Jump to content

Best Story Poll - 1η εβδομάδα


Nihilio
 Share

Ιστορίες - Ποιες σας άρεσαν περισσότερο  

4 members have voted

 1. 1. Greenmist

  • Nighwalk
   1
  • Η μυστήρια
   1
  • Μπλάνκα
   2
 2. 2. DinosXanthi

  • Όνειρα για το μέλλον
   0
  • Οικογενειακή συγκέντρωση
   3
  • Να Ονειρεύεσαι
   1
 3. 3. Nihilio

  • Στη Μαύρη Όπερα
   1
  • Ένα κομμάτι από το Μαύρο
   3
  • Η Παρτίδα
   0


Recommended Posts

Διαβάστε τις ιστορίες των τριών συγγραφέων και ψηφίστε την καλύτερη ανά συγγραφέα. Και μετά αιτιολογείστε εδώ. Η ψηφοφορία θα κρατήσει μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιουλίου.

 

Greenmist

Nightwalk

Η μυστήρια

Μπλάνκα

 

DinosXanthi

Όνειρα για το μέλλον

Οικογενειακή συγκέντρωση

Να Ονερεύεσαι

 

Nihlio

Στη Μαύρη Όπερα

Ένα κομμάτι από το Μαύρο

Η Παρτίδα

 

 

ΥΓ: Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε επόμενη φάση, να κάνουν ποστ εδώ

Edited by Nihilio
Link to comment
Share on other sites

Από τα διηγήματα του Nihilio ψήφισα το «Ένα Κομμάτι από το Μαύρο». Τελικά πρόσεξα στη γραφή του Μιχάλη, είτε ασχολείται με κοσμογονικό fantasy, ή τρόμο ή επιστημονική φαντασία – ακόμα και ψήγματα στο ρομαντικό διήγημα που αφαίρεσε, το ύφος του είναι hardboiled κυνισμός που πάει γάντι με ιστορίες noir. Τα καταφέρνει εξίσου καλά σε όλα χωρίς να δείχνει πως επαναλαμβάνεται. Στο «Μαύρο» δημιουργεί έντεχνα άλλο ένα μοναδικό και ευφάνταστο creature, και φυσικά κερδίζει την προτίμηση μου σαν η πιο ολοκληρωμένη εκ των τριών ιστοριών. Τα έχω ξαναπεί για τα άλλα, εδώ όμως κρίνοντας τα μόνο ως διηγήματα, τα βρίσκω γεμάτα κενά, στοιχείο που μου στερεί την πλήρη απόλαυση τους.

 

Από τις συμμετοχές του Dinosxanthi η ψήφος πάει στο «Να Ονειρεύεσαι». Και ήταν δύσκολη επιλογή, σχεδόν πήγε με κορώνα-γράμματα με το «Οικογενειακή Συγκέντρωση». Αυτά τα δύο ήταν ισάξια καλογραμμένα, υπηρετώντας όμως το καθένα και ένα διαφορετικό στυλ. Το «Οικογενειακή Συγκέντρωση» ήταν ένα διήγημα δράσης, που ακολουθεί πετυχημένα συνέπεια σεναρίου, κρατάει τον αναγνώστη σε αγωνία και περιγράφει ξεκάθαρα όσα συμβαίνουν. Η αφήγηση είναι δηλαδή τέτοια που ένα συνεργείο δεν θα μπερδευόταν καθόλου να στήσει την σειρά σκηνών που πρέπει να γυριστούν και θα αποτελούσε σπουδαίο βοήθημα για την διαδικασία του μοντάζ. Αυτό το τόσο, φαινομενικά, απλό δεν το καταφέρνουν πολλά διηγήματα. Κάπως το δουλεύουν και το αποφεύγουν μάλιστα. Γι αυτό όμως είχα κατατάξει και το διήγημα στα top. Στο «Να Ονειρεύεσαι» όμως πλέκεται το συναίσθημα. Δράση εναντίον συναισθήματος. Και κερδίζει το δεύτερο γιατί είναι δυσκολότερο να γραφτεί και να πετύχει τον στόχο του, να αγγίξει δηλαδή τον αναγνώστη. Και είναι το διήγημα τέτοιο στην πολυπλοκότητα του, και οι ισορροπίες τόσο λεπτές, που ανά πάσα στιγμή ο συγγραφέας θα μπορούσε να χάσει το κοινό του. Δεν το έχασε όμως, τα κατάφερε περίλαμπρα.

 

Και τα του Greenmist. Ο οποίος έχει μόνιμα μια θηλιά περασμένη στον λαιμό του. Ή αλλιώς, έχει τον πόθο να ανακηρυχθεί στον Βασιλιά του Πολύπλοκου. Έξοχη αίσθηση στο στήσιμο σκηνικών τρόμου, μυστηρίου, φαντασίας, σε παίρνει στις χούφτες του και σε τραβάει μέσα στον κόσμο του, αρχίζεις να νοιάζεσαι για τους χαρακτήρες που πλάθει και τότε… ΜΠΑΜ, έχει τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια σου και έχεις μείνει καταγής φαρδύς-πλατύς με ένα καρούμπαλο στο κεφάλι. Όχι, δεν σε εκπλήσσει με μια ανατροπή στην οποία βγάζεις το καπέλο. Το φόντο όλων των πεπραγμένων είναι τόσο πολύπλοκο (και παράλληλα λογικό και πανεύκολο στον ίδιο μια και το έχει πλάσει ο ίδιος) που ο αναγνώστης (αυτός που γράφει αυτή τη κριτική τουλάχιστο) έχει την αίσθηση πως το μπέρδεμα οφείλεται στην αδυναμία του συγγραφέα να επικοινωνήσει σωστά το φινάλε του. (Ο παρόν αναγνώστης έχει την παρόμοια άποψη και για όλες της ταινίες του Dario Argento.) Ποιο διήγημα να ψήφιζα, ή ποιο να μη ψήφιζα καθώς και τα τρία είχαν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα; Αφαίρεσα πρώτα το «NightWalk» καθώς και τα αγγλικά είχαν αρκετά προβλήματα. Μετά έβγαλα και το «Η Μυστήρια» που ήταν πολύ καλό στήσιμο, αλλά πέρα από τα όσα δεν κατάλαβα, βρήκα τον χειρισμό του κεντρικού χαρακτήρα λάθος. Δηλαδή, ο πρωταγωνιστής είχε κουσούρια που τον βάραιναν, τα οποία όμως μας αποκαλύπτονται ξαφνικά όλα μαζεμένα στο φινάλε. Την ψήφο μου την παίρνει η «Μπλάνκα» που ενώ είναι φορτωμένη με προβλήματα (να μην επαναλαμβάνω το μπέρδεμα που σπέρνει στους αναγνώστες της – κοιτάξτε τα ποστ μετά το διήγημα) έχει τον πιο όμορφο μύθο από τα άλλα δύο διηγήματα.

Link to comment
Share on other sites

Ψήφισα:

Από τα διηγήματα του Greenmist: To Nightwalk.

Παρόλο που που η Blanka είχε πολύ ενδιαφέροντα κόσμο και γοητευτικό μύθο από πίσω της, το Nightwalk ήταν περισσότερο ολοκληρωμένο και είχε έναν πολύ έξυπνο και ανατρεπτικό τρόπο να μπλέκει την πραγματικότητα με το κείμενο του βιβλίου στο οποίο αναφερόταν. (Και βέβαια, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω, βλέποντας τα δυο έργα του συγγραφέα δίπλα-δίπλα μια ομοιότητα θεματολογικού υποβάθρου - σμίξιμο βιβλίου και εξωτερικού κόσμου. Είναι από τα θέματα που μου αρέσουν. Ελπίζω να δούμε κι άλλα στο μέλλον).

 

Από τα διηγήματα του DinosXanthi: Την Οικογενειακή Συγκέντρωση.

Παρόλο που δουλεύει πάνω σ' ένα πολυδουλεμένο θέμα, μου ήταν ευχάριστο και το σκηνικό και η λύση που έδωσε, χωρίς να με μπερδεύει και τρομερά. Συνήθως όταν αρχίζουν τα ταξίδια στο χρόνο, βρίζω από μέσα μου -και μερικές φορές και απέξω μου- για το μπλέξιμο, αλλά αυτή τη φορά και η κατάσταση και η εξέλιξη ήταν πολύ σαφείς.

 

Από τα διηγήματα του Nihilio: To Ένα κομμάτι από Μαύρο.

Ομολογώ ότι δεν το είχα διαβάσει και όταν είδα ποια έπαιζαν στο poll ήμουνα σίγουρη ότι θα ψήφιζα τη Μαύρη Όπερα, που είχα θεωρήσει εξαιρετική. Ξεκίνησα να το διαβάζω, πιστεύοντας ότι δύσκολα θα μπορούσε κάτι άλλο να την εκτοπίσει. Αλλά, να που την εκτόπισε. Εξαιρετική ιδέα! Καθόλου δε δυσκολεύτηκε να πάρει την ψήφο μου με το που έφτασα στην τελευταία παράγραφο.

Link to comment
Share on other sites

Δεν προλαβαίνω να διαβάσω καινούργια αλλά του Dinosxanthi τα ξέρω και τα τρία. Ψηφίζω "Να ονειρεύεσαι". Με διαφορά. Ο συγγραφέας μπορεί να ανατρέξει στα αντίστοιχά σχόλιά μου.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..