Jump to content

Φρέντερικ Πολ (Frederik Pohl)


Δημήτρης
 Share

Recommended Posts

Ο Φρέντρικ Πολ ήταν Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. Γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1919 και πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου 2013. Μικρός έζησε σε αρκετές πόλεις για να εγκατασταθεί τελικά με τους γονείς του σε ηλικία εφτά χρονών στο Μπρούκλιν. Έφηβος ίδρυσε μαζί με τους Ντόναλτ Βάλχαϊμ και Ισαάκ Ασίμωφ την ερασιτεχνική ένωση Futurians που αποτέλεσε μία από τις βάσεις για την ανάπτυξη της επιστημονικής φαντασίας στα χρόνια πριν από τον Β' Π.Π. Έλαβε μάλιστα μέρος σ' αυτόν με τον βαθμό του σμηνία, ενώ παντρεύτηκε πέντε φορές και έκανε τέσσερα παιδιά.

 

Από το 1959 ως το 1969 υπήρξε επιμελητής στα περιοδικά Galaxy και If, με το δεύτερο να τιμάται με τρία συνεχόμενα βραβεία Hugo ως το καλύτερο περιοδικό της χρονιάς. Το 1977 το βιβλίο του ''Gateway'' απέσπασε τέσσερις τιμητικές διακρίσεις: Hugo, Locus, Nebula και John W. Campbell Memorial Award. Το 1984 ξαναέλαβε το John W. Campbell Memorial Award για την συλλογή του ''Years of the City'' όντας ένας από τους δύο (;) μόλις συγγραφείς που καταφέρνει κάτι τέτοιο τα πρώτα σαράντα χρόνια, ενώ ήταν υποψήφιος ή απέσπασε και διάφορα άλλα βραβεία. Πιο σημαντικό όμως όλων ίσως να είναι το ότι το 1998 έγινε μέλος του Science Fiction and Fantasy Hall of Fame. Στα Ελληνικά κυκλοφορούν τα παρακάτω:

 

- Ο Άνθρωπος Συν (Alien)

 

- Η Πύλη των Άστρων (Ατραπός)

 

- Συνάντηση με τους Χίτσι (Ατραπός)

 

- Πέρα από τα Όρια του Χρόνου (Ατραπός)

 

- Μαζί με τον Cyril M. Kornbluth: Οι Έμποροι του Διαστήματος (Μέδουσα)

 

Λίγα λόγια για το ''Ο Άνθρωπος Συν'' που μόλις τελείωσα:

 

Βρισκόμαστε μερικά χρόνια στο μέλλον όπου η Γη είναι ένα καζάνι που βράζει. Ο πυρηνικός πόλεμος και η παγκόσμια σύρραξη που θα ακολουθήσει ως απόρροια της έξαρσης της πείνας και του υπερπληθυσμού, είναι πιο πιθανοί από ποτέ. Οι τρεις κύριες δυνάμεις, οι ΗΠΑ, η Νέα Λαϊκή Ασία και μία νέα μορφή της Αυστραλίας, αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να τα βρουν ειρηνικά. Μπροστά λοιπόν στο απειλητικό φάσμα, η Αμερική συλλαμβάνει την ιδέα να αποικίσει τον Άρη ως πιθανό προορισμό σε περίπτωση που τα δυσοίωνα σενάρια επαληθευτούν.

 

Εύκολο να το λες αλλά δύσκολο να το κάνεις, μιας και το περιβάλλον του Κόκκινου Πλανήτη είναι απαγορευτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Από την στιγμή λοιπόν που δεν δύναται να αλλάξει αυτό, οι επιστήμονες στη Γη αλλάζουν τον άνθρωπο. Ο αστροναύτης που θα ταξιδέψει και θα μείνει στον Άρη, υποβάλλεται σε πολλές και λεπτές επεμβάσεις προκειμένου να προσαρμοστεί τελείως το σώμα του με τρόπο τέτοιο που να ανταποκρίνεται στις εκεί σύνθηκες. Επεμβάσεις όμως που τελικά του αφαιρούν κάθε τι ανθρώπινο και τον μετατρέπουν σε τέρας βγαλμένο από ταινία φρίκης.

