Jump to content

Έχεις μόνο μια Ευκαιρία

Tiessa
Mesmer
Message added by Mesmer

Νικήτρια ιστορία στον 16ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας.

Recommended Posts

Εγώ είμαι ακόμα ζαλισμένη (λάθος: μεθυσμένη) από την ιστορία (λάθος: όνειρο) που αφηγήθηκες (λάθος: ύφανες)...

Μ-Α-Γ-Ι-Κ-Ο

θα το αγόραζα.

Αυτή εδώ είναι η μικρότερη και καλύτερη κριτική που έχω κάνει.

Edited by Martin Ocelotl

θα το αγόραζα.

Αυτή εδώ είναι η μικρότερη και καλύτερη κριτική που έχω κάνει.

Εντάξει, Βάσω. Θέλω να πω, ένα κάρο κόσμος έκανε ό,τι μπορούσε για να εκφράσει την ικανοποίησή και σε πολλές περιπτώσεις τον θαυμασμό του για την ιστορία σου, αλλά κοίτα! Εδώ, ένας τύπος που έχει φτιάξει στο profile του ολόκληρο πρωτόκολλο κριτικής και έχει κάνει μερικές, πάντα με ένα νυστέρι σε μέγεθος κατάνα και χρησιμοποιώντας για αναισθητικό αλάτι και οινόπνευμα, αυτός ο τύπος έκανε ένα από τα πιο κολακευτικά σχόλια που μπορεί να αντιμετωπίσει συγγραφέας κι αυτό με τρεις μόνο λέξεις.

Κι επειδή, όπως όλοι ξέρουμε, ο εν λόγω τύπος μουλιάζει καλα το πληκτρολόγιό του στο μυαλό του πριν γράψει, φαντάζομαι ότι ήδη έχεις ξεκινήσει το πάρτυ.:holiday:

Υ.Γ. Martin, αν δεν έχεις κατοχυρώσει τα αποκλειστικά δικαιώματα για τις τρεις αυτές λέξεις θα μου επιτρέπεις να τις χρησιμοποιώ κι εγώ ως επίδειξη απόλυτης αναγνωστικής ικανοποίησης, ε; Ε;

Δικές σου φίλτατε.

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να πω κάτι περισσότερο για αυτό το διήγημα ...ή κάτι λιγότερο.

Edited by Martin Ocelotl

Μαγευτικη ιστορια που σε ταξιδευει, σε κανει να "μπενεις μεσα της¨. Ευγε(η οπως θα ελεγε ο Μαρτιν, θα το αγοραζα) :thmbup: :thmbup: :thmbup: :thmbup:

Edited by Waylander

Ἂν πῶ ὅτι δυσκολεύτηκα νὰ ἐντοπίσω κάποιο μειονέκτημα στὴν ἱστορία, πῶς θὰ μὲ χαρακτηρίσετε; Διάβασα ξανὰ καὶ ξανὰ τὶς παρατηρήσεις τοῦ mman καὶ ἐξακολουθῶ νὰ μὴν βλέπω αὐτὰ ποὺ βλέπει ἐκεῖνος. Ἴσως νὰ εἶμαι ἀφελὴς ἀναγνώστης. Ἢ ἴσως, μαγεμένος ἀπὸ τὴν γητειὰ τῆς γραφῆς καὶ ἔχοντας βυθιστεῖ στὴν ἀναγνωστικὴ ἀπόλαυση, δὲν μποροῦσα νὰ δῶ αὐτὰ ποὺ ἕνα ψύχραιμο μυαλὸ θὰ μποροῦσε νὰ δεῖ. Συγγνώμη, ἀλλὰ εἶμαι πολὺ ἐπηρεασμένος ἀπ' τὸ διήγημα γιὰ νὰ κάνω ὁποιανδήποτε παρατήρηση. Σ' εὐχαριστῶ, Βάσω!

• 3 months later...

Άργησες, mman!

Τι υπέροχη, μαγική, παραμυθένια ιστορία ήταν αυτή! Ευχαριστούμε, Βάσω, για το ταξίδι!

Εφόσον σ' ενδιαφέρουν, όπως διαβάζω, τα μαγικά μαγαζιά, θα ήθελα να σε πληροφορήσω ότι η ιστορία σου μου θύμισε πάρα πολύ το διήγημα "Το παζάρι του παραδόξου", δε θυμάμαι ποιου συγγραφέα, που περιέχεται στην ανθολογία "Ιστορίες μαγείας και φαντασίας" των εκδ anubis. Ίσως να είναι στις "Ιστορίες ηρωικής φαντασίας" (πάντα anubis), δεν είμαι σίγουρη. Δεν είμαι σπίτι για να το τσεκάρω και τις "Ιστορίες ηρωικής φαντασίας" τις δάνεισα στον Αντώνη τον Solonor...

Ακόμα πιο ανυπόμονη να σε γνωρίσω από κοντά,

Κέλλυ

Άργησες, mman!

Τι υπέροχη, μαγική, παραμυθένια ιστορία ήταν αυτή! Ευχαριστούμε, Βάσω, για το ταξίδι!

Εφόσον σ' ενδιαφέρουν, όπως διαβάζω, τα μαγικά μαγαζιά, θα ήθελα να σε πληροφορήσω ότι η ιστορία σου μου θύμισε πάρα πολύ το διήγημα "Το παζάρι του παραδόξου", δε θυμάμαι ποιου συγγραφέα, που περιέχεται στην ανθολογία "Ιστορίες μαγείας και φαντασίας" των εκδ anubis. Ίσως να είναι στις "Ιστορίες ηρωικής φαντασίας" (πάντα anubis), δεν είμαι σίγουρη. Δεν είμαι σπίτι για να το τσεκάρω και τις "Ιστορίες ηρωικής φαντασίας" τις δάνεισα στον Αντώνη τον Solonor...

Κέλλυ

Μήπως ήταν του Leiber από τα Swords (τα βιβλία με ήρωες τους Φάφρντ και Γκρι Γάτο);

Σ' ευχαριστώ πολύ, Κέλλυ. :)

Πράγματι, θα ήθελα να διαβάσω ιστορίες για μαγικά μαγαζιά. Θα το αναζητήσω σύντομα.

Άργησες, mman!

Κέλλυ

Μήπως ήταν του Leiber από τα Swords (τα βιβλία με ήρωες τους Φάφρντ και Γκρι Γάτο);

Ναι, ναι, αυτό είναι! Φαφρντ και Γκρίζο Ποντικοκυνηγό τα μεταφράζει τα ονόματα. Ευχαριστώ πολύ,Nihilio. Μήπως θυμάσαι και σε ποια από τις δυο ανθολογίες είναι; Και ξέρεις αν υπάρχουν στα ελληνικά τα βιβλία της σειράς αυτής; Έχω ένα βιβλίο που το λέει αυτό, αλλά έχω αποκλειστεί στη Λωζάννη λόγω ηφαιστειακής στάχτης και μου μένει μόνο το laptop του αδερφού μου...:(

Πράσινους ελβετικούς ηλιόλουστους σοκολατένιους χαιρετισμούς...

• 2 weeks later...

Το διήγημα έχει μια-δυο μικροατέλειες, αλλά μου άρεσε πάρα-πάρα πολύ. Ήταν επιτυχία σε κάθε τομέα: ιδέα, πλοκή, λεξιλόγιο, περιγραφές...

Μικρές επισημάνσεις-προτάσεις:

Έχεις μόνο μια ευκαιρία.doc

• 8 months later...

Γμτ... να το πω;

Γιατί να μην το πω;

Το λέω:

Από τότε που το πρωτοδιάβασα αυτό το πράμα και πρωτοέπαθα την πλακάρα μου, δε λέει να ξεκολήσει από μέσα μου. Πρέπει να το ξαναδιαβάζω σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλιώς με λείπει κάτι. Είναι ένα από τα καλύτερα διηγήματα φάνταζυ (αν όχι ΤΟ καλύτερο) που έχω διαβάσει έβερ. Σε οιαδήποτε γλώσσα. Είναι απίστευτο. Είναι ασύλληπτο. Είναι ανατριχιαστικά αδιανόητο.

Το λατρεύω. Του κάνω δημοσίως ερωτική εξομολόγηση. Θέλω να το βγάλω για ποτό και ό,τι προκύψει.

Ε μα δε γίνεται να τα κρατάω όλα αυτά μέσα μου, γίνεται;

Γμτ... να το πω;

Γιατί να μην το πω;

Το λέω:

[...]

Εντάξει ρε Μπάμπη! Με έπεισες και το διάβασα για δεύτερη φορά.

Σταματάω εδώ, καθώς η συγγραφέας αντιλαμβάνεται απόλυτα το μέγεθος της τιμής...:rolleyes:

Γμτ... να το πω;

Γιατί να μην το πω;

Το λέω:

[...]

Εντάξει ρε Μπάμπη! Με έπεισες και το διάβασα για δεύτερη φορά.

Σταματάω εδώ, καθώς η συγγραφέας αντιλαμβάνεται απόλυτα το μέγεθος της τιμής...:rolleyes:

I most certainly do, Sir. :)

Εχμ, KELAINO, :blush:... ευχαριστώ, καλέ. :give_rose:

Να πω ότι χαίρομαι που τόσον καιρό μετά εξακολουθεί να σου αρέσει έτσι, είναι μάλλον λίγο.

Μάλλον πρέπει να παραδεχτώ ότι ξέμεινα από λόγια. :rolleyes:

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ;;;;;;;

Προφανώς γιατί είμαι ηλίθια. Ό,τι είπε ο Μπάμπης. Ακριβώς όμως.

• 1 month later...

Μετά από πολύ καιρό, ανεβάζω μια ελαφρώς συμπληρωμένη εκδοχή της ιστορίας, εκμεταλλευόμενη κάποια, αλλά φυσικά όχι όλα τα σχόλια που είχε λάβει στο παρελθόν.

Σας ευχαριστώ και πάλι όλους και ιδιαίτερα τον Electroscribe για τις διορθώσεις επιμέλειας που πρόσθεσε στο συνημμένο που υπάρχει στο ποστ του και την KELAINO, που είχε την καλή διάθεση να κοιτάξει τις διορθώσεις κατ' ιδίαν.:rose:

Όμως, sorry ρε Μπάμπη, ένα-δυο πράγματα δεν μπόρεσα να τα απαντήσω ικανοποιητικά και τα άφησα -πολύ βολικά- στη σφαίρα του μαγικού, όπου βρίσκονταν από την αρχή. :whistling:

Η νέα ιστορία είναι 3771 λέξεις, περίπου 360 περισσότερες από την αρχική.

One Chance-new.doc

Πολύ όμορφη και συγκινητική ιστορία. Πραγματική απόλαυση στην ανάγνωση.

Ήδη ειπώθηκαν πολλά για την ιστορία. Το μόνο έχω να πω είναι ότι μου άρεσε πάρα πολύ.

• 10 months later...

Βάσω... Πες μου... Τι μαγικό έκανες και κατάφερες να πάρεις το βιβλίο, αλλά να κρατήσεις και το πενάκι; Από εδώ κι εμπρός θα σε φωνάζω... Βάσ-τρα! Σ'ευχαριστώ πολύ για το ταξίδι! rose.gif

Για κάποιο περίεργο λόγο, οι δύο αγαπημένες μου ιστορίες φάνταζυ εδώ μέσα περιστρέφονται γύρω από ένα βιβλίο...

"Έχεις μόνο μια Ευκαιρία" και "Τσάι από Σταφύλι" τα ονόματά τους...

Tiessa και trillian οι συγγραφείς τους...

Τυχαίο...;

• 2 weeks later...

Ειναι η πρωτη φορα που διαβαζω ιστορια της Βασως...ειναι γοητευτικη ιδεα, ενα ομορφο εξωτικο παραμυθι που μου εδωσε μια αισθηση απο τις χιλιες και μια νυχτες...και πολλη καλη εκτελεση επισης.

Κατι που με ψιλοξενισε ειναι καποιες φρασεις στην αρχη περισσοτερο που μου φανηκαν καπως μεγαλες και θα μπορουσαν να κοπουν ευκολα σε μικροτερες και η λεξη ψωνιο. Γιατι μου θυμισε το "τωρα", ενω η ιστορια εξελισσεται σε ενα "τοτε" και μου φαινεται πως δεν θα χρησιμοποιουσαν μια τετοια λεξη οι ηρωες του παραμυθιου.

Η αισθηση και η αναγκη για χαρτι μου αρεσε παααρα πολυ, γιατι εγω ειμαι ενα τετοιο παιδι, που του αρεσουν τα βιβλια (ειδικα με χοντρο εξωφυλλο) και θελω να τα μυριζω, να τα χαιδευω, να τα εχω αγκαλια, να τα διαβαζω κουβαλωντας τα στην τσαντα μου συνεχως γιατι μου κανουν παρεα και διαφορα αλλα τετοια και χρειαζομαι τα βιβλια μονο δικα μου, καταδικα μου, ουτε να δανεισω ευκολα μπορω... ασε το αλλο που ακομα γραφω σε χαρτι ... και δεν μπορω αλλιως... ο υπολογιστης για μενα ειναι αναγκαιο κακο...χρησιμος δεν μπορω να πω, για να μην σας σοκαρω περισσοτερο, αλλα οχι το καλυτερο μου...

Φανταστηκα εναν κοσμο χωρις χαρτι... θα ηταν μια κολαση! Τι θα εκανα δεν ξερω πραγματικα!

Ισως η ιστορια θα μπορουσε να εχει ενα δυο τσικ ακομα... πως δηλαδη αφου το χαρτι ηταν τοσο ακριβο και δυσκολο να βρει καποιος, να προσπαθουσε να θυμαται απ' εξω τις ιστοριες του, κατι που ισχυε κιολας με την προφορικη μεταδωση ιστοριων και παραδοσεων σε διαφορους λαους.

Επισης εκει που του ελεγε πως κατι εχει δικο του, εγω νομιζα πως θα κοψει την κοτσιδα του... :dazzled:

Παντως ηταν μια πολλη πολλη ομορφη ιστορια απο αυτες που παντα αγαπαω, χωρις αιματα, ουρλιαχτα, μουνιους, πουτσιους και λοιπες αναλογες λεξεις ... χωρις παρεξηγηση....

Ασε που χαιρομαι που γραφουν κι αλλοι παραμυθια και δεν ειμαι η μονη!:D

Σ' ευχαριστώ, Μαριάντζελα. :)

Και μου φαίνεται έχεις δίκιο για το "ψώνιο". Πολύ αντι-ατμοσφαιρική λέξη.

Χαμόγελο. Αινιγματικό. Ειρωνικό. Συνωμοτικό. «Έχει καμιά σημασία;»

Εδώ διάβαζα: "Χαμόγελο. Αιγυπτιακό. Ειρωνικό. Συνωμοτικό. «Έχει καμιά σημασία;»" για κανένα τέταρτο μέχρι που κατάφερα να ξεθολώσω το μυαλό μου :tease:

Πολύ πιο έντονη από την πρώτη. Μου άρεσε η περιγραφή της έλξης που προκαλούσε στους πελάτες ο έμπορος, καθώς και η αλαζονεία μερικών πελατών, μαζί με την απόγνωση μερικών άλλων.

Παραμύθι :good:

Μπράβο :)