Jump to content

Μ. Τζον Χάρισον (M. John Harrison)


heiron
 Share

Recommended Posts

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη των εκλεκτών συμφορουμιτών σχετικά με τον συγκεκριμένο συγγραφέα. Δεν είναι από τους πλέον εμπορικούς αλλά θεωρείται ως ένας από τους πιο κλασικούς πια, έχοντας αφήσει τη σφραγίδα του ειδικά στο New Wave. Κάτι που με κάνει να τον εκτιμώ είναι ότι δεν γράφει ξεκάθαρα ένα είδος κι έτσι τα έργα του φιγουράρουν πχ τόσο ανάμεσα στα Fantasy masterworks όσο και στα SF masterworks.

 

Προσωπικά, έχω διαβάσει μόνο τη σειρά του Viriconium που μου άφησε ανάμικτα συναισθήματα.

Το πρώτο βιβλίο The Pastel City είναι ένα πολύ καλό δείγμα science fantasy, φάντασυ στο μακρινό μέλλον ενός μεταποκαλυπτικού κόσμου(της Γης κατά πως φαίνεται). Κουλ χαρακτήρες, δράση, ωραία σκηνικά και η όλη γραφή που σε μεταφέρει στον παστέλ αυτό κόσμο. Μάχες, last stands,προδοσίες, φονικές μηχανές, αρχαία μαγικά και υπερτεχνολογίες...χαμός! Μου άρεσε ιδιαίτερα ο κεντρικός ήρωας tegeus-Cromis και ήθελα να τον δω στα υπόλοιπα βιβλία.

Δυστυχώς το δεύτερο βιβλίο A Storm of wings έμοιαζε με αποτυχημένο σίκουελ, σκιά μόνο του πρώτου. Στην αρχή έλεγα οκ, ξεκινάει νωχελικά, έτσι είναι το στυλ του. Και, σύμφωνοι, ο Χάρισον έχει ένα ιδιαίτερο στυλ που ενίοτε γίνεται κουραστικο, με πολλές ανούσιες περιγραφές κτλ...αλλά έλεγαθα έχει δράση όσο στο προηγούμενο αν όχι παραπάνω. Οι χαρακτήρες είτε έμπαιναν στο περιθώριο είτε ήταν αδιάφοροι πλέον.
Κι εδώ έρχεται το αποκορύφωμα. Στο 3ο βιβλίο-In Viriconium- καθώς και στο 4ο-Viriconium nights-(το οποίο δεν είναι μυθιστόρημα απλά διηγήματα σχετικά με το Viriconium) αναλώνεται κυρίως σε περιγραφές, οι αγαπημένοι ήρωες εξαφανίζονται και βλέπουμε αντ'ατών βαρετές καρικατούρες σε βαρετές καταστάσεις. Το περιβάλλον παραμένει ενδιαφέρον, σε μερικές περιπτώσεις θα έλεγα είναι πιο καλοφτιαγμένο αλλά δυστυχώς χωρίς αξιόλογη ιστορία και σπουδαίους χαρακτήρες το έργο καταντά αδιάφορο.

Στο goodreads το πρώτο μιας σειράς έχει συνήθως κατώτερο βαθμό ακόμη κι αν είναι σαφώς ανώτερο από τα υπόλοιπα(γιατί το διαβάζουν και οι μη φαν που το παρατάνε ενώ τα υπόλοιπα τα διαβάζουν οι πορωμένοι κι έτσι βάζουν καλύτερους βαθμούς ενώ οι άλλοι με τις χαμηλές βαθμολογίες μένουν στο 1ο). Εδώ δεν ισχύει αυτό. Το 2ο έχει χειρότερο βαθμό, ενδεικτικό αν μη τι άλλο του πόσο υστερεί έναντι του πρώτου.

 

Θα έλεγα ότι ο συγγραφέας μοιάζει με δευτεροκλασάτο Μούρκοκ που όμως έκανε τη στροφή σε πειραματικό weird fiction πολύ πιο βιαστικά από τον MM. Βέβαια θα ήθελα να δοκιμάσω και κάποια πιο ΕΦ βιβλία του.

Edited by heiron
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Μ. Τζον Χάρισον (M. John Harrison)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..