Mesmer Posted September 23, 2011 Share Posted September 23, 2011 Όνομα Συγγραφέα: Άγγελος Είδος: ΕΦ Αριθμός Λέξεων: 3.820 Αυτοτελής; Ναι Το σχέδιο.doc Το σχέδιο.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eugenia Rose Posted September 25, 2011 Share Posted September 25, 2011 (edited) Καλή ιστορία, ωραία γραφή και ζωντανοί διάλογοι. Ίσως το πολύ τεχνικό του θέματος να με κούρασε σε ένα σημείο γιατί δεν ξέρω από υπολογιστές και δεν πολυκαταλάβαινα τι γινόταν. Αντισταθμίστηκε κάπως με τους διαλόγους. Ο ήρωας πείθεται κάπως απότομα να ακολουθήσει την κοπέλα στο σχέδιο της. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω τα κίνητρα της κοπέλας. Οκ είναι εξελιγμένη, διαφορετική, επικοινωνεί με τα ψηφιακά και τα άλλα σήματα και τα νιώθει στο κορμί της. Όμως από αυτό το σημείο μέχρι εκείνο που θέλει να κάνει τον Θεό και να δημιουργήσει ζωή πρέπει να έχει κάποιον καλό λόγο. Στο κάτω κάτω ρισκάρει την ζωή της όπως βλέπουμε. Το τέλος ήταν αρκετά απρόβλεπτο αν και θα ήθελα μια διευκρίνιση. Τελικά η κοπέλα πέρασε την συνείδηση της στον υπολογιστή και ζει πλέον μέσα του; Όντως δημιουργήθηκε νέα ζωή μέσα στον υπολογιστή; Καλή επιτυχία! Edited September 25, 2011 by Eugenia Rose Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DinoHajiyorgi Posted September 25, 2011 Share Posted September 25, 2011 Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα (που πέφτει κοντά σε εκείνη του mman), κι εδώ το τεχνικό μέρος δεν μου γίνεται πλήρες κατανοητό, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι έχω δύο χαρακτήρες, έναν άντρα και μία γυναίκα, που μου είναι εξίσου άγνωστοι για να νοιάζομαι γι αυτούς, καθώς είναι μικρό το διάστημα που τους γνώρισα, όσο είναι και άγνωστοι μεταξύ τους, μια και δεν θυμούνται την ερωτική βραδιά που πέρασαν. Έτσι έχουμε ένα καθαρά τεχνικής φύσεως αφήγημα, που όμως χαρίζει μια ελάχιστη ανατριχίλα στο τέλος (θυμίζοντας μου το φινάλε της ταινίας Demon Seed.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asgaroth Posted September 26, 2011 Share Posted September 26, 2011 Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τα παιδιά, κυρίως με τον Ντίνο, στο ότι δεν δέθηκα με κάποιον από τους ήρωες και τα κίνητρά τους μου φάνηκαν κάπως ασαφή.Ειδικά του άνδρα που οκ καταλαβαίνω τον "ενθουσιασμό" του που γνωρίζει μια γυναίκα-δέκτη αλλά μου φαίνεται κάπως απότομη και βεβιασμένη η πράξη του. Οκ είναι ταραγμένος αρχικά γιατί μπορεί να είναι κάποια που ήρθε για να τον συλλάβει αλλά αφού συνειδητοποιεί ότι that's not the case, πολύ αβίαστα παρατάει όλο τον κόσμο του και τη δουλειά του για τι; Είναι nerd ok; Ρεαλιστικά εχει φανταστεί τις επιπτώσεις μιας Α.Ι. και έτσι απλά το επιχειρεί; Η γυναίκα οκ, καταλαβαίνει όλο το manmade φάσμα, με προοπτικές να καταλάβει και το φυσικό αναλογικό κάποια στιγμή. Και απλά θέλει να δημιουργήσει κάτι με κόστος τη ζωή της; Τα τεχνικά κομμάτια τα κατάλαβα και αυτά είναι που δίνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ιστορία. Πιστεύω πως θα χρειαζόταν παραπάνω χώρο για να δούμε παραπάνω πράγματα για τις ζωές τους και να μη μας είναι αδιάφοροι.Το τέλος καλό,βέβαια μια διακοπή ρεύματος σε όλους τους δικτυωμένους Η/Υ θα τελείωνε άδοξα το νέο αυτό είδος. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niceguy0973 Posted September 26, 2011 Share Posted September 26, 2011 Κι αύτο είναι ένα έξυπνο story με αρκετό ενδιαφέρον. Πολύ ζωντανοί χαρακτήρες, που μπορείς ακόμα και να τους μυρίσεις! Καλή επιτυχία! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mman Posted September 26, 2011 Share Posted September 26, 2011 (Στα σχόλιά μου πιθανόν να επαναλαμβάνω προηγούμενα σχόλια άλλων. Το κάνω, αφενός για να μην ψάχνω τι να αφαιρέσω από τα ήδη έτοιμα σχόλιά μου και αφετέρου γιατί έτσι επιβεβαιώνω / ενισχύω αυτά που επαναλαμβάνω.) Ο τίτλος μου φαίνεται κάπως άχρωμος. Επειδή έχεις έναν, σε πρώτο στάδιο, καλό χειρισμό της γλώσσας, αυτό που νομίζω ότι χρειάζεσαι, είναι να κόψεις τα μισά από τα επίθετα που χρησιμοποιείς. Αυτό θα σου στοιχίσει πολλές επιπλέον λέξεις βέβαια, αφού θα πρέπει να δείξεις αυτό που τα επίθετα λένε. Παίξε πιο πολύ με τη γλώσσα του σώματος και την οπτικοποίηση της σκηνής μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα, αλλά επειδή έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά, το βάρος πέφτει ακόμα περισσότερο στην παρουσίασή της. Μερικά ζητήματα που, κατά τη γνώμη μου, θα έκαναν την ιστορία πιο πιστευτή: Το να μη δίνεις όνομα στον κεντρικό χαρακτήρα (ή σε κανένα χαρακτήρα) κάνει πιο δύσκολη την ταύτιση του αναγνώστη με αυτόν. Κατά τη γνώμη μου, είναι λίγα τα έργα που ευνοούνται από ένα τέτοιο τέχνασμα. Δεν μπορείς να φτάνεις σε σκληρές περιγραφές που απαιτούν ένταση και να είσαι ακόμα στις αντωνυμίες ή στο «η κοπέλα». Δεν φαίνεται το κίνητρο του αφηγητή. Όχι, δεν φτάνει το ότι είναι όμορφη ή ότι τον έχει εντυπωσιάσει μ’ αυτό που του είπε. Και, εξίσου σημαντικό τα email σε δυαδικό, δεν αποδεικνύουν ότι η κοπέλα μπορεί να κάνει ή είναι αυτό που ισχυρίζεται. Γενικά, δεν μπαίνει κανείς στον κίνδυνο να χακέψει (νομίζω ότι το ρήμα είναι «χακεύω» και όχι «χακάρω») το facebook, απλώς και μόνο επειδή μια εμφανίσιμη κοπέλα που βρήκε εκείνο το πρωί στο κρεβάτι του θέλει να δημιουργήσει διαδικτυακή ψηφιακή ζωή. Δεν θα έκαναν αμέσως κάτι τόσο δύσκολο. Θα περίμεναν να ξεμεθύσουν πρώτα. Και μάλλον θα ξεκουράζονταν καμιά μέρα, στη διάρκεια της οποίας η κοπέλα θα έπρεπε να τον πείσει γι’ αυτά που λέει. Ο θάνατος της, αν και δραματουργικά σωστός, σκοντάφτει στο δικό της αυτή τη φορά κίνητρο. Δεν πείστηκα ότι εκείνη θα έδινε ακόμα και τη ζωή της για κάτι τέτοιο, πόσο μάλλον ότι εκείνος θα την άφηνε να πεθάνει (και θα έμπλεκε άσχημα) γι’ αυτό. Κατά τα άλλα υπάρχουν αρκετές ωραίες στιγμές, οι οποίες θα γίνουν πολύ δυνατότερες όταν… κόψεις τα μισά επίθετα. (Το διήγημα μου άρεσε περισσότερο απ' ό,τι ίσως φαίνεται από όλα τα παραπάνω.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest old#2065 Posted September 26, 2011 Share Posted September 26, 2011 Το διήγημα είναι ενδιαφέρον, και υποθέτω ότι υλοποιεί το κρυφό όνειρο των κομπιουτεράδων, ζωντανό κομπιούτερ. Το κομμάτι με τις κανονικές περιγραφές είναι παραστατικότατο. Όμως το κομμάτι με την εξειδικευμένη ορολογία, εκτός από μη κατανοητό σε πολλούς είναι και λίγο "αγενές". Τι εννοώ. Εγώ επειδή γεννήθηκα στην Κων/πολη ξέρω τούρκικα, αν στο μισό κείμενο γράφω τουρκικες παροιμίες, στα τούρκικα, χωρίς επεξηγήσεις, πόσοι θα καταλάβουν και πόσοι θα νοιώσουν μα...κες. Ελπίζω πάντως ότι θα ηδονισθούν οι ερωτευμένοι με το κομπιούτερ. Καλή επιτυχία Άγγελε, και με την ευκαιρία, σε ευχαριστούμε για την υποστήριξη και τα εντιτ του τόπικ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ροη Posted September 26, 2011 Share Posted September 26, 2011 Ωραία ιστορία, αλλά δεν κατάλαβα ποιος επικοινωνούσε με την κοπέλα (γιατί υποθέτω πως όλα εκείνα τα μειλς για το σχέδιο ακολουθούσαν εκείνη και όχι τον ήρωα). Ήταν η συλλογική, ηλεκτρομαγνητική διάνοια με την οποία επικοινωνούσε; Το τέλος, η ανάδυση της νέας κατανόησης απο τη απόλυτη σύνδεση όλων των δεδομένων ήταν όσο σοκαριστικό έπρεπε. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Man_from_Earth Posted September 27, 2011 Share Posted September 27, 2011 Η ιδέα της εξέλιξης του ανθρώπου σε υβρίδιο άνθρωπος-pc είναι καλή και όχι ιδιαίτερα παλιά. (Κάποιες παραλλαγές έχουν παίξει πολύ περισσότερο). Δεν έκανες όμως σαφές αν η εξέλιξη αυτή αφορούσε μόνο τη συγκεκριμένη κοπέλα ή υπήρχαν και άλλοι τέτοιοι. Θα ήθελα επίσης σημαντικότερα κίνητρα απο το "το κάνω απλά γιατί μπορώ", όπως π.χ για να προχωρήσω τη ζωή στον πλανήτη Γη παίρνοντας τα σκήπτρα απο τον "αποτυχημένο" άνθρωπο. Καλή επιτυχία Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mindtwisted Posted September 27, 2011 Share Posted September 27, 2011 Αυτή η ιστορία είναι ωραία, έχει καλή γραφή και ατμόσφαιρα. Μου άρεσε το τέλος, όπου απ' ότι κατάλαβα η κοπέλα μετατρέπεται σε ψηφιακή νοημοσύνη άρα γίνεται αθάνατη, κι έτσι εξήγησα την εμμονή της με αυτό το σχέδιο γιατί, αλλιώς δεν νομίζω να θυσίαζε τη ζωή της. Επίσης, μου φαίνεται οτι ο χάκερ την εμπιστεύεται πολύ εύκολα και, αν και δεν έχω μεθύσει ποτέ για να ξέρω, είναι δυνατό να πάθεις τόσο ολική διαγραφή μνήμης απ' το ποτό; δεν θα θυμόταν τουλάχιστον τις στιγμές που πέρασε μαζί της πριν μεθύσει; Βέβαια μπορεί κι αυτή να του την έπεσε αφού ήταν εντελώς τύφλα, αλλά πώς άρχισε να πίνει τόσο; Συνήθως πρέπει και κάποιος να σε παρασύρει, οπως φαίνεται οτι έκανε μαζί του η κοπέλα. Ή μπορεί να είναι και λίγο αλκοολικός, Γενικά μια αρκετά καλή ιστορία, με πολύ παραστατικές εικόνες που με τράβηξε να τη διαβάσω ως το τέλος, αλλά ίσως ήθελα κάτι περισσότερο για να με συγκλονίσει. Ήθελα συνέχεια. Καλή επιτυχία!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Big Fat Pig Posted September 27, 2011 Share Posted September 27, 2011 είναι δυνατό να πάθεις τόσο ολική διαγραφή μνήμης απ' το ποτό; Είναι, είναι... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mindtwisted Posted September 27, 2011 Share Posted September 27, 2011 είναι δυνατό να πάθεις τόσο ολική διαγραφή μνήμης απ' το ποτό; Είναι, είναι... Τότε το παίρνω πίσω... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eugenia Rose Posted September 27, 2011 Share Posted September 27, 2011 (edited) O.T. Big Fat Pig, για κάθε τρίχα στο μούσι του υπάρχει ένα μπαρ που έκλεισε μετά απο ένα άσχημο μεθύσι... και ύστερα σου λένε γιατί κλείνουν οι μικρές επιχειρήσεις Edited September 27, 2011 by Eugenia Rose Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Big Fat Pig Posted September 27, 2011 Share Posted September 27, 2011 O.T. Big Fat Pig, για κάθε τρίχα στο μούσι του υπάρχει ένα μπαρ που έκλεισε μετά απο ένα άσχημο μεθύσι... και ύστερα σου λένε γιατί κλείνουν οι μικρές επιχειρήσεις O.T. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deadend Posted September 28, 2011 Share Posted September 28, 2011 Προβληματισμένη. Η γραφή είναι καλή. Μάλλον με κάλυψαν οι προλαλήσαντες. Καλή επιτυχία Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tattoman Posted September 28, 2011 Share Posted September 28, 2011 (edited) Το πηγες πολύ καλά... πάρα πολύ καλά!!! Η γραφή ξεκούραστη, δύχως πολλά επίθετα και τέτοια. Ταυτίστηκα με τον ήρωα σου, και μου άρεσε η ατμόσφαιρα σου, το μεθύσι, και γενικά η ζωή του σαν χάκερ. Το ίσως αδυναμο στοιχείο σου είναι το τέλος, που μέχρι να καταλάβω πόσο ανατρεπτικό και τέλειο είναι, το δούλεψα για πολλά λεπτά μέσα μου. Ίσως θα έπρεπε να το κάνεις λίγο πιο σαφές και να δώσεις κάποιες εξηγήσεις. Αυτό σαν κάτι πολύ μικρό. Πολλή ωραία η ιστορία σου. Καλή επιτυχία!! Edited September 28, 2011 by Tattoman Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkinem Posted September 29, 2011 Share Posted September 29, 2011 Ένα ακόμη πολύ καλό διήγημα, που σίγουρα θα δυσκολέψει την επιλογή μου για ποιο θα έχει την πρώτη θέση στη λίστα μου. Πολύ καλή χρήση του λόγου, υπόθεση σφιχτοδεμένη, δίχως εμφανή ψεγάδια, και το θέμα της εξέλιξης να κινείται σε δυο επίπεδα. Ένα για την κοπέλα, που σίγουρα αποτελούσε μια εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους και τελικά έγινε αυτό που είπε με την τελευταία της ανάσα(Θεά), και ένα δεύτερο για τις οντότητες του ψηφιακού κόσμου, οι οποίες έκαναν το μεγάλο βήμα κι απέκτησαν συνείδηση του εαυτού τους. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο, πραγματικά πάρα πολύ καλό. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lizbeth_covenant Posted September 29, 2011 Share Posted September 29, 2011 Το κομμάτι της επιστημονικής φαντασίας μου άρεσε, αν και δεν το κατάλαβα πλήρως! Πάντως θεώρησα την ικανότητα της κοπέλας πρωτότυπη! Γενικά σαν ιστορία ήταν καλή, τραβούσε τον αναγνώστη απ' την αρχή ως το τέλος. Πιστεύω έχεις κάποια προβλήματα με το ρεαλισμό. Για παράδειγμα, ο τύπος ήταν χάλια και πήγε κατευθείαν στους υπολογιστές του. Αργότερα, με την κοπέλα, ξεκίνησαν πολύ βιαστικά το σχέδιο της. Θα έπρεπε να τους δώσεις λίγο χρόνο παραπάνω. Στη φάση που ρωτάει αυτό "Για να καταλάβω καλα, θέλεις να δημιουργήσεις ζωή;", συγνώμη αλλά δεν πιάνω απ' τα λόγια της που προηγήθηκαν, πως αυτός έβγαλε τέτοιο συμπέρασμα Οκ, σου είπα δεν κατάλαβα πλήρως αυτά που του έλεγε αυτή, αλλά μήπως κάποια σημεία να τα κάνεις πιο κατανοητά; Επίσης, ενώ η γραφή σου είναι καλή, διαπίστωσα ένα μικρό πρόβλημα που υπάρχει σε όλο το κείμενο. Έχεις ένα θέμα με τα υποκείμενα! Δεν τα χρησιμοποιείς σωστά. Ενώ μιλάς για την κοπέλα, μετά γράφεις για τον άντρα χωρίς να βάλεις υποκείμενο μπροστά. Καταλάβαινα, φυσικά, απ' τα συμφραζόμενα αλλά πρέπει να το κοιτάξεις αυτό το προβληματάκι, είναι πιο σωστό έτσι! Καλή η προσπάθεια σου!! Σου εύχομαι καλή επιτυχία! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khar Posted September 29, 2011 Share Posted September 29, 2011 Συμπαθητικός ο ήρωας και πολλά υποσχόμενη η ηρωίδα. Ωραίο το πρωινό ξύπνημα μετά την κραιπάλη και πολύ δυνατή η σκηνή της ολοκλήρωσης του σχεδίου. Η γραφή κυλάει άνετα. Υστερεί στο κοινότοπο της ιδέας και σε μια στοιχειώδη τεκμηρίωση των ικανοτήτων της κοπέλας. Αν ήταν γεμάτη τσιπάκια, μέρος κάποιου πειραματικού προγράμματος, θα ήταν πιο πιστευτή. Γενικά είναι καλογραμμένο, αλλά αισθάνεσαι ότι το έχεις ξαναδιαβάσει. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheTregorian Posted September 29, 2011 Share Posted September 29, 2011 Ενδιαφέρουσα η ιδέα της κοπέλας που αναγνωρίζει τα ΗΜ κύματα, ωστόσο δε θα το έκρινα κι εξέλιξη... μια τυχαία υπερδύναμη, μάλλον. Δίνεις πολύ χώρο στη γνωριμία με την κοπέλα, τις πρωινές ενασχολήσεις του ήρωα κι αφήνεις λίγο στο περιθώριο το τι γίνεται μετά. Παραξενεύομαι πως ο ήρωας πίστεψε τόσο γρήγορα την κοπέλα. θα μπορούσε να 'ναι μια απλή χάκερ που του έκανε φάρσα με αυτά τα μέιλ. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω πως της διαβίβασε τις διευθύνσεις, η εξήγηση που δίνεις μάλλον είναι λίγο ασαφής για μένα. Ακόμα γιατί είχε ανάγκη όλους αυτούς τους υπολογιστές για να κάνει πράξη αυτό το γεγονός; Ήταν πολύ παράνοια πάντως η κοπέλα για να θυσιαστεί για να κάνει μια οθόνη να μιλά! Δεν πολυπείθομαι για τις προθέσεις της ομολογώ.. Η γραφή σου ήταν καλή κι όλα τα περί πληροφορικής τα παρουσίαζες ωραία και πιστευτά! Νομίζω πως η κοπέλα αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με μία άλλη ιστορία, που θα την αναδείκνυε περισσότερο. Μου φαίνεται βασανιστικό αυτό το χάρισμα που έχει, όταν δεν το έλεγχε τουλάχιστον θα πρεπε να 'χε τρελαθεί! Θα 'θελα να φανεί το ότι ήταν ένα δύσκολο χάρισμα, εδώ φαίνεται ότι την "έβρισκε" πάντα με αυτό. έτσι, ίσως μια ιστορία που να έδειχνε πως "υποφέρει" απ ' αυτό να με ικανοποιούσε περισσότερο. καλή επιτυχία! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 (edited) Καλογραμμένη και ευκολοδιάβαστη, όπως κάθε ιστορία σου, αλλά επίσης κάπως επίπεδη. Δεν ξέρω αν δούλεψε ικανοποιητικά το ότι εκτυλίχθηκε μέσα από διαλόγους αποκλειστικά. Ωραίες περιγραφές και εικονοπλασία, μου φαίνεται όμως ότι η αίσθηση που μου αφήνει το διήγημα είναι κάπως ουδέτερη και νωθρή. Νομίζω, επίσης, πως δεν μπήκα πολύ στους δυο χαρακτήρες. Είσαι σίγουρα εντός θέματος και είδους. Καλή επιτυχία. Edited September 30, 2011 by Stanley Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Big Fat Pig Posted October 1, 2011 Share Posted October 1, 2011 Καλά το πήγες. Οι υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο facebook, ή στο sff( ) βρίσκονται ήδη συνδεδεμένοι σε κοινό δίκτυο. Άρα το χάκεμα, πρέπει να έχει κάποιο άλλο σκοπό. Να βάλει δηλαδή όλους αυτούς τους υπολογιστές να κάνουν κάτι. Εκτός κι αν αναφέρεσαι μόνο στην παράνομη είσοδο που δεν συνιστά απαραίτητα χάκεμα. Θα βοηθούσε να είσαι πιο συγκεκριμένος. Κι εγώ βρήκα αμήχανο το ότι ο ήρωας την εμπιστεύτηκε τόσο γρήγορα, και περισσότερο ότι έκλαψε τόσο γρήγορα γι' αυτήν. Και ενώ το τέλος ήταν ωραίο, φοβάμαι ότι δεν έπιασα το νόημα της τελευταίας πρότασης. Πάντως, ενώ το θέμα μπορεί να μην είναι πρωτότυπο, νομίζω ότι το χειρίστηκες πολύ καλά, και η ανάγνωση ήταν ευχάριστη και άνετη. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dagoncult Posted October 6, 2011 Share Posted October 6, 2011 -Την διάβασα αρκετά γρήγορα. -Δεν μπορώ να πω κάτι για την αληθοφάνεια της ιστορίας ως προς το επιστημονικό μέρος (αν και μου φάνηκε κάπως τραβηγμένο ή όχι και τόσο στέρεα χτισμένο). -Αυτό που με σκάλωσε ήταν το ότι (κατά τη γνώμη μου) ο ήρωας πείθεται πάρα πολύ εύκολα για το σχέδιο της κοπέλας. -Μπράβο για το κλείσιμο, το βρήκα δυνατό (και με μια μικρή δόση τρόμου). ‘Γέμισε το στομάχι του καταπίνοντας μεγάλες γουλιές, που τις ένιωθε να ξεπλένουν τις όποιες βρωμιές είχαν απομείνει εκεί’. -Μήπως καλύτερα ‘γέμισε το στόμα του’; spam: ...αν και δεν έχω μεθύσει ποτέ για να ξέρω, χάνεις... είναι δυνατό να πάθεις τόσο ολική διαγραφή μνήμης απ' το ποτό; δεν θα θυμόταν τουλάχιστον τις στιγμές που πέρασε μαζί της πριν μεθύσει; Η αλήθεια είναι ότι αν το προηγούμενο βράδυ έχεις κάνει Αυτό που κάνει τον κόσμο να κινείται, είναι δύσκολο να μην το θυμάσαι. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wordsmith Posted October 9, 2011 Share Posted October 9, 2011 Πρώτη αντίδραση, αυθόρμητη: Ωωωχ! Κι άλλος τρελός επιστήμονας... Δεύτερη, μετά από σκέψη: Πολύ καλογραμμένο σίγουρα. Δεν κατάλαβα όλα τα τεχνικά, αλλά δε με ενόχλησαν. Συμφωνώ με όσους είπαν πιο πάνω ότι η ιστορία ήταν κάπως σκέτη, από το ότι οι ήρωες δεν έχουν ονόματα μέχρι το ότι δε μας λες τίποτα γι' αυτούς, σε ποια εποχή ζουν, πόσων χρονών είναι, τι δουλειά κάνουν, πώς ζουν, πώς είναι το σπίτι αυτό κλπ. Εντάξει, αυτός είναι κομπιουτεράς, αλλά δε φτάνει αυτό ως πληροφορία για να τον γνωρίσουμε, να τον συμπαθήσουμε και να ταυτιστούμε μαζί του. Εκεί που λες ότι έκλαψε για την κοπέλα έπεσα από τα σύννεφα: δεν κολλάει με τίποτα, έρχεται εντελώς ξεκάρφωτα. Όχι ότι δεν είναι καλό, αλλά να το γεμίσεις λίγο, να το στολίσεις με λεπτομέρειες και μικροπληροφορίες που θα το ζωντανέψουν. Η εξέλιξη πού είναι; Η κοπέλα είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη; Αυτό εννοείς; Ή μήπως το ότι η κοπέλα μετατρέπεται (αν κατάλαβα καλά) σε ψηφιακή ύπαρξη είναι η εξέλιξη; Σαν να μην είπες ολόκληρη την ιστορία, μου φαίνεται. Επίσης έχω την εντύπωση ότι με αυτό το διήγημα συμβαίνει το αντίθετο από του DimitrisX: η ιδέα δεν είναι αρκετά μεγάλη για να αναπτυχθεί πλήρως σε διήγημα τέτοιας έκτασης - θα πήγαινε καλύτερα σε φλασάκι. Εκτός αν την πλουτίσεις/στολίσεις, είπαμε. Μου θύμισε ένα κεφάλαιο του βιβλίου "Πνεύματα" του Stefano Benni, όπου ένας πολύ κολλημένος κομπιουτεράς, αλλεργικός στην πραγματικότητα, συνδέεται με διάφορα καλώδια, πέφτει το ρεύμα και καταλήγει να "μην υπάρχει πια". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RedAlf Posted October 10, 2011 Share Posted October 10, 2011 Η γραφή ήταν καλού επιπέδου όπως και η ροή του κειμένου. Έχω μία ένσταση στο ότι η εξέλιξη ενός ανθρώπου που μπορεί να λαμβάνει και να επηρεάζει τα κύματα σε τέτοιο βαθμό, απευθείας (χωρίς εκατονταετίες ή χιλιετίες με ανθρώπους που μπορούσαν να λάβουν κάποια μόνο κύματα ή σε μικρότερο βαθμό ή να μην μπορούν να τα επηρεάσουν, κτλ) μου θυμίζει λίγο υπερ-ήρωα και αυτό κατά τη γνώμη μου αφαιρεί πόντους. Ένα μικρό τεχνικό θέμα έχω επίσης, γιατί πιστεύω ότι για να έχει τέτοιες ικανότητες δικτύου ώστε να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες-δυνατότητες τόσων υπολογιστών ταυτόχρονα, θα χρειαζόταν οι τεχνικές εγκαταστάσεις (οπτικές ίνες, κτλ) της Microsoft ή της Google (και μάλλον ούτε αυτές θα έφταναν). Ενδιαφέρον όμορφο τέλος (αν κατάλαβα σωστά ότι η κοπέλα "γέννησε" μία τεχνητή νοημοσύνη που την φόρτωσε στον υπολογιστή του τύπου). Καλή επιτυχία! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts