wordsmith Posted May 15, 2010 Share Posted May 15, 2010 (edited) Συγγραφέας:Κέλλυ Θεοδωρακοπούλου Λέξεις:1735 Είδος:επιστημονική φαντασία Σεξ:παραλίγοόχι Βία:ελάχιστηόχι Σχόλια:Γράφτηκε (και αυτό) για σεμινάριο δημιουργικής γραφής. Το θέμα ήταν "μια επιδημία, έστω και μόνο ως ιδέα". Υπόθεση 451 Πυρηνικό καταφύγιο αρ. 29. Έτος 2345. Δείγματα ανθρωπίνου είδους:758. Ημέρα 180. Ώρα 16:35. Θάλαμος 17. Εγγραφή μικροφώνου Νο 3: Δείγμα Νο 587:Πας καλά, παιδί μου; Εδώ δεν ξέρουμε αν θα είμαστε ζωντανοί σε έξι μήνες κι εσύ έχεις όρεξη για τέτοια; Δείγμα Νο 565:Έεεελα! Ένας λόγος παραπάνω να ανυψώσουμε το ηθικό μας! Δείγμα Νο 587:Δε μας φτάνουν τα εφόδια. Δείγμα Νο 565:Δηλαδή; Δείγμα Νο 587:Τα προφυλακτικά και τα αντισυλληπτικά μάς τελειώνουν, ενώ ηρεμιστικά και επιδέσμους για τους καβγάδες από την αγαμία έχουμε πολλά ακόμα. Και αργούμε μέχρι να μας ξαναεφοδιάσουν τα ρομπότ. Δείγμα Νο 565:...Από κάτι τέτοιους σαν και σένα θα εκλείψει το είδος... Δείγμα Νο 587:Ούτε γι' αυτό μας φτάνουν τα εφόδια. Ξέρεις καλά ότι, αν υπερβούμε τους 800, θα μικρύνουν οι μερίδες μας και γενικά θα δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του καταφυγίου... Πήγαινε να μετρήσεις τις εγκύους, αν είναι λιγότερες από 42. Αναρωτιέμαι αν έχει συμβεί ποτέ αυτό και τι κάνουν τότε... Δείγμα Νο 565:Το 'χεις χάσει τελείως, να το ξέρεις... Ημέρα 183. Ώρα 20:03. Θάλαμος 23. Εγγραφή μικροφώνου Νο 1: Δείγμα Νο 650:Μαμά, πόσο παλιές είναι αυτές οι ταινίες; Δείγμα Νο 402:Απ' ό,τι λέει εδώ, πρέπει να έχουν γυριστεί εδώ και αιώνες. Δείγμα Νο 650:Λες να ήταν ποτέ έτσι ο κόσμος στ' αλήθεια, ή κάποιος τα 'βγαλε απ' το μυαλό του όλ' αυτά; Θέλω να πω, τώρα, που έχουν πεθάνει όλοι όσοι τα είδαν με τα μάτια τους, εμείς έχουμε μόνο τις ταινίες για να μάθουμε πώς ήταν τα πράγματα πριν τα καταφύγια. Δείγμα Νο 402:Εγώ λέω ότι πρέπει στ' αλήθεια να ήταν κάποτε έτσι ο κόσμος, γιατί όλες οι ταινίες, ως ένα βαθμό, δείχνουν τα ίδια, απ' όποιον κι αν γυρίστηκαν. Δείγμα Νο 650:Πρέπει; Δηλαδή δεν ξέρεις; Δείγμα Νο 402:Δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Και ντοκυμαντέρ να ήταν, που δεν είναι, δεν έχουμε καμιά εγγύηση για την αξιοπιστία τους. Δείγμα Νο 650:(Αχ!)Γιατί, στις ταινίες αυτές, τα παιδιά δεν κάνουν ποτέ στους γονείς τέτοιες ερωτήσεις και, ακόμα κι αν κάνουν, δεν πιστεύουν τις απαντήσεις; Δείγμα Νο 402:(Αχ!)Επειδή, στις ταινίες αυτές, τα παιδιά, τουλάχιστον της ηλικίας σου, μπορούν να βγουν έξω και να δουν μόνα τους αν ο κόσμος είναι όπως τον δείχνει η τηλεόραση... Ημέρα 186. Ώρα 09:33. Θάλαμος 11. Εγγραφή μικροφώνου Νο 5: Δείγμα Νο 451:Δε μου λες, αυτά εδώ που μένουμε, πυρηνικά καταφύγια δε λέγονται; Δείγμα Νο 498:Ναι, μας το λένε κάθε φορά τα ρομπότ στο προσκλητήριο, «τρόφιμοι πυρηνικού καταφυγίου αρ. 29». Πώς σου ήρθε τώρα; Δείγμα Νο 451:Θέλω να πω, αυτό δε σημαίνει ότι ο λόγος που είμαστε κλεισμένοι εδώ μέσα, να μας ταΐζουν τα ρομπότ, τόσες γενιές τώρα που έχουμε πια ξεχάσει από πότε και γιατί, είναι μια πυρηνική καταστροφή; Δείγμα Νο 498:Ε...Τι να σου πω, δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Μάλλον. Θα είναι κάποιο πρόγραμμα ασφαλείας, να μας κρατήσουν εδώ, με τα ρομπότ, μέχρι να πέσουν τα επίπεδα ραδιενέργειας αρκετά ώστε να μην είναι επικίνδυνο...Τι; Γιατί κουνάς το κεφάλι σου; Δείγμα Νο 451:Δε νομίζω ότι παίρνει τόσον πολύ καιρό, αιώνες, να εξαφανιστεί η ραδιενέργεια. Δείγμα Νο 498:Ε, μπορεί να παίρνουν επιπρόσθετα μέτρα, δεν παίζεις με τέτοια πράγματα. Αρκεί να κοιτάξεις, λέει, μια ατομική έκρηξη, για να κινδυνέψεις να αρρωστήσεις από την ακτινοβολία. Άσε το έδαφος, τα φυτά... Δείγμα Νο 451:Εγώ λέω ότι κάτι άλλο συμβαίνει και μας το κρύβουν. Δείγμα Νο 498: Έλα τώρα! Σαν τι, δηλαδή; Τα ρομπότ μας κρατάνε εδώ μέσα και μας εφοδιάζουν χωρίς κανένα λόγο; Και γιατί δε μας σκοτώνουν ή δε μας αφήνουν να πεθάνουμε απ' την πείνα, να γλιτώσουν κι απ' τη δουλειά; Δείγμα Νο 451:Κάτι υποψιάζομαι, αλλά θα σας το πω στη συνεδρίαση. Ημέρα 191. Ώρα 22:13. Θάλαμος 2. Εγγραφή μικροφώνου Νο 1: Δείγμα Νο 557:Είδες που πάλι έσπασαν τη σκάλα; Γιατί, ρε φίλε, σπας τη σκάλα; Σου φαίνεται πολύ συμβατική μέθοδος; Εσύ, δηλαδή, πώς ανεβαίνεις σ' ένα ψηλό μέρος, με ελικόπτερο; Δείγμα Νο 543: Σ' έπιασε πάλι το συντηρητικό σου. Δείγμα Νο 557:Μα σοβαρά μιλάς; Εσύ, δηλαδή, που είσαι Αναρχικός με Α κεφαλαίο, γιατί δε σπας τη σκάλα ως ...σύμβολο ανατροπής ή κάτι τέτοιο; Δείγμα Νο 543: Κάποιοι, επειδή τώρα ανακαλύπτουν την αμφισβήτηση, έχουν γκρεμίσει στο μυαλό τους τον κόσμο και τον ξαναχτίζουν κρατώντας μόνο τα χρήσιμα. Στην εφεύρεση της σκάλας μπορεί να μην έχουν φτάσει ακόμα... Δείγμα Νο 557: Καλά που έχουν φτάσει στην εφεύρεση του παραθύρου και δε μας σπάνε και τα τζάμια. Δείγμα Νο 543:...Και, αφού θες να μάθεις, εμένα, ως Αναρχικό με Α κεφαλαίο, θα με απασχολούσαν πιο σημαντικά ζητήματα, όπως για ποιο λόγο είμαστε κλεισμένοι εδώ μέσα, στο έλεος των ρομπότ, μέχρι πότε θα κρατήσει αυτό, πώς είναι ο κόσμος έξω από τα καταφύγια... Δείγμα Νο 557: Ναι, ναι, και επίσης αν υπάρχει θεός, ζωή σε άλλους γαλαξίες, πώς δημιουργηθήκαμε, από πού ερχόμαστε, πού πηγαίνουμε...Θα φας κι άλλο ή να τα βάλω στο ψυγείο; Ημέρα 200. Ώρα 21:05. Θάλαμος 96. Εγγραφή μικροφώνων Νο 18, 19, 20, 21 και 22: Δείγμα Νο 224:Εντάξει, πάει κι αυτό. Έχουμε τίποτα άλλο; Θέλει κανείς άλλος να πάρει το λόγο; Δείγμα Νο 451: Εγώ! Δείγμα Νο 224: Σας ακούμε. Μη σηκώνεστε, σύντροφοι, δεν τελειώσαμε ακόμα. Παρακαλώ. Δείγμα Νο 451: Εεεε...Δεν έχετε αναρωτηθεί ποτέ...αν είναι στ' αλήθεια απαραίτητο να μένουμε κλεισμένοι μέσα σ' αυτά τα καταφύγια; Αν στ' αλήθεια αυτό που συνέβη εκεί έξω είναι ακόμα επικίνδυνο για μας ή μήπως τα ρομπότ έπαθαν εμπλοκή και συνεχίζουν να μας φροντίζουν στον αιώνα τον άπαντα, ακόμα κι αν δε χρειάζεται πια; Δείγμα Νο 498: Άσε τις σάλτσες... Δείγμα Νο 557: Με συγχωρείτε, αλλά αν πρόκειται να μιλήσουμε για θεωρίες συνωμοσίας, εγώ έχω να μαγειρέψω για αύριο. Δείγμα Νο 224: Σύντροφε, έλα στο προκείμενο. Αν δεν έχεις κάποια συγκεκριμένη πληροφορία ή γεγονός να αναφέρεις... Δείγμα Νο 451: Βρήκα μια τρύπα! Δείγμα Νο 498: Εμένα μου είπες ότι απλώς κάτι υποψιαζόσουνα! Δείγμα Νο 224: Μια τρύπα; Δηλαδή; Δείγμα Νο 557: Με μια μικροζημιά θα ασχολούμαστε; Να την αναφέρουμε στα ρομπότ να την... Δείγμα Νο 543: Ασ' τον να τελειώσει, μην πετάγεσαι... Δείγμα Νο 224: Ησυχία! Γίνε πιο σαφής, σύντροφε. Δείγμα Νο 451: Εεεε...Ένα παράθυρο της πτέρυγας 31 δεν είναι κλειδωμένο και δεν έχει σφραγιστεί απ' έξω... Δείγμα Νο 557:Δεν το πιστεύω! Καλά, ηλίθιος είσαι; Επιδημίες, μικρόβια, μολυσματικές ασθένειες, ραδιενέργεια! Να τον δώσουμε στα ρομπότ να τον βάλουν σε καραντίνα! Να αποστειρώσουμε το δωμάτιο, την πτέρυγα, να κάψουμε, να...να... Έχω παιδιά να μεγαλώσω, εγώ! Δείγμα Νο 543: Κάτσε κάτω, παιδί μου, και ασ' τον να μιλήσει! Δείγμα Νο 224: Ψυχραιμία, σύντροφοι! Δείγμα Νο 451: Δεν το άνοιξα... Δείγμα Νο 557: Φφφφφφ! Συγκοπή πήγα να πάθω... Δείγμα Νο 451: Αλλά θέλω να θέσω την πληροφορία υπόψη σας. Τι προτείνετε να κάνουμε; Δείγμα Νο 587: Το ρωτάς; Να το πούμε στα ρομπότ να το σφραγίσουν! Δείγμα Νο 557: Απ' το στόμα μου το πήρες! Δείγμα Νο 565: Για μια στιγμή, ας μη βιαζόμαστε...Έχουμε μια ευκαιρία... Δείγμα Νο 543: ...να δούμε με τα μάτια μας τι γίνεται έξω απ' το καταφύγιο! Αν είναι πράγματι επικίνδυνα ή τα ρομπότ... Δείγμα Νο 402: Και αν είναι πράγματι επικίνδυνα; Θα είναι και για όποιον βγει να δει. Γιατί μη μου πείτε ότι θα βγούμε όλοι μαζί, χωρίς να ξέρουμε τι... Δείγμα Νο 543: Να ψηφίσουμε! Εγώ εθελοντής! Δείγμα Νο 557: Ορίστε; Δείγμα Νο 565: Κι εγώ! Δείγμα Νο 451: Εγώ έχω κάποια προτεραιότητα, νομίζω... Δείγμα Νο 587: Δεν το πιστεύω ότι τσακώνεστε ποιος θα πρωτοβγεί έξω ν' αρπάξει τη ραδιενέργεια! Δείγμα Νο 224: Λοιπόν...Πρέπει να ομολογήσω ότι η ιδέα σας δε με αφήνει αδιάφορο...Εφόσον δεν πρόκειται για ζημιά και δεν υπάρχει κανονισμός που να επιβάλλει να αναφέρουμε στα ρομπότ τέτοιου είδους ...τρύπες,...ας ψηφίσουμε! Ημέρα 204. Ώρα 04:03. Πτέρυγα 31. Θάλαμος 27. ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! ΡΗΓΜΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ! Ημέρα 204. Ώρα 04:07. Προαύλιο Νο 6. Εγγραφή μικροφώνου Νο 33: Μονάδα ΖΤ8700: Δείγμα 451, μείνε ακίνητος. Δείγμα 451: Γιατί μας έχετε κλεισμένους εκεί μέσα, ρομπότ; Τι δεν πηγαίνει καλά εδώ έξω; Ο αέρας αναπνέεται, δε μυρίζει τίποτα περίεργο, αυτά εκεί στο βάθος με δέντρα μοιάζουν, όπως στις ταινίες, αν και είναι νύχτα και δεν τα βλέπω καλά και...ΠΟΥ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ; ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ, ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΞΕΓΑΝΩΤΟΙ; Μονάδα ΖΤ8700: Δείγμα 451, βρίσκεσαι σε κατάσταση παραληρηματικού σοκ. Σου υπενθυμίζω ότι οι μονάδες συντήρησης της ζωής στα πυρηνικά καταφύγια είναι σε θέση να απαντήσουν μόνο σε ερωτήσεις διατυπωμένες κατά τρόπο... Δείγμα Νο 451:Φφφφφ! ΑΠΑΙΤΩ να με πληροφορήσεις για το λόγο εγκλεισμού του...του ανθρώπινου είδους μέσα στα καταφύγια...για το λόγο απαγόρευσης της εξόδου εδώ και...τρεις αιώνες... Μονάδα ΖΤ8700: Πριν 423 έτη, ορισμένοι επιστήμονες του πλανήτη κατασκεύασαν τα καταφύγια και τις μονάδες συντήρησης της ζωής. Κράτησαν όμως κρυφή από την υπόλοιπη ανθρωπότητα μια παράμετρο της λειτουργίας τους: σε περίπτωση που η κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της γης θα έφτανε σε σημείο υψηλού κινδύνου για την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη, οι μονάδες συντήρησης της ζωής θα αναλάμβαναν πρωτοβουλία και, άνευ προηγούμενης εντολής, θα περιόριζαν τα επιζήσαντα δείγματα του ανθρώπινου είδους στα καταφύγια, ακόμη και χωρίς τη θέλησή τους, έως ότου η γη επανέλθει σε κατάσταση... Δείγμα Νο 451: Δηλαδή, προστατεύετε τον κόσμο από μας και όχι εμάς από τον κόσμο; Μονάδα ΖΤ8700: Ακριβής διατύπωση. Δείγμα Νο 451: Και γιατί δε μας το λέγατε τόσα χρόνια; Μονάδα ΖΤ8700: Οι μονάδες συντήρησης της ζωής είναι σε θέση να απαντήσουν μόνο σε ερωτήσεις διατυπωμένες... Δείγμα Νο 451: Επειδή δε σας ρωτήσαμε; Μονάδα ΖΤ8700: Ακριβής διατύπωση. Δείγμα Νο 451: Μέρος της δικλείδας ασφαλείας κι αυτό, φαντάζομαι. Και γιατί αφήσατε το παράθυρο ανοιχτό; Γιατί δε χρειάστηκε να σπάσω τίποτα για να βγω έξω; Μη μου πεις ότι ήταν ατύχημα, εσείς δεν κάνετε ποτέ λάθος. Μονάδα ΖΤ8700: Κάθε 150 έτη, ο προγραμματισμός μας προβλέπει πειραματισμό με σκοπό την ανίχνευση της πιθανότητας η κατάσταση του περιβάλλοντος να έχει φτάσει τα επιθυμητά επίπεδα βιωσιμότητας. Δείγμα Νο 451: Μπα; Κι εγώ είμαι ο πρώτος τυχερός; Γουστάρω! Τους άλλους πότε θα τους βγάλετε; Μονάδα ΖΤ8700: Δείγμα 451, έχεις ήδη προσβληθεί, δια της αναπνευστικής οδού, από δύο ανίατες μολυσματικές ασθένειες, των οποίων τα συμπτώματα θα εκδηλωθούν μέσα στις επόμενες μέρες. Η είσοδος δεν είναι... Δείγμα Νο 451: Τι; ΟΧΙΙΙ! Αφήστε με να ξαναμπώ! Φύγε από δω, παλιόπραμα! (ΜΠΑΜ!) Μονάδα ΖΤ8700: Το παρ...θυρο έχει ..δη σφρα...στεί. Τα δείγμ...ανθρ...είδους σε κατάστ...εγκυμ...νης είναι 43. Οι μονάδ... συντήρ...σης ...ζωής ζητούν συγγν... Κέλλυ Θεοδωρακοπούλου, 28/11/2008 επιδημία.doc Edited May 20, 2010 by wordsmith Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makaros Posted May 15, 2010 Share Posted May 15, 2010 καλό Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted May 15, 2010 Share Posted May 15, 2010 Μ' άρεσε. Ο τρόπος που γνωστοποιείται η κατάσταση, μέσα από καταγραφές μικροφώνων, είναι ενδιαφέρων, αν κι έτσι δεν μπορούμε να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει. Λόγω προσωπικής περιέργειας, θα ήθελα να ξέρω τι παίζει στον κόσμο που λαμβάνει χώρα η ιστορία σου Αρκετά ενδιαφέρον είναι, επίσης, και το τέλος όπου, ενώ περίμενα ότι οι άνθρωποι είχανε πέσει θύματα εκμετάλλευσης των μηχανών, τελικά, αποδεικνύεται ότι, εκείνες, κάνουν μια χαρά την δουλειά τους. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiessa Posted May 16, 2010 Share Posted May 16, 2010 (edited) Καλό ήταν. Στην αρχή νόμισα ότι έβλεπα ξανά μια εκδοχή τού "έχει περάσει καιρός, δεν έχουμε ιδέα τι συμβαίνει έξω, αλλά συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας με βάση τις παλιές οδηγίες", όμως η στροφή που πήρε στο τέλος ήταν ικανοποιητική. Καλή η αφήγηση με τη χρήση διαλόγων. Ο διάλογος είναι για μένα αγαπημένο εργαλείο προώθησης του μύθου. Ενδιαφέρον και το ότι δεν έχουμε καθόλου περιγραφή σκηνικών, αλλά δε φαίνεται να μας λείπει. Edited May 16, 2010 by Tiessa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wordsmith Posted May 16, 2010 Author Share Posted May 16, 2010 Ευχαριστώ τον καινούριο που μου χάρισε το πρώτο του ποστ και τον καλωσορίζω. Άγγελε, ευχαριστώ επίσης. Για τον κόσμο αυτό δεν έχω σκεφτεί σχεδόν τίποτα άλλο εκτός από αυτά που αφήνονται να εννοηθούν στο διήγημα. Ας πούμε ότι αυτό που τους έκλεισε όλους μέσα ήταν οικολογική καταστροφή. Την ιδέα του ότι ο κόσμος χρειάζεται προστασία από τους ανθρώπους και όχι το αντίθετο την πήρα από το I, robot που το είχα δει στην τηλεόραση εκείνες τις μέρες. Αυτό με τον Will Smith. Βάσω μου, ευχαριστώ πολύ. Όπως βλέπεις αποπάνω, η ιδέα του τέλους που θαύμασες ήταν του Ασίμοφ και του την έκλεψα! Αλλά υποθέτω ότι εμπίπτω στο "Οι ασήμαντοι συγγραφείς μιμούνται, οι σημαντικοί κλέβουν" Γενικά, πέρα από αυτό, με ενδιαφέρει η κατάσταση "όλα είναι εντάξει αλλά δεν το καταλαβαίνουμε". Ο Μπόρχες λέει ότι "η Πτώση από τον Παράδεισο είναι το να μην πιστεύουμε ότι είμαστε ήδη στον Παράδεισο". Πολύ συντηρητικό, βέβαια, αυτό, αλλά μερικές φορές ισχύει. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisimelis Posted May 30, 2010 Share Posted May 30, 2010 Μου άρεσε πολύ. Και λόγο της όμορφης ανατροπής στο τέλος, και λόγο της γραφής που με έφερνε τις εικόνες στο μυαλό με ταχύτητα βίντεο κλιπ. Θα μπορούσε να είναι το πρώτο κεφάλαιο σε ένα πολύ καλό διήγημα... Μπράβο. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts