Jump to content

Το σπίτι στην άκρη

Biggrandma

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Βύρων

Είδος: άλλο

Βία; Όχι

Σεξ; Όχι

Αριθμός Λέξεων: 2.110

Αυτοτελής; Ναι

Σχόλια: Δεν είμαι σίγουρος πώς θα το κατηγοριοποιούσα, για αυτό και δεν έχω βάλει είδος. Οποιαδήποτε πρόταση δεκτή. Έχει στοιχεία λαβκραφτιανής αφήγησης, αλλά σε λιγότερο πομπώδες ύφος. Παρόλα αυτά δε θα το έλεγα ακριβώς τρόμου. Είναι το πρώτο μου ολοκληρωμένο πόνημα και έχει γραφτεί πριν από ενάμιση χρόνο από Πειραιά προς Χίο κι αντίθετα. Μιας κι αυτή είναι η πρώτη μου καταχώριση στο forum, είπα να σας το δώσω για να το κανιβαλίσετε.

Το σπίτι στην άκρη.doc

Σαφέστατα Τρόμου, σαφέστατα ΠΟΛΥ καλό. Άψογη γλώσσα, σωστός ρυθμός, άμεση αφήγηση χωρίς πολλά-πολλά, κάποιες παρομοιώσεις δε, ήταν καταπληκτικές. Και με μικρές πινελιές χιούμορ που δίνουν φρεσκάδα! Μπράβο, ανέβασε και άλλα κείμενα σουthmbup.gif

Edited by Adicto

Ωωω! Τι ευχάριστη έκπληξη ήταν αυτή!

Καλωσήρθες στην παρέα μας με μια τόσο δυνατή ιστορία.

Είχα καιρό να ανατριχιάσω με ανάγνωσμα απο το φόρουμ!

Θα συμφωνήσω με τον Σταμάτη. είναι σαφέστατα τρόμου. Θα συμφωνήσω και με εσένα για την αναφορά στον Λαβκραφτ, μόνο που θα έλεγα οτι είναι μετα-Λαβκραφτ. Η γραφή είναι πολύ καλή και είναι μόνο o τρόπος που απουσιάζει και όχι ο ρυθμός, ή η ατμόσφαιρά...και πίστεψε με , ο τρόπος μαθαίνεται, τα υπόλοιπα είναι πιο δύσκολα!Οι δε παρομοιώσεις σου είναι πολύ φρέσκιες και πρωτότυπες.Well done!thmbup.gif

Περιμένω να δω κι άλλες δικές σου ιστορίες.

Edited by Drake Ramore

Βύρωνα καλωσόρισες.

Με ευχαρίστηση δηλώνω πως αυτή η ιστορία πρέπει να μετακινηθεί στην βιβλιοθήκη Τρόμου. Μην ανησυχείς εσύ γι'αυτό, θα το κάνει ένας από τους mods. Εσύ αυτό που έχεις να κάνεις είναι να μας δώσεις κι άλλες ιστορίες σου στο φόρουμ (ειλικρινά ελπίζω να γράφεις γενικά σ'αυτό το στυλ), να διαβάσεις άλλες ιστορίες μελών στις βιβλιοθήκες που προτιμάς, και φυσικά να μας πεις κάποια πράγματα για τον εαυτό σου στο κατάλληλο τόπικ.

Μπήκες δυνατά devil2.gif (κριτική σύντομα)

Ελπίζω να μη σε πειράζει που το μετέφερα στις ιστορίες τρόμου.

Συνολικά είναι μια αρκετά δυνατή ιστορία, έχει δυνατές εικόνες και στρωτή γραφή, αν και σηκώνει ψιλομερεμετάκια σε κάποια σημεία (για παράδειγμα, στο σπίτι, αφήνεις να εννοειθεί σε ένα σημείο ότι η Βαγγελιώ είναι μαζί με τον ήρωα) και η κατάληξη ανατριχιαστικότατη.

Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι μια είσοδος με αξιώσεις στο φόρουμ. Καλώς μας ήρθες.

ΥΓ: Αν είσαι αυτός που φαντάζομαι, πού έχεις χαθεί ρε ψυχή;

Edited by Nihilio

α) ναι, αυτός είναι. Μου το είχε σφυρίξει. :Ρ

β) στο είχα πει, δεν στο είχα πει, ΔΕΝ ΣΤΟ ΕΙΧΑ ΠΕΙ να έρθεις και ν' ανεβάσεις τις ιστορίες σου, κωλόπαιδο; ΔΕΝ ΣΤΟ ΕΙΧΑ ΠΕΙ (insert μπινελίκια here); Πάλι καλά που, έστω και με καθυστέρηση, με άκουσες.

γ) η ιστορία τα σπάει. Βέβαια, το true story έκανε ένα βηχαλάκι να ξεφύγει, αλλά στο χαρίζω, βρε!

Αν και απλή ιστορία χωριού, δεν ήταν άσχημη η παρουσίασή της. Η γλώσσα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστή με το περιβάλλον γιατί σε κάποια σημεία χαλάει την καλή ατμόσφαιρα.

Σου το στέλνω ελαφρώς κανιβαλισμένο με ΠΜ.

Καλωσόρισες και καλή διαμονή :)

Ήτανε πολύ χαριτωμένο και διαβαζόνταν εξαιρετικά ευχάριστα. Νεράκι. Ο λόγος είναι αρκετά καλός και η αφήγηση επίσης. Έχεις αφήσει κάποια θέματα ανοιχτά (ή καποια ελαφριά νοηματικά κενά), πράγμα που για τόσο μικρή ιστορία είναι κακό, αλλά οκ, δεν είναι κι ότι μου λείπουν και τόσο πολύ αν δεν τα ξέρω. Η βασική πλόκή είναι πολύ ωραία ολοκληρωμένη και οι χαρακτηρές όσο ακριβώς χρειάζεται.

Ανέβασέ μας κι άλλα, θα περιμένουμε :)

Γεια σου Biggrandma.

Η ιστορία σου δεν ήταν κακή, το ανάλαφρο στυλ της και οι ζωντανές περιγραφές την έκαναν ευκολοδιάβαστη.

Έχασε πόντους στην αρχή όμως, όταν "δίσταζες" να γράψεις τι έγινε. Αυτό είναι μεγάλη παγίδα στην αφήγηση του πρώτου προσώπου. Εμένα πάντως δεν με βοηθάει να νιώσω πιο αληθινό τον αφηγητή, ίσα-ίσα που τονίζει τον μάλλον κακό χειρισμό του συγγραφέα.

Από την άλλη, η ιστορία με τη γριά και τα περιστέρια είχε πολύ υλικό, που δεν το είδα στην πράξη. Έμεινα με τη γλύκα. Θέλω να πω, ότι ψυχολογικά/πνευματικά θα ήταν πολύ δύσκολο αυτό που πέρασε ο αφηγητής, και δεν το είδαμε. Αυτά που είδαμε δεν δικαιολογούν την κατάστασή του στο τέλος του διηγήματος.

Αυτά από 'μένα. Καλωσήρθες! :holiday:

Καλησπέρα και καλωσόρισες, κι από μένα.

Πολύ καλή η ιστορία σου. Ο τρόπος γραφής προσεγμένος και ταίριαζε ωραία με το κλίμα της ιστορίας. Ωραία ατμόσφαιρα, σχετικά γρήγορη εξέλιξη (πράγμα που με κράτησε, ενώ μερικές φορές βρίσκω τα κείμενα χωρίς διαλόγους λιγάκι κουραστικά), πολύ ιδιαίτερες εικόνες (η γέφυρα, το ρυάκι, το χαμόσπιτο που «αναπνέει» περιστέρια). Ειδικά η φιγούρα της αρχέγονης γριάς, με την ιδιαίτερη ικανότητα, που απλά κάθεται και περιμένει, είναι εξαιρετική.

Ελπίζω να 'χεις κι άλλες τέτοιες.

Για αρχή, χάρηκα που σας βρήκα κι ευχαριστώ όλους για την κριτική σας. Σε πολλά σημεία ήταν πολύ χρήσιμη και μου έδειξε το κείμενο και τη γραφή μου από πλευρές που δεν είχα σκεφτεί να κοιτάξω. Αυτός άλλωστε ήταν κι ο λόγος που μπήκα εδώ (ΝΑΙ, Χριστίνα, είχες δίκιο, εντάξει; ).

Κάποιες απαντήσεις και σχόλιά μου τώρα (όχι που θα τα άφηνα να πέσουν κάτω):

@Drake Ramore: Δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω τι εννοείς με τον "τρόπο".

@mman: Ευχαριστώ πραγματικά για τα σχόλια. Αυτά που αναφέρεις στο μήνυμα είναι πράγματα που όντως πρέπει να προσέξω στο μέλλον, αν και πρωταρχικό μέλημά μου είναι να καταφέρω να βγάλω την ιδέα στο χαρτί. Κάτι στο οποίο γενικά έχω πρόβλημα (δυσκολεύομαι να γράψω, πιστεύω να βρω κίνητρο εδώ)

@Nienor & Cassandra Gotha: Η ιστορία ίσως όντως αφήνει τα νοηματικά κενά που αναφέρετε. Δε θα μπορούσα όμως να αποκαλύψω περισσότερα για τη Μεγάλη Συνομωσία, γύρω από την οποία έχει χτιστεί χωρίς να φανεί λίγο ανόητη. Βασικά το κείμενο είναι μια έκφραση, σε σοβαρό κείμενο, ενός κωμικού και κάπως παρανοϊκού concept που αναπτύξαμε με ένα φίλο και περιλαμβάνει (σαφώς) γριές και περιστέρια. Προορίζεται για κάτι μεγαλύτερο, σε πολύ πιο ανάλαφρο ύφος, αλλά προσπαθώ πού και πού να το χρησιμοποιώ ως μέρος του ευρύτερου σύγχρονου σύμπαντος. Cassandra, όσον αφορά στο ότι δίσταζα να το πω από την αρχή, δες το και σαν tribute στο Lovecraft που μου αρέσει πολύ.

@Sonya: Θα σου κοπεί ο βήχας.

@όλους που ρωτάνε αν έχω άλλες τέτοιες ιστορίες: Μάλλον θα σας απογοητεύσω. Ακόμα βρίσκομαι σε πολύ πρωτόγονο στάδιο συγγραφής και δοκιμάζω διάφορα στυλ γραψίματος. Πιθανότατα θα το διαπιστώσετε όταν ανεβάσω και κάποια από τα άλλα κείμενά μου στο εγγύς μέλλον, τα οποία είναι διαφορετικού ύφους (λόγω χαρακτήρα προτιμώ συνήθως πιο κωμική γραφή, κάτι που παρατηρήσατε και σε αυτό το, κατά τα άλλα, "σοβαρό" κείμενο).

Και πάλι χάρηκα κι επιφυλάσσομαι για τη συνέχεια.

Σωστός, ήταν κάπως ασαφές.

Με την λέξη "τρόπο" εννοώ να βελτιώσεις τον τρόπο που μας δίνεις την ιστορία και όχι την ιστορία καθαυτή.

Οι οπτικές γωνίες, οι ματιές στο παρελθόν, οι σκέψεις του πρωταγωνιστή, τα λόγια που του είπαν τρίτοι και ανασύρει απο την μνήμη του...

Όπως είναι δοσμένο το κείμενο φαίνεται μονοκόμματο. Φαντάσου οτι αφηγείσαι αυτήν την ιστορία σε έναν φίλο σου αλλά είσαι απολύτως ακίνητος και απλά την αφηγείσαι. Η ιστορία απο μόνη της είναι πολύ καλή, αλλά αν κατα την διαρκεια της αφήγησης χειρονομείς και αλλάζεις εκφράσεις στο πρόσωπο σου η ιστορία θα απογειωθεί.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον γραπτό λόγο. Αν μπορέσεις να οπτικοποιήσεις αυτά που διαβάζουμε η ιστορία θα δείξει πολύ καλύτερα. Επίσης, επειδή στην δεύτερη ανάγνωση το κείμενο σου θα έχει οπτικοποιηθεί και για εσένα, θα αποφύγεις και τυχόν κενά στην αφήγηση.

Μην σε ανησυχεί πάντως ο τρόπος, είναι κάτι που μαθαίνεται.

• 4 weeks later...

Ωραία ιστορία, καλογραμμένη. Κερδίζει στη δεύτερη ανάγνωση.

Σε κάποια φάση

η γρια έχασε στα μάτια μου κάτι από την υπερφυσική της υπόσταση και κατά συνέπεια την τρομακτικότητά της. Δεν ξέρω που οφείλεται αυτό, μια πιθανότητα ίσως είναι επειδή η γριά συνδέεται με τα περιστέρια που αντιπροσωπεύουν μια όχι πολύ τρομαχτική πραγματικότητα.

Γενικώς το κακό στην ιστορία μού φάνηκε λίγο θολό.

Εδώ:

‘’Η γριά έγλυφε πλέον το βράχο που κάλυπτε τη Βαγγελιώ. Δε θα την άφηνα να το κάνει. Έπιασα το χέρι της Βαγγελιώς και την τράβηξα από εκεί. Ένιωσα τα νύχια της να καρφώνονται στην παλάμη μου.’’

-Κάπως σκαμπανέβασε η ανάγνωση. Ο ‘βράχος’ νομίζω δεν μου έκατσε…

Το φινάλε (και πιο συγκεκριμένα ξεκινώντας από την τελευταία πρόταση της προτελευταίας παραγράφου) έχει μια καλή δόση σπουκιάς, αλλά αισθάνομαι πως θαμπορούσε να είναι και πιο έντονο.

Η τελευταία γραμμή (ειδικά το ‘ξέρει’) μού φάνηκε κάπως περιττή, σαν να αποδυνάμωνε το εφέ.

Καλή η ιδέα και ευκολοδιάβαστη η ιστορία. Θα συμφωνήσω πως το κακό, σε κάποια στιγμή, νομίζω από το σημείο με τον βράχο και τη Βαγγελιώ, για κάποιον λόγο αποδυναμώθηκε. Για μένα, η πιο τρομαχτική σκηνή είναι εκεί όπου πρωτοσυναντά την γριά. Επίσης, η ίδια η εικόνα της γριάς μου έκατσε λίγο θολή, δεν ήμουν σίγουρη πώς να τη φανταστώ, θα μου άρεσε μια-έστω πολύ σύντομη-περιγραφή της.

Σε γενικές γραμμές, το κείμενο μου έδωσε την εντύπωση πως έχεις πολλές προοπτικές. Νομίζω πως αν παιδευτείς παραπάνω και παιδέψεις και τα κείμενά σου, θα απογειωθούν.^_^