Jump to content

Μύθοι Λογοτεχνίας, αποκαλύπτονται


Διγέλαδος

Recommended Posts

Εδώ πέρα μπορούμε να βάζουμε τους μύθους που έχουν σχέση με διάσημα μυθιστορήματα, τη δημιουργία τους και τους συγγραφείς τους. Προς το παρών η πηγή είναι από τα: Novel Legends Revealed. Η μετάφραση είναι δική μου και δέχομαι διορθώσεις. Αλλά αν βρει κάποιος κι άλλες πηγές με μύθους ας τους γράψει. Είναι στη μορφή των urban legends, δηλαδή αστικών μύθων, που αναγράφονται σε κάποιες ιστοσελίδες με τη σημείωση αν είναι ψεύτικος ή πραγματικότητα. Αρχίζουμε:

 

Μύθος 1: Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέντρα έγραψε τον Δον Κιχώτη όσο ήταν στη φυλακή.

 

Πραγματικότητα: Λάθος, αλλά με κάποια ψήγματα αλήθειας.

 

Η πιο πιθανή και γνωστή προέλευση αυτού του μύθου είναι το βιβλίο που γράφτηκε για το μιούζικαλ «Man of La Mancha». Το μιούζικαλ ξεκινάει με τον Θερβάντες να είναι σε μια φυλακή οπού δραματοποιεί την ιστορία του Δον Κιχώτη μπροστά στους άλλους φυλακισμένους. Κατά την παράσταση προστάτευε συνέχεια το χειρόγραφό του, το οποίο δεν ήταν τίποτα άλλο από αυτό με το Δον Κιχώτη. Ο συγγραφέας (Dale Wasserman) του μιούζικαλ στηρίζει την ιστορία σε γεγονότα που έλαβαν μέρος στη ζωή του Θερβάντες στην πραγματικότητα. Ο Θερβάντες γεννηθείς το έτος 1547 και μετά από την πολυετή υπηρεσία του στο ισπανικό ναυτικό (όπου πυροβολήθηκε τρεις φορές κι έχασε το αριστερό χέρι λόγων των πληγών από αυτές όταν ήταν 33) είχε απαχθεί από πειρατές και κατέληξε σκλάβος στην Αλγερία για 5 χρόνια μέχρι που πλήρωσαν τα λύτρα οι γονείς του. Παντρεύτηκε το 1584 και για τα επόμενα 20 χρόνια δούλευε ως φοροεισπράκτορας, αλλά και ως υπεύθυνος αγορών για την Ισπανική Αρμάδα. Όμως χρεοκόπησε και μπήκε στη φυλακή δυο φορές (1597 και 1602) επειδή δεν μπορούσε να βρει άλλο δάνειο για να ξεπληρώσει τα χρέη του. Ο ίδιος ο Θερβάντες λέει ότι όντως συλλαβε την ιδέα για τον Δον Κιχώτη ενώ ήταν στη φυλακή λόγω οικονομικών χρεών το 1602. Αλλά το ξεκίνησε αρκετό καιρό μετά τη φυλακή. Η ιδέα που του είχε έρθει ήταν να γράψει ένα μυθιστόρημα για «φυσιολογικούς» ανθρώπους, γραμμένο σε απλή γλώσσα. Εκεί βρίσκονται και τα ψήγματα αλήθειας του μύθου.

 

Πηγή: http://legendsreveal...nds-revealed-1/

 

 

Μύθος 2: Το Taser (όπλο εκτόξευσης βελών που προκαλούν ηλεκτροσόκ) εφευρέθηκε με βάση το όπλο που περιγράφτηκε σε μυθιστόρημα με τον Τομ Σουίφτ. (το taser πήρε το όνομα από το ίδιο το μυθιστόρημα)

 

Πραγματικότητα: Σωστός

 

Ο Edward Stratemeyer ξεκίνησε τη σειρά μυθιστορημάτων του Τομ Σουίφτ το 1910 με το ψευδώνυμο Victor Appleton. Η αρχική σειρά κράτησε μέχρι το 1941 και η επόμενη αναβίωση της σειράς (με ήρωα τον γιο του Τομ Σουίφτ) έλαβε χώρα από το 1954 μέχρι το 1971. Από τότε υπήρξαν περισσότερες από μια φορά αναβιώσεις, αλλά καμιά με τόσο επιρροή όσο η αρχική).

 

Ο Τομ Σουίφτ ήταν μια αυτοδίδακτη ιδιοφυία που θα εφεύρισκε καινούριες συσκευές που θα τον βοηθούσαν να λύσει προβλήματα που προέκυπταν μέσα στην πλοκή του κάθε μυθιστορήματος. Οι εφευρέσεις του ξεκίνησαν ως κάτι απλό και λογικό αλλά στη συνέχεια γινόντουσαν όλο και πιο φανταστικές.

 

Οι σειρές αυτές επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό ανθρώπους με κατάρτιση στις θετικές επιστήμες. Όπως για παράδειγμα τον γνωστό συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμοφ, ο οποίος έχει αναφέρει ότι τα μυθιστορήματα αυτά αποτέλεσαν μια μεγάλη επιρροή στα έργα του.

 

Ένα μυθιστόρημα που άσκησε τη πιο μεγάλη επιρροή ήταν το δέκατο στη σειρά. «Tom Swift and His Electic Rifle» (ο Τομ Σουίφτ και το ηλεκτρικό του τουφέκι), το οποίο εκδόθηκε το 1911. Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα ο Τομ και οι φίλοι του είχαν πάει σε ένα Αφρικανικό σαφάρι όπου τους βοήθησε η εφεύρεση αυτή. Δηλαδή ένα τουφέκι που εκτόξευε ηλεκτρισμό.

 

Το βιβλίο αυτό επηρέασε τόσο πολύ τον νεαρό Jack Stover (γεννηθείς το 1920) που όταν δούλευε στη NASA ως ερευνητής (αφότου δούλεψε στην αεροναυπηγική βιομηχανία) το έτος 1969 ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στο όπλο αυτό. Το τελείωσε το 1974 και το όνομα που του έδωσε το πήρε κατευθείαν από την πηγή της έμπνευσής του: Tom Swift’s Electric Rifle ή TSER.

 

Ο Stover ίδρυσε μια εταιρία με το όνομα του προϊόντος, αλλά επειδή βαρέθηκε το όνομα TSER πρόσθεσε και ένα “A” και έγινε TASER, με την εταιρία να λέγεται πια Taser Systems, Inc. Το «Α» μπορούσε να ήταν το αρχικό από το μεσαίο όνομα του Τομ Α. Σουίφτ.

 

Αρχικά το TASER χρησιμοποιούσε πυρίτιδα για να εκτοξεύει τις ηλεκτρικές τσιμπίδες που θα ακινητοποιούσαν τον στόχο με αποτέλεσμα να μπει στην κατηγορία των πυροβόλων όπλων . Αυτό σήμαινε ότι η εταιρία του μπορούσε να το πουλήσει μόνο σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Αυτό άλλαξε στις αρχές του 1990 όταν οι αδερφοί Rick και Tim πρότειναν στον Stover να επανασχεδιάσουν το TASER έτσι ώστε να χρησιμοποιεί κάψουλες με συμπιεσμένο αέρα για να πυροδοτείται αντί για πυρίτιδα. Αυτός είναι ο τωρινός τρόπος που τα TASER δουλεύουν και από το 1994 δεν θεωρείται πυροβόλο όπλο. Η TASER International ανήκει τώρα στους Smiths (O Stover απεβίωσε τον Φλεβάρη του 2009)

 

Είδατε ένα νεανικό βιβλίο του 1910 τι μπορεί να προκαλέσει;

 

Πηγή: http://legendsreveal...nds-revealed-2/

 

Μύθος 3: Η σύζυγος του Stephen King ξετρύπωσε το έργο του πάνω στο μυθιστόρημα «Carrie» από τα σκουπίδια και τον πίεσε να το τελειώσει.

 

Πραγματικότητα: Αρκετά σωστή.

 

Να τι μπορεί να κάνει η τύχη και η βοήθεια ενός άλλου ανθρώπου μιας που μιλάμε για το πρώτο μυθιστόρημα που εκδόθηκε από το Stephen King το οποίο κατέληξε στην ομώνυμη ταινία στη μεγάλη οθόνη.

 

Ναι μεν ήταν το πρώτο μυθιστόρημα που εκδόθηκε. αλλά δεν ήταν το πρώτο του ολοκληρωμένο. Ούτε καν το είχε ολοκληρώσει! Την εποχή που το έγραφε ήταν ήδη ένας παραγωγικός συγγραφέας διηγημάτων αλλά δεν είχε τύχη στο να εκδώσει τρία ολοκληρωμένα του μυθιστορήματα. (Οργη, Μακριά Πορεία, Δρομέας τα οποία δημοσιεύτηκαν αργότερα υπο το ψευδώνυμο Ρίτσαρντ Μπακμαν σύμφωνα με το post του Drake Ramore) Ως άνθρωπος σε αναζήτηση για μια έμπνευση αποφάσισε να γράψει ένα διήγημα για μια έφηβη κοπέλα αφού μια γυναίκα του έκανε κριτική ότι οι ήρωες του είναι μόνο άντρες. Έτσι αποφάσισε να γράψει για ένα ταραγμένο κορίτσι με τηλεκινητικές ικανότητες για να δείξει ότι μπορεί να γράψει και για γυναίκες ηρωίδες. Εδώ ο Drake Ramore διορθώνει ότι ο Κινγκ συνδίασε δύο φλασίες που έφαγε όπως περιγράφει στο βιβλιό του "περι συγγραφής". Μια σε γυναικείες τουαλέτες (ή αποδυτήρια) όταν είδε τα κουτιά με τις σερβιέτες (ή ταμπόν) και μια όταν σε ένα ντοκυμαντερ (ή κάποιο άρθρο) διάβασε για τις τηλεκινητικές ικανότητες.

 

Παρόλα’ αυτά όταν έγραψε μερικές σελίδες, δεν του άρεσε η ιστορία και την πέταξε στα σκουπίδια. Η γυναίκα του Tabitha ξετρύπωσε τις σελίδες από τα σκουπίδια και είπε στον King να δώσει στο έργο του άλλη μια ευκαιρία. Αυτός συμφώνησε και σύντομα την επέκτεινε από διήγημα σε μυθιστόρημα. Αυτό το μυθιστόρημα θα ήταν το πρώτο που θα πουλούσε, αλλά σίγουρα όχι το τελευταίο.

 

Γράφουμε ότι αυτός ο μύθος είναι αρκετά σωστός επειδή υπάρχουν πιο υπερβολικές εκδοχές. Όπως ότι ο King τελείωσε το μυθιστόρημα και το πέταξε στα σκουπίδια με τη γυναίκα του να το βρίσκει και να του το ξαναδίνει. Ή να το βρίσκει και να το υποβάλλει για έκδοση χωρίς να τον ρωτήσει. Ενώ απλώς του είπε να κάνει μια άλλη προσπάθεια γιατί είχε γράψει μόνο μερικές σελίδες που περιέγραφαν βασικά μια σκηνή. Πάρα ταύτα ιδού τα αποτελέσματα!

 

Πηγή: http://legendsreveal...nds-revealed-2/

 

Edited by Διγέλαδος
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά τον Κινγκ ,εγώ πιστεύω τον ίδιο σχετικά με την περιγραφή που δίνει για τα παραπάνω συμβάντα, που διαφέρει αρκετά και ως προς το μυθιστόρημα (και τους λόγους που το ξεκίνησε) και ως προς την συγγραφική του παραγωγή ως εκείνη την στιγμή.

Τα λέει όλα στο "περι συγγραφής".

Link to comment
Share on other sites

Δεν το έχω μπροστά μου για να είμαι 100% σίγουρος αλλά το "Κάρι" το έγραψε όταν συνδίασε δύο φλασίες που έφαγε. Μιά σε γυναικείες τουαλέτε (ή αποδυτήρια...δεν θυμάμαι) όταν είδε τα κουτιά με τις σερβιέτες(ή ταμπόν) και μια όταν σε ένα ντοκυμαντερ (ή κάποιο άρθρο) διάβασε για τις τηλεκινητικές ικανότητες, και όχι απλά για να γράψει ένα μυθιστόρημα με ηρωίδα γυναίκα.

 

Επίσης αν δεν απατώμαι κάπου αναφέρει και την πρότερη συγγραφική του παραγωγή που είχε να επιδείξει κάποια (όχι πολλά) δημοσιευμένα διηγήματα σε περιοδικά, πολλές απορρίψεις, και κανένα γραμμένο μυθιστόρημα (αν και αργότερα φάνηκε οτι το τελευταίο που κυκλοφόρησε ως Ριτσαρντ μπακμαν ίσως να ήταν το πρώτο που έγραψε ποτέ...αλλά μετά απο 30 και βάλε χρόνια έφαγε πολλές διορθώσεις). Τα υπόλοιπα ως Μπακμαν τα έγραψε στην διάρκεια της κανονικής του καρριέρας ως Κινγκ (κυρίως για λόγους μάρκετινγκ).

 

Αυτά θυμάμαι για την ώρα.

Μέσες άκρες δεν είναι εντελώς λάθος το άρθρο, αλλά ούτε και εντελώς σωστό.

Link to comment
Share on other sites

Ok...έχω το βιβλίο στα χέρια μου οπότε γίνονται και οι απαραίτητες διορθώσεις.

 

Στο πρώτο που αναφέρω όντως δεν του είπε κάποια γυναίκα να γράψει κάτι με γυναίκες αλλά οφειλόταν καθαρά σε φλασιές.

 

Στο δεύτερο(που έκανα λάθος) όντως είχε γράψει τρία βιβλία (Οργη, Μακριά Πορεία, Δρομέας) τα οποία δημοσιεύτηκαν αργότερα υπο το ψευδώνυμο Ρίτσαρντ Μπακμαν.

Edited by Drake Ramore
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Upcoming Events

    No upcoming events found
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..