Ροη Posted September 20, 2011 Share Posted September 20, 2011 Όνομα Συγγραφέα: Καλλιρρόη Αγγελοπούλου Είδος: επιστημονική φαντασία Βία; Ναί Σεξ; Όχι Αριθμός Λέξεων: 3420 Αυτοτελής; Ναί Σχόλια: για τον 27ο διαγωνισμό sff , biological imperative σειρήνες.pdf σειρήνες.doc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eugenia Rose Posted September 24, 2011 Share Posted September 24, 2011 Καλή ιστορία αν και ξεκίνησε κάπως αργά. Είχε την ατμόσφαιρα νουάρ. Και στο τέλος όλα τα στοιχεία που έδινες πιο πάνω έδεσαν. Από την μέση και μετά την διάβασα με πολύ ενδιαφέρον. Θα ήθελα ένα hint για την συμπεριφορά του Ρει. Έρχεται λίγο απότομα και είναι περίεργο που αυτός δεν είχε καταλάβει τόσο καιρό κάτι. Εκτός και αν μόνο ο τελευταίος φόνος έγινε από την στιγμή που αφυπνίσθηκε. Πολύ καλοί και οι τίτλοι που έδωσες πριν από κάθε θεματική, βοήθησαν στην γρήγορη κατανόηση του κειμένου. Καλή επιτυχία. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DinoHajiyorgi Posted September 25, 2011 Share Posted September 25, 2011 Χρειάζομαι άμεση βοήθεια όσον αφορά το παρόν διήγημα. Είμαι φαν της γραφής της Ρόης, τόσο αναπάντεχης και μακριά από τα πεπατημένα μονοπάτια. Εμένα τουλάχιστο με ξαφνιάζει πάντα ευχάριστα. Και μου άρεσε πολύ το «Σειρήνες». Μετά την πρώτη ανάγνωση όμως ένιωσα άσχημα, γιατί… ούτε το θεώρησα επιστημονική φαντασία, αλλά ούτε και πρόσεξα πουθενά το θέμα του διαγωνισμού. Θα έπρεπε να σπρώξω την ιστορία της στον πάτο των εξώτερο, στα πλην της ψηφοφορίας. Μετά πρόσεξα το λινκ που έδινε η συγγραφέας στο wiki. Δύσκολη και εκλεπτυσμένη προσέγγιση, αλλά εντάξει, ας δεχτώ ότι η μαγειρική της Ρόης περιλαμβάνει μπαχαρικά που απευθύνονται σε ιδιαίτερους ουρανίσκους. Σε αυτό εξάλλου ξεχωρίζει η γραφή της. Ας δεχτώ ότι είναι εντός θέματος. Οποιαδήποτε όμως αναφορά στην εξέλιξη , σε μια ιστορία που είναι φυσικά fiction, μετατρέπει εκείνη την ιστορία αυτόματα σε science fiction; Γιατί εδώ έχουμε σίγουρα την οπτική ενός καθαρά διαταραγμένου ατόμου, που μάλλον/ίσως υποφέρει και από παραισθήσεις. Ίσως αυτό είναι άτοπο, αλλά είναι σημαντικό για την τελική ψηφοφορία, την δική μου ψήφο τέλος πάντων. Θα ήθελα την κρίση της διοργανώτριας, αλλά και των υπόλοιπων μελών. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkinem Posted September 25, 2011 Share Posted September 25, 2011 (edited) Μου άφησε πραγματικά πολύ καλές εντυπώσεις. Μπόρεσα και διάβασα την ιστορία σου πολύ πιο εύκολα από παλαιότερες δικές σου και αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι γίνεσαι σιγά-σιγά όλο και καλύτερη σε αυτό το, ιδιότυπο, συγγραφικό στυλ που έχεις επιλέξει. Μόνο θετικό είναι αυτό και συνέχισε έτσι. Χειρίστηκες αρκετά καλά το θέμα του διαγωνισμού, την εξέλιξη δηλαδή, και το γεγονός πως η φύση απορρίπτει τα ατελή προϊόντα αυτής της διαδικασίας, μέχρι να δημιουργηθεί αυτό που μπορεί να επιβιώσει στον κόσμο .Από αυτήν τη σκοπιά, ο θάνατος του ήρωα, αν και λυπηρό σαν γεγονός, ήταν αναπόφευκτος. Σαν αρνητικό, μπορώ να επισημάνω το εξής στοιχείο: Αυτόςο άμεσος και γρήγορος τρόπος γραφής, δε σου επιτρέπει να δώσεις μιαν επαρκήπεριγραφή κάποιων επιμέρους λεπτομερειών. Π.χ σου αναφέρω τη συνάντηση του ήρωαμε τον «εξωγήινο». Δε μπόρεσες να δώσεις μια σαφή εικόνα αυτού του περιστατικούκαι λιγάκι η ιστορία έχασε σε συνοχή. Πρέπει να το προσέξεις αυτό και ναπροσπαθήσεις να το διορθώσεις. Γενικά καλή ιστορία Edited September 25, 2011 by John82 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted September 25, 2011 Share Posted September 25, 2011 Πολύ παράξενη, παρανοϊκή ιστορία. Όλα συνέβαιναν γρήγορα και πηδούσαμε από τη μια σκηνή με αμείωτο ρυθμό που κρατούσε την εγρήγορση στα ύψη. Γενικά, η γραφή σου είναι αυτή που μας έχει συνηθίσει και πάντα μου κάνει εντύπωση. Ο ήρωάς σου προσεγμένος, ψαγμένος, κλεισμένος μέσα στο δικό του κόσμο, να υποψιάζεται τους πάντες και τα πάντα. Τραβάει την προσοχή και τον ακολουθούμε πιστά σε κάθε του βήμα. Πολύ καλή η ατμόσφαιρα σε όλη την ιστορία. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cassandra Gotha Posted September 26, 2011 Share Posted September 26, 2011 Εγώ σε πίστεψα. Δηλαδή, στην αρχή είπα εντάξει, ο τύπος είναι τρελός και έχει παραισθήσεις, αλλά μετά τον πίστεψα, με παρέσυρε στη νέα του οπτική, και σκέφτηκα ότι πραγματικά υπέστη αλλαγές στον εγκέφαλο από το εργοστάσιο χημικών. Ο εξωγήινος δεν κατάλαβα πού κολλάει, ( αααα... ναι, ίσως να με έπιασες λίγο κότσο τελικά ). Αν είναι έτσι όμως (δηλαδή, αφού οι άλλοι δεν τους βλέπουν, πώς μπορεί να ζητάει το λογαριασμό; Άρα δεν υπάρχει, είναι παραίσθηση), αν ο τύπος τελικά είναι τρελός, τότε δεν έχουμε ΕΦ. Δεν ξέρω, με έχεις μπερδέψει. Πάντως, ασχέτως διαγωνισμού, είναι ένα καλό διήγημα. Οι τίτλοι στις ενότητες μόνο δεν μου άρεσαν, αλλά γούστα είναι αυτά. Είναι θέμα στυλ. Και κάτι ακόμα: οι τριαντάρηδες δεν είναι τόσο ξεμωραμένοι ώστε να τρέχουν στους δρόμους με τις παντόφλες και να φωνάζουν στα κωλόπαιδα να χαμηλώσουν τα "πώς τα λένε, mp3 τα λένε;". Μία αξιοπρόσεκτη συμμετοχή. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niceguy0973 Posted September 26, 2011 Share Posted September 26, 2011 Ειλικρινά με δυσκόλεψε η ιστορία σου, ακόμα και την δεύτερη φορά που την διάβασα. Όπως είπα και σε άλλη μου κριτική, δεν μπορώ να κρίνω την ιδέα ή την τεχνική του καθενός. Μπορώ να πω μόνο την γνώμη μου. Προτιμώ, λοιπόν, ιστορίες που τις καταλαβαίνω εύκολα. Είναι προσωπική μου άποψη πως η συγκεκριμένη είναι αρκετά δύσκολή. Σου εύχομαι καλή επιτυχία. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mman Posted September 26, 2011 Share Posted September 26, 2011 (Στα σχόλιά μου πιθανόν να επαναλαμβάνω προηγούμενα σχόλια άλλων. Το κάνω, αφενός για να μην ψάχνω τι να αφαιρέσω από τα ήδη έτοιμα σχόλιά μου και αφετέρου γιατί έτσι επιβεβαιώνω / ενισχύω αυτά που επαναλαμβάνω.) Επιμέλεια: Υπάρχουν πολλές παρατονισμένες λέξεις, και σκόρπια τυπογραφικά. Γενικά δεν έχει γίνει ορθογραφικός έλεγχος (word αρχείο) και η εμφάνιση του έργου δεν είναι αντάξια της ποιότητάς του. Καλός ο χωρισμός σε (έστω και τόσο μικρές) ενότητες και ωραίες οι καταληκτικές προτάσεις της κάθε μιας. Νομίζω ότι δεν εκμεταλλεύτηκες όσο ήταν δυνατόν τον εξωγήινο. Το γρήγορο πέρασμά του με άφησε κάπως αμήχανο. Απλό, γρήγορο και κατανοητό γράψιμο. Ενδιαφέρουσα η «κάθοδος» του ήρωα στη νέα του φύση. Από κει και πέρα, νομίζω ότι το τέλος δεν ήταν αντάξιο των μέχρι εκεί προσδοκιών. Καταλήγει σε μια «ο όχλος σκοτώνει το τέρας» σκηνή, χωρίς να εκμεταλλεύεται όσο θα μπορούσε την πολύ ατμοσφαιρική φυσιογνωμία του εξωγήινου (ή «εξωγήινου»;). Γενικά, μια καθόλου άσχημη ιστορία που υποστηρίζεται από ελκυστική αφήγηση. Περισσότερη εξάσκηση στην έκφραση και μεγαλύτερη επιμονή στην εξεύρεση της ιδανικής πλοκής και του καταλληλότερου κλεισίματος, θα έκανε αυτό το διήγημα ακόμα πιο αξιόλογο. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DinoHajiyorgi Posted September 26, 2011 Share Posted September 26, 2011 Χωρίς σαφή απάντηση μεν, αλλά με τις κριτικές που ακολούθησαν δε, χαίρομαι που λύνονται τα χέρια μου τόσο θετικά. Μπορώ τώρα να φέρω την ιστορία στην κατάταξη που θέλω, ψηλά, πιο ψηλά, πιο ψηλά... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheTregorian Posted September 28, 2011 Share Posted September 28, 2011 Στα θετικά έχω να παρατηρήσω την πολύ καλή και ταιριαστή με το ύφος του κειμένου γραφή (αν κι υπάρχουν κάποια λαθάκια με τελικά ν, τόνους, ξένα εισαγωγικά κτλ), το πόσο ωραία κράτησες την αγωνία μέχρι τέλους, το ότι οι όποιες επιστημονικές εξηγήσεις δόθηκαν σύντομα και διακριτικά χωρίς να κουράσουν. Επίσης οι ενδιάμεσοι τίτλοι ήταν πολύ πετυχημένοι και δημιουργούσαν περαιτέρω ατμόσφαιρα. Ένα ακόμα ωραίο στοιχείο, η καθημερινότητα των χαρακτήρων σου. Το τέλος για μένα είναι λίγο για την όλη ιστορία... Δημιουργείς μία ατμόσφαιρα φοβερή, παρατείνεις την αγωνία και τελικά έχουμε ένα χλιαρό τέλος που δε μαθαίνουμε τίποτα παραπάνω απ' ότι ήδη ξέραμε και στα μισά του κειμένου. Θα προτιμούσα εκεί να υπάρχει η κορύφωση, η αποκάλυψη, η αλήθεια! Επίσης τόσο οι σειρήνες, όσο κι οι εξωγήινοι μένουν πολύ αχρησιμοποίητα τελικά. Το τι ακριβώς έκαναν φαίνεται αόριστο και πιο πολύ σαν παράνοια του ήρωα. Υποθέτω είναι πραγματικοί, αλλιώς η ιστορία είναι από κάθε άποψη εκτός θέματος (δεν είναι ΕΦ, ούτε αφορά πραγματική εξέλιξη)! Αλλά εγώ τον πιστεύω τον ήρωα σου για καλή του τύχη! Εν τέλει μια ιστορία με ωραία γραφή που κυλά καλά και διαβάζεται με ενδιαφέρον, αλλά μάλλον αφήνει απορίες και κενά για κάποια πράγματα. Σίγουρα πρόκειται για μία πολύ καλή προσπάθεια και σε ανεβάζει στα μάτια μου, καθώς είναι η πρώτη ιστορία σου που διαβάζω! Καλή επιτυχία! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deadend Posted September 28, 2011 Share Posted September 28, 2011 Μου αρέσει όπως γράφεις, έχεις κλίμα σκοτεινό και ασαφές που με παρασέρνει. Η ιστορία μου φάνηκε περισσότερο τρόμου παρά ΕΦ. Η παράνοια είναι διάχυτη παντού, σαν ένας ίσκιος απλώνεται και μεγαλώνει, για να καταλάβει τελικά την κεντρική σκηνή. Καλή επιτυχία Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lizbeth_covenant Posted September 28, 2011 Share Posted September 28, 2011 Η ιστορία σου ήταν αρκετά καλή! Απ' την αρχή μου αρεσε, είχε αρκετή αγωνία για το τι συμβαίνει απ' τις πρώτες παραγράφους. Επιπλέον η γραφή ήταν πολύ άμεση και ζωντανή και με τράβηξε. Όσο προχωρούσε όμως, αυτή η μπερδεμένη γραφή με κούρασε κάπως. Σίγουρα η θολούρα του ήρωα εκφραζόταν μέσα απο τη γραφή σου και αυτό είναι πολύ θετικό! Αλλά εγώ ένιωθα χαμένη απο κάποια στιγμή και μετά! Γρήγορες αλλαγές, δυσνόητες καταστάσεις και μπερδεμένες σκέψεις... Το αποδίδω στο γεγονός ότι το γούστο μου μάλλον προσανατολίζεται αλλού... Ο εξωγήινος ήρθε, είπε κάποια πράγματα κι έφυγε. Δεν κατάλαβα που κολλούσε στην ιστορία, ποια η σχέση του με τον ήρωα...;; Ποιο ήταν το πρόβλημα του ήρωα γενικα; Κατάλαβα φυσικά πως αυτά τα εργοστάσια έκαναν κάτι στον εγκέφαλό του, κάποια μετάλλαξη... Ο εγκέφαλός του εξελίχθηκε κάπως! Όμως τις ακριβείς ικανότητες του ήρωα δεν τις έπιασα για να είμαι ειλικρινής. Κάτι άκουγε, κάτι αισθανόταν, άκουγε και σκέψεις... είχε μια έκτη αίσθηση;; Τα έχω κάπως μπερδεμένα στο μυαλό μου! Ωραία η φάση με τον τύπο και το κοριτσάκι! Και με το τέλος έμεινα ικανοποιημένη! Επίσης στα θετικά οι τίτλοι που έχεις βάλει μέσα στο κείμενο! Μου άρεσαν και ήταν έξυπνοι! Για τη γραφή θα σου πω συνέχισε έτσι. Ίσως απο κάποια στιγμή και μετά να με κούρασε, να με θόλωσε λίγο και ίσως πράγματι να θέλει δουλίτσα και βελτίωση. Αλλά μην αλλάξεις το στυλ σου γιατί είναι ιδιαίτερο! Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest old#2065 Posted September 28, 2011 Share Posted September 28, 2011 Διαβάζω πρώτη φορά έργο της Ρόης, και αμέσως καταλαβαίνω ότι πρόκειται για συγγραφέα που έχει στο τσεπάκι της την ικανότητα να περιγράφει ατμοσφαιρικές, νουάρ καταστάσεις. Επίσης παίζει με το κλισέ του κοινωνικού φασισμού "όλοι εναντίον του διαφορετικού" με επιτυχία. Η ιστορία καθ'εαυτή όμως δεν με εντυπωσίασε (ενώ επαναλαμβάνω, με εντυπωσίασε η ατμόσφαιρα). Η εξέλιξη να υποθέσω ότι βρίσκεται στην επίδραση των χημικών. Αν είναι έτσι μάλλον χάνεται ο εξωγήινος παρέα με τηνε.φ. αλλά αυτό δεν με πειράζει. Είμαι σίγουρος οτι θα γοητευθώ από κάποιο επόμενο νουάρ και μάλλον τρόμου διήγημά της. Καλή επιτυχία. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khar Posted September 28, 2011 Share Posted September 28, 2011 Το πολύ θετικό είναι ότι το διήγημα σε κρατάει μέχρι το τέλος.Η γραφή είναι ενδιαφέρουσα και αποδίδει πολύ καλά την αλλαγή του ήρωα. Πολύ καλό το τέλος και τα μικρά «εγκλήματα» των γειτόνων που ολοκληρώνονται με ένα μεγάλο . Τα αρνητικά έχουν σχέση με το διαγωνισμό. Δεν φαίνεται να συνδέεται ιδιαίτερα με την εξέλιξη, ενώ και το ΕΦ κομμάτι το προσπερνάς με κάποιον εξωγήινο, μια συνάντηση η οποία μάλλον αδυνατίζει την ιστορία και ίσως να ήταν καλύτερο αν δεν υπήρχε καθόλου. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted September 28, 2011 Share Posted September 28, 2011 Νομίζω αυτή είναι η πιο ιδιαίτερη ιστορία του διαγωνισμού. Η γραφή σου μου άρεσε πολύ, έχει τύπο και διαφέρει. Μου άρεσε εξαιρετικά η αρχή σου και οι αναφορές σου στην παράνοια ή απανθρωπιά της διπλανής πόρτας. Ο εξωγήινος δεν κατάλαβα τι ρόλο έπαιξε, μάλλον με μπέρδεψε, αν και έχω υπόνοια ότι ήταν (κι αυτός) γέννημα της φαντασίας του. Μου άρεσαν οι ενδιάμεσοι τίτλοι. Τώρα, για το γενικότερο κλίμα: η ιστορία μου άρεσε πραγματικά. Για να φανταστείς, μου θύμισε την τριλογία διαμερίσματος του Πολάνσκι ( Ο Ένοικος, Το Μωρό της Ρόζμαρι, Αποστροφή). Ωστόσο, αν θεωρήσουμε ότι τα χημικά τον είχαν πειράξει ή ο ίδιος ήταν διαταραγμένος, αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία, και σίγουρα δεν έχει να κάνει με εξέλιξη, επειδή έχωσες σφήνα εκείνη τη συζήτηση με τον εξωγήινο. Εγώ, τώρα, βρίσκομαι σε δύσκολη θέση, καθώς οι ιστορίες μου πολλές φορές έχουν χαρακτηριστεί εκτός είδους κυρίως, με αποτέλεσμα να ψηφιστούν χαμηλότερα από μερικούς ( όπως οι ίδιοι δήλωναν). Είμαι λιγάκι διχασμένος ως προς αυτό και θα το σκεφτώ. Καλή επιτυχία. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Big Fat Pig Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 Λοιπόν, δεν έχω διαβάσει άλλο δικό σου κείμενο, δεν ξέρω πώς γράφεις αλλά το ύφος αυτού του διηγήματος είναι εξαιρετικό. Μου άρεσε πάρα πολύ. Εντυπωσιάστηκα. Φοβάμαι όμως ότι το κείμενο, (που θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό slipstream κομμάτι;) προδόθηκε από την βίαιη εισαγωγή του εξωγήινου και τις άχαρες εξηγήσεις του, προκειμένου να γίνει ΕΦ. Μετά απ' αυτό το σημείο τίποτα δεν ήταν ίδιο πια. Το ύφος παρέμεινε καλό, η γραφή συνέχισε να μαγνητίζει αλλά κάτι είχε χαλάσει ανεπανόρθωτα. Το τέλος καλό, αλλά (ξαναλέω) αυτός ο ρημάδης ο ΕΤ μας κατέστρεψε. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mindtwisted Posted October 1, 2011 Share Posted October 1, 2011 Λοιπόν, είναι από τις ιστορίες που μου άρεσαν. Πρώτα απ' όλα ο τρόπος που γράφεις πάντα με τραβάει, ίσως στο έχω γράψει και σε άλλα κείμενά σου. Σ' αυτό η πλοκή είχε ενδιαφέρον απ' την αρχή και σε κρατούσε μέχρι το τέλος για να δεις τι θα γίνει. Είχε επιτυχημένη ατμόσφαιρα μυστηρίου και κλειστοφοβικότητας. Αν δεν υπήρχε ο εξωγηινος θα το κατέτασα στον τρόμο. Επίσης, νομίζω οτι πατάει πολύ ελαφριά στο θέμα εξέλιξη. Γι' αυτό μάλλον θα το κατεβάσω μερικές θέσεις από εκεί που θα το έβαζα κανονικά. Αυτά, Καλή επιτυχία!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dagoncult Posted October 2, 2011 Share Posted October 2, 2011 -Άλλη μια ιστορία που με άφησε ευχαριστημένο. Μ' άρεσε το στυλ που χρησιμοποίησες. -Δεν μου φάνηκε και πολύ ΕΦ. -Νομίζω ταίριαζε που δεν υπήρχαν πολλοί διάλογοι. -Για τον χωρισμό σε 12 μέρη: Νο πρόμπλεμ, όμως λίγο με έβγαζαν από το ρυθμό οι τίτλοι (κάπως σαν μια έξτρα πληροφορία που έπρεπε να συγκρατήσω)… θα προτιμούσα μια απλή αρίθμηση. -Ως προς το θέμα Εξέλιξη: Όπως το βλέπω είσαι μέσα. Μπράβο για τις Σειρήνες. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aScannerDarkly Posted October 4, 2011 Share Posted October 4, 2011 Δεν έχω ξαναδιαβάσει ιστορία σου. Το σπιντάτο και συχνλα χωρίς ρήματα ύφος που έχεις επιλέξει είναι εξαιρετικά πετυχημένο, αγχωτικό, αρκετά παρανοϊκό, ώστε να ταιριάξει στον ήρωα. Σίγουρα δείχνει ταλέντο και άνεση στο λόγο. Το πρόβλημα - αποκλειστικά στα πλαίσια του διαγωνισμού - είναι ότι εδώ έχουμε μια ιστορία τρόμου. Αυτό που - προφανώς - εννοείς ως εξέλιξη δεν είμαι και σίγουρος ότι μπορώ θα το αποκαλούσες έτσι αν η ιστορία δεν ανήκε στο διαγωνισμό αυτό. Το άλλο πρόβλημα, βλέποντάς το ως διήγημα έξω από τα πλαίσια του διαγωνισμού, είναι ότι προσπάθησε να ενταχθεί στο διαγωνισμό. Πετώντας μέσα έναν εξωγήινο δε γίνεται ΕΦ. Πόσο μάλλον όταν και η ύπαρξή του είναι αμφίβολη και όταν ο εξωγήινος κάνει ένα καμέο και μετά εξαφανίζεται στο τίποτα. Και μετά την εμφάνισή του, μοιάζει να παρασέρνει και όλη την ιστορία. Ίσως να μη φταίει η κατάληξή της, ίσως να φταίει μόνο που θυμάσαι ότι έχει εμφανιστεί ένας καταραμένος εξωγήινος πιο πριν και προσπαθεί το μυαλό σου να δει τι θα τον κάνει. Κάτι άλλο. Κάποιος που θα έκανε επίμονες ρωτήσεις στον ιατροδικαστή με αυτόν τον τρόπο, μάλλον θα κινούσε κάποιες υποψίες. Πιστεύω ότι έχεις πραγματικό ταλέντο (αυτό μάλλον το ξέρεις), ο τρόπος γραφής σε αυτό το διήγημα είναι απολύτως ταιριαστός (προσοχή μη γίνει μανιέρα) - θα έλεγα να πάρεις το κείμενό σου, να ξεχάσεις το διαγωνισμό και να το κάνεις αυτό που ήθελε το ίδιο να γίνει. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RedAlf Posted October 10, 2011 Share Posted October 10, 2011 Μου άρεσε ο τρόπος που έγραψες το διήγημα, με κοφτές απότομες προτάσεις. Δημιουργεί αίσθηση "αποξένωσης", αυτό ακριβώς που παθαίνει και ο πρωταγωνιστής. Γενικά το θεωρώ δεδομένο ότι είναι ένας εξελιγμένος άνθρωπος και όχι απλώς ένας ψυχοπαθής με παραισθήσεις (αν και είναι ωραίο το ότι μέχρι το τέλος δεν ξέρεις αν απλά έχει παραισθήσεις ή αν ισχύουν αυτά που ζει). Το σενάριο είχε μερικά σημεία που νομίζω ότι ήθελαν περισσότερη εξήγηση, όπως π.χ. η φιγούρα στο μπαρ (καταλαβαίνω την ανάγκη να "εξηγήσεις" το τι συμβαίνει μέσω ενός ατόμου που γνωρίζει-καταλαβαίνει. Φυσικά η έλειψη εξηγήσεων αφήνει περισσότερο μυστήριο στην υπόθεση και στο αν είναι στη φαντασία του όλα ή όχι, αλλά αφήνει νομίζω ένα κενό στο κείμενο). Πάντως, αν και πολύ ωραία πιάνεις το ότι η εξέλιξη δοκιμάζει και μόνο "θα νικήσουν μόνο αν νικήσουν" τα πειράματα, νομίζω ότι είναι πολύ απότομη η εξέλιξη-μετάλλαξη, από απλός άνθρωπος σε κάτι υπερβολικά ισχυρό. Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loch Moors Posted October 10, 2011 Share Posted October 10, 2011 Τι να πω... η ιστορία απλά με ενθουσίασε! Αφήγηση σε ενεστώτα, κοφτές εκφράσεις και γρήγορη εξέλιξη και τα γεγονότα μου φάνηκαν τυλιγμένα σε μια "θολούρα" (ίσως σαν αυτήν που επικρατούσε και στο μυαλό του πρωταγωνιστή) που μπορεί να μην σου ξεκαθαρίζουν τι ακριβώς συνέβη τελικά, αλλά προσωπικά δεν με πείραξε καθόλου, το αντίθετο θα έλεγα! Δεν βρήκα κάτι αταίριαστο ή υπερβολικό. Η κατάτμηση της ιστορίας σε πολλά μέρη με τίτλους μεγάλωσε το ενδιαφέρον μου και την κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερη. Κάτι ακόμα που μου άρεσε πολύ ήταν ότι το περιβάλλον που έλαβαν χώρα τα γεγονότα ήταν ένα συνηθισμένο, αστικό περιβάλλον, σαν αυτό στο οποίο ζούμε, οπότε δεν χρειαζόταν παραπάνω περιγραφή του. Σ' ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να διαβάσω κάτι τέτοιο και καλή επιτυχία!;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonya Posted October 10, 2011 Share Posted October 10, 2011 Να και κάτι τελείως διαφορετικό! -Χρειάζεται επιμέλεια, έχει πολλά τύπο -Το ΕΦ στοιχείο το βλέπουμε αργά στο κείμενο και μπορούμε να υποψιαστούμε ότι δεν είναι και απόλυτα πραγματικό. Αν το εμφάνιζες λίγο πιο πολύ, να μας πείσεις για την ύπαρξή του... -Το τέλος είναι αδύναμο. Σαφώς και το κείμενο είναι γενικά "αποστασιωποιημένο", αλλά χρειαζόταν μεγαλύτερη ένταση στη σκηνή του θανάτου του πρωταγωνιστή. +τίγκα πρωτότυπο +η γραφή άμεση και μεταδοτική +η ψυχολογία του πρωταγωνιστή, με τις ψυχώσεις και την αγοραφοβία, δοσμένες πάρα πολύ πειστικά. Από τις πολύ καλές ιστορίες. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
northerain Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Είδα το θέμα του διαγωνισμού αλλά όχι την επιστημονική φαντασία. Όπως και να έχει μου άρεσε το διήγημα αν και δεν ξέρω αν με πείθει το τέλος, ίσως επειδή έρχεται λίγο απότομα και δεν είχαμε δει hints νωρίτερα. Πολύ καλή γραφή, ενδιαφέρουσα πλοκή, το απόλαυσα γενικότερα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wordsmith Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Πολύ λίγα κατάλαβα από την ίδια την ιστορία, αν και με έμπασες μέσα στην ατμόσφαιρα (η οποία όμως δεν είναι εφ, αλλά τρόμου). Τελικά υπάρχει μια εξήγηση για αυτά που άκουγε/ένιωθε ή όχι; Και αν ναι, ποια είναι; Ο εξωγήινος (πολύ κακή ιδέα και ξεκάρφωτος) ή το "κωνάριο"; Σίγουρα είναι αμφίβολο αν βρίσκεται μέσα στα όρια του θέματος και του είδους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και κακό (ο επόμενος είναι διαγωνισμός τρόμου, εκεί να φορτσάρεις). Συμφωνώ ότι, αν ζορίστηκες για να το κάνεις εφ, καλύτερα ξέχνα το διαγωνισμό και ξαναγράψ' το όπως του ταιριάζει. Πολύ καλογραμμένο και ατμοσφαιρικό οπωσδήποτε, αλλά επίσης πολύ μακριά από το γούστο μου. Και θα επισημάνω κι εγώ κάμποσα ορθογραφικά λάθη και αρκετούς τόνους λάθος βαλμένους που απορώ που δε σου τα έβγαλε κόκκινα το word. Δεν ξέρω σε τι θέση να το βάλω. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiessa Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Για την ιδέα: Ενδιαφέρουσα τελικά. Θα ομολογήσω ότι αρχικά δεν μπορούσα και πολύ καλά να καταλάβω πώς θα συναντήσουμε την εξέλιξη, και μόνο η αναφορά στο εργοστάσιο χημικών, που με έκανε να πιστέψω ότι έχουμε να κάνουμε με μετάλλαξη με βοήθησε κάπως. Γενικά: Δυσκολεύτηκα στην ανάγνωση αυτής της ιστορίας. Ενώ αισθανόμουνα ότι είχε πολλά να μου πει, έβρισκα πολύ δύσκολο και δύσπεπτο τον τρόπο με τον οποίο τα έλεγε. Είναι γεγονός ότι δεν τα πάω και πολύ καλά με την παράνοια. Ενώ η γραφή ήταν καλή, παρόλο που είχε μερικά λάθη, η οργάνωση της πληροφορίας με άφησε πολύ διχασμένη ως προς το αν μου άρεσε τελικά ή όχι. Στα θετικά ασφαλώς το ηχηρό μήνυμα της απόρριψης όσων δεν ταιριάζουν στο στενό μας πλαίσιο. Κι αυτό εδώ μετά τα σχόλια των άλλων: Είχα κι εγώ κάποιες αντιρρήσεις με τον εξωγήινο. Βλέπω ότι δεν ήμουνα η μόνη. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts