Jump to content

Babushka Universalis

Recommended Posts

Όνομα συγγραφέα : Casper

Είδος : Υβρίδιο επιστημονικής φαντασίας-ιστορικού ρομάντζου

Βία-Σεξ: ανεπαίσθητα

Αριθμός λέξεων: 1.680

Σχόλια: Λογοτεχνική άσκηση ισορροπίας. Για τον διαγωνισμό «Παράλληλοι κόσμοι».

Αρχείο Babushka Universalis.docx

Babushka Universalis.doc

Edited by Mesmer

• 2 weeks later...

Η γραφή σου είναι άνετη και κυλάει πολύ γρήγορα η αφήγηση. Σε πολλά δε σημεία γίνεται ποιητική.

Αν κατάλαβα καλά παίζεις με την ιδέα των παράλληλων συμπάντων. Σε ένα άλλο σύμπαν τα πράγματα έχουν εξελιχθεί κάπως αλλιώς. Όμως το κείμενο έχει πολύ μικρό μέγεθος και δεν προλαβαίνεις να μας το περάσεις. Στην αρχή νόμιζα ότι η μισή ιστορία σου διαδραματιζόταν στο Παρίσι του σήμερα και η άλλη μισή μόνο στο Παρίσι της Βαστίλης. Νόμιζα ότι θα παίξεις με τα ταξίδια στο χρόνο. Το παράλληλο σύμπαν το αναφέρεις μόνο λίγο πριν το τέλος και μοιάζει περισσότερο με επίλογο ή μια πιο απαισιόδοξη έκβαση της ιστορίας που μας είπες. Θεωρώ αν θελήσεις να το ξανακοιτάξεις πρέπει να το μεγαλώσεις και να ενσωματώσεις αυτό το στοιχείο καλύτερα μέσα στο κείμενό σου. Αν γίνεται να μας δίνεις και ένα γεγονός, που να κάνει το νέο σύμπαν να δημιουργείται σε εκείνο το σημείο συγκεκριμένα.

Καλή η πρώτη σου (απ’ ότι θυμάμαι) προσπάθεια σε διαγωνισμό. Καλή επιτυχία! :book:

Edited by Eugenia Rose

Στα θετικά:

Η περιγραφή της Γαλλίας της επανάστασης είναι πειστική. Μας βάζεις και στο ιστορικό πλαίσιο ώστε (εμείς που δεν τα έχουμε και πολύ ξεκάθαρα στο μυαλό μας unsure.gif) να καταλάβουμε τι γίνεται.

Είναι προσεκτικά γραμμένο χωρίς αταίριαστες υπερβολές κλπ.

Από παρατηρήσεις:

εκτός από τους εμφανείς παραλληλισμούς σ' αυτά που συμβαίνουν στο τώρα και στο τότε, νομίζω περίμενα κάτι πιο διαδραστικό μεταξύ των χωρο-χρόνων.

Νομίζω ήθελε λίγο μεγαλύτερη επεξήγηση ο πλανήτης που αναφέρεις στο τέλος. Πρόκειται για μια παρόμοια πραγματικότητα όπου τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά;

φυσικά υποστηρίζω ότι στα κείμενα ο καθένας πρέπει να έχει και το περιθώριο να φανταστεί και να υποθέσει πράγματα κατά πώς θέλει, αλλά πιστεύω έπρεπε να δίνονται κάποια στοιχεία περισσότερα στον αναγνώστη.

Πάντως σίγουρα η ιστορία έχει τα φόντα για πολύ περαιτέρω εξέλιξη και με μεγαλύτερο αριθμό λέξεων.:)

Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία!smile.gif

Αρχικά να επισημάνω πως ο τίτλος της ιστορίας μου άρεσε πάρα πολύ. Πράγματι εμπνευσμένος.

Απλή και όμορφη ιστορία. Οι ιστορικές λεπτομέρειες προσέδιδαν έναν έντονο χαρακτήρα αληθοφάνειας. Το φανταστικό στοιχείο ανεπαίσθητο, μα εντούτοις σημαντικό, μας δημιουργεί την απορία σε ποια από τις δύο πραγματικότητες, τόσο όμοιες μεταξύ τους αλλά και τόσο διαφορετικές για τους ήρωες της ιστορίας, ζούμε εμείς.

Αν δε μου άρεσε κάτι, αυτό ήταν μερικές προτάσεις που, είτε λόγω μεγέθους είτε λόγω σύνταξης, δε μπορούσαν να αποδώσουν εύκολα το νόημά τους. Μικρό το κακό όμως.

Γενικά μου άφησε θετικές εντυπώσεις αυτή η πρώτη ιστορία που διαβάζω από εσένα. Καλή επιτυχία.

Guest Casper

αλλά πιστεύω έπρεπε να δίνονται κάποια στοιχεία περισσότερα στον αναγνώστη.

Πάντως σίγουρα η ιστορία έχει τα φόντα για πολύ περαιτέρω εξέλιξη και με μεγαλύτερο αριθμό λέξεων.:)

Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία!smile.gif

Ευχαριστώ.

Το ποστερ της εισαγωγής,η θεωρία των φράκταλς και της αυτο-ομοιότητας, οι ένοιες της κλίμακας και του χρόνου καθως και ο τίτλος είναι τα κλειδιά για το θεωρητικό υπόβαθρο. ¨Ενα σύμπαν, μέσα σε ένα άλλο σύμπαν που είναι μέσα σε ένα άλλο σύμπαν που είναι μέσα σε ένα άλλο σύμπαν................

Edited by Casper

Μπράβο για την ιστορία σου.Μου άρεσε πάρα πολύ η ιδέα που σκέφηκες και ο τρόπος γραφής σου.Καλή επιτυχία

Φαντασματάκι, μία λέξη: διαδραστικότητα. :) Η Σουσαμένια Άνοιξη το είπε τέλεια.

Το θέμα του διαγωνισμού, αυτό από το οποίο έπρεπε να εμπνευστούν οι ιστορίες, είναι οι παράλληλοι κόσμοι. Όμως, για μένα, αυτό το διήγημα δεν το εκμεταλεύεται καλά. Δεν υπάρχει διαδραστικότητα μεταξύ των δύο κόσμων σου, μάλιστα δεν καταλαβαίνω γιατί μας αφηγείσαι δύο διαφορετικούς κόσμους με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Δεν υπάρχει κάτι που να τους ενώνει. Το αν μας κλείνεις το μάτι με το εισαγωγικό σημείωμα είναι ένα θέμα, και το αν φαίνεται κάτι μέσα στο ίδιο το διήγημα είναι άλλο. Εμένα δεν μου έφτασε το σημείωμα πάντως. Το ότι έχεις άνεση στο λόγο είναι προφανές. Τολμώ να πω όμως, ότι δεν διακρίνω εδώ την ίδια άνεση στο να μας περάσεις την ιδέα σου.

Μού άρεσε η γραφή και η πλοκή, αλλά οι από πάνω έχουν δίκιο. Θα έπρεπε να υπάρξει κάποια "επικοινωνία" μεταξύ των δύο κόσμων. Τα φράκταλ δεν απαιτούν το σχήμα μου επαναλμβάνεται να είναι συνέχεια το ίδιο. Άμα οι κόσμοι διαφέρουν έστω και ελάχιστα τότε μπορεί να θεωρηθεί ώς φράκταλ αυτό που λες; οΟ

Καλή επιτυχία

Edited by Βαγγέλης

Ενδιαφέρουσα ιστορία, ειρωνική, αλλά και τρυφερή, που μας δείχνει τις διάφορες τροπές που μπορεί να πάρει η ζωή. Δεν μπορώ να πω ότι είναι πολύ πρωτότυπη, μιας και έχουμε δει και διαβάσει πολλές παρόμοιες ιστορίες. Ο τίτλος, όμως, είναι ευρηματικότατος!

Θα ήθελα το τέλος της, η αποκάλυψη, να μην δίνεται έτσι απότομα, αλλά, με κάποιον άλλο τρόπο, να μας δίνεις να καταλάβουμε αυτό που ήθελες να πεις. Παρόλ’ αυτά, την διάβασα με προσοχή και είχα αγωνία να δω για το ποια είναι η σχέση των δύο ιστοριών.

Η ιστορία σου μου άρεσε και για έναν άλλο λόγο. Μ’ αρέσει και μένα η θεωρία των πολλαπλών συμπάντων, όπου κάθε επιλογή, καλή ή κακή, έχει λάβει χώρα. Μ’ αρέσει να ξέρω ότι κάπου υπάρχει ένας δεκαπεντάχρονος Άγγελος βρήκε το κουράγιο να μιλήσει σ’ εκείνο το όμορφο κορίτσι, κι ένας Άγγελος που έχει δει περισσότερα πράγματα από μένα, κι ένας Άγγελος που έχει πάει στο διάστημα.

Αν και μου αρέσει ο τρόπος που γράφεις και νομίζω ότι κατάλαβα που ήθελες να το πας... Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος. Υπάρχει ένα γεγονός που το βλέπουμε να εκτυλίσσεται διαφορετικά σε δύο παράλληλους κόσμους και υπάρχει και ο ήρωας που ανοίγει την ιστορία … Αυτός που κολλάει; Αν πάρω τον πολύ ωραίο τίτλο και τα συνδέσω, θα έλεγα ότι το γεγονός που το βλέπουμε να εξελίσσεται διαφορετικά στα δύο παράλληλα σύμπαντα είναι μέσα στο μυαλό του ήρωα που ανοίγει την ιστορία ( εξού και το babushka;), χωρίς βέβαια να καταλαβαίνω το δίλλημα που προβληματίζει τον ήρωα. Μπορεί όλα αυτά που λέω να είναι αρλούμπες και απλά να μην κατάλαβα τίποτα, αλλά και αν έχω δίκαιο πάλι κάπου σκαλώνω με το τι πυροδοτεί όλο αυτό το δίλλημα του ήρωα και πως συνδέονται. Θα επανέλθω ξανά στην ιστορία και μετά θ’ αποφασίσω για την κατάταξη. Καλή επιτυχία.

Είναι μια καλογραμμένη ιστορία. Μας τοποθετείς στον χωροχρόνο με αρμονία. Ο λυρικός τόνος της έκφρασής σου είναι για μένα ένα επιπλέον θετικό όπως επίσης και ο τίτλος σου ο οποίος ήταν ιδιαίτερα ευφάνταστος και ταιριαστός. Όντως θα μου άρεσε και εμένα περισσότερο εάν υπήρχε μια δυνατότερη σχέση μεταξύ των δύο παράλληλων κόσμων σου... Καλή επιτυχία.

Υ.Γ. Τι μου θύμησες με το Casper....! laugh.gif

Οντως πολυ Γαλλια εχει πεσει! Που λεει και η Oceanborn! Ασχετο...δεν εχω παει ποτε στην Γαλλια αλλα αγαπω... μονο τα καστρα και τους γοτθικους ναους να σκεφτω ειναι αρκετα.

O τιτλος οπως ηδη ειπαν τα παιδια ειναι εμπνευσμενος και εξαιρετικος. Και η ιδεα επισης ειναι καλη και εχει πως να το πω... ζουμι! Το σχολιο σου πως ειναι ενας κοσμος μεσα σ' εναν αλλο κοσμο, που ειναι μεσα σ' εναν αλλο κοσμο κτλ ειναι πολυ ωραιο σαν συλληψη και νομιζω πως θα μπορουσες να κανεις πολλα περισσοτερα με αυτο. Νομιζω πως ειναι λιγο μικρο κειμενο για να αποδωσει την αρχικη ιδεα, πιστευω πως επρεπε να εκμεταλευτεις το οριο λεξεων περισσοτερο. Θα μου αρεσε να ειναι σχετικα ισα τα εκαστοτε κομματια που περιγραφουν το καθε κοσμο, γιατι ξεκινας πολυ με το τωρα των δυο εραστων και ας πουμε το κομματι με τον γαλαζιο πλανητη ειναι πολυ μικρο-ηθελα περισσοτερη αναλυση. Κατι αλλο που εχει ηδη ειπωθει πως δεν υπαρχει διαδραστικοτητα αναμεσα στους εκαστοτε κοσμους...αυτο μας αφηνει ξεκρεμαστους, απλα μεταφερομαστε απο συμπαν σε συμπαν χωρις να περιμενουμε κατι αλλο, μια αλλη πιθανοτητα, αλλα μια διαφορετικη πιθανοτητα ειναι αρκετη για ενα αλλο μελλον, για ενα αλλο συμπαν... αυτο θα νομιζω θα χαριζε πολυ να το αναλυεις παραπανω.Τι εννοω... ριχνω εναν καφε πανω μου, λερωνω τα ρουχα μου, τα βγαζω, φοραω καινουργια, τα παω καθαριστηριο, δεν προσεχω τον δρομο που διασχιζω με σκοτωνει ενα αμαξι. Ριχνω εναν καφε πανω μου, λερωνω τα ρουχα μου, τα βγαζω, φοραω καινουργια, τα αφηνω απλυτα. Ριχνω εναν καφε πανω μου, λερωνω τα ρουχα μου, φοραω καινουργια, δεν εχω απορρυπαντικο, παω να δανειστω από εναν γειτονα, μου ανοιγει και συνανταω τον ερωτα της ζωης μου η καποιον που μπορει να με παρενοχλησει η παραλιγο να ριξω εναν καφε πανω μου...και ολα αλλαζουν... το αν θα προλαβω τον καφε να μην πεσει πανω μου ειναι μονο μια στιγμη, μια στιγμη αρκετη ν΄αλλαξει το μελλον μου με τροπο που ουτε εγω η ιδια δεν ξερω... νομιζω αυτη ειναι μαγεια, πως μπλεκονται με εναν περιπλοκο τροπο ολες οι πιθανοτητες του τι θα κανω την επομενη στιγμη και αλλαζει ολο το μελλον... εσυ μας παρουσιασες λιγο το παρελθον... ισως αυτο ειναι ενας λογος που λιγο εμεινα να το σκεφτομαι...

Ευχομαι καλη επιτυχια!

Καλογραμμένο, αλλά συμφωνώ με τους αποπάνω ότι δε συνδέονται αυτοί οι δυο κόσμοι. Επίσης δεν κατάλαβα γιατί είναι επιστημονικής φαντασίας. Εκτός αν χρειάζεται να ξέρω από φράκταλ και θεωρία του χάους για να το καταλάβω(που δεν ξέρω). Συμφωνώ επίσης ότι μπορούσες να εκμεταλλευτείς το θέμα "παράλληλοι κόσμοι" περισσότερο, να δείξεις τι είναι αυτό που συμβαίνει διαφορετικά στον κάθε κόσμο και προκαλεί διαφορετική εξέλιξη, όπως με τον καφέ που λέει η laas7 και όπως η ταινία Sliding Doors, όπου βλέπουμε τις δυο εκδοχές της ιστορίας, που διαφέρουν μόνο στο ότι η πρωταγωνίστρια στη μια περίπτωση προλαβαίνει το τρένο και στην άλλη όχι.

Γενικά όχι και άσχημο, αλλά σίγουρα γινόταν και καλύτερο.

Ωραία η απόδοση της ιστορικής περιόδου, φαίνεται πως γνωρίζεις την εποχή και δεν κάνεις copy paste απο wiki(όπως θα έκανα εγώ). Οι παράλληλοι κόσμοι εδώ ήταν ελαφρά συνδεδεμένοι, αλλά έτσι και αλλιώς, είναι μια καλογραμμένη ιστορία υπερδιαστασιακής αγάπης.book.gif

Αυτή η ιστορία μου προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα, αλλά τουλάχιστον μου προκάλεσε συναισθήματα. Ο λυρισμός είναι διάχυτος και η αληθοφάνεια ονομάτων και περιγραφών ρεαλιστική. Οι παράλληλοι κόσμοι δεν συνδέονται, κατι βέβαια που δεν είναι απαραίτητο, αλλά κατ' αυτόν το τρόπο θα μπορούσαμε να συνδέσουμε οποιεσδήποτε δύο ή και παραπάνω ιστορίες, πράγμα που θα καθιστούσε το θέμα του διαγωνισμού άκυρο. Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες για την ευρηματικότικα και την επιτυχία του τίτλου.

Καλή σου επιτυχία.

Edited by abuno

Ενδιαφέρουσα πρώτη συμμετοχή. Η γλώσσα ήταν λυρική και το κλίμα της Επαναστατικής Γαλλίας πειστικό. Δύο παρατηρήσεις μόνο: η μία αφορά το μέγεθος. Είχες και το χώρο και το χρόνο να αποδώσεις λίγο περισσότερο τις σκηνές, αντί να χρησιμοποιείς τη φωνή του αφηγητή. Η δεύτερη αφορά το αν ήταν ΕΦ, που ήταν με την άκρη του μαχαιριού. Η ιδέα ότι υπάρχει ένα άλλο παράλληλο σύμπαν όπου τα γεγονότα συμβαίνουν ελαφρώς διαφορετικά είναι κλασσικός τόπος στην ΕΦ, αλλά έτσι όπως παρουσιάζεται, στο τέλος, δε με έπεισε. Θα έλεγα την ιστορία slipstream, όχι ΕΦ.

Και κάποιες σημειώσεις, όσο διάβαζα:

Babushka Universalis-nih.doc

Casper,

ώριμη, λογοτεχνική γραφή, αρκούντως μελετημένο ιστορικό πλαίσιο, ταιριαστοί χαρακτήρες.

Τα υπόλοιπα στην ψηφοφορία.

Ωραία γραφή, όμως η ιστορία δε με κράτησε. Υποθέτω πως αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μικρό μέγεθος του κειμένου, αφού αισθάνομαι σαν να μην πρόλαβα να μπω στην φάση του πρωταγωνιστή, να νιώσω το πρόβλημά του.

Οι αλλαγές από πρώτο σε τρίτο πρόσωπο δε με βοήθησαν, ωστόσο μου φαίνεται πως όντως θα λειτουργούσαν αν το κείμενο είχε μεγαλύτερο μέγεθος (πχ το διπλάσιο, που θα ήταν και πάλι εντός ορίου λέξεων).

Το τουίστ στο τέλος ήρθε λίγο απότομα (από τη στιγμή που δεν είχα πάρει πρέφα ότι στην ουσία διαβάζω δύο 'διαφορετικές' ιστορίες), αλλά δεν μπορώ να πω ότι με χάλασε.

Πάντως νομίζω πως η τελευταία φράση θα μπορούσε και να λείπει. Εννοώ ότι οι δυο τελευταίες παράγραφοι σε πλάγια γράμματα, κάνουν κατανοητό ότι πρόκειται για δύο ιστορίες σε μία, επομένως (εκτός αν υπάρχει κάτι που δεν έπιασα) δε βρίσκω το λόγο για την τελική επιστροφή στο πρώτο πρόσωπο.

Aνάμεικτα συναισθήματα κι εγώ. Η γραφή σου είναι καλή, απλή, με ωραίες εικόνες και σκηνικά. Μας περιγράφεις την Γαλλία και τα χαρακτηριστικά της με ωραίο τρόπο, εικόνες, ονόματα,κ.τ.λ Σαν θέμα είναι ωραίο όπως και η ιδέα του, όμως ενώ φαίνεται να μπορούσες να την αναπτυξεις ακόμα καλύτερα, δεν το κάνεις σε μεγάλο βαθμό καθώς θα μπορούσες να μεγαλώσεις το διήγημα προσθέτοντας λεπτομέρειες και συνδέοντας τους δύο κόσμους σου με άλλα χαρακτηριστικά. Άδικα έχασες από τα παραπάνω, ενώ γράφεις πολύ όμορφα και με ζωντανές εικόνες και ύφος. Περιμένω κι άλλες ιστορίες σου! Καλή επιτυχία!

Edited by Tattoman

Αν χρειαζεσαι μεταφραση, let me know. And if you need anything clarified, feel free to contact me.

Cool story. Excellent use of language, a character with a plight the reader can relate to, and a vivid depiction of Revolutionary Paris. Great description, although somewhat flowery for my taste, but that’s probably just me.

If you feel like developing this further, a few things to consider for the rewrites:

- Why limit it to only two realities? Perhaps there’s a third where the guy gets arrested and the girl has to save him.

- I’d like to see more of the girl. I’d like her to be more that a pretty girl the protagonist has feelings for. Methinks she deserves a personality of her own. ;)

- The protagonist is rather passive. He doesn’t do much, save for the final moments. But what if he took matter into his own hands? What if he was personally involved in Robespierre’s arrest? This would make, IMHO, one ending more satisfying and the other more heart-wrenching.

But a cool story anyway.

Thank you for sharing,

Christine

Πολύ ωραία γραφή, αλλά ήταν πολύ μικρό σαν κείμενο για να με κερδίσει. Εάν βρεις τον χρόνο, μεγάλωσε το(και ακολούθα κάποια από αυτά τα tips που πρότεινε η Christine))

Καλή συνέχεια !

και ελπίζω να μπεις και πάλι στο forum