Jump to content

Το Στοίχημα των Ανθρώπων - Μιχάλης Σπέγγος


Recommended Posts

post-233-0-06372400-1303737507_thumb.jpg

 

Μετά το εξαιρετικό μυθιστόρημα φαντασίας Imperium, ο φίλος Μιχάλης Σπέγγος επιστρέφει με ένα πολύ δυνατό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, το Στοίχημα των Ανθρώπων (εκδ. Λιβάνης).

Μιας και είναι κυκλοφορία από μεγάλο εκδοτικό και ο συγγραφέας είναι γνωστός, το Στοίχημα των Ανθρώπων αποτελεί κατά τη γνώμη μου μία μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό φανταστικό να ανοιχθεί σε ένα ευρύτερο κοινό. (ακολουθώντας τα φετινά βήματα του Κορακιού και της βράβευσης του Μανωλίου)

Είμαι ακόμα στο πρώτο μισό του βιβλίου και το έχω βρει πάρα πολύ καλό, είχε καιρό να με καθηλώσει ένα μυθιστόρημα. Θίγει θέματα πίστης, ύπαρξης εξωγήινης ζωής και εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.

Δεν γράφω περισσότερα για να μην επηρεάσω. Απλώς το συστήνω ανεπιφύλακτα, είτε σας αρέσει η επιστημονική φαντασία, είτε όχι.

Link to comment
Share on other sites

Παράξενο μου φάνηκε. Σαφώς και αναγνωρίζει κανείς τη γραφή του, κι αυτό γιατί έχει ένα ιδιαίτερο ύφος που τον κάνει άμεσα αναγνωρίσιμο. Η ιδέα είναι καλή, απλά ίσως όχι του γούστου μου. Υποθέτω ότι όσοι αγάπησαν την ταινία “8th Wonderland” θα λατρέψουν και το "Στοίχημα", αλλά εμένα από τη μία δεν με συγκλόνισε κι από την άλλη έπιασα τον εαυτό μου να διαφωνεί με πολλά σημεία της θεωρίας (άσχετα αν ο συγγραφέας έχει τη λεπτότητα να μην παίρνει ο ίδιος θέση ποτέ -άλλο ένα ατού του τρόπου γραφής). Οι χαρακτήρες είναι πιστοί σ’ αυτό που σου λένε ότι είναι εξαρχής, και πραγματικοί, χειροπιαστοί. Κάπου όμως πλατειάζει. Ενώ θέλω πολύ, δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω το ταξίδι της Νίκης προς την ενηλικίωση (αν μου επιτρέπεται ο παραλληλισμός με τα γνωστά ταξίδια, των γνωστών ηρώων). Παραθέτει ανακατεμένες σκέψεις, πράξεις και πεποιθήσεις, σε ένα απέραντο tell, με το show υπαρκτό μεν, αλλά σαφώς υποβαθμισμένο.

Edited by Naroualis
Link to comment
Share on other sites

Διάβασα το Imperium και μου άρεσε πολύ. Θα τιμήσω και αυτό.

Πάντως δεν θα φόρτωνα τις ελπίδες του φανταστικού σε καμιά μεμονωμένη προσπάθεια. Νομίζω πως έτσι αδικούμε τα ίδια τα έργα.

Link to comment
Share on other sites

511 σελίδες... Βαρύ χαρτί; Αραιή εκτύπωση; Μπορεί κάποιος να μας πει;

Link to comment
Share on other sites

Όχι πολύ βαρύ χαρτί. Φυσιολογική εκτύπωση. Αλλά γιατί;;

Link to comment
Share on other sites

Τελείως προσωπικό και δεν θέλω να χαλάσω το τόπικ. Θα ανοίξω κάπου αλλού θέμα να το συζητήσουμε.

 

(πολύ περιληπτικά, με ενοχλεί ο Λιβάνης που κατά κόρον κάνει αραιή εκτύπωση, ~ 200 λέξεις ανά σελίδα, με αντιαισθητικό -για το γούστο μου- αποτέλεσμα συν ότι τα βιβλία γίνονται τούβλα. Ρώτησα γιατί φυσικά θα ήθελα να διαβάσω αυτό το βιβλίο)

Edited by nikosal
Link to comment
Share on other sites

α, αυτο το τελευταιο με ενοχλει κι εμενα για καποιο προσωπικο λογο.

Link to comment
Share on other sites

Για το σύνολο της έκδοσης δεν θα σχολιάσω. Εμένα με ενοχλεί το εξώφυλλο περισσότερο.

 

Αλλά το περιεχόμενο αποζημιώνει και με το παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Μόλις το τελείωσα (ουφ!) και, διαψεύδοντας τη γλυκιά μας Ευθυμία, πρέπει να πω ότι, ενώ λάτρεψα το 8th Wonderland, αυτό εδώ δε με ενθουσίασε. Καταρχάς έχει στο κέντρο του δυο θέματα που δε με ενδιαφέρουν καθόλου, την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης και την κλωνοποίηση. Ευτυχώς, δεν είναι μόνο αυτά (αν και μου έδωσε μια ιδέα για διήγημα περί κλωνοποίησης). Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι οι πολλές γνώσεις και η σοβαρή δουλειά που έχει κάνει ο συγγραφέας για να στήσει πολύ πειστικά την πορεία των χαρακτήρων και των προσπαθειών τους μέσα στην κοινωνία (αυτά με ενδιαφέρουν, οι ιστορίες όπου πρωταγωνιστής είναι η κοινωνία ολόκληρη, τα "τι θα συνέβαινε αν" μέσα σε μια κοινωνία). Το τεράστιο μειονέκτημα είναι το ασυγκράτητο tell και το προφανέστατο του ότι ο συγγραφέας κρατιέται με τα δόντια να μη γράψει επιστημονικό κείμενο, άρθρο, δοκίμιο, να μην πει στα ίσια αυτά που θα ήθελε, σαν μανιφέστο-διακήρυξη ιδεών. Βέβαια περιλαμβάνει πάρα πολλά γεγονότα και, αν τα διηγόταν με πιο πολύ show, το βιβλίο θα γινόταν ασήκωτο τούβλο. Αλλά και πάλι... Ακραίο δείγμα tell στη σελ 315:

"Στην έξοδό του από το κτίριο [...] ήταν τόσο χαρούμενος, που προχώρησε στην ανταλλαγή κινήσεων οικειότητας με τους θυρωρούς"

Αυτό, τουλάχιστον, μπορούσε πολύ εύκολα να γραφτεί με show...

 

Γενικά σίγουρα αξίζει ως προσπάθεια, απλά για τα γούστα μου θα έπρεπε να είναι περισσότερο λογοτεχνικό και λιγότερο επιστημονικό. Είπαμε ότι είναι εφ, αλλά η επιστήμη πρέπει να περιορίζεται στο θέμα και να μη βγαίνει και στο γράψιμο.

Link to comment
Share on other sites

Μίλησα πριν από καιρό με τον συγγραφέα (θέλω να πιστεύω ότι παρά τις αντιξοότητες, είμαστε τουλάχιστον ειλικρινείς φίλοι), με την ευκαιρία της κριτικής μου λίγα ποστ πιο πάνω. Η άποψή του ήταν, σχετικά με το tell και το show, ότι προσπάθησε να κρατήσει ένα είδος "βιβλικής" γραφής. Να δώσει βάρος "Ευαγγελίου" στο κείμενό του. Βλέπω ότι όπως κι εγώ, ούτε κι εσύ το κατάλαβες, Κέλλυ, που θα πει ότι πιθανόν έπρεπε να το κάνει λίγο πιο κραυγαλέο για να πετύχει τον σκοπό του.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..