Jump to content


:construction: To FACEBOOK LOGIN είναι προσωρινά εκτός λειτουργίας για τεχνικούς λόγους. Χρησιμοποιείστε το Sign In κάνοντας νέα εγγραφή και το σύστημα βρίσκοντας το ίδιο email θα σας εισάγει. Όποιος έχει θέμα ας στείλει μήνυμα στη σελίδα του Facebook να τον βοηθήσουμε. Συγνώμη για την αναστάτωση.


Photo
- - - - -

Excalibur


 • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 DinoHajiyorgi

DinoHajiyorgi

  Επόπτης Παλιρροιών

 • Members
 • 8.625 posts
 • Gender:Male
 • Όνομα:Ντίνος

Posted 07 Σεπτέμβριος 2008 - 14:15

Attached File  poster1.jpg   48,65KB   2 downloads
Attached File  Excalibur2.jpg   97,59KB   0 downloads
Μία από της πολύ αγαπημένες μου ταινίες. (Τότε, έχοντας ενώσει αδιαίρετα στη φαντασία μου το “O Fortuna” με τον ηρωικό καλπασμό των ιπποτών του Βασιλιά Αρθούρου, δεν συγχώρεσα ποτέ τους ξιπασμένους του ΠΑΣΟΚ που έκαναν τον ύμνο γελοία δικό τους για τον μπαλκονάτο τους πρόεδρο. Αναρωτήθηκα όμως πολλές φορές, θα τους είχε κάνει ποτέ κούκου να το χρησιμοποιήσουν, αν δεν το έβαζε πρώτα ο Μπούρμαν τόσο υπέροχα στην ταινία του;)
Attached File  Arthur.jpg   277,38KB   0 downloads
Attached File  arthur1.jpg   55,39KB   0 downloads
Όταν είδα την ταινία το 1981, η ιστορία του Βασιλιά Αρθούρου ήταν στο μυαλό μου τίποτα περισσότερο από ένα παραμυθάκι, και φυσικά αγνοούσα παντελώς κάθε γνήσιο γραπτό, όπως το Morte d’Arthur του Malory. Η ταινία με μάγεψε τόσο με την εικόνα, τα χρώματα, τους ηθοποιούς της, που είναι μέχρι σήμερα ο πήχης με τον οποίο συγκρίνω οποιαδήποτε άλλη ταινία για τον μύθο. Ο Nigel Terry θα είναι για μένα πάντα ο βασιλιάς Αρθούρος, η Cherie Lunghi πάντα η Γκουίνεβιρ, ο Nicol Williamson ο μοναδικός Μέρλιν. Ο τελευταίος μάλιστα, όταν τον πρωτοείδα στην ταινία δεν μου είχε αρέσει. «Γιατί έκαναν έτσι τον Μέρλιν;» αναρωτήθηκα, «Που είναι η μακριά γενειάδα;» Πόσο με κέρδισε όμως ο ηθοποιός και σήμερα δύσκολα θα παραδεχτώ άλλον στον ρόλο.
Attached File  Merlin.jpg   63,68KB   0 downloads
Attached File  Guenevere.jpg   106,11KB   0 downloads
Ήταν και η πρώτη ταινία του Τζον Μπούρμαν που πρόσεξα στη ζωή μου. Με υποδούλωσε η ποίηση του. Για μένα, όταν λες «Εξκάλιμπερ» βλέπω αμέσως τεράστιες, απαστράπτουσες και ματωμένες πανοπλίες, τις πράσινες ανταύγειες του μυθικού σπαθιού, την υπέροχη μουσική, την ομίχλη και το τελευταίο ηλιοβασίλεμα. Ζούμε την ακμή και την παρακμή των ιπποτών της στρογγυλής τραπέζης, και η τελευταία ηρωική έξοδος πάντα μου φέρνει έναν κόμπο στο λαιμό. Η τελευταία συνάντηση της βασίλισσας με τον βασιλιά της, οι γερασμένοι Πέρσιβαλ και Λάνσελοτ στο πλευρό του βασιλιά τους, η συνομιλία του Αρθούρου με το πνεύμα του Μέρλιν πριν τη μάχη, είναι μόνο λίγες από τις υπέροχες στιγμές που με έχουν στιγματίσει.
Attached File  arthurdrinks.jpg   26,43KB   0 downloadsAttached File  knights.jpg   33,91KB   0 downloads
Attached File  arthur_persival.jpg   28,31KB   0 downloads
Το 1981 που βγήκε η ταινία, ήταν η 18η πιο εισπρακτικά κερδοφόρα στην Αμερική την χρονιά εκείνη. Έπαιζαν επίσης η Helen Mirren ως Μοργκάνα, ο Nicholas Clay ως Λάνσελοτ, ο Liam Neeson ως Γκαουέϊν, ο Patric Stewart ως Βασιλιάς Λεοντεγκρανς (πατέρας της Γκουίνεβιρ), ο Gabriel Byrne ως Ούθερ Πεντράγκον, πατέρας του Αρθούρου, και ο Robert Addie στον ρόλο του Μόρντρεντ.
Attached File  LiamNeeson_Excalibur.jpg   47,05KB   0 downloads
Attached File  Morgana.jpg   46,44KB   0 downloads
Attached File  Mordred.jpg   57,41KB   0 downloads
Ο Τζον Μπούρμαν έβαλε τον Nicol Williamson ενάντια στην Helen Mirren, σαν Μέρλιν και Μοργκάνα, ξέροντας πως οι δύο ηθοποιοί δεν είχαν καθόλου φιλικές σχέσεις. Ήταν στα μαχαίρια από εφτά χρόνια πριν, λόγω διαφορών που προέκυψαν σε μια θεατρική παραγωγή του Μακμπέθ. Πίστευε πως η ένταση που προϋπήρχε ανάμεσα τους θα βοηθούσε στην απόδοση των ρόλων τους.
Attached File  merlin_morgana.jpg   19,09KB   0 downloadsAttached File  morgana1.jpg   46,99KB   0 downloads
Τα εξωτερικά της ταινίας γυρίστηκαν κυρίως σε διάφορες τοποθεσίες της Ιρλανδίας. Η σκηνή στην τάφρο που ο Αρθούρος χρίζεται ιππότης από τον Γιούριενς, κινηματογραφήθηκε στο Κάστρο Cahir, στο Tipperary της Ιρλανδίας. Είναι ένα γνήσιο Νορμανδικό κάστρο, από τα καλύτερα που διατηρούνται όπως ήταν.
Attached File  patrick_stewart_cherie_lunghi.jpg   15,81KB   0 downloads
Attached File  mov2.jpg   40,07KB   0 downloads
Attached File  mov2a.jpg   36,83KB   0 downloads
Attached File  mov2b.jpg   36,97KB   0 downloads
Attached File  mov2c.jpg   34,1KB   0 downloads
Attached File  mov2d.jpg   38,15KB   0 downloads
Attached File  mov2e.jpg   27,34KB   0 downloads
Attached File  mov2f.jpg   29,28KB   0 downloads
Το ορίτζιναλ μοντάζ έβγαζε το έργο στις τρεις ώρες. Μετά από τις περικοπές, πολλές σκηνές χάθηκαν, ανάμεσα τους και μια σκηνή που ο Λάνσελοτ σώζει την Γκουίνεβιρ από ληστές του δάσους.
Attached File  lancelot.jpg   17,53KB   0 downloadsAttached File  lancelot_guen.jpg   23,15KB   0 downloads
Attached File  wedding.jpg   192,61KB   1 downloads
Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Τζον Μπούρμαν, η ερωτική σκηνή ανάμεσα στον Λάνσελοτ και την Γκουίνεβιρ γυρίστηκε σε ένα δάσος, μια αρκετά κρύα νύχτα, παρόλα αυτά οι ηθοποιοί την έπαιξαν γυμνοί.
Attached File  Lancelot_guen2.jpg   31,12KB   0 downloads
Attached File  lovers.jpg   239,64KB   0 downloads
Οι πανοπλίες για την ταινία σχεδιάστηκαν από τον Terry English που κατασκεύασε επίσης τις θωρακίσεις στην ταινία Aliens. Στην ιστορία, οι πανοπλίες που αφορούν την «Σκοτεινή Εποχή», πριν από την άνοδο του Αρθούρου, παρουσιάζονται μαυρισμένες και θολές. Με την άφιξη του Λάνσελοτ και την ακμή της εποχής του βασιλιά Αρθούρου, οι ιππότες της στρογγυλής τραπέζης φορούν αστραφτερές, υπέρλαμπρες πανοπλίες που συμβολίζουν το δυνατό, ενωμένο βασίλειο. Οι πανοπλίες χάνουν το λούστρο τους ξανά στην παρακμή, και οι ιππότες που υπηρετούν την Μοργκάνα έχουν σκοτεινή έως μαύρη θωράκιση.
Attached File  arthur_sword.jpg   26,94KB   0 downloads
Το σενάριο γράφτηκε από τον Rospo Pallenberg, με κάποια βοήθεια από τον σκηνοθέτη. Είναι κυρίως μια προσαρμογή του Morte d’Arthur (1485) του Malory. Ο Μπούρμαν, για να μας παρουσιάσει τον μύθο του Αρθούρου σαν μια αλληγορία του κύκλου της γέννησης, της ζωής και της φθοράς, αγνόησε στο κείμενο διακοσμητικές ή ασήμαντες λεπτομέρειες, καθώς και τις χριστιανικές αναφορές του συγγραφέα. Ο Αρθούρος παρουσιάζεται ως ο «Πληγωμένος Βασιλιάς» του οποίου το βασίλειο έχει καταντήσει χέρσος τόπος ώσπου αναγεννιέται χάρη στο Γκράαλ. Υπάρχουν ομοιότητες με το Fisher King καθώς ο βασιλιάς επίσης γιατρεύεται από τον Πέρσιβαλ. Το Γκράαλ μάλιστα δεν είναι το χριστιανικό Άγιο Δισκοπότηρο αλλά είναι εμπνευσμένο από τα μαγικά δοχεία των παγανιστικών Κέλτικων μύθων. «Η ταινία έχει σχέση με την μυθική αλήθεια και όχι την ιστορική» έλεγε ο Μπούρμαν στις συνεντεύξεις του.
Attached File  excalibur_lake.jpg   22,04KB   0 downloads
Attached File  arthur_merlin.jpg   56,55KB   0 downloads
Attached File  mov1.jpg   45,51KB   0 downloads
Κρατώντας αυτή την προσέγγιση, η ταινία είναι ηθελημένα μη-ιστορική. Για παράδειγμα, στο ξεκίνημα πληροφορούμαστε πως είμαστε στη Σκοτεινή Εποχή, αν και οι ιππότες φορούν ολόσωμες πανοπλίες, μια τεχνολογία του 15ου αιώνα. Οι ιππότες, η ιπποσύνη και ο κώδικας του ιπποτισμού δεν υπήρχαν την εποχή του Βασιλιά Αρθούρου. Και επίσης, δεν ακούγεται πουθενά το όνομα της Βρεατανίας, ο τόπος απλά αποκαλείται «η χώρα.»
Attached File  swordstone.jpg   258,5KB   0 downloads
Attached File  t.jpg   28,83KB   0 downloadsAttached File  youngarthur.jpg   12,46KB   0 downloads
Attached File  pullsword.JPG   53,43KB   0 downloads
Εκτός από τον Malory, οι σεναριογράφοι συνδύασαν στοιχεία από άλλες ιστορίες του Αρθούρου, αλλάζοντας μάλιστα αρκετούς από αυτούς. Για παράδειγμα, το σπαθί ανάμεσα στα σώματα των κοιμισμένων, παράνομων εραστών είναι από το Tristan and Iseult. Ο ιππότης που επιστρέφει το σπαθί στο νερό στην ταινία είναι ο Πέρσιβαλ, και όχι ο Μπεντιβέρ. Επίσης οι δύο μορφές Morgause και Morgan Le Fay συνδιάζονται σε ένα πρόσωπο. Το Σπαθί στη Πέτρα και το Σπαθί Εξκάλιμπερ παρουσιάζονται ως το ένα και το αυτό, ενώ στους θρύλους είναι δύο διαφορετικά σπαθιά. Στον θρύλο του Αρθούρου, ο ιππότης που αποδεικνύεται άξιος για το Γκράαλ είναι ο Σερ Γκάλαχαντ. Ο Μπούρμαν έχει βγάλει τελείως τον Γκάλαχαντ από το σενάριο, και ο ιππότης του δισκοπότηρου στη ταινία είναι ο Πέρσιβαλ.
Attached File  roundtable.jpg   22,34KB   0 downloads
Attached File  grail.jpg   79,05KB   0 downloads
Προστέθηκαν καινοτομίες, όπως ο Ούθερ να χρησιμοποιεί το Εξκάλιμπερ πριν τον Αρθούρο, το Ξόρκι της Δημιουργίας του Μέρλιν (γραμμένο σε αρχαία ιρλανδικά) και η ιδέα του κόσμου ως ένας «δράκοντας.»
Attached File  Morgana_Mordred.jpg   105,8KB   0 downloads
Το soundtrack είναι του Trevor Jones με κομμάτια από το Carmina Burana του Orff, και αρκετά μοτίβα από τον Richard Wagner, όπως της μοίρας (Siegfried Funeral March) η της καταδικασμένης έλξης (Tristan and Isolde).
Attached File  finale1.jpg   39,32KB   1 downloads
Το “O Fortuna” χρησιμοποιείται συχνά στην ταινία, στη διάρκεια δραματικών και βίαιων σκηνών. Είναι κυρίως χάρη στο Excalibur που το κομμάτι έγινε αρχέτυπο για μελόδραμα (πράγμα που απαντάει στην αρχική μου ερώτηση.) Το θέμα με το ρομάντζο ανάμεσα στον Λάνσελοτ και την Γκουίνεβιρ είναι στην πραγματικότητα το πρελούδιο της όπερας του Wagner “Tristan und Isolde”, ένα άλλο ζευγάρι εραστών από τους μύθους του Αρθούρου. Και το θέμα του Πέρσιβαλ είναι επίσης από έργο του Wagner, το πρελούδιο στο “Parsifal”.
Attached File  finale2.jpg   30,98KB   1 downloads

Η εκτίμηση είναι φυσικά προσωπική, το Excalibur του John Boorman, ένα κινηματογραφικό ποίημα, παραμένει αγέραστο και αξεπέραστο 27 χρόνια αργότερα!

Edited by DinoHajiyorgi, 07 Σεπτέμβριος 2008 - 19:49.

 • Nihilio likes this
“The great tragedy of my life is that in my search for the Holy Grail everyone calls True Love, I see myself as Zorro, a romantic and mysterious highwayman - and the women I desire see me as Porky Pig.” (Harlan Ellison – Grail)

#2 DinoHajiyorgi

DinoHajiyorgi

  Επόπτης Παλιρροιών

 • Members
 • 8.625 posts
 • Gender:Male
 • Όνομα:Ντίνος

Posted 07 Σεπτέμβριος 2008 - 20:10

Μοντάζ σκηνών από το Excalibur στη μουσική του "O Fortuna".


“The great tragedy of my life is that in my search for the Holy Grail everyone calls True Love, I see myself as Zorro, a romantic and mysterious highwayman - and the women I desire see me as Porky Pig.” (Harlan Ellison – Grail)

#3 Electroscribe

Electroscribe

  paper rhino

 • Members
 • 1.041 posts
 • Gender:Male
 • Όνομα:Λευτέρης

Posted 07 Σεπτέμβριος 2008 - 20:31

Δεν ξέρω αν οι νεότεροι έχουν κάνει τον κόπο να το παρακολουθήσουν σε κάποιες από τις άπειρες επαναλήψεις του Star. Αν όχι, χάνουν. Το είδος της ταινίας που είναι αλήθεια διαχρονική και δεν αρέσει απλώς σ' εμάς τα γερόντια απλά γιατί την είδαμε σε μια εποχή που τη θυμόμαστε νοσταλγικά

Καλά έκανες κι έβαλες το τόπικ, Ντίνο :thmbup:
Χειμώνος ορχού, ει θέρους ηύλεις.
<><

#4 Nova

Nova
 • Members
 • 792 posts
 • Gender:Male
 • Όνομα:Νώντας

Posted 08 Σεπτέμβριος 2008 - 02:29

Tι μου θύμησες! Το 1990 η ιδιωτική τηλεόραση ήταν ακόμη στα σπάργανα και ο Αντέννα μετά τις 01:00 έβαζε ταινίες για να καλύψει το πρόγραμμά του. Τότε είχα τελειώσει το σχολείο και περίμενα να φύγω για Ιταλία και καθόμουν μέχρι αργά στην τηλεόραση, είχα γράψει και τα περισσότερα από τα έργα στο βίντεο για να τα έχω στο αρχείο. Excalibur, Alien, Aliens, Conan.

Wow, 1990, πριν από δέκαοκτώ χρόνια...
"Got it all wrong, Holy Man.
I absolutely believe in God.
And I absolutely hate the fucker."

-Riddick, Pitch Black


"Vietnam only made billionaires out of millionaires. Iraq is making trillionaires out of billionaires. Now I call that progress."
-Kurt Vonnegut

#5 lord.cerapis

lord.cerapis
 • Members
 • 108 posts
 • Gender:Male
 • Όνομα:Dimitris

Posted 08 Σεπτέμβριος 2008 - 12:51

Τι ΘΕΙΚΗ ταινια.............Πλακα πλακα πρεπει να το τσιμπησω σε ΝΤΙΒΙΝΤΙ...
Στα αρχαια βραδια και την απομακρη μουσικη....."

#6 Dark desire

Dark desire
 • Members
 • 734 posts
 • Gender:Female
 • Όνομα:Αλεξάνδρα

Posted 09 Σεπτέμβριος 2008 - 15:49

Τι ΘΕΙΚΗ ταινια.............Πλακα πλακα πρεπει να το τσιμπησω σε ΝΤΙΒΙΝΤΙ...


Απο τις καλυτερες ταινιες ολων των εποχων...

#7 D'Ailleurs

D'Ailleurs
 • Members
 • 1.243 posts
 • Gender:Male
 • Όνομα:Heavy

Posted 09 Σεπτέμβριος 2008 - 16:55

η αγαπημένη μου Αρθουριανή ταινία με το "Sword of Valiance" να ακολουθεί απο μακρυά. Απίστευτο έπος που οι σημερινοί σκηνοθέτες δεν βλέπουν ούτε στα όνειρα τους.
Baron, hιroe de cuento, amo de las nubes, seρor del viento
Baron, vives un sueρo, triste y solitario, surcando el cielo
Baron, tu triste mision, no apago tu gloria


#8 heiron

heiron

  Bacon in the fridge for all living things that cry out in hunger

 • Moderators
 • 4.659 posts
 • Gender:Male
 • Όνομα:Γιαννης
 • Currently reading:Words, words, words

Posted 04 Μάιος 2015 - 21:52

Δεν πρόσεξα αν αναφέρθηκε κάπου αυτές τις μέρες που έλειπα αλλά μας άφησε χρόνους ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Nigel Terry.

http://www.theguardi.../03/nigel-terry

 

Εδώ, στην αγαπημένη μου σκηνή:

 

 


Now it is done and I am here.I shall always be here .
And if, as wise men tell me, time is cyclic,then I shall one day return to part of the cycle
I knew as twentyfirst century,for (it was no wish of mine) I am immortal.
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users