 

Εκεί αναλώνεται και το μεγαλύτερο μέρος της υπόθεσης. Θίγεται το θέμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της διαφορετικότητας του ενός από το σύνολο, της τιμής της οικογένειας και το τίμημα που πρέπει να πληρώσει κανείς όταν είναι διάσημος. Παίζουν επίσης και πολιτικές ίντριγκες και πισώπλατες μαχαιριές. Μου άρεσαν ιδιαίτερα τα διάφορα κομμάτια που υπήρχαν διάσπαρτα στο κείμενο και είχαν να κάνουν με την επιστήμη. Με την ατμόσφαιρα π.χ. και την βαρύτητα του Άρη σε σύγκριση με αυτές της Γης, με τις αποστάσεις των πλανητών από τον Ήλιο, ή με την ανθρώπινη ανατομία.

 

Ωραίο βιβλίο, χωρίς να είναι αριστούργημα. Μήπως όμως άραγε μόνο με αυτά περνάει κανείς καλά; Όχι βέβαια, άρα λοιπόν το προτείνω. Μου πρόσφερε ευχάριστες στιγμές, πέρα από το ότι ήθελα να διαβάσω κάτι από αυτόν τον σημαντικό συγγραφέα. Έχω και το ''Η Πύλη των Άστρων'' το οποίο θα πιάσω κάποια στιγμή από την καινούργια χρονιά.

Edited by Δημήτρης
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Από Φρέντερικ Πολ έχω διαβάσει δυο βιβλία, ένα είναι το Οι έμποροι του διαστήματος, που έγραψε μαζί με τον Σίριλ Κόρνμπλαθ και, ενώ έχουν περάσει χρόνια από τότε που το διάβασα, θυμάμαι ότι μου άρεσε πολύ, τόσο η ιστορία όσο και η γραφή, και είναι από τα βιβλία που θα ξαναπιάσω κάποια στιγμή στο μέλλον. Σίγουρα το προτείνω και είναι από τα βιβλία που βρίσκει κανείς κάθε χρόνο στο παζάρι βιβλίου, οπότε αγοράστε το πριν εξαντληθεί! Το άλλο βιβλίο που έχω διαβάσει είναι το Ο άνθρωπος Συν, για το οποίο έχω γράψει σχόλιο εδώ. Στην βιβλιοθήκη μου υπάρχει επίσης το Η πύλη των άστρων και ψάχνω να βρω τις δυο συνέχειες του που έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά (Πέρα από τα όρια του χρόνου, Συνάντηση με τους Χίτσι).

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Οι Έμποροι του Διαστήματος

 

'Οι Έμποροι του Διαστήματος' είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα δυστοπία ενός μελλοντικού κόσμου με ρίζες στον υπερκαταναλωτισμό της αμερικανικής κοινωνίας του 1953 που γράφτηκε το βιβλίο αυτό. Οι άνθρωποι ζουν σε κλειστοφοβικές μεγάλες πόλεις όπου η διαφήμιση προϊόντων όπως το Κόφιεστ, διεισδύει βαθιά στις αισθήσεις των καταναλωτών, και επηρεάζει ακόμη και υποσυνείδητα τις επιλογές των ανθρώπων, που δεν πλέον επιλογές ζωής, αλλά επιλογές εμπορευμάτων που καταναλώνουν. Και σ' αυτήν την εφιαλτική κοινωνία του μέλλοντος όπου ο αποικισμός του διαστήματος έχει ξεκινήσει, το μεγάλο διακύβευμα για τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου είναι η πώληση του επερχόμενο αποικισμού της Αφροδίτης στο καταναλωτικό κοινό. Ένα βιβλίο κλασικό για την επιστημονική φαντασία.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σέ όσους αρέσαν ο "άνθρωπος συν" και "οι έμποροι του διαστήματος"

αλλά και σε όσους δεν ξέρουν το F. Pohl συνιστώ να αρχίσουν (ή να συνεχίσουν)

με το "Gateway" (μάλλον "Η Πύλη των Άστρων" στην Ελληνική μετάφραση).

Το εν λόγω βιβλίο είναι το πρώτο στης σειράς "Heechee" αλλά και σαν αυτόνομο

έργο είναι αριστούργημα !

Η σειρά περιλαμβάνει 6 μυθιστορήματα και 14 διηγήματα, το ένα εκ των οποίων

(The boy who would live forever) αρχικά ήταν ένωση δύο διηγημάτων

(From Istanbul to the Stars + In The Steps of Heroes) και μετά επεκτάθηκε σε

μικρό μυθιστόρημα και σαν τέτοιο είναι το 6ο της σειράς.

(δηλαδή μπορείτε να υπολογίσετε 6 + 11...)

Edited by Old man & SiFi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Νέος Φρέντρικ Πολ που περνάει στα διαβασμένα με το ''Η Πύλη των Άστρων''.

 

Βρισκόμαστε κάποια στιγμή στο ακαθόριστο μέλλον όπου η ανθρωπότητα έχει επεκταθεί στο διάστημα. Σταθμοί έχουν δημιουργηθεί σε πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος απ' όπου πραγματοποιούνται ταξίδια στο σύμπαν. Σκοπός τους είναι η απόκτηση γνώσεων πάνω στους Χίτσι, έναν εξωγήινο πολιτισμό που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πριν από αρκετά χρόνια. Άφησαν πίσω τους πολλά από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας τους, χωρίς όμως και τις απαραίτητες οδηγίες για το πως θα μπορούσε κανείς να τα εκμεταλλευτεί. Οι επιστήμονες αδυνατώντας να δώσουν λύση στέλνουν αποστολές για να εξακριβώσουν τα τι και τα πως. Με αυτό που περιμένει τα εκάστοτε πληρώματα να είναι αμύθητα πλούτη ή οδυνηρός θάνατος, ανάλογα με την έκβαση τους.

 

Η διήγηση ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια του Μπομπ Μπρόντχεντ και τις συνεδρίες με τον ψυχαναλυτή του. Τεμπέλης, ανεύθυνος και τυχοδιώκτης, έχει μία μοναδική ικανότητα να βρίσκεται συνεχώς μπλεγμένος. Και μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις, βλέπουμε τον ρόλο που παίζει μέσα σ' όλα αυτά.

 

Καλούτσικη περιπέτεια αλλά θα έλεγα κατώτερη της φήμης της μιας και κέρδισε Nebula, Hugo και Locus. Αν και αυτό δεν είναι ασφαλές κριτήριο αφού δεν κάνουν (πάντα) τα βραβεία τα βιβλία. Ωραία σε κάθε περίπτωση, προτείνεται. Είναι και χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια και φεύγει γρήγορα.  

Edited by Δημήτρης
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

The Space Merchants/Οι Έμποροι του Διαστήματος

 

Μια πολύ επιτυχημένη σάτιρα της κοινωνίας των Η.Π.Α. και του υπερκαταναλωτισμού.

Η γραφή των Pohl και Kornbluth είναι πολύ καλή και δεν υπάρχει στιγμή που να γίνεται αντιληπτό ότι το βιβλίο είναι γραμμένο από δύο ανθρώπους, με αρκετό χιούμορ ώστε να περνά ευχάριστα ο αναγνώστης, αλλά χωρίς να χάνεται η σοβαρότητα της ιστορίας. Η υπόθεση είναι εξαιρετικά πυκνή και πραγματικά μου έκανε εντύπωση πως τόσο πολλά πράγματα χώρεσαν σε τόσο λίγες σελίδες. Αυτό είναι από τη μία θετικό, γιατί ο ρυθμός της ιστορίας είναι πολύ γρήγορος και δεν αφήνει τον αναγνώστη να βαρεθεί ούτε στιγμή, από την άλλη κάποιες ιδέες δεν αναπτύσσονται παραπάνω, κάτι που για εμένα θα ήταν επιθυμητό.

Οι χαρακτήρες δεν ήταν χωρίς βάθος, αλλά λίγη επιπλέον ανάπτυξη θα ήταν καλή.
Παρά τα τόσα θετικά όμως μπορώ να πω ότι για κάποιον απροσδιόριστο λόγο δεν μου έκανε κλίκ.

Γενικά είναι ένα πολύ καλό βιβλίο, το οποίο δεν δείχνει σε καμία περίπτωση τα χρόνια του, και διαβάζεται πολύ γρήγορα και ευχάριστα.

 

Βαθμολογία: 8.0/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Φρέντερικ Πολ (Frederik Pohl)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..