Drake Ramore Posted January 5, 2011 Share Posted January 5, 2011 (edited) Δεν το έχω υπόψιν μου Σταν. Τέσσερα ή πέντε βιβλία του είδους έπεσαν στα χέρια μου, είδα οτι λένε πάνω κάτω τα ίδια πράγματα και δεν ασχολήθηκα άλλο. Ξεχώρισα μονο του Κινγκ που είχε και βιογραφικά στοιχεία και στο τεχνικό σκέλος έλεγε απλά και χτυπητά παραδείγματα για το τι πρέπει κυρίως να αποφεύγουμε όταν γράφουμε (και όχι για το πως πρέπει να γράφουμε), και δεν το έψαξα παραπέρα, μιας και οι υπόλοιποι τίτλοι που βρήκα και είχαν καλές συστάσεις ήταν γραμμένοι στα Αγγλικά. Αν το βρεις καλό και χρήσιμο όταν το τελειώσεις, μας ενημερώνεις κι εμάς. Υ.Γ Πάντως ο τίτλος αυτού που βρήκες είναι στο στυλ των βιβλιών των Εκδόσεων Λαμπερού. Γεμάτος σιγουριά για το περιεχόμενο του βιβλίου! Edited January 5, 2011 by Drake Ramore Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Παρατηρητής Posted January 5, 2011 Share Posted January 5, 2011 Ξεκινώ το "Πώς να γράψετε ένα πραγματικά καλό μυθιστόρημα", εκδόσεις Ανατολή, του James Frey. Φαίνεται χρήσιμο, εκ πρώτης όψεως. Ναι, ναι, σε σένα το λέω, γιατρέ! εχεμ, εκδόσεις Ανατολικός. Και ναι, είναι καλό. Σε γειώνει βέβαια στο τελαυταίο κεφάλαιο, όταν σε προτρέπει, αφού έχεις τελείωσει το έργο σου, να πας να βρεις έναν καλό ατζέντη. Εδώ είναι κάπως αλλιώς τα πράγματα. Για αυτό προτείνω το ελληνικό Πώς να Γράψεις, το οποίο είναι εξαιρετικό και λέει τα πράγματα άμεσα και καλά. Υπάρχουν αναφορές στον Κινγκ, τον Τόλκιν και αν θυμάμαι καλά και στον Λαβκραφτ. Στο τέλος δεν σε στέλνει προς αναζήτηση ατζέντη αλλά σου λέει τι πρέπει να προσέξεις με τους εκδοτικούς (τους ελληνικούς πάντα). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drake Ramore Posted January 5, 2011 Share Posted January 5, 2011 Για αυτό προτείνω το ελληνικό Πώς να Γράψεις, το οποίο είναι εξαιρετικό και λέει τα πράγματα άμεσα και καλά. Υπάρχουν αναφορές στον Κινγκ, τον Τόλκιν και αν θυμάμαι καλά και στον Λαβκραφτ. Στο τέλος δεν σε στέλνει προς αναζήτηση ατζέντη αλλά σου λέει τι πρέπει να προσέξεις με τους εκδοτικούς (τους ελληνικούς πάντα). Της Ζουμπουλάκη; Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted January 5, 2011 Share Posted January 5, 2011 Ξεκινώ το "Πώς να γράψετε ένα πραγματικά καλό μυθιστόρημα", εκδόσεις Ανατολή, του James Frey. Φαίνεται χρήσιμο, εκ πρώτης όψεως. Ναι, ναι, σε σένα το λέω, γιατρέ! εχεμ, εκδόσεις Ανατολικός. Και ναι, είναι καλό. Σε γειώνει βέβαια στο τελαυταίο κεφάλαιο, όταν σε προτρέπει, αφού έχεις τελείωσει το έργο σου, να πας να βρεις έναν καλό ατζέντη. Εδώ είναι κάπως αλλιώς τα πράγματα. Για αυτό προτείνω το ελληνικό Πώς να Γράψεις, το οποίο είναι εξαιρετικό και λέει τα πράγματα άμεσα και καλά. Υπάρχουν αναφορές στον Κινγκ, τον Τόλκιν και αν θυμάμαι καλά και στον Λαβκραφτ. Στο τέλος δεν σε στέλνει προς αναζήτηση ατζέντη αλλά σου λέει τι πρέπει να προσέξεις με τους εκδοτικούς (τους ελληνικούς πάντα). Για το "Πώς να Γράψεις" τα είπαμε! Δεν το έχω υπόψιν μου Σταν. Τέσσερα ή πέντε βιβλία του είδους έπεσαν στα χέρια μου, είδα οτι λένε πάνω κάτω τα ίδια πράγματα και δεν ασχολήθηκα άλλο. Ξεχώρισα μονο του Κινγκ που είχε και βιογραφικά στοιχεία και στο τεχνικό σκέλος έλεγε απλά και χτυπητά παραδείγματα για το τι πρέπει κυρίως να αποφεύγουμε όταν γράφουμε (και όχι για το πως πρέπει να γράφουμε), και δεν το έψαξα παραπέρα, μιας και οι υπόλοιποι τίτλοι που βρήκα και είχαν καλές συστάσεις ήταν γραμμένοι στα Αγγλικά. Αν το βρεις καλό και χρήσιμο όταν το τελειώσεις, μας ενημερώνεις κι εμάς. Υ.Γ Πάντως ο τίτλος αυτού που βρήκες είναι στο στυλ των βιβλιών των Εκδόσεων Λαμπερού. Γεμάτος σιγουριά για το περιεχόμενο του βιβλίου! Κι εγώ θα δω κάναν Βασιλιά ακόμα και ελπίζω να υπάρχει ταύτιση απόψεων, για να μην χρειαστεί να κοιτάξω περαιτέρω! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Παρατηρητής Posted January 6, 2011 Share Posted January 6, 2011 Για το "Πώς να Γράψεις" τα είπαμε! Πρώτον: κομμένη η ειρωνία. Δεύτερον: εγώ το προτείνω σε όσους δεν το έχουν διαβάσει κι ας το θεωρείς εσύ πεταμένα λεφτά. Τρίτον: τελικά έχουμε πείξει στα βιβλία περι συγγραφής και στα σεμινάρια, κι όμως δουλειά δεν βλέπω να γίνεται. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted January 6, 2011 Share Posted January 6, 2011 Για το "Πώς να Γράψεις" τα είπαμε! Πρώτον: κομμένη η ειρωνία. Δεύτερον: εγώ το προτείνω σε όσους δεν το έχουν διαβάσει κι ας το θεωρείς εσύ πεταμένα λεφτά. Τρίτον: τελικά έχουμε πείξει στα βιβλία περι συγγραφής και στα σεμινάρια, κι όμως δουλειά δεν βλέπω να γίνεται. Πρώτον: Παρακαλώ; Πού την είδες την ειρωνεία ακριβώς; Δεύτερον: Καλά κάνεις, καμία αντίρρηση. Τρίτον: Αυτό, μάλιστα, είναι ειρωνεία! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nihilio Posted January 6, 2011 Share Posted January 6, 2011 Πρώτον: κομμένη η ειρωνία. Δεύτερον: εγώ το προτείνω σε όσους δεν το έχουν διαβάσει κι ας το θεωρείς εσύ πεταμένα λεφτά. Τρίτον: τελικά έχουμε πείξει στα βιβλία περι συγγραφής και στα σεμινάρια, κι όμως δουλειά δεν βλέπω να γίνεται. Όπως λέει απέξω-απέξω ο Κινγκ στο βιβλίο του περί συγγραφής, κάπως πρέπει και οι συγγραφείς να ζήσουν. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ad Noctum Posted January 6, 2011 Share Posted January 6, 2011 Έχω ακούσει καλά λόγια και για το "Screenplay" του Syd Field. Το έχει διαβάσει κανείς; Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted January 7, 2011 Share Posted January 7, 2011 Τέλειωσα το "How to write a damn good novel" (ο τίτλος στο πρωτότυπο) και μπορώ να πω ότι ήταν αρκετά καλό. Εχει επαγγελματικό περιεχόμενο και στιβαρό υπόβαθρο, ενώ του χιούμορ του είναι στοχευμένο και όχι του συρμού. Διαφώνησα με αρκετά από αυτά που έλεγε, αλλά γενικά είχε μπόλικη θεωρία για την αφήγηση, την οπτική γωνία, το διάλογο κ.ά, με παραδείγματα και αναφορές σε σημαντικά έργα. Πιστεύω ότι αξίζει να διαβαστεί. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted January 11, 2011 Share Posted January 11, 2011 To "On Writing Horror" είναι το καλύτερο από τα βιβλία του είδους που έχω διαβάσει μέχρι τώρα. Από επαγγελματίες και ανθρώπους που στα αλήθεια ξέρουν, δίνουν συμβουλές που απλώνονται πολύ πέρα από τον τρόμο και μπορούν να χρησιμεύσουν σε συγγραφείς κι άλλων genres. Thanks, Nih. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ad Noctum Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 Βρήκα κάποια βιβλία ακόμα. Το "What will your character do" των Eric και Ann Maisel, το οποίο έχει διάφορες ασκήσεις για την ανάπτυξη χαρακτήρα, το "Make a scene" του Jordan Rosenfeld και το "Story Structure Architect" της Victoria Lynn Schmidt. Δεν τα έχω διαβάσει ακόμα, εάν κάποιος τα διάβασε, ας μας δώσει τα φώτα του... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solonor Posted May 16, 2011 Share Posted May 16, 2011 Το Story structure architect όπως και μια άλλη μαλακία αυτής της τύπισσας είναι γτπ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ad Noctum Posted May 16, 2011 Share Posted May 16, 2011 Όντως, του έριξα μια ματιά του συγκεκριμένου. Περισσότερο για σκηνοθεσία είναι αυτά τα structures που προτείνει παρά για βιβλία... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyrano Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Έχω διαβάσει το ένα τρίτο κι αν πάει έτσι μέχρι το τέλος, θα μπει σίγουρα στο Top 5 μου. “The Psychology of Creative Writing” Scott Barry Kaufman, James C. Kaufman. Περισσότερα, εδώ: www.cambridge.org/9780521881647 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andkand Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 Πως να γράψετε ένα μυθιστόρημα αγωνίας [και δράσης] -- Patricia Highsmith: Συμβουλές απο την Τεξανή που παίζει την αγωνία στα δάχτυλα! Το διάβασα και το συστήνω! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ad Noctum Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 Ωραία! Πότε θα μου το δώσεις; Επίσης βρήκα το “The Psychology of Creative Writing” που έγραψε ο Cyrano πιο πάνω. Θα το διαβάσω άμεσα! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andkand Posted May 20, 2011 Share Posted May 20, 2011 (edited) Για της Πόλυς Μηλιώρη το βιβλίο έχω να πω ότι ίσως το βρείτε πολύ θεωρητικό και σαν να αντιμετωπίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού ως μη υπάρχουσα. Αλλά δίνει κάποιες συμβουλές που για κάποιους μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται αυτή τη στιγμή. Αξίζει, εγώ το διάβαζα και το ξαναδιάβαζα, αλλά δε θα ξαφνιαζόμουν αν κάποιος άλλος το βαριόταν λίγο. Συμφωνώ με την Wordsmith. Το βιβλίο έχει αρκετή θεωρία, έχει όμως και ασκήσεις τις οποίες μπορεί κάποιος να κάνει μόνος του (εγώ προσωπικά δεν τις έκανα – ας μας πει κάποιος που τις έκανε πόσο βοηθητικές ήταν). Πως να γράψετε ένα μυθιστόρημα αγωνίας [και δράσης] -- Patricia Highsmith Ωραία! Πότε θα μου το δώσεις; Απόψε που θα συναντηθούμε! Edited May 20, 2011 by andlib Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyrano Posted December 12, 2011 Share Posted December 12, 2011 "The seven basic plots" του Christopher Booker. 'Τούβλο' 700 σελίδων κι αλίμονο σ' όποιον το πάρει σε περίοδο που δεν έχει πολύ χρόνο για διάβασμα - πάει ο ύπνος... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joanna Posted February 25, 2012 Share Posted February 25, 2012 Μήπως γνωρίζεις αν το "Aspects Of The Novel -- E.M. Forster" υπάρχει μεταφρασμένο στα ελληνικά ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyrano Posted February 26, 2012 Share Posted February 26, 2012 Δεν είμαι και σίγουρος αλλά νομίζω πως όχι. Τουλάχιστον στην βιβλιοnet δεν υπάρχει. http://www.biblionet.gr/main.asp?page=results&key=Forster Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laas7 Posted March 10, 2012 Share Posted March 10, 2012 Μου ειχε ξεφυγει αυτο το τοπικ! Το βρισκω χρησιμοτατο και ενδιαφερον! Γι αυτο ψηφισα αστερακια! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyrano Posted April 5, 2014 Share Posted April 5, 2014 (edited) "Ηow to read literature like a professor" Foster Thomas Ο τίτλος ακούγεται χάλια κι επιπλέον άσχετος με το topic. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Προσωπικά το βρήκα έξυπνο, οξυδερκές, με χιούμορ και με πολλά κρυφά και φανερά tips για συγγραφείς (άλλωστε ο Φοστερ διδάσκει και δημιουργική γραφή). Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι δείχνει με πιο τρόπο "δανείζονται" οι συγγραφείς από ξένες ιστορίες για να δημιουργήσουν τη δική τους, πως οι ιστορίες συνδέονται μεταξύ τους. Για να γίνεις καλός κλέφτης, πρέπει να γίνεις καλός εκτιμητής. Θεωρώ πως αυτό το βιβλίο είναι μια καλή αρχή. Για σχετικά προχωρημένους συγγραφείς. Edited April 5, 2014 by Cyrano 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wordsmith Posted April 5, 2014 Share Posted April 5, 2014 Πως να γράψετε ένα μυθιστόρημα αγωνίας [και δράσης] -- Patricia Highsmith: Συμβουλές απο την Τεξανή που παίζει την αγωνία στα δάχτυλα! Το διάβασα και το συστήνω! Διαφωνώ. Το είχα και το ξεφορτώθηκα σε bookcrossing, γιατί δεν είναι ακριβώς βιβλίο δημιουργικής γραφής, δε δίνει συμβουλές, απλώς η Π.Χ. λέει συγκεκριμένα πώς της ήρθαν της ίδιας οι ιδέες για τα δικά της μυθιστορήματα. Τι να πω, αν είστε τόσο φαν ή αν σας φτάνει αυτό σαν μάθημα, it's up to you. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andkand Posted April 5, 2014 Share Posted April 5, 2014 Πως να γράψετε ένα μυθιστόρημα αγωνίας [και δράσης] -- Patricia Highsmith: Συμβουλές απο την Τεξανή που παίζει την αγωνία στα δάχτυλα! Το διάβασα και το συστήνω! Διαφωνώ. Το είχα και το ξεφορτώθηκα σε bookcrossing, γιατί δεν είναι ακριβώς βιβλίο δημιουργικής γραφής, δε δίνει συμβουλές, απλώς η Π.Χ. λέει συγκεκριμένα πώς της ήρθαν της ίδιας οι ιδέες για τα δικά της μυθιστορήματα. Τι να πω, αν είστε τόσο φαν ή αν σας φτάνει αυτό σαν μάθημα, it's up to you. Κέλλυ, δεν είναι θέμα «μαθήματος». Όταν ένας μεγάλος και καταξιωμένος συγγραφέας σου λέει πως σκέφτεται, πως εμπνέεται, από πού παίρνει ερεθίσματα και πως μεταφέρει όλα αυτά σε επιτυχημένα βιβλία, τότε σίγουρα έχεις να κερδίσεις πολλά διαβάζοντας τον! Σίγουρα το βιβλίο δεν δίνει μαθήματα και ασκήσεις. Σε βοηθήσει σε άλλο επίπεδο όμως. Αν μάλιστα έχεις διαβάσει και τα βιβλία στα οποία αναφέρεται, τότε οι αναφορές της Higsmith γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέρουσες. Κάτι παρόμοιο κάνει ο Stephen King στο «Περί γραφής» το οποίο, επίσης βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον και βοηθητικό. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wordsmith Posted April 5, 2014 Share Posted April 5, 2014 Πως να γράψετε ένα μυθιστόρημα αγωνίας [και δράσης] -- Patricia Highsmith: Συμβουλές απο την Τεξανή που παίζει την αγωνία στα δάχτυλα! Το διάβασα και το συστήνω! Διαφωνώ. Το είχα και το ξεφορτώθηκα σε bookcrossing, γιατί δεν είναι ακριβώς βιβλίο δημιουργικής γραφής, δε δίνει συμβουλές, απλώς η Π.Χ. λέει συγκεκριμένα πώς της ήρθαν της ίδιας οι ιδέες για τα δικά της μυθιστορήματα. Τι να πω, αν είστε τόσο φαν ή αν σας φτάνει αυτό σαν μάθημα, it's up to you. Κέλλυ, δεν είναι θέμα «μαθήματος». Όταν ένας μεγάλος και καταξιωμένος συγγραφέας σου λέει πως σκέφτεται, πως εμπνέεται, από πού παίρνει ερεθίσματα και πως μεταφέρει όλα αυτά σε επιτυχημένα βιβλία, τότε σίγουρα έχεις να κερδίσεις πολλά διαβάζοντας τον! Σίγουρα το βιβλίο δεν δίνει μαθήματα και ασκήσεις. Σε βοηθήσει σε άλλο επίπεδο όμως. Αν μάλιστα έχεις διαβάσει και τα βιβλία στα οποία αναφέρεται, τότε οι αναφορές της Higsmith γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέρουσες. Κάτι παρόμοιο κάνει ο Stephen King στο «Περί γραφής» το οποίο, επίσης βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον και βοηθητικό. Και για του Stephen King το βιβλίο έχω περίπου την ίδια γνώμη, ότι είναι περισσότερο αυτοβιογραφικό παρά συμβουλές σε άλλους για το πώς να γράψουν καλά, περισσότερο μια ιστορία της δικής του σχέσης με το γράψιμο, παρά γενικά τι θεωρεί καλό να κάνει ένας συγγραφέας όταν γράφει. Συμφωνώ ότι ακόμα και έτσι μπορεί να βοηθήσει και να δώσει έμπνευση ένα βιβλίο, αλλά πρέπει να κάνουμε τη διάκριση, γιατί υπάρχει και κόσμος που περιμένει κάτι άλλο όταν αγοράζει ένα βιβλίο/εγχειρίδιο δγ: πρακτικές συμβουλές. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts