Jump to content

Η Πόλη των Δύο Αδερφών


Ad Noctum

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Αντώνης Κατσαρός

Είδος: Φαντασία

Βία; Όχι

Σεξ; Όχι

Αριθμός Λέξεων: 3850 (+8 για τίτλο και όνομα συγγραφέα)

Αυτοτελής; Ναι

Σχόλια: Για τον 24ο Διαγωνισμό Σύντομης ΣΦΦ Ιστορίας

Η Πόλη των Δύο Αδερφών

24y0me8.jpg

Η Πόλη των Δύο Αδερφών.pdf

Edited by Deus Misereatur
Link to comment
Share on other sites

Καλά πήγαινε. Ωραία πήγαινε. Αλλά μετά σου τελείωσαν οι λέξεις και με μια κοντυλιά την τελείωσες. Μέχρι το τελευταίο τέταρτο η ιστορία έχει καλή ροή. Όταν ξεκινάει η δράση χάνεται. Καλή χρήση της γλώσσας, καλή ιδέα, αλλά το τέλος της ιστορίας θέλει φτιάξιμο.

Link to comment
Share on other sites

Κλασική ιστορία φαντασίας, πολύ καλά εστιασμένη στο θέμα, τη διάβασα άνετα και ευχάριστα.

Μου άρεσαν οι περιγραφές της προσέγγισης στην πόλη καθώς και των κτιρίων.

 

 

Μου άρεσε είσης που τα μάγια έπρεπε να γίνονται από αδέλφια και έτσι έγιναν αιματαδελφοί οι δυο νεαροί. Καλό στοιχείο και επικό.

 

 

Όλα αυτά στα θετικά.

 

Μερικά προβλήματα τώρα:

Ο τίτλος προδίδει διάφορα πράγματα από την αρχή. Αν το θέλεις έτσι, ΟΚ.

Η ιστορία ήταν λίγο ασύμμετρη. Την άπλωσες πολύ στην αρχή και, αναγκαστικά, βιάστηκες πολύ μετά να δώσεις τις εξηγήσεις στο τέλος. Αναγκαστικά λοιπόν,

 

 

οι σύμπτωσεις έπεσαν πολλές και μαζεμένες μόλις πάτησαν το πόδι τους στην πόλη, ενώ αν υπήρχε κάποια εξήγηση, ένας μηχανισμός που να έβαζε τα πάντα σε κίνηση, θα είχες μια πολύ πιο δυνατή ιστορία.

 

 

 

Θα έβλεπα πολύ ευχαρίστως αυτή την ιστορία σε μεγαλύτερη έκταση.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει κάποιο τρανταχτό ελάττωμα, απλά μάλλον δεν είναι και πολύ του γούστου μου. Κλασσική, έως και κλισέ ιστορία φάντασι, δε βρήκα κάτι για να με κάνει να την παρακολουθήσω με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Λίγες εύκολες λύσεις, βολικές συμπτώσεις - ο γέρος που πετάγεται από το πουθενά και λέει το μυστικό πάνω στην ώρα είναι ένα παράδειγμα-, παιδιά που σώζουν τον κόσμο (αυτό πάντα με χαλάει κάπως - ιδιοτροπία μου) και το αναμενόμενο happy end. Δεν καταλαβαίνω πώς εκείνη η μάγισσα θέλησε να φέρει ομόνοια φέρνοντας ένα δράκο - είναι ένα από τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη ανάπτυξη. Αξιοπρεπής συμμετοχή, αλλά χωρίς κάτι που να την ξεχωρίζει.

Link to comment
Share on other sites

Ωραία η ιστορία των δύο αδερφών. Είχε μυστήριο, δράση, μάγια και αποκαλύψεις. Δεν με άφησε να κουραστώ και την διάβασα εύκολα. Βέβαια, θα μπορούσε να είναι αρκετά πιο δεμένη σαν ιστορία και να μην καταφεύγει σε κάποιες εύκολες λύσεις. Δηλαδή, όλα ήταν πολύ βολικά και ξεκάθαρα για τους ήρωές σου.

 

Γενικά, ήταν καλογραμμένη κι ενδιαφέρουσα. Σίγουρα θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Σκέψου να βάλεις μερικά εμπόδια στον δρόμο των δύο παιδιών. Σκέψου να βάλεις κάποιους γρίφους. Για να ανεβεί και λίγο η ένταση.

 

 

Link to comment
Share on other sites

+κάνεις αυτό που είχες υποσχεθεί από την αρχή και που εγώ δεν κάνω ποτέ.

 

+Αρετούπολη , πολύ δύσκολο να κρατηθεί η αρετή

 

+ωραία η σχέση των ηρώων

 

 

 

-μετά την εμφάνιση του δράκου το πας πολύ γρήγορα, χρειαζόσουν πιο πολλές λέξεις.

 

-&+ όχι πολύ πρωτότυπο θέμα αλλά σωστά δομημένη ιστορία.

 

 

 

Παράξενο: συνήθως η λογοτεχνία μας έχει συνηθίσει στην σύγκρουση συγγενών και όχι στην συνεργασία. Εδώ όμως είναι αρκετά ενδιαφέρον.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Στα συν: το διάβασα εύκολα, μα πολύ εύκολα. Νόμισα οτι ήταν το πολύ 2.500 λέξεις και είπα να γράψω στο σχόλιο "γιατί δεν έγραφες λίγο ακόμα για να δώσεις με άνεση τις εξηγήσεις που ήθελες;" Μόλις είδα οτι ήταν 3.850 έμεινα κάπως! Οι περιγραφές και το setting μου άρεσαν αρκετά. Η "καθαρότητα" της θεματολογίας του δίνει πόντους.

Στα πλην: η απλοϊκότητα της πλοκής , οι κραυγαλέες συμπτώσεις και το κλισέ που ανέφερε και ο Scanner. Ο γέρος προφήτης ίσως έπρεπε με κάποιο τρόπο να αντικατασταθεί με κάτι διαφορετικό. Επίσης αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η ευκολία με την οποία λύθηκε η κρίση, η απουσία εμποδίων στο δρόμο των πρωταγωνιστών και το οτι μέσα σε πέντε-δέκα λεπτά πρόλαβαν και έγιναν αχώριστοι φίλοι.

Σε γενικές γραμμές αξιοπρεπές και δείχνει οτι μπορεί να γίνει βάση για ακόμα καλύτερες ιστορίες. Καλή επιτυχία!

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Αντώνη, μου αρέσει πολύ η ιστορία σου, είναι ένα πολύχρωμο, παλιομοδίτικο παραμύθι με θεατρικούς διαλόγους που δεν με ενόχλησαν καθόλου. Αν όμως είναι να επαναλάβεις κάποια πράγματα, όπως όταν ο Έρεβος εξηγεί την καταγωγή του στον πρίγκιπα - και έτσι πέφτει πιο φυσιολογικό - τότε δεν χρειάζεσαι τον στημένο διάλογο πατέρα και γιου στο καράβι νωρίτερα, για να πάρουμε εμείς τις πληροφορίες.

 

Υπέροχος όμως ο μύθος που στήνεις, το παρελθόν του, η κατάρα και η λύση στην κατάρα. Το μόνο πρόβλημα στο διήγημα είναι ότι... τα γεγονότα τρέχουν πολύ γρήγορα για να γίνουν πειστικά από τον αναγνώστη. Όμορφο το δέσιμο των δύο αγοριών, πολύ σύντομο όμως για να το δεχτώ. Σε μια μεγαλύτερη εκδοχή του διηγήματος, όπου η επίθεση του δράκου δεν πέφτει τόσο εξωφρενικά και συμπτωματικά καπάκι στην άφιξη τους, θα ήταν πολύ πιο καλύτερο. Αλλά για να μην ξαναλέμε τα γνωστά ίδια που λέμε πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, στο μέγεθος αυτού του διηγήματος έπρεπε να πεις αυτήν την ιστορία με σωστό τρόπο, άλλο τρόπο δηλαδή, με πιο χαλαρή δυναμική ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές, τα δύο αγόρια. [Και καλό θα ήταν να μην είχες τον φάντης-μπαστούνι-προφήτη, ούτε ο πρίγκιπας να ξέρει τόσα πολλά.]

 

Αλλά, ένα καλό διήγημα που εύκολα γίνεται καλύτερο.

Edited by DinoHajiyorgi
Link to comment
Share on other sites

Μια ενδιαφέρουσα κλασική ιστορία φάντασι. Νομίζω οτι με έχει καλύψει αρκετά η Deadend. Θα ήταν καλύτερη αν δεν υπήρχαν τόσο πολλές βολικές συμπτώσεις και το τέλος δεν γινόταν τόσο συμπυκνωμένο. Γενικά μια καλή ιστορία.

 

Καλή επιτυχία.

Link to comment
Share on other sites

Είχα ψαρώσει από την αρχή που είδα την αφίσα. Παρεμπιπτόντως πολύ πετυχημένη. Το διάβασα άνετα και το απόλαυσα μέχρι το τέλος. Η σύλληψη της ιδέας με την μάγισσα και την κατάρα που έπεσε στην πόλη με τον δράκο, τα μυστικά που έκρυβε ο θετός πατέρας ήταν πολύ καλή. Εμένα με κέρδισες. Έχει περιπέτεια, μυστήριο ( όσο μπορούσε να έχει λόγο του ορίου λέξεων ) και πολύ φαντασία. Τέλεια συνταγή και αξιόλογο αποτέλεσμα. Θα το διάβαζα σίγουρα αν το έκανες πιο μεγάλο – όπου όλα θα κούμπωναν καλύτερα- και αν αποφάσιζαν να το κάνουν ταινία θα ήμουν στην πρεμιέρα ,μέσα στην αίθουσα, μισή ώρα νωρίτερα με τα ποπ- κόρν στην αγκαλιά…. Καλή επιτυχία.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσε να αποτελέσει μια ιστορία στο σύμπαν της Νάρνια, το οποίο συμπαθώ ιδιαίτερα.

Πολύ καλή η περιγραφική σου ικανότητα. Κάποιες στιγμές «έβλεπα» αυτά που περιέγραφες.

 

Καλή επιτυχία!

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ατμοσφαιρικό με πολύ ωραίες περιγραφές που βοηθούν τον αναγνώστη να φαντάζεται τις εικόνες. Καλό το σενάριο. Το αδύνατο σημείο της είναι ίσως οι πολύ τρανταχτές συμπτώσεις που συμβαίνουνε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Γενικά διαβάζεται εύκολα και μου άρεσε. Θα μπορούσε να αναπτυχθεί και – με περισσότερη πλοκή – να γίνει μεγαλύτερη ιστορία.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν...καλσσική ιστορία φάντασυ...που δεν με ενθουσιάζουν ιδιαίτερα αλλά ούτε και τις βαριέμαι πολύ. Ήταν δεμένη ιστορία με ωραίους χαρακτήρες, απλά όπως είπαν και οι παραπάνω ήταν κάτι το κλασσικό. Η γλώσσα σου ωραία, με καλές περιγραφές που με πάνε στον τόπο σου. Αυτά...στα άλλα με κάλυψαν οι από πάνω

Link to comment
Share on other sites

Μου άρεσε η ιστορία σου. Γέλασα απίστευτα όταν του πήραν το σπίτι όπου και να ζεις από της κατάσχεσης δεν ξεφεύγεις.:rofl: Πολύ ωραίος ο κόσμος σου αλλά ο δράκος η ουσιαστική δράση του διηγήματος σου όσο γρήγορα εμφανίστηκε άλλο και τόσο γρήγορα εξαφανίστηκε, και η πλοκή τελείωσε προτού καν ξεκινήσει. Ίσως θα ήταν καλύτερο να ξεκινούσες από εκείνο το χρονικό σημείο το διήγημα σου ώστε να είχε μεγαλύτερη ένταση το κείμενο σου. Εγώ θα ήθελα να την έκανες μεγαλύτερη την ιστορία σου γιατί με μάγεψε όπως και η γραφή σου .

 

 

Link to comment
Share on other sites

Η ιστορια σου ειναι ενα πολυ ομορφο παραμυθι, που διαβασα με ευκολια παρα την εκταση του και περιειχε δραση αλλα και αρκετη φαντασια. Θα λειτουργουσε ακομα καλυτερα ως πιο μεγαλο εργο αλλα παρολα αυτα μου αρεσε πολυ!

Edited by Αλχημιστής
Link to comment
Share on other sites

Αντώνη, μου άρεσε πολύ η ιστορία σου. Μπορεί σε κάποια σημεία να σου ξέφυγαν κάποια πραγματάκια, αλλά μου άρεσε πολύ ο γοργός ρυθμός που έδωσες στην ιστορία σου, καθώς και η ιστορία της πόλης. Θα μου άρεσε να έδινες και μια εξήγηση γιατί την ονόμαζαν Αρετούπολη. Οι ιστορίες με αδελφοποιτούς πάντα με συγκινούσαν, όπως άλλωστε και οι ζωές των ορφανών που στο τέλος βρίσκουν οικογένεια. Αυτά, σε συνδυασμό με το αίσιο τέλος στο οποίο οδηγούν, με κέρδισαν σε αυτή την ιστορία. Μπράβο! Καλή επιτυχία σου εύχομαι!

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς να ευχαριστήσω όλους όσους διάβασαν την ιστορία μου. Τα σχόλια σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα και προσπαθώ να βελτιώνομαι μέσα από αυτά.

 

Αρχικά, όταν έγραφα αυτό το διήγημα, είχα σκοπό να δώσω περισσότερη έμφαση στην πόλη και η ιστορία να περάσει σαν δευτερεύον πρωταγωνιστής. Ήθελα με λίγα λόγια να είμαι πολύ εντός θέματος, γιατί στον τελευταίο διαγωνισμό ήμουν εντελώς εκτός. Νομίζω πως αυτό το κατάφερα.

 

Τελικά όμως είχε αντίκτυπο και στοίχισε στο διήγημα μου. Οι λέξεις όντως τελειώνανε και έπρεπε να πάω πιο γρήγορα την ιστορία. Ή θα μπορούσα να θυσιάσω περιγραφές της πόλης (που ήταν το θέμα μας), στο βωμό της ιστορίας. Δεν το επιθυμούσα όμως αυτό.

 

Έτσι αν και τελικά την ανέβασα και την έβαλα να διαγωνιστεί, μερικές μέρες αργότερα ήθελα να την αποσύρω, καθώς έβλεπα τα προβλήματα που οι περισσότεροι αναφέρατε. Όμως το δύο στα δύο, δεν θα με οφελούσε, ενώ με όσους το συζήτησα μου πρότειναν να την αφήσω για να πάρει σχόλια, τα οποία όπως είπα πιο πάνω, είναι ευεργετικά.

 

Έτσι λοιπόν, Tiessa, Mesmer, andlib και οι υπόλοιποι που βρήκατε την ιστορία ασύμμετρη με τρομερές συμπτώσεις: συμφωνώ μαζί σας και επαυξάνω. Η ιστορία ήθελε άλλες 3850 λέξεις για να "κουμπώσει" καλύτερα.

 

aScanerDarkly, η μάγισσα δεν επιθυμούσε ομόνοια, αλλά την καταστροφή της αντίζηλης πόλης.

 

Ντίνο, βασικά στην δεύτερη παρουσίαση του Έρεβου περί καταγωγής του, γίνεται μία ακόμα αποκάλυψη. Ότι ο Έρεβος ήταν έγχρωμος, ενώ ο πατέρας του λευκός, κάτι που δεν φάνηκε στην αρχή του διηγήματος.

 

Nikanthi, γέλασα και εγώ όταν παρατήρησες την κατάσχεση. laugh.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ήταν μία ολοκληρωμένη ιστορία με αρχή-μέση-τέλος. Τα δυο μου κολλήματα: α) δίνονταν πολλές εξηγήσεις που αύξαναν το μέγεθος της αφήγησης β) μου φάνηκε ότι υπήρχαν ‘ευκολίες’ στην ιστορία.

Γι’ αυτό το δεύτερο, εννοώ πως όλα έρχονται πολύ βολικά (με αποτέλεσμα να έρχονται και κάπως ξαφνικά), ώστε να εξυπηρετηθεί η προώθηση της πλοκής. Κάποια παραδείγματα γι’ αυτό που λέω είναι

ο τρόπος με τον οποίον τα παιδιά βρίσκουν τη σπηλιά, η εμφάνιση του δράκου από το πουθενά, η γνώση της παλιάς γλώσσας του βιβλίου από τον Ακχούν, καθώς κι η ανακάλυψη από μέρους του Έρεβου/Ερέβου ( ; ) σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για να απαλλαγούν από τον δράκο.

 

Μια σκέψη: Ίσως η ‘Πόλη των δύο αδερφών’ θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα αν είχε την μορφή παραμυθιού.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..