Jump to content

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Mors Planch

Είδος: Εναλλακτική Ιστορία

Βία; Όχι

Σεξ; Όχι

Αριθμός Λέξεων: 2837

Αυτοτελής; Ίσως;

Σχόλια: Για τον 24ο διαγωνισμό βεβαίως βεβαίως

Πειρασμοί.doc

Υποθέτω ότι είναι προσωπικές σας εμπειρίες και αυτό γιατί είσαστε πολύ περιγραφικός.

Γνωρίσαμε την Σμύρνη χωρίς να την δούμε.

Ωραία παρουσιαση,πολλές εικόνες.

Καλογραμμένο κείμενο,έχω την εντύπωση ότι το τέλος ήταν κάπως απότομο.

Καλή επιτυχία.

Ενώ εκφράζεσαι πολύ ωραία και αναφέρεσαι σε μια πόλη είσαι εκτός θέματος. Το διήγημα σου είναι καθαρά λες και διαβάζω κάποιον ταξιδιωτικό οδηγό . Αλλά δεν είναι επιστημονικής φαντασίας ούτε φαντασίας ούτε τρόμου. Εκτός αν θεωρήσουμε το να προκριθεί ο Απόλλωνας σε τελικό διοργάνωσης είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. (Είναι σίγουρα αλλά …). Επίσης με έθιξε που καταρρακώνεις την Θεσσαλονίκη και εξυμνείς την Αθήνα μέσα στο διήγημα σου

Συμφωνώ με τον nikanthi, μοιάζει με ταξιδιωτικό οδηγό η εγκυκλοπαίδεια, δεν θα το έλεγα όμως εκτός θέματος. Θα το κατέτασσα στην Ε.Φ.. Εμένα με ταξίδεψε πραγματικά. Εντυπωσιακή η πυκνότητα των λεπτομερειών και κυρίως ο ρεαλισμός του όλου ζητήματος. Όταν το διάβαζα έλεγα "πραγματικά Έτσι Θα Ήταν" αν τα πράγματα είχαν έρθει αλλιώς.

Θα ήταν πιο δυνατό αν υπήρχε μια πιο έντονη πλοκή και όχι απλά περιγραφή της κατάστασης. Σύνοψη: για μένα ήταν οτι λέει κι ο τίτλος του (και δεν έχω και ρίζες).

edit: εχμμ, συντάσσομαι πλέον με την Tiessa. Είναι στο φανταστικό.

Edited by David1778

Εδώ έχουμε κλασικά μια περίπτωση εναλλακτικής ιστορίας, συνεπώς δεν τίθεται πρόβλημα φανταστικού ή μη στοιχείου.

Η εναλλακτική ιστορία είναι κι αυτή μέλος της μεγάλης οικογένειας του φανταστικού.

Θα ήταν ενδιαφέρον να ξέραμε -έστω εν συντομία- πού έγιναν οι διχάλες στην ιστορία.

Οι Έλληνες νίκησαν το 1922, αλλά φαίνεται να έχουν γίνει κι άλλα πράγματα, που έχουν αλλάξει σημαντικά την κατάσταση στη Μεσόγειο, αν όχι και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κατά τα άλλα, έχουμε την περιγραφή μιας πόλης με πολλές λεπτομέρειες, έχουμε μια στρωτή γραφή, έχουμε έναν ελκυστικό τόπο όπου εξελίσσονται τα γεγονότα, αλλά δεν έχουμε μια επαρκώς δυνατή ιστορία για να τα συμπληρώσει όλα αυτά. Αν γινόταν κάποιο περιστατικό για να φορτίσει λίγο την κατάσταση συναισθηματικά, η ιστορία θα κέρδιζε κι άλλους πόντους.

+Ωραία γλώσσα και εκφράσεις που κάνουν το κείμενο πιο ενδιαφέρον από ότι είναι.

+Οι περιγραφές μεταφέρουν ένα χαρούμενο κλίμα με το οποίο μπορείς να οδηγήσεις τον αναγνώστη όπου θέλεις.

+Μου αρέσει ο τίτλος.

+? Ο χαρακτήρας σου είναι καθημερινός, μας επιτρέπει να δούμε αυτή την πλευρά της ιστορίας αλλά ενώ είναι γεμάτος υποσχέσεις δεν μας βάζει τελικά σε ένταση. (πχ σύγκρουση αξιών δύσης-ανατολής κλπ ξέρεις πολύ καλά τι λέω)

+& - Ωραία ιδέα η ταξιδιωτική αναφορά, αλλά… ενώ μας έδωσες ένα ράθυμο ρυθμό και περιαυτολόγησες με μια σπίθα που ξεσήκωσε τους Σαλονικιούς(καλή διχάλα για εναλλακτική ιστορία, χε, χε), δεν μας λες τι άφησε πίσω του και γιατί. Έτσι αποδυνάμωσες την ιστορία σου, γιατί κάτι έχεις μέσα στο κεφάλι σου που το έφαγαν οι περιγραφές και ξέχασες να το βάλεις. Για ξανακοίτα το πάλι και θα δεις ότι μπορείς να το προσθέσεις και θα ήθελα να το δω.

Σημείωση: Έχω παρατηρήσει ότι έχει αναπτυχθεί μια φιλολογία στα μπογκ, όπου πολλοί περιγράφουν ταξιδιωτικές εμπειρίες και δίνουν οδηγίες. Κράτα το κάπου έχει ενδιαφέρον γι’ αυτό που γράφεις.

Κατ΄αρχάς, κορυφαίο το σχόλιο του Nikanthi:

Εκτός αν θεωρήσουμε το να προκριθεί ο Απόλλωνας σε τελικό διοργάνωσης είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Η ιστορία, τώρα, είναι πράγματι ΕΦ, αλλά έχω την εντύπωση ότι η πόλη δεν είναι το κέντρο της στην ουσία. Σαν να περιγράφεις εξαντλητικά την πόλη,για να μας πείσεις ότι είσαι μέσα στο θέμα, γιατί άξονας της ιστορίας σου είναι περισσότερο η Ελλάδα και το πώς εξελίχθηκε διαφορετικά στην εναλλακτική πραγματικότητα που μας παρουσιάζεις. Όπως και να έχει, ο ρεαλισμός στις περιγραφές σου μου άρεσε και ήταν πετυχημένος, δημιουργεί σίγουρα κάποια νοσταλγία και σε κάνει να σκεφτείς πώς θα ήταν αν. Η στίξη είχε αρκετά προβλήματα, έλειπαν πολλά κόμματα που θα έκαναν την ανάγνωση πιο εύκολη,ωστόσο η γραφή γενικά ήταν καλή και στρωτή. Μου άρεσε η νύξη και ο συσχετισμός στο τέλος με τις ΗΠΑ (αυτό θα πει ΕΦ).

Ο συνωστισμός που αναφέρεις στην αρχή μου θύμισε την φασαρία που είχε γίνει με το βιβλίο της ιστορίας και τη Μικρασιατική Καταστροφή(Άσχετο).

Γενικά, όπως είπαν και παραπάνω, αν είχε κανένα καροτάκι παραπάνω το κείμενο,θα δούλευε καλύτερα γιατί θα κράταγε περισσότερο τον αναγνώστη για τη συνέχεια. Να συμπληρώσω, τέλος, ότι θα μπορούσε να είναι και συναισθηματικά πιο έντονο, αν ο ήρωας βουτούσε περισσότερο στην πόλη και δεν ήταν τόσο ασυγκίνητος.

Καλή επιτυχία.

Αυτό κι αν είναι φαντασία! Μου άρεσε πολύ, τόσο η γραφή όσο και η ιστορία σου σαν περιεχόμενο. Πρέπει να έκανες αρκετή έρευνα πριν τη γράψεις και αυτό της δίνει ακόμα περισσότερη αξία. Τι ωραία που θα ήταν να είχαν εξελιχθεί έτσι τα πράγματα! Με εξαίρεση την εξωτερική πολιτική, βέβαια... Στα της ιστορίας, μπορεί να καθυστερούμε να μάθουμε πληροφορίες για τον ήρωα της ιστορίας, αλλά αφού στο τέλος μαθαίνουμε, θεωρώ πως το διήγημά σου είναι ολοκληρωμένο. Τέλος, πρέπει να πω ότι τη διάβασα μονορούφι, κύλησε σαν νεράκι. Μπράβο και καλή επιτυχία!

Ο συνωστισμός που αναφέρεις στην αρχή μου θύμισε την φασαρία που είχε γίνει με το βιβλίο της ιστορίας και τη Μικρασιατική Καταστροφή(Άσχετο).

rofl.gif (αν και κανονικά δεν είναι για γέλια)

Ωραίος ταξιδιωτικός οδηγός. Καταλαβαίνω ότι δεν αναφέρεις κάποιες αναγκαίες πληροφορίες, σε μας, για λόγους ρεαλισμού. Έτσι θα ήταν γραμμένο στο εναλλακτικό σύμπαν και κάποια γεγονότα δεν θα χρειαζόταν να αναφερθούν ως κοινή πλέον γνώση. Αλλά, αν το έβλεπες ως άρθρο ενός Alternate-National Geographic σίγουρα θα έμπαιναν άνετα κάποιες απαραίτητες αναφορές.

Και πάλι όμως... μας έδωσες μια Casablanca χωρίς ναζί, χωρίς ρομάντζο, χωρίς πιάνο...

Δεν κατάλαβα και πολλά, αλλά μάλλον πρόκειται για μια ιστορία εναλλακτικής ιστορίας κι όχι για ΕΦ, εκτός αν έχασα κάτι.

Πολύ περιγραφικό το πρώτο κομμάτι, ωραία η διαδρομή στην πόλη, ο αγώνας κι όλ’ αυτά, αλλά δεν βρήκα κάποιο λόγο πίσω τους.

Στο σημείο της συνάντησης και των διαλόγων έγινε πιο ζωντανό και περίμενα κάτι να έρθει εκεί, που δεν το είδα.

Μου αρεσε η περιγραφη του λιμανιου και ο τροπος που παρουσιαζεις την πολη. Δημιουργεις ομορφες εικονες και προσωπικα ενιωσα μεσα απο την παραστατικη γραφη οτι βρισκομουν εκει και οτι ζουσα οτι και ο πρωταγωνιστης. Με κουρασαν λιγο οι περιγραφες των δρομων και των κτηριων. Δεν ξερω αν προοριζεις το εργο αυτο για κατι μεγαλυτερο σε εκταση, αλλα θεωρω οτι αξιζει να το κανεις. μας δινεις μια πολυ καλη αρχη για την περιπετεια του ηρωα σου και σαν αναγνωστης θα ηθελα να διαβασω και αλλα για τους πειρασμους του και τις εμπειριες του στη Σμυρνη.

Μου άρεσε η πόλη την οποία περιέγραψες. Ήταν σα να ήμουν εκεί πέρα και να έκοβα βόλτες χάρη στην καλή περιγραφή σου. Έχεις φοβερές γνώσεις. Δεν κατάλαβα όμως που το πήγαινες ως προς την ιστορία. Γνωρίσαμε την πόλη πολύ καλά αλλά γιατί βρισκόταν αυτός εκεί το κατάλαβα όταν τελείωνε η ιστορία. Μετά από κάθε παράγραφο έλεγα από μέσα μου τώρα θα μπούμε στο ψητό. Ξεχάστηκα με τις όμορφες περιγραφές. Δεν ξέρω… Μάλλον κάτι δεν πιάνω σωστά. Καλή επιτυχία.

Ευκολοδιάβαστη και πολύ ωραία ιστορία.

Την αγάπησα γιατί έχω ιδιαίτερες σχέσεις με την Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη (καταγωγή του παππού μου).

Αλήθεια, έχεις πάει ή απλά μελέτησες το θέμα;

Δεν έχω τίποτα άλλο να πω, απλά...

Καλή επιτυχία! chinese.gif

Θα συμφωνήσω με τους από πάνω ότι:

-έχεις ρίξει αρκετή δουλειά και έρευνα για να αναπαραστήσεις με πειστικές λεπτομέρειες τι θα γινόταν αν. Το μεγαλύτερο θετικό του κειμένου.

-δεν έχει υπόθεση, χαρακτήρες, γεγονότα, συναισθηματική εμπλοκή. Είναι σαν τουριστικός οδηγός.

-υπάρχουν μερικά λαθάκια στη στίξη και στη γλώσσα. Λείπουν κόμματα και νομίζω ότι η λέξη "Ιώνιο" θα έπρεπε να είναι "Ιωνικό". "Ιόνιο" είναι το πέλαγος των Επτανήσων, από την Ιώ, ενώ το όνομα "Ιωνία" βγαίνει από τον Ίωνα, τον γενάρχη των Ιώνων.

Και μια που μπήκαν και οι ποδοσφαιρικές ομάδες στο παιχνίδι, απορώ που δεν είπες τίποτα για τον "Πανιώνιο":asmile:!

Τέτοιες ιστορίες, με ελληνικό στοιχείο, δεν είναι συνήθως του γούστου μου - μου θυμίζουν καταστάσεις υπερβολικά οικείες και βαρετές.

Πολύ καλή προσπάθεια, αλλά για υποκειμενικούς λόγους δεν τρελαίνομαι.

(Άγγελε, η εναλλακτική ιστορία είναι ένας από τους κλάδους της εφ. Τι νομίζεις, εφ λέγεται μόνο ό,τι έχει πράσινα ανθρωπάκια;:atongue2: )

Άγγελε, η εναλλακτική ιστορία είναι ένας από τους κλάδους της εφ. Τι νομίζεις, εφ λέγεται μόνο ό,τι έχει πράσινα ανθρωπάκια;:atongue2: )

Μάλλον έχεις δίκιο. Δεν ήξερα ότι η εναλλακτική ιστορία ανήκει στην ΕΦ, ίσως επειδή, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν υπάρχει το Ε κομμάτι. Θα ήταν πχ ΕΦ αν έγραφα μία ιστορία όπου η Κερκόπορτα θα παρέμενε κλειστή, ή μία όπου η Εύα δεν θα δάγκωνε το μήλο;

Συγγνώμη για το :offtopic:

Δεν ήξερα ότι η εναλλακτική ιστορία ανήκει στην ΕΦ, ίσως επειδή, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν υπάρχει το Ε κομμάτι. Θα ήταν πχ ΕΦ αν έγραφα μία ιστορία όπου η Κερκόπορτα θα παρέμενε κλειστή, ή μία όπου η Εύα δεν θα δάγκωνε το μήλο;

Με το μαλακό ρε παιδιά, μη δώσουμε του Δημήτρη κανένα εγκεφαλικό, μια και δεν μπορεί να σχολιάσει το παιδί.

Η Εναλλακτική Ιστορία δεν διαδραματίζεται σε Εναλλακτικό Σύμπαν; Σε ένα τουλάχιστο από τα άπειρα εναλλακτικά σύμπαντα; Το... Πολυσυμπαντικό Σύμπαν δεν ανήκει στην Ε της Ε.Φ.;

Δεν ήξερα ότι η εναλλακτική ιστορία ανήκει στην ΕΦ, ίσως επειδή, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν υπάρχει το Ε κομμάτι. Θα ήταν πχ ΕΦ αν έγραφα μία ιστορία όπου η Κερκόπορτα θα παρέμενε κλειστή, ή μία όπου η Εύα δεν θα δάγκωνε το μήλο;

Με το μαλακό ρε παιδιά, μη δώσουμε του Δημήτρη κανένα εγκεφαλικό, μια και δεν μπορεί να σχολιάσει το παιδί.

Η Εναλλακτική Ιστορία δεν διαδραματίζεται σε Εναλλακτικό Σύμπαν; Σε ένα τουλάχιστο από τα άπειρα εναλλακτικά σύμπαντα; Το... Πολυσυμπαντικό Σύμπαν δεν ανήκει στην Ε της Ε.Φ.;

:good:

Δεν το είχα σκεφτεί έτσι...

Τι να κάνουν, άραγε, αυτή τη στιγμή οι άλλοι άπειροι Mesmers... :lol:

Δεν έχει ιδιαίτερα ελαττώματα ως προς τη γραφή, πέρα από ένα δυο ορθογραφικά που εντόπισα και μερικούς διπλούς τόνους που δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Και τον τελικό διάλογο των δύο ανδρών, όπου ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, με συχνά προφανή στόχο να αποκαλύψουν στον αναγνώστη όσα δε γνωρίζει. Το πρόβλημα είναι ότι, όσο ενδιαφέρον κι αν είναι το εναλλακτικό ιστορικό πλαίσιο που κατασκευάζεις, δεν υπάρχει διήγημα. Είναι μονάχα μια παρουσίαση του πλαισίου αυτού και μια – πολύ όμορφη κι εμπεριστατωμένη– τουριστική περιήγηση στην “άλλη” Σμύρνη, που εξυπηρετεί μόνο σαν εισαγωγή σε μια ιστορία, η οποία δεν έρχεται πουθενά. Και το ποδοσφαιρικό ιντερλούδιο, μου φάνηκε μάλλον να μην έχει θέση.

Edited by aScannerDarkly

Πολύ διαβασμένος είστε, αγαπητέ. :good: Περιγραφή και χρήση των ελληνικών: εξαιρετική.

Το διήγημα είναι ένα οδοιπορικό σε ένα παράλληλο σύμπαν, το οποίο πολύ θα ήθελα να είναι πραγματικότητα.

Εύγε!

Edited by DimitrisX

Θετικά

Καλή, ως εξαιρετική θα τολμούσα να πω, χρήση της γλώσσας.

Κείμενο προσεγμένο σε κάθε του λεπτομέρεια. Πραγματικά μπορούσα να δω νοερά την πόλη.

Πολύ ωραίος ο κόσμος που φαντάστηκες, αφού και οι περισσότεροι από εμάς τον έχουμε, έστω και με μικρές παραλλαγές, φανταστεί.

Ακόμα και στον εναλλακτικό σου κόσμο, ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική Ελληνική ομάδα, μέχρι τον Απόλλωνα στην ιστορία σου, που έχει φτάσει σε τελικό Ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Αρνητικά

Είναι πιο πολύ ταξιδιωτικά περιγραφή παρά μια αυτοτελής ιστορία. Ο αναγνώστης παραγματικά γνωρίζει την πόλη, αλλά αφού δε συμβαίνει κάτι αναπάντεχο εύκολα μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του.

Ισορροπημένο γενικά κείμενο και αυτή η ισορροπία υπάρχει και στη σύγκριση θετικών-αρνητικών. Καλή προσπάθεια, μα του λείπει το λογοτεχνικό ύφος που θα την έκανε ακόμα καλύτερη.

Καλή σου επιτυχία.

Έι..τι ήταν αυτό που διάβασα. Σαν μια συμμετοχή σε διαγωνισμό διηγήματος περίμενα να διαβάσω 'ενα διήγημα....θέλω να πω με τα όλα του...Αρχη, μέση τέλος και πάνω από όλα μια υπόθεση. Δεν θα αναφέρω αυτά που είπαν και οι άλλοι. Τα λες πολύ ωραία για ταξιδιωτικό οδηγό, και να σου πω την αλήθεια μας έδωσες πολύ ωραία την πλευρά της πόλης και τα χαρακτηριστικά της...(αν και ο αγώνας ήταν λίγο άσχετο)...αλλά ρε συ, δεν πάυει να είναι κάπως εκτός θέματος...

Έι..τι ήταν αυτό που διάβασα. Σαν μια συμμετοχή σε διαγωνισμό διηγήματος περίμενα να διαβάσω 'ενα διήγημα...

Το γιατί τσιμπάω και το δέχομαι σαν διήγημα... Μου θυμίζει τα κείμενα που διαβάζαμε στα Αναγνωστικά του σχολείου. Πολλά, γραμμένα από σπουδαίες ελληνικές πένες, πάλι δεν είχαν ακριβώς υπόθεση - δεν συνέβαινε δηλαδή τίποτα πλην μιας περιηγήσεως. Το έχω συναντήσει και σαν είδος σε "σοβαρή λογοτεχνία" χωρίς φυσικά να είμαι ικανός να αποκρυπτογραφήσω τα νοήματα πίσω από τις λέξεις. Θα πρέπει να διάβασα 4 με 5 φορές το τελευταίο κομμάτι διαλόγου στην ιστορία, στάθηκα όμως πολύ μικρός για να καταλάβω τι ακριβώς παίζεται εκεί.

Ζητώ συγνώμη αλλά δεν μπορώ να διαβάσω την ιστορία σου, χωρίς να θυμώσω παράλογα. Απο το μέρος που διάβασα είναι καλά γραμμένη ιστορία. Υποτυπώδης πλοκή, αδιάφορη, αφού αυτό που έχει σημασία είναι η πόλη.

Ενώ εκφράζεσαι πολύ ωραία και αναφέρεσαι σε μια πόλη είσαι εκτός θέματος. Το διήγημα σου είναι καθαρά λες και διαβάζω κάποιον ταξιδιωτικό οδηγό . Αλλά δεν είναι επιστημονικής φαντασίας ούτε φαντασίας ούτε τρόμου. Εκτός αν θεωρήσουμε το να προκριθεί ο Απόλλωνας σε τελικό διοργάνωσης είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. (Είναι σίγουρα αλλά …). Επίσης με έθιξε που καταρρακώνεις την Θεσσαλονίκη και εξυμνείς την Αθήνα μέσα στο διήγημα σου

Λοιπόν τα υπόλοιπά σχόλια θα ακολουθήσουν αλλά πρώτα θέλω να μου λύσουν οι εκ Θεσσαλονίκης φίλοι μου μια καυτή απορία. Πως ακριβώς καταρρακώνω την Θεσσαλονίκη και εξυμνώ την Αθήνα σε ένα διήγημα με κεντρικό ήρωα... τη Σμύρνη που αναφέρει μια ολόκληρη φορά τη Θεσσαλονίκη; :hmm: