Throgos Posted January 12, 2005 Share Posted January 12, 2005 (edited) Δυο λόγια πρώτα... Αυτό το χιουμοριστικό ποιηματάκι το έγραψα πριν δύο χρόνια περίπου και είναι η μεταφορά ενός γνωστού ανέγδοτου σε ποίημα. Υπάρχουν βέβαια πολλές παραβιάσεις στο μέτρο. Κάποια σημεία είναι εντελώς άσχετα, αλλά έπρεπε να γίνουν έτσι για να έχει νόημα το ανέγδοτο. Υ.Γ.: Το ποίημα δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο Βαγγέλη, απλά με αυτό το όνομα έχω ακούσει το ανέγδοτο. Edited January 12, 2005 by Throgos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Throgos Posted January 12, 2005 Author Share Posted January 12, 2005 Ο Βάγγος ήταν κυνηγός στον κόσμο ξακουσμένος πήγε λοιπόν να κυνηγήσει με τ’ όπλο του ζωσμένος Βαθιά στο δάσος συναντά ένα μικρό αρκουδάκι και το σκοτώνει γρήγορα σκέφτεται “I ‘m so lucky” Χέρι όμως νιώθει τριχωτό στον ώμο τον χτυπάει και βλέπει αρκούδα καφετιά σκληρά να του μιλάει «Θα σε σκοτώσω ή θα σε γαμήσω» η αρκούδα κάνει πρόταση και ο Βαγγέλης σκέφτεται «νέος είμαι για την κόλαση...» και έτσι κάθεται, λοιπόν, κι η αρκούδα τον γαμάει. Σε τρεις μέρες σηκώνεται την τύχη του βλαστημάει. Και παίρνει το τουφέκι του και ξαναπάει στο δάσος· την αρκούδα πυροβολεί «Άκουσ’ εκεί» λέει «θράσος» μα νιώθει χέρι μαλλιαρό τον ώμα του ν’ αγγίζει και γκρίζα αρκούδα βλέπει να τονε προσεγγίζει. «Θα σε σκοτώσω ή θα σε γαμήσω» του λέει αυτή με φόρα και αυτός σκέφτεται «δεν έχει φτάσει του θανάτου μου η ώρα» και έτσι λοιπόν κάθεται, παθητικά υπομένει, και λέει μόλις συνέρχεται: «υπομονή δε μου μένει» Τραβάει γι’ άλλη μια φορά και την αρκούδα βρίσκει και με μια σφαίρα στα μυαλά η αρκούδα αποθνήσκει. Χέρι όμως άσπρο τον σκουντά και από αρκούδα άσπρη και του προτείνει τα γνωστά, κι ο Βάγγος φτύνει λάσπη. Μετά από μήνες τέσσερις μπρούμυτα ξαπλωμένος αποφασίζει εκδίκηση από μίσος τυφλωμένος. Παίρνει λοιπόν το όπλο του και μες στο δάσος μπαίνει. Βρίσκει την αρκούδα την λευκή και τηνε πετυχαίνει. Χέρι, όμως, βλέπει καφετί, στον ώμο να τον πιάνει και βλέπει αρκούδα πιο ψηλή κι από την Μπακογιάννη. «Βαγγέλη παραδέξου το, κι αυτό να μη σε θίγει, αλλά εδώ δεν έρχεσαι μόνο για το κυνήγι!» Αυτά παθαίνουν κυνηγοί στο δάσος σαν πατάνε, κι αν στο Βαγγέλη μοιάζουνε αρκούδες τους γαμάνε! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elsanor Posted January 12, 2005 Share Posted January 12, 2005 (edited) Ανέκδοτη ποίηση! Μου αρέσει. (Είναι και μήνυμα κατά των κυνηγών μου φαίνεται. ) Edited January 12, 2005 by Elsanor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Throgos Posted January 12, 2005 Author Share Posted January 12, 2005 Ανέκδοτη ποίηση! Μου αρέσει. (Είναι και μήνυμα κατά των κυνηγών μου φαίνεται. ) <{POST_SNAPBACK}> Κατά των Βαγγέληδων! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eldikinquel Posted January 12, 2005 Share Posted January 12, 2005 Καλό και καλλιτεχνικό!! Χέρι όμως άσπρο τον σκουντάκαι από αρκούδα άσπρη και του προτείνει τα γνωστά, κι ο Βάγγος φτύνει λάσπη. Τρομερή αυτή η στροφή και από μέτρο, και από ομοιοκαταληξία αλλά και από νόημα!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bardoulas© Posted January 12, 2005 Share Posted January 12, 2005 Και είναι και fantasy. Ακούς εκεί αρκούδες να μιλάνε Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Blackcloak Posted January 13, 2005 Share Posted January 13, 2005 Βασικά μου θυμίζει πολύ εκείνο το θεικό ποιηματάκι που λέει ο Σαμ στο πρώτο βιβλίο του Άρχοντα όταν βλέπουν τα πετρωμένα τρόλ (ξέρετε , τον Τομ, τον Μπέρτ και τον Ουίλλιαμ που είχε ξεγελάσει ο Γκάνταλφ στο Χόμπιτ)...Ξεκινούσε κάπως έτσι... "Γίγας κάθονταν μονάχος, στο θρονί του που 'ταν βράχος..." Πολύ γέλιο, όπως και το δικό σου... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Throgos Posted January 15, 2005 Author Share Posted January 15, 2005 (edited) Βασικά μου θυμίζει πολύ εκείνο το θεικό ποιηματάκι που λέει ο Σαμ στο πρώτο βιβλίο του Άρχοντα όταν βλέπουν τα πετρωμένα τρόλ (ξέρετε , τον Τομ, τον Μπέρτ και τον Ουίλλιαμ που είχε ξεγελάσει ο Γκάνταλφ στο Χόμπιτ)...Ξεκινούσε κάπως έτσι... "Γίγας κάθονταν μονάχος, στο θρονί του που 'ταν βράχος..." Πολύ γέλιο, όπως και το δικό σου... <{POST_SNAPBACK}> Στην πραγματικότητα πήρα την ιδέα από τα ποιήματα της Σιλάνας Σαλιάγκου (του Γιάννη Ξανθούλη) αλλά δεν ήξερα τι ιστορία να βάλω. Έτσι έκανα το ποίημα. Έχουν την ίδια δομή και το ίδιο ύφος (περίπου) αν προσέξεις/ετε. Edited January 15, 2005 by Throgos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienna Posted January 15, 2005 Share Posted January 15, 2005 «Βαγγέλη παραδέξου το, κι αυτό να μη σε θίγει, αλλά εδώ δεν έρχεσαι μόνο για το κυνήγι!» Έχω πέσει κάτω και χτυπιέμαι! Κα - τα - πλη - κτι - κό!!!! Απίστευτη ιδέα! Ειδικά το παραπάνω τετράστιχο! Ποποοο.... πόνεσε η κοιλιά μου απ' τα γέλια!!!! Μπράβο! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Throgos Posted January 16, 2005 Author Share Posted January 16, 2005 Αν θέλετε να ξέρετε την τελευταία στροφή την έγραψα πρώτη απ' όλες, και μετά μου ήρθε η ιδέα να γράψω το ποίημα. Όσο για το γέλιο σου, Νιέννα, η δόξα του ανήκει όλη σε αυτόν που έβγαλε το ανέγδοτο! Ομολογώ πάντως ότι αυτή η στροφή ήταν από τις πιο δύσκολες, εκτός ίσως από την στροφή με την Μπακογιάννη (είχα εξαντλήσει όλες τις ιδέες στις προηγούμενες τρεις αρκούδες) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Isis Posted July 15, 2005 Share Posted July 15, 2005 Ίσως από τα καλύτερα σύγχρονα σκοπτικά που έχω διαβάσει τελευταία! Ανάλαφρο, σαν παραμυθάκι αλλά με το δικό του νόημα το οποίο περνά έντεχνα! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Esteldor Posted July 16, 2005 Share Posted July 16, 2005 Μια νεα οπτικη για το ζευγαρωμα των αρκουδων. Αλλα πολυ καλο. Για κακη μου τυχη οταν το διαβασα ημουν σε ενα νετ καφε και ετσι οι διπλανοι μου με περασαν για τρελο(πραγματι ειναι τρελο να γελαει καποιος φαινομενικα χωρις λογο) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts