wordsmith Posted April 18, 2010 Share Posted April 18, 2010 Συγγραφεάς: Κέλλυ Θεοδωρακοπούλου Είδος: νομίζω λογοτεχνία του φανταστικού, αλλά με λίγο τράβηγμα γίνεται και εφ Λέξεις: 2.000 ακριβώς! Βία: όχι Σεξ: στην ουσία όχι, αλλά... Τζάκομο.doc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naroualis Posted April 19, 2010 Share Posted April 19, 2010 Λοιπόν, μπράβο! Έχεις γραφή, έχεις στυλ, έχεις ένα διακριτικότατο, λεπτότατο, υπέροχο χιούμορ, έχεις μια καλή ιδέα. Το μόνο που μένει είναι α) να κάνεις λίγο πιο ξεκάθαρο το θέμα με το μπρος πίσω στο χρόνο και β) να είναι φανερό σε ποιο χρονικό σημείο ακριβώς βρίσκεται ο μάγος. Είναι το μόνο σημείο που μπλέκονται τα πράγματα και μουτζουρώνεται η πολύ καλή εικόνα της εισαγωγής. Μμμ, ψέματα. Θέλει κι άλλο ένα πράγμα προσοχή. Δε λες πουθενά τι γίνεται με τον κόσμο έξω από το σπίτι του μάγου, όσο ο Τζάκομο κάνει τα δικά του. Λογικά θα πρέπει αν έχουν συμβεί κοσμογονικές αλλαγές, αφού έχουν αποτραπεί κάποιοι πόλεμοι. Μπορείς φυσικά να ρίξεις την έλλειψη της πληροφορίας στον Άμοιρο (τον άμοιρο, ): πχ. "Έξω πρέπει να γινόταν της μουρλής, αλλά εγώ τίποτα, που να σαλέψω από το χαλί, έτρεμα από το φόβο μου." Κάι τέτοιο τέλωσπάντων, εσύ ξέρεις καλύτερα πώς να το γράψεις. Αλλιώς η τελευταία σκηνή της εισόδου των ζητιάνων, θα είναι άκυρη και λίγο χτυπητή. Και να γκρινιάξω και λίγο χωρίς λόγο: γιατί λες συνεχώς "ο μάγος-αφέντης μου"; Δε θα ήταν πιο κομψό να το λες σκέτα "ο άφεντης μου"; Εκτός αν υπάρχει κι άλλος αφέντης που δεν είναι μάγος (αλλά δεν το λες πουθενά, ούτε αφήνεις να εννοηθεί κάτι τέτοιο). Συνέχισε να γράφεις! (Κι εγώ πάω να δια΄βασω και το Μάγο που Έπεφτε. ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wordsmith Posted April 19, 2010 Author Share Posted April 19, 2010 O κόμης Τζάκομο σας υποβάλλει τις θερμές του ευχαριστίες! Ευχαριστώ, είναι αλήθεια ότι αυτό μου αρέσει και μένα πολύ. Ανυπομονώ για τα σχόλιά σου για το "Μάγο που πέφτει". Το θέμα με το χρόνο έχει μπερδέψει και άλλους: ο μάγος μπορεί να ταξιδέψει στο χρόνο, αλλά μέχρι τον 21ο αιώνα. Ας πούμε ότι ζει στο μεσαίωνα, δηλ στον 10ο-13ο περίπου αιώνα. Ρίχνει πρώτα ένα πέταγμα στον αιώνα όπου θα πετύχει τον Τζάκομο πεθαμένο, δηλαδή τον 19ο, εφόσον ο Τζάκομο πέθανε το 1798 (βάλε και 2-3 χρονάκια να λιώσουν τα κόκαλα του). Τσιμπάει από κει το πνεύμα του Τζάκομο και ξαναγυρίζει στο μεσαίωνα. Από κει τον στέλνει σε όποια εποχή κρίνει ότι υπάρχει ο πιο καταστροφικός πόλεμος. Αυτό σημαίνει κυρίως το μέλλον (δηλαδή από το μεσαίωνα μέχρι σήμερα) λόγω προοόδου της τεχνολογίας των όπλων: οι βόμβες σκοτώνουν περισσότερους απ' όσους τα σπαθιά. Αυτό πρέπει να το γράψω, εντάξει. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν παρατηρείται καμιά διαφορά στην πραγματικότητα του μεσαίωνα: οι αλλαγές έχουν γίνει στο μέλλον. Το παιδί μετά από τέσσερα που πέθαναν είναι ο Χιτλερ (αυτό το πήρα από την ιστορία του Ρόαλντ Νταλ "Genesis and catastrophe" και ισχύει). Το διήγημα γράφτηκε στα πλαίσια σεμιναρίου δημιουργικής γραφής, όπου ο μόνος περιορισμός ήταν "να μιλάει ένας σκύλος". Αλλά μετά μου είπανε ότι δεν γίνεται και τόσο σαφές ότι ο Άμοιρος είναι σκύλος. Ελπίζω να γίνεται σαφές τουλάχιστον ποιος είναι (ποιος ήταν) ο Τζάκομο... Ο κόμης Τζάκομο σας χαιρετά και πάει για ύπνο, γιατί σήμερα ξύπνησε απ' τα χαράματα... Α, ναι! Και για το "μάγο-αφέντη", που λες, το λέω έτσι γιατί υπήρχε και άλλος μάγος (αυτός στην αρχή, με το εργαστήρι) που δεν ήταν αφέντης του σκύλου... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Electroscribe Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Φαίνεται ότι μπορείς να γράψεις πολύ καλά, αλλά έχω την εντύπωση πως σε κάποια σημεία προσπαθείς υπερβολικά, δημιουργώντας αμήχανες και λογοτεχνίζουσες προτάσεις. Βέβαια, το κείμενο δεν είναι πολύ πρόσφατο και θα έχεις προχωρήσει από τότε, οπότε περιορίζομαι σε κάποιες πιο συγκεκριμένες παρατηρήσεις που θα βρεις στο αρχείο: Τζάκομο.doc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anime_Overlord Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Ένας μάγος που ταξιδεύει στον χρόνο ε; Έγραψα πρόσφατα μια ιστορία με παρόμοιο θέμα συμπτωματικά. "μια που κατάφερε να βρεθεί από τα χαμηλά στα ψηλά, είπε να σκοπεύσει στ' αστέρια" μήπως μιας που κατάφερε, είπε να βάλει στόχο τ'αστέρια"; Η ιστορία είναι εύθυμη και δεν είναι να την πάρεις στα σοβαρά. Σε σημείο που δεν ένοιωσα ότι γίνονταν τόσες κοσμοϊστορικές επεμβάσεις και δεν υπήρχε βαρύτητα σε όλα αυτά. Ο Άμοιρος τα έλεγε τόσο φευγαλαία και άψυχα που δεν τα έβρισκα σημαντικά κι ας ήταν. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khar Posted April 22, 2010 Share Posted April 22, 2010 Μου άρεσε το ύφος, ο παράξενος μάγος-αφέντης, η διήγηση που αποδομεί εύστοχα την εικόνα του αφεντικού και το τέλος. Πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα. Από την άλλη, θα προτιμούσα να είναι πιο ιδιοτελές το κίνητρο αλλαγής της ιστορίας γιατί ο φιλειρηνισμός δεν ταιριάζει καθόλου με τον υπόλοιπο χαρακτήρα του μάγου. Ένα πρόβλημα είναι ότι όλη τη δουλειά και το τελικό τρικ τα κάνει ο Τζάκομο, ο οποίος δεν περιγράφεται επαρκώς και μένει στα όρια της καρικατούρας. Αυτό με εμπόδισε να «μπω» μέσα στο διήγημα όπως θα το έκανα αν στη θέση αφηγητή-σκύλου ήταν ο ίδιος ο Τζάκομο, οπότε και το τέλος δεν θα ήταν θέμα τύχης, αλλά θα έδενε πολύ καλύτερα με τον αφηγητή και την ιστορία του. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wordsmith Posted April 23, 2010 Author Share Posted April 23, 2010 Ο κόμης Τζάκομο υποκλίνεται στον σεΐχη khar. (Α, ώστε έτσι γίνεται εδώ με τις κριτικές; Μία σου και μία μου; Σου γράφω επειδή μου έγραψες; Ελπίζω να είναι αντικειμενικές παρ'όλα αυτά.) Στο προκείμενο: δυσκολεύομαι να βρίσκω υποθέσεις γενικώς, δηλαδή γεγονότα-συγκρούσεις-περιστατικά. Προτιμώ να φτιάχνω κόσμους και χαρακτήρες και μάλλον γι'αυτό δεν το σκέφτηκα ότι δεν ταιριάζει το φιλειρηνικό συγύρισμα της ιστορίας του κόσμου στο χαρακτήρα του μάγου. Μάλλον αυτό που με εμποδίζει είναι ότι δε μου πάει να τους κάνω και πολύ κακούς τους χαρακτήρες... Θα το έχω υπόψη μου. Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον Τζάκομο, κοιτάξτε σε οποιαδήποτε εγκυκλοπαίδεια, στο λήμμα Casanova, Giovanni Giacomo... Ευχαριστώ για τα καλά σχόλια. Θα τα πούμε από κοντά στο εργαστήρι της ΑΛΕΦ. Ο κόμης Τζάκομο υποβάλλει τα σέβη του στον Anime_Overlord. Το γράφω και στη Narοualis ότι οι αλλαγές στην ιστορία γίνονται στο μέλλον, δηλαδή αυτό που είναι μέλλον για το μάγο και τον Άμοιρο, γι'αυτό ο σκύλος-αφηγητής τα περιγράφει σαν να μην έχουν σημασία: δεν τα βλέπει ο ίδιος και θεωρεί γενικώς τον αφέντη του ψώνιο. Θα ήθελα να διαβάσω τη δική σου ιστορία με το ίδιο θέμα. Μπροστά στο πνεύμα του Electroscribe, η απορία ζωγραφίστηκε στο πρόσωπο του κόμη Τζάκομο. Ευχαριστώ πολύ, Λευτέρη, για την καλή κριτική! Ομολογώ ότι δεν την περίμενα από σένα, γιατί σε άκουσα live να είσαι πολύ αυστηρός με γνωστούς συγγραφείς φάντασυ (τη Δευτέρα 12/4 στα Εξάρχεια με τον Αντώνη) και επειδή διάβασα τα παραμύθια του δικού σου κόσμου των Γιων της Στάχτης στο μπλογκ σου και μου φάνηκαν τέλεια, ειδικά η γλώσσα. Ναι, μου το έχουν ξαναπεί ότι προσπαθώ υπερβολικά και στολίζω υπέρ του δέοντος τα κείμενα με παρομοιώσεις κλπ, αλλά γιατί είναι αυτό μειονέκτημα; Εμένα σαν αναγνώστρια μου μένουν περισσότερο κάτι τέτοια παρά η υπόθεση. Οι ατάκες, δηλαδή, τα gag όπως θα τα λέγαμε αν ήταν ταινία. Εντάξει, όταν παραγίνεται το στόλισμα εμποδίζει την κατανόηση του κειμένου από τον αναγνώστη. Τέλος πάντων, έχεις δίκιο, από τότε έχω προχωρήσει προς το πιο σκέτο ύφος γραψίματος. Περιμένω να βγει το βιβλίο σου. Ο κόμης Τζάκομο σας ευχαριστεί και τους τρεις και πηγαίνει να πιεί τίποτα γιατί κοράκιασε τόση ώρα... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khar Posted April 24, 2010 Share Posted April 24, 2010 (Α, ώστε έτσι γίνεται εδώ με τις κριτικές; Μία σου και μία μου; Σου γράφω επειδή μου έγραψες; Ελπίζω να είναι αντικειμενικές παρ'όλα αυτά.) Όχι, συνήθως δεν πάει έτσι. Εγώ, προσωπικά, κάνω κριτικές όταν βρίσκω χρόνο, όταν δω κάτι που να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον και όταν δεν έχει ήδη ειπωθεί αυτό που θεωρώ αδυναμία ή πλεονέκτημα. Και φυσικά είμαι εντελώς υποκειμενικός και γενικά πιο αυστηρός με αυτούς που τυχαίνει να γνωρίζω και προσωπικά. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wordsmith Posted April 28, 2010 Author Share Posted April 28, 2010 OΚ. Άρα εγώ έχω καμιά δεκαριά μέρες ακόμα επιείκειας... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Electroscribe Posted April 28, 2010 Share Posted April 28, 2010 Ναι, μου το έχουν ξαναπεί ότι προσπαθώ υπερβολικά και στολίζω υπέρ του δέοντος τα κείμενα με παρομοιώσεις κλπ, αλλά γιατί είναι αυτό μειονέκτημα; Είναι μειονέκτημα όταν δεν υπάρχει μέτρο, όταν το κείμενο βαραίνει υπερβολικά από αυτό, με αποτέλεσμα η γραφή να είναι υπερβολικά επιτηδευμένη άρα εμφανώς τεχνητή άρα ο αναγνώστης δεν ξεχνάει πως διαβάζει μια ιστορία, δεν έχει τη δυνατότητα να ταυτιστεί και δεν απολαμβάνει την εμπειρία όσο θα μπορούσε (μένει σε ένα καθαρά εγκεφαλικό επίπεδο) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wordsmith Posted April 28, 2010 Author Share Posted April 28, 2010 Ναι, μου το έχουν ξαναπεί ότι προσπαθώ υπερβολικά και στολίζω υπέρ του δέοντος τα κείμενα με παρομοιώσεις κλπ, αλλά γιατί είναι αυτό μειονέκτημα; Είναι μειονέκτημα όταν δεν υπάρχει μέτρο, όταν το κείμενο βαραίνει υπερβολικά από αυτό, με αποτέλεσμα η γραφή να είναι υπερβολικά επιτηδευμένη άρα εμφανώς τεχνητή άρα ο αναγνώστης δεν ξεχνάει πως διαβάζει μια ιστορία, δεν έχει τη δυνατότητα να ταυτιστεί και δεν απολαμβάνει την εμπειρία όσο θα μπορούσε (μένει σε ένα καθαρά εγκεφαλικό επίπεδο) Το λέω επειδή μια φίλη που ξέρει πάρα πολλά από λογοτεχνία προτιμάει από τα δικά μου κείμενα τις "ατάκες". Μάλλον υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το τι θεωρεί ο καθένας υπερβολή. Κάποιοι, δηλαδή, είναι πιο ελαστικοί. Αλλά ναι, το έχω υπόψη μου να μην τα παραφορτώνω από δω και μπρος, γιατί κάθε φορά που χρειάζεται να τα διαβάσω μεγαλοφώνως μου πιάνεται η αναπνοή από το υπερβολικό μήκος των προτάσεων... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts