Jump to content
Η περίοδος σχολιασμού και ψηφοφορίας για τον 63ο γενικό διαγωνισμό σύντομης ιστορίας λήγει την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ. ×

Δελφίνια

Eroviana

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Μαρίνα Σταυροπούλου

Είδος: Ρεαλισμός (λέμε τώρα)

Βία; Υπονοούμενη μόνο

Σεξ; Όχι

Αριθμός Λέξεων: 581

Αυτοτελής; Ναι

Σχόλια: Δεν έχω. Έχετε εσείς;

Dolphins-Δελφίνια σε Παραλία.doc

Ωραίο ήταν. Δεν το περίμενα να πηγαίνει έτσι. Με ξάφνιασε είναι η αλήθεια.

Πάντως

Πρέπει να είναι πάρα μα πάρα πολύ άρρωστος κάποιος για να σφάξει ένα δελφίνι με σουγιά

Μα δελφίνι?????

Αν είναι δυνατόν!

υ.γ. Σόρρυ, είμαι αποσβολωμένος από το τέλος και δεν έχω να σχολιάσω κάτι άλλο για την ώρα.

eek.gif ΙΙΙιιιικ! έπρεπε να το κάνεις, ε;

Πολύ καλό!

Χμμ με κάνεις να θέλω να γράψω όμως την πραγματική ιστορία πίσω από τα δελφίνια.

Αχ, γιατί να γίνει έτσι; Μου ήρθε πολύ ξαφνικό.

Είναι πολύ όμορφα γραμμένο πάντως, παρά τη δυσάρεστη κατάληξη.

ΜΠΡΑΒΟ!ΜΠΡΑΒΟ!Αν και θα προτιμούσα να μη μας ειχες εξηγήσει από πριν τόσο αναλυτικά αυτό που την οδήγησε στην πράξη

εντύπωση μου είναι ότι μετριάζει την έκπληξη και ενας εμπαθης αρσενικος αναγνωστης θα εβρισκε πατημα να σχολιασει...

Πάντως μπραβο!Πολύ μου αρεσε!TWILIGHT ZONE...

Στείλε τις δύο πρώτες σειρές της δευτερης παραγράφου και όλη την προτελευταία παράγραφο εκτός κειμένου και θα έχεις στα χέρια σου ένα εξαιρετικό φλασάκι!

Στείλε τις δύο πρώτες σειρές της δευτερης παραγράφου και όλη την προτελευταία παράγραφο εκτός κειμένου και θα έχεις στα χέρια σου ένα εξαιρετικό φλασάκι!

Θα συμφωνήσω με αυτό. thmbup.gif

Ακολούθα την συμβουλή των ψυχασθενών ανδρών και δεν έχεις κίνητρο. :Ρ

Εμένα μ' άρεσε όπως ήταν. Χωρίς τις επεξηγήσεις δεν θα είχα την παραμικρή κατανόηση κειμένου ή "ταύτιση" με την πρωταγωνίστρια.

Τι είναι άραγε καλύτερο;

Ένα κοινό, πολυχρησιμοποιημένο,τετριμμένο κίνητρο, που αυτομάτως αποσυνδέει το ανδρικό φύλο (50% περίπου των αναγνωστών) απο την ιστορία ή μια τελική πράξη που η δυναμική της και μόνο θα απογειώσει το φλασάκι σε άλλα επίπεδα προσφέροντας ατμόσφαιρα και μυστήριο;

Αναρωτιέμαι.mf_sherlock.gif

Εξαρτάται τι θέλει να δώσει ο συγγραφέας. Θέλει να δώσει το τι έκανε ή το γιατί το έκανε;

Συμφωνώ ότι το κίνητρο είναι τετριμμένο (ίσως και υπερβολική η αντίδραση), αλλά σκέψου την εναλλακτική: μια τύπισσα η οποία χαλάει τον κόσμο για να σώσει τα δελφίνια και μετά χωρίς κανέναν απολύτως λόγο αποφασίζει να σκοτώσει αυτό που με τόσο κόπο έσωσε. Χάνεται το οποιοδήποτε κίνητρο. Αν η συγγραφέας ήθελε, θα μπορούσε να σώσει πιο συγκαλυμμένα και διακριτικά το κίνητρο για να βάλει τον αναγνώστη να ψαχτεί, αλλά προφανώς, θέλει κάτι άλλο: να δώσει (όπως το καταλαβαίνω εγώ, τουλάχιστον) την υπερβολή με την οποία μπορεί ν' αντιδράσει ένας άνθρωπος σε κάτι που του συνέβη.

Βασικά είναι πολύ υποκειμενικό το θέμα. Κυρίως έχει να κάνει με την άποψη που έχει ο καθένας, και την οπτική γωνία που το βλέπει.

Ναι, είναι καλό το φλασάκι, κανείς δεν αντιλέγει. Αλλά σύμφωνα με την άποψη μου θα ήταν εξαιρετικό αν έλειπε αυτό το κοινό κίνητρο, και η τραβηγμένη απο τα μαλλιά (σε σχέση με το κίνητρο) πράξη. Θα το προτιμούσα με περισσότερο μυστήριο.

True. Αλλά μετά θα θύμιζε τις ιστορίες που παίζαμε τα καλοκαίρια στην παραλία, τύπου ένας τυπάς μπαίνει και κάνει έναν φόνο και μετά μπαίνει στο αμάξι του κι ακούει ραδιόφωνο κι αυτοκτονεί, γιατί αυτοκτόνησε; Που έπρεπε να κάνεις ερωτήσεις που απαντιόντουσαν μόνο με ναι ή όχι, για να καταλάβεις τι έγινε.

Ε, στην συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν η τύπισσα στην παραλία που σφάζεται να σώσει το δελφίνι και μετά το σκοτώνει, γιατί το σκότωσε; κι άντε βρες το. :Ρ Κι απ' ό,τι θυμάμαι, αν η ιστορία σε πήγαινε μέσω Τιμπουκτού για να σου πει ότι ήτανε γλαρόσουπα, έπεφτε και φατούρο στον αφηγητή. :Ρ

Εξαρτάται τι θέλει να δώσει ο συγγραφέας. Θέλει να δώσει το τι έκανε ή το γιατί το έκανε;

[...]

Βασικά είναι πολύ υποκειμενικό το θέμα. Κυρίως έχει να κάνει με την άποψη που έχει ο καθένας, και την οπτική γωνία που το βλέπει.

Υποκειμενικότητα λοιπόν.

Διαβάζοντας το κείμενο, θα ήθελα περισσότερο μυστήριο, οπότε κι εγώ θα προτιμούσα να έλειπαν οι πολλές εξηγήσεις. Από την άλλη τώρα, αν το κίνητρο της συγγραφέως είναι να δώσει περισσότερο βάρος στο γιατί το έκανε (άρα και να διώξει κατιτίς από το μυστήριο) τότε το απέδωσε μια χαρά και δεν έχει τίποτα περιττό.

Με λίγα λόγια, είναι ένα πολύ ωραίο κείμενο που, απ' ότι βλέπω, αρέσει σε όλους( ; ) μέχρι στιγμής αλλά σε κάποιους θα άρεσε περισσότερο με λίγο διαφορετικό στυλ.

Υγ. Για παράδειγμα σε αυτό

True. Αλλά μετά θα θύμιζε τις ιστορίες που παίζαμε τα καλοκαίρια στην παραλία, τύπου ένας τυπάς μπαίνει και κάνει έναν φόνο και μετά μπαίνει στο αμάξι του κι ακούει ραδιόφωνο κι αυτοκτονεί, γιατί αυτοκτόνησε; Που έπρεπε να κάνεις ερωτήσεις που απαντιόντουσαν μόνο με ναι ή όχι, για να καταλάβεις τι έγινε.

Ε, στην συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν η τύπισσα στην παραλία που σφάζεται να σώσει το δελφίνι και μετά το σκοτώνει, γιατί το σκότωσε; κι άντε βρες το. :Ρ Κι απ' ό,τι θυμάμαι, αν η ιστορία σε πήγαινε μέσω Τιμπουκτού για να σου πει ότι ήτανε γλαρόσουπα, έπεφτε και φατούρο στον αφηγητή. :Ρ

είναι το μυστήριο που σε έφτιαχνε και η εξήγηση που σε ξενέρωνε.

Επίσης μου άρεσε, πολύ σκληρό το τέλος, αλλά εκεί είναι για μένα όλη η ουσία. Το κίνητρο, αν και όπως ειπώθηκε κάπως τετριμμένο, με ικανοποίησε, το ήθελα για να ευχαριστηθώ την αποτρόπαια αντίδραση. Επίσης, ένα άλλο καλό της ιστορίας είναι ότι με έκανε να αντιπαθήσω τελείως την πρωταγωνίστρια, να την σιχαθώ δλδ, κι αυτό έγινε λόγω του κινήτρου. Αν αυτό ήταν απόν, πιθανότατα θα αντιμετώπιζα την ιστορία με πολύ πιο χλιαρά συναισθήματα.

Σκεφτόμουν τώρα, ν'απαντήσω να μην απαντήσω; Θα πω μόνο αυτό: την παράνοια έψαχνα. Πώς να τη δώσω παρά μέσα από απλά καθημερινά κίνητρα; Η παράνοια - στην προκειμένη - είναι η αντίδραση σε κάτι απλό.

Η έμπνευση ήταν μια φίλη που χώρισε (μα πολύ καιρό πριν). Το διήγημα ήταν η αντίδραση που δεν εκφράστηκε ποτέ και με κανένα τρόπο. Είμαστε πολυπολιτισμένοι άλλωστε.

Ευχαριστώ για τα σχόλια!

• 6 months later...

Ωραίο και καλογραμμένο. (μερικοί λόξιγκες υπάρχουν, πέρνα το ένα edit τώρα που πέρασε καιρός αφότου το 'γραψες. Διορθώνεται πιο εύκολα, σίγουρα.)

την παράνοια έψαχνα. Πώς να τη δώσω παρά μέσα από απλά καθημερινά κίνητρα; Η παράνοια - στην προκειμένη - είναι η αντίδραση σε κάτι απλό.

Διάβασα την ιστορία και μετά τα σχόλια. Ήμουν έτοιμος να πω πως πέτυχες το παραπάνω. Οπότε, ναι, δούλεψε μια χαρά. Η εναρμόνιση του τι συνέβη στο μυαλό της με το τι (πάει να) κάνει, δίνεται σωστά.

Κι επίσης δεν κατάλαβα το εξής που υπάρχει ως σχόλιο.

"Ένα κοινό, πολυχρησιμοποιημένο,τετριμμένο κίνητρο, που αυτομάτως αποσυνδέει το ανδρικό φύλο (50% περίπου των αναγνωστών) απο την ιστορία"

Συγγνώμη δηλαδή, επειδή αυτή είναι γυναίκα κι ο άλλος άντρας, αυτομάτως αποσυνδεόμαστε εμείς; Πρέπει να πάρουμε το μέρος του άλλου, μόνο επειδή είναι άντρας και το κίνητρο είναι τέτοιο; Ειλικρινά, δεν μπορώ να μπω σ'αυτή τη διαδικασία σκέψης και δεν τη δέχομαι με τίποτα.

Όσο για το δελφίνι, τα λέω και μέσα στο κείμενο: (ακολουθεί σπόιλερ τέλους, διαβάστε πρώτα το φλασάκι και μετά αυτό. 500 λέξεις είναι, μη βαριέστε!)

Εντάξει, η δασκάλα κρατούσε σουγιά, όχι αλυσοπρίονο ή Μ16. Θα μας φάει η λογοκρισία οπότε δεν θα περιγράψω τι θα του έκανε του ζωντανού (που είναι και θηλαστικά τα δελφίνια, άρα έχουν) μέσα στο στοιχείο του (νερό).

Πάντως, η σκέψη έχει σημασία, και το τέλος δουλεύει ως έχει.

Μερικά σχολιάκια στο σώμα του κειμένου, έτσι φορ φίντμπακ'ς σέικ.

Dolphins-Δελφίνια σε Παραλία DMX.doc

Edited by DinMacXanthi

Ωραίο και καλογραμμένο. (μερικοί λόξιγκες υπάρχουν, πέρνα το ένα edit τώρα που πέρασε καιρός αφότου το 'γραψες. Διορθώνεται πιο εύκολα, σίγουρα.)

την παράνοια έψαχνα. Πώς να τη δώσω παρά μέσα από απλά καθημερινά κίνητρα; Η παράνοια - στην προκειμένη - είναι η αντίδραση σε κάτι απλό.

Διάβασα την ιστορία και μετά τα σχόλια. Ήμουν έτοιμος να πω πως πέτυχες το παραπάνω. Οπότε, ναι, δούλεψε μια χαρά. Η εναρμόνιση του τι συνέβη στο μυαλό της με το τι (πάει να) κάνει, δίνεται σωστά.

Κι επίσης δεν κατάλαβα το εξής που υπάρχει ως σχόλιο.

"Ένα κοινό, πολυχρησιμοποιημένο,τετριμμένο κίνητρο, που αυτομάτως αποσυνδέει το ανδρικό φύλο (50% περίπου των αναγνωστών) απο την ιστορία"

Συγγνώμη δηλαδή, επειδή αυτή είναι γυναίκα κι ο άλλος άντρας, αυτομάτως αποσυνδεόμαστε εμείς; Πρέπει να πάρουμε το μέρος του άλλου, μόνο επειδή είναι άντρας και το κίνητρο είναι τέτοιο; Ειλικρινά, δεν μπορώ να μπω σ'αυτή τη διαδικασία σκέψης και δεν τη δέχομαι με τίποτα.

Όσο για το δελφίνι, τα λέω και μέσα στο κείμενο: (ακολουθεί σπόιλερ τέλους, διαβάστε πρώτα το φλασάκι και μετά αυτό. 500 λέξεις είναι, μη βαριέστε!)

Εντάξει, η δασκάλα κρατούσε σουγιά, όχι αλυσοπρίονο ή Μ16. Θα μας φάει η λογοκρισία οπότε δεν θα περιγράψω τι θα του έκανε του ζωντανού (που είναι και θηλαστικά τα δελφίνια, άρα έχουν) μέσα στο στοιχείο του (νερό).

Πάντως, η σκέψη έχει σημασία, και το τέλος δουλεύει ως έχει.

Μερικά σχολιάκια στο σώμα του κειμένου, έτσι φορ φίντμπακ'ς σέικ.

Gracias! Συμφωνώ με τις διορθώσεις, όπως και με αυτές που μου είχε στείλει - ποιος; - ο Sileon μάλλον; Δεν θυμάμαι τώρα, αλλά θυμάμαι ότι συμφωνούσα απόλυτα. Έχω κάνει τραγικά λάθη! :tease:

Να δούμε πότε θα ξεκουνηθώ για διορθώσεις...

• 3 years later...

Δε μου άρεσε. Παραείναι άρρωστο. Θανατώνει το ζώο που έσωσε επειδή ξαφνικά την είδε 'κάπως'; (ελπίζω, βλέποντάς την 'κάπως' να παρέβλεψε προσωρινά ότι δε γνώριζε μπάνιο..).

• Like 1