Jump to content

Πρόσεχε τι εύχεσαι!

Witch King of Angmar

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα:Παραλόπουλος Χρήστος

Είδος:επιστημονική φαντασία

Βία;Όχι

Σεξ;Όχι

Αριθμός Λέξεων:

Αυτοτελής; Ναι

Σχόλια:Ελπίζω να σας αρέσει η ιστορία.Είναι πρωτότυπη και ελπίζω να μην καταλήξει σε φιάσκο.

ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΕΥΧΕΣΕ.docx

ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΕΥΧΕΣΕ.doc

Edited by Mesmer
Προσθήκη doc

• 2 weeks later...

Χμμμ.... στην πραγματικότητα είναι ένα κείμενο για το οποίο δύσκολα μπορώ να πω αν μου άρεσε ή όχι με βάση τα συνηθισμένα κριτήρια...

Η ιδέα είναι πρωτότυπη αυτό είναι σίγουρο, τα πράγματα που γράφεις και ο τρόπος με τα οποία τα γράφεις

μου θύμισαν και λίγο προφητικό για το τέλος του κόσμου σε στυλ νοστράδαμου ας πούμε...

σίγουρα προκαλούν πολλά και έντονα συναισθήματα και σκέψεις για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

Τολμηρό το εγχείρημά σου και το βρίσκω μια καλή, πετυχημένη προσπάθεια. Το ύφος που γράφεις είναι σταθερό και έχω την εντύπωση ότι δεν βρήκα κάτι που να μου χτυπήσει το μάτι άσχημα.

Απλά και πάλι... δεν μπορώ να πω με σιγουριά πόσο μου άρεσε! Πάντως σίγουρα με προβλημάτισε κι αυτό είναι καλό.... Μπράβο από εμένα:)

Λοιπόοοοοοοον. Κατ’ αρχάς ο τρόπος και ο ρυθμός της αφήγησής σου μου θύμισε έπος. Το γεγονός δηλαδή ότι χρησιμοποιείς κόμματα και βάζεις τελείες κάθε 5 σειρές περίπου. Αλλά και η σύνταξη μου έδινε την ίδια εντύπωση. Με άλλα λόγια ήταν σαν ένα πολύ μεγάλο πεζό ποίημα στα μάτια μου. Επίσης καταλαβαίνω το επίκαιρο του θέματος και την πρόθεσή σου να το περάσεις στον αναγνώστη. Ο τρόπος όμως που αφηγείσαί μπερδεύει. Δεν έχω διαβάσει κάτι άλλο δικό σου. Δυσκολεύτηκα στο να παρακολουθήσω την ροή της ιστορίας σου και τελικά αυτό που ήθελες να πεις, χάθηκε μέσα στο σιδηρόδρομο των λέξεων. Αν το τοποθετούσα σε είδος θα ήταν κάτι μεταξύ sci-fi και fantasy και όχι καθαρή επιστημονική φαντασία. Ίσως να έπρεπε να προσέξεις τυχόν τυπογραφικά/ορθογραφικά λάθη πριν το ανεβάσεις γιατί σου έχουν ξεφύγει εδώ και εκεί. Η ιδέα σου πάντως ήταν καλή και θα ήταν καλό να την δουλέψεις με ένα πιο συμβατικό τρόπο γραφής να δεις πως θα σου βγει. Καλή επιτυχία από μένα. :book:

Ενδιαφέρουσα ιδέα, ξεκάθαρα επηρεασμένη από την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

Όμως, όμως, όμως... Τα αρνητικά είναι πάρα πολλά.

Αδύναμη πλοκή. Χαώδεις προτάσεις που, είτε λόγω λανθασμένης σύνταξης, είτε λόγω κακής χρήσης σημείων στίξεως, είτε λόγω μεγέθους, συχνά δεν έβγαζαν νόημα. Αρκετά ορθογραφικά λάθη.

Όλα αυτά έδιναν συνεχή χτυπήματα στο κείμενο και μια καλή ιδέα καταβαραθρώθηκε και μετατράπηκε σε μια ιστορία που κινείται σε επίπεδα κάτω του μετρίου.

Με συγχωρείς αν γίνομαι σκληρός, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η εντύπωση που αποκόμισα από την ανάγνωση της ιστορίας σου.

Πραγματικά λυπάμαι. Καλή επιτυχία.

Guest Casper

Δύο πράγματα μου έκαναν εντύπωση σε αυτό το διήγημα. Πρώτο το ύφος. Προσπάθεια ποιητικής ανατροπής του κλασικού στυλ σύνταξης. Το εντόπισε και η Ευγενία Ροζ. Εντάξει στο συγκεκριμένο κείμενο δεν λειτουργεί. Το ότι ο συγγραγέας πειραματίζεται είναι δημιουργικό. Με συνεχή δοκιμή των μέσων του θα πετύχει στο μέλλον.

Δεύτερο και σημαντικότερο, δεν θέλει απλά να πει μια ιστορία, θέλει να προβληματίσει σε σύγχρονα θέματα της κοινωνίας και για μένα αυτό είναι ένα μεγάλο συν. Καλή επιτυχία.

Χμμμ.... στην πραγματικότητα είναι ένα κείμενο για το οποίο δύσκολα μπορώ να πω αν μου άρεσε ή όχι με βάση τα συνηθισμένα κριτήρια...

Η ιδέα είναι πρωτότυπη αυτό είναι σίγουρο, τα πράγματα που γράφεις και ο τρόπος με τα οποία τα γράφεις

μου θύμισαν και λίγο προφητικό για το τέλος του κόσμου σε στυλ νοστράδαμου ας πούμε...

σίγουρα προκαλούν πολλά και έντονα συναισθήματα και σκέψεις για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

Τολμηρό το εγχείρημά σου και το βρίσκω μια καλή, πετυχημένη προσπάθεια. Το ύφος που γράφεις είναι σταθερό και έχω την εντύπωση ότι δεν βρήκα κάτι που να μου χτυπήσει το μάτι άσχημα.

Απλά και πάλι... δεν μπορώ να πω με σιγουριά πόσο μου άρεσε! Πάντως σίγουρα με προβλημάτισε κι αυτό είναι καλό.... Μπράβο από εμένα:)

Μου άρεσε που το βρήκες δύσκολο να πεις αν ήταν ωραίο σύμφωνα με τα συνηθισμένα κριτήρια γιατί προσπαθώ πάντα να ξεφεύγω να γράφω μια ιστορία φωτοτυπία,σαν κάποιους επαγγελματίες-ονόματα δεν λέμε,οικογένειες δεν θίγουμαι.Ναι ήταν το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε,γιατί μέσα στα μυαλά των ανθρώπων έχουν γεννηθεί πιστεύω που πιθανότατα θα αλλάξουν την κοινωνία όπως την γνωρίζουμε.Απλά εγώ χρησιμοποίησα το αρνητικό σενάριο.Και είναι σε αποκαλυπτικό στυλ,γιατί θεωρώ πως η ιστορία ήθελε αυτό τον συγκεκριμένο τρόπο-σαν να μου το ψιθύρισε όταν έγραψα την πρώτη λέξη.

Επίσης σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια στο τέλος.smile.gif

Λοιπόοοοοοοον. Κατ’ αρχάς ο τρόπος και ο ρυθμός της αφήγησής σου μου θύμισε έπος. Το γεγονός δηλαδή ότι χρησιμοποιείς κόμματα και βάζεις τελείες κάθε 5 σειρές περίπου. Αλλά και η σύνταξη μου έδινε την ίδια εντύπωση. Με άλλα λόγια ήταν σαν ένα πολύ μεγάλο πεζό ποίημα στα μάτια μου. Επίσης καταλαβαίνω το επίκαιρο του θέματος και την πρόθεσή σου να το περάσεις στον αναγνώστη. Ο τρόπος όμως που αφηγείσαί μπερδεύει. Δεν έχω διαβάσει κάτι άλλο δικό σου. Δυσκολεύτηκα στο να παρακολουθήσω την ροή της ιστορίας σου και τελικά αυτό που ήθελες να πεις, χάθηκε μέσα στο σιδηρόδρομο των λέξεων. Αν το τοποθετούσα σε είδος θα ήταν κάτι μεταξύ sci-fi και fantasy και όχι καθαρή επιστημονική φαντασία. Ίσως να έπρεπε να προσέξεις τυχόν τυπογραφικά/ορθογραφικά λάθη πριν το ανεβάσεις γιατί σου έχουν ξεφύγει εδώ και εκεί. Η ιδέα σου πάντως ήταν καλή και θα ήταν καλό να την δουλέψεις με ένα πιο συμβατικό τρόπο γραφής να δεις πως θα σου βγει. Καλή επιτυχία από μένα. :book:

Όντως είναι έπος γιατί όλα αυτά τα γεγονότα μόνο επικά μπορώ να τα θεωρήσω,επίσης ασχολούμαι πολύ καιρό και με έναν κόσμο επικής φαντασίας που έχω δημιουργήσει και τώρα γράφω το δεύτερο από τα τρία βιβλία.Επίσης γράφω και αρκετά ποίηματα.Πίστευα κιόλας ότι λόγω της ατμόσφαιρας ταίριαζε περισσότερο αυτός ο τρόπος γραφής.Τώρα για τα ορθογραφικά λάθη,φταίει το word μου που δεν έχει διορθωτή και πρέπει συνεχώς να ελέγχω λέξεις στο google,αλλά υπάρχει και μια σοβαρή υποψία δυσλεξίας,Ποιος ξέρει όμως;

Ευχαριστώ για την συμβουλή σου.Θα δω τι μπορώ να κάνω.Ίσως να τα ισορροπήσω

Edited by Witch King of Angmar

Ενδιαφέρουσα ιδέα, ξεκάθαρα επηρεασμένη από την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

Όμως, όμως, όμως... Τα αρνητικά είναι πάρα πολλά.

Αδύναμη πλοκή. Χαώδεις προτάσεις που, είτε λόγω λανθασμένης σύνταξης, είτε λόγω κακής χρήσης σημείων στίξεως, είτε λόγω μεγέθους, συχνά δεν έβγαζαν νόημα. Αρκετά ορθογραφικά λάθη.

Όλα αυτά έδιναν συνεχή χτυπήματα στο κείμενο και μια καλή ιδέα καταβαραθρώθηκε και μετατράπηκε σε μια ιστορία που κινείται σε επίπεδα κάτω του μετρίου.

Με συγχωρείς αν γίνομαι σκληρός, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η εντύπωση που αποκόμισα από την ανάγνωση της ιστορίας σου.

Πραγματικά λυπάμαι. Καλή επιτυχία.

Πρώτα από όλα σε ευχαριστώ για την επιβράβευση της ιδέας.

Σίγουρα το κείμενο έχει αρνητικά στοιχεία όπως τα ορθογραφικά λάθη.Η πλοκή βέβαια δεν θα την θεωρούσα αδύναμη αλλά ούτε και συνταρακτική.Πιστεύω ότι ήταν αρκετά καλή,επειδή σπάνια γράφω σε τόσες λίγες λέξεις και δυσκολεύτηκα αρκετά,αλλά θεωρώ ως δημιουργός πως έδεσε με την ατμόσφαιρα.Πάντως αν ο τρόπος γραφής είναι χαώδης όσον αφορά την σύνταξη,αυτό είναι στα γούστα του καθενός.Γιατί η αλήθεια είναι πως ο τρόπος γραφής μου είναι ιδιαίτερος καθώς δεν έχω διαβάσει και πολλά βιβλία στην ζωή μου και ήταν πιο εύκολο να διαμορφώσω έναν τρόπο που θα κάνει αίσθηση,με αρκετούς πειραματισμούς.Δεκτή βεβαίως η κριτική σου,μπορεί όντως να έχει αρκετές αδυναμίες.

Δεν πειράζει αν γίνεσαι σκληρός,χρειάζονται και οι αναγνώστες που θα σου δώσουν σφαλιάρες,στον συγγραφέα.Κακός και άδικος να μην γίνεσαι.Σε ευχαριστώ για την ευχή σου.

Δύο πράγματα μου έκαναν εντύπωση σε αυτό το διήγημα. Πρώτο το ύφος. Προσπάθεια ποιητικής ανατροπής του κλασικού στυλ σύνταξης. Το εντόπισε και η Ευγενία Ροζ. Εντάξει στο συγκεκριμένο κείμενο δεν λειτουργεί. Το ότι ο συγγραγέας πειραματίζεται είναι δημιουργικό. Με συνεχή δοκιμή των μέσων του θα πετύχει στο μέλλον.

Δεύτερο και σημαντικότερο, δεν θέλει απλά να πει μια ιστορία, θέλει να προβληματίσει σε σύγχρονα θέματα της κοινωνίας και για μένα αυτό είναι ένα μεγάλο συν. Καλή επιτυχία.

Σίγουρα ο πειραματισμός κάπου θα οδηγήσει στο τέλος.

Ναι,γιατί πιστεύω πως ο δημιουργός δεν πρέπει να σε διασκεδάζει αλλά να σε ψυχαγωγεί.

Witch King of Angmar, το ότι το κείμενό σου κρύβει πολύ βαθιές σκέψεις, είναι το συν που κρατώ στο μυαλό μου για τη συμμετοχή σου. Θα γίνω κι εγώ σκληρή όμως, γιατί είναι το μόνο θετικό που βρίσκω να σου πω. Το κείμενο είναι σχεδόν ακατανόητο, και αυτό οφείλεται σχεδόν εξ' ολοκλήρου στην άσχημη σύνταξη, τα πολλά ορθογραφικά, στον καταιγισμό λέξεων, τις τεράστιες προτάσεις. Αυτό είναι ένα πράγμα που δύσκολα πετυχαίνει, είναι υπερβολικό όταν γίνεται σ ε ολόκληρο κείμενο, και πρέπει να είσαι σωστός... μάστορας, πώς να το πω καλύτερα. Εσύ δεν το έκανες καθόλου καλά, μάλιστα μου φαίνεται ότι μπερδευόσουν κι εσύ ο ίδιος από αυτό, με αποτέλεσμα πολλά λάθη, νοηματικά και εκφραστικά. Το ότι δεν έβαζες κόμματα είναι απλά λάθος.

Πήρα το θάρρος να σου σημειώσω μερικά πράγματα που θεώρησα καλό να σου τα δείξω, πιο πολύ ορθογραφικά (τώρα, αν μου ξέφυγε και κάτι... δεν είμαι και η τέλεια ορθογράφος).

έκανα ένα μικρούλι έντιτ για να διώξω μια περιττή παρένθεση, εντάξει;

ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΕΥΧΕΣΕ.doc

Edited by Cassandra Gotha

Witch King of Angmar, το ότι το κείμενό σου κρύβει πολύ βαθιές σκέψεις, είναι το συν που κρατώ στο μυαλό μου για τη συμμετοχή σου. Θα γίνω κι εγώ σκληρή όμως, γιατί είναι το μόνο θετικό που βρίσκω να σου πω. Το κείμενο είναι σχεδόν ακατανόητο, και αυτό οφείλεται σχεδόν εξ' ολοκλήρου στην άσχημη σύνταξη, τα πολλά ορθογραφικά, στον καταιγισμό λέξεων, τις τεράστιες προτάσεις (πολύ δύσκολο πράγμα να γίνει σωστά, υπερβολικό όταν γίνεται σ ε ολόκληρο κείμενο, και πρέπει να είσαι σωστός... μάστορας, πώς να το πω καλύτερα). Εσύ δεν το έκανες καθόλου καλά, μάλιστα μου φαίνεται ότι μπερδευόσουν κι εσύ ο ίδιος από αυτό, με αποτέλεσμα πολλά λάθη, νοηματικά και εκφραστικά. Το ότι δεν έβαζες κόμματα είναι απλά λάθος.

Πήρα το θάρρος να σου σημειώσω μερικά πράγματα που θεώρησα καλό να σου τα δείξω, πιο πολύ ορθογραφικά (τώρα, αν μου ξέφυγε και κάτι... δεν είμαι και η τέλεια ορθογράφος).

Κοίταξα το κείμενο με τις διορθώσεις.Είπες κάπου πως κάποιο σχόλιο που έκανα ήταν ρατσιστικό.Δεν είμαι ρατσιστής αν νομίζεις αυτό,αλλά ήθελα να κάνω μια προσπάθεια ειρωνικού χιούμορ για όσους μπερδεύουν τους γιαπωνέζους ή τους κινέζους.Μάλλον αποτυχημένη.

Να θυμίσω κάτι, παρακαλώ:

• Συνηθίζεται οι συγγραφείς να απαντούν στα σχόλια μετά το πέρας του διαγωνισμού.

Αυτό εξαιτίας πραγμάτων που μας έχει διδάξει η πείρα, από παλιότερους διαγωνισμούς. Προφανώς, το "συνηθίζεται" υποδηλώνει ότι δεν είναι κανονισμός, αλλά είναι μέρος του savoir vivre των διαγωνισμών.

Εμένα δε μου πολυάρεσε ότι αναφέρεις έστω και επιφανειακά τη τωρινή κατάσταση στην Ευρώπη. Για τα υπόλοιπα δε συμφωνήσω με τους από πάνω.

Ένα διήγημα που μοιάζει περισσότερο με ένα σύντομο χρονικό. Εμφανώς επηρεασμένο από τις σημερινές εξελίξεις στον κοινωνικοοικονομικό τομέα, και ίσως, μια (προσωπική;) παρατήρηση/προειδοποίηση πως οτιδήποτε ξένο δεν είναι απαραίτητα και καλό. Μου άρεσε η όλη ιδέα, αλλά θα ήθελα να την είχες αναπτύξει καλύτερα, μέσα από ένα ολοκληρωμένο διήγημα, παρά με αυτόν τον τρόπο. Εδώ μας έδωσες πολύ επιγραμματικά και γρήγορα τα όσα συνέβησαν και δεν προλάβαμε να ταυτιστούμε είτε με κάποιον χαρακτήρα ή έστω με το σύνολο του κόσμου. Σε παραπέμπω και σε μια ιστορία του Nirgal, με παρόμοιο περιεχόμενο και τρόπο παρουσίασης: Δικαιοσύνη

Η δομή του κειμένου σου χρειάζεται μια καλύτερη μορφοποίηση. Μην το αφήσεις έτσι, σε μεγάλα κομμάτια, αλλά χώρισέ το με παραγράφους, σε μικρότερες νοηματικές ενότητες. Να κάνεις κι έναν έλεγχο για μερικά λαθάκια που σου έχουν ξεφύγει.

Γενικά ήταν μια ωραία ιστορία, που αν είχε ειπωθεί με διαφορετικό τρόπο, θα κέρδιζε περισσότερο.

Edited by Mesmer

Η ιδεα δειχνει κοινωνικο ενδιαφερον για το που παμε, τι θα απογινουμε κτλ ειναι και επικαιρο. Ειναι ενα ειλικρινες αγχος για την κατασταση της χωρας μας, της Ευρωπης και γενικα της παγκοσμιας εικονας. Οπως ετυχε να πω και σε ενα σχολιο μου στην βιβλιοθηκη ποιησης, ειναι λογικο η τεχνη να ακολουθει την πραγματικοτητα. Ζουμε μεσα στον κοσμο, απο αυτον θα εμπνευστουμε, θα επηρεαστουμε και αυτο τελικα θα εκφρασουμε, ακομα και αν δεν το νομιζουμε η αν προσπαθουμενα το αποφυγουμε... ακομα και τοτε θα εκφρασουμε οτι υποθετικα μας λειπει απο τον κοσμο μας... αρα εκφραζουμε αναποδα αυτον...ξερετε σαν την φωτογραφια και το αρνητικο της.

Ο τροπος εκφρασης ηταν το βασικο μειονεκτημα. Η προσπαθεια ποιητικης εκφρασης σε πεζο ειναι παντα στο πισω μερος του μυαλου οσων ασχολουνται με την ποιηση (και εμενα με ιντριγκαρει), αλλα εχω προσεξει πως συνηθως ειναι πολυ πιο δυσκολο απο οσο φανταζομαστε για να αποδωσει. Οι υπερβολικα στολισμενες προτασεις, η διαφορετικη συνταξη που συνηθιζουμε στα ποιηματα, δεν αποδιδουν ευκολα σε πεζα και εχω προσεξει πως ενα τετοιο κειμενο δεν πρεπει να ειναι ιδιαιτερα μεγαλο γιατι κουραζει. Ασε που τελικα νομιζω πως η ποιηση χαριζει ως ποιηση και το πεζο ως πεζο. Το παντρεμα δεν ειναι ευκολο πραγμα σε κανενα επιπεδο σ΄αυτη την ζωη!

Οι πολυ μεγαλες προτασεις επισης δεν σε βοηθησαν και εκαναν δυσκολο να καταλαβω τι γραφεις σε καποια σημεια. Αν ειχες μικροτερες φρασεις νομιζω αμεσως θα ειχε αλλη εικονα το κειμενο. Οπως και να εχει υποψιαζομαι πως εχεις στο μυαλο σου οταν γραφεις πολλες ιδεες η για την ακριβεια βλεπεις αυτο που θελεις να γραψεις σαν να ρεει προχωραει και ακομα το γραφεις και προσπαθεις να το περασεις στο γραπτο. Αλλα οπως αντιλαμβανομαι εγω το γραψιμο ειναι σαν να βαζεις τους αλλους μεσα στο μυαλο σου, το μυαλο ειναι ενας λαβυρινθος, πρεπει να τους δειξεις τον τροπο να μπουν και να βγουν (γιατι κανεις δεν θελει στο μυαλο του τους αλλους για πολυ!) με μια λογικη αλληλουχια, υπαρχουν πολλες εισοδοι, πολλες εξοδοι, εσυ εισαι ο κλειδοκρατορας και οριζεις την διαδρομη.

Ευχομαι καλη επιτυχια!

Εμένα μου άρεσε, κατάλαβα πως οι μεγάλες προτάσεις ήταν εσκεμμένες και η αντιστροφή ρημάτων και αντικειμένων πολύ καλά έδεσε. Εύγε για τους προβληματισμούς που εισάγεις και για το ύφος. Πολύ καλή προσπάθεια και σίγουρα στα πλαίσια του διαγωνισμού. Μόνη παραφωνία τα ορθογραφικά λάθη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με έναν έλεγχο.

Καλή επίτυχία φίλτατε.

Φοβερή ιστορία! Μ' άρεσε και ο τρόπος γραφής και η όλη μυθολογία που κρύβεται από πίσω. Μου δημιούργησε συναισθήματα και ποιητικές εικόνες. Το μόνο αρνητικό που βρήκα, πέρα από τα τεχνικά θέματα που προαναφέρθησαν, ήταν το τέλος. Εγώ θα το τελείωνα στη φράση-τίτλο.

Καλή σου επιτυχία...

Αυτή η ιστορία έχει πράγματα να πει και να θίξει και να μας κάνει να προβληματιστούμε όταν την τελειώσουμε. Η αλήθεια όμως είναι πως με κούρασε λίγο ο τρόπος ο οποίος την έγραψες και με πετούσε συνέχεια έξω απ’ την ατμόσφαιρα που προσπάθησες να στήσεις και το ότι δεν υπήρχε κάποιος ήρωας συγκεκριμένα μέσα από τον οποίο θα μπορούσες να μας δώσεις την ιστορία, το έκανε δύσκολο να ταυτιστώ. Εύχομαι καλή επιτυχία.

Τόσο το θέμα όσο και η δομή του κειμένου παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Σίγουρα οι προτάσεις είναι επιτηδευμένα μακροσκελείς και σίγουρα η σύνταξη τους είναι επιμελώς ιδιαίτερη. Είναι πολύ σημαντικό να εκφραζόμαστε τόσο μέσα από τις ιδέες που παραθέτουμε όσο και από την μορφή που δίνουμε στα κείμενά μας. Θα μπορούσα να το ερμηνεύσω ενδεχομένως και σαν μια αγωνία που παίρνει σάρκα μέσω της συγκεκριμένης δομής. Ωστόσο, για να είμαι ειλικρινής και εμένα με κούρασε κάπως και αισθάνθηκα ότι χάνω το ροή των γεγονότων. Φυσικά δε σημαίνει ότι η ιστορία ήταν κακή ή η επιλογή σου λανθασμένη, απλά εμένα με δυσκόλεψες λιγάκι... laugh.gif Καλή επιτυχία.

Σίγουρα κάνεις τα πράγματα πιο δύσκολα για σένα και για τον αναγνώστη με τις τεράστιες προτάσεις, αλλά δίνεις και μια αίσθηση επείγοντος στα τεκταινόμενα, που μας βάζει πιο βαθιά στη δράση. Ήταν και πιο ποιητική η απόδοση έτσι, stream of consciousness.

Ίσως αν αυτοί που επικρατούσαν ήταν λιγότερο εξωπραγματικοί για έναν κόσμο που μέχρι το τέλος έμοιαζε πολύ με τον δικό μας, να πετύχαινες μια πιο ρεαλιστικά τρομακτική ατμόσφαιρα.

Πέρα από το πλήθος ορθογραφικών και εκφραστικών λαθών που επεσήμαναν και οι παραπάνω, οι τεράστιες προτάσεις κάνουν το κείμενό σου να μοιάζει με παραλήρημα. Καταλαβαίνω ότι αυτό το θεωρείς ιδιαίτερο στυλ γραφής, αλλά είμαι της γνώμης ότι για να πετύχει κάποιος τέτοιος πειραματισμός πρέπει ο συγγραφέας να είναι εξαιρετικά καλός και να έχει κατακτήσει απολύτως τους πιο συμβατικούς τρόπους έκφρασης(το ότι καταλάβαινα την ομιλία του εξωγήινου καλύτερα από όλο το υπόλοιπο κείμενο, νομίζω ότι θα πρέπει να σε ανησυχήσει:lol:). Πολύ φιλόδοξη προσπάθεια, με άλλα λόγια, και σαν μορφή και σαν ιδέα, αλλά όχι πετυχημένη.

Κάπου λες(στα σχόλια) ότι δεν έχεις συνηθίσει να γράφεις τόσο μικρά κείμενα. Ίσως να είναι και αυτό το πρόβλημα: λες την ιστορία κάπως στα γρήγορα, όχι με εικόνες και γεγονότα, αλλά με πάρα πολλά σχόλια πάνω σε μια οικεία πραγματικότητα και αυτό νομίζω ότι είναι λάθος συγγραφικά. Αν την έλεγες δείχνοντας με έμμεσες αναφορές ποια είναι η κατάσταση, γιατί έχει φτάσει στο απροχώρητο και έρχεται να τους σώσει ο εξωγήινος, θα σου έφταναν οι λέξεις μια χαρά. Αλλά έτσι το έχεις γεμίσει με σχόλια που δεν πολυχρειάζονται.

Είναι ενδιαφέρον που έβαλες κάποιον κοινωνικό-πολιτικό προβληματισμό στο κείμενό σου(κράτα το αυτό), αλλά δε φτάνει. Θέσε στόχους πιο εφικτούς την επόμενη φορά.

• 2 weeks later...

Ίσως ακουστώ σκληρός, αλλά πριν μάθεις να συγγραφεις πρέπει να μάθεις να γράφεις. Και η ιστορία σου δείχνει ότι έχεις ακόμα δουλειά να κάνεις στην ορθογραφία και στο συντακτικό σου, αλλιώς το ποιητικό στυλ που προσπαθείς να αποδώσεις εδώ δε δουλεύει.

Στα της ιστορίας τώρα, η ιδέα είναι καλή, αλλά έτσι όπως αποδίδεται, σαν παραλληρηματικό χρονικό, δεν αποδίδει - κυρίως γιατί το ύφος είναι δύσκολο και η γραφή σου, ακόμα, δεν το στηρίζει. Υπάρχουν όμως εδώ κι εκεί κάποια σημεία που αφήνουν υποσχέσεις, χρειάζεσαι όμως δουλειά μέχρι να υλοποιήσεις αυτό που δείχνεις να θέλεις να κάνεις εδώ.

Και κάποιες σημειώσεις που έκανα διαβάζοντας:

ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΕΥΧΕΣΕ-nih.doc

Edited by Nihilio

Χρήστο,

η ιστορία σου μου θύμισε σε κάποια σημεία τους “Επικυρίαρχους” (Childhood’s end) του Άρθουρ Κλαρκ.

Μέσα από την πρωτογενή γραφή σου, κρατάω τα μηνύματα, τα συναισθήματα και την πολιτικο-κοινωνικο-οικολογική ανησυχία σου.

Να είσαι καλά και να παλεύεις για το καλύτερο.

Μηνυματική ιστορία, αλλά δεν μπόρεσα να την ευχαριστηθώ μιας και με μπέρδευε ο λόγος σε πολλά σημεία.

Το κλείσιμο έχω την εντύπωση πως δεν το πολυέπιασα.

Αν χρειαζεσαι μεταφραση, let me know. And if you need anything clarified, feel free to contact me.

I’ll echo the previous poster who brought up “Childhood’s End.” Xenobiology has so many possibilities that an alien species that doesn’t look like demons might work better, IMHO.

Overall, this reads more like a story idea/outline than a story, at least not in its traditional form. This form can also work, but it needs a unique voice to carry it through, and it’s not there yet, although it eventually might.

I have one suggestion to make: what if, while keeping all this in the background, you wrote the story from scratch, only this time by bringing in a protagonist who experiences all this in real time, instead of telling us what happened? With the exception of the last paragraphs, this could be an article in some Galactic Encyclopaedia (although by a very angry writer). ;) By bringing in a protagonist who has to go through all that as the story unfolds, the story’s impact will be much greater.

Thank you for sharing,

Christine