Jump to content

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Άγγελος

Είδος: Επιστημονική Φαντασία

Βία; Όχι

Σεξ; Όχι

Αριθμός Λέξεων: 560

Αυτοτελής; Ναι

Το Τέλος

«Το τέλος του κόσμου, είπες;»

«Το τέλους του κόσμου όπως τον ξέρουμε, είπα.»

Τον κοίταξε παραξενεμένος. Το ίδιο πράγμα, με άλλα λόγια, σκέφτηκε. Κι έτσι κι αλλιώς, η λέξη τέλος ποτέ δεν του ακουγόταν καλά. Γιατί, δηλαδή, να μην γίνονταν μερικές, ή έστω μπόλικες, δραστικές αλλαγές και θα έπρεπε να υπεισέλθει ένα τέλος, και μετά απ’ αυτό μια αβέβαιη αρχή;

«Το σκεφτήκατε καλά;»

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ξέρεις σε ποιο σημείο έχουμε φτάσει.»

Κούνησε καταφατικά το κεφάλι του. Το ήξερε πολύ καλά, αλλά αρνιόταν να το παραδεχτεί μπροστά στους υπόλοιπους, επειδή επιθυμούσε και επιδίωκε λύσεις όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνες. Αλλά αυτή η φιλική ενημέρωση τού έδινε την ευκαιρία να είναι πιο ανοιχτός.

«Τι έχετε στο μυαλό σας;»

«Τους ανθρώπους.»

Σάστισε. «Εμάς;»

Ο άλλος ένευσε, χωρίς να μιλήσει. Και διατήρησε την σιωπή του, δίνοντάς του χρόνο να το χωνέψει.

«Ξέρεις ότι δεν συμφωνώ καθόλου με αυτό.»

«Ναι, αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος τρόπος.»

«Είναι ενάντια στον νόμο της Προστασίας και Διατήρησης της Βιοποικιλότητας, του Παγκοσμίου Κανονισμού.»

«Θα παρακαμφθεί. Δεν είναι υπόθεση γραφειοκρατίας.»

«Ο άνθρωπος, σαν ον, είναι μοναδικός. Ίσως ακόμη και σ’ ολόκληρο το σύμπαν.»

«Οι γενετικές του πληροφορίες θα διασωθούν σε ψηφιακές κιβωτούς. Η αναδόμησή του θα είναι εφικτή από πολιτισμούς ανώτερους της Δεύτερης Γενιάς.»

«Δεν ξέρουμε κανέναν άλλον πολιτισμό, διάβολε.»

Άρχισε να τα χάνει. Και ήταν κάτι που η θέση του δεν του επέτρεπε καθόλου. Υποτίθεται ότι έπρεπε να διατηρεί την ψυχραιμία και την αμεροληψία του, όποια κι αν ήταν η περίσταση. Ακόμη και στις φιλικές κουβέντες. Όπως, ακριβώς έκανε ο συνομιλητής του.

«Είναι ένα ρίσκο που είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε για την επιβίωση του πλανήτη.»

«Γιατί να μην αρκεστούμε σε μια περικοπή;»

«Ήσουν παρών στην περικοπή των εφτά δισεκατομμυρίων. Μείνανε οι χειρότεροι. Κι επιπλέον, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε καθόλου. Το αντίθετο μάλιστα, χειροτέρεψε. Κι έχουν περάσει μόλις πενήντα χρόνια.»

«Θα αναπτύξουμε νέους τρόπους σωφρονισμού, σκληρότερους.»

«Η εμπιστοσύνη που τρέφεις προς τους ανθρώπους, φτάνει τα όρια του αστεϊσμού. Αν δεν ήξερα με ποιον μιλάω, θα έλεγα ότι είσαι αφελής. Έχω, όμως, πολύ καλή επίγνωση των γνώσεων και των μελετών σου. Το βιβλίο σου Περί Αυτοκαταστροφικότητας του Ανθρώπινου Είδους οδήγησε στην πρώτη περικοπή. Κι ακολούθησαν κι άλλα. Θέλεις να σ' τα απαριθμήσω;»

Σήκωσε το χέρι του, κάνοντας τον συνομιλητή του να σταματήσει να μιλάει.

«Πάψε. Το βιβλίο μου δεν είχε αυτόν τον σκοπό. Ήθελα να συνετίσω τους ανθρώπους, όχι να τους εξοντώσω.»

«Στο βιβλίο σου γίνεται προφανές ότι θα το έκαναν από μόνοι τους, ούτως ή άλλως. Είναι απλά θέμα χρόνου. Κι εμείς θέλουμε να προλάβουμε τα χειρότερα.»

«Γνωρίζεις πως αυτό που πάτε να κάνετε επιβεβαιώνει τις προβλέψεις μου;»

«Ναι, μόνο που οι προβλέψεις σου δεν ανέφεραν ότι η αυτοκαταστροφή θα γίνει για έναν ευγενή σκοπό. Ίσως αυτός είναι ένας τρόπος για να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας. Ίσως έτσι να δώσουμε ένα παράδειγμα σε αυτούς που θα ακολουθήσουν. Ή, ίσως, το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να δώσουμε στην ζωή του πλανήτη μια νέα ελπίδα. Ας το κάνουμε να αξίζει.»

«Έχετε ορίσει χρονοδιάγραμμα;»

Ήξερε την απάντηση πριν ο άλλος του πει: «Ναι.»

«Και τι θέλετε από μένα;»

«Είσαι η Φωνή. Θέλουμε να το πεις στον κόσμο.»

Η γροθιά του εκτοξεύθηκε με απίστευτη ταχύτητα και χτύπησε τον συνομιλητή του κάτω από το αριστερό μάτι, ρίχνοντάς τον στο πάτωμα. Προχώρησε αργά και στάθηκε από πάνω του. Δάκρυα είχαν γεμίσει τα μάτια του.

«Θα το κάνω.», είπε.

ΤΕΛΟΣ

Ορεστιάδα, 25 Απριλίου 2010

Edited by Mesmer

Αξιοπρεπέστατο φλασάκι, αλλά εντοπίζω δυο μικρά προβλήματα:

- αν δεν το έλεγες στον υπότιτλο, δε θα ήταν απολύτως σαφές από το κείμενο ποια είναι η φύση της απειλής που αποτελεί ο άνθρωπος (θα μπορούσε να μην είναι οικολογικό το θέμα, αλλά π.χ. η απειλή πυρηνικού πολέμου)

- Δεν είναι καθόλου σαφής η χρησιμότητα της Φωνής

τεχνικά θέματα στο αρχείο:

Mesmer - Το τέλος.doc

Καλημέρα Λευτέρη, και ευχαριστώ για τα σχόλιά σου.

Η αλήθεια είναι πως η φύση της απειλής που αποτελεί ο άνθρωπος δεν γίνεται σαφής στο κείμενο, όμως γίνεται αναφορά στο ότι οι ενέργειες που πρόκειται να γίνουν, θα γίνουν για να «σωθεί ο πλανήτης», το οποίο δίνει τον οικολογικό χαρακτήρα της ιστορίας. Τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ :)

Νομίζω ότι φαίνεται στο κείμενο ότι τα άτομα που συζητούν ανήκουν στην τάξη των ισχυρών του πλανήτη, αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις. Οπότε η Φωνή (θα μπορούσε να) είναι αυτός που μιλάει στους ανθρώπους, ένας εκπρόσωπος τύπου θα λέγαμε σήμερα.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στο κείμενο, αλλά επειδή ήθελα να κρατήσω το μέγεθός του μικρό, άφησα την ερμηνεία κάποιων πραγμάτων στην φαντασία του αναγνώστη.

Ευχαριστώ επίσης και για τις υποδείξεις-διορθώσεις που μου έστειλες. Κάποια στιγμή θα πρέπει να τις μεταφέρω στο κείμενο :)

Νομίζω ότι φαίνεται στο κείμενο ότι τα άτομα που συζητούν ανήκουν στην τάξη των ισχυρών του πλανήτη, αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις. Οπότε η Φωνή (θα μπορούσε να) είναι αυτός που μιλάει στους ανθρώπους, ένας εκπρόσωπος τύπου θα λέγαμε σήμερα.

Χμμ....το παραπάνω αναιρεί την αρχική μου σκέψη για την φύση του ισχυρού. Είχα υποθέσει, επειδή μιλάει τόσο αποστασιοποιημένα, αλλά και επειδή οι αναφορές του στους ανθρώπους δεν είναι ούτε σε πρώτο ενικό πρόσωπο ή πρώτο πληθυντικό,οτι δεν επρόκειτο για ανθρώπινη οντότητα.mf_sherlock.gif

Τον ρόλο της φωνής τον κατάλαβα απευθείας. Πολλά τα παραδείγματα και μέσα απο την ζωή, και μέσα απο τον κινηματογράφο.

Overall ωραίο κείμενο, αν και τα φλασάκια γενικώς δεν είναι το καλύτερο μου.

Edited by Drake Ramore

Είχα υποθέσει, επειδή μιλάει τόσο αποστασιοποιημένα, αλλά και επειδή οι αναφορές του στους ανθρώπους δεν είναι ούτε σε πρώτο ενικό πρόσωπο ή πρώτο πληθυντικό,οτι δεν επρόκειτο για ανθρώπινη οντότητα.mf_sherlock.gif

Ομοίως. Και μόνο υπό αυτό το καινούριο πρίσμα έχει νόημα η ύπαρξη της Φωνής. Αλλιώς, αν δεν ήταν άνθρωποι (όπως νόμιζα), γιατί να ανακοινώσουν την αμετάκλητη απόφασή τους;

Υπάρχουν κάποιες φράσεις στο κείμενο που, πιστεύω, ότι έμμεσα δείχνουν πως και οι δυο συνομιλητές είναι άνθρωποι. Πχ «Δεν ξέρουμε κανέναν άλλον πολιτισμό», «...η αυτοκαταστροφή θα γίνει για έναν ευγενή σκοπό», «...ένας τρόπος για να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας».

Ο λόγος που ο ένας από τους δυο μιλάει, όπως είπε και ο Απόστολος, αποστασιοποιημένα και υπεράνω κάποιων δεδομένων, είναι επειδή ήθελα να φανεί η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα των ιθυνόντων, η οποία τους οδήγησε να πάρουν αυτήν την απόφαση.

Κατά την γνώμη μου, το ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι (ή έστω η άρχουσα τάξη αυτών) επιλέγουν την παύση τους, είναι το δυνατό στοιχείο της ιστορίας. Αν μου επιτρέπεται να περιαυτολογήσω :)

Χμμ... κι όταν έγραφα το κείμενο μου φαίνονταν όλα τόσο ξεκάθαρα :)