Jump to content

Η σκιά της μοίρας

Guest silversoldier

Recommended Posts

Guest silversoldier

Η μοίρα σαν σε όνειρο

χαράζεται στο σύμπαν,

με ένα γαλάζιο στρόβιλο

στα μάτια, τίποτα δεν είπαν,

τίποτα δε πρόσφεραν

μπροστά στο κύμα πετρωμένες.

Κυματισμός κινούμενος

σε μια εικόνα καθρεπτίζουσα,

στα παιχνίδια

τα νυχτερινά της μνήμης

που νοήματα παράξενα

βαθειά, σκοπεύουν να εκφράσουν.

Τα νερά διαγράφουν τη ζωή,

ξεπλένουν κάθε στιγμής ψεγάδι,

κι εκέι κάθεται ο ουρανός

σκυμμένος,

χαράζεται για μια στιγμή και φεύγει,

το νόημα μιας ύπαρξης.

Φαντάζομαι πως έφυγε

στα αστέρια η ψυχή μου,

φαντάζομαι πως κάποιο νόημα

θα άφησε εκεί, σε μια εικόνα

φωτός, στα σκοτεινά κρυμμένο.

Το σκοτάδι ορμητικό

γεμίζει το κενό του κόσμου,

αφήνοντας να αποκαλυφθεί

το τεχνητό κομμάτι

που σαν αέρας κάθένα περιβάλλει

κι οδηγεί στο τίποτα,

παράδοξο του τέλους.

Το νερό κυλά ορμητικό

κι ευθύς μου παρασέρνει

κάθε σκέψη, κάθε στοχασμό,

κάθε μικρό κομμάτι της αλήθειας,

που στη παράνοια του λόγου μου

φαίνεται ακόμα σκονισμένο.

Η μόιρα σε 'να στρόβιλο

τα μάτια να γυρίζει,

και μες το πολύ το χαλασμό

του κόσμου,

η κάθε ακτίδα να μυρίζει,

είτε ψέμα, είτε ασάφεια,

είτε φτωχή ανησυχία,

αφού αυτοί το φως δεν είδανε,

μονάχα τη σκιά του.

Edited by silversoldier

Φίλε μου, το ποίημα αυτό έρχεται κατευθείαν από το υποσυνείδητό σου! :D Στο λέω γιατί κατάλαβα πολύ λίγα πράγματα νοηματικά. Το μόνο που μου άφησε ήταν συναισθήματα που μου δημιούργησε, τα οποία δε μπορώ (ως τέτοια) να εκφράσω εύκολα με τα λόγια.

Η μοίρα σαν σε όνειρο

χαράζεται στο σύμπαν,

με ένα γαλάζιο στρόβιλο

στα μάτια, τίποτα δεν είπαν,

τίποτα δε πρόσφεραν

μπροστά στο κύμα πετρωμένες.

Στους τρεις πρώτους στίχους όλα καλά... Μετά λες ότι: στα μάτια, τίποτα δεν είπαν...μπροστά στο κύμα πετρωμένες. Ποιές; Οι μοίρες;

Γενικά δε μπορώ να ακολουθήσω το συνειρμό σου, τη σκέψη σου στο ποίημα. Έτσι όπως αντιλαμβάνομαι τις ιδέες που παρουσιάζεις, είναι πολύ αποσπασματικές και χάνομαι. :blush:

Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα ως προς την απορία... :unsure:

Παρ'όλα αυτά είναι πολύ ωραίο. Αν και είναι αυτό που θα λέγαμε "δύσκολο" καθώς πρέπει να είσαι αρκετά συγκεντρωμένος για να το καταλάβεις. Κρύβεις τις σκέψεις σου πίσω από παράξενες εικόνες και αυτό είναι ωραίο και μυστηριακό. Το ποίημά σου έχει πολλή κίνηση και έντονο το στοιχείο του νερού. Είναι όντως ένα ποίημα με γενικό θέμα και αυτό το κάνει κάπως απρόσιτο. Εμφανίζει πόνο και θλίψη (τουλάχιστον αυτό με έκανε εμένα να νοιώσω) καθώς και μελαγχολία. Καλή δουλειά πάντως, συνέχισε έτσι και καλύτερα!

(Πωπω, σαν παρατήρηση σε έκθεση γυμνασίου γράφω... :cold: )

:sorcerer:

Guest silversoldier

Δε θέλω να φανώ κακός αλλά παραήτανε καυστικά τα σχόλια σου elsanor! Το θέμα είχε σουρεαλιστικό χαρακτήρα, και φυσικά το στοιχείο του σουρεαλισμού είναι η συνειρμική εξέλιξη. Εάν επιθυμείς ποιηση με λογική εξέλιξη, την έχω, απλά δε με συναρπάζει να γράφω ένα ποιημα σαν να συντάσσω επίσημη αναφορά. Πιστεύω ότι και εσύ θα αισθανόσουνα άβολα για κάτι τέτοιο.

Και όσο αφορά το στίχο "μπροστά στο κύμα πετρωμένες", ναι είναι οι μοίρες! Δεν ήταν τόσο δύσκολο...

Και εξάλλου κάθε λογοτεχνικό έργο ξαναγράφεται κάθε φορά που το διαβάζει κάποιος.

Τωρα σε εσένα Eldikinquel, απάντησα ελπίζω στα θέματα σας "τα τεχνικά". Το θέμα του ποιήματος είναι η μοναξιά, καταλαβαίνεις λοιπόν γιατί εκφράζει μελανχολία. Αντιπροσωπεύει τον εαυτό μου τον τελευταίο καιρό!!!

Ευχαριστώ για τα σχόλια!

Edited by silversoldier

Δε θέλω να φανώ κακός αλλά παραήτανε καυστικά τα σχόλια σου elsanor! Το θέμα είχε σουρεαλιστικό χαρακτήρα, και φυσικά το στοιχείο του σουρεαλισμού είναι η συνειρμική εξέλιξη. Εάν επιθυμείς ποιηση με λογική εξέλιξη, την έχω, απλά δε με συναρπάζει να γράφω ένα ποιημα σαν να συντάσσω επίσημη αναφορά. Πιστεύω ότι και εσύ θα αισθανόσουνα άβολα για κάτι τέτοιο.

Αν ακούστηκα έτσι ζητάω συγγνώμη... Δεν είχα σκοπό να σε προσβάλω ή κάτι τέτοιο, αλλά ειλικρινά τα πιστεύω όσα σου έγραψα, δεν τα είπα για "πείραγμα". Προτίμησα να μη γράψω ψευδή σχόλια, αλλά αλήθεια όσα νομίζω. Απλά ο γραπτός λόγος έχει την τάση πολλές φορές να παρεξηγείται, οπότε μπορεί να ακούστηκα "κάπως" και αν το αντιλήφθηκες έτσι, έχεις κάθε λόγο να αντιδράς.

...το στοιχείο του σουρεαλισμού είναι η συνειρμική εξέλιξη.

Δεν αντιλέγω, απλά είπα ότι εγώ είμαι εκείνος που δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το δικό σου συνειρμό, όχι ότι ο συνειρμός σου ήταν άσχημος.

Εάν επιθυμείς ποιηση με λογική εξέλιξη, την έχω, απλά δε με συναρπάζει να γράφω ένα ποιημα σαν να συντάσσω επίσημη αναφορά.

Δεν είπα ότι επιθυμώ ποίηση με λογική εξέλιξη σε στυλ επίσημης αναφοράς. Για την ακρίβεια δεν είπα τι επιθυμώ γενικότερα, εφόσον στο κάτω-κάτω ποιός είμαι εγώ να σου πω πώς θα γράφεις. Είπα αλήθεια τι πίστευα, χωρίς ίχνος κυνισμού ή κακίας.

:)

Χαλαρώστε, αδέλφια. :)

Δε νομίζω ότι ο Elsanor είπε κάτι προσβλητικό. Έκανε, απλώς, μια ειλικρινή κριτική. Εξάλλου, silversoldier, αν δεν θέλεις κριτική, γιατί ποστάρεις ποιήματα σε φόρουμ;

Guest silversoldier

Συγνώμη αλλά δεν αντέδρασα σε τίποτα, εξήγησα ότι μου ζητήθηκε και ευχαρίστησα όπως πάντα για τα σχόλια. Δεν νομίζω ότι έδωσα την εντύπωση ότι δε θέλω σχόλια, το αντίθετο μάλιστα. Επιθυμώ πάντα τα καλοπροαίρετα σχόλια όλων, συγνώμη και πάλι αν φάνηκα προσβλητικός.

Θέλω πάντα τα σχόλια όλων, και μην παρεξηγείτε το ύφος, φαίνεται πως έχει δίκιο ο Elsanor και ο γραπτός λόγος μπερδέυει. Μαλλον θα πρέπει να βάζουμε ηχητικά μηνύματα για καταλαβαινόμαστε....

Ελπίζω να μην ξαναπαρεξηγηθούμε!

Θα αρχίσω με μια κοτσάνα (δικιά μου, όχι του ποιήματος). Επειδή έχω κόλλημα με την ορθογραφία, τεχνιτό γράφεται με η, τεχνητό. Γενικά το ποίημα είναι πολύ καλό και εσωτερικό, μου θυμίζει το τετράστιχο του Νοστράδαμου με το οποίο αρχίζει το έργο του και μας λέει πως πέφτει σε κατάσταση έκστασης πριν κάνει τις προφητείες. Σε μερικά σημεία το κατάλαβα αρκετά καλά, επειδή μάλλον έχω κι εγώ παρόμοια συναισθήματα. Υπάρχουν αοριστίες σε κάποιες κτητικές αντωνυμίες ή ρήματα σε τρίτο πρόσωπο (σε ποιό απ' όλα αυτά που είπες αναφέρονται;) Βεβαίως μπορείς να δημιουργείς ασάφεια εσκεμμένα για να μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους. Αυτά, keep on with the good work...ή είναι keep up with the good work; Ωχ, είπα κοτσάνα :bangin:

Guest silversoldier

Για το "η" είχες δίκιο, δεν το πρόσεξα, κάνω που και που τέτοιες απροσεξίες γιατί έχω δυσλεξεία. Ωστόσο για το ποιημα, θα έλεγα πως παρότι οι παρατηρήσεις σου είναι σωστές, θα ήταν πολύ δύσκολο να κάνω τώρα μία νάλυση για τη σκοπιμότητα του.

Το μόνο που μπορώ να πώ είναι ότι απευθύνεται στον περίγυρο που βλέπει τον καθένα μας επιφανειακά.

"αφού αυτοί το φως δεν είδανε,

μονάχα τη σκιά του."

Guest silversoldier

Έχω χαρτί απο γιατρό, ξέρω δε μου φαίνεται γιατί είμαι ιδιοφυΐα!!! (αστειέυομαι) Πάντως έχω προσπαθήσει αρκετά για να μη βλέπεις τα λάθη που θα έβλεπες απο ένα δυσλεκτικό άτομο φίλε μου...

Ευχαριστώ πάντως για τη φιλοφρόνηση, ότι δε βλέπεις σημαδια του προβλήματος που έχω. :guitar:

Κι εμένα με εξέπληξε το γεγονός ότι είσαι δυσλεξικός, Silver. Το σίγουρο είναι ότι δε φαίνεται ούτε στο ελάχιστο. :thmbup:

• 2 weeks later...

Το ποίημα το βρίσκω καλό, με προοπτικές για ακόμα καλύτερο. Μου αρέσει η αίσθηση και η γεύση που αφήνει,αν και βρίσκω αρκετά προβληματάκια κατά την γνώμη μου που νομίζω πως είναι θέμα,όχι δυσλεξιας (αν δεν το ελεγες δεν θα το καταλαβαίνα με τίποτα), μα απλά πως σου ξέφυγαν. Έχω την εντυπώση πως όλοι εμείς που προσπαθούμε να γράψουμε ποιήση ξεχνάμε ένα βασικό πράγμα. Το ότι εκτός του οτι δεν πρέπει να είμαστε σίγουροι πως καταφέρνουμε να γράψουμε ποίηση...οι κριτικές απο τρίτους είναι (οταν έχουν καλή πρόθεση) πάντα χρήσιμες. Δεν ξέρω αν σας έχει τύχει να πείτε πωπω τι έγραψα ο άνθρωπος!!! Και μετά να σου πει κάποιος...καθόλου καλό δεν μου φαίνεται, εκεί σιντρίβεται ο κόσμος σου... Αν όμως κράτησεις την ψυχραιμία σου και καλοσκεφτείς πως το διαβάζει ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να μπεί στην ψυχή και το μυαλό σου και να ξέρει πως έγραφες κάθε λέξη, μπορεί να δεις πως ίσως έχει ένα μαυρο δίκιο.Επίσης είναι πολύ καλό να αφήνεις τα ποιήματα σου για κάποιο διαστήμα και όταν τα ξαναπιάσεις,έχεις κάπως αποστασιοποιηθεί,και βλέπεις και μόνος τις αδυναμίες. Πολύ σημαντικό είναι να συνειδητοποιούμε γιατί το κάνουμε... οχι μόνο για να εκφράσουμε όσα νιώθουμε και θέλουμε να πούμε, αλλά και γιατί θέλουμε να ακουστούμε ( γι αυτό δεν γράφουμε ολοί εδώ;). Πρέπει λοιπόν όσο δύσκολο και αν μας είναι,να κάνουμε κατανοητά μερικά πράγματα, δεν έχει κατα την γνώμη μου λόγο ύπαρξης μια ποιήση, που κρύβεις τόσο καλά όσα θες να πεις,ώστε κανείς δεν καταλαβαίνει τίποτα! Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει σε αυτό το ποιήμα... Απλά διατυπώνω τις αποψείς μου για να καταλάβεις πως σκέφτομαι και πως βλέπω και τους άλλους. Επίσης πιστεύω,γιατί το έζησα,πως αρχικά ειδικά όταν σε κρίνουν άγνωστοι σου άνθρωποι φρικάρεις πολύ πιο εύκολα, άσε που επειδή το κάθετι που γράφεις είναι δικό σου κομμάτι, γίνεσαι κάπως πιο ευαίσθητος..αν όμως σκεφτείς πως αν κάποια στιγμή εκδόσεις θα σε διαβάζουν δεν ξέρω και εγώ πόσοι άγνωστοι που θα σε κρίνουν όπως νομίζουν...καταλαβαίνεις πως πρέπει να κολυμπήσουμε στα βαθιά!

Έκανα δυο post, γιατί τα μεγάλα post τα βρίσκω κουραστικά.

Στο πρώτο εξάστιχο ένα ''που'' θα έκανε την διαφορά και θα έδινε νόημα που τώρα χάνεται, δηλάδη : ''στα μάτια (που) τίποτα δεν είπαν''... και η λεξη πετρωμένες θα έπρεπε να είναι πετρωμένα, αν κατάλαβα καλά και εννοείς τα μάτια απο πιο πάνω.

Στο δεύτερο εξάστιχο απλά, αν και είναι λεπτομέρεια και τίποτα σημαντικό, για λόγους ρυθμού μια αναστροφή λεξεων στο ''εικόνα καθρεπτίζουσα'' και να γίνει ''καθρεπτίζουσα εικόνα''.

Στο τέταρτο εξάστιχο, που δεν ξέρω γιατί έκανες πεντάστιχο, ενώ φαίνονται καθαρά οι στίχοι και τους έχεις χωρίσει και μόνος σου με κόμματα, πρέπει νομίζω να διορθώσεις το ''κρυμμένο'' με ''κρυμμένη'' δηλαδή:'' σε μια εικόνα φωτός στα σκοτείνα κρυμμένη'' και αμέσως ''φωτιζέται'' ο στίχος και είναι πεντακάθαρο το νόημα του.

Στο πέμπτο, που είναι επτάστιχο, πρέπει να αλλάξεις την λεξη ''καθένα'' με ''καθετί'' και να γίνει ''που σαν αέρας περιβάλλει καθετί'' και επίσης αμέσως δίνεται νόημα.

Στο τελευταίο πολύστιχο αρχικά δεν έβαλες σωστά την απόστροφο, δηλαδή:

''Η μοίρα σ' ένα στρόβιλο'' και όχι ''η μοιρα σε'να στρόβιλο''

''τα μάτια να γυρίζει'' (??? πως να γυρίζει τα μάτια δηλαδή??? ίσως εννοείς, πως αλλάζει την ματία που βλέπουμε τον κόσμο και θα μπορουσές να το κάνεις ''την ματία του κόσμου αλλάζει'' που είναι απλά μια πιθάνη προτεινόμενη λύση)

''και μες τον πολλή τον χαλασμό'' και όχι ''πολύ'' ( το πολύ είναι ποσοτικό π.χ. σ'αγαπω πολύ, ενώ όταν το χρησιμοποιούμε μπροστά απο ουσιαστικά ακολουθεί το γένος της λέξης, γίνεται πολλη για θυληκά και πολλής για αρσενικά π.χ με πολλή αγάπη )

''η κάθε αχτίδα να μυρίζει'' (??? δεν μπορεί να μυρίσει μια αχτίδα χρείαζεσαι ένα άλλο ρήμα ίσως το ''φανερώνει''...)

και έτσι γράφω και πάλι τους τελευταίους στίχους με τις αλλαγές που προτείνω σαν λύσεις , γιάτι νόμιζω τα μπέρδεψα :

Η μοιρά σ'ενα στρόβιλο

την ματιά του κόσμου αλλάζει

και μες τον πολλή, τον χαλασμό ( δεν ξαναβάζω τον κόσμο τον έβαλα

στον προηγούμενο στίχο)

η αχτίδα φανερώνει

είτε ψέμα, είτε ασάφεια, ( θα μπορούσες επίσης να αντικαταστήσεις το ''είτε'' με

''κάθε'', αλλά είναι ελάχιστη λεπτομέρεια )

είτε φτωχή ανησυχεία

αφού αυτοί (ποιοι??? δεν έχεις ξαναναφέρει γι αυτούς και χτυπάει

θα μπορούσες απλά να αφαιρέσεις το ''αυτοί'')

το φως δεν είδανε, μονάχα την σκία του.

Δεν θέλω να νόμισεις πως θέλω να σου αλλάξω το ποίημα και σίγουρα σου έχει κακοφάνει η επέμβαση στα δικά σου, αλλά νομίζω απλά πως θέλει, λίγη περισσότερη καθαρότητα για να είναι ξεκάθαρο το νόημα.

Edited by laas7