Jump to content

Lois Mcmaster Bujold


Recommended Posts

Μία από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς Ε.Φ. είναι και η Lois Mcmaster Bujold. Γράφει κυρίως space opera και έχει βραβευτεί πολλές φορές με Hugo και Nebula. Στα περισσότερα βιβλία της ήρωας είναι ο Mles Vorkosigan, νέος με ευγενική καταγωγή, ύψος μόλις 1,50μ. , υπερβολικά ευθραυστα κοκαλα , μυαλό ξουράφι και αυτοσαρκαστικό χιούμορ.

Γενικά τα βιβλία της είναι ιδιαίτερα ψυχαγωγικά με έξυπνη πλοκή, γρήγορη δράση και διαβρωτικό χιούμορ αλλά δεν έχουν και κανένα σοβαρό κοινωνικό μήνυμα.

Η Lois έχει γράψει και μια τριλογία φάντασυ της οποίας το 2ο μέρος σάρωσε όλα τα βραβεία.

Εχετε διαβάσει καθόλου? Πώς σας φάνηκε?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pixie,σκεφτομουν καιρο τωρα να ανοιξω ενα θρεντ για την τυπισσα αυτη.Ευγε!

Βασικα δεν εχω διαβασει τιποτα δικο της.Την ξερω ομως,και εχω ακουσει τα καλυτερα για τα βιβλια με τον Βοργκοσιγκαν(ετσι προφερεται;).

Ειχα πετυχει στην Αγνωστη Κανταθ δυο βιβλιαρακια τσεπης απο τριλογια της αλλα ελειπε το 1ο η το 2ο και τελικα δεν τα πηρα.Δεν θυμαμαι τις εκδοσεις αλλα φανταζομαι ολο και καποιος θα υπαρξει να με διαφωτισει!

Ισως παρω στα αγγλικα καποιο βιβλιο της αφου οι εκδοτες στην Ελλαδα την εχουν ξεχασει.

Μηπως ηταν τα φαντασυ αυτα που κοιταγα?Πως λεγονται αυτα τα βιβλια;;;

Link to comment
Share on other sites

Τα βιβλιαράκια ήταν από την σειρά Orbit του Παρά Πέντε. Βέβαια ο όρος τριλογία ήταν μάλλον καταχρηστικός αφού το Vorkosigan Saga έχει φτάσει τα 20 περίπου βιβλία. Ήταν τα Mountains of Mourning, Labyrinth και Borders of Infinity. Είναι τα μόνα που έχουν μεταφραστεί στην Ελλάδα νομίζω αλλά δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο starting point αφού χρονολογικά βρίσκονται στη μέση του saga.

Edited by Tauntaun13
Link to comment
Share on other sites

Οπως τα λες Tauntaun! Γενικότερα όμως δεν είναι και τόσο εύκολο να ορίσεις την εσωτερική σειρά των βιβλίων.

 

Το πρώτο βιβλίο που εμφανίζεται ο Miles είναι το The Warrior' s Apprentice. Αν και μερικοί υποστηρίζουν ότι είναι τα Ορη του Θρήνου (το ένα από τα 3 μικρά βιβλιαράκια που λέγαμε).

Υπάρχουν και τα: Barrayar και Shards of Honor , τα οποία θεωρώ prequel γιατί αναφέρουν πως γνωρίστηκαν οι γονείς του και την αιτία για την δυσμορφία του Miles.

 

Πάντως Χείρωνα αν βρεις πάλι κάποιο από τα μικρά, διάβασέ το.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Κοντεύω να τελειώσω το πρώτο της μακράς σειράς, το Shards of Honor (δεν έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά) στο οποίο διαδραματίζεται πράγματι η επεισοδιακή γνωριμία των γονιών του μετέπειτα κύριου χαρακτήρα της σειράς. Είναι space opera με πολύ δράση και πιστολίδι, σε ένα μακρινό μέλλον της ανθρωπότητας όπου έχει γίνει αποικισμός των άστρων και έχουν διαμορφωθεί διαφορετικές κοινωνίες, άλλη πιο κοντά στα δικά μας στάνταρντ, άλλη ένας συνδυασμός πρώην Σοβιετικής Ένωσης και Κλίγκον (το συγκεκριμένο βιβλίο έχει γραφεί το 1986), άλλη με εμπορικά χαρακτηριστικά κλπ. Περιλαμβάνει και αρκετά κλισέ του Σταρ Τρεκ και άλλων σπέις όπερα βιβλίων, όπως wormhole για μακρινό ταξίδι, stunner όπλο για να ρίχνει τον αντίπαλο αναίσθητο, οι καλοί είναι καλοί και οι κακοί κακοί κ.ά. Γίνονται και αρκετά πράγματα που βρίσκω υπερβολικά, τέτοια που λέμε ότι "συμβαίνουν μόνο στον κινηματογράφο", όπως πχ. εύκολα μια ομάδα στρατιωτών ξεγελά τον εχθρό και επιβιβάζεται στο σκάφος του. Τέλος, όπως γράφει και η Πίξι παραπάνω, δεν βλέπω για την ώρα τουλάχιστον κάποιο κοινωνικό βάθος στο βιβλίο. Αντίθετα, μια σκηνή παρολίγον βιασμού από κάποιον διεφθαρμένο ανώτατο αξιωματικό, πλήρως κλισαρισμένη από σχετικές ταινίες, με έκανε σχεδόν να γελάσω.

 

Παρόλα αυτά: Το βιβλίο το διαβάζω ευχάριστα επειδή, ε, χμ, ναι, τι να κάνουμε, μου αρέσει η σπέις όπερα με τα διαστημόπλοια και τα μπαμ μπουμ!

Link to comment
Share on other sites

Γενικά τα βιβλία της διαβάζονται ευχάριστα. Έχω διαβάσει κι εγώ τα τρία μεταφρασμένα και τα βρήκα έναν απλό κι ανώδυνο τρόπο για να μεράσεις λίγη ώρα. Εντάξει, δε λέω, καλό και το νόημα και χρυσό κι άγιο, αλλά πού και πού χρειάζεται και λίγη σκετη περιπέτεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Οπως τα λες Tauntaun! Γενικότερα όμως δεν είναι και τόσο εύκολο να ορίσεις την εσωτερική σειρά των βιβλίων.

 

Το πρώτο βιβλίο που εμφανίζεται ο Miles είναι το The Warrior' s Apprentice. Αν και μερικοί υποστηρίζουν ότι είναι τα Ορη του Θρήνου (το ένα από τα 3 μικρά βιβλιαράκια που λέγαμε).

Υπάρχουν και τα: Barrayar και Shards of Honor , τα οποία θεωρώ prequel γιατί αναφέρουν πως γνωρίστηκαν οι γονείς του και την αιτία για την δυσμορφία του Miles.

 

Πάντως Χείρωνα αν βρεις πάλι κάποιο από τα μικρά, διάβασέ το.

9 χρόνια μετά άκουσα τη συμβουλή της Πίξι. Better late than never που έλεγε κι η γιαγιά μου.

 

Διάβασα τα Ορη του Θρήνου κι έχω δανειστεί και τα άλλα δύο. Συνήθως τα κουβαλάω μαζί μου για να έχω κάτι μικρό και ευκολοδιάβαστο στο τσαντάκι μου. Καλό και ευχάριστο μου φάνηκε. Ξέρει να γράφει η Bujold. Ψήνομαι να αγοράσω βιβλία της αλλά μόλις έκανα μια μεγάλη παραγγελία από βιβλία σε προσφορά κι έμεινε για αργότερα η Λόις. Ελπίζω να μην μου πάρει άλλα 9 χρόνια να πάρω κι άλλα βιβλία της.

Link to comment
Share on other sites

Κανονικά μάλλον θα έπρεπε να ανοίξω καινούργιο τόπικ για την Bujold στο fantasy subforum αλλά λίγο βαρέθηκα. Διάβασα το Paladin of Souls, το οποίο είχε κερδίσει τα Hugo, Nebula και Locus το 2004. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν τα άξιζε, πάντως το βιβλίο είναι πάρα πολύ ωραίο. Είναι αρκετά πρωτότυπο, με πολύ ενδιαφέρουσα κοσμοπλασία, έντονο το θεϊκό-θεολογικό στοιχείο και με πρωταγωνίστρια μια πρώην τρελή χήρα γιαγιά βασίλισσα (κοντά στα 40 γιαγιά όχι γριά). Φαίνεται πως έχει γραφτεί από γυναίκα, αλλά αυτό μάλλον του προσθέτει πόντους καθώς το κάνει λιγάκι πιο ιδιαίτερο. Λείπουν οι πολλές σκηνές δράσης, αλλά έχει και από αυτές και μάλιστα σχετικά ωραίες. Αν καταφέρω να βρω το Curse of Chalion που είναι το prequel ας πούμε, σίγουρα θα το τιμήσω. Το προτείνω σε όσους θέλουν κάτι διαφορετικό στον χώρο του fantasy.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

The Warriors Apprentice

Μέσα από δεκαετίες συγγραφής και πολυάριθμα έργα, η Lois McMaster Bujold έχει γίνει σήμερα μια από τις πιο αναγνωρισμένες συγγραφείς στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας, καταφέρνοντας να κερδίσει πολλούς επαίνους και βραβεία συμπεριλαμβανομένου του Hugo Award για Καλύτερη Σειρά στο 2017 για την Vorkosigan Saga.

Και το The Warriors Apprentice, αν και μονάχα ένα μέρος μιας μεγαλύτερης ακολουθίας ιστοριών, είναι το πρώτο βιβλίο που μας εισάγει σε έναν από τους πιο αξιαγάπητους χαρακτήρες της σειράς, τον Miles Vorkosigan, και στις απίστευτες περιπέτειές του καθώς - μέσα από την υπέροχη φαντασίας της - μας πηγαίνει μέσα σε ένα διαγαλαξιακό ταξίδι γεμάτο διαστημικές μάχες, ίντριγκες, συνομωσίες και μπόλικο χιούμορ που κάνουν αυτή την ιστορία ακόμα πιο γλυκιά.

 

Για δεκαεφτά χρόνια η ζωή του Miles δεν του φέρθηκε εύκολα καθώς, μετά από ένα ατύχημα, γεννήθηκε με παραμορφώσεις: ασυνήθιστα κοντό ύψος, ασύμμετρο μήκος ποδιών και υπερβολικά εύθραυστα κόκαλα - κι ωστόσο, παρ’ όλο που έχει προσπαθήσει πολύ σκληρά για να μπει στην Αυτοκρατορική Στρατιωτική Ακαδημία του Barrayar και να εκπληρώσει το μεγαλύτερο όνειρό του, το αδύναμο σώμα του θα του στερήσει για ακόμη μία φορά μια από τις πιο ολόψυχες επιθυμίες του, αναγκάζοντάς τον να αναζητήσει ένα διαφορετικό μονοπάτι.

Όμως, όταν μια αναπάντεχη τραγωδία βρει την οικογένειά του, ο Miles θα σταλεί μαζί με τους συντρόφους του στην Beta Colony για να επισκεφτούν την γιαγιά του και να δουν πώς ζει και πώς διαχειρίζεται την καθημερινότητά της. Μια επίσκεψη που, μέσα από την ασυγκράτητη προσωπικότητά του, θα αποδειχθεί πιο ωφέλιμη απ’ ότι πίστευε, φέρνοντας νέες ελπίδες στα όνειρά του, καθώς, όταν ακούσει τυχαία για έναν πιλότο του που έχει βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση με το πλοίο του, θα αναζητήσει να τον ξεμπλέξει από τα προβλήματά του, και να τον πάρει κάτω από την υπηρεσία του - κάτι που μπορεί κάλλιστα να τον οδηγήσει στην εκπλήρωση του πεπρωμένου του πιο κοντά από ποτέ.

Κι όμως, με το ένα να οδηγούν το άλλο, και με τις περιπέτειές του να έχουν μόλις ξεκινήσει, ο Miles θα βρεθεί σύντομα παγιδευμένος σε μια κατάσταση, και έναν μεγάλο πόλεμο ξένων δυνάμεων που ίσως δεν θα έπρεπε να είχε μπλεχτεί ποτέ, και όταν μια συνομωσία απειλήσει την ίδια του την οικογένεια, θα πρέπει να κάνει το αδύνατο δυνατό για να τους σώσει γιατί, αν αποτύχει, θα φέρει την καταστροφή σε αυτόν, σε αυτούς που αγαπά, αλλά ακόμη και στην αυτοκρατορία του Barrayar.

 

Ανάμεσα σε πολλά βιβλία, νουβέλες και διηγήματα που αποτελούν τον κόσμο των Vorkosigan, το The Warriors Apprentice είναι ίσως το καλύτερο σημείο εισαγωγής καθώς παρουσιάζει τον Miles Vorkosigan στην πρώτη του περιπέτεια και μας βυθίζει βαθιά μέσα στο σύμπαν που δημιούργησε η Lois McMaster Bujold δεκαετίες πριν.

Είναι σίγουρα, από μια πρώτη ματιά, ένα αρκετά ελαφρύτερο βιβλίο σε τόνο συγκριτικά με άλλα ξακουστά έργα μεγάλων συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας, αλλά αυτό, δεν είναι αναγκαία και κάτι αρνητικό καθώς η Bujold - παίρνοντας μια φαινομενικά απλή ιστορία που δείχνει την αθωότητά της ηλικίας του πρωταγωνιστή μέσα από τις πράξεις του - καταφέρνει να φτιάξει μια καλή περιπέτεια  που γίνεται όλο και πιο σοβαρή όσο η πλοκή αποκαλύπτει τα μυστήριά της, χτίζοντας σιγά-σιγά πάνω και σε μια αγωνία για τους ίδιους τους χαρακτήρες αλλά και που θα μπορούσαν όλα αυτά να τους οδηγήσουν.

Πέρα απ’ όλα αυτά, φυσικά, αυτό που ξεχωρίζει από την πολύ αρχή - και είναι ίσως το καλύτερο χαρακτηριστικό του βιβλίο - είναι η γραφή της Bujold που, αν και όχι τόσο μεγαλοπρεπής όσο στα άλλα έργα της, χειρίζεται την ιστορία με ένα απίστευτο χιούμορ που, σε συνδυασμό με την ασυνήθιστη προσωπικότητα του πρωταγωνιστή, την ανεβάζει σε ένα υψηλότερο επίπεδο, καταφέρνοντας να κρατήσει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος, αλλά και κάνοντας επίσης και μια υπέροχα αστεία και ψυχαγωγική περιπέτεια που, κάποιες φορές, είναι και αυτό που θέλουμε για να ξαλαφρώσουμε από την καθημερινότητα.

 

Συνολικά, το The Warriors Apprentice είναι ένα μια καλή αρχή για να βυθιστείς στον κόσμο των Vorkosigan, καθώς η Lois McMaster Bujold μας εισάγει στον νεαρό πρωταγωνιστή της, καταφέρνοντας να μας ταξιδέψει μέσα από το χιούμορ της μέσα σε μια ανάλαφρη και αστεία ιστορία, δείχνοντας όμως και μια πιο σκοτεινότερη πλευρά όσο οι προκλήσεις αυξάνονται, αλλά φτιάχνοντας πάνω απ’ όλα μια πραγματικά υπέροχη και ψυχαγωγική περιπέτεια.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Brothers in Arms

Μετά από μια σειρά αλλεπάλληλων βιβλίων με το καθένα επικεντρωμένο σε διαφορετικούς χαρακτήρες, η Lois McMaster Bujold επιστρέφει στο Brothers in Arms, το πέμπτο μέρος της Vorkosigan Saga, πίσω στις περιπέτειες του κεντρικού πρωταγωνιστή, ταξιδεύοντάς μας αυτή τη φορά στον πλανήτη όπου η ανθρωπότητα ήρθε πρώτα στην ύπαρξή της: την Γη - και σε μια ιστορία που, καθώς ξεδιπλώνετε σιγά-σιγά μέσα από την απίστευτα απολαυστική γραφή της, μας πηγαίνει βαθιά μέσα σε μια πλανητική περιπέτεια γεμάτη με συνωμοσίες, πολιτικές αναταραχές, δράση, αλλά και, πιο σημαντικό απ’ όλα, εκπληκτικό χιούμορ.

 

Για εφτά χρόνια ο Miles ταξιδεύει μέσα από τις αποστολές του ζώντας μια διπλή ζωή: από τη μία ως Υπολοχαγός Άρχοντας Vorkosigan, μέλος της Αυτοκρατορικής Διοίκησης του Barrayar, και από την άλλη ως Ναύαρχος Naismith, αρχιστράτηγος του Ελεύθερου Μισθοφορικού Στόλου των Denadarii - αλλά τώρα, με την επιχείρηση στον πλανήτη Dagoola IV που τον έφερε ενάντια με τους Cetagandans - βάζοντάς τον σε ένα κυνηγητό για το κεφάλι του - να έχει πληγώσει τον στόλο του, αυτός και η Διοικητής Elli Quinn, η πιστή και πιο έμπιστή του σωματοφύλακας, θα οδηγηθούν στην παλιά Γη· ένα μέρος όπου, αν και ακόμη κρατάει την ανωτερότητα του ανθρώπινου είδους, μπορεί να τους προσφέρει την προστασία που θέλουν - όσο, δηλαδή, η διπλή ζωή του μείνει θαμμένη για λίγο.

Όμως, καθώς θα περιμένουν για την αναγκαία - και εξαιρετικά κρυφή - χρηματοδότηση που θα ξεκινήσουν τις επισκευές του στόλου που τόσο πολύ έχουν ανάγκη, ο Miles θα ανατεθεί στην Πρεσβεία του Barrayar στο Λονδίνο, κάτω από την υπηρεσία του Λοχαγού Galeni, ως προσωπικός ακόλουθος για τον πρεσβευτή και τους τιμώμενους καλεσμένους του, και για την διατήρηση των διπλωματικών σχέσεων του πλανήτη του· μια φαινομενικά εύκολη - αν όχι βαρετή - δουλεία στην απαιτητική ζωή του.

Ωστόσο, όταν λάβει μια κλήση από την Διοικητή Quinn για κάποιους ελεύθερους Denadarii συντρόφους τους που έχουν προκαλέσει μια μεγάλη φασαρία σε ένα τοπικό μαγαζί, ο Miles θα προσπαθήσει να λύσει αυτή τη κατάσταση πριν να είναι πολύ αργά. Αλλά όταν μετά από ένα απροσδόκητο συμβάν η διπλή του προσωπικότητα μπει σε κίνδυνο - κάτι που μπορεί κάλλιστα όχι μόνο να αποκαλύψει τις κρυφές επιχειρήσεις του αλλά και να φέρει επίσης και μια μεγάλη διπλωματική αναταραχή - θα βρεθεί μέσα σε μια κατάσταση που δεν θα είχε φανταστεί ποτέ· μια κατάσταση που, καθώς θα αναγεννήσει μέσα από τις στάχτες της μια παλιά έχθρα, και ένα μακρά υποσχόμενο πόλεμο εναντίων των ανθρώπων του, θα απειλήσει να τους καταστρέψει, και αν αυτός και οι σύντροφοί δεν βρουν έναν τρόπο για να την σταματήσουν, όλα όσα έχουν επιτύχει μέχρι σήμερα θα χαθούν για πάντα.

 

Αν και σε εσωτερική χρονολογία είναι τοποθετημένο αρκετά αργότερα στην σειρά, το Brothers in Arms ήταν το δεύτερο βιβλίο που δημοσιεύτηκε όταν η Bujold άρχισε να χτίζει την, τότε νεαρή, συγγραφική καριέρας της, και παρουσιάζει ξανά τον Miles Vorkosigan και τις περιπέτειές του μετά το ντεμπούτο του στο The Warriors Apprentice.

Είναι ένα βιβλίο που, παρά το μικρό μέγεθός του, φέρνει όχι μόνο μια δυνατότερη, αλλά και μια αρκετά πυκνότερη πλοκή από το προηγούμενο· μια, σίγουρα, σημαντική βελτίωση που, καθώς η Bujold δίνει εδώ περισσότερη έμφαση στους χαρακτήρες της, καταφέρνει να δείξει και την πραγματική δεξιοτεχνία της, επίσης.

Και πράγματι, με τα βιβλία της σειράς να έχουν το κάθε ένα μια αυτοτελή ιστορία - δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ελευθερία - η Bujold παίρνει σε αυτή τη περιπέτεια μια ελαφρώς πιο σοβαρή, αλλά καλύτερη προσέγγιση, χειριζόμενη τους χαρακτήρες - τόσο τον κεντρικό πρωταγωνιστή όσο και τους δευτερεύοντες - με μια μεγαλύτερη ικανότητα, καταφέρνοντας να φτιάξει μια ιστορία που, μέσα από το υπέροχα πανέξυπνο χιούμορ της, δημιουργεί κάτι πολύ πιο απολαυστικό και διασκεδαστικό, κάνοντάς σε να ταξιδέψεις μαζί στις περιπέτειές τους και να ξεχάσεις όλα τα υπόλοιπα - κάτι που, στην τελική, είναι και ο τελικός στόχος.

 

Εν κατακλείδι, το Brothers in Arms είναι ένα δυνατό βιβλίο, με την Lois McMaster Bujold - δείχνοντας εδώ μια μεγαλύτερη ικανότητα στην γραφή της - να καταφέρνει να μας ταξιδέψει για άλλη μια φορά μέσα από τις περιπέτειες του Miles Vorkosigan και των συντρόφων του μέσα σε μια απίστευτα υπέροχη και συναρπαστική περιπέτεια που, με το εξαιρετικό χιούμορ της, κάνει αυτή την ιστορία ακόμη πιο απολαυστική.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..