλιτζερ παρακαλώ)

1.Το Σύμπαν

2.Ζωή στο Σύμπαν

3.Ευφυής ζωή στο σύμπαν

(η τριλογία που έγραψε με τον Σοβιετικό Σκλόφσκυ με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο)

Επαφή(μυθιστόρημα-πάνω σε αυτό βασίστηκε η ομώνυμη ταινία με τη Τζόντι Φοστερ)

 

Εκδόσεις Εσοπτρον:

Στοιχειωμένος κόσμος

 

Για τα υπόλοιπα βιβλία του(κι όχι μόνο) ρίξτε μια ματιά στη wikipedia...

http://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Sagan

Αλλά και στη σχετική ιστοσελίδα

http://www.carlsagan.com/

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

O Carl Sagan έγινε ιδιαίτερα γνωστός από τη σειρά Cosmos, αλλά αυτό που αξίζει ν' αναφέρει κανείς είναι πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν ένας Homo Universalis της εποχής μας, με πολλές γνώσεις Βιολογίας και υπήρξε και υποστηριστής του SETI (Search for extraTerrestrial Intelligence) εκτός των άλλων.

 

Edit: Έσβησα ένα εκτεταμένο κείμενο, που είχα γράψει για τον Carl Sagan γιατί μόλις συνειδητοποίησα ότι υπάρχει η παράκληση να μην γράφονται φιλοσοφικά κλπ στο συγκεκριμένο subforum.

Edited by Tiessa
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Bάσω, η παράκληση αφορά μόνο σε αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη θρησκεία και την επιστήμη, όχι στη φιλοσοφία της επιστήμης, μεγάλος υποστηρικτής της οποίας ήταν και ο Sagan. Και ο λόγος είναι μόνο για να μη γίνει deterioration της συζήτησης σε αντιπαράθεση μεταξύ "πιστών" και "απίστων", "creationists" και "άθεων" ή "αστρολόγων" και "αστρονόμων" κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Heiron θα συμφωνήσω μαζί σου με τον τίτλο του topic, ότι δηλαδή ο κόσμος του Sagan είναι θαυμαστός. Όπως οι περισσότεροι, έτσι και εγώ τον έμαθα μέσα από την σειρά ''Cosmos''. Δυστυχώς δεν έχω όλα τα επεισόδια αλλά αν μου έμεινε κάτι από όσα είδα, είναι μία πρόταση που είχε πει θέλοντας να περιγράψει την απεραντοσύνη του σύμπαντος: "Το σύμπαν δεν είναι ούτε καλόβουλο ούτε εχθρικό, απλώς αδιαφορεί τελείως για έγνοιες πλασμάτων όπως οι άνθρωποι". Πολύ εύστοχο σχόλιο κατά την προσωπική μου άποψη. Από τα βιβλία του τα έχω όλα εκτός από το πρώτο και το τελευταίο, αν και δεν έχω διαβάσει ακόμη κανένα. Αν δεν κάνω λάθος η Darkchilde πρέπει να τελείωσε πρόσφατα τους Δράκους της Εδέμ οπότε μπορείς να την ρωτήσεις αν της άρεσε. Και Tiessa ανάβασε σε παρακαλώ το κείμενο σου, θέλω να το διαβάσω.

Link to comment
Share on other sites

...

μία πρόταση που είχε πει θέλοντας να περιγράψει την απεραντοσύνη του σύμπαντος: "Το σύμπαν δεν είναι ούτε καλόβουλο ούτε εχθρικό, απλώς αδιαφορεί τελείως για έγνοιες πλασμάτων όπως οι άνθρωποι". Πολύ εύστοχο σχόλιο κατά την προσωπική μου άποψη.

 

...

Και Tiessa ανάβασε σε παρακαλώ το κείμενο σου, θέλω να το διαβάσω.

 

Δημήτρη, πάνω στο πρώτο σου σχόλιο για την ύπαρξη του σύμπαντος ήταν περίπου το κείμενό μου. Δεν μπορώ να το ανεβάσω ακριβώς γιατί το έσβησα εκείνη την ώρα, αλλά περίπου θα πω ότι είχε δυο άξονες: έναν σχετικό με το έργο του κι ένα προσωπικό σε ό,τι αφορά την προπαγάνδα εναντίον του.

 

Για το έργο του συνοπτικά αξίζει να τονίσει κανείς ακριβώς την κοσμοκεντρική άποψή του, ότι δηλαδή το σύμπαν είναι εκεί και δεν φτιάχτηκε για μας, αλλά ότι και εμείς είμαστε μέρος του. Η θερμή υποστήριξή του στο πρόγραμμα SETI μαρτυρά και την πίστη του ότι δεν είμαστε μόνοι μας κι ότι κάπου εκεί έξω υπάρχουν κι άλλοι. Πάνω σ' αυτή τη θεωρία βασίζεται και το βιβλίο Contact, το μόνο του ε.φ. μυθιστόρημα.

Ένα άλλο στοιχείο του έργου του ήταν και η προσπάθειά του να διαδώσει την επιστήμη στο ευρύ κοινό. Η σειρά Cosmos είναι ένα μονάχα δείγμα αυτής της προσπάθειας.

Η κοσμοκεντρική του θεωρία (σε αντίθεση με την ανθρωποκεντρική) ενόχλησε ομάδες συντηρητικών ας πούμε της θρησκείας, η ενασχόλησή του με πολλά θέματα, Αστρονομία, Βιολογία, Εξέλιξη, Εξωγήινοι κλπ. ενόχλησε πολλούς συντηρητικούς της επιστήμης που δεν ανέχονταν να παραβιάζονται τα στεγανά μεταξύ επιστημών. Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι αν ασχολείσαι με πολλά θέματα δεν μπορεί να είσαι καλός σε κανένα και άρα οι απόψεις σου αμφισβητούνται επί παντός.

Τέλος, οι αντιπολεμικές και αντιρατσιστικές του απόψεις και το γεγονός ότι ήταν σύζυγος (στον τρίτο γάμο) αριστερής φεμινίστριας (της Ann Druyan, που συνέχισε όσο μπορούσε το έργο του), τον έθεσαν και στο πολιτικό στόχαστρο.

 

Επί του προσωπικού τώρα: Είχα πολλούς λόγους να θεωρώ τον Carl Sagan κορυφαίο επιστήμονα και να τον εκτιμώ ιδιαίτερα, αλλά έχοντας ζήσει τρία χρόνια στην Αμερική όταν έκανα το μεταπτυχιακό μου, έπεσα κι εγώ κάποια στιγμή θύμα της προπαγάνδας εναντίον του. Είχα στο πρόγραμμα ένα συνάδελφο που δεν έχανε ευκαιρία να χύνει φαρμάκι εναντίον του Carl Sagan. Έφτασε μάλιστα και στο σημείο να πει ότι το Contact το είχαν γράψει κάποιοι φοιτητές του τους οποίους εκβίαζε για να προωθήσει περαιτέρω. Ομολογώ ότι δεν γνώριζα το πολιτικό προφίλ του κατήγορου (αργότερα διαπίστωσα ότι ήταν ένας συντηρητικός ρατσιστής) και ότι δεν ήξερα για την πολιτική δράση του Sagan και δεν συσχέτισα τα δυο γεγονότα.

Σε κάποια φάση ο Sagan επισκέφτηκε το πανεπιστήμιο και έδωσε μια ανοιχτή διάλεξη στο κοινό για τον Τιτάνα και τη γέννεση της ζωής στη Γη. Ο συνάδελφός μου έκανε μια άγρια μαύρη εκστρατεία να μην πάει κανένας να τον παρακαλουθήσει, για να του δείξουμε ότι τον 'καταλάβαμε'. Πήγα στη διάλεξη τελικά -δεν υπήρχε περίπτωση να μην πάω-, αλλά ενώ ο άνθρωπος έκανε μια καταπληκτική ομιλία, γιατί πάνω απ' όλα ήταν εξαιρετικό ομιλητής και δάσκαλος, εγώ αναρωτιόμουνα αν ήταν ένα κάθαρμα που κλέβει τις δουλειές των άλλων και ψοφάει μόνο για δημοσιότητα. Γι αυτό και ενώ στο τέλος πολλοί τον πλησίασαν και κουβέντιασαν μαζί του, έφυγα χωρίς να του μιλήσω.

Για τους ίδιους λόγους διάβασα και το Contact με κρύα καρδιά και δεν το ευχαριστήθηκα σαν ανάγνωσμα.

Πολύ αργότερα κατάλαβα τι ακριβώς παιζόταν και σε πόσα επίπεδα δούλευε η προπαγάνδα εναντίον του.

 

Αυτά περίπου έλεγε το χτεσινό ποστ.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ώστε συνάντησες τον Carl Sagan??? Zηλεύω πραγματικά!

Είχα ακούσει μερικά από όσα αναφέρεις για την προπαγάνδα εναντίον του, όπως το ότι "άνοιξε ένα μαγαζί όπου πουλούσε βιβλία και αφίσες αστρονομίας" (υποθέτω πως κάποιοι προτιμούν έναν καθηγητή ή έναν φιλόσοφο να ζει ως ερημίτης τρώγωντας βρύα και λειχήνες αλλιώς τον βλέπουν σαν "υποκριτή") και το θεώρησαν κάποιοι κάτι "ποταπό", αν και δεν κατάλαβα ποτέ το γιατί ακριβώς. Τουλάχιστον δεν το είχα καταλάβει τότε. Τώρα αντιλαμβάνομαι περισσότερα.

 

Ίσως ήταν επειδή παρουσίαζε την επιστήμη σαν κάτι "μαγευτικό" και όχι σαν ψυχρή παράθεση θεωριών και δεδομένων. Σαν κάτι δηλαδή που μπορεί να ενθουσιάσει, να κάνει κάποιον ερασιτέχνη ή νέο να νιώσει κάποια "πληρότητα" με την επιστημονική μελέτη, κάτι σαν..."δέος" άραγε?

 

Το Contact είναι η πιο αγαπημένη μου ταινία ε.φ. ακόμα και περισσότερο από το Τρεκ γενικά. Το ίδιο μ'αρέσει και το βιβλίο. Μάλιστα θυμάμαι πως το βιβλίο του το άφησε να υπάρχει δωρεάν στο Ιντερνετ! Πολύ κερδοσκοπική λογική, ε?

Η ταινία Contact που θα άξιζε σίγουρα κάμποσα Όσκαρ αλλά την βούλιαξε (pun intended) ο Τιτανικός ήταν πραγματικά.... "Sagan". Συχνά όταν άκουγα την Ellie Arroway να μιλά, που ενσάρκωσε εκπληκτικά η Jodie Foster, ήταν σαν να άκουγα τον Carl Sagan, μια που και γω τον λάτρευα από το Cosmos και από τα βιβλία που ανέφερε ο Heiron πιο πάνω.

 

Τελευταία αγόρασα μια βιογραφία του στα Ελληνικά και από Έλληνα συγγραφέα μάλιστα, την "Ο Κόσμος του Καρλ Σαγκάν" του Μιχάλη Χαριτάκη από τις εκδόσεις Αρχέτυπο, αλλά δεν την έχω διαβάσει ακόμα.

Edited by Dain
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Είχα ακούσει ότι γινόταν προπαγάνδα εναντίον του Carl Sagan αλλά δεν ήξερα το πόσο τιποτένιοι μπορεί να γίνουν μερικοί άνθρωποι... Κι εγώ με το Cosmos μεγάλωσα, και περίμενα όπως όπως το επόμενο επεισόδιο... Η γυναίκα του όντως συνέχισε και συνεχίζει το έργο του όσο μπορεί, και μάλιστα πριν 1-2 χρόνια έβγαλε και κάποια lectures του Sagan σε βιβλίο.

Edited by Darkchilde
Link to comment
Share on other sites

@ Δημητρης: η σειρα COSMOS ειχε κυκλοφορισει περισυ σε εφημεριδα αλλα νομιζω τελικα την εβγαλαν και ολοκληρη στα περιπτερα (7 εuro; ).

 

Και γω με Cosmos ειχα καταστραφει μικρος, το ξαναειδα και μεγαλος και ακομα και αν εσκαγε παλιο, ειχε μοναδικο τροπο να σου εξηγει απο τα πιο απλα ως τα πιο πολυπλοκα (να δεις Sagan να εξηγει τον χρονο ως διασταση πχ... τι αλλο θελεις). Το Contact αν και δε το εχω διαβασει ειναι πολυ ωραια ταινια.

Τωρα για την προπαγανδα εναντιον του δεν ξερω τι και πως αλλα αυτο ειναι αστειο (αντιγραφω απο Wikipedia) :

 

"In 1994, Apple Computer began developing the Power Macintosh 7100. They chose the internal code name "Carl Sagan", the reference being that the mid-range PowerMac 7100 should make Apple "billions and billions."[3] Though the internal project name was never used in public marketing, it did come up in usenet postings and news of the name grew from there. When Sagan learned of this he sued Apple Computer to force the use of a different project name. Other models released conjointly had code names such as "Cold fusion" and "Piltdown Man", and Sagan was displeased at being associated with what he considered pseudoscience. (He was at the time writing a book discrediting pseudoscience.) Though Sagan lost the lawsuit Apple engineers complied with his demands anyway and renamed the project "BHA" (for Butt-Head Astronomer). Sagan promptly sued Apple for libel over the new name, claiming that it subjected him to contempt and ridicule, but he lost this lawsuit as well. Still, the 7100 saw another name change: it was finally referred to internally as "LAW" (Lawyers Are Wimps)."

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Sagan#Pe...ife_and_beliefs

Link to comment
Share on other sites

I robot σ' ευχαριστώ για την πληροφορία, θα το ψάξω. Dain όταν αναφέρεις τον τίτλο ενός βιβλίου, κανείς πολύ καλά που βάζεις και όνομα συγγραφέα-εκδοτικού οίκου για να μπορούμε να τα ψάχνουμε πιο εύκολα. Tiessa και Darkchilde γνώμη μου είναι πως οι μεγάλοι και σπουδαίοι άνθρωποι θα πάψουν να φθονούνται από του ζηλόφθονες συνανθρώπους τους μονάχα όταν εκλείψει και το ανθρώπινο είδος. Μόνο τότε. Επίσης θα 'θελα να πω, πως στο πρώτο σου post έγραψες έναν όρο, το Homo Universalis, ο οποίος δεν γνώριζα τι είναι. Τον έψαξα λοιπόν στη Wikipedia και εκεί παραθέτει και κάποιες άλλες προσωπικότητες που ήταν H.U. Έτσι ανακάλυψα και τον Αβικέννα. Τι όμορφα πράγματα μπορεί να βρίσκει κανείς αν ξέρει να ψάχνει :D

Link to comment
Share on other sites

Εγώ τη σειρά Cosmos την πήρα μέσω της προσφοράς στο περιοδικό Discovery & science πριν 2-3 χρόνια ήταν νομίζω.Μετά από κανα χρόνο έβγαλε και μια εφημερίδα τα dvd,όπως αναφέρατε ήδη.Δυστυχώς έχω δώσει τα περισσότερα σε ένα φίλο και προς το παρόν τα dvd αγνοούνται.

 

Επίσης κάτι που μου έκανε εντύπωση στον Σαγκαν ήταν το πόσο γούσταρε αυτό που έκανε.Εντάξει,υπάρχουν πολλοί που "τους αρέσει η δουλειά τους" μυε την έννοια ότι είναι ικανοποιημένοι.Αλλά λίγοι είναι πανευτυχής,λίγοι ζούνε το όνειρό τους,πόσο μάλλον στον σχετικά βαρετό-για πολλούς-χώρο της επιστήμης και των πανεπιστημίων.Όποτε τον έβλεπα στις εκπομπές ή σε κάποιες φωτογραφίες ο τύπος ακτινοβολούσε.Τέτοια ευφορία δεν βλέπεις ούτε σε ποδοσφαιριστές που έκαναν το αγαπημένο τους παιχνίδι επάγγελμα.

 

Τελευταία αγόρασα μια βιογραφία του στα Ελληνικά και από Έλληνα συγγραφέα μάλιστα, την "Ο Κόσμος του Καρλ Σαγκάν" του Μιχάλη Χαριτάκη από τις εκδόσεις Αρχέτυπο, αλλά δεν την έχω διαβάσει ακόμα.

Αυτό το βιβλίο το έχω πετύχει αλλά δεν το ανέφερα γιατί δεν θυμόμουν κανένα στοιχείο και δεν ξέρω τι λέει.

 

Στο Contact είναι σαφές ότι η αστρονόμος είναι ο ίδιος ο Σαγκαν.Για παράδειγμα βάζει τον "πατέρα" της να της λέει στο τέλος μια φράση που,όπως έχει αναφέρει σε βιβλίο του ο Καρλ,ήταν τα τελευταία λόγια του πατέρα του σε αυτόν ή κάτι τέτοιο.Επίσης το βιβλίο αυτό είναι ξεχωριστό για μένα γιατί ήταν ΕΦ πριν χωθώ βαθιά στο είδος.

 

Γι αυτό και ενώ στο τέλος πολλοί τον πλησίασαν και κουβέντιασαν μαζί του, έφυγα χωρίς να του μιλήσω.

Κακώς.Τέτοιες ευκαιρίες δε χάνονται!

Link to comment
Share on other sites

Kαι μένα το Contact, ταινία και βιβλίο, με "καθόρισε" ούτως ειπείν κι ας ήμουν ήδη παλιός φαν της ε.φ. Όχι τόσο γιατί ήταν συγγραφικό αριστούργημα αλλά για τις ιδέες του, για αυτόν τον διάχυτο "Σαγκανισμό" (νεολογισμός μόνο για να δείξω τι εννοώ), και ως ένα βαθμό την αισιοδοξία του.

 

Ακριβώς αυτή την αισιοδοξία που λες και συ Heiron, ενός "homo universalis", που φαινόταν κιόλας όταν έλεγε τη χαρακτηριστική φράση "billions and billions..." στο Cosmos και όχι μόνο.

Link to comment
Share on other sites

Τελευταία αγόρασα μια βιογραφία του στα Ελληνικά και από Έλληνα συγγραφέα μάλιστα, την "Ο Κόσμος του Καρλ Σαγκάν" του Μιχάλη Χαριτάκη από τις εκδόσεις Αρχέτυπο, αλλά δεν την έχω διαβάσει ακόμα.

 

Έχω διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο και είναι πολύ σχετικό με τη φιλοσοφία που εμπότιζε το έργο του Carl Sagan. Υπάρχουν πολλά βιογραφικά στοιχεία (και μια πλήρης βιογραφική περίληψη, με ημερομηνίες και όλα τα σχετικά στο τέλος) αλλά κυρίως αφορά το έργο του. Ο συγγραφέας αφιερώνει χοντρικά από ένα κεφάλαιο σε σημαντικές πτυχές της έρευνας και του έργου του Sagan, π.χ. βρίσκει κανείς εκτεταμένη περιγραφή της εργασίας του με τον Urey και το ενδιαφέρον του για το γνωστό πείραμα Urey-Miller για τη γέννεση οργανικής ύλης από ανόργανη, υπάρχει ένα κεφάλαιο που αναφέρεται στο μήνυμα που ταξιδεύει τώρα έξω από το ηλιακό μας σύστημα κλπ.

Πάντως είναι σαφές ότι ο συγγραφέας είναι λάτρης του έργου του σε όλα τα επίπεδα, οπότε μπορεί να μην αρέσει σε όλους του στυλ της γραφής του.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως είναι σαφές ότι ο συγγραφέας είναι λάτρης του έργου του σε όλα τα επίπεδα, οπότε μπορεί να μην αρέσει σε όλους του στυλ της γραφής του.

 

Εννοείς πως "εξιδανικεύει", ούτως ειπείν, τον Sagan?

 

Πάντως ναι, μια αιτία που αγόρασα αυτό το βιβλίο αντί για μια άλλη βιογραφία του που είχα βρει στα Αγγλικά ήταν γιατί είχε έμφαση στο έργο του, από όσο το ξεφύλλισα δηλαδή, και όχι σε προσωπικά βιογραφικά γεγονότα.

Link to comment
Share on other sites

Εννοείς πως "εξιδανικεύει", ούτως ειπείν, τον Sagan?

 

Πάντως ναι, μια αιτία που αγόρασα αυτό το βιβλίο αντί για μια άλλη βιογραφία του που είχα βρει στα Αγγλικά ήταν γιατί είχε έμφαση στο έργο του, από όσο το ξεφύλλισα δηλαδή, και όχι σε προσωπικά βιογραφικά γεγονότα.

 

Βασικά, ναι, αυτή την αίσθηση αποκόμισα διαβάζοντάς το.

Βέβαια, όπως καταλαβαίνεις, με όσα έχω αναφέρει παραπάνω για τις φάσεις που έχω περάσει μπρος-πισω στην άποψή μου για τον Sagan, δυσκολεύομαι να κρίνω εντελώς αντικειμενικά την κατάσταση.

Πάντως, ανεξαρτήτως ύφους, το βιβλίο λέει ενδιαφέρονται πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

Η επιστημονική κοινότητα όμως λέει τα καλύτερα για τον Sagan και σαν άνθρωπο αλλά και σαν επιστήμονα. Και την επιστημονική κοινότητα θα ακούσω προσωπικά και όχι τους φονταμενταλιστές ηλίθιους. (Και πιστέψτε με αυτοί οι άνθρωποι είτε είναι τελείως ηλίθιοι ή τους έχουν κάνει λοβοτομή στον εγκέφαλο... Και αυτό από προσωπική πείρα!)

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
  • 4 weeks later...

Εγώ δεν είμαι της ΕΦ παιδί. Ούτε της επιστήμης, με την έννοια των θετικών επιστημών. Όμως, το "Επαφή" το'χω ξεκοκαλίσει δεκάδες φορές. Μετά απ' αυτό, η παντελώς άσχετη μ' όλα αυτά, βρέθηκα να διαβάζω για την SETI και για όλα αυτά που μέχρι εκείνη την στιγμή με άφηναν παγερά αδιάφορη. Μεγάλος δάσκαλος ο Sagan. Κι αυτό που τον κάνει ακόμα μεγαλύτερο, είναι πως ποτέ δεν κατανάλωσε θερμίδες για ν' απαντήσει με κάποιον άλλο τρόπο πέραν της δουλειάς του στους επικριτές του.

 

Μου είχε κάνει εντύπωση η συνέντευξη που είχε δώσει η Τζόντι Φόστερ σχετικά με τα γυρίσματα του "Επαφή". Είχε πει πως, πριν ξεκινήσουν, είχαν πρώτα κάνει ένα παρτάκι όλοι οι συντελεστές και μαζί ο Σάγκαν για να γνωριστούν. Λοιπόν, ο ήδη καρκινοπαθής τότε Σάγκαν, είχε κρατήσει μια μπουκιά στο πηρούνι του για μισή ώρα επειδή την είχε ξεχάσει, μιλώντας για την SETI που τον ρωτούσαν διαρκώς. Κι απλά, παρά το ότι πέθαινε, που να πάρει, γελούσε διαρκώς και μιλούσε με όλους, λύνοντας ό,τι απορίες είχαν για την εύρεση εξωγήινης νοημοσύνης. Μπορεί η ΕΦ τελικά να μην με κέρδισε (ούτε οι θετικές επιστήμες), αλλά ο Σάγκαν κατάφερε να μ' αιχμαλωτίσει στην κάθε του λέξη.

 

Βασούλα, σε ζηλεύω που είχες την τύχη ν' ακούσεις διάλεξή του...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Διάβασα τα τρία βιβλία που έγραψε ο Sagan για το σύμπαν, σε συνεργασία με τον Ρώσο αστροφυσικό I. S. Shklovsky. Καλή και ωραία η φανταστική λογοτεχνία, αλλά θα ήθελα κάποια στιγμή να αρχίσω να διαβάζω και κανένα επιστημονικό βιβλίο. Ακολουθούν λίγα λόγια για το κάθε ένα από αυτά.

 

- ''Το Σύμπαν'': Στο πρώτο βιβλίο οι δύο συγγραφείς καταπιάνονται με κάποια βασικά χαρακτηριστικά του σύμπαντος, και κυρίως αυτά των άστρων. Βλέπουμε σε ποια κατηγορία μπορεί να ανήκει το κάθε άστρο αναλόγως με την φωτεινότητα του, την θερμοκρασία, μάζα, ακτίνα, φάσμα κ.α. Βλέπουμε τις συνθήκες θανάτου τους, τις γνωστές supernova δηλαδή, όπως επίσης και την χημική τους σύνθεση. Έκει διάβασα ότι μεταξύ άλλων αποτελούνται από σίδηρο το οποίο δεν διαφέρει σε τίποτα με αυτό που χρησιμοποιούμε στις οικοδομές :huh: Ένα και το αυτό με το ασβέστιο που υπάρχει στον οργανισμό μας :hmm: Εδώ θα πω ότι όλα αυτά με κούρασαν λιγάκι μιας και παίζουν πολλά μαθηματικά που δεν πολυκατέχω. Οι γνώστες της φυσικής και των μαθηματικών σίγουρα θα τα καταλάβαιναν πολύ καλύτερα, και άρα θα μπορούσαν να τα διαβάσουν με μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Τέλος γίνεται λόγος για την εξέλιξη των γαλαξιών και την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος.

 

- ''Η Ζωή στο Σύμπαν'': Το δεύτερο μέρος έχει να κάνει κυρίως με βιολογικά στοιχεία. Εξετάζεται το αναπάντητο ερώτημα του τι ακριβώς είναι η ζωή, και το φυσικό σκηνικό που είναι απαραίτητο για την ύπαρξη της. Ένα πραγματικά υπέροχο κεφάλαιο λέει το πως οι αρειανοί αστρονόμοι, σε περίπτωση φυσικά που υπάρχουν :lol: ;-) δεν θα μπορούσαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ζωή στη Γη, ακόμη και αν έστρεφαν τις έρευνες τους προς τα εδώ. Βλέπουμε το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής σε Άρη και Σελήνη, ενώ γίνεται και εκτίμηση του περιβάλλοντος και της βιολογίας άλλων ηλιακών συστημάτων.

 

- ''Ευφυής Ζωή στο Σύμπαν'': Εδώ γίνεται εξαρχής λόγος ότι το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίο είναι εικασίες. Οι δύο τους εκφράζουν τις απόψεις τους για το αν είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο ευφυής ζωής στο σύμπαν. Και αν ναι, τι μορφή θα μπορούσε άραγε να έχει και πως θα γινόταν ο άνθρωπος να επικοινωνήσει μαζί της. Με ραδιοεπαφή μεταξύ Γαλαξιακών Πολιτισμών, ή με οπτική επαφή; Τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει μία τέτοια συνάντηση στον ανθρώπινο πολιτισμό; Ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επάνδρωση μίας διαστρικής πτήσης; Εδώ πέρα σ' ένα σημείο λέει ότι ένα πιθανό πρόβλημα θα μπορούσε να είναι το γεγονός της συγκράτησης της αντιύλης. Π.χ. ένα διαστρικό διαστημόπλοιο που θα χρησιμοποιήσει αντιύλη για καύσιμα, ενδέχεται να απαιτεί μάζα καυσίμων εώς και 200.000 φορές περισσότερη από την δική του. Εγώ τώρα διαβάζοντας αυτό το πράγμα, πως γίνεται να μην νιώσω κάπως έτσι; :bangin: :bangin: :bangin: Πως είναι δυνατόν τα καύσιμα ενός διαστημοπλοίου να έχουν περισσότερη μάζα από το ίδιο το διαστημόπλοιο; Ok, υποθετικά είναι όλα αυτά και το ξέρω πολύ καλά πως ότι είναι δεδoμένο εδώ, δεν χρειάζεται καθόλου να ισχύει και εκεί πέρα έξω, είναι όμως μερικά πράγματα που απλώς είναι απίστευτα. Πραγματικά ούτε που θα μπορούσα ποτέ μου να φανταστώ ότι είναι δυνατόν να υπάρχει πρόβλημα τέτοιας φύσης.

 

Δεν ξέρω αν τα συγκεκριμένα βιβλία είναι σημεία αναφοράς στον χώρο της επιστήμης, αλλά εγώ πάντως μία φορά πέρασα υπέροχα διαβάζοντας τα. Και φυσικά δεν γινόταν να μην κάνω την εύλογη σκέψη που θα περνούσε από το μυαλό του καθενός. Ότι δηλαδή είναι να σε πιάνει σοκ και δέος με όλες αυτές τις αβύσσους που υπάρχουν πάνω από τα κεφάλια μας. Και η ίδια η Γη να καταστρεφόταν αύριο από πυρηνικά -Θεός φυλάξι- αυτό μέσα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος δεν θα είχε πραγματικά καμία απολύτως σημασία. Πόσο μάλλον οι μηδαμινές ανθρώπινες υποθέσεις.

Edited by Δημήτρης
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Ποιες οι απόψεις σας για το καινούργιο Cosmos, του πνευματικού παιδιού του Carl Sagan ,Neil Tyson; Για εμένα ό,τι καλύτερο είδα φέτος και με γέμισε με κοσμικό δέος.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

2047612117_.jpg.971918efdaef8949023fa903ccfb8745.jpg

Διάβασα το ''Επαφή'', το μοναδικό ως γνωστόν μυθιστόρημα που έγραψε. Ήθελα να μην είχα δει την ταινία για να μην ξέρω και τι παίζει. Έστω και σε γενικές γραμμές. Αλλά δεν πειράζει, και πάλι πέρασα καλά. Δεν θα επεκταθώ στα της υπόθεσης μιας και απ' ότι καταλαβαίνω, οι περισσότεροι την ξέρουν. Κάπου με κούρασε λίγο με τα Κινεζικοθρησκευτικά αλλά ως εκεί. Αν και δεν έχουμε να κάνουμε με αριστούργημα -δεν ξέρω πάντως κατά πόσο στόχευε σε κάτι τέτοιο όταν το έγραφε-, με κράτησε. Με ταξίδεψε, ιδίως στο τέλος όπου απογειώνεται. Άθελα μου έκανα λογοπαίγνιο! Εντάξει, αναντίρρητα παρελαύνουν εικόνες πανώριας ομορφιάς. Συμπαντικού μεγαλείου, μουδιάζουν το μυαλό και κόβουν την ανάσα. Μέχρι και όνειρο εισβολής με έκαναν να δω! Ξεφεύγοντας έτσι από τα υπέροχα, πλην όμως στενά καλούπια της ανάγνωσης :selfcentered: Και εξήρε το ούτως ή άλλως δεδομένο μου ενδιαφέρον.

Για να δω -επιτέλους- την σειρά που ανέφερε ο Asgaroth πιο πάνω. Και τις άλλες επίσης, πρέπει συνολικά να είναι τρεις. Να διαβάσω τα μεταφρασμένα και ιδίως ξανά την επική του τριλογία, μου έχει λείψει. Και btw, ξέρει κανείς αν το ''Cosmos'' έχει μεταφραστεί; Λίγο που έψαξα, δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη. 

Edited by Ghost
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε για την κριτική Δημήτρη. Είδα ότι το διάβασες και είχα στο νου μου να σου ζητήσω να μας πεις λίγα λόγια για το βιβλίο μιας και το έχω στα προσεχώς αλλά με πρόλαβες.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ήθελα να γράψω πιο πριν αλλά έτυχαν κάτι τρεξίματα τώρα τελευταία. Έχει -αναπόφευκτα- θρησκευτικές προεκτάσεις. Πλην όμως αρκετές για το μικρό του μέγεθος και κάπου με κούρασαν. Μαζί με το εκτενές background έστω και βασικών χαρακτήρων. Αν και αυτό λειτουργεί ως αλατοπίπερο. Δεν έχουμε δηλαδή να κάνουμε μόνο με ψυχρή παράθεση επιστημονικών δεδομένων, δίνεται ορθά έμφαση και στο ανθρώπινο κομμάτι.

Συμβαίνει θα έλεγα αυτό ακριβώς που θα περίμενε κανείς, ξεσηκωμός άνευ προηγουμένου. Συσκέψεις επί συσκέψεων για το αν πρέπει ή όχι να πραγματοποιηθεί το ταξίδι. Και αν ναι, με ποιο κόστος. Σε οικονομικό επίπεδο και μη. Κάποιος έθεσε και ένα τρομερό δίλημμα αμυντικής φύσεως που μου άρεσε πολύ. Αν και στο βαθμό που θα μου έπεφτε λόγος θα ήμουν υπέρ του εγχειρήματος, ναι. Σαφώς και είναι εικασία που θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Προτείνεται και για όσους ξέρουν την ταινία. Όσοι όμως δεν την έχουν δει, πιστεύω ότι θα το ευχαριστηθούν περισσότερο. 

Κάτι τελευταίο, παραλίγο να το ξεχνούσα. Απόρησα πιο πάνω για το πως δύναται σε διαστρική αποστολή, η εκάστοτε καύσιμη ύλη του διαστημοπλοίου, να έχει... μεγαλύτερη μάζα από το ίδιο :hmm: Εμπόδιο που την έχει καταστήσει απαγορευτική μέχρι σήμερα. Την εξέφρασα στο φίλτατο tetarto και είχε την καλοσύνη να μου δώσει τα φώτα του :) Φαντάσου μου είπε τον επιβατικό χώρο του διαστημοπλοίου και το μηχανοστάσιο, ως βαγόνι τρένου. Για να πραγματοποιηθεί το εγχείρημα, χρειάζεται να κοτσάρεις από πίσω να σέρνονται καμιά διακοσαριά εκατομμύρια βαγόνια -ή όποιο άλλο εκκωφαντικό νούμερο- με τα καύσιμα. Φοβερό ε;;;

Edited by Δημήτρης
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Καρλ Σέιγκαν (Carl Sagan)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..