aScannerDarkly Posted May 29, 2012 Share Posted May 29, 2012 3044 λέξεις. Οι σταυροί της Παδαλίνια Διαγ Φαντ 12.doc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Esteldor Posted May 30, 2012 Share Posted May 30, 2012 Κάποιος είχε ανοίξει τα πλευρά τουλες κι ήταν κουρτίνες. Έσκυψα για να δω καλύτερα. Ανοιγόκλεισα τα μάτια μου. Κάποιος είχε σκάψει με τα χέρια τονθώρακά του και του 'χε ανοίξει τα πλευρά λες κι ήταν κουρτίνες. Συνάντησα 2-3 τέτοιες δυσαρμονίες σε ένα αρμονικό κείμενο και ως αποτέλεσμα μου φάνηκαν υπερβολικά πιο άσχημες απ'ότι είναι. Μου άρεσε ιδιαίτερα το πρώτο πρόσωπο, μου θύμισε τον Ρόρσακ από τους Watchmen. Έδινε την εντύπωση ενός έμπειρου ανθρώπου ο ήρωας. Πέρα από αυτό το πρώτο σχόλιο δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted May 31, 2012 Share Posted May 31, 2012 Πολύ ατμοσφαιρική ιστορία, με περιγραφές και εικόνες που κρατάνε τα μάτια σου κολλημένα στις αράδες. Δεν νομίζω ότι έχω να σχολιάσω κάτι, όσον αφορά την ιστορία ή τον τρόπο γραφής. Το μόνο που έχω να πω ότι κάπου μπερδεύτηκα με το ποια ακριβώς ήταν τα δύο μέλη της συμφωνίας και τι ήθελε το ένα από το άλλο. Ναι, κάποιες πληροφορίες υπάρχουν στο κείμενο, αλλά θα ήθελα και λίγες παραπάνω. Ή ίσως και να έχασα κάτι, που δεν το κατάλαβα όσο έπρεπε. Εκτός απ' αυτό, η ιστορία μού άρεσε πολύ και την απόλαυσα όσο θα ήθελα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyrano Posted June 1, 2012 Share Posted June 1, 2012 Δυνατή κι ατμοσφαιρική ιστορία που αποφεύγει τα περισσότερα κλισέ του Φανταστικού. Είναι εμφανές (τουλάχιστον σ' εμένα) ότι κάποιες 'αστοχίες' κι 'ασάφειες' θα είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε περισσότερος χρόνος για τη συγγραφή της. Οι σταυροί της Παδαλίνια Διαγ Φαντ 12, σχόλια και παρατηρήσεις.doc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ayu Posted June 2, 2012 Share Posted June 2, 2012 (edited) Από τις αγαπημένες μου του διαγωνισμού. Τα αρνητικά: Βασικά κάποιες ασάφειες στην ιστορία. Μπορεί απλά να μην τα έπιασα εγώ. Συγκεκριμένα: Πώς βγήκε το συμπέρασμα στην αρχή ότι ο δολοφόνος είναι άνθρωπος; Τι θα έλειπε από μέσα αν ο δολοφόνος ήταν από τους άλλους; Δεν κατάλαβα γιατί ο τύπος θα έσπαγε ευχαρίστως τα υπόλοιπα δόντια του Νεφταλί. Δεν αντιλήφθηκα να τον αντιπαθεί τόσο. Νομίζω (δεν είμαι σίγουρη) ότι η εξήγηση με τη σταγόνα και την άμμο έρχεται πολύ αργά. Το πιο βασικό όμως: Ποιος είναι ο Ερόν; Είναι ο πρώτος ασπρουλιάρης που είδαμε; Έψαξα έψαξα και το μόνο που βρήκα ήταν η πετσέτα, δεν ξέρω όμως αν ήταν η ίδια γιατί στην αρχή δεν μας είπες αν ήταν χακί. Τα θετικά: Η ατμόσφαιρα, ο τόνος, η ιδέα. Ένας από τους έξοχους χειρισμούς του κειμένου που νομίζω αξίζει να επισημανθεί: Είμαστε μέσα σε μια σκηνή, σε πραγματικό χρόνο, φακός στον ήρωα, λεπτομερής περιγραφή. Μετά κενό, και περνάς στην αφήγηση μ’ αυτό «Σταυρώνουν ανθρώπους στην Παδαλίνια.» Πραγματικά έξοχο. Μου άρεσε πολύ. Edited June 2, 2012 by Ayu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wordsmith Posted June 2, 2012 Share Posted June 2, 2012 (Ρε συ, εμένα το word μού βγάζει 2980 λέξεις) Ως συνήθως πολύ ατμοσφαιρικό, "βρώμικο" και "καταραμένο" και με μερικές πολύ ωραίες φράσεις. Καλή προσπάθεια να βάλεις μια υπόθεση, αν και δεν κάνει καμία ιδιαίτερη προσπάθεια ο αφηγητής για να βρει τον ένοχο, δεν είναι κανένα τρομερό μυστήριο, τελειώνει γρήγορα. Θα μπορούσε να θεωρηθεί εφ αν αυτοί οι τύποι θεωρηθούν εξωγήινοι, αλλά εκεί προκύπτουν άλλα ζητήματα, τεσπά. Συμφωνώ με τους παραπάνω ότι αυτό με τις κουρτίνες (αν και καλό)το λες πολλές φορές. Μου χτύπησε σαν κάπως υπερβολικό το ότι αρχίζεις κατευθείαν με διάλογο, ενώ δεν ξέρουμε πού είμαστε και τι κάνουμε και δε φαίνεται αμέσως από τους διαλόγους. Χμμμ... Δεν ξέρω. Η συμφωνία δεν είναι το πιο σημαντικό εδώ. Αφού η συμφωνία είναι ανάμεσα στους ανθρώπους και τους έξω να μην αλληλοενοχλούνται, δεν παίζει και τόσο ρόλο αυτό στο φόνο. Καταλαβαίνω το κίνητρο του δολοφόνου, αλλά με τη συμφωνία δεν έχει σχέση. Ίσως αν η συμφωνία απαγόρευε και τους φόνους από ανθρώπους, θα γινόταν πιο δραματική η αποκάλυψη του δολοφόνου. Απ' ό, τι γράφεις, δεν υπάρχουν σταυροί στην Παδαλίνια(ωραίο όνομα! υπάρχει; ), μόνο σταυρώσεις. Αλλά ο τίτλος θα χειροτέρευε αν τον άλλαζες προς τα κει, εννοείται. Από τα πολύ ωραία του διαγωνισμού, παρά τα κάποια προβλήματα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienor Posted June 3, 2012 Share Posted June 3, 2012 Παλατζάρω ανάμεσα στο "γιατί μου το κανες αυτό βραδιάτικο" και στο "δεν καταλαβαίνω γιατί η λέξη που σκαλώνει στο κεφάλι μου για αυτό που διάβασα είναι όμορφο -γιατί προφανώς και ΔΕΝ είναι όμορφο και ούτε και γράφτηκε για να είναι" Εντάξει, το παθαίνω αυτό το πράγμα με τα κείμενά σου σχεδόν πάντα. Όχι, όχι σχεδόν, απλά πάντα... Πάντα νιώθω ότι ο συμβολισμός σου και οι λεπτοί χειρισμοί με τους οποίους τον τοποθετείς μέσα στο κείμενο με ξεπερνάει, αλλά πάντα έχω πιάσει την αίσθηση του, έχω απορροφήσει την ιδέα απλά χωρίς να μπορώ να την αναπαράγω και να της βάλω λέξεις (ε, καλά, ή τουλάχιστον έτσι νομίζω και απλά καταλαβαίνω τα δικά μου). Γιατί να είναι εδώ διαφορετικά; Μου είναι αδιάφορο το ποιοι είναι αυτοί και η συμφωνία που έχουνε κάνει, μου είναι παντελώς αδιάφορο το ποιος είναι αυτός ο τύπος και τι θέλει και γιατί συνεχίζει να το ψάχνει. Τελικά, μου είναι αδιάφορη η πλοκή κι αυτή η φρίκη που θα κουραστώ πολύ να ξεχάσω. Εμένα μου έχεις μιλήσει για μια στάλα δροσερό νερό και για πλάσματα αθώα αλλά όχι αγνά κι επικίνδυνα πέρα από κάθε φαντασία, για το τραύμα ενός παιδιού και για τις τύψεις και την τύχη. Και το χειρότερο από όλα είναι οτι δεν έχω ιδέα πόσα από αυτά ήθελες να μου πεις εσύ στ' αλήθεια. Ό,τι καλύτερο διάβασα μέχρι στιγμής στον 30ο. (Παίζει να είναι κι από τα καλύτερα πράγματα που διάβασα μέσα στο 12 εδώ που τα λέμε, αλλά αυτό δε στο λέω γιατί είμαι πολύ θυμωμένη μαζί σου για το σκυλί πρώτον και δεύτερον δε θέλω να το πάρεις πάνω σου ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DinoHajiyorgi Posted June 4, 2012 Share Posted June 4, 2012 Αν υπάρχει κάτι που μου άρεσε και θαύμασα σε αυτό το διήγημα είναι η άνεση στην αφήγηση του. Σου μεταδίδει εικόνες, ατμόσφαιρα, συναισθήματα, χωρίς να αγχώνεται να σε σπουδάσει στα του κόσμου που έχει πλάσει. Είναι αποδεκτό και έντιμο αυτό. Στη ζωή δεν τα ξέρουμε πάντα όλα. Δεν τα βλέπουμε πάντα όλα. Υπάρχουν αντικείμενα που κρύβουν πίσω τους πρόσωπα, πράξεις, καταστάσεις. Συμπλήρωσε ό,τι μπορείς με την δική σου φαντασία, και ό,τι δεν το καταφέρνεις, μη χολοσκάς, χαλάρωσε, άφησε το. Θα μπορούσε να είναι ποίημα. Η μισή του γοητεία είναι σε αυτά που σου κρύβει. Ένα άριστο αποτέλεσμα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abuno Posted June 4, 2012 Share Posted June 4, 2012 Ατμοσφαιρικό, φουτουριστικό διήγημα με νουάρ αφήγηση. Η συμφωνία έχει αδύναμο χαρακτήρα και νόημα, άλλα θα συμφωνήσω με τον Ντίνο. Η μαγεία είναι σε αυτά που κρύβονται. Όσο εύκολα και αβίαστα μπήκα στον κόσμο που δημιούργησες, τόσο εύκολα και αβίαστα βγήκα από αυτόν, όταν το κείμενο τελείωσε. Δυστυχώς, πέρα από κάποιες όμορφες εικόνες και μια δυνατή ατμόσφαιρα, υπήρχε (κατ' εμέ) έλειψη συναισθήματος. Καλή επιτυχία και σε εσένα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mors Planch Posted June 4, 2012 Share Posted June 4, 2012 Εγώ ομολογώ ότι δεν κατάλαβα τίποτα. Έχουμε μια νουαρ ατμόσφαιρα σε ενα ίσως, μετα-αποκαλυπτικό κόσμο με ίσως δυο διαφορετικές φυλές που μπορεί μην είναι πράγματι διαφορετικές, με μια δόση θρησκείες και τη συμφωνία μεταξύ των δυο... Ωραία ως εδω. Και; Το μόνο που μου έμεινε τελικά είναι ότι είχα διαβάσει ένα καλογραμμένο ατμοσφαιρικό κείμενο και η ασάφεια ασφαλώς και βοηθούσε στην ατμοσφαιρικότητα του κειμένου. Τουτου δοθέντος είτε ανήκει κάποιος στην κατηγορία που του αρέσει αυτό είτε όχι... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
apelpio Posted June 5, 2012 Share Posted June 5, 2012 Το διήγημα συνδυάζει αποτελεσματικά το είδος νουαρ με το post apocalyptic και βγαίνει κάτι αρκετά πρωτότυπο. Είναι σκοτεινό, γεμάτο παραστικές εικόνες και εως ένα βαθμό βαθύ. Πιστεύω όμως ότι χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες, για να καταλάβει κάποιος τον κόσμο. Πρώτα απ' όλα γιατί οι κανονικοί άνθρωποι φέρονται έτσι σε αυτούς που δεν αντέχουν τον ήλιο? Πιστεύω ότι η συμφωνία πρέπει να αποσαφηνιστεί. Προσωπικά θα ήθελα να δω μια συνέχεια όπου θα μαθαίνουμε περισσότερα για τον κόσμο και τους χαρακτήρες. Είναι πολύ καλή ιδέα για να πάει χαμένη. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mindtwisted Posted June 5, 2012 Share Posted June 5, 2012 Λοιπόν, είχε φοβερή ατμόσφαιρα και λόγος μου φάνηκε άψογος, εκτός απο μερικά ελάχιστα κι ασήμαντα σημεία, που φαίνεται οτι σου ξέφυγαν από επαναλλήψεις. Δε με κούρασε καθόλου και τη διάβασα μονορούφι. Νομίζω οτι μου άφησε παρόμοια αίσθηση με τη Νίενορ, αλλά δεν μπορώ να την περιγράψω καλύτερα από εκείνη. Θα 'θελα να μάθω περισσότερα για τα πλάσματα και τη συμφωνία και γενικότερα για τον κόσμο, αν θελήσεις να το αναπτύξεις περισσότερο. Καλή επιτυχία!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OxAp0d0 Posted June 6, 2012 Share Posted June 6, 2012 Έχω να κάνω μια παρατήρηση, σε σχέση με ότι είχες υποσχεθεί στο νήμα του διαγωνισμού: Η ιστορία μου περιλαμβάνει χυμένα σωθικά. Και πουλιά. Ααααα, τις σκούχτρες εννοούσες ε... ...και όχι όλους αυτούς τους ασπρουλιάρηδες σπανούς που τρέχουν πέρα δώθε γυμνοί; Η ιστορία μου δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα από τις απαντήσεις που έδινε, θα ήθελα κι εγώ λίγες παραπάνω πληροφορίες για τη συμφωνία. Χάθηκα όμως σε ένα καλογραμένο και εφιαλτικό σκηνικό που όπως παρατήρησαν και πιο πάνω η απουσία εξηγήσεων κάνει πιο έντονη την ατμόσφαιρα που προσπαθείς να στήσεις. Καλή επιτυχία. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aScannerDarkly Posted June 6, 2012 Author Share Posted June 6, 2012 ...και όχι όλους αυτούς τους ασπρουλιάρηδες σπανούς που τρέχουν πέρα δώθε γυμνοί; Δεν είπα ότι περιλαμβάνει μόνο ένα είδος πουλιών Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eugenia Rose Posted June 8, 2012 Share Posted June 8, 2012 (edited) Αν και δεν μας δίνεις πολλές πληροφορίες για το ποιος, πότε, γιατί, παρά μόνο τα πολύ απαραίτητα η ιστορία σου για μένα λειτούργησε. Φταίει βέβαια και η πολύ καλή, ζωντανή αφήγηση. Mόνο που δεν κατάλαβα ένα, δύο πραγματάκια. Αυτό με την σταύρωση, γιατί αυτό που περιγράφεις μου μοιάζει με κρέμασμα πιο πολύ παρά σταύρωση. Επίσης πως και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο πλάσμα σκότωσε τον όμοιό του και όχι κάποιο άλλο από αυτά αφού οι άνθρωποι τα βλέπανε όλα ίδια; Επίσης αυτός ο συγκεκριμένος ασπρουλιάρης είναι αυτός με τον οποίο ανοίγει το διήγημα; Μπερδεύτηκα σε αυτό το σημείο. Μια δευτερεύουσα απορία έχει να κάνει με τον Νεφταλί. Είναι πραγματικά άγιος; Κάποιος ξεπεσμένο υπερφυσικό πλάσμα που κυκλοφορεί στο μέρος κάνοντας τα δικά του κηρύγματα; Το λέω αυτό γιατί είχε και φωτοστέφανο απ’ ότι κατάλαβα οπότε ίσως να μην είναι μεταφορά αυτό που λες περί αγιοσύνης. Καλή επιτυχία. Edited June 8, 2012 by Eugenia Rose Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RedAlf