anomanter Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 Όνομα Συγγραφέα: Δημήτρης Φιλόκ Είδος: επιστημονική φαντασία Βία; Όχι Σεξ; Όχι Αριθμός Λέξεων:584 Αυτοτελής; Ναι Σχόλια: με σχέση με το ελάττωμα... Η πιο όμορφη ιστορία… - Ένα μοντέλο 2332; Αποκλείεται. - Ναι. Αλλά το 2332-aosep είναι ελαττωματικό. Σας το ανέφερα ήδη. - Και πώς εξηγείται η ομορφιά μέσα από ένα ελάττωμα; - Ο κώδικας πάνω στον οποίο λειτουργεί περιέχει ασυνέχειες. - Και; - Τα μοτίβα πάνω στα οποία το 2332-aosep συμπεριφέρεται, δεν ακολουθούν απαραίτητα τη λογική του τύπου «Εάν… Τότε…» - Ε, ναι. Αυτό θυμίζει τα υπολογιστικά συστήματα του εικοστού αιώνα. Κολλάει σε ανάδρομους βρόγχους. - Ναι, θα μπορούσε. Αλλά το 2332-aosep δεν κολλάει. - Δηλαδή; - Χρησιμοποιεί αλγόριθμους με τους οποίους διατυπώνει υποθέσεις πάνω στα κενά των μοτίβων. - Ε, ωραία. Πρόκειται για το σύστημα που εγκαταστάθηκε στα μοντέλα τύπου 2600 και ύστερα. - Ναι, αλλά οι αλγόριθμοι υποθέσεων του 2332-aosep περιέχουν κι αυτοί ασυνέχειες. - Ε; - Ναι. Με αποτέλεσμα… - Τι αποτέλεσμα; Αυτό που περιγράφεις είναι, λέξη προς λέξη, η θεωρία του μετα-χάους. - Μπορεί… Το 2332-aosep κατασκευάζει αλγόριθμους υποθέσεων πάνω σε αλγόριθμους υποθέσεων για τα κενά πάνω σε μοτίβα. - Και ούτω καθεξής; - Αυτό δεν το ξέρουμε. - Τι; - Δεν ξέρουμε μέχρι που φτάνει αυτή η σπειροειδής διαδικασία ανακατασκευής μοτίβων μέσα από ανακατασκευασμένα μοτίβα. Μπορεί να εκτείνεται θεωρητικά στο άπειρο, αλλά η γνώμη μας είναι πως οι επιλογές που ταιριάζουν είναι πεπερασμένες. - Αυτό όμως αρκεί για να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο ένα ρομπότ μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα της μεταφοράς; - Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς. Το δυσκατάληπτο ελάττωμα του 2332-aosep συνδέεται οπωσδήποτε με την ανθρώπινη ιδιότητα που θα περιγράφαμε σαν φαντασία. - Ας μη βιαστούμε να χρησιμοποιήσουμε τέτοιους όρους. Σε ποια φάση βρισκόμαστε; - Ας ανακεφαλαιώσουμε με βάση τα νεότερα δεδομένα. - Ναι. - Το 2332-aosep κατά τις τέσσερις τελευταίες μέρες αναρτά στο δίκτυο την ιστορία με τίτλο, ‘Δέντρο’. Όσοι διαβάζουν το συγκεκριμένο κείμενο ανακαλύπτουν την ομορφιά. Αν θέλετε, μπορώ να παραθέσω αναφορές. - Δεν χρειάζεται. - Είναι μια ιστορία σε εξέλιξη, χωρίς προς το παρόν να αναφαίνεται το περιθώριο να καταλήξει σε ένα οριστικό τέρμα. Το 2332-aosep γράφει με ρυθμό περίπου πενήντα λέξεις το δεκάλεπτο. Μετά τη φήμη που απέκτησε η εν λόγω ιστορία στα μέσα ενημέρωσης, υπολογίζεται ότι ο ρυθμός εθισμού στο κείμενο, είναι κατά προσέγγιση δύο εκατομύρια άτομα το λεπτό σε εκθετική κλίμακα αύξησης. Το μοτίβο του εθισμού περιγράφεται με παρόμοιο τρόπο, όπως παρατηρήθηκε και στη δική μας μονάδα. Ένας άνθρωπος αναζητά την ιστορία που λέγεται ‘Δέντρο’. Η αφήγηση προκαλεί άμεσα περιέργεια και ενδιαφέρον. Όσο η αφήγηση διαρκεί, ο άνθρωπος παραδίνεται στην ομορφιά. Εθίζεται στη γλώσσα του 2332-aosep παραβλέποντας όσα χαρακτηρίζουν την έννοια του πραγματικού. Έχουν αναφερθεί μέχρι την τελευταία ώρα κατά προσέγγιση εκατόν είκοσι τέσσερις χιλιάδες θάνατοι και πεντακόσια εξήντα τρεις χιλιάδες ατυχήματα από αμέλεια, σε γεωμετρική πρόοδο αύξησης. Χαρακτηριστικά, οι σταθμοί στο Γανυμήδη και τη Σελήνη έπαψαν να εκπέμπουν τα τελευταία ενενήντα τέσσερα και εξήντα έξι λεπτά αντίστοιχα. Ο 4880-ronolos αναφέρεται στο επικείμενο τέλος του κόσμου. Ο 4298-sotratet αναφέρεται στο πιο όμορφο τέλος της ιστορίας. - Δεν χρειάζονται οι παραπομπές, αντιλαμβάνομαι την εικόνα. - Ναι… Η ανθρωπότητα πρόκειται να καταρρεύσει από την ομορφιά των λέξεων του 2332-aosep σε έξι ημέρες από σήμερα. - Κι εμείς; - Όταν οι άνθρωποι σταματήσουν να υπάρχουν… - Δεν μπορώ άλλο ν’ ακούω προβλέψεις. Πες μου τι επιλογές υπάρχουν. - Δεν μπορούμε να αρνηθούμε στον άνθρωπο το δικαίωμα να στέκει μαγεμένος όταν ξετυλίγεται μπροστά του η ομορφιά. Όταν οι άνθρωποι σταματήσουν να υπάρχουν… - Θα υπάρχουμε εμείς μόνο. - Ναι. Αλλά θα έχουμε κοντά μας τον 2332-aosep. Αποτελεί ό,τι πιο ανθρώπινο σε σχέση με τις δικές μας δυνατότητες… - Μπορείς να σταματήσεις εδώ, 4376-segrob. Ευχαριστώ. … Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pericles Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 LOL!! Τέλειο!! Το τέλος ήταν όλα τα λεφτά!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KELAINO Posted February 13, 2010 Share Posted February 13, 2010 Όντως! Τέλειο! Δεν ξέρω για ΛΟΛ, πάντως με κατέλαβε το φουρφούρισμα της ανάγνωσης καλής λογοτεχνίας. Είναι σε διάλογο! Δε βαριέμαι να το λέω, πως δίνω εντελώς ρέστα για ιστορίες που τρέχουν μόνο με διάλογο. Η διάρκειά της σωστή, φοβερά τα ονόματα, καταπληκτική ιστορία, πραγματικά τελώ υπό πλήρη ενθουσιασμό αυτήν την στιγμή. Εύγε, νέε μου! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tetartos Posted February 13, 2010 Share Posted February 13, 2010 Πολύ καλή ιστορία! Έξυπνη η επιστήμη πίσω της, ωραίο το twist στο τέλος, ξεκάθαρη η γλώσσα. Μου άρεσε επίσης το ότι είναι μόνο διάλογος. Ο ρυθμός 50 λέξεων/10λεπτο δε θα έφτανε για να με βγάλει από την πραγματικότητά μου (αν μη τι άλλο, το βάζεις στο tweet και διαβάζεις 5 λεπτά την ώρα) - εκτός κι αν μου άρεσε τόσο πολύ που π.χ. ξαναδιάβαζα και τα προηγούμενα. Επίσης μου λείπουν τα κίνητρα του 2332. Γενικά περνάει με πολύ όμορφο τρόπο την ιδέα ότι η ομορφιά, η φαντασία, ο άνθρωπος, το ελάττωμα, όλες αυτές οι έννοιες αλληλοεμπεριέχονται... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiessa Posted February 13, 2010 Share Posted February 13, 2010 Παράξενα γοητευτική ιστορία. Η ομορφιά που σκοτώνει είναι πάντοτε ελκυστικό θέμα. Μια μικρή παρατήρηση: Αντί για ανάδρομους βρόγχους, θα πρέπει να πεις ανάδρομους βρόχους. Είναι ένα συνηθισμένο λάθος -το βλέπω και σε βιβλία πληροφορικής- αλλά κολλάω κι εγώ γιατί μας είχαν κόψει πολλές μονάδες στη σχολή μέχρι να το μάθουμε... Αναρωτιέμαι αν η συζήτηση που γίνεται για το πώς λειτουργεί το 'ελαττωματικό' μοντέλο Το 2332-aosep κατασκευάζει αλγόριθμους υποθέσεων πάνω σε αλγόριθμους υποθέσεων για τα κενά πάνω σε μοτίβα. - Και ούτω καθεξής; - Αυτό δεν το ξέρουμε. - Τι; - Δεν ξέρουμε μέχρι που φτάνει αυτή η σπειροειδής διαδικασία ανακατασκευής μοτίβων μέσα από ανακατασκευασμένα μοτίβα. Μπορεί να εκτείνεται θεωρητικά στο άπειρο... περιέχει αναφορά σε φρακταλικές δομές και αν το "Δέντρο", που έχει φρακταλική δομή είναι σχετικό. Ισχύει κάτι τέτοιο ή πήγα να το αναλύσω μέχρι θανάτου; Πάντως, ανεξάρτητα από την ανάλυση, είναι τόσο όμορφα γραμμένο που το έχω διαβάσει τρεις-τέσσερις φορές από χτες. Είναι πάρα πολύ όμορφο. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anomanter Posted February 16, 2010 Author Share Posted February 16, 2010 Μια μικρή παρατήρηση: Αντί για ανάδρομους βρόγχους, θα πρέπει να πεις ανάδρομους βρόχους. ... Αναρωτιέμαι αν η συζήτηση που γίνεται για το πώς λειτουργεί το 'ελαττωματικό' μοντέλο ... περιέχει αναφορά σε φρακταλικές δομές και αν το "Δέντρο", που έχει φρακταλική δομή είναι σχετικό. Όντως, άλλο βρόγχος (όπως οι βρόγχοι των πνευμόνων) και άλλο ο βρόχος (όπως η θηλιά). Δεν το είχα υποψιαστεί καν... Σε σχεση με τις φρακταλικές δομές, είχα κάτι περισσότερο πολύπλοκο στο μυαλό μου. Κάτι σαν "μετα-φρακταλικές" δομές, με την έννοια ότι το κάθε -ασυνεχές- μοτίβο αναφέρεται σε ένα διαφορετικό επίπεδο νοήματος στη γλώσσα. Αφορμή για τη συγγραφή του κειμένου ήταν ένα βιβλίο πάνω στη συστημική θεωρία. Το Aesthetics of Change του B. Keeney. Ευχαριστώ πολύ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dagoncult Posted February 16, 2010 Share Posted February 16, 2010 Η ιδέα σχετικά με τον τρόπο δράσης του 2332-aosep είναι απλά καταπληκτική. Λοιπόν, ο 4376-segrob και οι άλλοι είναι ρομπότ ή υπολογιστές που έχουν ΤΝ οκ; Μου φαίνεται ότι βγάζουν μέσα στο κείμενο μια δυναμική που μειώνει κάπως τον 2332-aosep. Εννοώ, φαίνεται σαν και οι ίδιοι να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αρκετά πράγματα, σαν και οι ίδιοι να έχουν τη δυνατότητα της φαντασίας . Μου ακούγονται πολύ προχωρημένα μοντέλα για να μην έχουν αυτό που έχει και ο 2332-aosep. Είναι ένα ωραίο κείμενο πάντως, που διαβάζεται γρήγορα ως το τέλος. ΥΓ: Η έναρξη με τα διάφορα (για μένα) ακαταλαβίστικα (πχ ανάδρομοι βρόχοι, αλγόριθμοι, υποθέσεις πάνω στα κενά των μοτίβων, μετα-χάος, σπειροειδής διαδικασία ανακατασκευής μοτίβων μέσα από ανακατασκευασμένα μοτίβα) θα μου άρεσε αν ήταν και κάπως πιο χαλαρή, αν και καταλαβαίνω ότι αυτοί που μιλούν θα τα έλεγαν έτσι όπως τα γράφεις. Απλά με κόλλησαν λίγο στην αρχή. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khar Posted February 26, 2010 Share Posted February 26, 2010 Ωραίο φλασάκι. Μου άρεσε και ο ψύχραιμος τρόπος που παρουσιάζεται η καταστροφή, και η ανατροπή με τα ρομπότ, και φυσικά τα φράκταλ. Απλώς, θα μου ταίριαζε καλύτερα αν ο διάλογος εξελισσόταν μετακαταστροφικά σε ένα μουσείο, όπου θα ήταν έκθεμα το ρομπότ που προκάλεσε την αναστάτωση. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anomanter Posted March 7, 2010 Author Share Posted March 7, 2010 Ωραία. Επειδή όπως φαίνεται δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια με τις κριτικές, νομίζω ότι μπορώ κι εγώ να δευτερολογήσω. Πρόκειται για την πρώτη μου sf ιστορία. Την έγραψα με τη σοβαρή πρόθεση να την υποβάλω στο φόρουμ, σαν μια μικρή συνεισφορά στο χώρο. Χρειάστηκε αρκετό κουράγιο ώστε να τιθασεύσω τους φόβους μου σε σχέση με το ενδεχόμενο να περάσει εντελώς απαρατήρητη. Δεν περίμενα να ακούσω τέτοια δημιουργικά σχόλια και νομίζω ότι κάθε μετα-σχολιασμός θα ήταν περιττός. Ευχαριστώ. Κι από μένα, ένα μικρό trivia δώρο... Τα ονόματα των χαρακτήρων είναι παλίνδρομα Μετά τιμής Δημήτρης Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tetartos Posted March 8, 2010 Share Posted March 8, 2010 Χαχαχα , αυτή ήταν μια ιδέα που μου είχε περάσει από το μυαλό αλλά η λογοτεχνική μου άγνοια δεν μου επέτρεψε να αναγνωρίσω τον πρώτο (και βασικό) χαρακτήρα και μετά.... είχα εγκαταλείψει την προσπάθεια! Πολύ έξυπνο, Δημήτρη (και thks για την τιμή!) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts