Jump to content
Η περίοδος σχολιασμού και ψηφοφορίας για τον 63ο γενικό διαγωνισμό σύντομης ιστορίας λήγει την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ. ×

Η ιστορία της Βάλιας

Kelley

Recommended Posts

Είναι η πρώτη μου προσπάθεια να γράψω μια μικρή ιστορία και το αποτέλεσμα της προσπάθειας μπορεί να μην ικανοποιήσει. Κάποιοι μπορεί να αναγνωρίσουν την ιστορία, μια και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Η Βάλια.doc

Guest Anime_Overlord

Περισσότερο περιγραφή μιας κατάστασης και ξέσπασμα για κάτι το εξοργιστικό παρά ιστορία καθεαυτή. Δεν υπήρχε τόσο πλοκή όσο παράθεση ιδεών. Είναι πολύ βαρύ θέμα για να ξεδιπλώνεται σε τόσες λίγες λέξεις. Μπορούσε άνετα να δεκαπλασιαστεί σε όγκο. Έτσι όπως είναι φαντάζει σκέτο και άψυχο, όχι από πλευράς των χαρακτήρων όσο της πλοκής.

Ωραίο αλλά άνισο.

Οι περιγραφές στην αρχή προετοιμάζουν για μια κορύφωση που δεν έρχεται ποτέ. Η αφιέρωση μιας και μόνο παραγραφου για το φινάλε αδικεί την ιστορία. Ήθελε περισσότερο άπλωμα το τέλος.

Σαν γραφή πολύ ικανοποιητική μιας και δεν με κούρασε πουθενα (ίσως λίγο στην αρχή) και δεν σκάλωσα κάπου.

Δούλεψε ξανα το τέλος για να εκμεταλλευτείς καλύτερα όλα τα συναισθήματα που φαίνεται να καταπιέζονται στην Βάλια.

Θα πρόσθετα κι εγώ ότι η ιστορία χρειάζεται λίγο χώρο ακόμα για να αναδειχτεί καλύτερα -ειδικά προς το τέλος.

Επίσης -μια μικρή λεκτική παρατήρηση- υπάρχει πάρα πολλές φορές μέσα σε μικρό χώρο η λέξη "μα", ειδικά στις πρώτες παραγράφους, για να δηλώσει την αντίθεση. Αν την αντικαταστήσεις με κάποιες άλλες (αλλά, όμως κλπ) θα ηχεί καλύτερα το κείμενο στην ανάγνωση.

Θα σταθώ ωστόσο σε ένα σημείο που μου έκανε εντύπωση:

Στο μπερδεμένο της μυαλό, έβλεπε τον εαυτό της σαν έναν μεγάλο και δυνατό κυματοθραύστη.

Είναι γεγονός ότι μερικές φορές -εις γνώση μας- ανεχόμαστε από δυσάρεστες μέχρι φρικτές καταστάσεις, μόνο και μόνο επειδή είμαστε ή νομίζουμε ότι είμαστε δυνατότεροι από τους άλλους. Τους προστατεύουμε μέχρι δικής μας τελικής πτώσης, παίρνοντας πάνω μας όλη τη συντριπτική δύναμη του κύματος. Καμιά φορά, η τοποθέτησή μας είναι σωστή. Τις περισσότερες, δυστυχώς, όπως και στην Ιστορία της Βάλιας είναι λάθος.

Πάντως αυτό ήταν το σημείο (μαζί με τις εικόνες που ακολουθούν μέσα στην ίδια παράγραφο) που είχε την εξαιρετική δύναμη να με κάνει να ταυτιστώ σε πολύ μεγάλο βαθμό με την ηρωίδα.

Edited by Tiessa

Ξεκινάω με ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας. Ευχαριστώ σε όσους διάβασαν την ιστορία και άφησαν κάποιο σχόλιο, αλλά και σ’ αυτούς που απλά την διάβασαν. Ξεκίνησα να την γράφω γιατί με επηρέασε πολύ το θέμα της. Όλο και πιο συχνά τέτοιες ιστορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς και πλήθος άλλες που θεωρούνται απλές εξαφανίσεις, αλλά τελικά είναι δολοφονίες γυναικών από τους συντρόφους ή τους συζυγούς τους. Οι πιο πολλές από αυτές παραμένουν ανεξιχνίαστες και αυτό είναι ίσως το πιο τρομαχτικό κομμάτι τους.

Ναι, το θέμα είναι μεγάλο και πολύπλοκο, συχνά δεν φτάνει μόνο η οπτική γωνία του θύματος για να καλυφθεί.

Δεν πιστεύω όμως σε καμιά περίπτωση πως οι σκέψεις δεν αποτελούν πλοκή. Πολλές ιστορίες που έχω διαβάσει αποτελούνται κυρίως από σκέψεις και flash-back στο χρόνο και δεν τις θεώρησα με τίποτα βαρετές ή λιγότερο αξιόλογες από μια ιστορία γεμάτη πλοκή και διαλόγους. Ίσως απλά οι συγκεκριμένες σκέψεις (θεματολογία) να μην αγγίζουν τους πάντες και αυτό είναι αναμενόμενο άλλωστε.

Το τέλος της ιστορίας θέλει δουλειά, αλλά φοβήθηκα να φανταστώ τι μπορεί να σκεφτεί ένας άνθρωπος όταν συνειδητοποιήσει πως το τέλος του ήρθε. Δεν ήξερα πώς να το προσεγγίσω, χωρίς να το κάνω πολύ επιτηδευμένο ή εξωπραγματικό. Ακόμη και στις ιστορίες τρόμου που διαβάζω, το τέλος των ηρώων είναι γρήγορο και απότομο τις πιο πολλές φορές. Θα προσπαθήσω να το αλλάξω, μόλις βρω τις σωστές λέξεις.

Τέλος, Tiessa απομόνωσες τη μοναδική φράση στο κείμενο που είναι πέρα για πέρα αληθινή και μου απέδειξες για ακόμη μια φορά πως τελικά μερικοί αναγνώστες μπορούν να ξεχωρίσουν τη μυθοπλασία, από την αλήθεια. Ας πούμε απλά ότι σε μερικά σημεία της ιστορίας μιλάω πιο πολύ εγώ και λιγότερο η Βάλια.

Συνοπτική περιγραφή συμβάντων θα το έλεγα. Τα κίνητρα της Βάλιας είναι ανίσχυρα, γιατί δεν φτάνει η εγκυμοσύνη για να ανεχτεί όλο αυτό.

• 2 weeks later...

Κρέμεται ένα γιατί ;

Δεν δίνεται. Γιατί όλα αυτά; Απλά η βία για την βία; Το άλλο πρόσωπο. Πρέπει να υπάρχει ένα γιατί.

Edited by The Phantom

• 2 weeks later...

Θα συμφωνήσω με τον Ντρέικ ότι θέλει περισσότερο άπλωμα και όχι μόνο το τέλος. Έχει πολλά γεγονότα που τα περνάς σχετικά τρέχοντας, ενώ έχουν ψωμί για περισσότερη περιγραφή.

Μου θυμησε ιστοριες που μου ερχονται κατα καιρους στο γραφειο (μπηκα σε ενα προγραμμα του δικηγορικου συλλογου για την υποστηριξη θυματων ενδοοικογενειακης βιας) , και καθε φορα μου κανουν το στομαχι κομπο (κι ας λένε οι παλιοτεροι ότι θα συνηθισω) Λογοτεχνικα δεν μπορω να σε κρινω...Δεν με αφηνει το κλαμα...

Μου θυμησε ιστοριες που μου ερχονται κατα καιρους στο γραφειο (μπηκα σε ενα προγραμμα του δικηγορικου συλλογου για την υποστηριξη θυματων ενδοοικογενειακης βιας) , και καθε φορα μου κανουν το στομαχι κομπο (κι ας λένε οι παλιοτεροι ότι θα συνηθισω) Λογοτεχνικα δεν μπορω να σε κρινω...Δεν με αφηνει το κλαμα...

Σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο σου Αλεξάνδρα. Εσύ που ξέρεις, έχεις δει και έχεις ακούσει, καταλαβαίνεις. Δεν ξέρω και εγώ από λογοτεχνικής άποψης αν είναι άρτιο ή όχι (πιθανώς όχι), απλά ένιωσα πως είχα κάτι να πω, κάτι που έχει σημασία .

Παραθέτω το παρακάτω quote από έγκυρη ελληνική εφημερίδα. Τα λέει όλα πιστεύω.

«Οι περισσότερες γυναίκες στη χώρα μας (56%) δέχονται μερικές φορές ή και συχνά καταχρηστικές συμπεριφορές του συντρόφου τους, οι οποίες συνδέονται με τη λεκτική ή και την ψυχολογική βία. Δεν δίνουν όμως ιδιαίτερο βάρος. Από το σύνολο των γυναικών αρκετές θα χαρακτηρίσουν την ενδοοικογενειακή βία ως λάθος, αλλά όχι έγκλημα (11,2%), ενώ ανάμεσα στις γυναίκες - θύματα βίας το ίδιο θα πει το 12,51%. Tο 33,3% των γυναικών που υφίστανται τη βία του συντρόφου τους αισθάνονται υπεύθυνες γι' αυτή.»

Οι αιτίες δεν είναι πάντα ξεκάθαρες, ας το θυμόμαστε αυτό, όσοι το αγνοούμε.

Αν δεις παιδι δεκαξι χρονων με γκριζα μαλλια κι ανορεξια, αν δεις κοπελα με κιμαδιασμενο πρόσωπο να συγχωρει το λεχριτη που της το στραπατσαρε γιατι "ειναι...αντρας και δεν ελεγχει τα νευρα του!" αν ακουσεις καταρες απο θειτσα γιατι επεισες την κορη της να παρει διαζυγιο και να χαλάσει το σπίτι της κι ειναι ντροπη να ειναι ζωντοχηρα με τρια παιδια (το ότι το κοπροσκυλο που της τα εκανε αρχισε να απλωνει τα βρωμοχερα του και στα παιδια είναι αλλου Χοτζα Κορανι) τοτε τα εχεις δει ολα ...Εχω να σου πω τετοιες ιστοριες να φανε κι οι κοτες

Διαβαζοντας τον "Κωνσταντινο" του Ντινου σε αλλο ποστακι θυμηθηκα αυτό που μας ελεγαν στην εγκληματολογια:Η βια γεννα τη βια κι ενα παιδι που έχει βιωσει την κακοποιηση εστω και εμμεσα (βλέποντας τον πατερα πχ να ασκει βια στη μανα-αν και αυτο πλεον εκ του νόμου θεωρειται ευθεια κακοποιηση του παιδιου) θα γινει ενας ιδιαζοντως προβληματικος ενηλικας...

Edited by Dark desire