Jump to content

Φτάσατε Στον Προορισμό Σας!

GeorgeDamtsios

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Γιώργος Δάμτσιος[/size]
Είδος: Υπερφυσικός τρόμος[/size]
Βία; Έχει.[/size]
Σεξ; Το λες και έτσι![/size]
Αριθμός Λέξεων: 3486[/size]
Αυτοτελής; Ναι[/size]
Σχόλια: [/size]Για τον 39ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας. Κατηγορία: Τρόμος, Θέμα: Τεχνολογία.
Χμ… Πρώτη ιστορία που ξεμυτίζει ποτέ  από το ντουλάπι μου, οπότε το συναίσθημα είναι ομολογουμένως κάπως παράξενο.  Πρώτη φορά επίσης που αποφάσισα να δουλέψω σε full του ενεστώτα. Ενδιαφέρον ως πειραματισμός, δίνει ιδιαίτερο ρυθμό στο διήγημα, αλλά, τελικά… ζήτω ο αόριστος!

Φτάσατε Στον Προορισμό Σας!.docx

Φτάσατε Στον Προορισμό Σας!.doc

Edited by Nihilio
  • Like 6

Και η δική σου γραφή μου άρεσε πολύ, με κέρδισε από τις πρώτες λέξεις με την αμεσότητά της. Οι περιγραφές σου ήταν πολύ καλές και στήνεις την όλη σκηνή στον ξενώνα και μετά ωραία. Αλλά, γενικά, ο πρωταγωνιστής σου μου φάνηκε αντιπαθητικός σε βαθμό καρικατούρας. Ειδικά το σημείο όπου ανοίγει το στόμα του γέρου και του χώνει μέσα το νόμισμα μου φάνηκε εντελώς μη ρεαλιστικό, ακόμη και για έναν τόσο αντιπαθητικό χαρακτήρα. Επίσης, μου δόθηκε η εντύπωση ότι πιο πολύ «έξυσες» την επιφάνεια του θέματος παρά πάτησες γερά σ’ αυτό. Πραγματικά, αν ο γέρος απλά του έδινε οδηγίες για τον ξενώνα κι ο δικός μας του φερόταν με τον τρόπο που του φέρθηκε, π.χ. θα είχες ακριβώς την ίδια ιστορία. Θέλω δηλαδή να πω ότι το υπερφυσικό στοιχείο δεν σχετίζεται ιδιαίτερα με το θέμα, που είναι τεχνολογία. Παρόλα αυτά, είχε αρκετό ενδιαφέρον σαν ιδέα του ότι πρέπει αυτός που κρίνεται από τον Κριτή να δώσει ο ίδιος το αντίτιμο που θεωρεί κατάλληλο.

Καλή επιτυχία!

• Like 1

Είναι η πρώτη εκ των δύο ιστοριών που πραγματεύονται πλοηγούς που διάβασα.

Ως κάτοχος μιας Ε34 θα πρέπει να σου πω το εξής. Σήμερα ακόμα και ο πιο μικρός κινούμενος κουβάς έχει από το εργοστάσιο ενσωματωμένο πλοηγό, πόσο μάλλον μια BMW! Άρα μάλλον το κάμπριο είναι παλιότερης τεχνολογίας. Πες λοιπόν ότι είναι μια Ε36 ή Ε46 και είσαι καλυμμένος!

Τώρα στην ιστορία. Το θέμα με το αντίτιμο και τον γέροντα-κριτή μου άρεσε πολύ. Η πλοκή είναι ενδιαφέρουσα και σε κρατάει σε αγωνία μέχρι το τέλος. Αν υπάρχει κάτι που δεν μου άρεσε και τόσο αυτό είναι σίγουρα η χρήση του ενεστώτα. Γιατί αυτή η επιλογή; Λες ότι ήθελες να πειραματιστείς και είναι σεβαστό. Αλλά δεν είναι λίγο τολμηρό το πείραμα να γίνεται σε κάποιον διαγωνισμό;

Καλή επιτυχία!  

• Like 1

Ωραια ιστοριουλα. Χάρηκα που τη διάβασα, ηταν ωραία και στρωμένη. Αλλα δε με τρόμαξε. Δε ξερω τι φταίει ακριβώς γι αυτό. Οποτε θα αναφέρω μερικα πράγματα που ηταν λιγακι προβληματικά και βλέπουμε! 

Πρωτα απ' ολα θα συμφωνήσω με την elgalla οτι ο πρωταγωνιστής ηταν υπερβολικά κακός και αχώνευτος, σε επίπεδο που δεν φαίνεται ρεαλιστικό. Ισως να βοηθουσε να βλεπαμε τον εσωτερικό του τροπο σκέψης και να βλέπαμε και λιγο γιατι εγινε οπως εγινε, λιγη προϊστορία. Αλλα αυτα θα βοηθουσαν μονο ως εναν βαθμο.

Μετα λιγο η περιγραφή του γερου ηταν λιγακι υπερβολική. Κράτησε για παρα πολυ, και απο καποιο σημειο και μετα σκεφτόμουν "οκ, αρκετα, το πιασα το νόημα"

Η σκηνη με τις γυναίκες στο πανδοχειο ηταν η στιγμη που επρεπε να χτιστεί λιγακι το σασπενς. Αλλα δε ξερω ακριβως πως να το εκανες καλυτερα. Ξερω ομως οτι φαινόταν οτι ηταν πολυ καλο για να ειναι αληθινό και ηταν εντελώς διάφανη σκηνή, δειχνοντας πεντακαθαρα τι θα ακολουθήσει. Οποτε σε καποιο σημειο απλα το βαλα στον αυτόματο και διάβαζα χωρις να με νοιαζει πολυ, γιατι ελεγα "οκ, ποτε θα μεταμορφωθούν σε διαβόλους?" 

Τελος θα συμφωνήσω παλι με την elgalla οτι ο οδηγος θα έπρεπε να παιξει λιγο μεγαλύτερο ρολο. (Πριν 5 λεπτα ειχα μερικες πολυ τέλειες προτάσεις, αλλα ειπα να φαω κατι πρωτα πριν τις γραψω και τωρα τις ξεχασα :p

Αυτα νομίζω οτι θελουν λιγο φτιάξιμο, αλλα κατα τα αλλα ωραια ιστορία! Ο ενεστώτας νομίζω λειτούργησε μια χαρα, οποτε νομίζω οτι μπορείς να θεωρήσεις το πείραμά σου πετυχημένο! 

• Like 1

Ένας από τους δύο πιο αντιπαθητικούς χαρακτήρες του διαγωνισμού! Τι γαϊδούρι ήταν αυτό; Έφτασα στο τέλος και μου ξέφυγε ένα "Άντε γ....σου επιτέλους!" με άγρια ευχαρίστηση. Μου άρεσε η ιστορία τελικά, αν και θα συμφωνήσω κι εγώ πως από κάποιο σημείο και μετά άρχισε να πηγαίνει πιο γρήγορα. Η ιδέα του Κριτή ήταν πολύ καλή. Οι εικόνες σου εμφανίζονταν αβίαστα στο μυαλό μου όσο διάβαζα. Δεν τρόμαξα κάπου, ούτε ανατρίχιασα, εκνευρίστηκα όμως αρκετά με τον κομπλεξικό πρωταγωνιστή και την γαϊδουριά του.

Καλή επιτυχία! :)

• Like 1

Μου αρέσει πολύ το ποσο ζωντανη είναι η γραφή σου, ποσο καλά ρέει ο λογος και ζωντανές είναι οι σκηνές και οι σκέψεις των χαρακτήρων.

Στα όχι και τόσο καλά νέα, κι εδώ η τρομοιδεα, αν και είναι καλη, δε λειτουργεί και δεν είμαι τόσο σίγουρος για το λογο. Έχω την εντύπωση οτι οι πολλές μικρές λεπτομέρειες που δίνουν ζωντάνια αφαιρούν απο την εστίαση στη βασική ιστορία και, όταν έρχεται το τέλος, δεν έχει χτιστεί αρκετά και βγαίνει λίγο επίπεδο.

Σε αυτό δε βοηθάει ποσο καρικατούρα φαίνεται ωρες-ωρες ο κεντρικός χαρακτήρας.

Συνολικά καλη ιστορια αλλά σηκώνει βελτίωση.

Edited by Nihilio
  • Like 1

Η γραφή σου είναι πολύ καλή και ζωντανή με κάνει να θέλω να ακολουθήσω το κείμενο παρόλο που ο χαρακτήρας του πρωταγωνιστή είναι πολύ καρικατούρα. Αυτό είναι το μείον που αφαιρεί από την ποιοτική γραφή σου. Ναι ο πρωταγωνιστής μπορεί να είναι μαλάκας και μεγάλος μάλιστα αλλά ο συγκεκριμένος είναι τόσο απολίτιστος που είναι εντελώς καρικατούρα και αυτό δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο μείον στο διήγημα. Δεν με νοιάζει τι θα πάθει όσο κακό και να είναι, δεν με νοιάζει ούτε λίγο. Θα έπρεπε να με νοιάζει όμως για να έχει το διήγημα τρόμου αντίκτυπο επάνω μου.

Κατά τα άλλα ήταν πολύ καλή η ιδέα όπου υπερφυσικά πλάσματα έχουνε στήσει καρτέρι σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και αρκεί ένα gps για να σε οδηγήσει σε αυτά. Αυτό και ένα λάθος αντίτιμο.

Μου θύμισε δε αυτήν την ιστορία του Dagon. Διάβασε την νομίζω θα σε εμπνεύσει.

Καλή επιτυχία!

Edited by Eugenia Rose
  • Like 1

Μάλλον θα σου πω κι εγώ τα ίδια με όσα έχεις ακούσει ως τώρα.

Πολύ καλή η γραφή και απόλυτα ταιριαστή στον πρωταγωνιστή σου. Αυτό το ειρωνικό στιλάκι και η εγωπάθειά του τον κάνουν από την αρχή μισητό. Φαντάζομαι ότι αυτό ήθελες και το πέτυχες πολύ καλά. Αλλά όπως ξανααναφέρθηκε, για τέτοια άτομα δεν μας πολυνοιάζει ό,τι κι αν πάθουν. Οπότε, το αναμένουμε το ξεκοίλιασμα. Σε μια μεγαλύτερη ιστορία, ο Θεόφιλος θα μπορούσε να είναι ο κακός της υπόθεσης. Σε μια μικρότερη ιστορία, όπως εδώ, ίσως θα έπρεπε να έβγαινε κερδισμένος, με θύματα κάποιους πιο ευγενικούς και αφελείς. Αυτό θα πονέσει πιο πολύ τον αναγνώστη, που περιμένει τη δικαίωση. Βέβαια, αυτό είναι η προσωπική μου γνώμη.

Από άποψη υπόθεσης, μετά την «αγορά» του GPS και λαμβάνοντας υπόψη τη στάση του παππού, όλα κύλησαν με έναν πολύ προβλεπόμενο τρόπο. Αν και η απόδοσή τους ήταν πολύ ωραία και αναγνωστικά, δεν σε πειράζει καθόλου και το απολαμβάνεις. Αλλά θα μπορούσες να προσθέσεις κάποια περίεργη «αναστροφή», για να μας βγάλεις σε πιο άγνωστα μονοπάτια.

Ασχέτως απ’ τις παρατηρήσεις, η ιστορία σου μου άρεσε και την ευχαριστήθηκα.

Καλή επιτυχία!

• Like 1

Το διήγημα διαβάζεται με μια αναπνοή! Τόσο γρήγορα, κι αυτό λέει κάτι για την τεχνική γραφής σου. Όμως η ίδια η ιστορία ένιωθα ότι μου ήταν γνωστή από την αρχή. Ήξερα τι θα έκανε ο γέρος, ήξερα τι θα ήταν οι γυναίκες, ήξερα πως θα κατέληγε. Δεν υπήρξε κάποια ανατροπή. Αυτός ο άνθρωπος έκρυβε μέσα του πολύ πόνο από την αρχή. Η εξωτερική του εμφάνιση δεν τον έκανε να σκεφτεί διαφορετικά και δεν πρέπει να χάρηκε πότε τη ζωή του. Έφταιγε φυσικά το γεγονός ότι έδινε τόσο σημασία σε αυτήν. Μερικές φορές κρύβονται και όμορφοι άνθρωποι που αντανακλούν και την ομορφιά προς τα έξω.  Αισθάνθηκα λύπη για αυτόν, είχε θέματα (και φαινόταν και στη στύση του). Εγώ ίσως να εκμεταλλευόμουν αυτή τη λύπη. Σίγουρα οι ερωτικές σκηνές ήταν πολύ ερωτικές σαν φαντασίωση και η περιγραφή του γέρου ανατριχιαστική. Καλή επιτυχία!

Edited by Διγέλαδος
  • Like 1

Guest /george/

Ωραία καλογραμμένη ιστορία με ένα μόνο βασικό μειονέκτημα που δυστυχώς με χάλασε. Στη συνάντηση με το γέρο και με το αντίτιμο για το GPS κατάλαβα αμέσως ότι κάτι κακό θα πάθει ο πρωταγωνιστής και όλα τα υπόλοιπα μέχρι το τέλος το επιβεβαίωσαν. Βασικά είναι δύο τα λάθη: (α) προϊδεάζεις τον αναγνώστη για το τι θα ακολουθήσει και (β) στο τέλος δεν υπάρχει ανατροπή που αμέσως θα αναιρούσε το (α). Η ιδέα σου είναι καλή και ίσως μετά το διαγωνισμό θα μπορούσες να αλλάξεις την πλοκή στην ιστορία σου έτσι ώστε να φύγουν όλα τα μειονεκτήματα που έχει τώρα.

Καλή επιτυχία! 

• Like 1

Απο το στυλ γραψιματος που μου αρέσει να διαβάζω αλλά και να γράφω. Λιτός χωρίς υπερβολικές εικόνες και περιγραφές που βαραίνουν ή δύσκολες λέξεις με αυτοσκοπό να εντυπωσιάσουν. Λες αυτό που πρεπει να πεις χωρίς φανφάρες. Αλλωστε αφηγείσαι μια ιστορία, δεν λαμβάνεις μέρος σε καλλιστεία πλούτου λέξεων και εκφράσεων. Επίσης μου άρεσε που έκανες τον ήρωα σου αντιπαθητικο (αν και είχε μια ενοχλητική υπερβολή). Με έκανες για λίγο σαδιστή και μέσα μου παρακαλούσα να του συμβούν τα χειρότερα για να το απολαυσω. Συνήθως οι συγγραφείς τους κανουν ευγενικούς και καλούς για να τους συμπονας και να τους λυπασαι για τα δεινά τους κι αυτό που έκανες εσύ ήταν κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο. Επίσης να πω πως ενιωσα μια ανατριχιλα όταν το διάβασα αρα ο τρόμος σου πέτυχε. Απο παρατηρήσεις έχω τρεις. Πρώτον, όπως προανεφερα ηταν η υπερβολή του ήρωα. Μπορούσες να τον κανεις αντιπαθητικο και με λιγότερα μέσα. Δεύτερον, η ελλειψη ρεαλιστικότητας σε αρκετά σημεία αλλά χωρίς αυτά δεν θα είχες διήγημα. Π.χ. δεν νομιζω οτι θα αγοραζε κανείς gps απο εναν καντινιερη που όλως τυχαίως διαθετει εναν ποσο μάλιστα με τον τροπο που του τον πασάρει. Ή όταν τρέχει να ξεφυγει απο τις "αρπιες" και το πρώτο του μέλημα ηταν να αρπάξει μαζί του τον πλοηγό. Όταν απειλείται η ζωή σου σκέφτεσαι μονο μάχη ή φυγή και τίποτα άλλο. Ή παρόλη την αποκοσμη συνομιλία που είχε, αυτός επέλεξε να διανυκτερεύσει στη μέση του πουθενά και όχι σε μια πόλη ή χωριό που μπορεί να σου προσφέρει και δυο τρια πράγματα πρώτης ανάγκης. Τρίτον, δεν μου άρεσαν οι διάλογοι. Μακροσκελείς και καθόλου ρεαλιστικοί. Το τελος παντως το χαρηκα. Καθαρση! Καλα να παθει. Πηρε αυτο που του αξιζε. Εφαγε τον πλοηγο οπως ταισε το νομισμα στον γερο. Χαχα (το σαδιστικό γέλιο που λέγαμε). Το απολαυσα. Καλη επιτυχία φίλε μου.

• Like 1

Ευγενία μόλις τη διάβασα. Ήσουν πολύ εύστοχη!

• Like 1

Ευγενία μόλις τη διάβασα. Ήσουν πολύ εύστοχη!

Told you so! :)

• Like 1

Καλογραμμένη και περιποιημένη ιστορία. Είχε καλές περιγραφές και μου άρεσε ιδιαίτερα που

εμφανίστηκε μέρα-μέσημέρι μέσα σε Αυγουστιάτικο ήλιο στην Ελλάδα ο αιωνόβιος πωλητής. Δημιούργησες αρκετές καλές σκηνές και στη συναλλαγή τους και στο απόμερο σπίτι που τον έστειλε ο "Πλοηγός".

Εκεί που έχασες πόντους, όπως αναφέρουν και οι άλλοι, ήταν στο πόσο σίγουρο φαινόταν από την αρχή, από τη συνομιλία και την τροπή που πήρε, ότι θα του έβγαινε σε κακό και ότι το μηχάνημα θα τον οδηγούσε στην Κόλαση. Δυστυχώς, η προβλεψιμότητα είναι δύσκολο να αποφευχθεί και ειδικά σ' ένα διαγωνισμό τρόμου, όπου ξέρεις από την αρχή ότι θα διαβάσεις τρόμο και είσαι πονηρεμένος σε κάθε λέξη να κοιτάς από πού θα σου έρθει το κακό.

Παρόλα αυτά, έχω να παρατηρήσω ότι η ιστορία κύλησε νεράκι και ότι θα χαρώ να ξαναδιαβάσω κάτι δικό σου.

• Like 1

Καλώς ήρθες και ευχαριστούμε για τη συμμετοχή.

Το διήγημα δεν λειτούργησε όσο καλά θα μπορούσε. Η επιλογή του ενεστώτα δεν με ενόχλησε (αν και δεν ήταν κάτι που ζήταγε το κείμενο). Αυτό που με ενόχλησε ήταν το πόσο ρηχά αντιμετώπισες τον πρωταγωνιστή σου.

Στην αρχή, εκεί που σταμάτησε στην καντίνα και είδε ότι ήταν ο μόνος πελάτης, σκέφτηκα "Ωχ", και αυτό είναι πολύ καλό. Μετά, στη συνομιλία με τον γέρο τα πήγαμε καλά, μέχρι το σημείο που του δείχνει τον πλοηγό. Πολύ εύκολα έγιναν όλα από εκεί κι έπειτα. Το κείμενο ακροβατεί στα όρια του κωμικού, και ο λόγος είναι αυτή η αντιμετώπιση.

Θα σου πρότεινα να κόψεις κάτι από καφρίλα και να προσθέσεις αρκετές ανθρώπινες σκέψεις και αντιδράσεις. Φόβο, περισσότερες ανασφάλειες (ο τύπος είχε σίγουρα πολλές, και ήδη μας δείχνεις μία, το πόσο ανάξιος για σχέσεις ήταν και ένιωθε), και γενικά να χάσει το στυλάκι του (πιο νωρίς, όχι μόνο όταν του ζητούν να γδυθεί! ). Να δίνει την αίσθηση του μοιραίου, ότι μια ανώτερη δύναμη τον τραβάει να συνεχίζει, γιατί κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα τα έκανε όλα αυτά.

Κάτι άλλο που παρατήρησα, είναι η εντύπωση που μου έδωσε η γραφή σου σε σημεία, ότι ήταν μετάφραση (από ηλεκτρονικό μεταφραστή) από τα αγγλικά.

Μια λεπτομέρεια: εκεί που λέει ότι δεν έχει κάνει έρωτα ποτέ χωρίς πληρωμή, σκέφτηκα ότι ένας τέτοιος χαρακτήρας δεν θα έλεγε ποτέ (ούτε από μέσα του) "έρωτας". Θα έλεγε, στην καλύτερη, σεξ.

• Like 1

Καταρχήν να πω ότι φαίνεται από μία ιστορία το ότι ξέρεις να γράφεις!

Η ιστορία είναι καλή, αλλά η γραφή είναι ακόμη καλύτερη. Συνήθως καθώς διαβάζω γράφω σχόλια επιμέλειας τα οποία τοποθετώ σε σπόιλερ, αλλά δεν είχα σημειώσει τίποτα ιδιαίτερο για τη συγκεκριμένη ιστορία, όπως φαίνεται εδώ:

Ρε παλιόγερε; Κλεμμένο το ‘χεις και θέλεις να το ξεφορτωθείς; Μην τολμήσεις να το αρνηθείς! Την τελευταία πρόταση χάριν ρυθμού μπορείς να την κάνεις «μην το αρνείσαι!».

«Καλέ τι μορφονιός μας έτυχε σήμερα!» Λόγω του ότι πέφτουν πολλά «ομορφόπαιδο» και «μορφονιός» μαζί, αυτό κάντο «τι κούκλος μας έτυχε».

Με χέρια τανάλιες του ανοίγει βίαια το στόμα. Του χώνει τον πλοηγό στο στόμα και βαθιά μέσα στον λαιμό. Εδώ έχεις επανάληψη στη λέξη στόμα. 

Το ότι ο χαρακτήρας πρέπει να γίνει πιο ταυτίσιμος το ξέρεις. Η ίδια η ιστορία έχει γνωστή πλοκή, κι αυτό επίσης το ξέρεις, αλλά δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα. Λόγω μέσου (πλοηγός) είχε μια φρέσκια νότα. Ούτως ή άλλως οι πρωτότυπες ιδέες έρχονται πολύ πιο φυσικά εκτός των πλαισίων διαγωνισμών. 

Σε κάθε περίπτωση, με έχεις κερδίσει σαν αναγνώστρια  :hi:

Edited by Natasha
  • Like 1

Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω από αυτά που ήδη γράφτηκαν. Περιληπτικά: Καλογραμμένο, κυλάει άνετα και φαίνεται που θα πάει. Λίγο μπερδεύτηκα στις σκέψεις και το τι λέει τελικά στον γέρο.

Σε δύο σημεία έχεις να του λέει κάτι και μετά να σκέφτεται τα υπόλοιπα :

1. «Και γιατί αλήθεια προσβάλλω τα τέρατα;» και ακολουθούν δύο παράγραφοι σκέψεων.

2. «Εξαιτίας όλων αυτών των χαραμοφάηδων αγροτών έχω γυρίσει τη μισή Μακεδονία από το πρωί» και ακολουθεί μία παράγραφος σκέψεων.

Και αμέσως μετά γράφεις (γιά τον γέρο) στην 1η «Δε δείχνει να ασχολείται καθόλου με το ειρωνικό σχόλιο» και στην 2η «Δείχνει και πάλι να αδιαφορεί με τα καυστικά σχόλια.» Σαν να μας λες ότι ο γέρος διαβάζει τις σκέψεις του, κάτι που δεν φαίνεται να το ξέρουμε ούτε εμείς ούτε ο ήρωάς μας. Δεν μου πάει καλά, κάτι του λείπει.

Edited by Old man & SiFi
  • Like 1

Γεια σου Γιώργο και καλώς ήρθες στον τρομοδιαγωνισμό! Διάβασα την ιστορία σου με μεγάλο ενδιαφέρον και παραθέτω τα σχόλιά μου:

1. Πολύ φοβάμαι πως η όλη περιγραφή του γέρου κάπως μου κλωτσάει. Τόσες σκέψεις σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Ένας γέρος ήταν, δεν είχε κέρατα να πεις.
  2. Δε δείχνει να ασχολείται καθόλου με το ειρωνικό σχόλιο. Αυτό δεν είναι τόσο παράξενο. Αφού ένα μισό πρότασης άκουσε. Αν δε με ξεκάνει ο ήλιος θα το κάνει η πείνα και τα τεντωμένα μου τα…» και μετά «Και γιατί αλήθεια προσβάλλω τα τέρατα;» Ο γέρος δεν άκουσε τα ενδιάμεσα. Δεν είναι λοιπόν απαραίτητο να κατάλαβε ότι πρόκειται για ειρωνεία, στο πρόσωπό του.
  3. Τεό. Μπρρρ. Αντιπαθητούκλας είναι.
  4. Μονόλεπτο; Πολύ αχώνευτος τύπος. Μα μονόλεπτο; Είναι πολύ κακός, πράγματι! Και μετά το gps γ...ει και δέρνει σε αντίθεση με τον γέρο. Μα τι κακός!
  5. Hotel California μυρίζει το μέρος....
  6. Από τα πιο τρομακτικά στοιχεία πάντως ήταν τα απόκοσμα δέντρα στο ντεκόρ.

Γενικά μία καλή ιστορία, με κάπως περίεργα δομημένο ήρωα. Τόσο κατάφορα κακός που καταντάει, πως να το πω, στημένο. Δεν είναι δηλαδή ότι περιμένουμε μία ψυχαναλυτική αιτιολόγηση πως και γιατί ο τύπος κατέληξε τέτοιο κέρατο. Όμως δείχνει κάπως ψεύτικος –στημένος, η παραπάνω είναι νομίζω η ακριβέστερη περιγραφή.

Συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σου και καλή επιτυχία στον διαγωνισμό!

• Like 1

Μακράν ο αντιπαθέστερος πρωταγωνιστής του διαγωνισμού ο Τεο και νομίζω συμφωνούμε όλοι σ αυτό. Στρωτή γραφή, ωραίες περιγραφές και η ιδέα σου νομίζω ήταν καλή. Θεωρώ τα αρνητικά της ιστορίας ήταν δύο: 

α) Υπερβολική άσχημη εικόνα για τον κεντρικό ήρωα. Θα τον αντιπαθούσαμε και με λιγότερη έμφαση στον ναρκισσισμό του θαρρώ. Ίσως σε κάποια σημεία όπως αναφέρθηκε παραπάνω να άγγιζε τα όρια καρικατούρας.

β) Τα γεγονότα ήταν δυστυχώς προβλέψιμα. Βέβαια, οφείλουμε να πούμε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Πολλές ιστορίες μπορεί να έχουν λίγο-πολύ μία προβλέψιμη γραμμή αλλά το θέμα είναι πως εμείς κάνουμε τους αναγνώστες μας να το βιώνουν και πως φωτίζουμε (ή μάλλον σκοτεινιάζουμε) τις πλευρές που θέλουμε για να δημιουργήσουμε την φρικαλέα ατμόσφαιρα που απαιτείται. Είναι σαν το πορτραίτο μίας όμορφης γυναίκας. Τα χαρακτηριστικά θα είναι προβλέψιμα αλλά η γοητεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οπτική και τα εφέ που θα δημιουργήσει ο καλλιτέχνης. Οπότε, για μένα παίξε λίγο με την ατμόσφαιρα και τα δεδομένα που ήδη έχεις αν αποφασίσεις να κάνεις κάποια επεξεργασία.

Την διασκέδασα. Καλή επιτυχία!  

• Like 1

Μου άρεσε πολύ η ιστορία σου, Γιώργο!

Πολύ καλογραμμένη, φαίνεται ότι ξέρεις να χειρίζεσαι τη γλώσσα (αν και σε μερικά σημεία ομολογώ θα προτιμούσα περισσότερη απλότητα, σαν να αισθανόμουν ένα άγχος καθετί να το περιγράφεις με ενδιαφέροντα, αλλά όχι απλό τρόπο). Δυνατές περιγραφές καθ’ όλη τη διάρκεια (ίσως εκεί λίγο στο τέλος να χρειάζεται λιιίγες περισσότερες, αν και δεν είναι ότι έτσι είναι βιαστικό).

Μου άρεσαν πολύ οι διάλογοί σου, πολύ ζωντανοί. Ίσως να προτιμούσα βέβαια ο ήρωας να ήταν περισσότερο άνθρωπος και λιγότερη κινητή πρόκληση (είναι ιδιόρρυθμος, αλλά σε σημεία καταντάει σχεδόν καρικατούρα: βλ. σημείο με νόμισμα, ή τον τρόπο που μιλά στον γέροντα – πάντως καλές ατάκες σε κάθε περίπτωση, κάτι που δίνει ζωντάνια στο κείμενο – και το να ζωντανεύεις έναν χαρακτήρα μόνο μέσω διαλόγου είναι προσόν). Σίγουρα δεν περνά αδιάφορος ή δεν είναι ασαφής στο κεφάλι μου, αλλά θα ήθελα λίγο περισσότερο βάθος. Μπορεί να μην ήταν συμπαθής (όπως σου σχολιάζουν κι αλλοι), αλλά εμένα μια ανησυχία για την τύχη του μου δημιουργήθηκε. Όταν τον ξαναδείς, κάνε τον πιο ανθρώπινο, διατηρώντας τη ζωντάνια στους διαλόγους (γενικά είναι πολύ δύσκολο να οπτικοποιείται μόνο από τα λόγια ένας διάλογος και το καταφέρνεις).

Μου άρεσε και η πλοκή, οι εξηγήσεις, ο τρόπος που χειρίζεσαι το θέμα (gps για την κόλαση, ε;), συνολικά η ιδέα και πώς την έδεσες με τους δαίμονες. Κι η υλοποίηση, το πώς έδεσες τον τρόμο με τον ερωτισμό.

Ο συνδυασμός (παρόλο που τα επιμέρους είναι αρκετά οικεία) είναι στα μάτια μου πολύ φρέσκος.

Μπράβο σου, με λίγη ακόμη φροντίδα θα έχουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον εδώ πέρα! Εγώ πέρασα καλά, δεν με άφησε να το αφήσω (κι ας ήταν αναμενόμενη η εξέλιξη, ίσως κι εξαιτίας αυτού).

Καλή επιτυχία!

Φτάσατε Στον Προορισμό Σας! - GeorgeDamtsios - Morfeas.doc

• Like 1

Καλωσόρισες και καλές κουβέντες να 'χουμε :)

Δεν έχω ξετρελαθεί με την ίδια την ιστορία, όμως μου άρεσε πολύ η γραφή και το ύφος σου, όπως και το θέμα του κειμένου - το ό,τι πληρώνεις παίρνεις θέμα.

Διαβάζοντας και τα σχόλια ξεκαθάρισα τι μου έφταιξε κι εμένα στον ήρωα: Το να φτιάχνεις έναν ήρωα πολύ ενοχλητικό είναι η πεπατημένη και δουλεύει, όμως η πεπατημένη είναι να φτιάχνεις έναν ήρωα ο οποίος να είναι τόσο ενοχλητικός που να θέλω εγώ (ο αναγνώστης) να του συμβεί κάτι κακό και να το περιμένω, αλλά να μην είναι και τόσο πολύ κακός (ο ήρωας) έτσι ώστε όταν θα του συμβούν όλα τα δεινά του κόσμου να χαίρομαι στην αρχή και από ένα σημείο και μετά να αναρωτιέμαι αν του αξίζουν πράγματι τα χειρότερα. Αυτό που σου έχει ξεφύγει είναι αυτή η λεπτή ισορροπία. Και εγώ την εντοπίζω σε τρία πράγματα: το ένα είναι ότι εξαρχής ο κάγκουρας δεν πρέπει να σκέφτεται τόσο πολύ, ακριβώς επειδή είναι κάγκουρας και έρχεται πολύ κόντρα η τόση πολλή σκέψη με τον σταρχιδισμό που περιμένω και το δεύτερο είναι η ακραία σκηνή που του ταϊζει το κέρμα. Καταλαβαίνω πως θες να την επαναλάβεις στο τέλος με το GPS αλλά οκ, δεν είναι και τόσο απαραίτητο. Το τρίτο είναι το ότι ο κάγκουράς σου δεν είναι ελκυστικός. Δεν μου δουλεύει - δεν ξέρω κι ακριβώς γιατί - καλά να έχει προβλήματα στύσης, αυτό είναι μια χαρά, αλλά δεν είναι ανάγκη να μην είναι γκομενάκι. Για την ακρίβεια, μάλλον θα ήταν πολύ καλύτερα να είναι ευπαρουσίαστος και μάλιστα δεν θεωρώ πως θα σου χάλαγε κάτι στην όλη υπόθεση.

Ακόμα, σε σημεία έχεις μια ροπή προς την υπερβολή. Γενικά εκφράζεσαι πολύ ωραία και στρωτά και οι περίοδοί σου σε γενικές γραμμές είναι καθαρές και δεμένες. Δεν υπάρχει λόγος να το πιέζεις περισσότερο από όσο σου βγαίνει, έχεις ήδη ένα πάρα πολύ καλό στυλ.

Θεωρώ πως με λίγη δουλειά μπορεί να γίνει ένα πολύ καλό κείμενο. Ελπίζω να βγαίνουνε συχνότερα από το συρτάρι σου ιστορίες από δω και πέρα :) Με έχεις κερδίσει, θα σε ξαναδιαβάσω σίγουρα :)

Τρομομεζούρα: Μπααα...

• Like 1

Η γλώσσα είναι λόγια και όχι αρκετά άμεση, κάπως ξύλινη. Διαταράσσει κάπως τον ρυθμό μιας ιστορίας που δεν είναι καθόλου άσχημη. Η κτηνώδης συμπεριφορά οδηγεί σε τερατώδη τιμωρία για το χυδαίο πρωταγωνιστή, τον μισούμε και η κατάληξή του δεν μας χαλάει ιδιαίτερα. Λίγο περισσότερη περιγραφή της Κόλασης θα ικανοποιούσε τον αναγνώστη, αλλά σε 3500 λέξεις τι να πρωτοπρολάβεις;;;

(σημείωση χωρίς σημασία: οι αγρότες δεν κάνουν μπλόκα τον Αύγουστο)

Καλή επιτυχία !!!

• Like 1

Welcome to the hotel California!

Πολύ καλή, την απόλαυσα αρκετά και με μετέφερε στο σκηνικό. Είχε μυστήριο και σασπένς καθώς δεν με άφησε να χαθώ σε δικές μου σκέψεις που ίσως μαρτυρούσαν τη συνέχεια. Επίσης μου άρεσαν αρκετές περιγραφές. Βρήκα εξαιρετικές ιδέες τον πλοηγό, την καντίνα, τον κριτή και το ξενοδοχείο.

Tώρα κάποιες εκφράσεις σου ήταν αφύσικες ή δεν τις απέδωσες σωστά. Χαρακτηριστική αυτή η μπερδεψιάρικη με τα τέρατα που αναφέρθηκε παραπάνω.

Στα σηματικότερα:

α) Λείπει λίγο βάθος στον ήρωα. Προσπάθησες να δώσεις κάποια εικόνα με τις λοιπές ανασφάλειες που τον έκαναν κακότροπο αλλά θα ήθελα να είχε κριθεί από τον κριτή για σηματικότερα πράγματα: Δεν θα έπρεπε να φτάνει να αντιμιλήσεις σε έναν παππού για να πας στην κόλαση.

β) Αν και απόλαυσα το σκηνικό με τις δίδυμες, δεν έχουν ξεκάθαρο ρόλο (π.χ. είτε μέσα είτε έξω απο το ξενοδοχείο δε γλιτώνεις οπότε τι ακριβώς προσφέρουν στην κόλαση;)

γ) Η συνάντηση με δαίμονα σίγουρα μπορούσε να ανβάσει λίγο την τρομομεζούρα αλλά δεν έγινε, ήταν πολύ χαλαρή..

Μπράβο! Καλή δουλειά..

Edited by Neschreimax
  • Like 1

Στα σηματικότερα:

α) Λείπει λίγο βάθος στον ήρωα. Προσπάθησες να δώσεις κάποια εικόνα με τις λοιπές ανασφάλειες που τον έκαναν κακότροπο αλλά θα ήθελα να είχε κριθεί από τον κριτή για σηματικότερα πράγματα: Δεν θα έπρεπε να φτάνει να αντιμιλήσεις σε έναν παππού για να πας στην κόλαση.

β) Αν και απόλαυσα το σκηνικό με τις δίδυμες, δεν έχουν ξεκάθαρο ρόλο (π.χ. είτε μέσα είτε έξω απο το ξενοδοχείο δε γλιτώνεις οπότε τι ακριβώς προσφέρουν στην κόλαση;)

γ) Η συνάντηση με δαίμονα σίγουρα μπορούσε να ανβάσει λίγο την τρομομεζούρα αλλά δεν έγινε, ήταν πολύ χαλαρή..

Φίλε Σπύρο, ευχαριστώ για το σχόλιο!

Σου λύνω εν τάχει μερικές απορίες λέγοντας και σε σένα ότι η εν λόγω ιστορία είναι διασκευή ενός σαφώς μεγαλύτερου διηγήματος μου, στο οποίο ο εδώ κεντρικός ήρωας εκεί είναι ο δεύτερος πρωταγωνιστής, (οπότε κατά μια έννοια έχει το βάθος που του αναλογεί). Επίσης, οι δίδυμες εκεί έχουν κάπως πιο ξεκάθαρο ρόλο.

Όσο για την τιμωρία του πρωταγωνστή στο παρών διήγημα, είναι απόρροια όχι του αντιμιλήματος του αλλά της επιλογής του να πληρώσει μηδενικό αντίτιμο για κάτι που του προσφέρθηκε σε ελεύθερη τιμή! Θα μπορούσες δηλαδή να πεις ότι πίσω από αυτό το μικρό εγχείρημα κρύβεται μια παραβολή.

Σε ευχαριστώ και πάλι για το εύστοχο σχόλιο σου!

Edited by GeorgeDamtsios