Jump to content

Recommended Posts

Guest old#2065

Το πιό δύσκολο για να σχολιάσω κείμενο. Τελείως έξω από τα ενδιαφέροντα και το γούστο μου. Όμως........

Ο εντελώς σουρεαλιστικός τρόπος γραφής σε κάποια σημεία, είναι σαν να εισάγει τον όρο μετα-συγγραφή, που είναι απόλυτα συμβατός με τη φιλοσοφία του κυβερνοπάνκ, που μας έδωσε. Μπορεί εμένα να μήν μου άρεσε, εύκολα όμως θα μπορούσε να είναι το επόμενο ευπώλητο είδος, και εγώ απο μια γωνία να κουνάω το κεφάλι και να μουρμουράω "βρε που πάμε, βρε που πάμε":huh: :huh:

Καλή επιτυχία Μιχάλη.

Με δυσκόλεψε αρκετά το κείμενο, σε ανάγνωση και σε κατανόηση της ιστορίας. Νομίζω όμως ότι το κατάλαβα και μου άρεσε η κυνική ανατροπή στο φινάλε.

Ότι δηλαδή τελικά, ο ήρωας δεν ανατρέπει το σύστημα αλλά το χρησιμοποιεί για την προσωπική του εξέλιξη.

Αναρωτήθηκα επίσης γιατί πυροβολούσαμε κάποτε τον Stanley για τα φορτωμένα με επίθετα κείμενα του. Πλούσια και η παρούσα γραφή σε εικόνες. Καλό διήγημα, δυσκολότερη από όσο έλπιζα η ψηφοφορία.

Μπερδεμένο, αλλά νομίζω ότι κατάλαβα αρκετά. Ενδιαφέρουσα ιδέα, αν και φορτωμένη με τεχνικούρα. Πάντως χρησιμοποιείς την εξέλιξη ως παρομοίωση και μάλλον είσαι εκτός θέματος. Γράψιμο καλό και με νεύρο, αλλά αρκετά λάθη επιμέλειας. Ρίχ' του άλλο ένα χέρι διορθωσούλες.

Ένα καλοστημένο κόλπο για προσωπική ανάδειξη (στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και κάποια πιο συναισθηματικά κίνητρα). Η όλη υπόθεση είναι πολύ καλά δουλεμένη, με την απαραίτητη προϊστορία, για να μας δείξει από πού ξεκινήσαμε και πώς φτάσαμε εκεί που φτάσαμε.

Οι αρχικές cyberpunk παράγραφοι ήταν κάπως στριφνές, αλλά ο σκοπός τους γίνεται κατανοητός ενώ προχωράμε.

Να σημειώσω κι ένα λαθάκι που γίνεται συχνά: το σωστό είναι βρόχος κι όχι βρόγχος. Βρόχος είναι η θηλιά. Βρόγχοι είναι αεραγωγοί σωλήνες του αναπνευστικού συστήματος (πχ βρογχίτιδα).

Γενικά, μου άρεσε και μου φάνηκε πολύ έξυπνο και ανατρεπτικό.

Δύσκολη ιστορία. Καλογραμμένη, αλλά δύσκολη. Με μπέρδεψε! Δεν μπορώ να πω άλλα... Καλή επιτυχία!!!

(Στα σχόλιά μου πιθανόν να επαναλαμβάνω προηγούμενα σχόλια άλλων. Το κάνω, αφενός για να μην ψάχνω τι να αφαιρέσω από τα ήδη έτοιμα σχόλιά μου και αφετέρου γιατί έτσι επιβεβαιώνω / ενισχύω αυτά που επαναλαμβάνω.)

Χμμ. Το ρήμα «εθελοντίζω» επίσημα δεν υπάρχει. Είναι η πρώτη φορά που το βλέπω σε διήγημα και δεν ξέρω πού το έμαθες, νέε μου. ;-)

Κάπως εκβιαστικός ο τρόπος σύνδεσης της ιστορίας με το θέμα. Στην καλύτερη περίπτωση το αγγίζει οριακά.

Γρήγορο και πυκνό κυβερνογράψιμο, που αντέχεται για 3.000 λέξεις, αλλά θα κούραζε για περισσότερο. Δεν είναι για χόρταση. Προβλήματάκια υπάρχουν, αλλά τίποτα που να μην διορθώνεται με μια καλή επιμέλεια.

Δυστυχώς, θεματολογικά, πέφτει στο 90% των κυβερνοϊστοριών, δηλαδή εταιρικοί πόλεμοι και κατασκοπεία. Αυτό που το σώζει είναι η προσωπική ιστορία και φυσικά η τελική ανατροπή, η οποία παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον.

Αν και χρησιμοποιημένη, καλή η ιδέα των ημίνεκρων εγκεφάλων και αρκετά πειστική η παρουσίαση της στη διάρκεια της προσπάθειας ανεύρεσης του πατέρα του.

Πολύ καλά δοσμένη η ανάλυση της σκέψης του ήρωα μέσα στα πλαίσια της κοινωνίας στην οποία ζει. Δυνατή η εικόνα των ανθρώπινων εγκεφάλων που συνεχίζουν να υπηρετούν μετά θάνατο και ο τρόπος που τους προσεγγίζει ο ήρωας, αλλά δεν κατάλαβα πως περίμενε στο τέλος, να αρχίσει μια επανάσταση προσεγγίζοντας τα δεδομένα του εγκεφάλου του πατέρα του ξανά. Νόμιζα πως, τελικά, παρόλη την επαναστατικότητα του εκμεταλλεύθηκε την κατάσταση για να κερδίσει. Αν κατάλαβα καλά, ο ήρωας είναι καθίκι. Και η ιστορία είναι πολύ καλή. Αν δεν κατάλαβα καλά και έχει σκοπό να πει την αλήθεια για τους εγκεφάλους στον κόσμο, τότε ο ήρωας είναι... ήρωας. Και η ιστορία είναι και πάλι πολύ καλή.

Λυπάμαι, αλλά δε βρήκα αυτήν την ιστορία καθόλου καλή.

Μου φάνηκε προχειρογραμμένη, ασύνδετη, ασαφής και, κατά τη γνώμη μου, δεν είχε και μεγάλη σχέση με το θέμα της εξέλιξης

Έχει ρυθμό, πρωτότυπη γραφή, ωραία εναλλαγή εικόνων και έξυπνο σενάριο μέχρι και την τελευταία γραμμή. Είχα ένα πρόβλημα με την ιδεολογία του ήρωα. Στο διάλογο με τον πατέρα του δείχνει επαναστάτης, ενώ στο τέλος δείχνει κυνικός και καιροσκόπος. Γενικά νομίζω ότι αυτό δεν ξεκαθαρίζεται μέσα στην ιστορία. Όσον αφορά τη σχέση του με το θέμα «εξέλιξη» φαντάζομαι ότι αυτή βρίσκεται στη χρήση των εγκεφάλων για επεξεργασία δεδομένων, αλλά η ιστορία δεν εστιάζει σε αυτό, αλλά σε ένα νομικό θέμα και γι’ αυτό την βρίσκω ελαφρώς «εκτός θέματος».

Μου άρεσε η ιδέα των ημίνεκρων εγκεφάλων και νομίζω ότι έχει προοπτικές να αναπτυχθεί. Γενικά η πυκνότητα του κειμένου με ικανοποίησε, το ίδιο κι η γραφή σου, πέρα από κάποιες υφολογικές αστοχίες (π.χ. “μου είπα” στην πρώτη παράγραφο – εδώ μπορείς να το δουλέψεις σε καθαρό δεύτερο αυτοαναφορικό πρόσωπο, θα γίνει πιο στιβαρό). Ο ίδιος ο κορμός κι η εξέλιξη της ιστορίας είναι κάπως κλισέ, θεωρώ ότι θα μπορούσες να τολμήσεις να γίνει πιο ανατρεπτική. Τα ψεύτικα μάτια του κυρίου Πόλοκ είναι μια υπόσχεση που δίνεις στον αναγνώστη όσον αφορά το θέμα της εξέλιξης, αλλά την παίρνεις αμέσως πίσω. Νομίζω ότι αν την αναπτύξεις κάπως παραπάνω, ώστε να επέλθει μια (ηθική) ισορροπία μεταξύ των δυνάμεων που συγκρούονται, η ιστορία σου θ' αποκτούσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον ως προς το τι διακυβεύεται. Έτσι κι αλλιώς η στάση του ήρωα στο τέλος είναι σχετικά αμφιλεγόμενη, κάτι που μου άρεσε πολύ – γιατί να μη συμβαίνει κάτι παρόμοιο και στο μέσο της;

Γενικά, είχα την αίσθηση ότι τα πλέον ενδιαφέροντα, υποσχόμενα και πρωτότυπα στοιχεία, βρίσκονταν στο περιθώριο της αφήγησης. Αν κι οριακά εντός θέματος, από τις αξιόλογες ιστορίες του διαγωνισμού.

Αυτή ήταν μια πολύ ωραία ιστορία με ένα πολύ καλό τέλος που όμως ήθελα ένα κλικ πιο πάνω στην εκτέλεση. Για να ξετρελαθώ με το (σούπερ κατά τα άλλα) twist στο τέλος, ήθελα μια μικρή βοήθεια απ' την αρχή. π.χ. δεν θα κόστιζε κόστιζε καθόλου να πεις απ' την αρχή τι προσπαθεί να κάνει ο ήρωας. Η αιτία (στο τέλος) είναι που το απογειώνει. Μικρές ανάσες σαφήνειας (ως προς το τι θέλει να κάνει ο ήρωας) δηλαδή. Και η μεταστροφή ήθελε μια αιτιολόγηση νομίζω, κάπου, κάπως. Και λίγο πιο φυσική γλώσσα. Χάκερ που σκέφτεται με όρους όπως "εξυπηρετητής" και "είχα συνδεθεί";

Τέλος, πολύ ωραία τα σημεία της αναζήτησης του πατέρα. Το κοντράστ ήταν καλό - θα ήταν καλύτερο με λίγο πιο κατάλληλη γλώσσα στο υπόλοιπο κείμενο. Πάντως μπράβο, το κατάφερες το cyberpunk μια χαρά, νομίζω.

Μου άρεσε η ιδέα οτι οι ημίνεκροι εγκέφαλοι χρησιμοποιούνται για να επεξεργαστούν δεδομένα, καθώς και όλη η βιομηχανία που εκμεταλεύεται ανθρώπους στα πρόθυρα του θανάτου για να αποκτήσει δωρεάν εξοπλισμό. Το βρήκα σκληρό, αλλά σκεφτόμουν οτι δεν θα ήταν και απίθανο να συμβεί, ειδικά άμα ανακαλύψουμε τέτοια χρήση για τους εγκεφάλους.

Η ανατροπή στο τέλος με ξάφνιασε και ανέβασε το κείμενο στα μάτια μου.

Τώρα, ο τρόπος γραφής είναι λίγο δύσκολος. Γι' αυτό το μέγεθος με δυσκόλεψε λίγο, αλλά εντάξει κατάλαβα τι γινότανε. Όμως αν συνέχιζε για μερικές σελίδες ακόμα νομίζω οτι θα πάθαινα υπερφόρτωση.

Αυτά,

καλή επιτυχία!!!

Ήταν δύσκολη ιστορία! Δε μου ήταν ιδιαίτερα κατανοητή, πέρα απ' τα κομμάτια που μιλούσαν για τα αδέρφια και τον πατέρα και το τελευταίο κομμάτι που έρχεται το τέλος!

Τα υπόλοιπα είχαν μια δύσκολη γλώσσα που δεν καταλάβαινα! Και δεν βρήκα τι σχέση έχει με την εξέλιξη... Ίσως το έχασα κάπου εκεί μέσα στις περίεργες περιγραφές! :unsure:

Το τέλος ευτυχώς το κατάλαβα(νομίζω). Ήταν καλή ανατροπή. Αλλά ο ήρωας μου φαινόταν διαφορετικός σε όλο το υπόλοιπο διήγημα, άνθρωπος με άλλες πεποιθήσεις. Τον έφαγε κι αυτόν το κύκλωμα και έγινε σαν τους άλλους, για το συμφέρον του και μόνο..; Ναι καθόλου απίθανο! Μου άρεσε σαν τέλος, αν και πλέον έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες ανατροπές και δεν μας ξαφνιάζουν! :B):

Αυτά τα λίγα απο μένα!! Καλη επιτυχία με την περίεργη ιστορία σου! :lol:

Είχα γερό πρόβλημα με τον τρόπο γραφής, που τον βρήκα βεβιασμένο. Καθόλου ανθρώπινη γλώσσα, ένιωθα σαν να ήταν πρωταγωνιστής ένα ανδροειδές και όχι άνθρωπος. Επίσης νομίζω πως έκανες κατάχρηση σοτυς διαλόγους με όχι καλό αποτέλεσμα. Συνήθως μου αρέσουν οι πολλοί διάλογοι, αλλά εδώ με κούρασαν.

Καταιγιστικά γρήγορο κείμενο, παρά τη δυσκολία του, και αυτό πιστεύω πως είναι το δυνατό του σημείο. Δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα, βάζοντάς σε στο ρυθμό της εποχής που περιγράφεις.

Το τέλος δεν ήταν όσο δυνατό θα μπορούσε να είναι.

Μια αξιοπρεπής συμμετοχή.

Edited by Cassandra Gotha

Για γνώστες τέτοιων θεμάτων η ιστορία αυτή... Δεν μπορώ να πω ότι την κατάλαβα 100%, θα 'ναι αφόρητο ψέμα! Αλλά πιστεύω πως την προσέγγισα σ' ένα 70% και με ικανοποίησε αρκετά! θα μπορούσες κάποια σημεία να τα απλουστεύσεις για να βοηθήσεις όλους τους αναγνώστες, αλλά αυτό είναι μια επιλογή που δεν μπορεί να στην επιβάλλει η δική μου γνώμη, σίγουρα! Μ' άρεσε η ιδέα χρήσης των εγκεφάλων και προσωπικά βλέπω την εξέλιξη τόσο σε κοινωνικό όσο και σε τεχνολογικό αλλά και ανθρωπιστικό επίπεδο (καθώς απ' ό,τι κατάλαβα οι άνθρωπο μπορούν νοητικά να κινούν τα κομπιούτερ). Ίσως να χρειάζονταν κάποια περάσματα για να βελτιωθεί η ιστορία, αν και σίγουρα είναι πολύ καλή προσπάθεια κι ιδέα!

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία!;-)

Δεν έχω κάτι να ιδιαίτερο να πω, το βρήκα πολύ καλό και έξυπνο, ιδίως τις εναλλαγές κυβερνοκόσμου/αναμνήσεων. Το τέλος πολύ καλό. Καταλαβαίνω την εξέλιξη όσον αφορά την κοινωνία/τεχνολογία αλλά και τη σύνδεση ανθρώπων/υπολογιστών αλλά μου φαίνεται πως είναι λίγο αχνή η παρουσία της.

Ελπίζω ο εργοδότης σου μην να δει ποτέ αυτό κείμενο. Γιατί αν το δει θα σε εθελοντίσει σε παραίτηση επειδή συμβιβασμοί δεν υπάρχουν. Ο εκβιασμός του κυρίου Καρρά θέλει και κάτι παραπάνω για να πιάσει, τι θα κερδίσει το άλλο μέρος της ιστορίας σε χρήμα. Είναι αρκετό αυτό; Η εταιρεία θα μπορούσε να καλύψει το σκάνδαλο και να χώσει τον εγκέφαλο του Καρρά μέσα στη σούπα;:help:

Πραγματικά ενδιαφέρουσα ιστορία!

Καλή επιτυχία.

-Έχει ανάγκη από ένα πέρασμα.

-Θα ήταν ακόμα ψηλότερα στη λίστα μου αν δεν ήταν πίσω στο θέμα Εξέλιξη.

ΥΓ:'μιτνικιστές'

-Είναι κάποιο λογοπαίγνιο με το ΜΙΤ και τους μπίτνικdazzled.gif? Από που βγαίνει;

ΥΓ:'μιτνικιστές'

-Είναι κάποιο λογοπαίγνιο με το ΜΙΤ και τους μπίτνικdazzled.gif? Από που βγαίνει;

Δε έχω ξανακούσει να χρησιμοποιείται ο όρος αλλά από αυτόν εδώ τον κύριο προκύπτει.

Kevin Mitnick

Δε έχω ξανακούσει να χρησιμοποιείται ο όρος αλλά από αυτόν εδώ τον κύριο προκύπτει.

Kevin Mitnick

Δεν χρησιμοποιείται, όχι, είναι μελλοντικό κίνημα.

Πολύ ωραία η ιδέα με τους "ζωντανούς" εγκέφαλους να χρησιμοποιούνται ως υπολογιστές, αν και ο τελικός συμβιβασμός του ήρωα δεν με ικανοποίησε (Είμαι από αυτούς που πιστέυω ότι επαναστάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν).

Την εξέλιξη (δηλαδή το θέμα του διαγωνισμού) την είδα στην εξέλιξη της κοινωνίας κυρίως και όχι στους ανθρώπους (και γενικά μου αρέσει όταν παίζεις με έναν όρο παραλάσσοντας τον ελαφρά).

Η γραφή με μπέρδεψε-κούρασε μερικές φορές αλλά γενικά ήθελα να δω που το πας.

Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό...

Νομίζω ότι έχασα αρκετά μεγάλο τμήμα της ιστορίας λόγω του ότι δεν κατανόησα τους τεχνικούς όρους...poster_oops.gif

Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύομαι ακόμα και να πω αν μου άρεσε ή όχι μιας και δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι αντιλήφθηκα αυτό που ήθελε να δώσει...

Ελπίζω να μην το χάνω κι αυτό το σημείο, αλλά νομίζω ότι διαβάζουμε μια ιστορία που εκτυλίσσεται σε μια κοινωνία με εξελιγμένες μεθόδους (ιατρικής, πληροφορικής κλπ.), αλλά το κεντρικό θέμα δεν επηρεάζεται από την έννοια "εξέλιξη", οπότε απομακρύνεται λιγάκι απ' τον όρο του διαγωνισμού.

Αυτά τα πολύ λίγα από εμένα και Πολύ καλή επιτυχία ! :)

Λοιπόν.....η ιστορία αν και καλογραμμένη και με ωραία γλώσσα και ύφος στους διαλόγους ήταν ακρετά μπερδεμένη. Πολλές επιστημονικές ορολογίες και λέξεις που αφορούν ηλεκτρονικά κ.α. Σε κάποια σημεία μου άρεσαν τα νοήματα σου όπως εκεί που το παιδί λεει για τις πολυεθνικές και το πως μεγάλωσε στον κόσμο του. Αν έκανες λίγο πιο σαφές το περιβάλον και την εξεληξη της ιστορίας, θα το διάβαζα με ακόμα μεγαλήτερη ευχαριστηση. Καλυ επιτυχια!!!!

Κατάλαβα το cyberpunk στυλ που προσπάθησες να περάσεις και μου αρέσει, αλλά πιστεύω οτι το μετέδωσες με αρκετά λάθη. Ήταν λιγο κουραστικό για τα δικά μου γούστα, όμως είχε ενδιαφέρουσα ανατροπή στο τέλος. Καλή επιτυχία