Tiessa Posted February 15, 2010 Author Share Posted February 15, 2010 (edited) Το πεδίο στάσης εξουδετερώθηκε - η κάψουλα ανοίγει στην ώρα της (Δεν ήταν ελαττωματική) Πάμε, γιατί χρωστάω πολλά. @DinoHajiyiorgi Προκαλεί απορία που πριν ακόμα την «Ημέρα Αφύπνισης +5» η συγγραφέας προδίδει / φανερώνει το φινάλε της ιστορίας. Αν είναι συνειδητή επιλογή, δεν της προσάπτω σφάλμα. Ίσως είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης για να μετατεθεί το βάρος της αφήγησης αλλού. Ναι, ήταν συνειδητή επιλογή. Χαίρομαι πολύ που το κατάλαβες έτσι. Δεν με ενδιάφερε να αγωνιά κανείς για το θα ζήσει/θα πεθάνει ο Γκέλικαν. Ήθελα να τελειώσω με την απορία του μπροστά στην κάψουλα με τη Γκέλζα. Πέρα από το προφανές ελάττωμα ότι η μνήμη του δεν λειτουργεί όπως των άλλων και ότι τον βάζουν να δοκιμάσει και μια ελαττωματική κάψουλα, ήθελα να πω ότι το τελικό ελάττωμα της διαδικασίας ήταν ότι δεν καταφέρνει εντέλει ν' απαλλαχτεί απ' αυτό που τον πόνεσε. @Drake Ramore - και mman (που συμφώνησε) Θα ήταν όμορφο να υπάρχει αυτή ανταπόδοση συναισθημάτων, αλλά να απαγορευόταν απο την εταιρία οποιαδήποτε επαφή μεταξύ Υπερμνημόνων. Δεν το ήθελα αυτό, για δυο λόγους: ο ένας ήταν ότι με οδηγούσε επικίνδυνα κοντά στα χωράφια του 1984. Ήδη το περιβάλλον ήταν ζοφερό και απαγορευτικό, δεν ήθελα και τέτοια χροιά στην ιστορία. Επιπλέον, αν υπήρχε ανταπόδοση θα ήταν το μόνο καλό που θα είχε να θυμάται από τη ζωή του πριν τον εγκλεισμό. Τότε πραγματικά θα μου ήταν αδιανόητο να το σβήσει. (Εμένα τουλάχιστον, προσωπικά, αν και είδα ότι οι περισσότεροι είχατε διαφωνίες πάνω σ' αυτό). @mman Γιατί, καλέ μου κύριε, ήθελες να είχες δει τη Γκέλζα; Πρέπει να εγκρίνεις κι εσύ, για να τη γουστάρει αυτός; As far as I am concerned, η Γκέλζα μπορεί να έχει αγορίστικο κορμί και τρία πόδια. Ε, και λοιπόν; Ο τύπος γι αυτήν καίγεται. Ομολογώ βέβαια ότι ίσως έπρεπε να τονίσω ότι ο Γκέλικαν δεν έχει και πολλές επιλογές: Βρίσκεται σ' ένα σταθμό στους αστεροειδείς, έχει συντροφιά του τους 'συμμαθητές' του -που τον περιφρονούν-, τα #@%^! του προγράμματος, και το προσωπικό του σταθμού. Έχει γεννηθεί από μια τεχνητή μήτρα -προφανώς δεν έχει δεχτεί δέουσα σωματική και ψυχική στοργή. Κολλάει σε κάποια, πονάει πολύ και θέλει να σβήσει αυτόν τον πόνο. Ίσως χρειάζεται να τονιστεί ότι δεν είναι μόνο σωματική η επιθυμία του αλλά ότι είναι και πολύ βαθιά πληγωμένος. @Rixardogios - και επίσης dagoncult, SpirosK με παραξένεψε το γεγονός οτι πήρε τη Γκέλζα μαζί του, ενώ ήταν προφανές οτι ήταν ελαττωματική και είχε παρουσιάσει βιαια συμπεριφορά. Εδώ πέθαινα να απαντήσω, γιατί πίστευα ότι είχα δώσει όλες τις πληροφορίες στο διήγημα. Η Γκέλζα δεν είχε παρουσιάσει βίαιη συμπεριφορά. Υπάρχουν οι παρακάτω πληροφορίες στο διήγημα: Ο Γκέλικαν λέει τη μέρα αφύπνισης+5: Έχουν περάσει λίγες μέρες και 11 χρόνια. Ο Γκέλικαν λέει τη μέρα αφύπνισης+7: Δυο χρόνια μετά από το δικό μου άλμα, άρχισαν να παρουσιάζονται προβλήματα αλληλεπιδράσεων μνημών... Άλλοι οχτώ συμμαθητές μου τοποθετήθηκαν σταδιακά σε κάψουλες μέσα σ’ έξι χρόνια. Τους εφτά τους γνωρίζω. Μετά, μεσολάβησε μεγάλο διάστημα ηρεμίας. Όμως οι τέσσερις τελευταίοι εγκλεισμοί έχουν γίνει μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, με την αιτιολογία της αδικαιολόγητα βίαης συμπεριφοράς. Ο Γκέλικαν λέει στο τέλος: Βιολογικά είμαι δεκαεννιά χρονών και η γυναίκα είναι γύρω στα 25. Νόμιζα ότι αρκούσαν οι πληροφορίες για να μαρτυρήσουν ότι η Γκέλζα μπήκε στην κάψουλα έξι χρόνια μετά τον εγκλεισμό του Γκέλικαν και όχι αργότερα, που έγινε το κακό. Επίσης φαντάστηκα ότι αρκούσε που είπε ότι στην πρώτη φάση κλείστηκαν 8. Τους 7 τους γνωρίζω. Προφανώς η πληροφορία ήταν περισσότερο βαθιά κρυμμένη απ' όσο έπρεπε. Και τέλος, από το ημερολόγιο δεν είναι εντελώς σαφές τι είδους συμπεριφορά εκδήλωσαν αυτοί που κλείστηκαν μέσα. Ο Γκέλικαν υποψιάζεται ότι μπορεί να τους έσπρωξαν και πέρα από τα όριά τους οι Ροκουάρ και σία. Μπορεί πολύ απλά ο κάθε έγκλειστος να είχε μια μόνο κατηγορία ν' αντιμετωπίσει: 'διότι δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις'. αλλά θα πρέπει να σε πληροφορήσω ότι μετά την τελευταία λέξη της ιστορίας, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος τρόμου που λυσσομανάει για καμιά 100-300αριά ακόμα λέξεις, ώστε να κατασπαράξει τον άτυχο ήρωά σου Αγαπητέ dagon, θα σε απογοητεύσω. Δεν γράφω τρόμο. Για να μην πω ότι έκανα υπέρβαση εαυτού όταν έβαλα για πρώτη φορά σε ιστορία μου πτώματα σε αποσύνθεση. Απλώς δεν μπορούσα να βρω βολικότερη λύση στο χρόνο που είχα. Αν υπάρξει rewrite, θα είναι αλλιώς το σκηνικό. Τώρα ξέρω τι πρέπει να γίνει τελικά. Εξάλλου, είχα στο μυαλό μου ότι οι κάψουλες δεν ανοίγουν όποτε να 'ναι, άρα δεν κινδεύει να ξυπνήσει η Γκέλζα στο ταξίδι. Η απόλυτη στάση, που θεωρητικά μπορείς να περάσεις μέσα από τον πυρήνα του ήλιου, υποτίθεται οτι είναι ένας ενεργειακός θήλακας, μέσα στον οποίο δεν περνάει τίποτα, ούτε χρόνος, ούτε ενέργεια, ούτε κενό, συνεπώς γι αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα αλλά και αρκετά επικίνδυνο, γι αυτό και θέλουν να το δοκιμάσουν στο ελαττωματικό δείγμα. @Sonya Πεθαίνω να διαβάσω την ιστορία που μου λες. Πού είναι; Αλλά νομίζω ότι ακόμα και αν έσβηνε τις μνήμες χωρίς να προηγηθεί η κουβέντα με τη γιατρό, δεδομένων των συνθηκών, πολύ απλά ο Γκέλικαν θα ερωτευόταν ξανά τη Γκέλζα μόλις θα την έβλεπε πάλι. @Nocturnal: Ευχαριστώ. @khar, @mman Αισθάνομαι ότι από τα σχόλια όλων, τα δικά σας είναι πολύ κοντά σ' αυτά που βλέπω εγώ στην ιστορία μου. Καλή αρχή-μέτρια εξέλιξη. Περιέργως, οι περισσότεροι σχολιαστές, μου είπαν το ανάποδο. Από τη μεριά μου να προσθέσω ότι περίμενα κάποιος απ' όλους να παρατηρήσει ότι το ημερολόγιο του Γκέλικαν παραείναι στρωτό και συγκροτημένο για κάποιον που ζει τέτοιον εφιάλτη. Είναι το βασικό σχόλιο που θα έκανα εγώ στο διήγημά μου - και από τα βασικά που θα φροντίσω να περιποιηθώ σε τυχόν επόμενη εκδοχή. Η γλώσσα πρέπει ν' αλλάξει και να πάψει να είναι του αφηγητή και οι πρώτες εγγραφές να γίνουν χαοτικές, με την τάξη να επανέρχεται αργότερα. Ελπίζω να σας κάλυψα όλους. Εσείς πάντως με καλύψατε και σας ευχαριστώ. Και φεύγω από το διαγωνισμό με μια καινούργια, καλύτερη ιδέα - υβρίδιο της παρούσας και κάποιων άλλων χειρότερων ιδεών. Edited February 15, 2010 by Tiessa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mman Posted February 15, 2010 Share Posted February 15, 2010 @mman Γιατί, καλέ μου κύριε, ήθελες να είχες δει τη Γκέλζα; Πρέπει να εγκρίνεις κι εσύ, για να τη γουστάρει αυτός; As far as I am concerned, η Γκέλζα μπορεί να έχει αγορίστικο κορμί και τρία πόδια. Ε, και λοιπόν; Ο τύπος γι αυτήν καίγεται. Sorry, δεν ήμουν αρκετά σαφής στο σχόλιό μου. Όχι, δεν ήθελα να την εγκρίνω. Φυσικά και ο Γκέλικαν θα μπορούσε να γουστάρει ένα τρίποδο αγοροκόριτσο, δεν μου πέφτει λόγος. Εννοούσα ότι η Γκέλζα δεν έχει ζωντανέψει μπροστά μας ως χαρακτήρας. Δεν την έχουμε δει να δρα ώστε να πετύχεις το suspension of disbelief της ύπαρξής της. Με άλλα λόγια, η Γκέλζα μου έπεσε κάπως flat σε σχέση με τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει. Κάτι δηλαδή που διορθώνεται μάλλνο εύκολα στη δεύτερη γραφή. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonya Posted February 15, 2010 Share Posted February 15, 2010 Βασούλα, η ιστορία αυτή (ή, μάλλον, η τριλογία αυτή των 900 περίπου σελίδων), έχει, δυστυχώς χαθεί. Υπήρξε, προ πολλών ετών, θύμα ενός κεραυνού που φόρτισε με τόσο ρεύμα τον σκληρό δίσκο στον οποίο ήταν αποθηκευμένη, ώστε ν' ανατινάζει κυριολεκτικά οποιαδήποτε συσκευή ερχόταν σ' επαφή μαζί του. Δεν μπόρεσα ποτέ ν' ανακτήσω τ' αρχεία που είχα μέσα κι αυτή η απώλεια με πόνεσε όσο δεν μπορώ να σου περιγράψω. Εντούτοις, θα σου στείλω μ' ένα πμ τα δύο κομμάτια που, νομίζω, θα σ' ενδιαφέρουν, το σβήσιμο της μνήμης απ' την θεά και το κομμάτι μ' αυτή την ατάκα. Ευτυχώς, απ' την δική μου μνήμη δεν έχει σβηστεί ούτε λέξη, αν και δεν είχα ποτέ το κουράγιο να την ξαναγράψω... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiessa Posted February 15, 2010 Author Share Posted February 15, 2010 Βασούλα, η ιστορία αυτή (ή, μάλλον, η τριλογία αυτή των 900 περίπου σελίδων), έχει, δυστυχώς χαθεί. Υπήρξε, προ πολλών ετών, θύμα ενός κεραυνού ... Ευτυχώς, απ' την δική μου μνήμη δεν έχει σβηστεί ούτε λέξη, αν και δεν είχα ποτέ το κουράγιο να την ξαναγράψω... Ouch! That really hurts!!! Τα λέμε όποτε έχεις χρόνο να μου στείλεις το pm. Θα σου πω και πώς προέκυψε σε μένα η ιδέα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts