deadend Posted September 24, 2011 Share Posted September 24, 2011 Τζο.doc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DinoHajiyorgi Posted September 25, 2011 Share Posted September 25, 2011 Ποιητική γραφή. «Η Ζωή Μιας Ακρίδας» λοιπόν. Ούτε καν εξωγήινης ακρίδας. Δεν νομίζω ότι είναι επιστημονική φαντασία. Και κάθε φορά που ένα πλάσμα σε τούτη τη γη (σκύλος, γάτα κλπ) γεννάει την επόμενη γενιά, αυτό πιάνεται ως εξέλιξη; «Νέες αναμνήσεις διαμορφωνόταν μέσα της και οι παλιές έσβηναν σαν άπλυτες κάλτσες που ξεχάστηκαν στην κατασκήνωση της προηγούμενης χρονιάς.» Θεωρώ ότι στην οπτική της ακρίδας, η παρομοίωση είναι λάθος, εκτός κι αν η ακρίδα γνωρίζει από κάλτσες και κατασκήνωση. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted September 25, 2011 Share Posted September 25, 2011 Η εξέλιξη του πολιτισμού μέσα από τα μάτια μιας ακρίδας, λοιπόν. Ενδιαφέρουσα ιδέα, αρκετά καλή η υλοποίηση. Αρκετά λυρική η γλώσσα, που στην αρχή μπορώ να πω ότι με μπέρδεψε. Ειδικά εκείνο το παιχνίδι μεταξύ Τζο-βι-σαν και Τζο-βι-σεν, που τέλειωσε πριν καν αρχίσει, και που νόμισα ότι εκεί θα βρισκόταν η ιστορία. Μετά από εκεί τα πράγματα ξεκαθάρισαν. Κι αν λάβουμε υπόψη την ώρα μέσα στην οποία γράφτηκε, είναι μια καλή προσπάθεια. Το Τζο-βι-σαν βγαίνει από κάπου ή είναι έμπνευση της στιγμής; Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niceguy0973 Posted September 26, 2011 Share Posted September 26, 2011 Ωραία ιστορία, περίεργη αλλά αρκετά ενδιαφέρουσα. Διαφορετική από όλες όσες διάβασα κι αυτό μου άρεσε. Καλή σου επιτυχία! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mman Posted September 26, 2011 Share Posted September 26, 2011 (Στα σχόλιά μου πιθανόν να επαναλαμβάνω προηγούμενα σχόλια άλλων. Το κάνω, αφενός για να μην ψάχνω τι να αφαιρέσω από τα ήδη έτοιμα σχόλιά μου και αφετέρου γιατί έτσι επιβεβαιώνω / ενισχύω αυτά που επαναλαμβάνω.) Μέχρι το σημείο που γίνεται φανερή η πραγματική τους φύση πήγαινε πολύ καλά. Είχα την εντύπωση ότι έβλεπα μια μεταμόρφωση ανθρώπου (και μάλιστα αρκετά καλά γραμμένη). Εκεί όμως μου τα χάλασες. Το τέλος, αν και λογικό, δεν παρουσιάζει κάποιο σημαντικό δραματουργικό ενδιαφέρον, ενώ ο χαρακτήρας του Τζο-βι-σεν χάνεται μετά την αρχική σκηνή. Φυσικά, γνωρίζω από πρώτο χέρι τις συνθήκες τρομερής πίεσης χρόνου κάτω από τις οποίες γράφτηκε αλλά φυσικά γι’ αυτό δεν ευθύνονται οι αναγνώστες, ούτε και οφείλουν να τις λάβουν υπόψη τους. Υ.Γ.: Όπως το διάβασα εγώ, επειδή έχουν αναπτύξει κανονική έλλογη γλώσσα, πρόκειται για ένα μεταλλαγμένο / εξελιγμένο είδος, κάτι που κάνει την ιστορία Ε.Φ., αν και με τη διασταλτική είναι η αλήθεια έννοια. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ροη Posted September 26, 2011 Share Posted September 26, 2011 Παρασύρθηκα απο τον τρόπο που περιέγραψες την όλη ανάπτυξη της... ηρωίδας σου, όλες οι σκηνές ήταν σαν να τις βλέπω μπροστά στα μάτια μου. Δεν ξέρω πόσο ε.φ. είναι, αλλά σαν ιστορία, πολύ καλογραμμένη και ευκολοδιάβαστη. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cassandra Gotha Posted September 27, 2011 Share Posted September 27, 2011 Ευχαριστούμε για τον αγώνα δρόμου που έκανες να μας δώσεςι μία ακόμα συμμετοχή. Έπαιξες ένα δικό σου flash live. Στην αρχή μου φάνηκε πως διάβαζα κάτι εξωγήινο, πιο ΕΦ δεν γινόταν. Αλλά μετά που έμαθα την αλήθεια απογοητεύτηκα. Πού είναι το θέμα και το είδος του διαγωνισμού; Μου άρεσε βέβαια που παρακολούθησα μία *γκουχ, σπόιλερ* από κοντά, αλλά σαν ιστορία είχε προβλήματα. 1) Ο Τζο-Βι-Σεν ξεχνιέται. Και δεν κατάλαβα και το λόγο. Τι γίνεται με τις θυληκές που αρνιούνται να αναπαραχθούν και φεύγουν μακριά; Κάτι δεν μου έδωσες να καταλάβω εκεί, που δεν είμαι υποχρεωμένη να γνωρίζω. 2) Τα ονόματα. Τα βρήκα εκνευριστικά. Μου θύμισαν Μπι-Μπι-Μπο και Τζον-Τζον. 3) Το τέλος που μοιάζει πως βρίσκεται εκεί μόνο για να κλείσει όπως-όπως το κείμενο. Γενικά, μου φάνηκε ότι διάβασα μια προσπάθεια για διήγημα, και όχι ένα κανονικό, έτοιμο διήγημα. Μία όχι καλή συμμετοχή. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted September 27, 2011 Share Posted September 27, 2011 "Νέες αναμνήσεις διαμορφωνόταν μέσα της και οιπαλιές έσβηναν σαν άπλυτες κάλτσες που ξεχάστηκαν στην κατασκήνωση τηςπροηγούμενης χρονιάς" Αυτό ούτε εγώ δεν θα το έγραφα! Εντάξει, τα είπαμε κι από κοντά, αλλά δεν ξέρω τι συμβουλή μπορώ να σου δώσω το διήγημα. Όμορφα και ποιητικά γραμμένη, δίνει την αίσθηση μιας αστραπιαίας και συμπυκνωμένης κίνησης, αλλά σαν διήγημα πολύ δύσκολα μπορεί να σταθεί. Θα το πω και αυτοαναφορικό, καθώς μέσα στο κείμενο το λες ξεκάθαρα, το παραδέχεσαι και η ίδια: "Ο Τζο-βι-σεν γεννήθηκε από το πουθενά ένα πρωινόδίπλα στην Τζο-βι-σαν. Το κορμί του είχε φτιαχτεί βιαστικά μέσα σε μόνο μιανύχτα" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest old#2065 Posted September 27, 2011 Share Posted September 27, 2011 (edited) Τέτη μου εγώ είμαι μαζί σου. Είχες μιά φλασιά, κάθησες την έγραψές. Επιστήμη έχει (εντομολογία), φαντασία έχει, εξέλιξη έχει (όσο πατάει η γάτα), καλογραμμένο είναι, πρωτότυπο είναι. Το κέφι μας κάνουμε. Ε κι αν δεν βγει στα πρώτα πέντε ποιός χεστ νοιάζεται; Α και μία καθαρά επιστημονική επισήμανση. Λόγω κάποιων αγκαθιών που υπάρχουν στην κνήμη τους, οι ακρίδες δεν φοράνε κάλτσες (συνήθως). Edited September 27, 2011 by npaps Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mindtwisted Posted September 28, 2011 Share Posted September 28, 2011 Λοιπόν τι κατάλαβα εγώ. Ότι η Τζο - βι - σαν παθαίνει κάποια μεταμόρφωση, χωρίς να γνωρίζουμε το λόγο, (ίσως αποτελεί ένα καινούριο είδος ακρίδας) και ο καινούριος της εαυτός εκδύεται μέσα από το σώμα το παλιού. Μετά, αντί να ζευγαρώσει, για κάποιο λόγο εξαγριώνεται και, μαζί με πάρα πολλές άλλες επιτίθεται στα σπαρτά ενός χωριού κοντά στα σύνορα. Σταματούν να καταστρέφουν τις σοδιές μόνο όταν φτάσουν στα δέντρα που είχαν φυτέψει εκεί οι άνθρωποι. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι γιατί υπήρχε εκεί ο Τζο - βι σεν, πώς εμφανίστηκε, και γιατί τα θηλυκά παράτησαν τα αρσενικά. Και δεν ξέρω αν έχω ερμηνεύσει σωστά και τα παραπάνω. Το κείμενο πάντως έρεε, έδινε την αίσθηση της κίνησης, αλλά το βρήκα σχετικά αδιάφορο. Ίσως άμα είχες χρόνο να το κάνεις μεγαλύτερο και πιο σαφές να ήταν πολύ καλύτερο. Κάτι περίπου άσχετο, νομίζω οτι τα έντομα δεν έχουν αίμα, αλλά αιμολέμφο. Αυτά. Καλή επιτυχία!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheTregorian Posted September 29, 2011 Share Posted September 29, 2011 Αν η ιστορία αφορούσε μεταμόρφωση ανθρώπου, όπως πίστεψα στην αρχή θα 'ταν τέλεια. Η αποκάλυψη ήταν ωραία, λογοτεχνικά, αλλά απογοήτευση για το διαγωνιστικό κομμάτι. Δε βλέπω πουθενά ούτε την εξέλιξη ούτε την ΕΦ κι ενώ η ιστορία είναι πολύ ενδιαφέρουσα, δεν ανήκει σ' αυτό τον διαγωνισμό κι αδυνατώ να το παραβλέψω, δυστυχώς. Πάντως συγχαρητήρια που κατάφερες να την γράψεις τελευταία στιγμή! Είναι μια πολύ καλογραμμένη ιστορία (μ' εξαίρεση μερικά λαθάκια απροσεξίας) κι αυτό είναι έπαινος για το χρόνο που της έδωσες! Καλή συνέχεια ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khar Posted September 29, 2011 Share Posted September 29, 2011 Δεν αντιλήφθηκα ακριβώς ούτε τη σχέση του με την εξέλιξη ούτε με την ΕΦ. Το να επιλέγεις μια οπτική γωνία ζώου ή εντόμου κρύβει πολλούς κινδύνους και χρειάζεται οπωσδήποτε κάποια ανατροπή ή έκπληξη που να δικαιολογεί την επιλογή. Εδώ δεν βρήκα κάτι που να εξηγεί γιατί διάλεξες την ακρίδα ως ήρωα. Το ξεκίνημα είναι ενδιαφέρον και παραπέμπει σε κάποιο άλλο είδος ή σε κάποια μηχανικό ον, αλλά η συνέχεια μας προσγειώνει ανώμαλα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Big Fat Pig Posted October 1, 2011 Share Posted October 1, 2011 ΟΚ, μάλλον υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει εδώ. Δηλαδή, η εξέλιξη και η ΕΦ με αποτέλεσμα να μην είμαι σίγουρος για το τι έχω διαβάσει. Μου άρεσε βέβαια η περιγραφή της μεταμόρφωσης, είχε μερικές πολύ ωραίες εικόνες στην επίθεση(;) Κατά τα άλλα το είδα ως ένα ποιητικό και ιδιαίτερα συναισθηματικό κείμενο που βέβαια μπορεί να γίνει καλύτερο αν δουλευτεί λίγο περισσότερο σε επίπεδο εικόνων και συναισθημάτων. Το τέλος με άφησε με απορίες. Υ.Γ. Χμ, χμ. Το σκέφτηκα λίγο παραπάνω. Αλλά ακόμα κι αν πιστώσω την εξέλιξη στους ανθρώπους, την ΕΦ που να την χρεώσω; Στις ακρίδες; Βόηθα λίγο καλέ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wordsmith Posted October 1, 2011 Share Posted October 1, 2011 Όπως και όλα σου που έχω διαβάσει, πολύ όμορφα και ποιητικά γραμμένο, αλλά δυσκολεύτηκα να το καταλάβω. Και συμφωνώ ότι δεν έχει σχέση με εξέλιξη και εφ. Οκ, το έγραψες και με πίεση χρόνου (και ειδικά γι' αυτό είναι εντυπωσιακά καλογραμμένο! Έχεις ένα τσεπάκι με ποιητικές εκφράσεις και τις ξεδιπλώνεις πολύ εύκολα!) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkinem Posted October 1, 2011 Share Posted October 1, 2011 Αν και η αναφορά σου στο θέμα της εξέλιξης ήταν απολύτως επιφανειακή, δεν ήταν αυτό που με ενόχλησε περισσότερο. Το μεγάλο, κατ’ εμέ, πρόβλημα ήταν η πλήρης απουσία του Ε.Φ στοιχείου. Κι άλλες ιστορίες του διαγωνισμού ακροβατούσαν ανάμεσα σε δυο λογοτεχνικά είδη, μα η δική σου άνηκε εντελώς στο Fantasy. Λυπάμαι, αλλά για τις ανάγκες του διαγωνισμού δε μπορώ να τη θεωρήσω καλή. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lizbeth_covenant Posted October 3, 2011 Share Posted October 3, 2011 Αυτό που μου άρεσε πολύ είναι η γραφή απ'τη μεριά ενός εντόμου! Ήταν πολύ καλή ιδέα και μου άρεσε η απόδοσή της! Πολύ ωραίες περιγραφές, αν και κάποιες δεν ταίριαζαν στο έντομο! Γενικά το χάρηκα σαν κείμενο! Το πρόβλημα βέβαια είναι πως δεν βρήκα ακριβώς την εξέλιξη. Είναι ένα νέο εξελιγμένο, είδος; Προφανώς κάτι τέτοιο. Αλλά πέρα απ' αυτό δεν υπάρχει σίγουρα ΕΦ! Πολύ καλή ιστορία και ιδέα αλλά εκτός διαγωνισμού μάλλον...! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asgaroth Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 Πολύ ωραία η χρήση της γλώσσας, ειδικά στην αρχή. Δε γίνεται σαφές όμως το γιατί έχει να κάνει με την εξέλιξη το θέμα. Επίσης με κούρασε κάπως η αρχική συνεχής επανάληψη των ονομάτων. Γενικά άψογη χρήση της γλώσσας αλλά μάλλον εκτός θέματος. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dagoncult Posted October 9, 2011 Share Posted October 9, 2011 -Πήγαινε καλά μέχρι το σημείο με τις εξηγήσεις, όπου αποδυναμώθηκε. -Ήταν μεν εντός θέματος, όμως δεν μπόρεσα να βρω την εφ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RedAlf Posted October 10, 2011 Share Posted October 10, 2011 Αν έτσι μπορείς να γράψεις μέσα σε τρεις ώρες, θέλω πραγματικά να διαβάσω τα κείμενα που δουλεύεις κανονικά! Η γραφή σου μου άρεσε πάρα (πάρα) πολύ. Την εξέλιξη εγώ την είδα στην εξέλιξη του κουκουλιού που γίνεται ακρίδα και στην ανθρώπινη κοινωνία-περιβάλλον που εξελίχθηκε, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να την χαρακτηρίσω ως Ε.Φ. Και δεν με ικανοποιεί η σκέψη άλλων στο forum που λένε ότι επειδή σκέφτεται η ακρίδα είναι Ε.Φ. Προτιμώ απλά να δω το κείμενο ότι με ποιητική γραφή αποτυπώνει τις σκέψεις της ακρίδας. Κατά τα άλλα (αν εξερέσουμε την έλειψη Ε.Φ. στοιχείων) το κείμενο σου μου άρεσε πολύ... Μπράβο... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loch Moors Posted October 11, 2011 Share Posted October 11, 2011 Η περιγραφή της μετάβασης της ακρίδας από το ένα σώμα στο άλλο ήταν πολύ παραστατική, ψαγμένη και δουλεμένη.. Το μισό σχεδόν κομμάτι του διηγήματος καλύπτεται από αυτήν την περιγραφή, και διαβάζουμε αρκετή ώρα για μια διαδικασία που κρατάει λίγες στιγμές, κάποια λεπτά ίσως, χωρίς όμως να μας κάνει να βαριόμαστε, ίσα, ίσα. Αυτό δεν είναι κάτι εύκολο, οπότε ήθελα να το τονίσω. Ως επισημάνσεις μπορώ να πω μόνο για κάποια στοιχεία που δίνονται αργότερα στο κείμενο για τους ανθρώπους που προστατεύονται από τα δέντρα... νομίζω πως οι λεπτομέρειες που γράφεις εκεί δεν είναι απαραίτητες γιατί ούτως ή άλλως δεν μαθαίνουμε κάτι γι' αυτούς, ούτε και είναι απαραίτητο να μάθουμε. Επίσης, νομίζω πως το κείμενο τελειώνει λιγάκι απότομα, σαν να περίμενα να διαβάσω και μια συνέχεια. Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eugenia Rose Posted October 13, 2011 Share Posted October 13, 2011 «Δεν ξέρω αν είναι εντός θέματος ή εντός είδους, αλλά διάολε μου αρέσει!» είπε η Ευγενία μαγεμένη καθώς τελείωνε το διάβασμα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonya Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 Τέτη, για τις συνθήκες υπό τις οποίες γράφτηκε, το διήγημα είναι μια χαρά! Τώρα -φτιάξε τα τύπο -φάλε ΕΦ -βάλε και εξέλιξη -αν όλα αυτά τα είχες βάλει απ' την αρχή, έμειναν στην ιστορία που είχες στο μυαλό σου +κράτησε τη λυρικότητατη ροή +και την πρωτοτυπία (Μισώ τις ακρίδες. Μπλιαξ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiessa Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Για την ιδέα: Αναρωτιέμαι αν αυτό ήταν εξέλιξη ή μετεξέλιξη. Έχουμε λοιπόν μια εξελιγμένη ακρίδα, της οποίας η περαιτέρω εξέλιξη ανακόπτεται από κάποιες προηγούμενες εξελίξεις. Γενικά: Η αρχή της ιστορίας ήταν εντυπωσιακή. Μου φαινόταν ότι πήγαινα να δω κάτι πολύ ιδιαίτερο και ενδιαφέρον. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Τζο-βι-σεν και πάραυτα εξαφανίστηκε και κατάλαβα τι περίπου συνέβαινε, δεν μπορώ να πω ότι ξετρελάθηκα. Έξυπνο το τείχος μιας άλλης πρότερης εξέλιξης/προόδου που σταματάει την Τζο-βι-σαν. Θα ήθελα να υπήρχε και λίγη πλοκή εκτός από αυτή την τρελή πορεία. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aScannerDarkly Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Θα σχολιάσω αργότερα, αλλά θέλω να πω ένα πράγμα. Αυτή η ιστορία έπρεπε να είναι αν μη τι άλλο στην πρώτη δεκάδα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DimitrisX Posted January 2, 2012 Share Posted January 2, 2012 Ποιητική γραφή με πολλές παρομοιώσεις, με αποτέλεσμα ένα κείμενο γεμάτο «εικόνες». Εξαιρετικό και επιτυχημένο το εγχείρημα να περιγραφεί η διαδικασία, οι εικόνες και τα συναισθήματα της μεταμόρφωσης ενός άλλου είδους. Σαφής αλληγορία και άψογη παρουσίαση της διττής ανθρώπινης φύσης. Υ.Γ. Μακάρι να μπορέσω κάποτε να γράφω έτσι. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts