Nirgal Posted August 23, 2015 Share Posted August 23, 2015 Όνομα Συγγραφέα: Σταμάτης ΣταματόπουλοςΕίδος: διήγημα δυστοπικής επιστημονικής φαντασίαςΒία; ΝαιΣεξ; ΝαιΑριθμός Λέξεων: 6000Αυτοτελής; ΝαιΣχόλια: Η ιστορία με την οποία συμμετείχα στο 25ο Λογοτεχνικό Εργαστήριο της ΑΛΕΦ (Απρίλιος 2015). Έχει γίνει επιμέλεια με βάση τα σχόλια των υπόλοιπων συμμετεχόντων. Ένα από τα βασικά στοιχεία που παραμένουν υπό εξέταση είναι και αυτό του τίτλου. Ο αρχικός τίτλος ήταν "Απομεινάρια ενός κόσμου που κάηκε νωρίς". Σκέφτηκα διάφορους άλλους, όπως "Απομεινάρια", "Λίγο χρόνο ακόμα", "Πολύ αργά", αλλά κανένας δεν με ικανοποιούσε. Μία από τις πολύ καλές φίλες και συμμετέχουσες στο εργαστήριο, μου πρότεινε τον (κατά τη γνώμη μου) καλύτερο τίτλο για το διήγημα "Σβάστικες κι αρχίδια". Ανεβάζω στο φόρουμ το διήγημα με αυτόν τον τίτλο, παρότι αναρωτιέμαι αν θα γινόταν αποδεκτός, σε περίπτωση που αυτή η ιστορία έφτανε να δημοσιευτεί. Καλή ανάγνωση. Σβάστικες κι αρχίδια.docx Σβάστικες κι αρχίδια.doc 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonya Posted August 23, 2015 Share Posted August 23, 2015 Εγώ δεν τολμώ να σχολιάσω, γιατί θα κολλήσει ο σέρβερ απ' τα σορόπια. Εξάλλου είμαι δηλωμένη γκρούπι και μου τρέχουν οι καρδούλες απ' τα μπατζάκια. Αυτά. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mman Posted August 24, 2015 Share Posted August 24, 2015 Χμμ. Δεν μπορώ να φανταστώ ποια τόσο καλή φίλη θα πρότεινε τέτοιου είδους τίτλο... Όμως, είσαι σίγουρος ότι έχεις κάνει επιμέλεια; Γιατί βάσει των δικών μου σχολίων δεν βλέπω να έχεις αλλάξει σχεδόν τίποτα -ούτε καν τα εντελώς ορθογραφικά όπως ένας τόνος σε "πώς". Σου προτείνω να ξανανοίξεις το αρχείο που σου είχα στείλει. Αν δεν το βρίσκεις, πες μου να σου το στείλω ξανά. Γενικά, μια πολύ ενδιαφέρουσα και αληθοφανής ιστορία με τρισδιάστατο κεντρικό χαρακτήρα, πετυχημένο εσωτερικό διάλογο, πολλές δυνατές στιγμές, αναπάντεχο twist και κάμποσα μηνύματα, από τις πιο καλές συμμετοχές του 25ου Λογοτεχνικού Εργαστηρίου της ΑΛΕΦ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Man_from_Earth Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 Μου άφησε πολύ καλή εντύπωση μιας και μου αρέσουν τα νουάρ με αφήγηση αντι-ήρωα. Tο γεγονός φυσικά οτι θίγεις και 2 κοινωνικά ζητήματα αναβαθμίζει το διήγημα ακόμη περισσότερο: Δεν είναι ένα στόρυ μόνο για ναχαμε να λέγαμε (βλ. το γνωστό βιβλίο 'ο αιώνιος πόλεμος' που είναι γραμμένο στο ίδιο ύφος). Περνάει ένα μήνυμα και κατά τη γνώμη μου επιτυχημένα. Λογοτεχνικά τώρα, το πήγες πολύ καλά. Υπήρχε ροή και επεξήγησες επαρκώς τις διάφορες πτυχές - δεν έμειναν σκοτεινα σημεία. Tο μοναδικό ίσως που δεν μου κόλλησε είναι η ξαφνική μεταστροφή της Λάρας που απο τσιμπημένη με το Φέργκους θέλησε να τον σκοτώσει. Νομίζω οτι εκει χρειαζόταν κάτι που να το δικαιολογεί καλύτερα. Ο τίτλος δεν ξέρω αν σε κάποιους φαντάζει άκομψος, εγώ τον βρήκα εξαιρετικό - σαν να τον έδωσε η ίδια η αντι-ηρωίδα. Αυτά... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
giorgos lagonas Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Εγώ από την άλλη, αυτόν τον τίτλο τον βρίσκω απαράδεκτο, όχι λόγω "μη μου άπτου" αισθητικής (φευ!), αλλά επειδή είναι τόσο "κατώτερος" για ένα τόσο καλό κείμενο. Για το ίδιο το κείμενο, στα έχω γράψει στο εργαστήρι. Μου άρεσε πολύ, ελάχιστα (βασικά τίποτα) είχα να προσθέσω, δεδομένου μάλιστα πως αυτό το είδος (post apocalyptic) δεν μου αρέσει. Εξαιρετικό. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ballerond Posted August 27, 2016 Share Posted August 27, 2016 Ισοπεδωτικό. Αυτό έχω να πω εγώ.Με τράβηξε από τα μαλλιά από την αρχή, με έσυρε σε λάσπη και χώμα, με πέταξε στην γωνία και μου έτριψε στην μούρη όλη την μαυρίλα της κοινωνίας μας. Πραγματικά το αγάπησα.Πολύ έντονο, ωμό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινές. Η ηρωίδα δεν κρύβει τίποτα, όσο κι αν μέσα στην ιστορία πασχίζει να το κρύψει από όλους. Σε εμάς, σαν φανταστικοί φίλοι, εκμυστηρεύεται τα πάντα. Και ο Φέργκους το ίδιο, άσχετα αν δεν έχει την ίδια βαρύτητα με την Λάρα.Πιστεύω ότι χωράει κι άλλες λέξεις, κι άλλη ανάπτυξη, κι άλλη ισοπέδωση. Δεν ξέρω γιατί, αλλά έβγαζα τρελές εικόνες όταν το διάβαζα. Και ειδικά το τέλος, λυτρωτικό χωρίς όμως να προσφέρει κανένα happy ending. Απλά την συνειδητοποίηση των όσων γίνονται.Μπράβο φίλε μου. Απλά μπράβο 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nirgal Posted August 29, 2016 Author Share Posted August 29, 2016 Ισοπεδωτικό. Αυτό έχω να πω εγώ. Με τράβηξε από τα μαλλιά από την αρχή, με έσυρε σε λάσπη και χώμα, με πέταξε στην γωνία και μου έτριψε στην μούρη όλη την μαυρίλα της κοινωνίας μας. Πραγματικά το αγάπησα. Πολύ έντονο, ωμό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινές. Η ηρωίδα δεν κρύβει τίποτα, όσο κι αν μέσα στην ιστορία πασχίζει να το κρύψει από όλους. Σε εμάς, σαν φανταστικοί φίλοι, εκμυστηρεύεται τα πάντα. Και ο Φέργκους το ίδιο, άσχετα αν δεν έχει την ίδια βαρύτητα με την Λάρα. Πιστεύω ότι χωράει κι άλλες λέξεις, κι άλλη ανάπτυξη, κι άλλη ισοπέδωση. Δεν ξέρω γιατί, αλλά έβγαζα τρελές εικόνες όταν το διάβαζα. Και ειδικά το τέλος, λυτρωτικό χωρίς όμως να προσφέρει κανένα happy ending. Απλά την συνειδητοποίηση των όσων γίνονται. Μπράβο φίλε μου. Απλά μπράβο Ευχαριστώ! Ειλικρινά, ευχαριστώ. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
teorf Posted September 5, 2016 Share Posted September 5, 2016 Λοιπόν είμαι νέος στο forum(και στην συγγραφή) και είπα να διαβάσω την πρώτη μου ιστορία από εδώ μέσα. Ανοίγοντας τον φάκελο επιστημονική φαντασία, δεν μου χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αποφασίσω ποια θα ήταν αυτή... Άρα από τίτλο τα πάει σίγουρα καλά!Παίρνοντας υπόψιν ότι αν ένας τρανταχτός τίτλος δεν ανταποκρίνεται με ένα "τρανταχτό" περιεχόμενο περνάω στο δεύτερο μέρος της κριτικής μου. Συνολικά το διήγημα μου άρεσε πάρα πολύ Του αξίζει ο χαρακτηρισμός ισοπεδωτικό που δόθηκε παραπάνω. Είχε πολύ καλή ροή και δεν σου άφηνε άλλη επιλογή από να το διαβάσεις μονορούφι (για να λέμε και του στραβού το δίκιο εγώ το διάβασα σε δυο κομμάτια αλλά λόγω συμβάντος που διέκοψε την ανάγνωση και την επόμενη ημέρα ανυπομονούσα να μάθω την συνέχεια). Ήταν έντονο και δυνατό!Νομίζω απέδωσε πολύ πετυχημένα την εσωτερική σύγκρουση της πρωταγωνίστριας αν και σε αυτό το σημείο ίσως να μπορούσες να προσθέσεις κι άλλο στοιχεία που θα προκαλούσαν μεγαλύτερη ένταση στον αναγνώστη.Στα αρνητικά, έχω την εντύπωση ότι το διήγημα θα έπρεπε να ξεκινούσε κατευθείαν εκεί που η Λάρα παρακολουθεί το συμβάν με τον Μπορμαν. Η εισαγωγή μου φάνηκε εκτός κλίματος και σίγουρα θα μπορούσες να τοποθετήσεις κάποια από τα στοιχεία της μέσα στο υπόλοιπο κείμενο. Τέλος η έκβαση της τελικής μάχης μου άφησε μια ελαφριά αίσθηση του τύπου "πως τα κατάφεραν και τους νίκησαν ρε γαμώτο" αλλά νομίζω πως με κανα δυο στοιχεία λύνεται, μιας και η μάχη είναι άνιση αλλά όχι και ακατόρθωτη.Αυτά... Περιμένω σίγουρα να διαβάσω κάποια εξίσου ωραία ιστορία σου! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts