Jump to content

Άρθουρ Κόναν Ντόιλ (Arthur Conan Doyle)


Δημήτρης
 Share

Recommended Posts

Ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ ήταν Σκωτσέζος συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων, θεατρικών έργων, ποίησης και αστυνομικών ιστοριών. Γεννήθηκε στις 22 Μαίου 1859 και πέθανε στις 7 Ιουλίου 1930. Μικρός έζησε σε αρκετές πόλεις για δουλειές ή σπουδές με το Εδιμβούργο να αποτελεί σημείο σταθμό για την ζωή του. Εκεί γνώρισε τον καθηγητή του δρ. Τζόζεφ Μπελ που αποτέλεσε την έμπνευση για τον περίφημο Σέρλοκ Χολμς. Ενώ ακόμη σπούδαζε, άρχισε να γράφει ιστορίες με την πρώτη από αυτές να δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Chamber's Edinburgh Journal''. Ολοκληρώνοντας την θητεία του στο πανεπιστήμιο, υπηρέτησε σαν γιατρός σε πλοίο ταξιδεύοντας στη Δυτική Αφρική. Έβαλε δύο φορές υποψηφιότητα για βουλευτής χωρίς να εκλεγεί, ενώ το 1902 παρασημοφορήθηκε με τον βαθμό του ιππότη.

 

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ ανήκει στη κατηγορία των ελάχιστων εκείνων συγγραφέων που είδαν τα δημιουργήματα τους να τους ξεπερνούν. Με τον Σέρλοκ Χολμς έγινε ότι ακριβώς συνέβη και με τους Κόναν, Ταρζάν, Τζέιμς Μποντ και αρκετές άλλες πασίγνωστες φιγούρες της λογοτεχνίας. Όπως μάλιστα αρμόζει σε κάθε τι μεγάλο, έτσι και εδώ το ξεκίνημα ήταν ταπεινό με το ''Σπουδή στο Κόκκινο'' που κυκλοφόρησε το 1887 χωρίς όμως να προκαλέσει κάποια ιδιαίτερη εντύπωση. Ο συγγραφέας όμως δεν τα παράτησε, συνέχισε να εκδίδει στο περιοδικό ''The Strand Magazine'', η φήμη του άρχισε σιγά- σιγά να εξαπλώνεται και η αναγνώριση ήρθε. Στα Ελληνικά κυκλοφορεί ένα μεγάλο κομμάτι του έργου του:

 

- Η Επιστροφή του Σέρλοκ Χολμς (Ερατώ)

 

- Το Σκυλί των Μπάσκερβιλ (Μεταίχμιο)

 

- Χαμένος Κόσμος (Κέδρος)

 

- Ο Λευκός Λόχος (Ζαχαρόπουλος)

 

- Ο Σερ Νάιτζελ (Ζαχαρόπουλος)

 

- Η άβυσσος του Μάρακοτ (Γλάρος)

 

- Το Σημάδι των Τεσσάρων (Σκάι)

 

- Το αρχείο του Σέρλοκ Χολμς (Ερατώ)

 

- Οι αναμνήσεις του Σέρλοκ Χολμς (Ερατώ)

 

- Το αρχείο του Σέρλοκ Χολμς (Ερατώ)

 

- Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς (Ερατώ)

 

- Σπουδή στο κόκκινο (Ερατώ)

 

- Ο Άντρας με τα Ρολόγια και άλλες Ιστορίες (Το Ποντίκι)

 

- Η Τελευταία Υπόκλιση (Λυχνάρι)

 

- Ταξίαρχος Ζεράρ: Ο ήρωας της συμφοράς (Ηλέκτρα)

 

- Οι Περιπέτειες του Ζεράρ (Ντουντούμη)

 

- Η Κοιλάδα του Φόβου (Ερμείας/Ερατώ)

 

Λίγα λόγια για το ''Σπουδή στο Κόκκινο'' που μόλις τελείωσα:

 

Η αφήγηση ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια ενός ταλαίπωρου στρατιωτικού γιατρού που τραυματισμένος στα πεδία των μαχών του Αφγανιστάν, επιστρέφει στα πάτρια εδάφη. Άφραγκος, με κλονισμένη υγεία και χωρίς μοίρα στον ήλιο, έχει ως μόνη του έγνοια μία στέγη να βάλει το κεφάλι του η οποία να ανταποκρίνεται στο πενιχρό του εισόδημα. Από γνωστό του θα πληροφορηθεί για έναν τύπο με τις ίδιες ανησυχίες, οπότε και θα γνωριστούν για να εξετάσουν το ενδεχόμενο πιθανής τους συγκατοίκησης. Δρ. Ουώτσον ο ένας και Σέρλοκ Χολμς ο άλλος, θα δουν τα χνώτα τους να ταιριάζουν και θα σχηματίσουν ένα δίδυμο ακαταμάχητο και εκρηκτικό. Ένα ανεξιχνίαστο έγκλημα θα έρθει να σπάσει την ρουτίνα της μονότονης ζωής τους, και από εκεί και πέρα θα αρχίσουν τα ωραία. 

 

Ωραία που θέλουν τον Σέρλοκ Χολμς να καταπλήσσει τους πάντες και τα πάντα, φίλους και ανταγωνιστές. Μέσα από εξαιρετικά απλοϊκό και συνάμα πρακτικό τρόπο σκέψης, βλέπουμε πως μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που μπορεί με την πρώτη ματιά να φαντάζουν εντυπωσιακά, δεν είναι ωστόσο καθόλου τέτοια. Όλο κι όλο αυτό που έχει να κάνει κανείς είναι να μην αγνοεί ενδείξεις που βρίσκονται μπροστά στα μάτια του, και να τις συνδυάζει με γνώσεις και μεγάλο εύρος σκέψης. Εύκολο φυσικά να το λες, αλλά δύσκολο να το κάνεις :) Ο δαιμόνιος ντετέκτιβ τα καταφέρνει με αποτέλεσμα να οδηγείται σε επίλυση υποθέσεων πολλές φορές χωρίς να χρειάζεται καν να βγει απο το σπίτι του!

 

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο εκπληκτικό πρώτο κεφάλαιο του δεύτερου μέρους. Παρ' όλο που στα περιεχόμενα φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι συνέχεια του πρώτου, αναρωτήθηκα αν πρόκειται για λάθος. Αν δηλαδή είναι κάποια άλλη ιστορία του Σέρλοκ Χολμς, ή ίσως ούτε καν τέτοια. Αιτία για αυτό στάθηκε το ύφος της το οποίο και ήταν εντελώς διαφορετικό απ' ότι είχα διαβάσει μέχρι τότε. Έχοντας ως βάση ένα φόντο που μου αρέσει πολύ, αυτό της Αμερικάνικης ερήμου, παρακολουθούμε τις τελευταίες στιγμές ενός ετοιμοθάνατου που καλείται να τις περάσει στο αδυσώπητο και ανελέητο αυτό μέρος. Φοβεροί παράγραφοι μαγευτικής ομορφιάς, με έκαναν να νιώθω ότι βρισκόμουν και εγώ εκεί, στην έρημο της Γιούτα. Θα αναρωτηθεί κανείς που κολλάνε όλα αυτά με τον Σέρλοκ Χολμς. Λοιπόν, η εξήγηση δίνεται και είναι πολύ ωραία και ικανοποιητική. Και όταν όλα τα παραπάνω διέπονται από κυνισμό που σπάει κόκαλα, τότε δεν μπορώ παρά να είμαι ικανοποιημένος.

 

Τέλος, να πω ότι ο συγγραφέας είχε αρχίσει από ένα σημείο και μετά να ασφυκτιά με το διάσημο δημιούργημα του γιατί του έτρωγε χρόνο που ήθελε να αφιερώσει στη συγγραφή των αγαπημένων του ιστορικών μυθιστορημάτων. Το ''απέσυρε'' λοιπόν σ' ένα βιβλίο του, αλλά η γενική κατακραυγή τον ανάγκασε να το επαναφέρει. Να λοιπόν που καμιά φορά η αλήθεια ίσως και να είναι διαφορετική από αυτή που νομίζουμε.

Edited by BladeRunner
Προσθήκη τίτλων
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο Δημήτρη για το τόπικ!

 

Θα έπρεπε να ντρέπομαι, γιατί παρόλο που είμαι φανατικός της αστυνομικής λογοτεχνίας, από τα τόσα διηγήματα και μυθιστορήματα που έχει γράψει αυτός ο τύπος, μόνο δυο βιβλία του έχω διαβάσει. Το Ο σκύλος των Μπάσκερβιλ (εκδόσεις Νάρκισσος) και το Το σημάδι των τεσσάρων (εκδόσεις ΣΚΑΪ). Και τα δυο το 2010, Μάιο και Αύγουστο, αντίστοιχα. Δεν χρειάζεται φυσικά να γράψω σχόλιο για τα δυο αυτά βιβλία, αν σας αρέσει η αστυνομική λογοτεχνία είστε υποχρεωμένοι να διαβάσετε τουλάχιστον ένα βιβλίο με ήρωα τον τρομερό Σέρλοκ Χολμς (εδώ που τα λέμε, ακόμα και αν δεν σας αρέσει το είδος αυτό). Στην βιβλιοθήκη μου έχω αρκετά ακόμα βιβλία του και πρέπει στο άμεσο μέλλον να πιάσω κάποια από αυτά. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Κυκλοφορουν και τα"Απαντα" του Σερλοκ Χολμς απο τις εκδοσεις συγχρονοι οριζοντες σε πολυ ομορφη εκδοση,αλλα απο μια γρηγορη ματια που εριξα στα βιβλια μου(καθοτι εχω αγορασει και τους 4 τομους)φεν ειδα να περιεχονται ολα οσα αναφερεις παραπανω(ο χαμενος κοσμος,λευκος λοχος,οι περιπετειες του Ζεραρ)αν και ο εκδοτης διατείνεται οτι εχει ολα του τα κειμενα.Μπορει να κανω και λαθος..

Link to comment
Share on other sites

Χαμένος Κόσμος, Λευκός Λόχος, Ο σερ Νάιτζελ, Ο ήρωας της συμφοράς και Οι Περιπέτειες του Ζεράρ δεν έχουν να κάνουν με τον Σέρλοκ Χολμς. Τα άπαντα των εκδόσεων αυτών έχουν μόνο τις αστυνομικές ιστορίες με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Η Άβυσσος του Μάρακοτ

 

Το 2010 διάβασα δυο βιβλία του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ με ήρωα τον μοναδικό Σέρλοκ Χολμς (Το σκυλί των Μπάσκερβιλ, Το σημάδι των τεσσάρων), κατά τ'άλλα για κάποιον λόγο τον έχω αφήσει παραμελημένο σαν συγγραφέα, παρ'όλο που είμαι λάτρης της αστυνομικής λογοτεχνίας. Και τώρα που έπιασα επιτέλους βιβλίο του Ντόιλ ξανά, έτυχε να είναι περιπέτεια φαντασίας/επιστημονικής φαντασίας, που ασχολείται με την μυθολογία της Ατλαντίδας. Λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μια κλασική περιπέτεια στον βυθό της θάλασσας, όπου τρεις άντρες κλεισμένοι σ'έναν θάλαμο φτάνουν στον πάτο του Ατλαντικού και εκεί ανακαλύπτουν την χαμένη Ατλαντίδα - ή ένα μέρος της. Θα ξετρελαθούν από την ομορφιά και την ποικιλία των φυτών και των πλασμάτων της θάλασσας, θα ξετρελαθούν ακόμα περισσότερο όμως όταν ανακαλύψουν ένα καταφύγιο και τους κατοίκους του. 

 

Από άποψη δράσης δεν συμβαίνουν και πολλά πράγματα, σε σχέση με άλλα παρόμοια περιπετειώδη βιβλία της εποχής δεν έχει σκοτωμούς, κυνηγητά και τα τοιαύτα. Ίσως μόνο τα απολύτως αναγκαία. Όμως η ιστορία παρουσιάζει ενδιαφέρον χάρη στην όλη μυθολογία της Ατλαντίδας και στις ωραίες περιγραφές των τοπίων και των πλασμάτων. Η γραφή είναι καλή, ιδιαίτερα ευχάριστη και ευκολοδιάβαστη, οι χαρακτήρες αρχετυπικοί και με τα συνηθισμένα (αλλά αγαπημένα) κλισέ, ενώ η ατμόσφαιρα είναι με την σειρά της πολύ ωραία. Τέσσερα αστεράκια δεν μπορώ να βάλω, γιατί ήθελα λίγη δράση παραπάνω, ίσως κάποιες πιο πειστικές εξηγήσεις, όπως και περισσότερες πληροφορίες για την κοινωνία των Ατλάντων, όμως σίγουρα πέρασα καλά, ευχαριστήθηκα το βιβλίο σε μεγάλο βαθμό. Άλλωστε τέτοιες εξωτικές περιπέτειες παλαιάς κοπής πάντα μου άρεσαν και θα συνεχίσουν να μου αρέσουν.

 

7/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

   Σπουδή Στο Άλικο

   Η πρώτη ιστορία του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ για τον πιο γνωστό ιδιωτικό ντετέκτιβ στην ιστορία. Σε αυτό το πρώτο βιβλίο το ένα από τα τρία που αποτελούνται από μια και μόνο περιπέτεια του Χολμς ( με τα άλλα να είναι το Σκυλί των Μπάσκερβιλ και η Κοιλάδα του Φόβου ), ο άρτι αφιχθείς από το Αφγανιστάν στρατιωτικός γιατρός Ουάτσον γνωρίζει τον Σέρλοκ Χολμς και γρήγορα κανονίζουν να συγκατοικήσουν. Ο γιατρός δεν θα αργήσει να γνωρίσει την περίεργη προσωπικότητα του συγκατοίκου του αλλά και να τον ακολουθήσει στην περιπέτεια επίλυσης ενός μυστηριώδους φόνου.

  Κλασσική αστυνομική ιστορία, με αρκετό μυστήριο και αρκετά αναπάντεχη αποκάλυψη κινήτρου. Στα συν και η γνωριμία του γιατρού με το Σέρλοκ και το λιτό γρήγορο γράψιμο του Ντόιλ. Συνίσταται ανεπιφύλακτα, φυσικά.

 

Blade, έχε το νου σου στις εφημερίδες, κάποια βάζει βιβλία κάθε Κυριακή από Χολμς.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

   Το Σημάδι Των Τεσσάρων

   Η δεύτερη περιπέτεια του διάσημου Σέρλοκ Χολμς είναι πιο περιπετειώδης και μυστηριώδης. Υπάρχει μια αρκετά σκοτεινή υπόθεση και παρότι βλέπουμε τις θρυλικές ικανότητες του Χολμς αντίθετα με τις περισσότερες ιστορίες εδώ έχουμε και αρκετή δράση όπως και ένα κυνηγητό στους δρόμους του Λονδίνου και τον Τάμεση. Όσο για τον δόκτορα Ουάτσον, αυτή τη φορά κερδίζει κάτι πολύ πιο σημαντικό από τον ευφυέστατο φίλο του.

   Μια κλασσική αστυνομική ιστορία που συνίσταται ανεπιφύλακτα. Αν έχει ένα ελάττωμα είναι ότι είναι μικρή!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Διαβασα την Κοιλαδα του Φοβου. Το βιβλιο μου αρεσε πολυ, τοσο το κομματι του εγκληματος που καλειται να εξιχνιασει ο Χολμς, οσο και η υπολοιπη ιστορια. Μονο που θα ηθελα λιγο περισσοτερο Σερλοκ, καθως ο ρολος του τελειωνει καπου στο πρωτο τριτο του βιβλιου.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

   Οι Περιπέτειες Του Σέρλοκ Χολμς

   Το τρίτο βιβλίο του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ με τον πιο γνωστό ντετέκτιβ στην ιστορία και το πρώτο με τη μορφή πιο μικρών αυτοτελών ιστοριών. Το βιβλίο αποτελείται από δώδεκα ιστορίες. Σε αυτές βλέπουμε να ξεδιπλώνονται τα χαρακτηριστικά ταλέντα του Χολμς, η παρατήρηση, ο επαγωγικός συλλογισμός και μερικές ιδιαίτερες γνώσεις στους τομείς που θα βοηθούσαν να λύσει ένα έγκλημα. Και οι δώδεκα ιστορίες είναι αξιόλογες με κάποιες να ξεχωρίζουν όπως η Λίγκα των Κοκκινομάλληδων για μια από τις πιο πρωτότυπες επιχειρήσεις ληστείας, και η Υπόθεση Ταυτότητος όπου το έγκλημα είναι ηθικής και όχι ποινικής φύσης ενώ ξεχωρίζει και η ιδιάζουσα υπόθεση του Ανθρώπου με το Παραμορφωμένο Χείλος. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί και το Σκάνδαλο στη Βοημία όπου βλέπουμε τον Χολμς να χρησιμοποιεί και άλλες μεθόδους πέρα από τις επαγωγικές του μυαλού, όπως η μεταμφίεση και η υιοθεσία μιας άλλης προσωπικότητας.

   Φυσικά συνίσταται σε όλους για μια σειρά από ευχάριστες αναγνώσεις και, αν σαν του Γουότσον προσπαθείτε να λύσετε και σεις το μυστήριο στο πλάι του Χολμς, για πολλούς γρίφους.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

   Τα Απομνημονεύματα Του Σέρλοκ Χολμς

   Το δεύτερο βιβλίο με σύντομες ιστορίες του Χολμς θα πάρει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι με πολλά μυστήρια και μια ακόμα φορά θα τον ξαφνιάσει με τις συλλογιστικές ικανότητες του Χολμς αλλά και την υποκριτική του δεινότητα, ακόμα και με τη γνώση του της ανθρώπινης ψυχολογίας αναπάντεχης για έναν τόσο φλεγματικό και ψύχραιμο άνθρωπο.

   Σε αυτό το ταξίδι των αστυνομικών μυστηρίων ξεχωρίζει το μυστήριο της Ασημένιας Φλόγας με το ανατρεπτικό φινάλε, η Ιεροτελεστία των Μάσγκρεηβ με τα επάλληλα μυστήρια και την αινιγματική κληρονομιά, η περιπέτεια του Έλληνα Διερμηνέα όπου γνωρίζουμε τον αδερφό του Σέρλοκ, τον Μάικροφτ το ίδιο προικισμένο με εκείνον με ένα φοβερό μυαλό, και βέβαια το Τελικό Πρόβλημα, μια ιστορία διαφορετική χωρίς μυστήριο αλλά μια περιπέτεια με τραγική κατάληξη.

   Φυσικά συνίσταται σε όλους, η κλασσική αστυνομική λογοτεχνία στα καλύτερά της.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

   Το Σκυλί Των Μπάσκερβιλ

   Η πιο διάσημη ιστορία του Σέρλοκ Χολμς, είναι το πέμπτο βιβλίο και τρίτο μυθιστόρημα. Ποια είναι η αλήθεια πίσω από τη θρυλική κατάρα των Μπάσκερβιλ; Υπάρχει ο τερατώδης σκύλος που έχει λημέρι του το βάλτο; Αν ναι μπορεί να σκότωσε τον σερ Τσαρλς Μπάσκερβιλ; Αν όχι τι είχαν δει στο βάλτο οι μάρτυρες και είχαν βρεθεί τα ίχνη του; Ο διάσημος ντετέκτιβ και ο πιστός του Γουότσον καλούνται να διελευκάνουν μια από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις της καριέρας τους.

   Μια ακόμα ιστορία με πολλά μυστήρια και μια αναπάντεχη λύση. Κλασσική αξία για τους λάτρεις του είδους.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

   Η Επιστροφή Του Σέρλοκ Χολμς

   Ο Ντόιλ δολοφόνησε τον Χολμς αποφασισμένος να ασχοληθεί με τα ιστορικά έργα του που θεωρούσε πιο σημαντικά. Ενδίδοντας στην απαίτηση του κοινού έγραψε το Σκυλί των Μπάσκερβιλ δηλώνοντας ότι ήταν πριν τον θάνατο του μεγάλου ντετέκτιβ. Καθώς όμως το κοινό δεν έπαυε να ζητάει κι άλλο Χολμς ήρθε ή ώρα της επιστροφής του από τους νεκρούς. Έτσι στην ιστορία με το άδειο σπίτι μαθαίνουμε μαζί με τον έκπληκτο, σε βαθμό σοκ, Γουότσον το πώς κατάφερε να αποφύγει το θάνατο.

   Οι υπόλοιπες ιστορίες έχουν επίσης πολλές συγκινήσεις να προσφέρουν και μερικές εκπληκτικές ανατροπές. Είναι ένα βιβλίο για όλους τους φίλους της αστυνομικής λογοτεχνίας.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

   Η Κοιλάδα Του Φόβου

   Το τελευταίο μυθιστόρημα του Ντόιλ με τον Χολμς. (Παρακάμπτοντας την διαφωνία που λέει ότι με τον στενό ορισμό του μυθιστορήματος μόνο το Σκυλί των Μπάσκερβιλ είναι τέτοιο αφού τα υπόλοιπα είναι στην πραγματικότητα δύο ιστορίες με τη δεύτερη στο δεύτερο μισό να είναι μια διήγηση στο παρελθόν που θέτει τα κίνητρα για την πρώτη που έχει επιλύσει ο Χολμς.) Ο μεγάλος ντετέκτιβ καλείται να διαλευκάνει έναν φόνο, όλα δείχνουν απλά στην αρχή και συνθέτουν μια εικόνα απλή και σαφή. Αλλά σύντομα ο Χολμς βρίσκει τις πρώτες ασυνέπειες και τα κενά λογικής και αρχίζει τις έρευνες που φέρνουν μια καταπληκτική ανατροπή και μια ιστορία πολλά χρόνια πριν στην Αμερική.

   Είναι μια καλή ιστορία με ένα μυστήριο που δεν ξεδιαλύνει παρά στο τέλος και μια ενδιαφέρουσα ιστορία στο παρελθόν. Κανένας λάτρης του είδους ή του Χολμς δεν θα απογοητευθεί διαβάζοντάς την.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

   Η Τελευταία Υπόκλιση

   Το προτελευταίο έργο του Ντόιλ με τον Σέρλοκ Χολμς, αλλά αυτό που περιέχει την τελευταία ιστορία περιπέτεια στη ζωή του μεγάλου ντετέκτιβ. Η Τελευταία Υπόκλιση είναι μια ξεχωριστή ιστορία ενώ ξεχωρίζει και η ιστορία του Θνήσκοντος Ντετέκτιβ, όχι ότι οι άλλες ιστορίες δεν είναι καλές. Είναι πάντα οι ίδιες απολαυστικές ιστορίες που έκαναν το όνομα του Ντόιλ αθάνατο.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

   Το Αρχείο Του Σέρλοκ Χολμς

   Το τελευταίο βιβλίο του Ντόιλ για τον πιο γνωστό ντετέκτιβ όλων των εποχών είναι όπως και όλα τα προηγούμενα ένα γοητευτικό ταξίδι στην ύστερη Βικτωριανή Αγγλία και μια νοητική πρόκληση να δεις αν θα καταφέρεις να βρεις τον ένοχο πριν τον αποκαλύψει ο Χολμς. Κάποιες ιστορίες είναι εξαιρετικά πρωτότυπες όπως η Χαίτη του Λιονταριού και οι Βρικόλακες του Σάσεξ, άλλες θυμίζουν προηγούμενες όπως η υπόθεση των τριών Γκάριντεμπ αλλά είναι όλες απολαυστικές και φυσικά συνιστώνται σε όσους αγαπούν το είδος.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

The Lost World & Other Stories (εκδ. Wordsworth)

Όταν μιλάμε για κλασικούς ο Arthur Conan Doyle είναι σίγουρα ένας από τους πιο διαχρονικούς συγγραφείς που παραμένει ακόμα και σήμερα αρκετά διάσημος μέσα από τις ιστορίες μυστήριου του αλλά και μέσα από τον πολυφημισμένο ντετέκτιβ του, τον Sherlock Holmes.
Σε αυτό τον τόμο ωστόσο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Wordsworth, βλέπουμε έναν άλλο, πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα: τον Καθηγητή Challenger, με τον Doyle να μας πηγαίνει μέσα σε περιπέτειες επιστημονικής φαντασίας, με μερικές ιστορίες που άφησαν και αυτές το σημάδι τους στο χρόνο από το «The Lost World» (που αργότερα ενέπνευσε το «Jurrasic Park» του Michael Crichton), μέχρι ακόμα και το «The Poison Belt», το «The Land of Mist», όπως επίσης και δύο ακόμα μικρές ιστορίες.

The Lost World
Η πρώτη ιστορία αυτής της συλλογής ακολουθεί τον Malone, έναν νεαρό δημοσιογράφο, που ψάχνει για μια νέα περιπέτεια, θέλοντας έτσι να εντυπωσιάσει την κοπέλα του. Όμως, όταν κυκλοφορήσουν οι φήμες για τις περιπέτειες του Καθηγητή Challenger, θα του ανατεθεί η αποστολή να προσπαθήσει και να του πάρει μια συνέντευξη - κάτι που, μέχρι τώρα, δεν κατάφερε κανένας άλλος.
Ωστόσο, η συνέντευξη αυτή θα αποδειχθεί κάτι πολύ περισσότερο απ’ ότι περίμενε καθώς, όταν βρεθεί αντιμέτωπος με τον, πολύ παράξενο και δύστροπο, Καθηγητή Challenger, θα του αποκαλυφθεί κάτι εντελώς απίστευτο. Μια ανακάλυψη που θα βάλει τον ίδιο, μαζί με άλλους δύο θαρραλέους «εθελοντές», σε μια μεγάλη περιπέτεια στην καρδιά της ζούγκλας του Αμαζονίου, σε μια αναζήτηση ενός χαμένου κόσμου.

Είναι μια αρκετά καλή και ευχάριστη ιστορία, ξεκινώντας έτσι δυνατά αυτήν την συλλογή, με τον Doyle να μας ταξιδεύει σε μια, πραγματικά, τρελή περιπέτεια στην καρδιά του Αμαζονίου και καταφέρνοντας, μέσα από το γνωστό του στυλ, να φέρει μια ιστορία με αρκετό μυστήριο, ωραίο χιούμορ αλλά και μια τρελή φαντασία.
Είναι μια ιστορία που καταφέρνει να σου κρατήσει το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος της, όμως αυτό που, πιστεύω, ότι την κάνει να ξεχωρίζει τόσο - εκτός από την επιστροφή των δεινοσαύρων, είναι η τρομερά έξυπνη γραφή του που, μέσα από τους χαρακτήρες, καταφέρνει να βγάλει μια πολύ διασκεδαστική, και απίστευτα τρελή περιπέτεια.
Σίγουρα η γραφή του Doyle δείχνει αρκετά την παλαιότητά της αλλά, παρ’ όλο που βάζει κάποια «εκτός τόπου» πράγματα που κάπως δεν ταιριάζουν στην ιστορία, παραμένει ακόμα και σήμερα μια αρκετά ευχάριστη περιπέτεια.

The Poison Belt
Η δεύτερη ιστορία συνεχίζει τρία χρόνια από εκεί που αφήνει το «The Lost World» με τον Malone να έχει πλέον ξεκινήσει την ζωή του σαν δημοσιογράφος. Όμως όλα αυτά θα αλλάξουν όταν, μετά από μια ανακοίνωση του Καθηγητή Challenger στην τοπική εφημερίδα, του σταλεί ένα - μυστηριώδες - τηλεγράφημα για να αναζητήσει, μαζί με τους πρώην φίλους-ταξιδευτές του, τον Καθηγητή Challenger και να ζητήσουν εξηγήσεις.
Ωστόσο, αυτό που θα τους αποκαλύψει ο Καθηγητής Challenger είναι κάτι που δεν περίμεναν ποτέ τους και, όταν οι επιπτώσεις της δηλητηριώδης ζώνης αρχίσουν να επηρεάζουν την Γη, θα βρεθούν αυτή τη φορά αντιμέτωποι όχι με τα σαγόνια των δεινοσαύρων, αλλά με μια αρρώστια που απειλεί να φέρει το τέλος του κόσμου.

Η ιστορία αυτή είναι αρκετά πιο μικρή, και πιο γρήγορη, από το «The Lost World», αποφεύγοντας έτσι κάπως το δύσκολο ξεκίνημα που είχε. Όμως παρ’ όλα αυτά ο γρήγορος ρυθμός της συγκεκριμένης ιστορίας είναι επίσης και το μεγαλύτερο μειονέκτημά της καθώς ο Doyle εδώ δεν καταφέρνει να δώσει την δυναμικότητα που είχαν οι χαρακτήρες στην προηγούμενη αλλά και μη δίνοντας ιδιαίτερη ανάπτυξη στην ίδια την πλοκή, παρά μόνο στις ιδέες του.
Από την άλλη βέβαια ο Doyle καταφέρνει να σώσει, κάπως, την ιστορία στο τέλος μέσα την τρομερή ατμόσφαιρα που φέρνει - καθώς μας πηγαίνει μέσα από ένα έρημο, και νεκρό, Λονδίνο στο τέλος του κόσμου, όπως επίσης και σε ένα εντελώς απροσδόκητο φινάλε.
Δεν μπορώ να πω ότι φτάνει την επιτυχία του «The Lost World», όμως δεν μπορώ επίσης ότι δεν αξίζει και μια ματιά.

The Land of Mist
Η τρίτη, και πιο μεγάλη, ιστορία αυτής της συλλογής είναι αρκετά πιο διαφορετική σε στυλ από αυτό που έδειξε ο Doyle στις προηγούμενες δύο. Η ιστορία συνεχίζει μερικές δεκαετίες αργότερα από εκεί που αφήνει το «The Poison Belt» ακολουθώντας τον Malone, έχοντας γίνει πλέον ένας μεγάλος δημοσιογράφος, αλλά και την Enid, την κόρη του Καθηγητή Challenger, καθώς την βοηθάει να κάνει και αυτή τα δικά της βήματα στο χώρο αυτό.
Τελειώνοντας όμως από την τελευταία τους δουλεία θα βρεθούν αυτή την φορά σε μια πολύ πιο διαφορετική υπόθεση που τους οδηγήσει στην εκκλησία των πνευματιστών αλλά και φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με ένα μέντιουμ που πιστεύει ότι μπορεί να μιλήσει με τους νεκρούς.
Ωστόσο, αυτό που θα ανακαλύψουν είναι κάτι που περίμεναν και θα τους οδηγήσει σε με μια μεγάλη περιπέτεια αναζητώντας τα αληθινά γεγονότα των συμβάντων, αλλά και την ύπαρξη της ζωής μετά το θάνατο.

Είναι μια ιστορία υπερφυσικού/μυστηρίου, ξεφεύγοντας έτσι αρκετά από τις προηγούμενες δύο ιστορίες, που επικεντρώνεται πολύ στην ζωή μετά θάνατον και τον κόσμο των πνευμάτων με τον Doyle να δείχνει την επιρροή που είχε ο μετά τον χαμό της οικογένειας του στον Α’ ΠΠ.
Είναι σίγουρα μια αρκετά ιδιαίτερη ιστορία όμως παρ’ όλα αυτά, λόγω του υπερβολικά μεγάλου μεγέθους της (σχεδόν διπλάσια του «The Lost World»), είναι και αρκετά κουραστική με την πλοκή να χάνετε, κυριολεκτικά, σε πολλά σημεία μέσα από αμέτρητους χαρακτήρες που παίρνουν μόνο ελάχιστο χρόνο αλλά και χωρίς να καταφέρνει να κρατήσει, έστω, το ενδιαφέρον μέσα από τις ιδέες του.
Αν ήταν μικρότερη θεωρώ ότι θα μπορούσε να ήταν, πιθανών, πολύ πιο δυνατή αλλά και πιο ενδιαφέρουσα. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, εκτός αν την θέλετε να την δείτε για την εμπειρία, είναι καλύτερα να την αποφύγετε μιας και ο Καθηγητής Challenger έχει πολύ μικρό ρόλο εδώ.

The Disintegration Machine
Η επόμενη είναι μια μικρή ιστορία που ακολουθεί τον Malone και τον Καθηγητή Challenger καθώς παίρνουν μια υπόθεση να ερευνήσουν έναν επιστήμονα και μιας ανακάλυψης μιας, περίεργης, μηχανής που φημολογείται ότι μπορεί να διασπάσει υλικά σώματα και να τα επαναφέρει πίσω όπως ήταν πριν.

Είναι, θα έλεγα, ο ορισμός των ιστοριών που θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει ο Doyle στις περιπέτειες του Καθηγητή Challenger καθώς εδώ τον βλέπουμε πάλι, πίσω, στον κλασικό, ιδιόρρυθμο, εαυτό του που τόσο πολύ τον ξεχώρισε στο «The Lost World». Γρήγορη, απολαυστική και, πάνω απ’ όλα, διασκεδαστική.

When the World Screamed
Η τελευταία ιστορία αυτής της συλλογής ακολουθεί τον Jones, έναν αρτεσιανό μηχανικό, που καλείτε από τον Καθηγητή Challenger για να τον βοηθήσει στο πείραμα του να τρυπήσει στο κέντρο της Γης. Μόνο που, παρ’ όλο τους ιδιόρρυθμους τρόπους του, ο Καθηγητή Challenger δεν έχει υπολογίσει ένα σημαντικό παράγοντα: ότι η Γη έχει και αυτή τους δικούς της, ιδιαίτερους, τρόπους ζωής και όταν προσπαθήσει να τρυπήσει κάτι πολύ απροσδόκητο θα συμβεί.

Είναι μια, ακόμα, απολαυστική μικρή ιστορία και, μαζί με το «The Disintegration Machine», είναι σίγουρα από τις καλύτερες περιπέτειες του Καθηγητή Challenger μετά το «The Lost World» καθώς φέρνουν πίσω αυτό το, ιδιαίτερα, απολαυστικό στυλ του και δείχνοντας έναν αναζωογονημένο Doyle παρ’ όλο που ήταν από τις τελευταίες που κυκλοφόρησε.

Συνολικά, είναι μια συλλογή που έχει καλές και κακές ιστορίες, όμως πιστεύω ότι, αν θέλετε να δείτε μια διαφορετική πλευρά του Doyle μέσω ενός χαρακτήρα που, επίσης, ξεχώρισε από τις, ασυνήθιστες, περιπέτειές του, αξίζει μια της ρίξετε μια ματιά.

Edited by Blacksword
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Tales of Unease (εκδ. Wordsworth)

Είναι σίγουρο ότι ο 19ος αιώνας ήταν μια από τις πιο δημιουργικές εποχές καθώς κατάφεραν να ξεχωρίσουν πολλοί συγγραφείς μέσα από τις ιστορίες τους που, ακόμα και σήμερα, παραμένουν αρκετά πολυδιαβασμένοι. Μέσα σε αυτούς δεν μπορούμε παρά να συμπεριλάβουμε και τον Arthur Conan Doyle, έναν από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της εποχής του, που άφησε το σημάδι του τόσο σε αστυνομικές, μυστηρίου και ιστορικές ιστορίες, όσο ακόμα και σε επιστημονικής φαντασίας όπως και τρόμου ιστορίες.

Η συλλογή αυτή περιέχει δεκαπέντε ιστορίες στο είδος του Τρόμου που δείχνουν την ζωηρή φαντασία του Doyle για το παράξενο, το αλλόκοτο, το ασυνήθιστο - το εξωπραγματικό.

 

The Ring of Thoth

Η πρώτη ιστορία ξεκινάει αυτή τη συλλογή με ένα Αιγυπτιολόγο που, καθώς θα ανακαλύψει τα μυστικά μιας αρχαίας μούμιας στο μουσείο του Λούβρου, θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν μυστηριώδη άντρα που έχει περάσει μέσα από τι χιλιετίες αναζητώντας το «Δαχτυλίδι του Θοθ» για να τον στείλει πίσω στην, εδώ και πολύ καιρό, χαμένη αγαπημένη του.

 

Είναι μια καλή πρώτη ιστορία, αν και σίγουρα δεν θα την έλεγα εξαιρετική, για το ξεκίνημα της συλλογής με τον Doyle να δείχνει τις ιδέες του για την αθανασία μέσα από υπερφυσικά στοιχεία.

 

The Lord of Château Noir

Η δεύτερη είναι μια πιο ρεαλιστική ιστορία καθώς ακολουθεί έναν Γερμανό καπετάνιο που του ανατεθείτε η αποστολή να συλλάβει τον Γάλλο κόμη του «Μαύρου Κάστρου», μόνο για να βρεθεί αργότερα αντιμέτωπος με έναν πανούργο, αλλά και σκληρό άντρα που αναζητά εκδίκηση για τον χαμένο του γιο και μπορεί να κάλλιστα να τον φέρει και στον θάνατό του.

 

Μια αρκετά πιο ικανοποιητική ιστορία με τον Doyle να δημιουργεί μια καλή ατμόσφαιρα αλλά και δείχνοντας πως οι επιπτώσεις ενός πολέμου μπορούν να επηρεάσουν κάποιον και να τον αναγκάσουν να κάνει τα πιο φρικτά πράγματα.

 

The New Catacomb

Η τρίτη ιστορία επικεντρώνεται στον Kennedy που, καθώς θα μοιραστεί με τον φίλο του το βαθύτερο μυστικό του, θα βρεθεί σε μια περιπέτεια για να ανακαλύψουν μια αρχαία κατακόμβη. Μόνο που αργότερα θα συνειδητοποιήσει ότι αυτό ήταν ίσως και το μεγαλύτερο λάθος του καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια φρικιαστική πραγματικότητα.

 

Όπως και η προηγούμενη είναι μια ιστορία εκδίκησης με τον Doyle όμως να παίρνει εδώ έναν, αισθητά, περισσότερο χρόνο για να την χτίσει - πράγμα που είναι και το πιο αδύνατο σημείο της - και καταφέρνοντας μόνο προς το τέλος να την κάνει αρκετά ενδιαφέρουσα. Ωστόσο, όταν φτάσει το τέλος χτυπάει δυνατά.

 

The Case of Lady Sannox

Η τέταρτη ιστορία ακολουθεί έναν φημισμένο χειρούργο που πέφτει στα δίχτυα ενός, σκανδαλώδους, έρωτα με την Λαίδη Sannox. Όμως όταν μια μέρα, καθώς τελειώνει την δουλεία του και ετοιμάζετε για το ραντεβού του με την Λαίδη Sannox, δεχθεί έναν μυστηριώδη άντρα και του ζητήσει να έρθει να δει την γυναίκα του, που είναι στα όρια του θανάτου κάτω από μια άγνωστη αιτία, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια φρικιαστική αλήθεια.

 

Μια ακόμα ιστορία εκδίκηση με τον Doyle να δείχνει ένα καλύτερο χειρισμό εδώ - τόσο στον πρωταγωνιστή της, όσο και στην ίδια την πλοκή της - και καταφέρνοντας να την κάνει και αρκετά δυνατότερη στο σύνολό της απ’ ότι στις προηγούμενες δύο ιστορίες.

 

The Brazilian Cat

Η επόμενη ιστορία ακολουθεί τις περιπέτειες του Marshall που, μετά τον θάνατο του πατέρα του, θα βρεθεί χωρίς χρήματα και χωρίς κάποιο μέρος για να μείνει. Ωστόσο, όταν μια μέρα ο ξάδερφός του, ένας ταξιδευτής που γύρισε από την Βραζιλία, τον προσκαλέσει στο σπίτι του θα βρεθεί σε ένα παράξενο μέρος που θα τον φέρει αντιμέτωπο με τα πανούργα σχέδιά του, αλλά και με ένα ασυνήθιστο πλάσμα που μπορεί κάλλιστα να τον φέρει και στον θάνατό του.

 

Μια από τις πιο δυνατές, και πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες της συλλογής αυτής καθώς ο Doyle καταφέρνει να χτίσει γύρω από τους χαρακτήρες ένα πολύ καλό σασπένς, αλλά και να φέρει και ένα πολύ ανατρεπτικό φινάλε.

 

The Brown Hand

Το «The Brown Hand» έχει μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη ιστορία καθώς επικεντρώνεται στον Hardacre που δέχεται μια απροσδόκητη πρόσκληση για να συναντήσει τον θείο του, έναν φημισμένο Ινδό χειρούργο, μόνο για να ανακαλύψει αργότερα στο σπίτι του έναν παράξενο τύπο που αναζητά το αποκομμένο του χέρι.

 

Μετά το δυνατό «The Brazilian Cat» η συγκεκριμένη ιστορία απογοητεύει ελαφρώς καθώς, παρ’ όλο τα προβλήματα σε κάποια σημεία με την πλοκή της, δεν καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον τόσο όσο οι υπόλοιπες ιστορίες. Δεν θα την έλεγα κακή, αλλά σίγουρα είναι μια αρκετά πιο αδύναμη ιστορία.

 

The Horror of the Heights

Συνεχίζοντας σε ένα διαφορετικό στυλ η ιστορία αυτή επικεντρώνεται σε ένα σημειωματάριο που ανακαλύφθηκε και εξιστορεί τις αεροπορικές περιπέτειες του Joyce-Armstrong καθώς φτάνει σε ένα ύψος που δεν έχει φτάσει κανένας άνθρωπος ποτέ ξανά αλλά και σε μια ανακάλυψη μερικών, ασυνήθιστων, πλασμάτων.

 

Είναι μια αρκετά καλή ιστορία που δείχνει το ταλέντο του Doyle καθώς καταφέρνει να συνδυάσει τα δύο είδη της ΕΦ και του Τρόμου, αλλά και να φτιάξει μερικά αρκετά παράξενα πλάσματα.

 

The Terror of Blue John Gap

Μια ακόμα ιστορία στο ίδιο στυλ με το «The Horror of the Heights» με την συγκεκριμένη να επικεντρώνεται στην ανακάλυψη των διηγήσεων του Dr Hardcastle, που βρέθηκαν ανάμεσα στα υπάρχοντά του, και εξιστορούν τις περιπέτειές του σε ένα Ρωμαϊκό μεταλλωρυχείο, αλλά και την συνάντησή του με ένα εξωπραγματικό τέρας.

 

Παρ’ όλο που η συγκεκριμένη ιστορία ήταν γραμμένη μόλις τρία χρόνια πριν από το «The Horror of the Heights» αποδεικνύεται αρκετά πιο δυνατή, αλλά και πιο ενδιαφέρουσα με τον Doyle να καταφέρνει να χτίσει υπέροχα γύρω από το μυστήριο του μεταλλωρυχείου.

 

The Captain of the Polestar

Συνεχίζοντας ξανά σε ένα παρόμοιο στυλ η ιστορία αυτή ακολουθεί τα γεγονότα του πλοίου Polestar μέσα από το ημερολόγιο του Dr McAlister Ray που, καθώς ταξιδεύει στις Αρκτικές θάλασσες, έρχεται αντιμέτωπος με τον, ιδιαίτερο, καπετάνιο του αλλά και μια πολύ μυστηριώδης υπόθεση.

 

Είναι μια «αραιά καλυμμένη» ιστορία φαντασμάτων με τον Doyle να δείχνει αρκετά την επιρροή του από τα ταξίδια του πάνω σε ένα φαλαινοθηρικό πλοίο στις Αρκτικές θάλασσες λίγα χρόνια νωρίτερα. Ωστόσο, παρ’ όλο που την έγγραψε σε μια αρκετά νεαρή ηλικία, η κεντρική ιδέα της δεν καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα κάνοντας έτσι μια αρκετά, σχετικά, ουδέτερη ιστορία στο τέλος.

 

How It Happened

Η μικρότερη ιστορία αυτής της συλλογής, με μόλις τρεις σελίδες, ακολουθεί έναν νεαρό άντρα που έχει ένα μεγάλο πάθος για τα αυτοκίνητα. Όμως, όταν μετά από ένα ατύχημα συναντήσει τον παλιό του, και εδώ και πολύ καιρό πεθαμένο του φίλο θα διαπιστώσει μια πικρή αλήθεια.

 

Παρ’ όλο το μικρό της μέγεθος ο Doyle καταφέρνει να βάλει την δικιά του πινελιά σε αυτές τις λίγες σελίδες φέροντας μια, λίγο, ειρωνική ιστορία καθώς δείχνει τα απλά, καθημερινά λάθη της ανθρωπότητας.

 

Playing with Fire

Το «Playing with Fire» ακολουθεί τον Markham καθώς μας αφηγείται τα γεγονότα που έφεραν τον ίδιο, αλλά και μια ομάδα που έχουν ένα μεγάλο πάθος για το υπερφυσικό, να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα ασυνήθιστα εξωπραγματικό πνεύμα.

 

Μια αρκετά καλή ιστορία με τον Doyle να σημαδεύει την αρχή του 20ου αιώνα καταφέρνοντας να κρατήσει δυνατά το μυστήριο μέχρι το τέλος της, αλλά και δείχνοντάς μας τις πρώτες του ιδέες του για τον πνευματικό κόσμο που τον επηρέασε τόσο πολύ στα τελευταία του χρόνια.

 

The Leather Funnel

Η επόμενη ακολουθεί έναν ανώνυμο πρωταγωνιστή που συναντάει τον Dacre, έναν συλλέκτη σπάνιων αντικειμένων, καθώς του εξιστορεί την ανακάλυψη ενός μυστηριώδους «δερμάτινου χωνιού» που προκαλεί τα πιο φρικιαστικά όνειρα.

 

Μια συμπαθητική ιστορία σε μια μίξη ονείρων και τρόμου που θα μπορούσε σίγουρα να είχε αναπτυχθεί πολύ περισσότερο και να γίνει πιο φρικιαστικά δυνατή αν το ήθελε ο Doyle.

 

Lot No. 249

Η καλύτερη ιστορία της συλλογής αυτής έρχεται στο «Lot No. 249» καθώς μας πηγαίνει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ακολουθώντας τις διηγήσεις του Abercrombie Smith, ενός σπουδαστή ιατρικής, που πέφτει πάνω στα σκοτεινά σχέδια ενός συμφοιτητή του, αλλά και μιας φρικιαστικής μούμιας που σκοτώνει όποιον πέσει στα χέρια της.

 

Είναι μια φανταστικά απολαυστική ιστορία με τον Doyle να χτίζει υπέροχα την αγωνία και να φτάνει σε ένα μικρό αριστούργημα τρόμου. Σίγουρα η πιο δυνατή ιστορία της συλλογής, αλλά και η πιο αγαπημένη μου.

 

The Los Amigos Fiasco

Το «The Los Amigos Fiasco» είναι μια μικρή, αλλά φρικιαστικά χιουμοριστική ιστορία που επικεντρώνεται σε μια εταιρία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος καθώς αναλαμβάνει να εκτελέσει την θανατική ποινή, μέσω ηλεκτροπληξίας, ενός κατάδικου, μόνο για να ανακαλύψουν αργότερα ότι κάνανε ένα μεγάλο λάθος.

 

Είναι μια διασκεδαστική ιστορία παρ’ όλο που σίγουρα δεν είναι τόσο τρομακτική όσο η προηγούμενη, αλλά καταφέρνοντας, τουλάχιστον, να κρατήσει το ενδιαφέρον υψηλά.

 

The Nightmare Room

Η τελευταία ιστορία έρχεται σε ένα πιο «σινεματικό» στυλ ακολουθώντας έναν ευκατάστατο άντρα που ανακαλύπτει ότι η, αγαπημένη, γυναίκα του και ο ερωμένος της προσπαθούν να τον δηλητηριάσουν για τον βγάλουν από την μέση. Μόνο που, καθώς θα προσπαθήσει να βρει μια λύση σε αυτή τη κατάσταση, θα βρεθούν και οι τρεις αντιμέτωποι με έναν, ασυνήθιστα, σκοτεινό άντρα.

 

Είναι μια ικανοποιητική ιστορία για το κλείσιμο αυτής της συλλογής, αν και σίγουρα δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο οι υπόλοιπες ιστορίες. Παρ’ όλα αυτά καταφέρνει και αυτή να κρατήσει τον ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

 

Συνολικά, είναι μια καλή συλλογή που, παρ’ όλο που δεν είναι όλες εξαιρετικά δυνατές, καταφέρνει να παραμείνει αρκετά υψηλά μέσα από την γραφή του Doyle καθώς ξεχωρίζει με το, δικό του, υπέροχα ατμοσφαιρικό στυλ.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Gutenberg, δυο συλλογές με διηγήματα του συγγραφέα, άσχετα με τον Σέρλοκ Χολμς. Τέλεια νέα!

 

post-2246-0-02555400-1498134276.jpg

 

Ο ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΟΣ ΑΓΡΙΟΓΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ
- Ο άντρας με τα ρολόγια (The man with the watches, 1898): Round the fire stories (1908)
- Η νέα κατακόμβη (The new catacombe, 1898): The green flag (1900)
- Ο βραζιλιάνικος αγριόγατος (The Brazilian cat, 1898): Round the fire stories (1908)
- "Είμαι αθώος" (B. 24, 1899): Round the fire stories (1908)
- Ο μαύρος γιατρός (The black doctor, 1898): Round the fire stories (1908)
- Το δοχείο με το χαβιάρι (The pot of caviare, 1908): Round the fire stories (1908)
- Ο σκαθαροκυνηγός (The beetle-hunter, 1898): Round the fire stories (1908)
- Το χαμένο τρένο (The lost special, 1898): Round the fire stories (1908)
- Το σφραγισμένο δωμάτιο (The sealed room, 1898): Round the fire stories (1908)
- Το εβραϊκό περιστήθιο (The jew's breast-plate, 1899): Round the fire stories (1908)
- Το γυαλιστερό κουτί (The japanned box, 1898): Round the fire stories (1908)
- Ο κουτσός έμπορος (The club-footed grocer, 1898): Round the fire stories (1908)
- Ο δάσκαλος της σχολής Λία Χάουζ (The usher of Lea House school, 1899): Round the fire stories (1908)
- Το ταξίδι του Τζέλαντ (Jelland's voyage, 1892): Round the fire stories (1908)
- Η υπόθεση της Λαίδης Σάνοξ (The case of Lady Sannox, 1893): Round the Red Lamp (1908)
- Ο φίλος μου ο δολοφόνος (My friend the Murderer, 1882): My Friend the Murderer and Other Mysteries and Adventures (1893)
- Η ιστορία του αμαξά (The cabman's story, 1884): The unknown Conan Doyle. Uncollected Stories by Arthur Conan Doyle (1787)

 

 

 
Σελίδες: 464
 
---------------------------------------------------------------------------------
 
post-2246-0-49385200-1498134286.jpg
 
Ο ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ
- Ο καπετάνιος του "Πολικού Αστέρα" (The captain of the "Pole-Star", 1883): The Captain of the Polestar (1980)
- Παρτίδα αρ. 249 (Lot No. 249, 1892): Round the Red Lamp (1894)
- Τζον Μπάρινγκτον Κόουλς (John Barrington Cowles, 1884): The Captain of the Polestar (1980)
- Το μελαψό χέρι (The brown hand, 1899): Round the fire stories (1908)
- Το δερμάτινο χωνί (The leather funnel, 1902): Round the fire stories (1908)
- Παίζοντας με τη φωτιά (Playing with fire, 1900): Round the fire stories (1908)
- Το δαχτυλίδι του Θωθ (The ring of Thoth, 1890): The Captain of the Polestar (1980)
- Έτσι έγινε (How it happened, 1913): Danger! (1918)
- Το μέγα πείραμα του Κάινπλατς (The Great Keinplatz Experiment, 1885): The Captain of Polestar and Other Tales (1890)
- Το παράσιτο (The parasite, 1894, νουβέλα)
- Ο ασημένιος καθρέφτης (The silver mirror, 1908)
- Η ιστορία του Αμερικανού (The American's Tale, 1880): My friend the Murderer (1893)
- Ο τρομοκράτης του Μπρόκας Κορτ: Ένας θρύλος του ρινγκ: (The bully of Brocas Court: A legend of the ring, 1921): Tales of the Ring and Camp (1922)
- Ο δαίμων του βαρελάδικου (The fiend of the cooperage, 1897)
- Ο ανελκυστήρας (The lift, 1922): The Great Keinplatz Experiment and Other Tales of Twilight and the Unseen (1925)
- Το φιάσκο της Λος Αμίγος (The Los Amigos Fiasco, 1892): Round the Red Lamp (1894)
- Κίπριαν Όβερμπεκ Ουέλς (Cyprian Overbeck Wells: A Literary Mosaic, 1886): The Captain of the Polestar (1890)
- Η μαρτυρία του Τζόζεφ Χάμπακουκ Τζέφσον (J. Habakuk Jephson's Statement, 1884): Dreamland and Ghostland (1887)

 

 

 
Σελίδες: 544
 
 
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σπουδή στο κόκκινο

 

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο που έγραψε ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς, αλλά είναι το τρίτο που διαβάζω. Βέβαια τα άλλα δυο ("Ο σκύλος των Μπάσκερβιλ" και "Το σημάδι των Τεσσάρων" - εξαιρετικά και τα δυο) τα διάβασα πριν εφτά ολόκληρα χρόνια, οπότε ουσιαστικά είναι σαν να γνωρίζω τον Σέρλοκ Χολμς για πρώτη φορά. Είχα ξεχάσει πόσο ωραίες είναι οι αστυνομικές ιστορίες του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, πόσο εύκολα μπορούν να απορροφήσουν και να σε ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή, να σε βάλουν στο τρυπάκι να λύσεις και εσύ την υπόθεση, πριν το κάνει τόσο εύκολα και ωραία ο μοναδικός Σέρλοκ Χολμς.

 

Ο στρατιωτικός γιατρός Γουότσον επιστρέφει στην Αγγλία μετά τον τραυματισμό που υπέστη στο πολεμικό μέτωπο του Αφγανιστάν και, όντας ουσιαστικά απένταρος και όχι ιδιαίτερα ικανός να κάνει κάποια δουλειά ακόμα, ψάχνει να βρει ένα φτηνό σπίτι για να αράξει. Κάποια στιγμή γνωρίζει τον αινιγματικό Σέρλοκ Χολμς, ο οποίος ψάχνει σπίτι και συγκάτοικο για να μοιράζεται τα έξοδα. Συμφωνούν και βρίσκουν το γνωστό σπίτι στην Μπέικερ Στριτ. Ε, δεν θα αργήσει η στιγμή που ο Σέρλοκ Χολμς θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια υπόθεση δολοφονίας, με αποτέλεσμα να συμμετάσχει με τον τρόπο του και ο ίδιος ο Γουότσον και να δει με τα μάτια του την ιδιοφυΐα, τις γνώσεις και το ταλέντο του Σέρλοκ Χολμς στην επίλυση περίεργων αστυνομικών υποθέσεων. Για την ίδια την υπόθεση, δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω... 

 

Αντικειμενικά, η αστυνομική πλοκή δεν περιπλέκεται ιδιαίτερα ούτε κρύβει τρομερές εκπλήξεις και ανατροπές. Σίγουρα έχει το ενδιαφέρον της αλλά τίποτα το τρομερό για τον σύγχρονο αναγνώστη. Όμως το σημαντικότερο είναι ο τρόπος που ο Σέρλοκ Χολμς φτάνει στα ίχνη του δολοφόνου, η όλη πορεία της σκέψης του. Επίσης εντύπωση μου έκανε το εξαιρετικά καλογραμμένο και δυνατό κομμάτι της ιστορίας που διαδραματίζεται στην έρημο της Γιούτα. Από εκεί που ήμασταν στο Λονδίνο και παρακολουθούσαμε τις κινήσεις των Χολμς και Γουότσον, ξαφνικά βρισκόμαστε αρκετά χρόνια πίσω στο παρελθόν, σε τελείως διαφορετικό και φοβερό περιβάλλον. Αυτό το κομμάτι της ιστορίας συνδέεται έντονα με την υπόθεση που καλείται να εξιχνιάσει ο Σέρλοκ Χολμς και ανεβάζει κατά πολύ όλο το (ήδη καλό) επίπεδο του βιβλίου. Η γραφή είναι εξαιρετική, ευκολοδιάβαστη και χωρίς κουραστικές αναλύσεις και περιγραφές, με το γνωστό φλεγματικό χιούμορ που διακρίνει τους Βρετανούς συγγραφείς. Μόλις τώρα κατάλαβα πόσο μου είχε λείψει ο Σέρλοκ Χολμς και ο συμπαθητικός συνεργάτης του...

 

8/10

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Είχα μεταφράσει παλιότερα για εξάσκηση τον Ασημένιο Καθρέπτη του Doyle.  Είχε πολύ ενδιαφέρον πώς είχε συνδέσει την ιστορία της Σκωτίας με το μυστηριακό περιβάλλον. 

 

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η περιγραφή 

της Mary Queen of Scots, της ομορφιάς της και του τρόμου στο βλέμμα του Rizio.

Πραγματικά ατμοσφαιρικό διήγημα. Σε έκανε να νιώθεις την φρίκη του ομιλητή ειδικά αν ήσουν κοντά σε γραφείο και είχε να κάνεις υπολογισμούς και εργασία όπως αυτός. 

Edited by Nargathrod
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Ο χαμένος κόσμος

Αυτό είναι μόλις το πέμπτο βιβλίο του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ που διαβάζω, μετά από τρία μυθιστορήματά του με ήρωα τον φοβερό Σέρλοκ Χολμς, και ένα περιπετειώδες επιστημονικής φαντασίας με τον τίτλο "Η άβυσσος του Μάρακοτ", και δεν έχω παρά να δηλώσω για ακόμα μια φορά ιδιαίτερα ικανοποιημένος και ψυχαγωγημένος. Το είχα να πιάνει σκόνη για πάνω από έξι χρόνια, όμως αυτές τις μέρες έχω όρεξη για περιπετειώδη και ταξιδιάρικα βιβλία, οπότε ήταν μια καλή στιγμή για να το διαβάσω και να το απολαύσω όπως του αξίζει.

Λοιπόν, πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα μυθιστορημάτων που έχουν να κάνουν με την εξερεύνηση ενός χαμένου κόσμου, σε κάποια απομακρυσμένη μεριά του πλανήτη. Ίσως να μην είναι και από τα πρώτα του είδους, όμως πιθανότατα είναι από τα κορυφαία και από αυτά με τη μεγαλύτερη επίδραση σε μεταγενέστερα μυθιστορήματα, αλλά και σε κινηματογραφικές/τηλεοπτικές ταινίες. Το βιβλίο έχει να προσφέρει όλα τα καλούδια της εποχής και του είδους του, όπως δράση, ωραίες και δυνατές εικόνες, ταξιδιάρικη διάθεση, ευχάριστη και περιπετειώδη ατμόσφαιρα, αλλά και ένα κάποιο στοιχειώδες επιστημονικό υπόβαθρο (όχι και τόσο πειστικό ή λεπτομερές), με βάση πάντα τα διαθέσιμα δεδομένα της εποχής.

Η γραφή είναι πολύ καλή και ευκολοδιάβαστη, με γλαφυρές περιγραφές τοπίων και καταστάσεων, αλλά και με ωραίο χιούμορ σε διάφορα σημεία της ιστορίας. Οι χαρακτήρες έχουν το ενδιαφέρον τους και είναι ακριβώς όπως θα τους περίμενε κανείς, με τον συγγραφέα να έχει διάθεση να κάνει και λίγη πλάκα με τις ιδιορρυθμίες τους (φοβερή μορφή ο καθηγητής Τσάλεντζερ!). Η ιστορία μπορεί να αργεί λιγάκι να πάρει μπρος για τα καλά και η δράση να μην θυμίζει τις μπλοκμπάστερ ταινίες δράσης της εποχής μας, αλλά είναι ένα βιβλίο που ταξιδεύει τον αναγνώστη και τον κάνει να ξεφύγει για λίγο από την πεζή πραγματικότητα.

8.5/10

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Aνατομία του τρόμου

Δεύτερο βιβλίο του Ντόιλ που διαβάζω μετά το συμπαθητικό "Το σήμα των τεσσάρων". Δεν ήταν στα κοντινά σχέδια να ξαναδιαβάσω τον συγκεκριμένο συγγραφέα, αλλά καθώς περιφερόμουν στη βιβλιοθήκη της Αλεξανδρούπολης έπεσα πάνω σε αυτό το μικρό βιβλίο και το τσίμπησα. Λοιπόν, με αυτό το βιβλίο κατάλαβα τι σημαίνει Άρθουρ Κόναν Ντόιλ. Η ανάγνωση ρέει ομαλά, υπάρχει αρκετό σασπένς, μυστήριο και ερωτήματα, τα οποία απαντώνται όλα στις τελευταίες σελίδες. Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελείται από δύο ιστορίες οι οποίες αλληλοσυνδέονται. Η δεύτερη ιστορία μου άρεσε περισσότερο, γιατί μπαίνουμε στον «πηρύνα» του υποκόσμου.  Βλέπουμε πώς λειτουργεί μία μαφιόζικη φράξια από τα μάτια του ήρωα που επιθυμεί να γίνει μέλος της. Η πρώτη ιστορία ήταν κι αυτή αρκετά καλή και διασκεδαστική.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Η δηλητηριώδης ζώνη

Έκτο βιβλίο του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ που διαβάζω και δηλώνω για ακόμα μια φορά ευχαριστημένος. Σε τούτη την ιστορία συναντιόμαστε ξανά με τους τέσσερις πρωταγωνιστές του άκρως ψυχαγωγικού και απολαυστικού μυθιστορήματος "Ο Χαμένος κόσμος", κάτι πολύ θετικό για μένα μιας και τους είχα συμπαθήσει ιδιαιτέρως. Το βιβλίο αυτό είναι σαφώς πιο μικρό σε μέγεθος και με αρκετά λιγότερη δράση από τον "Χαμένο κόσμο", όμως έχει και αυτό με τη σειρά του το ενδιαφέρον του, είναι καλογραμμένο και σίγουρα ευχάριστο στην ανάγνωση. Και η κεντρική ιδέα της πλοκής μπορεί να μην είναι και τόσο επιστημονικά δυνατή ή έστω αληθοφανής, όμως είναι αρκούντως τρομακτική και ιντριγκαδόρικη, ενώ ο συγγραφέας, με μια κάποια φιλοσοφική διάθεση αλλά και μπόλικο μαύρο και κυνικό χιούμορ, περιγράφει ένα διαφορετικό τέλος της ανθρωπότητας. Και, φυσικά, η γραφή είναι πολύ καλή, ευχάριστη και άκρως ευκολοδιάβαστη, σίγουρα το πιο δυνατό στοιχείο του βιβλίου. 

7.5/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Άρθουρ Κόναν Ντόιλ (Arthur Conan Doyle)
  • 10 months later...

425517636_.jpg.283a93f7cf642620117db8a5b12fe5f9.jpg

Η τραγωδία του Κορόσκο

Μια πολύ ωραία έκπληξη μας επιφύλασσαν οι εκδόσεις Seλίνι, μεταφράζοντας στα ελληνικά το "Η τραγωδία του Κορόσκο", ένα όχι και τόσο γνωστό αλλά πάντως κλασικό στο είδος του μυθιστόρημα του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ. Μόλις είδα ότι κυκλοφόρησε, το τσίμπησα και δεν άργησα πολύ να το πιάσω στα χέρια μου και να το διαβάσω, σε δυο μεγάλες καθισιές. Πρόκειται για μια ωραία, κλασική περιπέτεια στην έρημο, έτσι όπως τις έγραφαν κάποτε οι Βρετανοί συγγραφείς στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Είναι μια περιπέτεια που σε αρκετά διαφορετικά επίπεδα δείχνει τα χρόνια της, όμως διάολε εγώ μια φορά απολαμβάνω τα μάλα τέτοιου είδους ιστορίες, που διαδραματίζονται τα παλιά τα χρόνια σε μέρη μακρινά και εξωτικά, και τέλος πάντων εδώ μιλάμε για ένα έργο δια χειρός του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, έτσι; Απόλαυσα τα τοπία, τα σκηνικά, την όλη ατμόσφαιρα, ο συγγραφέας με την πένα του, με τις ζωντανές και ρεαλιστικές περιγραφές του, με την όλη σκιαγράφηση των χαρακτήρων και την αποτύπωση των τότε κοινωνικοπολιτικών δεδομένων, με ταξίδεψε στον χρόνο και με απόκοψε από την πεζή πραγματικότητα. Αντικειμενικά, δεν είναι κάτι το φοβερό και το τρομερό, σαν περιπέτεια δηλαδή δεν εντυπωσιάζει και τόσο πολύ πια τους σύγχρονους αναγνώστες, αλλά μια φορά εγώ πέρασα τέλεια διαβάζοντάς την, και για μένα αυτό έχει σημασία. Και η αλήθεια είναι ότι στα ελληνικά δεν κυκλοφορούν και πολλές τέτοιες περιπέτειες, που να έχουν γραφτεί τα παλιά τα χρόνια και να διαδραματίζονται σε ερήμους, ζούγκλες κ.λπ.

8/10

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..