dagoncult Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Όνομα Συγγραφέα: dagoncult Είδος: φαντασία Βία; Όχι Σεξ; Όχι Αριθμός Λέξεων: 3764 Αυτοτελής; Ναι Ο τρόπος του Μπεντζ.doc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DinoHajiyorgi Posted May 25, 2011 Share Posted May 25, 2011 Το βρήκα έξοχο. Σαν ιδέα, σαν εκτέλεση, ποιητική, ευαίσθητη γραφή, ώριμη αφήγηση. Ό,τι και να πω βγαίνει επιτηδευμένο, δεν έχω όμως τα κατάλληλα λόγια να το επαινέσω σωστά. Ήταν συγκινητικό. Με πήρε ένα δεύτερο πέρασμα για να καταλάβω την Ντεμπ, ομολογώ όμως ότι δεν κατάλαβα τον Μπεντζ, χωρίς αυτό να με χαλάει. Στην δική μου φαντασία πρόκειται για ένα αντρόγυνο μάγων, και εκείνη σκοτώθηκε στο ατύχημα που άφησε την κορούλά της τυφλή. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kafka Posted May 25, 2011 Share Posted May 25, 2011 Και εμένα μου άρεσε, το θεωρώ απο τις καλύτερες ιστορίες του διαγωνισμού. Το διάβαζα σαν την ιστορία μιας ψευδαίσθησης, αφού ο Μπέντζ έβλεπε κάτι που δεν υπήρχε, ώσπου παρουσιάστηκε η πληροφορία- που ξάφνιασε και τον Μπέντζ, για τη γυναίκα του. Δεν είναι προφανές τί ακριβώς συμβαίνει στο τέλος, γιατί, ή και αν έχει ακόμα συμβεί ίσως, αν και τείνω να δεχτώ οτι όντως έγινε. Μάλλον ως προς αυτό επηρεάζομαι απο την προσωπική μου τάση να το κρίνω σαν ένα ψυχολογικό κείμενο περισσότερο και όχι τόσο φαντασίας. Εύχομαι καλή επιτυχία Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oceanborn Posted May 26, 2011 Share Posted May 26, 2011 Δάκρυσα όταν το διάβαζα. Αλήθεια. Με συνεπήρε συναισθηματικά σε τέτοιο βαθμό που δεν θα μπορούσα να εξετάσω τον τρόπο που το διαχειρίστηκες το θέμα γλωσσικά... Το βασικότερο θετικό στοιχείο είναι οι ισορροπίες που κατάφερες να κρατήσεις. Όλη αυτή η φόρτιση... Όλη η συγκίνηση δεν ξεπέρασε το μέτρο. Από τις καλύτερες ιστορίες του διαγωνισμού κατά τη γνώμη μου. Καλή συνέχεια.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkinem Posted May 26, 2011 Share Posted May 26, 2011 Πολύ καλή ιστορία. Η ιδέα σου ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα, αν και πολυχρησιμοποιημένη. Αυτό όμως δεν το θεωρώ απαραιτήτως μειονέκτημα. Ο Μπεντζ είναι ένας δυστυχισμένος γονιός, ένας άνθρωπος που οι τύψεις για αυτά που προκάλεσε, έστω και άθελά του, στην οικογένειά του(η κόρη του τυφλώθηκε και η γυναίκα του πέθανε), έχουν διαταράξει ανεπανόρθωτα την πνευματική του ισορροπία. Έπαιξες πολύ καλά το χαρτί της νεκρής συζύγου(αν και ποτέ δεν το φανέρωσες, έδωσες αρκετά στοιχεία στους αναγνώστες). Τα φαντάσματα που βλέπει, ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό τον θεωρεί πια φάντασμα, προσωποποιούν τις δυο όψεις του πόνου του, τις τύψεις και την ελπίδα. Όμως φαίνεται πως οι ρόλοι τους είναι διαρκώς εναλλασσόμενοι. Χειρίζεσαι το λόγο πολύ ωραία(δεν παρατήρησα εκφραστικά ή γραμματικά λάθη), κρατάς αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και έγραψες όπως ακριβώς ταιριάζει σε μια ιστορία τέτοιου είδους. Εντόπισα όμως ένα πρόβλημα. Δεν πιστεύω πως αυτή η ιστορία μπορεί να θεωρηθεί πως ανήκει στο Fantasy. Πιο πολύ μου φάνηκε σα μια πετυχημένη μίξη ψυχολογικού δράματος με ψυχολογικό θρίλερ. Το φανταστικό στοιχείο είναι εγκλωβισμένο στην καταπονημένη ψυχοσύνθεση του ήρωα. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια ένδειξη πως μπορεί να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο τον υπόλοιπο κόσμο. Αν δεν ήταν αυτή η τελευταία λεπτομέρεια, θα το θεωρούσα εξαιρετικό. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinegrete Posted May 26, 2011 Share Posted May 26, 2011 Ωραια ιστορια μου κρατησε αμειωτο το ενδιαφερον και με συγκινησε.. Στα θετικα σχολια με καλυψαν οι προηγουμενοι Η απορια μου (ειναι ασχετη με την ιστορια) : τι εννοουμε οταν λεμε "φανταζυ" (προσεξα την παρατηρηση του John82) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Howard Crease Posted May 26, 2011 Share Posted May 26, 2011 Φίλε μου, μού άρεσε πολύ "Ο τρόπος του Μπεντζ" ! Πολύ καλοπαρουσιασμένη η ιδέα του Εαυτού και ο διάλογός του με τον Μπεντζ. Αν το όνομα Μπεντζ το έχεις διαλέξει λόγω του αυτοκινητιστικού (Mercedes-Benz) είσαι θεός. Αν πάλι όχι, κανένα πρόβλημα Aγαπημένη φράση: "«Μπεντζ…», η λέξη βγήκε από το στόμα του τυλιγμένη στους καπνούς του τσιγάρου." Δεν κατάλαβα τί ακριβώς έγινε στο τέλος. Όμως δεν με πείραξε καθόλου, γιατί ήταν τρομερά καλογραμμένο. Με κέρδισε η ανατροπή του ότι ήταν και η Ντεμπ σαν τον Εαυτό του: πλάσματα στο μυαλό του και μόνο. Γερό like. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted May 26, 2011 Share Posted May 26, 2011 Πολύ καλή γραφή που σε βάζει μέσα στην ιστορία. Πολύ καλός ο ρυθμός της και οι σκηνές των οραμάτων πολύ ζωντανές. Από άποψη ατμοσφαίρας ήταν από τα κορυφαία. Στο σκηνικό με τον επιστάτη ψυλλιάστηκα ότι και η γυναίκα του ήταν ένα όραμα. Ίσως θα ήθελα να έμενε κρυμμένο μέχρι το τέλος, αλλά δεν με πείραζε που το έμαθα εκεί. Αυτό που πίστευα ότι θα ήθελε να κάνει είναι το να δώσει τα μάτια του στην κόρη του, αλλά δεν κατάλαβα ότι αυτό είχε ήδη γίνει πριν από το τέλος. Γενικά, πολύ καλό, αλλά μου έλειψε η φάντασυ πλευρά της ιστορίας. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anysias Posted May 26, 2011 Share Posted May 26, 2011 (edited) Απίστευτα δυνατή ιστορία. Με παρέσυρε πολύ -πολύ βαθιά. Έντονες σκηνές, συγκλονιστικοί διάλογοι, φορτίστηκα συναισθηματικά πόσες φορές… Φοβερή ιστορία. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Η ανατροπή με την γυναίκα του.... Η σκηνή που μιλάει με τον εαυτό το στο μπάνιο και η τελική σκηνή που η Ντέμπ του λέει ότι τα καταφέρανε και καταλαβαίνουμε τι παίζει με εκείνη, είναι ανατριχιαστικές. Δεν βρίσκω κάτι αρνητικό πραγματικά και μπράβο για τον τρόπο του Μπεντζ! Δεν μπορώ όμως να πω ότι δεν είμαι μπερδεμένος συγκρίνοντας την ιστορία σου με τις άλλες του διαγωνισμού… Σου εύχομαι καλή επιτυχία. Edited May 26, 2011 by anysias Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ad Noctum Posted May 28, 2011 Share Posted May 28, 2011 Μία από τις αγαπημένες μου ιστορίες αυτού του διαγωνισμού. Παρά το γεγονός ότι έχουμε διαβάσει σε πολλές και διαφορετικές εκδόσεις ιστορίες αυτού του τύπου, η δική σου με συγκίνησε ιδιαίτερα, κυρίως για τον "κόσμο" που έχει πλάσει ο δραματικός πατέρας στο μυαλό του, βλέποντας φαντάσματα στην ουσία. Δέθηκα τόσο με τον πατέρα όσο και με την κόρη. Μπράβο! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiessa Posted May 30, 2011 Share Posted May 30, 2011 Πολύ καλή η χρήση του θέματος. Έχουμε το θέμα της όρασης σε δυο επίπεδα Από τη μια ένα κοριτσάκι τυφλό που προσπαθούν να το βοηθήσουν να ανακτήσει το φως του και από την άλλη τον ήρωα να βλέπει πρόσωπα που δεν βλέπουν οι άλλοι. Και ίσως να έχουμε και ένα τρίτο στο σημείο που το ένα φανταστικό πρόσωπο έχει αρχίσει και βλέπει το άλλο. Εκεί μάλιστα υπάρχει και μια ανατριχίλα εντονότερη όταν γίνεται η αναφορά. Ωραία στρωμένη η ιστορία, πολύ καλά αποκαλύπτονται τα στοιχεία σιγά-σιγά. Κατάλαβα λίγο πριν το τέλος ότι και η Ντεμπ δεν ήταν ζωντανή αλλά με ένα δεύτερο πέρασμα έπιασα και τις λεπτές πινελιές που μας το έδειχναν νωρίτερα. Ας πούμε ότι η Σάλλυ φωνάζει τον μπαμπά της, ενώ εμείς νομίζουμε ότι η μαμά είναι δίπλα. Έξοχα προσεγμένο αυτό Ποιο παιδί δε θα ζητούσε την παρηγοριά της μαμάς του αν αυτή βρισκόταν εκεί στ' αλήθεια; Έχω μια μικρή αντίρρηση για το πώς έγινε πραγματικά αυτό που συνέβη στο τέλος (εννοώ στον πραγματικό κόσμο, όπου τίθεται η ιστορία) -μια αντίρρηση που προφανώς δεν θα είχα σε ένα άλλο setting- αλλά χάριν της συγκίνησης και της προσεκτικής χρήσης των στοιχείων, την παρακάμπτω και θεωρώ τον κύριο Μπεντζ μια από τις πολύ καλές παρουσίες του διαγωνισμού. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eugenia Rose Posted May 31, 2011 Share Posted May 31, 2011 (edited) Μου άρεσε πολύ αυτή η ιστορία. Πρωτότυπη και συναισθηματική. Ταυτίστηκα με τους χαρακτήρες αμέσως. Το τέλος το οποίο αφήνεις κάπως ασαφές και ίσως στην κρίση μας δεν με εμπόδισε να συγκινηθώ και να το απολαύσω. Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό! Edited May 31, 2011 by Eugenia Rose Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
northerain Posted May 31, 2011 Share Posted May 31, 2011 dagoncults Μου άρεσε η ιστορία σου. Είναι πολύπλοκη με την καλή έννοια και χρειάστηκε να την σκεφτώ/συζητήσω για λίγο για να κατασταλάξω στο τι ακριβώς συμβαίνει. Η σκηνή που βλέπουμε πως η Ντεμπ βλέπει τον Εαυτό είναι λίγο βιαστική αλλά βλέπω σε χτύπησε και το όριο λέξεων οπότε... Τα δυο οράματα με μπέρδεψαν λίγο, αν και δεν ξέρω πως αλλιώς θα μπορούσαν να δοθούν. Απλά ήταν λίγο παρόμοια και προσπαθούσα να βγάλω νοήματα εκεί που δεν ξέρω αν υπάρχουν. Οι σκηνές με τον Εαυτό είναι όλες πολύ καλές Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lady Nina Posted June 1, 2011 Share Posted June 1, 2011 Η γραφή σου πολύ καλή ως συνήθως, dRagon! Σωστή δοσολογία πληροφοριών, ώστε να σε κάνει να ανυπομονείς για τη συνέχεια, να αναρωτιέσαι συνέχεια τι πρόκειται να γίνει και φυσικά συγκινητική ιστορία. Αυτό που δεν κατάλαβα ήταν τι ακριβώς ήταν ο Εαυτός. Ήταν όντως ένα μέρος του εαυτού του ή ήταν κάτι άλλο, ένα άλλο, μοχθηρό πλάσμα; Αναρωτιέμαι, γιατί μπορούσε να το βλέπει και η γυναίκα του. Πέρα από αυτό, μια ακόμη απορία μου είχε μείνει αρχικά, μόλις το τέλειωσα. Αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε ο Μπεντζ να ξαναβρεί το φως της η κόρη του. Πώς έγινε αυτή η ανταλλαγή; Μετά, βέβαια, σκέφτηκα ότι, εντάξει, φαντασίας είναι το διήγημα, αλλά θα ήθελα και πάλι, αν γίνεται, να φανεί πιο αναλυτικά αυτό. Καλή επιτυχία! Υ.Γ. Το παρόν γράφεται πολύ μετά τη συγγραφή του από πάνω σχολίου, μετά την ανάγνωση και των υπόλοιπων. Μόνο όταν τα διάβασα, κατάλαβα πως δεν είχα πάρει πρέφα από αυτά που διαδραματίζονταν...! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonya Posted June 1, 2011 Share Posted June 1, 2011 Ο τρόπος του Dagon είναι υπέροχος. Σαν γραφή, σαν ιστορία, τα πάντα καλύπτουν το συναίσθημα που χρειάζεται, χωρίς να γίνονται μελοδραματικά. Υπέροχες οι ενοχές, οι τύψεις κι η τρέλα που αυτές προκαλούν. Αλλά έχω ενστάσεις. 1) Η ιστορία δεν είναι φάνταζι, που να την τραβάς απ' τα μαλλιά. Είναι ψυχολογικός τρόμος με ελαφρύ στοιχείο φανταστικού, το οποίο 2) δεν μας εμφανίζεται με κατανοητό τρόπο. Το τέλος, δηλαδή, πώς άλλαξε την κατάστασή του με την κατάσταση της κόρης του, μένει στην ονειρική σφαίρα. Σαν αυτόνομη ιστορία, απλά θα της ζητούσα λίγες δεκάδες λέξεις να μου καλύψει κάποια κενά και μετά θα την εκτύπωνα και θα την είχα με τις λίγες εκτυπωμένες που κρατάω να διαβάζω και να ταξιδεύω. Αλλά στα πλαίσια του διαγωνισμού, νομίζω ότι χάνει λόγω είδους. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SpirosK Posted June 3, 2011 Share Posted June 3, 2011 Συμφωνώ κι εγώ με μερικούς ότι η ιστορία δεν μπορεί να θεωρηθεί fantasy. Λείπουν οι 4-5 προτάσεις που θα έδιναν το fantasy στοιχείο Ο "Εαυτός" θα μπορούσε να είναι ένα στοιχειό αν η γυναίκα του ήταν ζωντανή/υπαρκτή, αλλά με τις τελικές ανατροπές χάθηκε και αυτό. Όπως και να έχει, ως ιστορία είναι εξαιρετικά καλογραμμένη και όμορφη και μπράβο σου, όμως δεν μπορώ να παρακάμψω ότι την έβαλες σε λάθος διαγωνισμό (ίσως και forum, γιατί εγώ θα την έλεγα "ψυχολογικό δράμα" και όχι "τρόμου"). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
northerain Posted June 3, 2011 Share Posted June 3, 2011 Ακόμα και αν η ιστορία τείνει προς κάποια άλλα genre, είναι στην καρδία της φανταστική. Ο Εαυτός άλλωστε δεν ειναι κάποιο τέρας. Δεν υπάρχει στοιχείο τρόμου εκτός απο τις πρώτες παραγράφους ίσως, ενώ η ουσία του διηγήματος είναι καθαρα φανταστική. Στο κάτω κάτω μοιάζει και με το New Canaan στην πλοκή του, άρα ούτε η δική μου είναι φάντασυ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drake Ramore Posted June 3, 2011 Share Posted June 3, 2011 Αν δεν είναι αυτη η ιστορία φάντασυ, τότε το 25% των ιστοριών που διαγωνίζονται δεν είναι φάντασυ. Πολύ καλή η ιστορία σου Ακη, και εντός θέματος και είδους (για εμένα). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SpirosK Posted June 3, 2011 Share Posted June 3, 2011 Αν δεν είναι αυτη η ιστορία φάντασυ, τότε το 25% των ιστοριών που διαγωνίζονται δεν είναι φάντασυ. Well.... guess what Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drake Ramore Posted June 3, 2011 Share Posted June 3, 2011 Μετα το πέρας του διαγωνισμού πρέπει να συζητησουμε πολύ πάνω στο "τι είναι" το κάθε είδος τελικά! Βλεπω σχόλια σε κάποιες ιστορίες οτι "το φάντασυ δεν είναι αυτό" ή "η ιστορία σου δεν είναι φάντασυ" και αναρωτιέμαι...τι είναι φάντασυ; Υ.Γ Καλά που δεν διαγωνίστηκα τελικά! Η δική με αυτά που βλέπω μάλλον "δεν είναι φάντασυ"! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
northerain Posted June 3, 2011 Share Posted June 3, 2011 (edited) Woop woop fantasy police ITT. Edited June 3, 2011 by northerain Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ροη Posted June 3, 2011 Share Posted June 3, 2011 Πολύ ενδιαφέρουσα και καλογραμμένη ιστορία, δυστυχώς είχα διαβάσει τα σχόλια στο τοπικ και έχασα την έκπληξη, αλλά και πάλι ευχαριστήθηκα τον τρόπο γραψίματος σου! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cassandra Gotha Posted June 3, 2011 Share Posted June 3, 2011 Γλώσσα: Το ξέρω ότι θα μπορούσες να το γράψεις καλύτερα. Δεν ήταν άσχημα γραμμένο, αλλά δεν ήταν και ωραία. Είχες κάποιες κλισέ φράσεις που με έκαναν να σκεφτώ ότι βαριόσουν να το ψάξεις και πέταξες στο τραπέζι τις "λύσεις για όλες τις ανάγκες". Η πλοκή, οι πληροφορίες που μας δίνεις με το σταγονόμετρο, βασιζόμενος στην προσοχή και φαντασία μας, αυτό ήταν το πιο δυνατό κομμάτι του διηγήματος. Εδώ, φαίνεται πως έδωσες μεγάλη σημασία και το δούλεψες πολύ. Παίζεις με την εξοντωτικά χρησιμοποιημένη ιδέα της ενοχής, και αν με ενόχλησε στην αρχή, το ξέχασα στη συνέχεια. Δεν είναι fantasy, όσο και να το παλεύουμε... (Και το δικό μου στα όρια παίζει, αλλά εσύ κοιτάς το είδος με τηλεσκόπιο μωρέ. ) Ένα καλό αποτέλεσμα, όχι όμως απ' τα καλύτερά σου. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drake Ramore Posted June 3, 2011 Share Posted June 3, 2011 Εγω θα ήθελα όσοι σχολιάζουν (όχι μονο σε αυτήν την ιστορία αλλά και στις υπόλοιπες) όταν γράφουν οτι δεν είναι φάντασυ να μας λένε και τι είναι κατα την γνώμη τους γα να δούμε λίγο πως βλέπουν και την κάθε ιστορία. Έτσι απο περιέργεια... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SpirosK Posted June 3, 2011 Share Posted June 3, 2011 Εγω θα ήθελα όσοι σχολιάζουν (όχι μονο σε αυτήν την ιστορία αλλά και στις υπόλοιπες) όταν γράφουν οτι δεν είναι φάντασυ να μας λένε και τι είναι κατα την γνώμη τους γα να δούμε λίγο πως βλέπουν και την κάθε ιστορία. Έτσι απο περιέργεια... Όσοι από εμάς έχουμε γράψει, μπορείς να διαβάσεις και να δεις. Αν θες να γράψουμε αναλυτικά γιατί το πιστεύουμε, μετά το διαγωνισμό. Δε θα ήθελα η γνώμη μου να έχει και επιχειρήματα από πίσω και πιθανώς να "κάψει" μια συμμετοχή (όσο περίεργο και αν σου φαίνεται για εμένα μια γνώμη χωρίς επιχειρήματα είναι απλώς μια γνώμη, μετά αποκτά βάρος ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts