Jump to content

Jack Vance's Dying Earth....


D'Ailleurs
 Share

Recommended Posts

Έχουν περάσει εκατομμύρια χρόνια και η Γη έχει γεράσει. Tα ψηλά βουνά της έχουν διαβρωθεί και τα ποτάμια της κυλούν πια νωθρά ανάμεσα σε παράξενα δέντρα με σκουρόχρωμο φύλλωμα. O κόκκινος ήλιος ρίχνει μονάχα ένα θαμπό φως, ενώ οι νύχτες είναι σκοτεινές, αφού το φεγγάρι έχει χαθεί προ πολλού από το στερέωμα. Aλλόκοτα πλάσματα κυκλοφορούν στις ερημιές του κόσμου και οι ελάχιστοι άνθρωποι ζουν σε μικρές απομονωμένες κοινότητες, περιμένοντας μοιρολατρικά τη στιγμή που ο ήλιος θα σβήσει βυθίζοντας τον κόσμο στον τελευταίο αιώνιο χειμώνα. H μαγεία ξαναζεί, και οι λιγοστοί γνώστες της μπορούν να αλλάξουν την ίδια τη φύση. Ένα ξόρκι, κατάλληλα ειπωμένο, μπορεί να φέρει κάποιον δαίμονα μέσα από τα σκοτάδια του απείρου ή να δημιουργήσει ένα πλάσμα απερίγραπτης ομορφιάς.

 

Ένας απο τους σημαντικότερους συγγραφείς της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας, με πάνω απο 30 βιβλία στο ενεργητικό του και εξασφαλισμένη θέση στο Hall of Fame των μεγάλων της Ε.Π. Τα έργα του σύμφωνα με πολλούς κριτηκούς είναι απο τα πιό προτότυπα βιβλία που γράφτηκαν, αρκετά μακριά απο τα καθερωμένα κλισέ της ε.π.

 

Η σειρά βιβλίων της "Ετοιμοθάνατης γής" είναι ίσως η πιό σημαντική δουλεία του. Τέσσερα βιβλία με ιστορίες που συνδέονται μεταξύ τους παρουσιάζοντας τον μυστηριώδη κόσμο της ετοιμοθάνατης γής. Οι ιστορίες του έχουν διάφορα θέματα όπως την αναζήτηση για αθανασία η την εξερευνηση στον μυστηριώδη κόσμο της μαγείας, και ίσως σας φέρουν στο μυαλό τις ιστορίες του μεγάλου Κλάρκ Αστον Σμίθ, ενώ έχουν αρκετές ποσότητες σάτυρας και χιούμορ.

 

Τα βιβλία είναι τα εξής:

 

The Dying Earth 1950 (Ιστορίες της Ετοιμοθάνατης Γής)

Μια συλλόγη έξι ιστορίων με διάφορους χαρακτήρες της ετοιμοθάνατης γής όπως ο Τουργιάν η Τ'σαις και ο Μαριζίαν ο μάγος που ζούν σε ένα κόσμο με αβέβαιο μέλλον. Η αθανασία, η μαγεία και ερωτήματα για την μοίρα την ζωή και τον θάνατο είναι τα κύρια θέματα των ιστορίων.

 

The Eyes of the Overworld 1966 (Τα μάτια του ανώτερου κόσμου)

Κατα πολλούς το καλύτερο έργο του. Πρωταγονιστής εδώ είναι ο αντι-ήρωας Κουζέλ που μπλέκει σε μιά δυσάρεστη περιπέτεια όταν θα προσπαθήσει να κλέψει τον μάγο Γιοκόνου. Αυτός θα τον στήλει στην άκρη του κόσμου για να βρεί δύο μαγικά πετράδια που όταν τα φοράς μπορείς να βλέπεις ότιδήποτε άσχημο, όμορφο. Μετά θα χρειαστεί να βρεί τρόπο να επιστρέψει. Πραγματικά ο Κουζέλ είναι ένας απο τους καλύτερους ήρωες βιβλίων που έχω δεί ποτε. Κυνικός, αμοραλιστής, πονηρός σαν αλεπού δέν διστάζει να πεί ψέμματα, να σκαρφιστεί διάφορες ιστορίες και τεχνάσματα και να εκμεταλλευτεί όποιονδήποτε προκειμένου να εκπληρώσει τους σκοπούς του...

 

Cugel's Saga 1983 (Η οδύσσεια του Κουζέλ)

Το τρίτο βιβλίο της σειράς αρχίζει εκεί που τελείωσε το προηγούμενο. Ο Κουζέλ πάλι θα μπλεχτεί σε απίθανες περιπέτειες όπου θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει όλη την εξυπνάδα και την εφευρετικότητα του για να καταφέρει να ξεφύγει.

 

Rhialto the Marvellous 1985 (Ριάλντο ο Θαυμαστός)

Τελευταίο βιβλίο της σειράς το οποίο είναι πάλι μια συλλογή ιστορίων με κύριο πρόσωπο τον Μάγο Ριάλτο. Εξυπνός και διαβολικός ο Ριάλτο θα αντιμετοπίσει έναν αντίπαλο μάγο που τον κατηγορεί για διάφορα εγκλήματα ενώ σε μια άλλη ιστορία θα αναζητήσουν τον μάγο Μορέην σε διαφόρους πλανήτες. Κύριο χαρακτηριστικό των ιστοριών είναι η υπερβολή, η ευριματικές ιδέες του Βάνς στον χώρο της μαγείας (και η ανακάλυψη των Ion stones που χρησιμοποιήθηκαν στο Dungeons and Dragons) καθώς και το λεπτό, ειρωνικό χιούμορ του. Ο Ριάλντο μπορεί να μήν είναι Κουζέλ αλλα διαθέτει στύλ, εξυπνάδια καθώς και εκλεκτισμένο αέρα. Για κάποιο λόγο διαβάζοντας τον φαντάστηκα τον Ριάλντο με την μορφή του Ντέιβηντ Νίβεν.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Από τους πολύ αγαπημένους μυ συγγραφείς ο Βανς και ειδικά να πώ ότι λάτρεψα τα τρία βιβλία εοιμοθάνατης Γης που διάβασα.Αν και ακόμη περιμένω το τέταρτο.Νόμιζα το είχε βγάλει ο Αίολος στα Ελληνικά αλλά δεν το έχω δει και ανησυχώ.

Σαφέστατα έχει επηρρεάσει έναν άλλο σπουδαίο συγγραφέα,τον Τζην Γουλφ.Το βιβλίο του Νέου Ήλιου έχει αρκετά στοιχεία της ΕΓ.

Ο Κουζέλ είναι υποδειγμα ήρωα για εμένα.Ούτε δυνατός,ούτε γενναίος,ούτε όμορφος,ούτε ευγενικός,ούτε καλός αλλά μάλλον ένας έξυπνος τεμπέλης.Ωραία πράγματα με δυνατές δόσεις χιούμορ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Λοιπόν διάβασα και εγώ την τετραλογία της Ετοιμοθάνατης Γης και αφού συγχαρώ τον D' Ailleurs για το topic που άνοιξε, θα ήθελα να πω δύο λόγια για το κάθε βιβλίο.

 

- Ιστορίες της Ετοιμοθάνατης Γης: Είναι το βιβλίο που ανοίγει το όλο concept. Ιστορίες που μπορούν να διαβαστούν ανεξάρτητες μεταξύ τους, είναι ένα πολύ καλό μείγμα science fantasy. Και εδώ έγκειται και το μειονέκτημα τους. Αν και είναι πολύ καλές, είναι συγχρόνως και πολύ περίεργες. Αυτό δεν με απέτρεψε από το να τις διαβάσω, αλλά δεν μπόρεσα και να τις ευχαριστηθώ όσο θα ήθελα, όσο θα τις άξιζαν. Πραγματικά λίγα πράγματα θυμάμαι να έχω διαβάσει που να είναι τόσο πολύ πρωτότυπα. Και αυτό πιστεύω ότι έχει μία κάποια σημασία όταν λέγεται από κάποιον που στην ζωή του έχει διαβάσει κοντά μισή χιλιάδα ιστορίες. Ξεχωρίζω ως καλύτερο το ''Ο Μάγος Μαζιριάν''.

 

- Τα Μάτια του Ανώτερου Κόσμου: Εδώ ντεμπουτάρει ο πανούργος Κουζέλ. Ένας υπέροχος χαρακτήρας που κατέχει πλέον μία θέση στην καρδιά μου δίπλα στον Κόναν, τον Έλρικ και τον Κέιν. Η απληστία του και η τεμπελιά του, τον κάνουν να βρίσκεται μονίμως μπλεγμένος σε κάθε λογής απίθανες καταστάσεις. Πάντοτε όμως θα υπάρχει στη μέση η πανουργία του για να τον ξεμπλέκει. Χτυπιόμουν από τα γέλια με τα καμώματα του στο ''Σιλ'' ενώ υποκλίνομαι στον τρόπο με τον οποίο παγιδεύτηκε -και ελευθερώθηκε- στο ''Τα Βουνά του Μαγνάζ''. Απίστευτος πραγματικά.

 

- Η Οδύσσεια του Κουζέλ: Θεωρώ αυτό ως το καλύτερο βιβλίο της σειράς, και όχι το προηγούμενο. Εδώ οι περιπέτειες του ήρωα μας συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον για να φτάσει στην αποστολή που τον έστειλε ο μισητός Γιοκονού και να πάρει εκδίκηση. Πολύ καλογραμμένες ιστορίες που κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο. Καλύτερη όλων φυσικά το ''Από το Σάσκερβοϊ στο Τούστβολντ''. Υπέροχη ιδέα και εκτέλεση, τίγκα στον κυνισμό, από την αρχή μεχρι το τέλος. Το σκηνικό που στήνει ο Vance εδώ, είναι με μία λέξη άπαιχτο.

 

- Ριάλτο ο Θαυμαστός: Το τέταρτο και πιο αδύναμο βιβλίο της σειράς. Αποτελείται από δύο μικρά και ένα σε μέγεθος νουβέλας διήγημα με τίτλο ''Η Πνοή του Φαντέρ''. Αυτό ήταν καλό. Είναι ένα ωραίο διήγημα που δείχνει τι μπορεί να πάθει ένας ισχυρός και άφθαστος άνθρωπος -μάγος εδώ- από τους ζηλόφθονες ''φίλους'' του. Οι άλλες δύο ιστορίες με αφησαν αδιάφορο.

 

Τελικό συμπέρασμα. Θα χαρακτηρίσω τα βιβλία ως must read. Δεν είναι το αριστούργημα εκείνο που θα σου τινάξει τα μυαλά στον αέρα, όπως ίσως το Amber ή το ASoFaI. Είναι όμως βιβλία πολύ καλογραμμένα, που επηρέασαν πολλούς συγγραφείς και άσκησαν μεγάλη επιρροή στον χώρο. Η πρωτοτυπία τους, ιδίως στο πρώτο, δεν θα πρέπει να ξενίσει αυτόν που θα τα πιάσει. Επίσης είναι μικρά σε νούμερο, δεν είναι καμία ατελείωτη νιλογία, ενώ είναι μικρά και σε μέγεθος. Κυκλοφορούν σε καλές τιμές και σε μετάφραση Θωμά Μαστακούρη, ο οποίος πάντα θα είναι όνομα- εγγύηση σ' αυτό το καυτό θέμα. Το κυριότερο όμως είναι ότι ο Vance είναι ένας συγγραφέας πολυ- πολύ κατώτερος της φήμης του. Τα προτείνω λοιπόν ανεπιφύλακτα.

Edited by Δημήτρης
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέροντα ακούγονται. Αυθεντικά, δηλαδή στην αυθεντική τους γλώσσα θα μπορούσαμε να τα βρούμε εντος Ελλάδας ή πρέπει να τα προμηθευτούμε απο Amazon;

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέροντα ακούγονται. Αυθεντικά, δηλαδή στην αυθεντική τους γλώσσα θα μπορούσαμε να τα βρούμε εντος Ελλάδας ή πρέπει να τα προμηθευτούμε απο Amazon;

 

Δεν νομίζω να είναι δύσκολο να βρεθούν στο πρωτότυπο. Στην Θεσσαλονίκη υπάρχει σίγουρα στην Άγνωστη Καντάθ στην έκδοση του Fantasy Masterworks. Στην Αθήνα όλο και σε κανέναν Ελευθερουδάκη ή Solaris θα υπάρχει.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Εξαιρετικά βιβλία, εξαιρετική μετάφραση, έχω εώς τώρα διαβάσει τα δύο πρώτα και τα προπαγανδίζω όποτε και όπου μπορώ.

Είναι αναμφισβήτητα τα βιβλία για μαγόφιλους και όπως η αφεντιά μου φίλους τυχοδιωκτών.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετικά βιβλία, εξαιρετική μετάφραση, έχω εώς τώρα διαβάσει τα δύο πρώτα και τα προπαγανδίζω όποτε και όπου μπορώ.

Είναι αναμφισβήτητα τα βιβλία για μαγόφιλους και όπως η αφεντιά μου φίλους τυχοδιωκτών.

 

Καταπληκτικά ήταν έτσι; Άντε όρμα τώρα και για την ''Οδύσσεια του Κουζέλ'' που είναι για 'μένα το καλύτερο βιβλίο της σειράς. Εύστοχο το σχόλιο σου για τους μαγόφιλους αφού από αυτόν πήραν τα Παιχνίδια Ρόλων τις μαγείες και τα ξόρκια που χρησιμοποιούν.

Edited by Δημήτρης
Link to comment
Share on other sites

Ω, δεν ήξερα ότι υπάρχει τόπικ. Τον λατρεύω τον Βανς. Υψηλή αναγνωστική απόλαυση. Έχει γράψει και ΕΦ (ανήκει σε μια φουρνιά που έγραφε και Φ και ΕΦ, τώρα υπάρχει εξειδίκευση).

 

Μ' αρέσει γιατί, εκεί που άλλοι έχουν ΜΙΑ ιδέα και την ξεχειλώνουν να πιάσει εφτά τούβλα, αυτός τις πετάει με τις χούφτες σε κάθε σελίδα! Λες και φυτρώνουν στα δέντρα!

 

Και μπορείς να αρχίσεις ένα βιβλίο και να μην είσαι σίγουρος/-η για το πώς θα εξελιχθεί και πώς θα τελειώσει. Δεν μπορείς να επαναπαυθείς ότι, εντάξει, μπορεί να κινδυνεύει ο ήρωας αλλά δεν θα πεθάνει γιατί το βιβλίο έχει άλλες διακόσιες σελίδες.

 

Κορυφαίος.

 

[τριπ νοσταλγίας] θυμάμαι όταν είχαν πρωτοβγει Τα Μάτια του Ανώτερου Κόσμου στα ελληνικά, πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια, το απολάμβανα αραχτή στο πάρκο, μασουλώντας σοκοφρέτα με φουντούκια, ό,τι θυμάμαι χαίρομαι, η γραία [/τριπ νοσταλγίας]

 

 

 

 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ω, δεν ήξερα ότι υπάρχει τόπικ. Τον λατρεύω τον Βανς. Υψηλή αναγνωστική απόλαυση. Έχει γράψει και ΕΦ (ανήκει σε μια φουρνιά που έγραφε και Φ και ΕΦ, τώρα υπάρχει εξειδίκευση).

 

Μ' αρέσει γιατί, εκεί που άλλοι έχουν ΜΙΑ ιδέα και την ξεχειλώνουν να πιάσει εφτά τούβλα, αυτός τις πετάει με τις χούφτες σε κάθε σελίδα! Λες και φυτρώνουν στα δέντρα!

 

Και μπορείς να αρχίσεις ένα βιβλίο και να μην είσαι σίγουρος/-η για το πώς θα εξελιχθεί και πώς θα τελειώσει. Δεν μπορείς να επαναπαυθείς ότι, εντάξει, μπορεί να κινδυνεύει ο ήρωας αλλά δεν θα πεθάνει γιατί το βιβλίο έχει άλλες διακόσιες σελίδες.

 

Κορυφαίος.

 

[τριπ νοσταλγίας] θυμάμαι όταν είχαν πρωτοβγει Τα Μάτια του Ανώτερου Κόσμου στα ελληνικά, πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια, το απολάμβανα αραχτή στο πάρκο, μασουλώντας σοκοφρέτα με φουντούκια, ό,τι θυμάμαι χαίρομαι, η γραία [/τριπ νοσταλγίας]

 

Κάνε κάνα search KELAINO και μπορεί ν' ανακαλύψεις και κανένα άλλο κρυμμένο διαμαντάκι ;-) Ναι έχει γράψει και εφ ο Vance και έχω ακούσει ότι είναι καλός και σ' αυτήν. Έχω από αυτόν ''Το Τελευταίο Κάστρο'' που επίσης έχει βγει στα Ελληνικά, μικρό είναι θα το πιάσω κάποια στιγμή. Τα Μάτια του Ανώτερου Κόσμου φαντάζομαι ότι τα διάβασες στις εξαντλημένες σήμερα εκδόσεις Space/Cosmos, εκείνες με τα μαύρα εξώφυλλα. Πρέπει να έχουν βγάλει και Dune αν θυμάμαι καλά.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

To Tελευταίο Κάστρο είναι καλή ΕΦ αλλά όχι και κάτι εξαιρετικό όπως η Ετοιμοθάνατη Γη.Εχει γράψει κι αλλα κλασικα όπως το Emphyrio,η σειρα Lyonesse(και τα δυο περιλαμβανονται στα Masterworks αν αυτο λεει κατι) και η αλλη σειρα για την οποια ακουω τα καλυτερα: η Demon Princes Series.Πως να μην ειναι γ@μ@τος ενας τυπος που εγραψε βιβλιο με τιτλο "Οι γλωσσες του ΠΑΟ";:mf_sherlock:

Link to comment
Share on other sites

Το Λυονέςς είναι καταπληκτικό, ειδικά τα δύο πρώτα. Το τρίτο είναιι έτσι κι έτσι (για Βανς).

 

Τα ΕΦ του δεν είναι και τίποτα το εξαιρετικό, έχω διαβάσει μερικά, αλλά δε θυμάμαι τίτλους τώρα. Πάντως όχι τις Γλώσσες του Πάο (:-Ρ), αυτό το έχω στο ράφι αδιάβαστο ακόμα.

 

Δημήτρη, δε θυμάμαι έκδοση, ίσως να ήταν πιο παλιά από αυτήν που λες. Μήπως Μέδουσα; Το έχω ακόμα, αλλά στην Ελλάδα.

Edited by KELAINO
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω ιδέα, αλλά δε νομίζω. Πάντως στα αγγλικά το διάβασα.

 

 

 

Thanks. Και γω δεν νομίζω να έχει βγει. Απλά έλεγα, αν είχε βγει, μήπως το έβρισκα άμεσα αντί να το παραγγέλνω. Είχα διαβάσει τον πρώτο τόμο παλιά στα αγγλικά αλλά χάθηκε κάπου το βιβλίο, και θέλω πολύ να διαβάσω όλη την τριλογία. Μοναδικό στο είδος του βιβλίο και από τα καλύτερα φάνταζυ που έχω διαβάσει ποτέ με "Αρθουριανό" θέμα.

Edited by Oberon
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Οκέι, επιτέλους, έπιασα κι εγώ στα χέρια μου ένα βιβλίο του Βάνς. Είχα διαβάσει παλαιότερα το Τελευτάιο Κάστρο, αλλά για κάποιο λόγο α) το είχα ξεχάσει, β) ποτέ δε θυμάμαι ότι είναι του Βανς. Μέσα στο Σαββατοκύριακο και με αφοσίωση σαν εκείνη που είχα πριν από είκοσι χρόνια, διάβασα τα Μάτια του Ανώτερου Κόσμου (εκδόσεις Άιολος) και την Οδύσεια του Κουζέλ (εκδόσεις Space).

 

Ήταν για μένα ένα πολύ ευχάριστο διάλλειμα από την αληθοφανή φαντασία (που κακά τα ψέματα μου αρέσει πάρα πολύ και την κυνηγάω). Για την ακρίβεια, ήταν μια βουτιά σε αδιάλυτη φαντασία, που ούτε μια στιγμή δε νερώνεται από την προσπάθεια του συγγραφέα να βγάζει νόημα. Εδώ το νόημα βγαίνει αβίαστα, κι επίσης αβίαστα βγαίνουν κι όλες αυτές οι υπέροχες ιδέες. Όπως είπε κι η Κελαινώ, άλλοι βγάζουν μια ιδέα και την τραβάνε να την ξεχειλώσουν, για να χωρέσει τις πλοκές και τις προθέσεις τους. Ο Βανς πετάει κατά μέσω όρο, τρείς με τέσσερις καλές ιδέες σε κάθε του σελίδα, ιδέες που θα μπορούσαν να είναι από μόνες τους ένα γεμάτο και χορταστικό βιβλίο. Αλλά αυτός τις ξεπετάει με μια μόνο αναφορά, σαν να είναι κατώτερες αξίας.

 

Πέρα από τις ιδέες, ο ίδιος ο Κουζέλ είναι... τι να πω. Άλλες φορές γελάω με λυγμούς, άλλες θέλω να τον πιάσω από το λαιμό και να τον στραγγαλίσω. Φεύγει κι αφήνει πίσω του συντρίμμια, αλλά φεύγει, δεν υφίσταται πια το "πίσω" γι' αυτόν. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το φαϊ κι ο ύνπος του, περιστασιακά κι οι άλλες σωματικές του ανάγκες, και πάνω απ' όλα η εκδίκησή του, την οποία ενορχηστρώνει μαεστρικά για να την πατήσει και πάλι.

 

Δεν ξέρω ποια από τις περιπέτειές του μου αρέσει περισσότερο, αλλά αυτή που θα θυμάμαι πιο έντονα είναι τα Βουνά του Μαγνάζ.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Έχοντας διαβάσει και τα τέσσερα βιβλία της Ετοιμοθάνατης Γης θα έλεγα πως ξεχωρίζω το πρώτο καθώς και την τελευταία ιστορία του Ριάλτο ο Θαυμαστός (στην οποία οι μάγοι ταξιδεύουν στο τέλος του σύμπαντος). Τα δύο βιβλία με ήρωα τον Κουζέλ είναι πολύ καλά και ανήκουν στα κλασικά του είδους αλλά έχουν κάτι απροσδιόριστο που με ξενίζει. Πάντως ο Vance είχε όντως φοβερές ιδέες και δικαίως θεωρείται από τους κορυφαίους του χώρου.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με την Naroualis και ως προς την ποιότητα των βιβλίων του Κουζέλ, αλλά και ως προς την πρωτοτυπία τους. Τα βιβλία πραγματικά είναι υπέροχα και κάθε σελίδα ξεχειλίζει από ιδέες. Ο Κουζέλ όντως είναι για πολλές μπουνιές, αλλά και άξιος συγχαρητηρίων. Δεν θυμάμαι να έχω ξανασυναντήσει άλλοτε τόσο πανούργο χαρακτήρα. Τώρα για το τελευταίο βιβλίο τα είπα και πιο πάνω, μου άρεσε λιγότερο απ' όλα. Και ιδίως οι δύο μικρές ιστορίες. Αλλά ok, γούστα είναι αυτά, διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πάντως είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο, η σειρά είναι πολύ καλή και θα την (ξανα)προτείνω για διάβασμα.

Edited by Δημήτρης
Link to comment
Share on other sites

Είμαι στη φάση που διαβάζω τη συλλογή του Dying Earth. Είμαι αρκετά εντυπωσιασμένος και είμαι μόνο στην πρώτη ιστορία του δεύτερου βιβλίου (δε θυμάμαι ονόματα τώρα).

 

Είδωμεν!

Link to comment
Share on other sites

Το 2ο βιβλιο ειναι μυθιστορημα,οποτε απλα ειναι το πρωτο κεφαλαιο.:book:

Link to comment
Share on other sites

Το 2ο βιβλιο ειναι μυθιστορημα,οποτε απλα ειναι το πρωτο κεφαλαιο.:book:

 

lol όντως δεν το είχα προσέξει.

 

Τώρα που έχω διαβάσει αρκετά για τον Κουζέλ (τον οποίο πρόφερα Κούτζελ μέχρι που διάβασα αυτό το thread... :dazzled: ) κατανοώ απολύτως τους χαρακτηρισμούς σας. Φοβερός χαρακτήρας, πιάνω τον εαυτό μου να χασκογελάω σιγανά μέσα στο λεωφορείο!

Link to comment
Share on other sites

Τελείωσα κι εγώ σήμερα το δεύτερο βιβλίο, που το βρήκα απολαυστικό. Μου θύμισε αρκετά Lieber το στυλ του, με τα κομικοτραγικά ευτράπελα που συμβαίνουν γύρω από το (απόλυτο κάθαρμα) Κουζέλ.

Πράγματι, πολλές ιδέες που πέφτουν από παντού και χοντρό γέλιο σε κάποια σημεία

Link to comment
Share on other sites

Άλλος ένας που του άρεσαν ο Κουζέλ και οι περιπέτειες του. Διαβάζοντας το topic από την αρχή, μονάχα θετικές κριτικές βλέπω. Όποιοι/ες λοιπόν δεν έχετε διαβάσει τα βιβλία, κάντε το γιατί αξίζουν πραγματικά.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα τα διαβάσω μαζεμένα στον μήνα fantasy. Μάλλον τον Απρίλιο, δεν είναι σίγουρο όμως.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μια ψήφος κι από μένα στα "Μάτια του ανώτερου κόσμου". Το είχα πάρει από το παζάρι και δεν το είχα ανοίξει μέχρι προχτές, αλλά όταν το άρχισα, έφυγε μέσα σε δυο μέρες. Πολύ παραμύθι και πάει περίπατο η αληθοφάνεια, όπως λέει η Ευθυμία, αλλά όντως από ιδέες άλλο τίποτα και όντως ο Κουζέλ είναι αρκετά ζωντανός σαν χαρακτήρας για να μου έρχεται κι εμένα να τον πνίξω. Το στυλ των ιστοριών μου θυμίζει παραμύθια τύπου Χότζα, μύθους του Αισώπου, την "Ιστορία χωρίς τέλος" του Μίχαελ Έντε και, αν βάλεις λίγη σάτιρα ακόμα και πιο σύγχρονους συμβολισμούς, τον μοναδικό και αξεπέραστο Stefano Benni. Στα "Βουνά του Μαγνάζ" πραγματικά αφήνει πίσω του συντρίμμια προκειμένου να ελευθερωθεί από κει που τον κλείνουνε... Αλλά εγώ προτιμώ το πρώτο, "Ο ανώτερος κόσμος", γιατί μου θυμίζει μια περιγραφή των τριτοκοσμικών χωρών, που "περιμένουν στην ουρά να ζήσουν όπως οι δυτικές χώρες". Κάπως έτσι το είχα διαβάσει σε εφημερίδα.

Έχει κανείς να μου δανείσει τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς; ^_^

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..