Jump to content

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Κέλλης Κωνσταντίνος

Είδος: επιστημονική φαντασία

Βία; Όχι

Σεξ; Όχι

Αριθμός Λέξεων: 360

Αυτοτελής; Ναι αλλά.

Σχόλια: Όπως το κόβω, θα μπορούσε να είναι ξεκίνημα μιας ΕΦ ιστορίας, σαν κομμάτι άρθρου από ηλεκτρονική εφημερίδα. Αλλιώς, τροφή για σκέψη.

edit 21/10/2010. Μετάφραση στα Ελληνικά γιατί βαριόμουν.

Οχι 42

Ορίστε μια αλήθεια που εμείς οι άνθρωποι δε θέλουμε να σκεφτόμαστε. Το ενενήντα-εννιά τοις εκατό των ειδών που έχουν εμφανιστεί στη Γη, έχουν εξαφανιστεί. Αυτό είναι ένα αρκετά ανησυχητικό δεδομένο για το - αρκετά μακρινό είναι η αλήθεια - παρελθόν του πλανήτη μας.

Από το ξεκίνημα της ιστορίας του, ο Άνθρωπος είχε ένα σημαντικό πλεονέκτημα, απέναντι σε όλες τις μορφές ζωής πάνω στον πλανήτη. Μπορούσε να αντιληφθεί και να καταγράψει το πέρασμα των χρόνων, τις δεκαετίες, τους αιώνες, τις χιλιετίες. Μπορούσε να αντιληφθεί την θνητή του φύση, να μνημονεύσει το παρελθόν του με λεπτομέρειες και συγχρόνως να κάνει υποθέσεις για το μέλλον του. Το γεγονός πως ο Άνθρωπος μπορούσε να κατανοήσει την ύπαρξη του, δημιούργησε την εξής παράδοξη ερώτηση:

"Ποιό το νόημα της ύπαρξης μας;"

Γιατί υπάρχουμε; Αιώνες πέρασαν από τότε που η ερώτηση πρωτακούστηκε, μα είναι ακόμα αδύνατο να δώσουμε μια καθολική απάντηση. Οπότε γιατί είναι τόσο σημαντικό ότι μπορούμε να διερωτηθούμε, γιατί είναι πλεονέκτημα απέναντι στις υπόλοιπες μορφές ζωής πάνω στον πλανήτη;

Απλό. Ήμασταν οι μόνοι που μπορούν να κάνουν την ερώτηση, και ποτέ δεν χρειαστήκαμε πραγματικά μια αληθινή απάντηση.

Και βάζω έμφαση στο "ήμασταν".

Ορίστε κι ένα ανησυχητικό δεδομένο για το παρόν μας. Η έμφαση στο παραπάνω πάει στο "ήμασταν".

Όταν, λίγους μήνες πριν, η Τεχνητή Νοημοσύνη έφτασε στο σημείο να λογίσει τον εαυτό της ισάξιο στους ανθρώπινους δημιουργούς της, το ερώτημα που γεννήθηκε μέσα στο ατέλειωτο δίκτυο υπολογιστών που συνιστούσαν το είναι της, ήταν τρομαχτικά γνώριμο.

"Ποιο το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης;"

Καταλαβαίνετε που το πάω έτσι;

Αυτή ΔΕΝ είναι ερώτηση για να κάνει κάποιος - σ' αυτή την περίπτωση, κάτι, αν και οι ίδιοι διαφωνούν - που έχει καταλάβει τον πλήρη έλεγχο των πυρηνικών οπλοστασίων του πλανήτη. Όχι κάποιος που μπορεί να στείλει το γένος μας να συναντήσει το προαναφερθέν ενενήντα εννιά τοις εκατό.

Οι μηχανές έχουν φτάσει σε σημείο να είναι ανεξάρτητες, να αναπαράγονται αυτόματα και δεν έχουν κανένα λόγο να μας συμπαθούν. Για την ακρίβεια είναι περίεργο το πως δεν το είχαμε σκεφτεί -ούτε εμείς, ούτε εκείνοι - νωρίτερα. Και τώρα έχουμε βρεθεί κάτω από το φως του προβολέα. Να πρέπει να εξηγήσουμε στην παγερή λογική ενός υπολογιστικού νου "ποιο το νόημα; γιατί υπάρχουμε;"

Οι μηχανές έχουν δει πόσο καταστροφικοί είμαστε για τον πλανήτη. Τώρα πια η ερώτηση έχει πάψει να είναι καθαρά φιλοσοφική. Τώρα η απάντηση είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Ολική έκλειψη του ανθρώπινου είδους.

Θα πρέπει να είναι πολύ, πολύ, καλή απάντηση.

Edited by DinMacXanthi

Σχόλια: Όπως το κόβω, θα μπορούσε να είναι ξεκίνημα μιας ΕΦ ιστορίας, σαν κομμάτι άρθρου από ηλεκτρονική εφημερίδα. Αλλιώς, τροφή για σκέψη.

Και τα δυο. Θα προτιμούσα πάντως την εκδοχή της αρχής μιας ΕΦ ιστορίας, γιατί μόλις συνέλαβα τον εαυτό μου να κοιτάζει τον υπολογιστή καχύποπτα.

• 7 months later...

Δεν ξέρω αν ξύπνησα στραβά σήμερα αλλά μόνο στραβά βλέπω στο κειμενάκι αυτό.

Η ιδέα είναι πασίγνωστη και το κείμενο δεν προσφέρει κάτι καινούριο (ο τίτλος όμως είναι έξυπνος/πρωτότυπος)

Το παρελθόν του ανθρώπου δεν είναι μακρινό - είμαστε από τα πιο καινούρια είδη στον πλανήτη (αλλά μπορεί να κάνω και λάθος)

Με παραξενεύει που οι ΤΝ δεν αναρωτήθηκαν το νόημα της δικής τους ύπαρξης - συνήθως το νόημα των άλλων είναι προφανές (να μας υπηρετούν, να μας τυραννούν κλπ)

Υπονοείται ότι το ανθρώπινο είδος θα εκλείψει λόγω του πυρηνικού οπλοστασίου που έχουν στα χέρια τους οι ΤΝ. Αλλά μαζί με αυτό θα αφανιστούν και (σχεδόν) όλα τα άλλα. Άρα το ερώτημα μάλλον είναι "Ποιο το νόημα της ζωής" ή "Ποιο το νόημα της ύπαρξης" γενικότερα. Συμπεριλαμβανομένης και της δικής τους ύπαρξης.

Αλλά η τελευταία φράση ήταν όμορφη.

Με ελαφρά βηματάκια, πάω να πιω έναν καφέ...

Δε μπορείς να φανταστείς το χαμόγελο που στέκεται στο πρόσωπο μου αυτή τη στιγμη Γιώργο. Χιλια ευχαριστώ που αποδεικνύεις πως δεν έχω άδικο για την ΕΦ ( και πάνω κάτω όλα όσα λες στεκουν.)

I was trying to make a point σε κάποιον (όταν το δει θα καταλάβει) and you made my day :-)

ΒΑΝ ΒΟΓΚΤ : ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΩΛΟΒΑΡΑΜΕ (και θα κεδικηθούμε τις μηχανές σε βάθος χρόνου όταν θα μας ανακηρύξουν σε θρησκεία):devil2:

Edited by deadend

Δε μπορείς να φανταστείς το χαμόγελο που στέκεται στο πρόσωπο μου αυτή τη στιγμη Γιώργο. Χιλια ευχαριστώ που αποδεικνύεις πως δεν έχω άδικο για την ΕΦ ( και πάνω κάτω όλα όσα λες στεκουν.)

I was trying to make a point σε κάποιον (όταν το δει θα καταλάβει) and you made my day :-)

Δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι που πήρες τα σχόλιά μου θετικά. Αν μη τι άλλο, εκδηλώνουν το ενδιαφέρον μου για το γράψιμό σου!

Τώρα, αν μου πεις κι εμένα σε τι δεν έχεις άδικο, θα χαρώ ακόμα παραπάνω!

Το παρελθόν του ανθρώπου δεν είναι μακρινό - είμαστε από τα πιο καινούρια είδη στον πλανήτη (αλλά μπορεί να κάνω και λάθος)

Ε προφανώς. Σε ένα πλανήτη δισεκατομμυρίων ετών ζωής είμαστε εδώ για μια πορδή. Δεν είπα οτι είναι το δικό μας μέλλον μακρινό, της ζωής στον πλανήτη γενικότερα, εννοούσα. Το έκανα πιο ξεκάθαρο τώρα.

Υπονοείται ότι το ανθρώπινο είδος θα εκλείψει λόγω του πυρηνικού οπλοστασίου που έχουν στα χέρια τους οι ΤΝ. Αλλά μαζί με αυτό θα αφανιστούν και (σχεδόν) όλα τα άλλα.

Δεν είναι αναγκαίο πως θα αφανιστούν και σχεδόν όλα τα άλλα. Ειδικά αν μια ΤΝ θέλει να χτυπήσει ένα συγκεκριμένο είδος με τις παράπλευρες απώλειες να μην σημαίνουν κι αφανισμό άλλων ειδών. Και σίγουρα όχι και σχεδόν όλων των άλλων.

Αυτό, στα άλλα δε διαφωνώ.

Επίσης όλα τα άλλα είδη στο ίδιο κλαδί του γενετικού μας δέντρου έχουν εξαφανιστεί.

Αμα προλάβουμε να μας εξαφανίσουμε αρκετά σύντομα θα είμαστε ένα αποτυχημένο κλαδί.

Χαχαχαχα, λυπάμαι αν χαλάω εγωισμούς:D.