Jump to content

Διαδρομή στο σκοτάδι

Starcrossed

Recommended Posts

Για να είμαι ειλικρινής, σε αυτό το κείμενο διάβασα τις πρώτες 4-5 παραγράφους, και έπειτα πίεσα τον εαυτό μου για να το τελειώσω. Διέκρινα άκρατο ρατσισμό και φυλετικό μίσος απο την πλευρά του πρωταγωνιστή. Συνέχισα μονάχα για να διαπιστώσω αν στο τέλος όλο αυτό εξυπηρετεί την ιστορία και ο πρωταγωνιστής έχει συγκεκριμένο λόγο (στην ιστορία) για την οποία φέρεται έτσι. Δυστυχώς διαπίστωσα πως όχι μόνο δεν εξυπηρετεί την πλοκή αλλά «τρώγοντας» πολύτιμο χώρο λέξεων δεν αφήνει την πραγματική ιστορία –πνεύματα στα άδεια μπαούλα από τα πάτρια εδάφη- η οποία έχει πολύ ψωμί, να αναπτυχθεί. Με υποκειμενικά κριτήρια θα πω πως δεν μου άρεσε (λόγο ύφους κυρίως). Με αντικειμενικά κριτήρια θα πω ότι διακρίνω σαφέστατα την δυνατότητα του συγγραφέα να γράψει.

Edited by Drake Ramore

Το λάτρεψα. This is my number one, το παραδέχομαι. Ατμοσφαιρικό, απειλητικό, κατάλληλα ανησυχητικό και… δεν αφήνει κανένα αίνιγμα, καμία απορία στο τέλος. Το κατορθώνει χωρίς κανένα ψεγάδι σε βάρος της ιστορίας. Κάτι που το βλέπουμε σπάνια, έχοντας συνηθίσει σε ανάλογα στυλιστικά μπαλώματα που κρύβουν αδυναμίες πλοκής.

Ο κεντρικός χαρακτήρας μας είναι γνώριμος, και ναι επιτέλους, ο αστικός τρόμος λειτουργεί πλέον και σε ελληνικό πλαίσιο. Απαραίτητη και ενδιαφέρουσα η αλλαγή οπτικής στο φινάλε, μας φανερώνει την φύση του αληθινού τέρατος, και της δίκαιης τιμωρίας αυτού.

Καλά του έκανε του ρατσιστή. :devil2:

Ο Τρόμος είναι με κεφαλαίο! Ο ίδιος ο ήρωας είναι υπεύθυνος για τους φόβους που τον περιζώνουν, είναι έρμαιο της αυταπάτης του και ένοχος. Πολύ ωραίο περιγραφή συναισθημάτων. Η κορύφωση θα μπορούσε να δουλευτεί καλύτερα. Το κείμενο έχει άγχος, ασφάλεια που ανατρέπεται, ενοχική αγοραφοβία, κοινωνική απαξίωση και δίκαιο τέλος.

Δεν είμαι σίγουρη αν κατάλαβα πολύ καλά τι έγινε και πώς έγινε στο τέλος.

Η ιστορία μού φάνηκε άνιση. Το πρώτο κομμάτι ήταν πολύ μεγάλο σε σχέση με το σύνολο του διηγήματος. Ήταν βέβαια πολύ πειστικό και έκανε αντιπαθή τον ήρωα, αλλά για να πω την αλήθεια από κάποια στιγμή και μετά τον έκανε τόσο αντιπαθή, που πλέον αντί να αισθάνομαι κάποιο τρόμο ή αγωνία όσο καταλάβαινα ότι κάτι θα του συμβεί, έλεγα 'καλά να πάθει' ό,τι κι αν του μέλλεται. Δεν ξέρω αν ωφελεί την ατμόσφαιρα η δημιουργία κλιματος τόσο έντονης απέχθειας.

Συνολικά το διήγημα έχει πολλά καλά κομμάτια γραφής, πολύ ζωντανά και καλά αποδοσμένα, αλλά μου άφησε κάποια κενά.

Υπάρχουν αρκετά τυπογραφικά λάθη που θα βρίσκονταν εύκολα με μία πρώτη επιμέλεια, καθώς επίσης και κάποιες σκηνικές ανακρίβειες που μετριάζουν την όχι άσχημη συνολική εικόνα γραψίματος. Οι σκέψεις του αφηγητή δεν θα έπρεπε να είναι σε εισαγωγικά αφού έτσι μπορούν να εκληφθούν λανθασμένα ως φωναχτές ατάκες. Προτίμησε τα πλάγια γράμματα για κάτι τέτοιο.

Η ιστορία πήγαινε μια χαρά μέχρι λίγο πριν το τέλος. Έχεις κάνει μια αρκετά καλή προσπάθεια να σκιαγραφήσεις τον χαρακτήρα, το σκηνικό του λεωφορείου είναι ζωντανό και απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις, η δυσοίωνη μορφή πίσω του υπόσχεται «ωραία» πράγματα. Στα θετικά και το ότι δεν βλέπουμε ποτέ τη μορφή παρά μόνο μέσα από το τζάμι ή τα μάτια των άλλων. Η ατμόσφαιρά σου μέχρι εκεί δουλεύει όπως πρέπει.

Δυστυχώς όμως, στο κλείσιμο μας άφησες στα κρύα του λουτρού. Κατάλαβα ότι

με την παρέμβαση της μορφής, ο νεαρός παρασύρθηκε απ’ το λεωφορείο.

Αν κατάλαβα λάθος, τότε το διήγημα έχει ένα άνευρο τέλος που το αφήνει μισό. Ακόμα κι αν κατάλαβα σωστά όμως, σκηνικά έχεις «πηδήξει» πολλά καρέ με αποτέλεσμα να μην μου γίνεται σαφές αλλά κυρίως ούτε πιστευτό.

Γενικά πάντως, αν εξαιρέσουμε το τέλος, μου άρεσε ο σκηνικός χειρισμός σου και νομίζω ότι δείχνει δυνατότητες για πολύ καλύτερα πράγματα.

Εξαιρετικά καλογραμμένο (αν και με κάποια συντακτικά λάθη, τα οποία τα αποδίδω στο ότι "έτρεχες να προλάβεις") και αρκετά τρομαχτική ατμόσφαιρα :thmbup:. Όμως το τέλος μου τα χάλασε... Από όλα όσα μπορούσαν να έχουν συμβεί

τελικά βρέθηκε κάτω από τις ρόδες του λεωφορείου;

;; Αισθάνθηκα λίγο απογοήτευση.... σαν να πήγε χαμένη μια πολύ καλή ευκαιρία.

Για αρχή, να πω ότι ο ήρωάς σου είναι αντιπαθέστατος. Ωστόσο, αυτό ακριβώς ήταν και το στοιχείο που με κράτησε. Προχωρώ…

Η ιστορία έχει έντονο το στοιχείο του τρόμου.

Ειδικά οι στιγμές που ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να κρυφοκοιτάξει, η φάση που ο παράξενος επιβάτης έρχεται πιο μπροστά και άρα πιο κοντά του και οι αντιδράσεις των ανθρώπων που προσπερνούν στις στάσεις. Ίσως οι τελευταίες θα μπορούσαν να είναι ένα τσικ πιο τρομακτικές

Το πράγμα πάει καλά ως τη στιγμή που

γυρνάμε στον οδηγό. Εκεί σκάει όλο σαν εξήγηση. Σαν να γυρνάς σ’ αυτήν την οπτική για να δώσεις στον αναγνώστη εξηγήσεις για το ποιος είναι ο Κ, τι συνέβει μετά και γιατί. Θα προτιμούσα έτσι λιγότερες (επεξηγηματικές/αρκετά λεπτομερείς) σκέψεις από την πλευρά του οδηγού.

Καλή ιστορία, καλώς ήρθες.

Για τον τρόμο πάλι. Αν και όπως είπα ο ήρωας είναι αντιπαθητικότατος, ωστόσο σε μερικά σημεία ο τρόπος που το δίνεις ήταν ικανός να με κάνει να αισθανώ το φόβο του ανθρώπου προς το άγνωστο. Αυτό ήταν καλό.

Το πόσο μου άρεσε η σκιαγράφηση του πρωταγωνιστή, δεν έχω λόγια να το περιγράψω! (Κοκκινίζοντας από ντροπή, να παραδεχτώ πόσες φορές έχω νιώσει αηδία και σίχαμα απ' τη μυρωδιά στα λεωφορεία, μπχ!) Η ατμόσφαιρα δίνεται αρκετά γλαφυρά για να νιώσω τον απόλυτο ΤΡΟΜΟ του φυλετικού φόβου και, παρά την αντιπάθεια προς τον πρωταγωνιστή, δίνονται με αρκετά επιχειρήματα οι σκέψεις του, ώστε να τον κάνουν πραγματικό κι όχι έναν βολικό "κακό" που απλά εξυπηρετεί την υπόθεση.

Αυτό που δεν με ικανοποίησε, ήταν το φινάλε. Νομίζω ότι με διαφορετική χρήση, το τελείωμα θα 'σπαγε κόκκαλα! Όμως, την στιγμή της κορύφωσης, έχω μια αινιγματική και βεβιασμένη λύση, σερβιρισμένη σαν παραβρασμένη πανακότα μετά από ένα εξαιρετικό δείπνο. Αν το δούλευες περισσότερο, θα 'χες από μένα την πρώτη θέση με κλειστά μάτια!

Η Ιστορία είχε τόσο καλή κλιμάλωση, που ακόμα και η επανάληψη κάποιοι να κοιτάνε μέσα στο λεωφορέιο, δεν με πείραξε καθώς ένιωθα το ρίγος από τηναγωνία του πρωταγωνιστή. Και μετά ήρθε το τέλος... κουράστηκες τόσο πολύ και το άφησες να τελειώσει σαν έλεγες όλη την ιστορία και εκει που όλοι είναι και σε ρωτάνε "και μετά και μετά ???" έσυ απαντάς "ε εντάξει πέθανε..." :D δεν είπα να μην πεθάνει να πεθάνει αλλά δείξε "σεβασμό" στην περιγραφή του θανάτου του όσο και στην υπόλοιπη ιστορία...

ΥΓ :thmbup::first: τώρα μπήκα στο forum δεν ξέρω αν έχεις γράψει και άλλα απλά keep them coming

Γράφω κι εγώ και γράφω, και μετά βλέπω τα σχόλια και λέω "ασε, μας τα παν άλλοι."

Γράψιμο το τέλος ξανά έχω να προτείνω. Τώρα ένιωσα οτι έβλεπα μια ωραία ταινία, πήγα στη τουαλέτα κι όταν γύρισα αντιλήφθηκα ότι δεν είχα πατήσει pause και βγήκαν τα credits.

Λίγο πιο "οικονομικός" θα μπορούσε να είναι και ο χαρακτήρας. Ναι, ο τύπος είναι σιχαμένος αλλά ίσως λίγο περισσότερο απ'ότι τον κάνει ρεαλιστικό. Αν το τέλος είναι αξιοπρεπές και δένει με την ωραία αρχή και μέση (που θέλουν κι ένα καλό χτένισμα) η ιστορία θα είναι για πολλά γούστα. Το στυλ γραφής είναι ενδιαφέρον, κι αυτό μαζί με την ιστορία είναι ισχυρά εχέγγυα ώστε και οι επόμενες ιστορίες σου που θα ανεβάσεις, σίγουρα να μην πάνε αδιάβαστες. Καλώς όρισες! beer.gif

Καλημέρα!

Κατ'αρχήν, να ευχαριστήσω όλους όσους ενδιαφέρθηκαν να το διαβάσουν, και ακόμα περισσότερο όλους εσάς που είχατε την καλή θέληση να το σχολιάσετε.

Νομίζω ότι δε μου επιτρέπεται να δώσω κάποιες εξηγήσεις μέχρι την Κυριακή, οπότε θα περιμένω.

Ίσως να μην έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι δεν έχω σχολιάσει άλλες ιστορίες. Σκοπεύω να αναρτήσω τους λόγους μου εντός ολίγων λεπτών εδώ... μετά από αυτό ελπίζω να ξεκινήσω το σχολιασμό αβίαστα

Και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας

*+

Χμ, η ιστορία μου φάνηκε άνιση. Βασικά έχω την αίσθηση ότι έχει όλα τα συστατικά μιας καλής ιστορίας τρόμου, αλλά κάπου στο μαγείρεμα δε βγήκε σωστά.

Τι εννοώ; Υπάρχει ο ενοχλητικός (αντί)ήρωας που σκιαγραφείται επιτυχημένα, υπάρχει η απειλή (που τελικά σχετίζεται με τον ήρωα), υπάρχει το εφιαλτικό σκηνικό, υπάρχουν δυνατές και καλογραμμένες σκηνές, αλλά κάπου το υλικό δε δένει. Έχω την αίσθηση ότι αυτό οφείλεται στο ότι πας για το twist στο τέλος.

Άποψή μου, πέτα το από το παράθυρο και ακολούθησε πιο μοντέρνες φόρμες: κοινώς, αντιπαράθεση σκέψεων πρωταγωνιστή-οδηγού στο κείμενο του τύπου - τι βρωμιάριδες οι σκυλάραπες - άγιε (βάλε ταιριαστό όνομα εδώ) μου φύλαξέ με - ποιος είναι αυτός ο άγνωστος - Τί θέλει αυτό το βουτυρόπαιδο και κοιτάζει έτσι, μόνος του δεν είναι; κτλ. Ρίξε και μερικά φλαςμπακ για τον οδηγό και το πνεύμα των προγόνων του και νομίζω η ιστορία θα δουλέψει πολύ πιο πετυχημένα.

Γενικά: Κείμενο πάρα πολλά υποσχόμενο και γι' αυτό κάπως απογοητευτικό.

Μου άρεσε: Η ανάπτυξη των δύο χαρακτήρων, αν και ο δεύτερος ήθελε λίγο περισσότερο. Η αναφορά στην πραγματικότητα (εγώ δεν τα καταφέρνω καθόλου). Η ιδεά, εξαιρετική.

Δε μου άρεσε: Τα πολλά τυπογραφικά λάθη. Από ένα σημειό κι ύστερα με κούρασαν. Το απότομο τέλος, το ξεφούσκωμα στην εξήγηση. Έχεις μια καταπληκτική ιδέα, αστικός τρόμος στα καλύτερά του και την ξεπετάς σε λίγες γραμμές. Επαναλαμβάνω αυτό που είπα πρώτο, ότι περίμενα πάρα πολλά από την ιστορία καθώς αυτή εξελισσόταν και με απογοήτευσε αυτό το ξεφούσκωμά της στο τέλος.

Πέρα από αυτά, περιμένω πώς και πώς την επόμενή σου ιστορία! Είμαι σίγουρη πως όταν γράψεις χωρίς πίεση στο θέμα και τον αριθμό των λέξεων θα απολαύσουμε πολύ ωραία κομμάτια στο ρεπερτόριό σου.thmbup.gif