Posted June 12, 2012 Share Posted June 12, 2012 Τίτλος άψογος... Μαζί με την ατάκα που προαναφέρθηκε "Σταυρώνουν ανθρώπους στην Παδαλίνα"! Μαύρη ατμόσφαιρα, μία βαριεστημένη αναζήτηση, χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς αν θα πετύχει (ίσως ο νεκρός μόνο;), πραγματικό φιλμ νουάρ! Όμως ταυτόχρονα μπερδεμένο (νομίζω πολύ περισσότερο από ότι όφειλε)... Πιστεύω ότι αν το αναπτύξεις σε διήγημα (πότε έρχεται το nanowrimo είπαμε;) θα μας αφήσει άφωνους! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjohn Posted June 12, 2012 Share Posted June 12, 2012 (edited) Όπως είπαν και άλλοι, το κείμενο είναι πραγματικά καλογραμένο και είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου με συνεπήρε το γράψιμο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην με νοιάζουν τόσο οι απαντήσεις. η αγαπημένη μου φράση: . Ήθελα να δω αν θα έβρισκα τη σταγόνα μέσα του. Κι αν ίσως μπορούσα να την κλέψω Καλή επιτυχία! Edited June 12, 2012 by jjohn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laas7 Posted June 12, 2012 Share Posted June 12, 2012 Η ιστορια μου θυμισε παρα πολυ σαν ατμοσφαιρα το Ataxia Blues... νουαρ φαντασυ... μην σου πω αν συνεχισεις ετσι θα φτιαξεις νεο ειδος! Ειναι ωραια ιστορια (δεν ξερω αν ειναι φαντασυ ομως) εχει ενδιαφερον, ωραιες περιγραφες, πλοκη, μυστηριο. Μου αρεσε πολυ το τελος... εκει με την σταγονα και τον κοκκο αμμου τοσο τραγικα ποιητικα καταραμενο και μαζι ομορφο. Πραγματικα αλλοκοσμο, γεματο με μηνυματα για το ποιον θεωρουμε ανθρωπινο ον και ποιον οχι- τους μεταχειριζονται σαν κατοικιδια-υπηρετες... υποψιαζομαι πως μοιαζουν με ανθρωποι αρκετα για να τους μισουν η σιχαινονται και δεν εχουν διαφορες ετσι ωστε να τους χρησιμοποιουν χωρις ελεος Καθως φτανει στο τελος του κορυφωνεται και αρχιζουμε να καταλαβαινουμε τι συμβαινει αλλα μου φανηκε λιγο βεβιασμενο... θα ηθελε λιγη καλυτερη αναπτυξη... και το θεμα της συμφωνιας σκαει πολυ τελευταια στιγμη...αυτο με προβληματισε... σχεδον δεν καταλαβα που ηταν η συμφωνια την εψαχνα... η φραση που μου αρεσε και εμενα περισσοτερο και ισως εμπεριεχει ολο το νοημα του κειμενου ειναι "ηθελα να δω αν ειμαστε ιδιοι!" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Βαγγέλης Posted June 14, 2012 Share Posted June 14, 2012 Μου θύμισε πολύ Hellblazer εποχής Garth Ennis για κάποιο λόγο.Η μάλλον ήταν ο συνδιασμενος νουάρ και φάνταζυ σε μια γκετοποιημένη πόλη που μου το θύμησε. Για μένα είναι ίσως το καλύτερο κείμενο του διαγωνισμού. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naroualis Posted June 15, 2012 Share Posted June 15, 2012 Γενικά: Μοιάζει πάρα πολύ με κάτι άλλο δικό σου σε σημείο που αναρωτήθηκα να ήταν η ίδια πόλη στην οποία διαδραματίζονται τα γεγονότα. Μου άρεσε: Τα πλάσματα. Το τέλος. Η δυνατότητα που έχει η πένα σου να με βουτάει στην πιο βαθειά αδράνεια εξ απελπισίας. Δε μου άρεσε: Το ότι γι’ άλλη μια φορά υπάρχουν πράγματα στον αέρα, που δεν εξηγούνται. Ξέρουμε όλοι ότι δεν είναι απαραίτητο να εξηγήσεις τα πάντα σε ένα φανταστικό κείμενο, αλλά πρέπει να υπάρχει μια κάποια ισορροπία. Είναι ώρες και φορές που νιώθω απλά υπέροχα ανεπαρκής διαβάζοντας τα κείμενά σου κι άλλες που νομίζω πως νομίζεις ότι είμαστε πιο έξυπνοι απ’ όσο είμαστε πραγματικά. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cassandra Gotha Posted June 16, 2012 Share Posted June 16, 2012 Μου άρεσε, (όσο περνάει η ώρα μπορώ να πω ότι μου άρεσε πολύ), αλλά δεν τα κατάλαβα όλα. Δηλαδή, εντάξει, ο τρόπος να εκφράζεσαι πια έχει ξεφύγει σε πολύ ψηλά επίπεδα, οι εικόνες σου απλά δεν παίζονται... αλλά κάτι μου ελειψε από αυτό το κείμενο. Δεν ξέρω τι. Μια πρόταση: να μην κράταγες τόσα πράγματα για τον εαυτό σου; (τσιγκούνη! ) Να μην φοβόσουν να γράψεις κάτι παραπάνω (όχι, δεν θα γινόταν μασημένη τροφή, μιλάμε για λίγες σκόρπιες πληροφορίες αν γίνεται). Έπαθα κάτι σε μια στιγμή, ενώ είχα απορροφηθεί από το κείμενο. Σκέφτηκα: "μήπως το έχω ξαναδιαβάσει κάποτε αυτό;". Και μετά θυμήθηκα ότι διαβάζω διήγημα για τον τρέχων διαγωνισμό και πως δεν γίνεται να το έχω ξαναδιαβάσει πριν πολύ καιρό. Αυτή η σκέψη με χάλασε, σαν να έχεις κολλήσει με παρόμειες εικόνες (τις οποίες δίνεις εκπληκτικά, επαναλαμβάνω). Μια συμμετοχή που θα την σκεφτώ πολύ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dagoncult Posted June 16, 2012 Share Posted June 16, 2012 (edited) -Πρώτα-πρώτα: Τι τρομερός τίτλος! Από τους τίτλους που με ψήνουν να πιάσω μια ιστορία. -Παίζει μια χτυπητή επανάληψη με τις κουρτίνες, όταν βρίσκουν τον νεκρό (το ίδιο που λέει ο Esteldor). -''Έμοιαζε σαν να τρεφόταν μονάχα με τον καπνό και τη σκόνη που ανάπνεε.'' , αν και θα προτιμούσα το 'ανέπνεε'. -Υπήρξαν δυο-τρία σημεία στα οποία χρειαζόμουν ένα όνομα στην αρχή της πρότασης, αντί για ένα ρήμα, ώστε να πιάνω αμέσως σε ποιον αναφέρεται το ρήμα. -''Ένιωθα λες κι είχα μπει στον λάκκο μου και τώρα έριχνα φτυαριές από πάνω για να σκεπαστώ.'' -Πολλές ζωντανές εικόνες. Μπράβο. -Νομίζω είναι η ατμοσφαιρικότερη ιστορία του διαγωνισμού. -Δεν είμαι σίγουρος ότι έπιασα τα πάντα, ενώ και η πλοκή θα μπορούσε να είναι πιο σύνθετη (πχ στην αποκάλυψη του φονιά), αλλά λόγο της ατμοσφαιρικότητας παρακάμπτω αυτά τα δυο ζητήματα. Ειδικά γύρω από το ζήτημα της πλοκής, λέω ότι μπορώ να παρακάμψω τις αδυναμίες της, αφού μπορώ να δω τους Σταυρούς της Παδαλίνια ως μια ιστορία που δεν θέλει ντε και καλά να αφηγηθεί κάποιο επικό γεγονός, απλώς εξιστορεί την εξιχνίαση ενός εγκλήματος και μια εκτέλεση μέσα στις σκιές και στη ζέστη, δίχως δραματικές εξάρσεις. -Η αγαπημένη μου ιστορία του διαγωνισμού. edit: σπόιλερ Edited June 16, 2012 by dagoncult Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiessa Posted June 16, 2012 Share Posted June 16, 2012 Δεν υπάρχει περίπτωση να είμαι πρωτότυπη –η μοίρα του αργοπορημένου σχολιαστή. Ό,τι και να πω θα το έχει ήδη πει κάποιος προηγουμένως, γι αυτό και θα είμαι σύντομη. Σχέση με το θέμα: Χμμμ… Θα έλεγα ότι απλώς εφάπτεται και μάλιστα μόνο ακροφυγώς μια που ακούμε κάποια στιγμή να αναφέρονται αόριστα σε μια συμφωνία μεταξύ των από μέσα και των απέξω. Το συν: Καλή γραφή, πολύ δυνατές και καλές σκηνές, πολύ καλή ατμόσφαιρα. Προφανώς δε λέω πολύ ωραία ατμόσφαιρα –έχεις μεγάλο ταλέντο να περιγράφεις εφιαλτικούς τόπους και καταστάσεις, κι ετούτη η ιστορία δεν αποτελεί εξαίρεση. Το πλην: Μου έλειψαν μερικές εξηγήσεις, αλλά κυρίως μού έλειψε η συνάφεια με το θέμα. Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο διήγημα, με ελάχιστες διορθώσεις, θα έστεκε πολύ καλύτερα εκτός διαγωνισμού. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aScannerDarkly Posted June 18, 2012 Author Share Posted June 18, 2012 (edited) Μιας και κάνουμε την αυτοκριτική μας, ας πω κι εγώ δυο λόγια. Πρώτα-πρώτα, ευχαριστώ για τις ψήφους σας που με έφεραν στη δεύτερη θέση του διαγωνισμού, πίσω από την άπαιχτη Κιάρα. Όσοι λέτε πως λείπουν πληροφορίες, έχετε φυσικά δίκιο. Είναι μια κακή συνήθεια που προσπαθώ να ελαττώσω. Είναι ίσως αρκετά γοητευτικό και ατμοσφαιρικό κάποια πράγματα να μην αποσαφηνίζονται τελείως, αλλά όταν αυτό γίνεται στον σωστό βαθμό. Όταν δυσκολεύει την κατανόηση του κειμένου, είναι μάλλον ελάττωμα. Έχω πάντως την εντύπωση πως όσα λείπουν δεν εμποδίζουν στην κατανόηση της υπόθεσης. Το υπόβαθρο είναι σίγουρα πολύ θολό. Για όσους μίλησαν για τη συνάφεια με το θέμα του διαγωνισμού, εν μέρει συμφωνώ. Εν μέρει, γιατί η συμφωνία στην πραγματικότητα είναι πολύ σοβαρός λόγος για τον οποίο συμβαίνουν κάποια πράγματα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο την παρουσίασα την έριξε στο περιθώριο. Υπάρχει επίσης μια υπόσχεση στο τέλος του κειμένου, η οποία επίσης μάλλον περνάει εντελώς απαρατήρητη. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δε διαφωνώ με τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν πάνω στο κατά πόσο η ιστορία είναι μέσα στο θέμα, πιστεύω όμως ότι δεν "έκλεψα", προσπαθώντας να βάλω την ιστορία εντός με το ζόρι. Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα σε σχέση με τις συνθήκες που γράφτηκε (διαγωνισμού - οι εξωτερικές δεν ενδιαφέρουν τον αναγνώστη). Πιστεύω όμως ότι παίρνει αρκετή δουλειά ακόμη και θεωρώ πιθανό να τη μεγαλώσω αρκετά. Ευχαριστώ για τα σχόλιά σας ΥΓ: Κιάρα, αν σκέφτηκες όλα αυτά, τι ακριβώς εννοείς ότι δεν με έπιασες; Edited June 18, 2012 by aScannerDarkly Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts