Tattoman Posted September 24, 2011 Share Posted September 24, 2011 (edited) Ξηρασία.doc Edited September 24, 2011 by Tattoman Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted September 25, 2011 Share Posted September 25, 2011 Μου αρέσουν ιστορίες που αφορούν παγκόσμιες φυσικές/περιβαλλοντολογικές αλλαγές κι εδώ έχουμε μια αρκετά αξιοπρεπή προσπάθεια. Της λείπει λιγάκι η επιστημονική αληθοφάνεια, αλλά η σχετική έρευνα που θα απαιτούταν είναι μεγάλη και δύσκολη. Παρόλ’ αυτά, με όσα ήξερες, το δούλεψες πολύ καλά. Αρκετά καλή η γραφή σου. Διακρίνω μεγάλη βελτίωση προς το καλύτερο. Συνέχισε έτσι. Υπήρχαν, όμως, πολλά λαθάκια στις καταλήξεις των ρημάτων, να το προσέξεις αυτό. Τα λόγια του Αϊνστάιν που αναφέρεις στην αρχή λειτουργούν ως σπόιλερ του διηγήματος. Ίσως να τα μετέφερες στο τέλος. Να πω, επίσης, πως αν ξαφνικά οι μέλισσες έπαυαν να υπάρχουν/κυκλοφορούν θα γινόταν άμεσα αντιληπτό από πολλούς και δεν θα ψάχνονταν για το τι συμβαίνει. Μου θύμισε λίγο το The Happening Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cassandra Gotha Posted September 25, 2011 Share Posted September 25, 2011 (edited) Έχει πάρα πολύ ζουμί αυτή η ιστορία! Μπορούν να ξεκινήσουν πολλές διαφορετικές συζητήσεις πάνω στην επιστήμη της οικολογίας, βάσει αυτών που γράφεις. Έχω να σου πω δύο πράγματα: 1) Συγχαρητήρια! Για το θέμα, για το τρόπο που το ανέπτυξες, για όλα. Μία πολύ καλή δουλειά, σίγουρα το καλύτερο κείμενό σου που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής, μία αληθινή έκπληξη! 2) Το μοναδικό (αλλά πάρα πολύ σημαντικό) μειονέκτημα της ιστορίας σου είναι το ότι δεν αναφέρεις πουθενά τι έγινε με τη χλωρίδα και την πανίδα της γης μετά από αυτή την κρίση. Ξεκινάς από νωρίς την ανθρωποκεντρική, κοντόφθαλμη σκοπιά με αυτή την πρόταση: Κι όμως, κάτι καταστροφικό έχει επέμβει στην ανθρώπινη ύπαρξη. Στην "ανθρώπινη ύπαρξη"; Ενώ μιλάς για οικολογικές αλλαγές; Ο άνθρωπος δεν άλλαξε σε τίποτα, ο ίδιος παρασιτικός οργανισμός συνέχισε να είναι, όλα τα άλλα άλλαξαν. Και το συνεχίζεις ως το τέλος, όπου, μετά την κρίση, όλα ωραία όλα καλά (εκτός από κάτι εκατομμύρια θανάτους ανθρώπων), και "η ζωή συνεχίζεται" μέσα από ένα τεράστιο και σκληρότατο μάθημα/προειδοποίηση. Όμως, πόσα είδη φυτών, εντόμων και ζώων άραγε να εξαφανίστηκαν μέσα σε αυτούς τους μήνες; Δεν τρώει μόνο ο άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη, όλοι οι άλλοι οργανισμοί που δεν είχαν αποθήκες, τι να απέγιναν; Δηλαδή, γράφεις κάτι τόσο σοβαρό, γράφεις για το μάθημα της φύσης στον άνθρωπο, και πέφτεις κι εσύ ο ίδιος στο κλασσικό λάθος: Είναι ως εξής: "ο άνθρωπος και η φύση, δύο ξεχωριστά πράγματα, που το ένα δεν έχει καμία σχέση με το άλλο. Εμάς μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος". Μα αν εξαφανιστεί ένας μύκητας ή ένα πουλί (που τρώει ένα έντομο που καταστρέφει μια καλιέργεια που τρώει η αγελάδα... με πιάνεις; ) δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις και στον άνθρωπο; Μία σημαντική συμμετοχή! Edited September 25, 2011 by Cassandra Gotha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niceguy0973 Posted September 26, 2011 Share Posted September 26, 2011 Με την ιστορία αυτή κάπου μπερδεύτικα. Δεν μου έγινε απόλυτα κατανοητό το περιβάλλον γύρω μου. Την διάβασα και δεύτερη φορά και πάλι έμεινα με κάποιες απορίες. Καλή σου επιτυχία! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DinoHajiyorgi Posted September 26, 2011 Share Posted September 26, 2011 Έστησες μια ενδιαφέρουσα κατάσταση, η οποία θα ήταν πιο δυνατή αν εστίαζες σε έναν μονο χαρακτήρα, σε μία μόνο οπτική. Αντ'αυτού απλώθηκες πολύ, τόσο πολύ, που έδωσες λόγο μέχρι και σε πρωθυπουργούς. Εγώ προσωπικά δεν θα το τολμούσα γιατί με δυσκολεύουν τέτοιοι διάλογοι. Μπράβο σου όμως γιατί τα πήγες μια χαρά, απδυνάμωσες όμως τον συναισθηματισμό που χρειαζόταν η ιστορία σου. Δεν με αγγίζει το ίδιο να μου πεις ότι πέθανε το 1/3ο του πληθυσμού της Γης, με αγγίζει όμως να πεθάνει ο ένας κεντρικός χαρακτήρας με τον οποίο με έχεις δέσει εξ'αρχής. Ποια ήταν τελικά η αιτία της "ξηρασίας" και τι σχέση είχε με το θέμα του διαγωνισμού; Έχει να κάνει τίποτα με τις μέλισσες; Και μετά; Γιατί το κλίμα ανακάμπτει; Η ασάφεια κακή δεν είναι, τίθεται όμως η ερώτηση της εξέλιξης. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ροη Posted September 26, 2011 Share Posted September 26, 2011 Mου άρεσε. Δεν κατάλαβα γιατί ο κινεζος πρόεδρος που τουλάχιστον είπε την αλήθεια, τελικά εκδιώχθηκε, αλλά δεν έχει σημασία, αυτή είναι περισσότερο για μένα η ιστορία απλών(αν και μελλοντικών) ανθρώπων που αντιδρούν σε καταστάσεις που τους υπαγορεύονται απο τις πράξεις άλλων. Η εικόνα του ανθρώπου που πεθαίνει αγκαλιάζοντας την μηλιά του, ήταν αποτελεσματικά τραγική. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mman Posted September 27, 2011 Share Posted September 27, 2011 (Στα σχόλιά μου πιθανόν να επαναλαμβάνω προηγούμενα σχόλια άλλων. Το κάνω, αφενός για να μην ψάχνω τι να αφαιρέσω από τα ήδη έτοιμα δικά μου και αφετέρου γιατί έτσι επιβεβαιώνω / ενισχύω αυτά που επαναλαμβάνω.) Ναι, έχεις βελτιωθεί, αλλά τα περιθώρια παραμένουν ακόμα μεγάλα. Στο συνημμένο αρχείο έχω σημειώσει τις πιο χτυπητές περιπτώσεις, λεξιλόγιου, έκφρασης και αληθοφάνειας. Δυστυχώς δεν έχω το χρόνο να εξηγήσω σε κάθε περίπτωση τι θεωρώ λάθος, αλλά νομίζω ότι τις πιο πολλές φορές θα είναι εύκολο να το καταλάβεις. Πολύ καλή η σκηνή του θανάτου του αγρότη, αλλά αφού σκόπευες να τον αφήσεις να πεθάνει έτσι, γιατί τον βάζεις να βρίζει τα δέντρα που τον ταΐζουν; Μια τέτοια συμπεριφορά δεν ταιριάζει με την επιλογή του να πεθάνει δίπλα τους. Συμφωνώ ότι αν είχες επικεντρωθεί σε έναν δύο καθημερινούς χαρακτήρες (π.χ. τη γυναίκα και τον αγρότη) θα ήταν πιο εύκολο για σένα να διαχειριστείς την ιστορία και για τον αναγνώστη να ταυτιστεί και να νοιαστεί για τους χαρακτήρες. Τότε θα με πονούσε ο κατά τα άλλα πολύ εντυπωσιακός χαμός του 1/3 της ανθρωπότητας. Τέλος, οι απορίες του Ντίνου, είναι και δικές, μου. Ξηρασία - MM.doc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deadend Posted September 28, 2011 Share Posted September 28, 2011 Καλή ιδέα! Δεν έκανες την απλή έρευνα για πέφτεις σε μερικά δυσκολοχώνευτα λαθάκια γεωγραφίας. Αχ, που είναι αυτή η Αφρική. Η κυρία Κρόουλ συμπαθέστατη. Ο κύριος Ρόμπινσον δεν είναι συνεπής ούτε στο επάγγελμα του ούτε στέκει σαν χαρακτήρας, θυμήσου είναι αγρότης και άρα ξέρει να βρίσκει λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Αν πεθαίνει η οικογένεια του από πείνα θέλω περισσότερη δικαιολογία. Μια απλή έρευνα θα σου έλεγε ότι οι αγρότες στις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ δεν έχουν δυνατότητα παραγωγής τροφίμων στον κήπο τους, όχι Αγγλία λοιπόν. Οι πολιτικοί με χαλάνε, μου κάνουν ένα ευχολόγιο που ποτέ δεν δουλεύει στην πράξη και ματαιώνουν τους ήρωες σου. Θα μπορούσες να τους αντικαταστήσεις με πωλητές μεταλλαγμένων σπόρων. καλή επιτυχία. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mindtwisted Posted September 28, 2011 Share Posted September 28, 2011 Γενικά συμφωνώ με την Deadend. Το κείμενο έχει ωραίο μήνυμα αλλά μου έδωσε την αίσθηση του πολύ απλωμένου, περιέγραψες τι συνέβη στον κόσμο, αλλά ήμουν αποστασιοποιημένος δεν ένιωσα να συμπάσχω με κάποιον. Επίσης, ίσως θα είχα μια περιέργεια να μάθω ποιος ήταν ο λόγος που συνέβη αυτή η οικολογική καταστοφή. Όμως νομίζω οτι έκανες πολύ καλά που δεν το απέδωσες στις μέλισσες γιατί θα ήταν λάθος. Επειδή υπάρχουν και άλλα έντομαι, και μικρά πουλιά, που παίρνουν μέρος στη γονιμοποίηση. Επίσης, αν συνέβαινε αυτο δε σημαίνει ότι δεν θα φύτρωναν τα φυτά, απλώς δεν θα έκαναν καρπούς. Στο σημείο που πεθαίνει ο αγρότης, με τις μηλιές μέσα στο χιόνι, ακόμα κι αν δεν υπήρχε η οικολογική καταστροφή αποκλείεται να έβλεπε μήλο στα κλαδιά. Επιπλέον, θα ήταν προετοιμασμένος οτι δεν θα υπήρχε σοδιά γιατί οι αγρότες ελέγχουν πολύ συχνά και ξέρουν, λίγο πολύ, τι απόδοση θα έχουν από την περίοδο της ανθοφορίας. Επίσης σε εκείνο το σημείο θα είχαν καταλάβει την έλλειψη εντόμων που μεταφέρουν γύρη, αφού συχνά οι αγρότες που έχουν μήλα επιλέγουν το έντομο που θέλουν, καθώς και δέντρα που παράγουν μεγάλη ποσότητα γύρης και φυτεύουν ωστε να υπάρχει η σωστή διάταξη. Αυτά, καλή επιτυχία!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest old#2065 Posted September 28, 2011 Share Posted September 28, 2011 Φίλε Γιώργο Η ιστορία σου βασίζεται σε μιά πολύ καλή ιδέα και έχει πολύ καλές σκηνές (πλάνα) Εγώ λοιπόν το φαντάστηκα σαν ένα φιλμάκι με τη σκηνή του κήπου, του αγρότη στις μηλιές, μέσα στο σπίτι με τη σούπα, το χειμώνα στο τέλος κλπ και ένας αφηγητής να λέι τα δικά του, σε ηχιτικό "χαλί". Ε αυτά που λέει σηκώνουν βελτίωση, και τίποτε δεν σε εμποδίζει να το κάνεις, όμως το φιλμάκι ήταν υπέροχο και η ιδέα δυνατή. Καλή επιτυχία. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkinem Posted September 29, 2011 Share Posted September 29, 2011 Η βελτίωσή σου είναι πράγματι εντυπωσιακή. Θυμάμαι παλαιότερα κείμενά σου που είχα διαβάσει και αδυνατώ να πιστέψω πως είναι γραμμένα από το ίδιο χέρι. Ειλικρινά, μπράβο για αυτό. Στα της ιστορίας τώρα. Ήταν καλογραμμένη, διαβάστηκε ευχάριστα(αν και δεν απέφυγες κάποια γλωσσικά σφάλματα όπως ορθογραφικά λάθη ή τη χρησιμοποίηση λάθος λέξεων), αλλά δε μπόρεσα να διακρίνω κάποια αναφορά στην εξέλιξη, ενώ και το Ε.Φ στοιχείο ήταν πολύ δύσκολο να διακριθεί. Για τα πλαίσια του διαγωνισμού, δε μπορώ βάλω αυτήν την ιστορία ψηλά στη λίστα μου. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, είναι μια πολύ καλή ιστορία και πιστεύω πως αυτό είναι και το σημαντικότερο. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khar Posted September 29, 2011 Share Posted September 29, 2011 Είναι κάπως συνηθισμένη η ιστορία με το τέλος του κόσμου για το οποίο ευθύνεται ο άνθρωπος. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν κλείνεις με την ολοκληρωτική καταστροφή, αλλά με την ανάκαμψη. Θα ήταν πολύ πιο αληθοφανής η ιστορία αν έδινες κάποια εξήγηση για τα προβλήματα, αλλά και για την επιστροφή της ανθοφορίας. Επειδή ξεκινάς με το χωρίο για τις μέλισσες, πιθανον να ήταν χρήσιμες για να εξηγήσεις τι ακριβώς συνέβη. Γενικά η ιστορία δείχνει μικρή για να χωρέσει όλους τους ήρωες που χρησιμοποιείς, την πολιτική ανάλυση και την εξέλιξη προς το χάος και την ανάκαμψη. Επίσης σε μερικά σημεία γίνεται υπερβολικά διδακτική λέγοντας πράγματα που λίγο-πολύ όλοι ξέρουμε και δεν θα πείραζε αν απλώς τα υπονοούσες. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lizbeth_covenant Posted September 29, 2011 Share Posted September 29, 2011 Αυτή η ιστορία ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Μπράβο, πιστεύω απ' όσα δικά σου κείμενα έχω διαβάσει, ότι έχεις βελτιωθεί πάρα πολύ! Ήταν ένα αξιοπρεπές διήγημα, με εμφανή την εξέλιξη σαν κεντρικό θέμα. Η γραφή σου, όπως είπα πολύ καλή, έχει βελτιωθεί και το κείμενο κυλούσε ωραία! Κάποιες μικρές παρατηρήσεις. Πιστεύω ότι όλα γίνονται πολύ γρήγορα. Γρήγορα χάνονται ΌΛΑ τα τρόφιμα και οι άνθρωποι πεθαίνουν της πείνας και γρήγορα επανέρχεται το φυσιολογικό. Για λόγους αληθοφάνειας θα μπορούσες να βάλεις περισσότερους μήνες. Αυτό βέβαια είναι μια λεπτομέρεια. Θα προτιμούσα προσωπικά να μην έχεις μπλέξει κυβερνήσεις. Παρόλα αυτά το χειρίστηκες καλά το θέμα. Θα ήθελα να ξεφύγεις λίγο απ' τους ανθρώπους. Το τόσο ανθρωποκεντρικό με χάλασε λίγο. Τέλος, ίσως θα προτιμούσα να μην επανερχόταν η κατάσταση στο φυσιολογικό. Δεν ξέρω... ίσως να φταίει ότι το παρουσίασες πολύ σύντομα όλο αυτό και χωρίς κάποιο λόγο. Ίσως είναι απλά και θέμα γούστου. Γενικά, η ιστορία σου μου άρεσε πολύ και η ατμόσφαιρα που μας έδωσες! Συνέχισε έτσι! Καλή επιτυχία! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 Συμφωνώ με τους παραπάνω ότι η γραφή σου είναι αισθητά βελτιωμένη, έχεις κόψει τα πολλά επίθετα (κι εσύ) και το κείμενο το διάβασα εύκολα κι άνετα. Έχεις, όμως, κι άλλα περιθώρια, ειδικά όσον αφορά σε ορθογραφία και καταλήξεις ρημάτων ( αυτός καθόταν -αυτοί κάθονταν). Μου θύμισε πολύ έντονα το "The Happening" του συναδέλφου( ) Σιάμαλαν. Η ιδέα είναι καλή αλλά συνηθισμένη και επίσης δεν μου φαίνεται να έχει μεγάλη σχέση με την εξέλιξη. Από εκεί και πέρα, το όλο μοτίβο η "η φύση εκδικείται τον άνθρωπο" είναι και σχηματικό και απλοϊκό, και θα βοηθούσε, όπως σου είπαν ήδη, να εστιάσεις σε έναν πρωταγωνιστή περισσότερο. Επίσης, προσπάθησε να αποφεύγεις τις τόσο καραμπινάτες, διδακτικές, ενδείξεις του τι θες να πεις ( το κλασικό πλέον show, not tell) Μπράβο για την προσπάθεια και την πρόοδό σου. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheTregorian Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 Λοιπόν, έχουμε μια κλασσική ιστορία τύπου "Αρμαγεδδών" (έρχεται μια καταστροφή, δημιουργεί ανυπολόγιστες ζημιές στην ανθρωπότητα, τελειώνει με ταυτόχρονη μετάδοση ανθρωπιστικών μηνυμάτων για το πόσο εγωιστικά και με βάση το κέρδος πράττουν οι άνθρωποι) που δε θεωρώ πως έχει να πει κάτι παραπάνω, παρόλο που το θέμα ξηρασία μάλλον δεν έχει ξαναπιαστεί (αν δεν κάνω λάθος). Όλα φαίνονται να έρχονται πολύ γρήγορα κι απότομα: η ξηρασία, οι συνέπειές της, οι θάνατοι και προβληματίζομαι για το κατά πόσο είναι ρεαλιστική η όλη εξέλιξη. Η ιστορία βασίζεται κυρίως στους ήρωες που μέσα απ' τα μάτια τους βλέπουμε το πως εξελίσσεται η κρίση. Ωστόσο χρησιμοποιούνται πολύ λίγο πρακτικά κι ειδικά ο αγρότης έρχεται μόνο για να μας πει ότι η οι μηλιές δε βγάζουν μήλα και τελικά πεθαίνει. Η ηρωίδα σου επίσης χρησιμοποιείται για τον ίδιο λόγο: να περιγράψει την κρίση. Η συνεχής εναλλαγή ηρώων δε μου επέτρεψε να δεθώ με κανέναν τελικά. Επιπλέον, η κατάσταση φαίνεται να είναι πολύ σοβαρή κι όμως φαίνεται να ξεπερνιέται πολύ εύκολα, εντέλει. Ο λόγος της καγκελάριου ήταν πολύ μεγάλος κι αυτό δε φαίνεται λογικό (δεν είναι συνέντευξη τύπου) και γενικότερα οι λόγοι των αρχηγών είναι κάπως μη ρεαλιστικοί (δε θα νοιάζονταν για τροφικές αλυσίδες κι οικοσυστήματα) κι ακολουθούν το κλασσικό μοτίβο τέτοιων ιστοριών που έχουμε χιλιοδεί. Επίσης, δεν απολύονται οι πρόεδροι, ούτε διώχνονται. Είτε δεν επανεκλέγονται, είτε παραιτούνται. Το 2016 μου φαίνεται πολύ κοντινό για τόσες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα που αναφέρονται. Το αρχικό απόσπασμα του Einstein μάλλον δεν είναι ταιριαστό με την αυτή ιστορία, αν και συναφές, σίγουρα. Επιπλέον, το κομμάτι εξέλιξη δεν το βλέπω πουθενά, φοβάμαι... Στα θετικά να πω ότι βλέπω πολύ μεγάλη βελτίωση, σε σχέση με τις παλαιότερες ιστορίες σου, σ' ό,τι αφορά τη γραφή. Παρατήρησα κάποια προβλήματα με χρόνους, τελικά "ν", κάπου ο χειμώνας ανεφέρεται με μεγάλο "χ" αντί για μικρο, διέκρινα κάποια τυπογραφικά - ορθογραφικά. Επίσης οι αναγγελίες ειδήσεων μου φάνηκαν πολύ πρόχειρες σε κάποια σημεία (χιλιάδες τόνοι κι όχι συγκεκριμένος αριθμός, άκομψες φράσεις), η φράση "οτιδήποτε έχει σχέση με το έδαφος" επαναλαμβάνεται συνέχεια. Ωστόσο η βελτίωση είναι σίγουρα εμφανής! Καλή προσπάθεια, υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης, όμως! Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στο διαγωνισμό! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wordsmith Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 Δεν έχω να πω και πολλά που να μην τα έχουν πει άλλοι. Στη γλώσσα σίγουρα βελτιώνεσαι, αλλά και πάλι έχεις αρκετά εκφραστικά και γλωσσικά λάθη για κάποιον που θέλει να γίνει συγγραφέας. Η Χιλή δεν είναι στην Αφρική(αυτό ήταν το πιο ΝΤΟΥΠ! λάθος). Προτιμώ τις ιστορίες όπου πρωταγωνιστεί ένας λαός ολόκληρος, παρά αυτές που λένε απλώς τα προσωπικά ενός και μόνο χαρακτήρα (το κοινωνικό αντί για το ψυχολογικό μυθιστόρημα, αν θυμάμαι καλά από τη σχολή), οπότε μου άρεσε που διάλεξες τέτοιο θέμα, απλά ίσως ήταν πολύ φιλόδοξο για σένα και δύσκολο. Το βρήκα αστείο που θεωρείς τους 45ρηδες "μεσήλικες" (εδώ υπόκρουση η προσκοπική κραυγή). Καλή η προσπάθεια, αλλά θέλει κι άλλο. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Big Fat Pig Posted October 1, 2011 Share Posted October 1, 2011 Αξιέπαινη προσπάθεια, σε σχέση με το θέμα που καταπιάνεται. Όμως το θέμα είναι τεράστιο και πολύπλοκο, προσπαθείς να το δεις συνολικά, μοιραία δεν το καταφέρνεις και το αποτέλεσμα είναι μια ιστορία χωρίς πλοκή που θυμίζει κολάζ ημερολόγιων, τηλεοπτικών ειδήσεων, πολιτικών λόγων και σκόρπια ενδιάμεσα κάποια αφηγηματικά κομμάτια. Μένεις έτσι χωρίς κεντρικό χαρακτήρα και ως αναγνώστης δεν έχω κάποιον με τον οποίο μπορώ να ταυτιστώ και να συμπάσχω. Η λύση θα ήταν να παρακολουθήσεις από κοντά ένα χαρακτήρα και να μας πεις την ιστορία του. Διάλεξε μάλιστα κάποιον απρόβλεπτο χαρακτήρα. Κάποιος είπε για εμπόρους μεταλλαγμένων σπόρων - να μια ωραία ιδέα. Κάποιον που να μισήσουμε ή ν' αγαπήσουμε, να έχουμε ένα κίνητρο να διαβάσουμε με ενδιαφέρον την ιστορία του. Το ευχάριστο είναι ότι το γράψιμό σου είναι βελτιωμένο. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Man_from_Earth Posted October 1, 2011 Share Posted October 1, 2011 Το στόρι ήταν όμορφο. Και αν μάλιστα υπονοείς οτι ο θάνατος του αγρότη κάτω από τη μηλιά έκανε τη Γη να αναθεωρήσει την τιμωρία που είχε αρχίσει προς τον άνθρωπο μαρέσει ακόμη περισσότερο (αν πρόσεξα καλά ο θάνατος του αγρότη συμπίπτει χρονικά με την ανάκαμψη). Μεταφυσικό θα ήταν αλλά το βρίσκω σχετικό με την εξέλιξη γιατί υπονοείς οτι η Φύση έχει δική της βούληση που επηρεάζει τη ζωή. Μερικά εκφραστικά λάθη έχεις μόνο να διορθώσεις και να βελτιώσεις.καλή επιτυχία Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dagoncult Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 -Όχι και πολύ πρωτότυπη ιδέα. -Δε θα έλεγα ότι βρήκα την ιστορία να ασχολείται και ιδιαίτερα με το θέμα Εξέλιξη. -Δεν μάθαμε τελικά τι προκάλεσε το κακό (γεγονός που, εκτός των άλλων, ψιλοακύρωσε/αποδυνάμωσε στα μάτια μου την αρχική ατάκα του Αϊνστάιν). -Από ’μένα μπράβο για την εναλλαγή και το στήσιμο των σκηνών (η σκηνή στο συνέδριο κάπως αδύναμη. Η σκηνή με το θάνατο του Τζόρνταν δυνατή). -Είχε έναν κάπως διδακτικό τόνο, ειδικά στοκλείσιμο. -Δεν μπορώ να πω ότι με προβλημάτισε το γεγονός, αλλά έχεις τελείες μέσα από εισαγωγικά ακόμα και σε περιπτώσεις σαν κι αυτήν: «Γεια σας παιδιά, γεια σου αγάπη μου.» είπε ο Τζόρνταν σιγανά και τράβηξε μια καρέκλα… Δεν ξέρω αν είναι σωστό ή λάθος ή αν είναι στο χέρι σου να αποφασίσεις που θα βάλεις τελεία και που όχι, ωστόσο μπορώ να πω ότι εμένα με βολεύει αυτό το στυλ: «Γεια σας παιδιά, γεια σου αγάπη μου», είπε ο Τζόρνταν σιγανά και τράβηξε μια καρέκλα… Επίσης, αν ο Τζόρνταν έλεγε και κάτι άλλο μετά τη χαιρετούρα, θα έβαζα άλλο ένα κόμμα (και μετά κενό και εισαγωγικά): «Γεια σας παιδιά, γεια σου αγάπη μου», είπε ο Τζόρνταν, «σήμερα τέλειωσα νωρίτερα με τις μηλιές. Εσείς τι κάνατε όσο έλειπα;» Και, αν μ’ αυτήν την ερώτηση τελείωνε η παράγραφος, τότε δεν θα έβαζα τελεία (αφού υπάρχει το ερωτηματικό). Αν η παράγραφος συνεχιζόταν θα το έκανα κάπως έτσι: «Γεια σας παιδιά, γεια σου αγάπη μου», είπε ο Τζόρνταν, «σήμερα τέλειωσα νωρίτερα με τις μηλιές. Εσείς τι κάνατε όσο έλειπα;». Κανείς από τους άλλους τρεις δεν του απάντησε. Ο Τζόρνταν σήκωσε το χέρι του και... μπλαμπλαμπλα... -Εντόπισα κάποιες λέξεις τις οποίες νομίζω πως είτε δεν έχεις χρησιμοποιήσει σωστά είτε θα μπορούσες να βάλεις κάτι πιο απλό στη θέση τους. Πχ: ‘’Το νωθρό, άσαρκο πρόσωπο του ήταν όμοιο με ετοιμοθάνατου, και τα μάτια του χαμένα μέσα στην ματαιοδοξία, ήταν η απεικόνιση του πόνου.’’ ‘’Άνοιξε την πόρτα του σπιτιού και ο παγωμένος αέρας εισήλθε στο εσωτερικό του σπιτιού.’’ ‘’Άμα άφηνε ελεύθερο το σώμα του θα προσέκρουε στο μαλακό χιόνι του εδάφους.’’ ‘’Γονάτισε και ένιωσε το υγρό στοιχείο να μουσκεύει το παντελόνι του.’’ ‘’Έμεινε εκεί, λουόμενος να κοιτά το είναι του.’’ ‘’Το σημαντικότερο είναι ότι μέσα σε αυτή την κατάσταση που οι άνθρωποι θα έπρεπε να ενώσουν τα χέρια τους προβάλλοντας ως κίνητρο την σωτηρία της ανθρωπότητας, κατέστησαν ορθό το να επωφεληθούν της κατάστασης για προσωπικό τους όφελος.’’ ‘’Η επιστήμη κρίθηκε ανίκανη να δώσει επιστημονική εξήγηση στα γεγονότα, αποδεχόμενη πως πίσω από όλα αυτά κρύβεται κάτι υπέρτερο.‘’ -Πολλά μπράβο για τη συνεχή βελτίωση. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asgaroth Posted October 7, 2011 Share Posted October 7, 2011 Πολύ κινηματογραφικό. Μου άρεσε γενικά, ένοιωσα σα να παρακολουθούσα ταινία όπως το the day after tommorow. Δεν ξέρω κατα πόσο είναι στο θέμα μιας και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη κάποιου είδους, αλλά το γενικό νόημα είναι η προσωποποίηση της φύσης όπου εκδικείται την ανθρωπότητα για την ύβρη της. Σε κάποιο σημείο με τον αγρότη λες "ματαιοδοξία" ενώ νομίζω πως εννοείς απαισιοδοξία. Ο Κινέζος πρόεδρος είναι κάπως καρικατούρα και κάνει κάποια άστοχα πράγματα από πολιτική άποψη. Η ανθρωπότητα θα περνούσε σίγουρα κάποια κρίση αν χανόταν μια σοδειά αλλά υπάρχουν αποθέματα, όπως επίσης υπάρχουν αμέτρητα κονσέρβοποιημένα προϊόντα, όπως και το ποιο βασικό που δεν επηρρεάζεται από αυτό που φαίνεται να έγινε στον κόσμο σου, τα ψάρια. Εν τέλει καταλαβαίνω το βασικό νόημα του κειμένου αν και διαφωνώ. Η φύση δεν ενδιαφέρεται προσωπικά σα κάποιος τιμωρός πιστευώ. Πολύ μεγαλύτερες καταστροφές έχουν πλήξει τη Γη πριν τον άνθρωπο , εξαφανίζοντας το 99% της ζωής ανά καιρούς. Οι ικανοί επιβίωσαν. Το χρονοδιάγραμμα της εξέλιξης και της φύσης είναι πολύ μεγαλύτερα απ ότι φαίνεται στο χρόνο ζωής ενός είδους, πόσω μάλλον μιας γενιάς. Πολύ ευκολοδιάβαστο και ζωντανό κείμενο. Μόνο ελάχιστα ορθογραφικά εντόπισα. Το κομμάτι που συμφωνώ απόλυτα είναι αυτό που αφορά το κυνήγι του κέρδους πάντα από τον άνθρωπο και η ειρωνία είναι πως δε τους είδα και ιδιαίτερα μεταμελλημένους και μετά από την Ξηρασία... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RedAlf Posted October 10, 2011 Share Posted October 10, 2011 Το κείμενο έβγαζε την έντονη περιβαλλοντική ανησυχία του συγγραφέα το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι θετικό (όχι ηθικίστικα, αλλά επειδή η τέχνη πάντα εκφράζει τις ιδέες του καλλιτέχνη, είναι στρατευμένη δηλαδή - ξέρω ανοίγω μεγάλο θέμα εδώ οπότε δεν συνεχίζω...) Μου αρέσει η ιδέα ότι σκοτώσαμε καταλάθος κάποιο συστατικό μέρος από το κύκλο της ζωής (π.χ. τις μέλισσες) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει γονιμοποίηση και άρα καρποφορία, (αλλά δε μου άρεσε ότι οι επιστήμονες δε μπορούσαν να καταλάβουν τι έφταιγε και ότι απλώς η γη αντέδρασε στη τυραννία του ανθρώπου). Μόνη ένσταση ότι το ζήτημα της Ε.Φ. και της εξέλιξης είναι λίγο με την γενική έννοια των όρων. Τέλος, νομίζω ότι σωστά βάζεις ως ενδεχόμενο νέο επικεφαλής της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής πυραμίδας τον Κινέζο πρόεδρο, αλλά δεν κατάλαβα ακριβώς γιατί τιμωρήθηκε (επειδή είπε την "αλήθεια" ή επειδή δεν "θωράκισε" τον κόσμο νωρίτερα) και νομίζω ότι ήταν κάπως ασύνδετο εκεί το κείμενο σου. Γενικά κυλούσε πολύ καλά το διάβασμα. Καλή επιτυχία! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loch Moors Posted October 10, 2011 Share Posted October 10, 2011 Αν και η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι συνέπεια της αρνητικής εξέλιξης του ανθρώπου, δεν είμαι σίγουρη ότι η εξέλιξη κρατήθηκε πολύ στο προσκήνιο της ιστορίας αυτής... Μου άρεσε όμως η ιδέα της φύσης που κάποια στιγμή θα "εκδικηθεί" τον άνθρωπο που την καταπατά βάναυσα καθώς και το ότι αφήνεις ανοιχτό το ενδεχόμενο πως αυτό μπορεί να ήταν μόνο η αρχή. Από τις διαφορετικές οπτικές γωνίες που επέλεξες να κάνεις την αφήγησή σου μαθαίνουμε με φυσικότητα το τι συνέβη γενικά ανά τον κόσμο, χωρίς να κόβεται η ροή του κειμένου σου. Ως αρνητικά μπορώ να σημειώσω 1ον) τον σύντομο λόγο του πλανητάρχη, που μου φάνηκε αρκετά ευαισθητοποιημένος για... πλανητάρχης! Μιλούσε λιγάκι σαν να μην συμμετείχε καθόλου στα όσα κατηγορούσε και 2ον) το κλείσιμο της ιστορίας, όπου χαώθηκα και δεν κατάλαβα εν τέλη αν ο κόσμος, οι άνθρωποι, οι Κυβερνήσεις πήραν το μάθημά τους ή αν επικράτησε η ίδια τακτική του προσωπικού οφέλους που περιγράφεις και λίγο πριν το τέλος. Το κλίμα του καταρρέοντα κόσμου μου θύμισε λιγάκι και την Ελλάδα μας σήμερα.. βοήθησε και η αναφορά στην Γερμανίδα καγκελάριο! Πολύ ωραία προσπάθεια, καλή επιτυχία! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eugenia Rose Posted October 11, 2011 Share Posted October 11, 2011 Αν και δεν ξέρω αν εμπίπτει στο θέμα «Εξέλιξη», μου άρεσε η ιδέα της ανεξήγητης «Ξηρασίας». Ίσως να το έβλεπα από την σκοπιά της εξέλιξης της ανθρωπότητας. Επίσης μου άρεσε πολύ η δομή του κειμένου σου και η γραφή σου ήταν αρκετά καλή για να την υποστηρίξει. Θέλω εδώ να επισημάνω μερικά πραγματάκια που μου χτύπησαν κάπως. Δεν έχω κοιτάξει τα προηγούμενα σχόλια οπότε ίσως να επαναλαμβάνω πράγματα που έχουν ήδη ειπωθεί. Οι όχθες της Χιλής βρίσκονται στην Αφρική; Αν θες να μιλήσεις γι μετακίνηση τεκτονικών πλακών το 2016 είναι πολύ κοντινό μέλλον για να το κάνεις. Εκτός και αν έχει συμβεί κάτι που τις έχει μετακινήσει. Η μεταστροφή του Κινέζου πλανητάρχη είναι κάπως απότομη. Εννοώ δύο μήνες μετά τα φαινόμενα και καλεί όλους τους ηγέτες να αναλάβουν ευθύνες και να βγάζει οικολογικό κήρυγμα από εκεί που γίνονταν 20 μεγάλες οικολογικές καταστροφές τον χρόνο και δεν κουνούσε βλέφαρο; Θα τον προτιμούσα πιο μουδιασμένο και όχι τόσο οικολόγο. «Ο γέρος μόρφασε». Ο σαρανταπεντάχρονος αγρότης μέσα σε οκτώ μήνες γίνεται γέρος; Άλλο να είναι πολύ αδύναμος και πρόωρα γερασμένος και άλλο γέρος. «Ο Κινέζος πρόεδρος απολύθηκε». Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ίσως; «εκφράζοντας τον θυμό του για την κατάσταση και κρίνοντας ως υπαίτιους τους αρχηγούς κρατών». Μόνοι υπαίτιοι δεν μπορεί να είναι μόνο οι αρχηγοί των κρατών, αλλά και άπειρες επιχειρήσεις που μολύνουν το περιβάλλον. «Ο αδύναμος επιτίθεται στον δυνατότερο». Μήπως εννοείς το αντίστροφο; Συνήθως ο δυνατότερος επιτίθεται στον πιο αδύναμο. Τέλος θα πρότεινα κάτι αν ήθελες να έχει μέσα το κείμενο την εξέλιξη. Αν κάποιοι από τους κατοίκους του πλανήτη πχ. αυτοί οι δύο στους οποίους επικεντρώθηκες δεν πέθαιναν; Αν δηλαδή εκεί που νόμιζαν πως είναι ετοιμοθάνατοι περίμεναν περίμεναν και έβλεπαν πως μπορούν να ζήσουν μόνο με νερό; Αυτό θα ήταν μια εξέλιξη στο ανθρώπινο DNA. Να υπάρχουν άνθρωποι που επιβιώνουν με ελάχιστη έως καθόλου τροφή για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, από μήνες έως χρόνο. Αυτοί τελικά θα μπορούσαν να επιβιώσουν μέχρι να τελειώσει η «Ξηρασία» και θα κατοικούσαν την Γη. Αυτά από μένα. Καλή επιτυχία! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asgaroth Posted October 11, 2011 Share Posted October 11, 2011 Βρε παιδιά επειδή το έχουν αναφέρει ήδη δύο και μου φαίνεται πολύ παράξενο που δε το προσέξατε. Το εικοσιοστό περιστατικό χημικών και πυρηνικών καταστροφών μέσα στην χρονιά συμπληρώθηκε εχθές στις όχθες της Χιλής. Χιλιάδες τόνοι πετρελαίου χύθηκαν στις θάλασσες της Αφρικής έπειτα από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε πετρελαιοφόρο της B.P. Είναι τίτλοι ειδήσεων και προφανώς αναφέρεται σε δυο περιστατικά. Ένα είναι το 20ο περιστατικό πυρηνικής καταστροφής στις όχθες της Χιλής και το άλλο άσχετο είναι το πετρελαιοφόρο που έκανε μπουμ έξω από την Αφρική. Άρα και ο Γιώργος δεν έκανε κάποιο γεωγραφικό λάθος. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonya Posted October 13, 2011 Share Posted October 13, 2011 Τατού, η ιστορία σου έχει πολλά προβλήματα! -Μη καρποφόρηση, δεν σημαίνει ξηρασία, για να ξεκινάμε από τα βασικά. Ξηρασία είναι η έλλειψη νερού -Η ιστορία χρειάζεται επισταμένο ορθογραφικό και συντακτικό έλεγχο. Και στα (ελάχιστα) αγγλικά -Υπάρχουν μεγάλες επιστημονικές ανακρίβειες. Αν ήθελες να πιάσεις κάτι τόσο τραβηγμένο (όπως όλη η γη μια μέρα να ξυπνήσει με περίοδο και ν' αποφασίσει ότι δε γουστάρει να βγάλει μήλα), θα έπρεπε να είχες καταναλώσει εργατοώρες έρευνας για να μπορέσεις να το στηρίξεις σε πιστευτό βαθμό. Κυρίως αν έχεις αποφασίσει μετά από πέντε μήνες να της περάσει η περίοδος και να ξανακαρποφορήσει -Όταν θέλεις να περάσεις ένα μήνυμα, προσπάθησε να το κάνεις με λιγότερο προφανή και "ηθικοπλαστικό" τρόπο. Το να γυρίζει ο πρόεδρος μιας χώρας και να βγάζει τέτοιο λογίδριο, είναι τουλάχιστον παιδαριώδες -Έσπασες την ιστορία σου σε πολλά κομμάτια κι αντί να δώσουν μια σφαιρική εικόνα, έμοιαζαν με χαλασμένο βιου μάστερ. Αν εστίαζες σ' έναν πρωταγωνιστή, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν καλύτερο. Για την ακρίβεια, το να εστίαζες σ' έναν που δεν ξέρει και πολλά κι απλά είναι θύμα αυτής της κατάστασης (και δεν υποχρεωμένος να καταλάβει κιόλας), θα σου έλυνε και μεγάλο κομμάτι απ' το πρόβλημα της αληθοφάνειας +Έχεις βελτιωθεί πάρα πολύ. Και μόνο το γεγονός ότι πλέον βάζεις τον αναγνώστη αρκετά μέσα στην ιστορία, σημαίνει ότι τα πολλά και κραυγαλέα προβλήματα γραμματικής και σύνταξης έχουν μειωθεί και οι ιστορίες σου βελτιώνονται σταδιακά. Συνέχισε την προσπάθεια! +Η ιδέα της "αγανακτισμένης γης" ήταν καλή, σαν πυρήνας. Δούλεψέ την κι άλλο. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts