Rixardogios Posted February 13, 2010 Share Posted February 13, 2010 Το διήγημα ήταν τέλειο! Είχα λιώσει στο γέλιο! Μου έφτιαξες την ημέρα( ή το βράδυ :tongue:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khar Posted February 15, 2010 Share Posted February 15, 2010 Λένε ότι ο Βohr κάποτε είχε πει: «Όποιος λέει ότι κατανοεί την κβαντική στην πραγματικότητα δεν έχει καταλάβει τίποτα». Κάτι ανάλογο θα μπορούσαμε να πούμε για αυτό το διήγημα, το οποίο έχει αρκετά θετικά στοιχεία όπως: Οι ιδιόμορφοι εξωγήινοι με τις ιδιοτροπίες τους, η γλώσσα που πρωτοτυπεί ευχάριστα, η τρέλα που εμφανώς κουβαλάει το κείμενο. Από την άλλη μεριά, κάποιος θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να δείξει τι πρέπει να αποφεύγουμε στη λογοτεχνία ΕΦ. Ατελείωτη ορολογία χωρίς προφανή λόγο, ακατανόητη πλοκή μέχρι σχεδόν το τέλος, κυριαρχία της φόρμας πάνω στην ιστορία. Τελικά μου άρεσε; Ναι. Αν, όμως γινόταν ένα κανονικό διήγημα, χωρίς να χάσει τους εξωγήινους και την πειραματική γλώσσα, μάλλον θα με ενθουσίαζε. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KELAINO Posted February 20, 2010 Author Share Posted February 20, 2010 Πάρα πολύ καθυστερημένα έρχομαι για να απαντήσω.. Manstredin: Χαίρομαι αφάνταστα που σε άρεσε και φχαριστώ για τις διορθώσεις. TheTregorian: Ευχαριστώ πολύ και σένα και χίλια συγνώμη αν σε κούρασα. Pericles: Νά 'σαι καλά για κείνο το "κλασική παλιά επιστημονική φαντασία"! Νάις! aScannerDarkly: Ευχαριστώ πάρα πολύ και ναι, έχεις δίκιο για την ανυπαρξία των δεκαδικών στον κόσμο τους. Τώρα πώς γίνεται, ενώ γνωρίζουν μόνο ακέραιους αριθμούς να διαθέτουν την έννοια των δεκαδικών... αυτό το σκούπισα κάτω από το χαλάκι σφυρίζοντας αδιάφορα... Anime_Overlord: Μερσί και ΝΑΙ!! SpirosK: Το γέλιο ήταν όντως ένας από τους στόχους μου και με χαροποιεί το ότι κατά τη γνώμη σου τον πέτυχα. Tiessa: από κάθε άποψη! Amandel: Για κόμικ... ξέρω 'γω? Το χιούμορ του είναι καθαρά γλωσσολογικό, αν μπορούμε να το πούμε έτσι (!) και πατάει ακριβώς πάνω στην έλλειψη οπτικών αναφορών... Βέβαια αν βρεθεί κάποιος που να μπορεί να το κομικοποιήσει καμία αντίρρηση! Εγώ, μέσα! CassandraGotha: Τη σύγκριση με Πάιθον, την προσπερνάω Και ναι, σε κάποια σημεία έννοιωσα πως παρασύρομαι ανεπιστρεπτί από το χαβαλέ της συγγραφής του παρόντος. dagoncult: Γιούπι! α) Αλήθεια νομίζεις πως είναι μικρούλι; Θα το άντεχες μεγαλύτερο από τόσο δηλαδή;!;! β) Για τσιτάτο θα το κοιτάξω αλλά δέχομαι και προτάσεις. Μάρβιν ΑΑΠ: Ναι! Ναι! Γιούπι κι εδώ!! Rixardogios: Τριπλό γιούπι με έξτρα απ' όλα!!! Khar: Όπως προείπα, κάπου έννοιωσα και η ίδια πως παρασυρόμουν σε ακατάσχετη ορολογία, αλλά η δικαιολογία είναι: είχε πλάκα. Γούσταρα απέραντα γράφοντάς το, καμπόσοι από τους αναγνώστες ψιλογούσταραν επίσης, οπότε γιατί όχι στην τελική; Άλλωστε νομίζω πως η χρήση λέξεων με σκοπό την πρόκληση γέλιου ή τη δημιουργία ατμόσφαιρας είναι λόγος από μόνος του, δεν είναι; Αλλά δεν είχε όλη η ορολογία που χρησιμοποίησα αυτόν το σκοπό... Τί ήθελε τελοσπάντων να πει ο ποιητής; Από τη μία συμφωνώ σε κάτι που έχει πει αλλού ο Τέταρτος, πως ο συγγραφέας μιλάει με το έργο και δε χρειάζεται να εξηγεί, από την άλλη δε θέλω να σας αφήσω και με τίποτα απορίες. Οπότε: Το πρότζεκτ, ή πείραμα είναι το σύμπαν μας, όντως. Ξεκινάει από μια παραδοξότητα (singularity, που ενίοτε μεταφράζεται και ως ιδιαιτερότητα) που είναι μια πιο κυριλέ λέξη για το μπιγκ μπανγκ. Μετά περνάει σε φάση πληθωρισμού, έχοντας θερμοκρασία δέκα στην τριακοστή τρίτη, και το ότι η θερμοκρασία είναι σε Κελσίου, σκούπισμα κάτω από το χαλί, μαζί με τα δεκαδικά. Τα ελαττώματα είναι αυτά που έχουν βρει κατά καιρούς διάφοροι επιστήμονοι, βασισμένοι σε εντελώς επιστημονικές παρατηρήσεις: η βαρύτητα, ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής και διάφορα κβαντικά φαινόμενα. Έχω διαβάσει άρθρα που υποστηρίζουν πως τίποτα απ' όλα αυτά δε θά 'πρεπε να υπάρχει. Και φυσικά το π. Φαντάζομαι πως δεν είναι και καμιά προτότυπη ιδέα και την είχαν άλλοι, αλλά από την πρώτη στιγμή που έμαθα για την ύπαρξή του στο σχολείο, πείστηκα απόλυτα πως σ' ένα ευνομούμενο σύμπαν δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα.. Αυτή ήταν η πλοκή, τελοσπάντων. Και λίγο ενδιαφέρον περί της κοσμολογίας, το απαιτούσε, κακά τα ψέμματα. Το στοίχημα ήτανε να κάνω το αποτέλεσμα θελκτικό και για το υγειές κομμάτι του πληθυσμού, εκείνους δηλαδή που δεν τους πετάς ένα "δέκα εις την εβδομηκοστή ογδόη" και σ' απαντάνε ασκαρδαμυκτί "ο αριθμός των πρωτονίων στο σύμπαν". Εξ ου και ο χαβαλές... Το κακό είναι πως το καθαρά επιστημονικό μέρος πνίγηκε μέσα στο χαβαλέ... και με φρίκη διαπίστωσα ότι μερικοί αιστάνθηκαν άσχημα υποπτευόμενοι πως υπήρχε κάτι να καταλάβουν αλλά δεν το εντόπισαν. Σόρρυ παιδιά.. Καθαρά δικό μου το λάθος. Γενικά: ό,τι αφορά το πείραμα, όροι, περιγραφές, νούμερα κλπ, είναι υπαρκτά και επιστημονικά πράματα. Ό,τι αφορά την εξωγήινη φυσιολογία και τεχνολογία είναι τελείως γεννήματα της φαντασίας μου. Εκτός από τον επιταχυντή (αδρονίων) και το πρωτονικό συγχροτρόνιο (σύγχροτρο), τα οποία υπάρχουν και βρίσκονται στο CERN!! Σας ευχαριστώ πάάάάαααρα πάάάααρα πολύ ολουνούς σας! Μα πάρα πολύ!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naroualis Posted March 15, 2010 Share Posted March 15, 2010 Γενική εικόνα: Είχα πολύ καιρό να διαβάσω κάτι τόσο χαριτωμένο, που ακόμη και η επιστήμη να μου φαίνεται γλυκιά! Τι μου άρεσε: Το πώς αντιμετωπίζεις την επιστήμη, σα να είναι μέρος παιδικού παραμυθιού. Πιστεύω ειλικρινά ότι η κόρη σου θα την εκτιμήσει απίστευτα αυτή την ιστορία. Τι δε μου άρεσε: Το ότι από ένα σημείο κι ύστερα έπαψα να ασχολούμαι με αυτά που δεν καταλάβαινα κι απόλαυσα τις παράξενες λέξεις μόνο για τον ήχο κι όχι για το νόημά τους. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KELAINO Posted March 16, 2010 Author Share Posted March 16, 2010 Πιστεύω ειλικρινά ότι η κόρη σου θα την εκτιμήσει απίστευτα αυτή την ιστορία. (άσε... μ' έχει ήδη κράξει και γι αυτήν...) Ευχαριστώ για το σχόλιο, καλέ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wordsmith Posted April 23, 2012 Share Posted April 23, 2012 Πώωωως; Δεν έχω κάνει σχόλιο εδώ; Επανορθώνω πάραυτα! Μου άρεσε πολύ το ότι ήταν πήχτρα σε όρους ακαταλαβίστικους, είχε πολλή πλάκα, και μάλλον με απογοήτευσε το ότι ΔΕΝ ήταν ΟΛΑ αυτά επινοήσεις της φαντασίας σου, αλλά μάλλον θα παραήταν αχταρμάς αν το έκανες έτσι και καλύτερα που το συγκράτησες λίγο. Σαν καλύτερη χιουμοριστική ατάκα θα ψηφίσω κι εγώ τον αναπαραγωγικό παροχέα... Και γενικά θα είχε πλάκα άλλου είδους αν ΟΛΑ αυτά τα περίεργα υπήρχαν στ' αλήθεια και ήταν επιστημονικές ονομασίες πραγμάτων που τα ξέρουμε με πιο καθημερινές λέξεις, όπως "οι φωτοευαίσθητες επιθηλιακές αποφύσεις μας". Μου θυμίζει μια ιδέα που είχε ένας συγγραφέας σε μια συνέντευξη, να γράψει ένα βιβλίο με αφηγήτρια μια γυναίκα που έχει χάσει σχεδόν εντελώς τη μνήμη της και αναφέρει περιφραστικά ακόμα και τα πιο απλά πράγματα, γιατί δεν ξέρει πώς λέγονται. "Μακρουλό μεταλλικό αντικείμενο, κοίλο στην άκρη", π.χ., αντί για "κουτάλι". Δυστυχώς δε θυμάμαι ποιος ήταν αυτός ο συγγραφέας. Στα συν και η σάτιρα της πολύ σκληρής και πηγμένης στην τεχνικούρα εφ. «…τρία κόμμα άπειρα δεκαδικά… τι άλλο θα δούνε οι φωτοευαίσθητες επιθηλιακές αποφύσεις μας…» Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyrano Posted April 26, 2012 Share Posted April 26, 2012 (edited) Πολύ μου άρεσε. Τοβρήκα ευφυές και κυρίως λατρεύω τηχιουμοριστική επιστημονική φαντασίαπου κάτω από το χιούμορ υπονοεί πολύσοβαρά πράγματα (φιλοσοφική κωμωδία:το υπέρτατο genre!). Η πρώτημου σκέψη μόλις τελείωσα το διήγημαήταν πως σε μια μελλοντική συνάντησημε εξωγήινους, ο μόνος τομέας στον οποίοίσως συνεννοηθούμε μαζί τους είναι νασυμφωνήσουμε σε κάποιους αριθμούς, όπωςτο π (υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι γιατους δικούς τους λόγους θα έχουν επίσηςεπινοήσει τον κύκλο). Μετά έπεσα σε έναπαραληρηματικό brainstorming (όπουμπήκαν μέσα ακόμη κι οι Hegel,Kant και Marx, του γνωστούρητού...) που πολύ το διασκέδασα. Είναιόντως θεοπάλαβο αυτό που έγραψες καιτο ωραίο είναι πως εδώ το χιούμορ είναιο μόνος δρόμος για να έρθουμε σ' επαφήμε αυτό τον εξωγήινο κόσμο, πως η όποιακατανόηση του αναγνώστη έρχεται μέσωτης συμπάθειας που δημιουργεί ο σαρκασμόςκι οι σατιρικές αναλογίες των (επινοημένωνεπί τούτου) κοινών μεταξύ των δύο ειδώνσυμπεριφορών. Κάτω από αυτό το πρίσμα,όχι μόνο δε μου φαίνεται μεγάλο τοκείμενο, αλλά θα το αποδεχόμουν ευχαρίστωςως το εισαγωγικό κεφάλαιο ενός εξωγήινουμυθιστορήματος, όπου ο θεός να βάλει τοχέρι του! Μου άρεσε επίσηςη γλώσσα που χρησιμοποιείς. Οι επινοημένεςλέξεις είναι ακριβώς στο όριο μεταξύτου καταληπτού και του ακατάληπτου:υπονοούν – πολύ πετυχημένο. Μια πολύ μικρή παρατήρηση μόνο. Επαναλαμβάνονται πολύσυχνά οι “φωτοευαίσθητες επιθηλιακέςαποφύσεις”. Απολαυστικόδιηγηματάκι, μακάρι ν' ακολουθήσουν κιάλλα τέτοια. Edited April 26, 2012 by Cyrano Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wordsmith Posted March 14, 2016 Share Posted March 14, 2016 Bump εδώ γιατί σήμερα, λέει, είναι η ημέρα του π (=3,14) και κυρίως γιατί έχει πολλή πλάκα αυτό εδώ, χάνετε όσοι δεν το έχετε διαβάσει. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Old man & SiFi Posted March 15, 2016 Share Posted March 15, 2016 Ευχαριστώ πολύ για το bump! Πολύ θα ήθελα να το σχολιάσω με κάτι σαν: “τα ψευδόποδά μου σπαρταρούσαν ασταμάτητα και οι επιθυλιακές αποφύσεις μου είχαν θολώσει από το Χ σωματικό υγρό”. Μου είναι όμως δύσκολο να σταθώ στο ύψος του κειμένου και δεν είμαι σίγουρος ότι θα καταλαβαίνατε ότι απλά ο Γήινος γέλασε μέχρις δακρύων. Κι εμένα μου έφερε στο νου το αναρχικό (και λατρεμένο) χιούμορ των Python… Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είμαι σίγουρος αν θα το καταλάβαινα αν δεν υπήρχε το επεξηγηματικό (περί π) bump. Πάντως θα το απολάμβανα και χωρίς να καταλάβω τίποτα. Είναι τόσο αληθινοί και αξιαγάπητοι οι χαρακτήρες, τόσο πετυχημένη η μεταφορά Γήινων πραγμάτων στην εξωγήινη φυσιολογία ,που όταν συνειδητοποιείς ότι τους συμπαθείς και συμπάσχεις με αυτούς εκπλήσσεσαι και αρχίζεις να αμφισβητείς την Γήινηκαταγωγή σου. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Feynman_64 Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 Διασκεδαστικο. Οι αριθμοι αφορουν το π που εννοούσαν οτι ειναι υπερβατικος αριθμος, επεσες κοντα στον αριθμο πρωτονιων στο συμπαν, 10^80, ηθελημενα!, και περιεγραψες τις πρωτες φασεις μετα τη στιγμη t=0 και την primordial singularity, τον πληθωρισμό κτλ. Προκειται για εντεχνως κρυμμενη επιστημονική ακριβεια διανθισμενη με φυσικους/επιστημονες δημιουργους κοσμων που χρησιμοποιούν τα ιδια λεκτικα σχηματα με εμας με αλλες λεξεις. Θυμιζε το 5ο στοιχείο, την ατμόσφαιρα εκεινης της ταινιας. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Feynman_64 Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 Μολις διαβασα το reply σου που εξηγει τους αριθμούς και την ορολογια. Είναι αυτα που ανεφερα παραπανω. Επετρεψε μου να διαφωνησω με το οτι το π, ο 2ος θερμοδυναμικος νομος, η βαρύτητα και τα κβαντικα φαινόμενα δεν θα επρεπε να υπαρχουν, φαίνονται αποκομμενα μεταξυ τους , συμφωνα με κατι που διαβασες στο παρελθον. Τα παραπάνω φαινόμενα συνδυάζονται μεταξυ τους, για την ακρίβεια ειναι αρρηκτα συνδεδεμενα οπως σε φαινομενα θερμοδυναμικης για μαύρες τρυπες που συνδυάζουν ΟΛΑ τα παραπανω οσο και στην συνδεση γεωμετρίας βαρυτητας στην ΓΘΣ οπως και σε speculative θεωριες που παλι ενωνουν ολα τα παραπανω (κβαντικη βαρυτητα βροχων, χορδες κτλ). Ειχε άγνοια ο επιστημονας που τα θεωρησε αποκομμενα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Man_from_Earth Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 Αυτό εδώ μου άρεσε αρκετά κυρίως για το ότι ήταν μια άσκηση πειστικότητας εξωγήινης ζωής και όχι για τα επιστημονικά. Και μπορώ να πω κέρδισες το στοίχημα: Τα ζωντανά σου δε θύμιζαν σε τίποτε άνθρωπο χωρίς να κουράζουν οι περιγραφές τους καθόλου! Επίσης η πρατσετική σου γραφή αποφόρτισε από επιστημονικότητα τόσο που 1+1=3 να μου έλεγες θα το δεχόμουν ευχάριστα. Μου έλειψαν παρόλα αυτά μερικές εξηγήσεις παραπάνω για το υπόβαθρο και το συνολικό σκοπό των ηρώων, αν υπάρχει. Καλή συνέχεια! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Disco_Volante Posted February 1, 2017 Share Posted February 1, 2017 Μάλιστα! Γενικά ιστορίες που απαιτούν πολλαπλές αναγνώσεις για την πλήρη κατανόησή τους δεν είναι το φόρτε μου. Προσωπικά στην τρίτη ανάγνωση το παράτησα. Αν θα έπρεπε να κατηγοριοποιήσω την ιστορία θα έλεγα πώς είναι μια χιουμοριστική ιστορία Ε.Φ. Αρκετά χιουμοριστική όμως! Και αρκετά καλογραμμένη επίσης. Αν ο απώτερος σκοπός του διηγήματος ήταν να κάνεις τον αναγνώστη να χαμογελάσει και να περάσει καλά, τότε μπορώ να πω πως η ιστορία είναι πετυχημένη. Από πλευράς παρατηρήσεων θα έλεγα ότι χρειάζονται λίγες ακόμα πληροφορίες σχετικά με το πείραμα που αποτολμούν οι εξώκοσμοι χαρακτήρες. Καλή συνέχεια! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts